Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: Ι, Σύνοδος: (Θέρος '03), Συνεδρίαση: Δ΄ 04/07/2003
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ΄
Παρασκευή 4 Ιουλίου 2003
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Άδεια απουσίας του Βουλευτή Ιωάννη Χωματά, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Τρίτης 8 Ιουλίου 2003, σελ.
3. Συζήτηση επερώτησης Βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας, σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Κατάθεση έκθεσης Διαρκούς Επιτροπής:
Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας: «Οργάνωση και Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και άλλες διατάξεις», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί της επερώτησης:
ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ Γ., σελ.
ΔΡΥΣ Γ., σελ.
ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ Κ., σελ.
ΚΟΝΤΟΣ Α., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Φ., σελ.
ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ Ε., σελ.
ΝΑΚΟΣ Α., σελ.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ Α., σελ.
ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ Γ., σελ.
ΣΚΡΕΚΑΣ Θ., σελ.
ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2003
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ΄
Παρασκευή 4 Ιουλίου 2003
Αθήνα, σήμερα στις 4 Ιουλίου 2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.57΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Κωνσταντίνο Καραμπίνα, Βουλευτή Άρτης, τα ακόλουθα:
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Ιλίου – Αθηνών καταγγέλλει την καθυστέρηση της ανάπτυξης του προγράμματος μαθημάτων και της στέγασης του σχολείου σε ακατάλληλο για μουσικό σχολείο κτίριο.
2) Οι Βουλευτές κύριοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοινότητας Κάτω Ζαχλωρούς Αχαΐας «Η ΖΑΧΛΩΡΟΥ» και Κάτοικοι της Κοινότητας ζητούν την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει μετά την κατάργηση των δρομολογίων του οδοντωτού σιδηροδρόμου, λόγω ανακαίνισής του.
3) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Γονέων Μαθητών 3ου Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης ζητεί τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
4) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας καταγγέλλει τη Διοίκηση της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Άμφισσας για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της προς τους εργαζόμενους της Ένωσης.
5) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αχελώου Καρδίτσας υποβάλλει προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ.
6) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Καρδίτσας ζητεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η παρατεταμένη κακοκαιρία στο Νομό Καρδίτσας.
7) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Πλαστήρα Καρδίτσας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην περιοχή του.
8) Ο Βουλευτής Χανίων κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων ζητεί έκτακτη οικονομική επιχορήγηση.
9) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ολύμπου Νομού Λάρισας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δήμο από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
10) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μελιβοίας Νομού Λάρισας ζητεί την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους καλλιεργητές από τη χαλαζόπτωση από τη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειές τους.
11) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Σαρακατσάνοι της Βουλγαρίας ζητούν την απόκτηση της Ελληνικής Υπηκοότητας.
12) Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων ζητούν επίλυση σε ασφαλιστικό τους πρόβλημα που αφορά ταυτόχρονη ασφάλιση στο ΤΣΑ και ΤΕΒΕ.
13) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, Δ/ντής 2ου Γυμνασίου Άνω Τούμπας ζητεί την αναγνώριση πτυχίου της κόρης του από το ΔΙΚΑΤΣΑ.
14) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σιβιτανίδειου Ιδρύματος ζητεί τη ρύθμιση του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών κ.λπ.
15) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορές με τις οποίες ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των δασών Ταϋγέτου και Πάρνωνα από τις πυρκαγιές.
16) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Αρχαγγέλου, Δήμου Εξαπλατάνου Πέλλας ζητεί τη λήψη μέτρων για την προστασία και διάθεση του κερασιού.
17) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Ευαγγελία Μπενέτου, καθηγήτρια Γαλλικών, ζητεί την επίλυση επαγγελματικού της προβλήματος.
18) Ο Βουλευτής Πειραιώς κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 18ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού ζητεί το σχολείο να επαναλειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά στο χώρο που λειτουργεί σήμερα.
19) Οι Βουλευτές κύριοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ και ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών ζητεί την επίλυση αιτημάτων που απασχολούν τον κλάδο.
20) Οι Βουλευτές κύριοι ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ και ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος ζητεί την υλοποίηση και στελέχωση των αναγκαίων δομών για την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ψυχική υγεία.
21) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στο πρόβλημα εγκατάλειψης των ιαματικών πηγών του Νομού Φθιώτιδας.
22) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Νέσσωνος Λάρισας ζητεί την ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος του Δήμου του.
23) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζητεί την ικανοποίηση υγειονομικών αιτημάτων του κλάδου.
24) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, Δ/ντής 2ου Γυμνασίου Άνω Τούμπας ζητεί την επίλυση προβλήματος αναγνώρισης πτυχίου που αντιμετωπίζει η κόρη του Παπαδοπούλου Δέσποινα στο ΔΙΚΑΤΣΑ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα το δελτίο επίκαιρων ερωτήσεων της Τρίτης 8 Ιουλίου 2003.
ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Άρθρα 29 παρ. 1, 130 παρ. 8 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 14/3.7.2003 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Παναγιώτη Σγουρίδη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικώς με τις ρυθμίσεις για τους αεροδιαδρόμους που διέρχονται πάνω από τη Λήμνο κλπ.
2. Η με αριθμό 11/3.7.2003 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Βαρίνου προς τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου, σχετικώς με τις εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ.
3. Η με αριθμό 16/3.7.2003 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σταύρου Σκοπελίτη προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικώς με τις αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κλπ.
4. Η με αριθμό 15/3.7.2003 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικώς με την απόδοση στους Δήμους που έχουν διυλιστήρια στην περιοχή τους, του ποσοστού 0,15% επί της αξίας των πετρελαιοειδών από τη λειτουργία τους κλπ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η με αριθμό 1/1/24.6.2003 επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κυρίων Αλέξανδρου Κοντού, Ευάγγελου Μπασιάκου, Κωνσταντίνου Καραμπίνα, Αθανάσιου Νάκου, Κωνσταντίνου Τσιπλάκη, Γεώργιου Γαρουφαλιά, Νικόλαου Κατσαρού, Νικόλαου Λέγκα, Θεόδωρου Σκρέκα, Σπυρίδωνα Ταλιαδούρου και Ευγένιου Χαϊτίδη προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικώς με τη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας.
Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω ότι από τη Νέα Δημοκρατία ορίζεται ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος για τη συζήτηση της επερώτησης ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Σαλαγκούδης.
Επίσης από το Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας ορίζεται ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος η Βουλευτής κ. Ασημίνα Ξηροτύρη- Αικατερινάρη.
Το λόγο έχει ο πρώτος των επερωτώντων, ο κ. Κοντός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κάθε φορά που συζητάμε στη Βουλή είτε μια επερώτηση είτε ένα σχέδιο νόμου που αφορά την ελληνική γεωργία και την ελληνική κτηνοτροφία μας δίνεται η δυνατότητα παράλληλα να συζητήσουμε μεγάλα προβλήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα της χώρας μας.
Έτσι σήμερα, εκτός από το πολύ σοβαρό θέμα της επερώτησής μας για τη διάλυση που έχει επιφέρει η Κυβέρνηση στις υπηρεσίες και τους οργανισμούς του Υπουργείου Γεωργίας, το οφείλουμε απέναντι στους Έλληνες αγρότες να αναφερθούμε σ΄ ένα μείζον θέμα που συζητήθηκε και έκλεισε αυτήν την περίοδο. Ένα θέμα που αφορά τη ζωή και το μέλλον των Ελλήνων αγροτών, ένα θέμα που αφορά την κοινωνική συνοχή και την επιβίωση της ελληνικής υπαίθρου, την επιβίωση της ελληνικής περιφέρειας: Το θέμα της συμφωνίας για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Μετά τη συμφωνία για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ακούγοντας τον Υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ να πανηγυρίζει, ενθουσιώδης και περιχαρής, για μία μεγάλη ελληνική επιτυχία, νιώσαμε ότι η Κυβέρνηση της χώρας μας, αξιοποιώντας και την Προεδρία που είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε μία ικανοποιητική συμφωνία προς όφελος των Ελλήνων αγροτών ότι διασφάλισε πλήρως τουλάχιστον το σημερινό επίπεδο στήριξης στα μεσογειακά προϊόντα, ότι αυξήθηκε σημαντικά το όριο των πέντε χιλιάδων ευρώ -η υπέρβαση του οποίου επιφέρει μείωση των επιδοτήσεων και, κατά συνέπεια, συρρίκνωση του εισοδήματος μεγάλης μερίδας των Ελλήνων αγροτών- ότι κατόρθωσε να αποτρέψει περικοπές στις ενισχύσεις των αγροτικών προϊόντων και ιδιαίτερα στο σκληρό σιτάρι, ότι διασφάλισε το πακέτο των άμεσων ενισχύσεων που εισπράττουν σήμερα οι Έλληνες αγρότες, ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις των πιστώσεων του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε βάρος του πρώτου πυλώνα.
Κατόπιν διαβάζοντας τα κείμενα της συμφωνίας, διαπιστώσαμε ότι τελικά τίποτα από τα ανωτέρω δεν είχε διασφαλιστεί. Όσον αφορά στα μεσογειακά προϊόντα, πρέπει να πούμε ότι η Κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πίεση της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα του 2003, ενώ οι αρχικές προτάσεις είχαν παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2002.
Πρέπει να πούμε ότι, δυστυχώς, δεν διασφαλίστηκε απολύτως τίποτα γι’ αυτά τα βασικά αγροτικά προϊόντα μας, τον καπνό, το βαμβάκι, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά, το κρασί που αποτελούν το 73% της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας η εξής ασαφέστατη αναφορά: Το φθινόπωρο θα υποβληθεί ανακοίνωση από την Κομισιόν που θα κινείται στο προαναφερόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, ενώ θα βασίζεται ως προς τους στόχους της η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για τα άλλα προϊόντα.
Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για μία πολύ μικρή αναφορά, η οποία είναι πολύ ασαφής. Δεν διευκρινίζεται τίποτα, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα νούμερα. Στη μεταρρύθμιση δεν γίνεται σαφές σε ποια προϊόντα θα βασίζονται οι νέοι κανονισμοί, με ποια προϊόντα θα παρομοιάζονται οι νέοι κανονισμοί, αν θα ισχύσει για τα μεσογειακά προϊόντα η μερική ή ολική αποσύνδεση. Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση για τη διατήρηση του σημερινού επιπέδου των άμεσων ενισχύσεων που απολαμβάνουν αυτά τα προϊόντα.
Είναι βέβαιο -και η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη- το γεγονός ότι τα μεσογειακά προϊόντα έμειναν τελικά εκτός της συμφωνίας για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ότι οι διαπραγματεύσεις για τους νέους κανονισμούς τους θα γίνουν κάτω από πολύ δυσμενείς συνθήκες το φθινόπωρο, κάτω από το πρίσμα των σκληρών προτάσεων, συζητήσεων και πιθανώς αποφάσεων που θα ληφθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά και ότι θα δεχθούν έντονες πιέσεις από τις βόρειες χώρες, για τις οποίες εμείς φροντίσαμε να διασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις των προϊόντων τους, ενώ αυτές θα πιέσουν για να περικοπούν οι επιδοτήσεις των δικών μας αγροτικών προϊόντων.
Πέραν αυτών, η Κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αυξήσει το όριο των 5.000 ευρώ που είναι πολύ χαμηλό. Φυσικά, χιλιάδες Έλληνες αγρότες θα υποστούν περικοπές και θα μειωθεί το εισόδημά τους. Υπάρχουν σοβαρές περικοπές στις ενισχύσεις προϊόντων, όπως στο σκληρό σιτάρι και δεν έγινε αντιληπτό γιατί η ελληνική Κυβέρνηση πανηγύριζε για τη μερική αποσύνδεση, ενώ από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους αποσύνδεσης.
Όσον αφορά στο γάλα, πρέπει να επισημάνουμε ότι αποτελεί μία θετική εξέλιξη η αύξηση κατά 17% της ποσόστωσής του. Αυτήν την εξέλιξη αναγνώρισε και χαρακτήρισε ως θετική και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα.
Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν εξαρχής διατεθειμένη να θέσει το θέμα και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Γεωργίας, όταν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έθεσαν το θέμα στην επιτροπή της Βουλής την 1η Απριλίου του 2003, δήλωσε επί λέξει: Όσον αφορά στις ποσοστώσεις γάλακτος, μόνοι μας δεν είναι δυνατόν να ανοίξουμε το θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι η ενεργοποίηση της Κυβέρνησης ουσιαστικά άρχισε το Μάιο, όταν ο Πρόεδρός μας, ο Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης με τον επίτροπο κ. Φίσλερ στη Ρηγίλλης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί το επίκαιρο αίτημα για τη σημαντική αύξηση της ποσόστωσης του αγελαδινού γάλακτος.
Μπορεί, όμως, η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το γεγονός ότι αυξήσαμε το ποσοστό μας από 0,6% στο 0,7% στη συνολική ευρωπαϊκή ποσόστωση γάλακτος και ότι έναντι αυτού, με τη συμφωνία για την αναθεώρηση, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα όσα έχουμε μέχρι τώρα για τα μεσογειακά προϊόντα;
Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι στο θέμα της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η Κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά. Παραδόθηκε χωρίς να δώσει καμία μάχη και κατόπιν προσπάθησε να παραπλανήσει τους Έλληνες αγρότες και να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο. Η Κυβέρνηση έδειξε αδυναμία διαπραγμάτευσης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, παρά τους περί του αντιθέτου κομπασμούς του, δεν πήρε ποτέ στην πλάτη του αυτό το μείζον θέμα, ενώ οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, οι πρωθυπουργοί χωρών με αγροτικά προϊόντα ανάλογης ευαισθησίας, ήταν δυναμικά παρόντες. O πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Ελλάδας, δυστυχώς, δεν ήταν παρών. Ο κ. Σιράκ προστάτευσε τα μαλακά σιτάρια, που ενδιαφέρουν τη χώρα του. Ο κ. Σημίτης τι έκανε για το σκληρό σιτάρι, που ενδιαφέρει τη δική μας χώρα;
Όσον αφορά το θέμα της σημερινής επερώτησης…
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καιρός ήταν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ναι, ήταν καιρός, αλλά νομίζω ότι και το άλλο το θέμα, κύριε Κωνσταντίνου, έπρεπε να συζητηθεί.
Όσον αφορά, λοιπόν, το θέμα της σημερινής επερώτησης, πρέπει να ρωτήσουμε πώς μπορεί να δοθεί μια καινούργια πνοή στον αγροτικό κόσμο, τη στιγμή που οι δεκάδες σκόρπιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας είναι είτε διαλυμένες είτε υπολειτουργούν είτε αδυνατούν να κατανοήσουν και να προωθήσουν τις εξελίξεις.
Η μη στήριξη των αγροτών όταν έχουν ανάγκη, η τραγικά πολλές φορές καθυστερημένη εκτίμηση των ζημιών, ο απαράδεκτος τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων, τα έτη και έτη αναμονής για την απονομή των συντάξεων, η παντελής έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών στα νέα προγράμματα, στις νέες καλλιέργειες, καθώς και το φοβερό έλλειμμα ενημέρωσής τους για τα τεκταινόμενα, η χαμηλότατη απορροφητικότητα ή ακόμη χειρότερα οι απώλειες των κοινοτικών πόρων για τη γεωργία, η ανύπαρκτη έρευνα και η ανυπαρξία γεωργικών εφαρμογών, οφείλονται στην ανικανότητα και τη μη λειτουργία των οργανισμών και των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.
Ο ΕΛΓΑ, η Αγροτική Τράπεζα, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο «ΔΗΜΗΤΡΑ», η «ΑΓΡΟΓΗ», το ΕΘΙΑΓΕ και οι άλλοι οργανισμοί που κάποτε συστάθηκαν δόξη και τιμή, κατέληξαν να είναι το βάσανο εκατομμυρίων αγροτών, αντί να είναι το στήριγμά τους. Η κακή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει σαν αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων και την αδυναμία πραγματοποίησης ουσιαστικών ελέγχων, ο υπερχρεωμένος και αναξιόπιστος ΕΛΓΑ, ο οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», ο οποίος δεν έχει υλοποιήσει σχεδόν κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών, το ΕΘΙΑΓΕ που αντί να παράγει έρευνα, αναλώνεται στην παραγωγή σκανδάλων, καθώς και η ανυπαρξία πολιτικής γης, αφού η «ΑΓΡΟΓΗ» είναι μόνο στα χαρτιά, αποτελούν τους οργανισμούς και τη λειτουργία τους, που κάθε άλλο παρά περήφανο θα έπρεπε να κάνουν τον Έλληνα Υπουργό Γεωργίας.
Αποκαλυπτικότατη μελέτη εξωτερικών αξιολογητών και συμβούλων του Υπουργείου Γεωργίας φέρνει στο φως σημαντικότατα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και για την αναποτελεσματικότητα αυτών. Οι αξιολογητές, λοιπόν, τους οποίους χρηματοδότησε το Υπουργείο, προκειμένου να προτείνουν ένα νέο σχέδιο οργανωτικής αναδιάρθρωσής του, περιγράφουν την τραγική κατάσταση των υπηρεσιών σε μια έκθεση κόλαφο, σε μια έκθεση καταπέλτη.
Ανάμεσα στα άλλα περιγράφεται η παντελής έλλειψη πολιτικής προς το συμφέρον των αγροτών, η έλλειψη υποδομών, η απαρχαιωμένη διάρθρωση του Υπουργείου, η ανυπαρξία ελέγχου, το ακατάλληλο προσωπικό και η αδυναμία χάραξης αγροτικής στρατηγικής. Όλες σχεδόν οι προσφερόμενες υπηρεσίες, οι επενδύσεις, οι επιδοτήσεις, η εκπαίδευση, η παροχή συμβουλών κλπ. χαρακτηρίζονται από χαμηλή ποιότητα και αντικατοπτρίζουν την εικόνα ενός απαρχαιωμένου γραφειοκρατικού συνόλου, όπως αναφέρει η έκθεση.
Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρει: «Υπάρχει παντελής έλλειψη υποδομής για τη χάραξη στρατηγικής, στόχο του Υπουργείου Γεωργίας. Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Γεωργίας λειτουργεί απρογραμμάτιστα, σπασμωδικά, περιπτωσιακά και πυροσβεστικά, ακολουθώντας μονίμως τα γεγονότα και αυτό με ιδιαίτερα μεγάλη αναποτελεσματικότητα. Η έλλειψη αυτή βαρύνει ιδιαίτερα τον υπηρεσιακό μηχανισμό. Η οργανωτική διάρθρωση του Υπουργείου Γεωργίας, είναι απαρχαιωμένη και αποσυνδεδεμένη ακόμη και από τη στρατηγική που έχει χαραχτεί για την ελληνική γεωργία στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης».
Μάλιστα, τις διαπιστώσεις της έρευνας έρχεται να τις επιβεβαιώσει και υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων προς τον Υπουργό Γεωργίας, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η σημερινή τραγική κατάσταση που παρουσιάζει οργανωτικά το Υπουργείο Γεωργίας και οι άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε τομείς που λειτουργούν με αντικείμενα γεωργικού, δασικού, αλιευτικού ενδιαφέροντος είναι τραγελαφική. Πληθώρα οργανισμών και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου λειτουργούν χωρίς συντονισμό της δράσης τους, χωρίς στρατηγική για το σκοπό που δημιουργήθηκαν και χωρίς φυσικά να τους απασχολεί ο Έλληνας αγρότης.
Το ατέρμον χάος των οργανισμών είναι τόσο μεγάλο, που αναγκάζει ακόμη και τους ίδιους τους ιθύνοντες των εν λόγω οργανισμών να το παραδέχονται από καιρού εις καιρόν με συνεντεύξεις τους στον Τύπο. Θα σας διαβάσω για του λόγου το αληθές ένα απόσπασμα από όσα λέει ο Ναπολέων Μαραβέγιας, που είναι πρόεδρος του ΕΦΙΑΓΕ, στο περιοδικό «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» την 1η Δεκεμβρίου 2001. Λέει, λοιπόν, το εξής: «Στο ζήτημα της εκπαίδευσης υστερούμε πολύ. Οι αγρότες δεν μπορούν να διαβάσουν, μερικές φορές ούτε τις οδηγίες χρήσης για τα λιπάσματα. Ο αγροτικός κόσμος είναι ελάχιστα καταρτισμένος. Όσον αφορά την πληροφόρηση υπήρχε το σύστημα των γεωργικών εφαρμογών, το οποίο έχει καταρρεύσει. Δεν υπάρχει συμβουλευτική στήριξη των αγροτών. Ποιος θα αναλάβει αυτό το καθήκον; Ακόμη, υπάρχει η «ΑΓΡΟΓΗ», ένας οργανισμός που προσπαθεί να ελέγξει και να προστατεύσει την αγροτική γη ως μέσο παραγωγής. Σε άλλες χώρες αυτά έχουν γίνει από το 1945. Εμείς φθάσαμε στο τέλος της δεκαετίας του ’90, για να φτιάξουμε έναν οργανισμό για τη γη».
Εμείς λέμε στον αντίποδα όλων αυτών ότι τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στη γεωργία, αν δεν υπάρξει μία ουσιαστική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών και των οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας και αν δεν γίνει αξιοποίηση των γεωτεχνικών, ο ρόλος και η σημασία των οποίων από τη σημερινή Κυβέρνηση έχει απαξιωθεί.
Βασική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος στήριξης των αγροτών, ιδίως των νέων αγροτών, στην προσπάθειά τους να ιδρύσουν, να συγκροτήσουν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις σε σύγχρονη επιχειρηματική δράση. Το σύστημα στήριξης θα αποτελείται από ένα συνδυασμό δημόσιων και μη δημόσιων θεσμών και φορέων. Θα παρέχουν στον αγρότη τα αναγκαία μέτρα, τις γνώσεις, την πληροφόρηση, τις υποδομές και τις απαιτούμενες οργανωτικές δομές.
Για όλα αυτά λεπτομερή αναφορά γίνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πρόσφατα παρουσιάσαμε και το οποίο πρέπει να πούμε ότι έγινε με ενθουσιασμό δεκτό από τους Έλληνες αγρότες. Είναι ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και έντονα αναπτυξιακό, ένα πρόγραμμα που μπορεί να εφαρμοστεί από την επομένη των εκλογών, ένα πρόγραμμα που είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποκολλήσει από το τέλμα που έχει οδηγήσει η σημερινή Κυβέρνηση την ελληνική αγροτική μας οικονομία.
Πρέπει να πούμε ότι ο κύριος Υπουργός της Γεωργίας -πιστεύω χωρίς να διαβάσει το πρόγραμμα- το χαρακτήρισε ως ξινό κρασί σε καινούργιο μπουκάλι. Προφανώς, ο κ. Δρυς είναι βέβαιο ότι με την αναφορά του στο ξινό κρασί είχε στο μυαλό του αυτά που επί είκοσι χρόνια προσφέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στους Έλληνες αγρότες. Τους πρόσφεραν ξινό κρασί, όταν διέλυσαν τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και όταν άφησαν τους αγρότες απροστάτευτους. Ξινό κρασί τους πρόσφεραν με τις μεγάλες αποτυχίες τους στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποκορύφωμα την πρόσφατη συμφωνία για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ξινό κρασί τους πρόσφεραν και συνεχίζουν να τους προσφέρουν με τα επί σειρά ετών λάθη τους στην αγροτική πολιτική.
Κύριοι συνάδελφοι, το κρασί, που η Νέα Δημοκρατία προσφέρει στους Έλληνες αγρότες, είναι γλυκό κρασί και αυτό αποδεικνύεται εκτός από το συνεχές και ειλικρινές ενδιαφέρον της για αυτούς και από το ρεαλιστικό και έντονα αναπτυξιακό κυβερνητικό πρόγραμμά της, το οποίο πρόσφατα παρουσίασε. Αυτό το κρασί οι ίδιοι οι αγρότες δείχνουν με τη στάση τους και την εμπιστοσύνη τους προς τη Νέα Δημοκρατία ότι επιθυμούν διακαώς και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό να πιουν. Είναι βέβαιο ότι οι Έλληνες αγρότες είναι αυτοί, οι οποίοι θα μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να γίνει αυτό εφικτό.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλό είναι να χρησιμοποιούνται και λαϊκές εκφράσεις, παροιμίες, που αναφέρονται σε αγροτικά προϊόντα, όταν μιλάμε για την αγροτική πολιτική.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι η Κυβέρνηση που το ξινό κρασί το ονομάζει γλυκό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Εγώ δεν μπαίνω στο πώς χαρακτηρίζεται «το κρασί» από Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση. Άλλο επεσήμανα.
Το λόγο έχει ο κ. Μπασιάκος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ τον Υπουργό για το ψυχικό του σθένος να παρίσταται σε αυτήν την Αίθουσα και να εμφανίζεται εδώ, για να αντικρούσει την επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι προ διημέρου τον κατήργησε ο κύριος Πρωθυπουργός. Χρειάζεται ψυχικό σθένος, για να εμφανίζεται εδώ μετά από την κατάργηση από τον Πρωθυπουργό.
Βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο τον Υπουργό Γεωργίας, αλλά αφορά και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος περιφέρει απαξιωτικά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Γεωργίας ως δόλωμα κάθε φορά που έχει πρόβλημα και είτε θέλει να το δώσει σε κάποιον που δεν παίρνει άλλο Υπουργείο είτε θέλει να το δώσει σε κάποιον, για να τον ξεφορτωθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Αυτό είναι αντικείμενο της επερώτησης;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Είναι αντικείμενο και θα σας το εξηγήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Ξέρετε κάτι; Ο Υπουργός, για να υποστηρίξει τις κυβερνητικές θέσεις, όταν αντικρούει την επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, χρειάζεται και το ανάλογο κύρος και την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.
Και δεν μπορεί υπό τις συνθήκες αυτές –όταν προ διημέρου τον «άδειασε» και τον στραπατσάρισε ο Πρωθυπουργός- να έρχεται εδώ να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές θέσεις. Και αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού είναι μία ομολογία αποτυχίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου της Γεωργίας, το οποίο μόνο δεινά έχει συσσωρεύσει στον τόπο και είναι αν θέλετε και από την πλευρά του Πρωθυπουργού μία υποβάθμιση του αγροτικού τομέα στις κυβερνητικές προτεραιότητες, όπως εμφανίζεται και από τις επιλογές του, αλλά και από την καθημερινή κυβερνητική πρακτική στη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων της ελληνικής γεωργίας, που έχουν τελικά θύματα και ζημιώνουν τους αγρότες. Και μία πλευρά των κυβερνητικών λαθών, παραλείψεων και της αποτυχίας είναι βέβαια η δυσλειτουργία και η διάλυση των κρατικών υπηρεσιών αρμοδιότητας του Υπουργείου της Γεωργίας.
Είμαστε καθημερινά μάρτυρες και όχι μόνο εμείς, αλλά πολύ περισσότερο οι αγρότες, των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζει η λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας. Δεν υπάρχει ένας γεωπόνος συμπαραστάτης και αρωγός στον αγρότη, να τον συμβουλεύσει και να τον βοηθήσει στην παραγωγική του δραστηριότητα, ώστε να γίνει ανταγωνιστικός και να κερδίζει. Δεν υπάρχει διαδικασία και οργάνωση στις υπηρεσίες για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, όπου ο ευρύς τομέας της γεωργίας απαιτεί και γενικότερα δεν αξιοποιούμε δυνατότητες κοινοτικές και άλλες για να προχωρήσουμε σε μία αναπτυγμένη γεωργία, σε μία αγροτική ανάπτυξη, σε μία ανάπτυξη της υπαίθρου.
Τρανά παραδείγματα αυτών των φαινομένων αποδεικνύονται, εμφανίζονται και αναδεικνύονται κάθε ημέρα με τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τη μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των επιδοτήσεων. Η Κυβέρνηση συνήθως οχυρώνεται γύρω από καταληκτικές προθεσμίες καταβολής των επιδοτήσεων. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να καταβάλει τις επιδοτήσεις πολύ νωρίτερα και παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πλασματικές ημερομηνίες και προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ή διεξαγωγής ελέγχου, κοροϊδεύουμε κάποιους άλλους, για να αποδείξουμε ότι δίνουμε έγκαιρα τις επιδοτήσεις ή διενεργούμε τους απαραίτητους ελέγχους στην καταβολή των επιδοτήσεων. Και μπορώ να σας πω σοβαρές δυσλειτουργίες και σε πολλούς άλλους οργανισμούς, όπως είναι ο ΕΛΓΑ, ο οποίος συστηματικά καθυστερεί την καταβολή των αποζημιώσεων και όχι μόνο αυτό, αλλά συστηματικά με εντολή της πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο της Γεωργίας, υποεκτιμά τις ζημιές και καταβάλλει στο τέλος ένα μέρος των ζημιών στους αγρότες, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη της πλήρους αποζημίωσης αν θέλουν να εξακολουθήσουν ομαλά την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Προχωρούμε, όμως και σε άλλους τομείς πολύ ευαίσθητους, όπως είναι ο τομέας της εφαρμοσμένης έρευνας από το ΕΘΙΑΓΕ. Εγώ θέλω να ρωτήσω την Κυβέρνηση εάν θέλει να μου επιδείξει οποιαδήποτε μελέτη, οποιαδήποτε προτροπή, οποιαδήποτε συμβολή του ΕΘΙΑΓΕ στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας, στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και στη συγκομιδή ποιοτικών προϊόντων, όπως επιβάλλεται από τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και από τις νέες κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ασμένως απεδέχθη ο κύριος Υπουργός, μη αναλογιζόμενος τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία ως αποτέλεσμα της διάλυσης των υπηρεσιών, για να μπορέσουμε να είμαστε σύμφωνοι με τις επιταγές και με τις εντολές που προβλέπονται στις ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Η Αγροτική Τράπεζα έχει καταντήσει ο δυνάστης του αγρότη με τα αυξημένα επιτόκια, με τα πανωτόκια πολλές φορές και με τον ασφυκτικό κλοιό, τον οποίον έχει ανορθώσει γύρω από τον αγρότη και την εκμετάλλευσή του.
Ο οργανισμός εκπαίδευσης, ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» δεν έχει να παρουσιάσει απολύτως τίποτε στον τομέα της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης και απ’ αυτούς οι οποίοι φαίνεται ότι εκπαιδεύονται και ενημερώνονται, ελάχιστοι ουσιαστικά παρακολουθούν, κερδίζουν κάτι ή ενημερώνονται από την εκπαίδευση, η οποία γίνεται εκεί.
Να σας πούμε για την ανυπαρξία του Οργανισμού «ΑΓΡΟΓΗ», ο οποίος ιδρύθηκε από άλλον Υπουργό προκάτοχό σας, χωρίς να προσφέρει απολύτως τίποτε και βέβαια η ιδρυτική του πράξη έλεγε ότι ουσιαστικά θα προβάλει προσκόμματα στην ομαλή διάθεση της αγροτικής γης. Ήταν μία παρέμβαση απαράδεκτη βέβαια για μία οικονομία, όπως είναι η σύγχρονη ελληνική οικονομία. Πάντως, στην πράξη δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη διάταξη αυτή και βέβαια ζητάει και θα το κάνει, την κατάργηση της «ΑΓΡΟΓΗΣ» του Οργανισμού αυτού, που δεν προσφέρει απολύτως τίποτε. Συσσωρεύει έξοδα και δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην ομαλή διάθεση της αγροτικής γης από εκείνους του αγρότες, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη τη διάθεση της γης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αν θέλετε προσθέστε και το χρόνο της δευτερολογίας μου, για να κάνω μία συνολική τοποθέτηση στο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Να σας δώσω ένα λεπτό ακόμη για να ολοκληρώσετε, γιατί θα χρειαστείτε χρόνο για τη δευτερολογία σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Για να έχω μία πληρότητα στην τοποθέτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς, εντάξει.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Τέλος, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μητρώων.
Το μητρώο των αγροτών για παράδειγμα, που κάποτε αποτέλεσε το εργαλείο, ή -αν θέλετε- τη δικαιολογία για την εφαρμογή ορισμένων φιλοαγροτικών μέτρων από την Κυβέρνηση –έλεγε δηλαδή η Κυβέρνηση ότι θα κάνει το μητρώο για να λυθούν προβλήματα και να εφαρμοστούν πολιτικές, διότι όσο δεν υπήρχε το μητρώο δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές- παρ΄ όλο, λοιπόν, που συστάθηκε, παρόλο που συγκροτήθηκε αυτή η διαδικασία, τελικά δεν υπάρχει καμία διαδικασία ενημέρωσης του Μητρώου των Αγροτών και προφανώς δεν υπάρχει –και αυτό είναι το πιο σπουδαίο και το πιο δυσάρεστο- εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών προς όφελος της αγροτικής εκμετάλλευσης και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας.
Έχουμε σοβαρά ζητήματα που αναφέρονται στη μεγάλη καθυστέρηση κατάρτισης του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου στη λειτουργία των διεπαγγελματικών οργανώσεων και των ομάδων παραγωγών, ως αποτέλεσμα εμποδίων και δυσλειτουργιών των κρατικών υπηρεσιών, αρμοδιότητάς σας.
Βέβαια πρέπει να τονίσω εδώ ιδιαιτέρως τη μεγάλη ανησυχία μας για την οριστική απώλεια κονδυλίων του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για τομείς, για μέτρα και προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας, καθώς και τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ουσιαστική απορρόφηση πόρων μέσω των προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αφού όπως έχουμε πει επανειλημμένως –και δεν διαψεύδεται ότι αυτά βεβαιώνονται και περιγράφονται στην επιτροπή παρακολούθησης- είκοσι εννέα μέτρα από τα τριάντα έξι, κύριε Πρόεδρε, παρουσιάζουν σήμερα, στο πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη, Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου», μηδενική απορρόφηση. Και μιλάμε για εύρυθμη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών!
Εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα: Αν πράγματι ισχύσουν αυτά τα οποία ο κύριος Υπουργός απεδέχθη ασμένως και με πανηγυρισμούς στο Λουξεμβούργο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη σύνδεση επιδοτήσεων με περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και με άλλες προϋποθέσεις ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων ή ευζωίας των ζώων, αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσουμε στην ομαλή διακίνηση και διάθεση των επιδοτήσεων, λόγω της δυσλειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών;
Η χώρα μας είναι η χειρότερη, η λιγότερο λειτουργική χώρα όσον αφορά τις κρατικές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας. Πώς δηλαδή εμείς βεβαιώνουμε τους αγρότες ότι πέραν των περικοπών, για τις οποίες έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση, δεν θα υπάρξουν και άλλες είτε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είτε στην καταβολή επιδοτήσεων κατά την κοινή οργάνωση αγοράς προϊόντων και μας βεβαιώνει ότι θα υπάρχει αυτό το πλαφόν;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, έχετε καλύψει και το χρόνο της δευτερολογίας σας. Δεν έχετε άλλο χρόνο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Σας το ζήτησα και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν έχετε άλλο χρόνο. Τελειώστε με μία φράση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Για όλα αυτά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο αγροτικός τομέας, ως αποτέλεσμα λαθών, παραλείψεων και ανικανότητας της Κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη, το οποίο ο Υπουργός απαξίωσε έστω και να το διαβάσει. Προκατέλαβε την κρίση του και αν θέλετε δεν έχει τη δυνατότητα νηφάλιας τοποθέτησης, όταν του συνιστούμε να διαβάσει το πρόγραμμά μας και να πάρει κάποιες ιδέες μήπως και μπορέσει να τις εφαρμόσει στο λίγο χρόνο που η Κυβέρνησή του θα μείνει στην εξουσία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Καραμπίνας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας της οικονομίας έχει τα μαύρα του τα χάλια, αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικής, προγραμματισμού και οράματος του κυβερνώντος κόμματος, η Κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει το μαύρο-άσπρο και να κατηγορεί την Αντιπολίτευση ότι της ασκεί κριτική που υπηρετεί τη σκοπιμότητα και μόνο.
Υποθέτω ότι και σήμερα θα ακολουθήσει την πάγια τακτική της αντί να ανασκουμπωθεί και να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις μας για τα λάθη και τις παραλείψεις της και γιατί όχι να μην υιοθετήσει τις προτάσεις μας από τη στιγμή που δεν διαθέτει πρόγραμμα, ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, στο λίγο χρόνο που της απομένει, να διορθώσει τα κακώς κείμενα προς όφελος του αγροτικού κόσμου, που υποφέρει εξαιτίας της ανυπαρξίας πολιτικής.
Κύριε Υπουργέ, δεν κατηγορούμε άδικα την Κυβέρνησή σας, ούτε υπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Η σκληρή κριτική μας είναι εκ του αποτελέσματος. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν οδήγησαν τον αγροτικό τομέα, την οικονομία, στην ανάπτυξη, ενώ σας δόθηκαν πολύ μεγάλες ευκαιρίες.
Η ανυπαρξία πολιτικής και προγραμματισμού ερήμωσε την περιφέρεια, οδήγησε στη φτώχεια τον αγρότη, τον ξεκλήρισε από την πατρογονική γη και τον κατέστησε άνεργο, ανειδίκευτο εργάτη των μεγαλουπόλεων. Αυτή είναι η αλήθεια και όσο και αν προσπαθήσετε να την κρύψετε, δεν θα τα καταφέρετε.
Υστερήσατε στις υποδομές. Δεν ενισχύσατε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Δεν αγωνιστήκατε στα ευρωπαϊκά όργανα για τουλάχιστον ικανοποιητικές επιδοτήσεις. Δε βοηθήσατε με την απαραίτητη γνώση τον αγρότη. Δε βοηθήσατε με χαμηλότοκα δάνεια τις επενδυτικές προσπάθειες, αλλά αντιθέτως καταχρεώσατε τους αγρότες στην Αγροτική Τράπεζα με τα πανωτόκια. Η Κυβέρνησή σας τους οδήγησε στο «αμαρτωλό» χρηματιστήριο, όπου έχασαν όλες τις οικονομίες τους. Οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί του Υπουργείου Γεωργίας, που έχουν ως αποστολή τη στήριξη των προσπαθειών τους και τη διευκόλυνσή τους, καθημερινά τους ταλαιπωρούν αφάνταστα και κωλυσιεργούν, εμπλέκοντάς τους στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να τους αποθαρρύνει και να τους απομακρύνει από το αγροτικό επάγγελμα.
Αν, μάλιστα, σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη «σαπίλα» -όχι φυσικά των φρούτων, αλλά των άλλων «φρούτων» που δρουν σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, διάθεσης, εμπορίας και υποστηρικτικών μηχανισμών- το όλο κλίμα είναι προφανές ότι δεν ευνοεί την ανάπτυξη και την πρόοδο, αλλά τη συρρίκνωση και τη δυστυχία. Όλα αυτά γίνονται γιατί η Κυβέρνησή σας είναι όμηρος της νωχέλειας, της γραφειοκρατίας, του κρατικού μηχανισμού και της αναξιοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αόριστα, θα φέρω πολύ συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά παραδείγματα. Χάσατε πάνω από 200 δισεκατομμύρια από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Με αυτά θα είχατε σχεδόν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες υποδομές για τη γεωργία, όπως είναι εγγειοβελτιωτικά έργα. Για να καταλάβει ο κόσμος που μας βλέπει πόσο πολλά είναι αυτά τα χρήματα, λέω ότι το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου σας για τη γεωργία από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι περίπου 80 δισεκατομμύρια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στην ασυνέπεια που επέδειξε ο κύριος Πρωθυπουργός, όσον αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα της πεδιάδας της Άρτας. Ο κ. Σημίτης κατά την επίσκεψή του στην Άρτα είχε υποσχεθεί ότι είκοσι τέσσερις χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή ένα μικρό μέρος της πεδιάδας της Άρτας, θα κατασκευάζονταν μέσω του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ότι ένα άλλο εγγειοβελτιωτικό έργο, το Πέτα Κομπότι, θα γινόταν μέσω των δημοσίων επενδύσεων.
Σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, όλα αυτά αναιρέθηκαν από τον κ. Πάχτα. Δεν ξέρω φυσικά αν αυτό το γνωρίζει ο κύριος Πρωθυπουργός. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Σημίτης είναι έκθετος απέναντι στο λαό της Άρτας. Γι’ αυτό φυσικά, αν δεν το γνωρίζει, ευθύνεται ο κ. Πάχτας. Αν, όμως, το γνωρίζει, έχω να πω ότι υφίσταται μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα για τον κύριο Πρωθυπουργό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στον Ιούλιο και μόλις τώρα άρχισαν να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις από τη χυμοποίηση των εσπεριδοειδών. Αυτό το λέω για να δείτε την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου σας, κύριε Υπουργέ.
Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τα εσπεριδοειδή που καταστράφηκαν από τον παγετό τον Ιανουάριο δεν έχουν δοθεί ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθούν περί το τέλος Αυγούστου. Αποζημιώσεις και επιλέξιμα για την κτηνοτροφία χορηγούνται με καθυστέρηση ενός έτους. Μετά από δύο-δυόμισι χρόνια, τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν τώρα για την καταστροφή στις ελιές. Ακόμη, ο ΕΛΓΑ δεν έχει δώσει σχετική εντολή για να αρχίσουν οι δηλώσεις των αγροτών για την καταστροφή της φυτικής παραγωγής από τον παγετό του χειμώνα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω σ΄ ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Καραμπίνα, μη ξοδέψετε κι εσείς το χρόνο της δευτερολογίας σας. Θα χρειαστείτε δευτερολογία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Θα μου μείνουν δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Μετά απ’ όλα αυτά, είναι ολοφάνερο ότι η παραμονή σας στη διακυβέρνηση της χώρας θα σωρεύσει και άλλα προβλήματα στον τομέα της γεωργίας. Όχι αναιτιολόγητα, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής σας ζήτησε εκλογές. Είναι η μόνη διέξοδος και λύση. Για να πάει μπροστά ο τόπος, χρειάζεται όραμα, πρόγραμμα και διάθεση για δουλειά.
Αυτά τα στοιχεία, με βάση τα αποτελέσματά σας δεν τα διαθέτετε. Η Νέα Δημοκρατία και τα διαθέτει και τη διακρίνουν.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Νάκος έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητούμενο, υποτίθεται, μιας αγροτικής πολιτικής είναι η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος. Όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ανταγωνισμός προφανώς γίνεται οξύτερος και μεγαλύτερος.
Για να διασφαλιστεί, κατά την άποψή μου, το αγροτικό εισόδημα μόνο ένας τρόπος υπάρχει, πέρα από την πρώτη ύλη να συμμετάσχει και στην εμπορική αξία του προϊόντος, η οποία είναι πολλαπλάσια της πρώτης ύλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελληνικό λάδι, το οποίο έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές όπου ως πρώτη ύλη και μάλιστα της άριστης ποιότητας πωλείται με τρόπους απαράδεκτος σε άλλους πιο έξυπνους, οι οποίοι το αναμειγνύουν, προχωρούν στη μεταποίηση, κάνουν ωραίες συσκευασίες, βάζουν ονομασία προέλευσης, έχουν γεωγραφική ένδειξη, δημιουργούν ταυτότητα στα προϊόντα τους κι έτσι βρίσκουν θέσεις στα ράφια των μεγάλων αγορών της Δυτικής Ευρώπης.
Δυστυχώς τα ελληνικά προϊόντα, μετά από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, είναι λαθρομετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς διαβατήριο, χωρίς ταυτότητα, διότι δεν έχουν ούτε την τυποποίηση ούτε την ονομασία προέλευσης ούτε τις ποσότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα που απαιτούν οι αγορές, δεν έχουν γεωγραφική ένδειξη και όπως είπα, δεν έχουν διαβατήριο για να βρουν θέση στα ράφια. Και πράγματι σε πιάνει η καρδιά σου, όταν πηγαίνεις στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης και βλέπεις κάθε λογής προϊόντα, ενώ απουσιάζουν τα ελληνικά. Αποτέλεσμα αυτού είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, είναι η ανεργία, είναι το κιβώτιο με το τυποποιημένο λάδι. Με αυτόν τον τρόπο είδα ότι πωλείται 24.000 δραχμές το κιλό σε μπουτίκ των Βρυξελλών. Και η καρδιά του λαδιού αυτού, είμαι σίγουρος, ήταν ελληνική. Δηλαδή ένα κιβώτιο λάδι με τα δικά μας ακατέργαστα ατυποποίητα αχλάδια μπορεί και να ισοδυναμεί μ΄ ένα φορτηγό.
Γι’ αυτό εμείς στη Νέα Δημοκρατία ισχυριζόμαστε ότι το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να μετονομαστεί σε Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων, ούτως ώστε να εμπλακεί σ’ αυτήν τη διαδικασία η παραγωγή, για να υπάρξει αύξηση του εισοδήματος των αγροτών.
Άρα, λοιπόν, αναφέρομαι στη μεταποίηση. Θα μπορούσε να ισχυριστεί ο κύριος Υπουργός ότι το Υπουργείο Γεωργίας στηρίζει τη μεταποίηση. Ας δούμε όμως πώς τη στηρίζει. Πρέπει πρώτα να ξεπεράσει ο μεταποιητής τη χωροθέτηση της μονάδος, την ανυπαρξία χώρων υποδοχής επενδύσεων, την ανυπαρξία των ΒΙΟΠΑ, την αυθαιρεσία των υπηρεσιών, τους ελέγχους κλπ. Στην περιοχή μου εκκρεμεί αίτημα για άδεια εγκατάστασης μιας βιομηχανίας παραγωγής αγροτικών προϊόντων, διότι ένας υπάλληλος δεν θέλει ή ένας δήμαρχος δεν θέλει να ρίξει στον αγωγό των αποβλήτων τα καθαρισμένα απόβλητα, που θα έχει αυτή η βιομηχανία. Διαπιστώνετε κι εσείς, κύριε Πρόεδρε, την αυθαιρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τις κόντρες που υπάρχουν και έχουν σχέση με προσωπικά κλπ. Έτσι όμως ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Αν, λοιπόν, ξεπεράσει ο μεταποιητής αυτόν το σκόπελο, που προανέφερα, και θελήσει να πάει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Γεωργίας «αγροτική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου» -εδώ θέλω να σημειώσω ότι μόνο έξι μέτρα από τα τριάντα έξι που αφορούν τον αγροτικό τομέα έχουν ενεργοποιηθεί- θα διαπιστώσει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό 1257, στον άξονα 2-1 η απορροφητικότητα σήμερα είναι 17%. Αν αφαιρέσει τις ουρές από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και αφαιρέσει τα σχέδια βελτίωσης, θα δει πόσο δραματικά μικρό είναι το ποσοστό που διατίθεται για τη μεταποίηση.
Για τα σχέδια βελτίωσης να κάνω μία κουβέντα. Ζητούσατε, κύριε Υπουργέ, εγγυητικές. Μετά όμως σταματήσατε να ζητάτε διότι που να βρουν εγγυητικές οι αγρότες που θέλανε σχέδια βελτίωσης και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Άρα για τη μεταποίηση δεν υπάρχει απορρόφηση.
Με τεράστια καθυστέρηση κάνατε τις προκηρύξεις, με τεράστια καθυστέρηση τις αξιολογήσεις. Είμαστε στη μέση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και έχουν δοθεί μόνο προεγκρίσεις. Μπορεί οι αιτήσεις να καλύπτουν το πρόγραμμα όπως θα ισχυριστείτε σε λίγο φαντάζομαι, αλλά οι επενδύσεις δεν προχωρούν. Και αναγκαστήκατε να βάλετε άτομα να κάνουν τηλεφωνήματα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.
Ακόμα δεν ορίστηκαν οι διαδικασίες, δεν έγινε διαγωνισμός ποια θα είναι η τράπεζα, ο ενδιάμεσος φορέας ο οποίος θα πληρώσει αυτούς τους επενδυτές που πάνε στη μεταποίηση.
Είχαμε καταγγείλει ότι άργησαν να στελεχωθούν οι υπηρεσίες διαχείρισης και παρά την πίεση της Κοινότητας οι αξιολογητές παραμένουν ακόμα και σήμερα χωρίς ενημέρωση και δεν έχουν πληρωθεί κιόλας, χωρίς επιμόρφωση.
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στον 7ο άξονα του επιχειρησιακού προγράμματος που αφορά το 30%, ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης των περιοχών, όπως και το πρόγραμμα LEADER PLUS.
Τώρα γίνονται οι προκηρύξεις, ακόμα οι φορείς δεν έχουν συσταθεί …
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα παρακαλέσω και τη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω πολλά πράγματα να πω.
Ακόμα και οι δομές στήριξης, φορείς και αναπτυξιακές εταιρείες δεν έχουν συσταθεί. Έγιναν οι πρώτες αιτήσεις, αλλά δεν είχαν τις προϋποθέσεις διότι ουδείς ενημέρωσε τις δομές στήριξης για τον τρόπο, τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να ενταχθούν στο LEADER PLUS. Οι δομές στήριξης κατά συνέπεια δεν ξέρουν το ρόλο τους, γιατί απλούστατα δεν τους έγινε καθοδήγηση με ευθύνη του Υπουργείου Γεωργίας.
Θέλω μόνο να κάνω μικρή αναφορά στην αποκαλυπτική τοποθέτηση που έκανε ο κ. Μπρούτον, ο οποίος καλεσμένος από τη Νέα Δημοκρατία, τέως Υπουργός της Ιρλανδίας είπε ότι το ιρλανδικό θαύμα οφείλεται στο ότι το Α΄ και Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αντί να δοθεί σε πανηγύρια και σε πολιτιστικές οργανώσεις, δόθηκε στην εκπαίδευση και δημιουργήθηκε ένα ανθρώπινο δυναμικό ικανό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής. Από τη μία μεριά το παράδειγμα Μπρούτον, από την άλλη μεριά το παράδειγμα «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Ξέρετε, κύριε Πρόεδρε, πόσοι μας ρωτούν: Ότι εντάξει, πέστε μου μια καλλιέργεια η οποία μπορεί να είναι αποδοτική. Ρωτάει ο άλλος: «Τα άσπρα σπαράγγια ζητιούνται; Πώς θα τα διαθέσω; Τα πράσινα ζητιούνται; Θα έχω εισόδημα εάν βάλω σπαράγγια»; Και κάθε άλλου είδους καλλιέργεια όχι από τις γνωστές τις συμβατικές.
Ξέρετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την απορρόφηση ροδακίνων είναι ότι ωριμάζουν το ίδιο δεκαπενθήμερο, ενώ θα μπορούσαν με μία διάρθρωση καλλιεργειών να ωριμάζουν σ΄ ένα διάστημα δύο μηνών και με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να γίνεται καλύτερη η εκμετάλλευση της παραγωγής;
Ανέφερα ελάχιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία ένα πράγμα αποδεικνύουν, κύριε Πρόεδρε. Ότι το Υπουργείο Γεωργίας εάν δεν θέλει κατεδάφιση και εκ νέου εκ βάθρων αναδιάταξη, τουλάχιστον βρίσκεται σε κατάσταση απαξίωσης σε βάρος του Έλληνα αγρότη και της ελληνικής οικονομίας.
(Χειροκροτήματα από την τπέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Τσιπλάκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, απευθυνόμενος στον κύριο Υπουργό Γεωργίας, θα πω χαρακτηριστικά ότι η κυβερνώσα παράταξη και κυβερνητικά, αλλά και κομματικά βρίσκεται πάλι σε κατάσταση μεταλλαγής. Εμείς έχουμε χάσει πλέον το λογαριασμό σε αυτές τις επανειλημμένες μεταλλάξεις σας, οι οποίες, όπως προείπα, επειδή είναι σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο, έχουν άμεση επίπτωση στην κοινωνία. Και δεν ξέρω –και υποβάλλω αυτόν τον προβληματισμό- δεν μπορώ να διερμηνεύσω επακριβώς, πόσο η προ ημερών απάντηση, προ μάλιστα της ουσιαστικής και πλήρους ανακοινώσεως του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, δεν ξέρω πόσο αυτή η πρόωρη απάντηση ότι «δεν λέει και τίποτα καινούργιο η Νέα Δημοκρατία, αυτό είναι συνέχεια του δικού μας προγράμματος που εξαγγέλλετε και που εμείς ως κυβερνώσα παράταξη αυτήν τη στιγμή είμαστε εν εξελίξει υλοποίησης αυτού του προγράμματος, δεν μπορώ να διερμηνεύσω αν αυτό το οποίο ειπώθηκε, λοιπόν, είναι αυθεντικό και έγκυρο και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Διότι, αν είναι αυθεντικό και έγκυρο, τότε τι αξία μπορεί να έχει -και αυτό που επισημαίνω έχει ευρύτερη πολιτική σημασία- η επισήμανση στην Κεντρική Επιτροπή του Προέδρου του Κινήματος και Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές, νέες κατευθύνσεις»;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, παρακαλώ συνεχίστε επί της επερωτήσεως. Καταναλώσατε ήδη το μισό χρόνο σας χωρίς να μιλήσετε επί του θέματος της επερωτήσεως. Υπάρχουν άλλες συζητήσεις που προβλέπει ο Κανονισμός για τα γενικά πολιτικά ζητήματα. Δεν σας στερεί κανένας το λόγο. Δεν είναι, όμως, δυνατόν σε μια επίκαιρη επερώτηση με συγκεκριμένο αντικείμενο να μιλάτε το μισό χρόνο για άσχετα με την επερώτηση ζητήματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει άμεση σχέση με την επερώτηση αυτό που λέω. Απευθυνόμενος σ΄ εσάς και πάντα κατά τον Κανονισμό επιτρέψατέ μου να αμφισβητήσω το έγκυρο της παρεμβάσεώς σας, διότι δεν ολοκλήρωσα και ως εκ τούτου δεν έχετε συνάγει με τρόπο έγκυρο και αξιόπιστο ότι αυτά που λέω δεν έχουν άμεση σχέση με την επερώτηση. Καταλήγω, λοιπόν, για να το αντιληφθείτε και να με αποκαταστήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, εγώ σας συνέστησα με συναδελφικό τρόπο ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τον Κανονισμό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Βεβαίως συναδελφικά. Γιατί εγώ αντισυναδελφικά μίλησα; Το ότι υπερασπίζω τον Κανονισμό και την πληρότητα της θέσεώς μου είναι έξω από τα όρια του Κανονισμού; Προς Θεού!
Ολοκληρώνω, λοιπόν. Αναμένει ο ελληνικός λαός σ’ αυτούς τους ελάχιστους μήνες που εναπέμειναν. Ποια θα είναι η πολιτική σας; Αυτή που χρόνια εξωτερικεύεται και έχει απτό αποτέλεσμα – εμείς εκτιμούμε προφανέστατα αρνητικό- ή αυτό που ως νέα κυβερνητική πολιτική θα εξωτερικεύσετε από εδώ και πέρα μέχρι τις εκλογές όσος χρόνος και αν μείνει;
Εκτιμώ, λοιπόν, με βάση αυτήν τη βασική πολιτική επίκληση, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, ότι χρόνια τώρα εμπαίζετε τον αγροτικό κόσμο με μια δικαιολογητική βάση στη διαχρονική επιχειρηματολογία σας ότι όλα αποφασίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα ετεροκαθορίζονται και ως εκ τούτου ως Κυβέρνηση ενός κράτους μέλους δεν έχουμε δυνατότητες λήψεως μέτρων. Αυτό σας είπε η Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό σας ελέγχει και για το συγκεκριμένο ζήτημα της κατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών.
Προ ημερών αυτό σας είπε. Σας είπε ότι αυτά που αποτελούν ετεροκαθορισμό είναι με την έννοια της εισροής πολλών χρηματικών ποσών στον κρατικό προϋπολογισμό κατά κανόνα θετικά και, όπου υπάρχει αρνητική επίπτωση, αυτή είναι συνέπεια προφανέστατα ελλείπουσας επίμονης διεκδικητικής κυβερνητικής συμπεριφοράς και στο μέτρο που αυτή θα εκδηλωνόταν, αν δεν πετύχαινε αποτελέσματα, θα έπρεπε εσείς ως Κυβέρνηση να λάβετε μέτρα συμβατά κατά το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκαιο, τα οποία να στηρίζουν τη γεωργία. Αυτό είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σαφές. Εμείς δεν λέμε ότι όλα ετεροκαθορίζονται, ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα ως κράτος να πάρουμε συμπληρωματικά μέτρα συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι ως Υπουργείο Γεωργίας δεν πρέπει να έχουμε αυτό που είναι αυτονόητο και εμφιλοχωρεί στην ίδια την ύπαρξη του Υπουργείου Γεωργίας, ότι δηλαδή πρέπει να έχουμε ένα στρατηγικό, επιτελικό, σχεδιαστικό, εποπτικό, κατευθυνόμενο –με την καλή έννοια του όρου- έναντι του αγροτικού κόσμου ρόλο, ο οποίος, όπως ειπώθηκε από τους αγαπητούς συναδέλφους, χρόνια τώρα δεν υπάρχει. Ο αγρότης, ο μέσος Έλλην πολίτης που έχει μια γνωστική δυνατότητα βρίσκεται έρμαιο των διεθνών εξελίξεων και εκείνο που τελικά του έχει διαμορφωθεί ως άποψη είναι ότι θα πρέπει μόνο να αναμένει τα κοινοτικά κονδύλια των επιδοτήσεων, για να σταθεί ως αγρότης, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.
Η κατάσταση –και θα δευτερολογήσω πιο συγκεκριμένα- από πλευράς οργανισμών, που είναι το ουσιαστικό αντικείμενο και έχει άμεση συνάφεια μ’ αυτά που είπα, είναι τραγελαφική, οικτρά, τραγική και αυτό το έχουν πει κατά καιρούς κυβερνητικά στελέχη και σας το λέω πολλές φορές. Και εσείς μην υπεκφεύγοντας πλήρως έχετε αναγνωρίσει και ξεκινάτε από μια αρνητική αφετηρία ότι, πέρα των προβλημάτων που υπάρχουν, εσείς εξαγγέλλετε το τάδε, έχετε όραμα, έμπνευση και σχέδιο.
Είναι αναμφισβήτητο, λοιπόν, ότι η κατάσταση ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, «ΔΗΜΗΤΡΑ», «ΑΓΡΟΓΗ», ΕΘΙΑΓΕ είναι –το ξαναλέω- τραγελαφική. Την έχει βιώσει ο Έλληνας αγρότης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Δεν μπορεί άλλο αυτήν την απαξίωση των οργανισμών και τη μη ύπαρξη συγκεκριμένου ρόλου. Και αναμένει από μία νέα κατάσταση, η οποία ευελπιστούμε ότι θα προκύψει γρήγορα, μία άλλη συμπεριφορά η οποία θα έχει απτά, πράγματι, αποτελέσματα, πλην όμως θετικά, ουσιαστικά επ’ ωφελεία των συμφερόντων αυτού του κόσμου, του πληθυσμού που αγωνίζεται στην περιφέρεια υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, όπως είδατε σας έδωσα όλο το χρόνο, αλλά σας οφείλω μία απάντηση. Και το κάνω για να είμαστε όλοι σε αυτή την Αίθουσα ενήμεροι και σύμφωνοι για το πώς λειτουργεί το Προεδρείο.
Αμφισβητήσατε το έγκυρο της παρέμβασής μου, η οποία βασίζεται στα άρθρα 66 και 135 του Κανονισμού της Βουλής, -διαβάστε τα σχετικά άρθρα διότι είπατε ότι δεν σας άφησα να ολοκληρώσετε. Σας υπενθυμίζω, λοιπόν, τώρα που ολοκληρώσατε ότι ο χρόνος σας είναι πέντε λεπτά. Στα πέντε λεπτά δεν είχατε αναφερθεί καθόλου στο αντικείμενο της επερώτησης. Απλώς αναφερθήκατε με λίγες λέξεις στο τέλος, στην παράταση του χρόνου.
Επομένως μη σπεύδετε να επικρίνετε το Προεδρείο. Εγώ προσπαθώ να διευκολύνω τη συζήτηση. Δεν είμαι εκείνος που θα πω ότι δεν μπορείτε να κάνετε γενικές πολιτικές τοποθετήσεις και αναφορές αλλά δεν είναι ακριβώς η ώρα των επερωτήσεων που προσφέρεται γι΄ αυτό. Και οπωσδήποτε είναι υποχρεωμένοι από τον Κανονισμό οι ομιλητές να αναφέρονται στο θέμα.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα να πω μία κουβέντα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν έχετε το λόγο, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν σημαίνει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, μη συνεχίζετε...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Απόλυτα έχει σχέση με το περιεχόμενο της επερώτησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι σας όφειλα την απάντηση. Δεν χρειάζεται να έχετε τον τελευταίο λόγο…
Παρακαλώ να μην γράφεται καμία διακοπή στα Πρακτικά.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, για άλλη μία φορά δίνεται σήμερα η ευκαιρία να απαντήσει η Κυβέρνηση στην επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι εφ’ όλης της αγροτικής μας πολιτικής και με επιχειρηματολογία που θυμίζει την έκφραση πλίνθοι τε κέραμοι ατάκτως ερριμένοι. Επί παντός του επιστητού, για όλα τα προβλήματα, ακόμη και για θέματα που δεν απασχολούν την ελληνική Γεωργία.
Μου κάνει αλήθεια, εντύπωση αυτή η παλαιοκομματική σας συμπεριφορά. Χαρακτηρίζει την τακτική σας τον τελευταίο καιρό στον αγροτικό χώρο. Νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω γιατί τα κάνετε όλα αυτά. Τα κάνετε διότι έχετε αιφνιδιαστεί από την επιτυχία της Κυβέρνησής μας, της Ελληνικής Προεδρίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Γι’ αυτό σας κατήργησε ο Πρωθυπουργός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Κύριε Μπασιάκο, μην αποδεικνύετε έλλειψη σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Γι’ αυτό σας κατήργησε ο Πρωθυπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Μπασιάκο, το είπατε. Δεν χρειάζεται να το επαναλάβετε. Το είπατε και στην ομιλία σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Εγώ δεν θέλω να σας απαντήσω. Λέγω όμως ότι, ενώ δεν έχετε το λόγο, διακόπτετε και αυτό αποδεικνύει έλλειψη δημοκρατικού σεβασμού.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Εγώ δεν σας λέγω τίποτε άλλο. Μόνο αυτό. Αν δεν το καταλαβαίνετε, δεν μπορώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη.
Κύριε συνάδελφε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για οξύτητα ούτε θα πρέπει να με φέρετε στη δύσκολη θέση να πω να μη γράφεται καμία διακοπή σας. Είναι αυστηρό το μέτρο. Εάν, όμως, κύριε Μπασιάκο, συνεχίσετε, θα δώσω αυτήν την εντολή για τα Πρακτικά.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Λέγω, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν περίμενε αυτήν την επιτυχία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και προσπαθεί τώρα να μειώσει τη σημασία την οποία έχει για ολόκληρη την ευρωπαϊκή Γεωργία.
Η Νέα Δημοκρατία δεν κατανοεί ότι μιλάμε για μία συμφωνία που αναφέρεται στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη τουλάχιστον εικοσαετία. Δεν κατανοεί ότι αναφέρεται στην Ευρώπη από τις χώρες της Βαλτικής έως την Κύπρο. Δεν το κατανοεί. Νομίζει ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία αναφέρεται μόνο στην Ελλάδα.
Η Νέα Δημοκρατία με τη μακρά της παραμονή στην Αντιπολίτευση, έχει αποκοπεί από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Παρουσιάζει μια σημαντικότατη άγνοια των ευρωπαϊκών δεδομένων και αυτό είναι επικίνδυνο για ένα κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία. Θα παρακαλούσα τουλάχιστον, να διαβάσει η Νέα Δημοκρατία το κείμενο της συμφωνίας και επί του κειμένου να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Τότε βέβαια θα διαπιστώσει ότι όλα αυτά τα οποία λέει είναι έωλα και δεν έχουν καμία απολύτως βάση.
Κύριε Πρόεδρε, παρά το ότι δεν υπάρχει αναφορά στο κείμενο της επερώτησης, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ορισμένα βασικά σημεία τα οποία αφορούν τη συμφωνία, αφορούν την ελληνική γεωργία.
Το πρώτον είναι το εξής: Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είστε το μοναδικό ευρωπαϊκό συντηρητικό κόμμα το οποίον καταφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο εναντίον της συμφωνίας. Κανένα άλλο ευρωπαϊκό συντηρητικό κόμμα, στο χώρο της Γεωργίας, δεν ακολουθεί τη δική σας κριτική.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Εσείς πήγατε με τους Βρετανούς.
(Κωδωνοκρουσίες)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Παρακαλώ να μη γράφεται καμία διακοπή στα Πρακτικά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Μπορεί να συγκρατηθεί ο κ. Μπασιάκος; Αλλιώς ένα ηρεμιστικό θα σας κάνει καλό. Και παρακαλώ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τουλάχιστον να σας πει τι πρέπει να κάνετε, αν δεν έχετε την στοιχειώδη αγωγή να σέβεστε την άλλη άποψη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Δεν προκαλώ κανέναν και το βλέπετε. Το ποιος προκαλεί φαίνεται από τα Πρακτικά.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, παρουσιάζεται σήμερα ως ο προστάτης των αγροτών της Μεσογείου. Και βεβαίως ισχυρίζεται η Νέα Δημοκρατία ότι η Ελληνική Προεδρία δεν κατενόησε το δυσμενέστατο των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Ωραία, δεν κατενόησε αυτό η Ελληνική Προεδρία. Αλλά κύριοι συνάδελφοι, δεν διερωτάσθε, γιατί δεν το κατενόησε και ο Υπουργός Γεωργίας της Πορτογαλίας;
Ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας ούτε αυτός κατενόησε ότι τα μεσογειακά προϊόντα δεν εντάσσονται σε ρυθμίσεις ευνοϊκές για το μέλλον των αγροτών της Ισπανίας;
Η Γαλλία, η οποία έχει και αυτή συμφέροντα στα μεσογειακά προϊόντα δεν το κατενόησε;
Η Ιταλία, η οποία έχει κυρίως συμφέροντα στα μεσογειακά προϊόντα δεν το κατενόησε;
Κύριοι συνάδελφοι, δεν σας αρμόζει ο ρόλος του προστάτη των αγροτών της Μεσογείου. Και δεν σας αρμόζει ο ρόλος αυτός, γιατί δεν έχετε ούτε μια πρόταση να κάνετε για το πού έπρεπε να καταλήξει η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εκ των υστέρων και αιφνιδιασμένοι από την εξέλιξη κάνετε μία ισοπεδωτική κριτική. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ακριβώς πώς εξελίχθηκε το χρονικό της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για να πείτε αν τελικά συμφέρει ή δεν συμφέρει για την Ελλάδα και τους Έλληνες αγρότες η συμφωνία αυτή.
Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται να έχει πλήρη αμνησία. Τα νομικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάστηκαν, κύριοι συνάδελφοι, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 27 Ιανουαρίου 2003 και συζητήθηκαν αμέσως στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Στο τρίτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, η Ελλάδα έθεσε αμέσως θέμα μεσογειακών προϊόντων. Και παρακαλώ να μη λέτε τουλάχιστον ανακρίβειες, δεν θέλω να πω τίποτε άλλο, γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω όξυνση. Να μη λέτε τουλάχιστον ανακρίβειες, ότι παρενέβη ο κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και μίλησε με τον επίτροπο κ. Φίσλερ. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Ούτε τα γεγονότα δεν σέβεστε, γιατί εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος να δει πότε ήλθε εδώ ο κ. Φίσλερ, πότε μίλησε ο κ. Καραμανλής μαζί του και πότε ετέθη το θέμα των μεσογειακών προϊόντων.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Πάλι ο κ. Μπασιάκος θέλει ηρεμιστικό.
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Μπασιάκος πραγματικά με εκπλήσσει.
Δεν αντέχετε επιτέλους τον αντίλογο; Είναι δυνατόν να γίνει συζήτηση στο Κοινοβούλιο μ’ αυτόν τον τρόπο; Ακουστήκατε πέντε συνάδελφοι της ΝΔ σας δόθηκε μάλιστα χρόνος και πέραν του Κανονισμού, σας άκουσε ο Υπουργός χωρίς να σας διακόψει, υπάρχει ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος ο οποίος θα απαντήσει, έχετε δευτερολογίες. Πώς αλλιώς αντιλαμβάνεσθε τη συζήτηση στη Βουλή;
Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, κάνω τελευταία έκκληση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Λέω, λοιπόν, ότι η ελληνική Κυβέρνηση έθεσε εγκαίρως στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το θέμα των μεσογειακών προϊόντων. Η Ελλάδα με την τακτική που ακολούθησε και τα συγκεκριμένα επιχειρήματα που προέβαλε ήταν εκείνη που στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων έθεσε το θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής θέσεως του Συμβουλίου και της Επιτροπής, σχετικά με τη διασφάλιση, τις προοπτικές και του μέλλοντος των μεσογειακών προϊόντων.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ )
Όπως γνωρίζετε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν έχει νομοθετική πρωτοβουλία. Το ποιες προτάσεις έρχονται για να συζητηθούν στο Συμβούλιο, αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής. Όταν, λοιπόν, κατετέθησαν τα νομικά κείμενα δεν περιείχαν ρυθμίσεις ειδικές για τα μεσογειακά προϊόντα. Και είναι η πρώτη φορά, κύριοι συνάδελφοι, που σε μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναφέρονται συγκεκριμένες προτάσεις για τα μεσογειακά προϊόντα.
Το λέω αυτό γιατί πρέπει το Κοινοβούλιο να θυμηθεί και ίσως να ξαναδιαβάσει τη μεταρρύθμιση του 1992, με Επίτροπο τότε τον κ. Mac Shary, όπως επίσης και τη μεταρρύθμιση του 1999, τη γνωστή «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000», έτσι ώστε να γίνει κατανοητός ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η Ελληνική Προεδρία αυτήν τη μεταρρύθμιση. Είναι η πρώτη φορά όπου σε κείμενο μεταρρύθμισης αναφέρονται τα προϊόντα των βόρειων και των μεσογειακών χωρών. Και αυτό έγινε χάριν στη σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε η Ελληνική Προεδρεία.
Γι’ αυτά σας έχω ενημερώσει, αλλά δυστυχώς δεν θέλετε να τα κατανοήσετε ή κάνετε μία στείρα μικροκομματική αντιπολίτευση. Αντί να κάνετε μία αξιολόγηση της συμφωνίας, κάνετε -λέω για άλλη μία φορά- στείρα μικροκομματική αντιπολίτευση.
Το δεύτερο θέμα: Αναφέρεται στη συμφωνία ότι, όταν θα ανοίξει η διαδικασία των κανονισμών για τα μεσογειακά προϊόντα, θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιες αρχές που χρησιμοποιήθηκαν και για τα προϊόντα των βόρειων χωρών. Εδώ οφείλω να πω ότι ο πρώτος των ομιλητών, ο κ. Κοντός, ήταν τουλάχιστον αντικειμενικός σ’ αυτήν τη διατύπωση. Βεβαίως έθεσε ερωτήματα, όπως με ποια προϊόντα θα συγκριθούμε. Αυτό το θέμα είναι προς συζήτηση.
Και κάτι ακόμα: Αυτό το οποίο προσέθεσε η Προεδρία και συμπεριελήφθη στο αρχικό κείμενο της Επιτροπής, είναι ότι τα μεσογειακά προϊόντα θα χρηματοδοτηθούν με πόρους, οι οποίοι δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από αυτούς που τώρα δαπανώνται για τη χρηματοδότηση των Κ.Ο.Α. των μεσογειακών προϊόντων. Να το διαβάσετε. Έτσι, λοιπόν, διασφαλίσαμε τα μεσογειακά προϊόντα.
Το τρίτο θέμα: Άκουσα για την ποσόστωση του γάλακτος. Θέλω να θυμίσω στο Κοινοβούλιο, κύριοι συνάδελφοι -φαντάζομαι ο κ. Κωνσταντίνου θα σας το θυμίσει καλύτερα- ότι στη μεταρρύθμιση του 1992 Υπουργός Γεωργίας ήταν ο κ. Χατζηγάκης, αν δεν κάνω λάθος ή ο κ. Κοσκινάς. Μάλλον ήταν ο κ. Χατζηγάκης. Και Υφυπουργός ήταν ο κ. Μπασιάκος. Στη μεταρρύθμιση, λοιπόν, του 1992 η κοινότητα αύξησε τις ποσοστώσεις γάλακτος –ακούστε το αυτό- κατά ένα εκατομμύριο οκτακόσιους χιλιάδες τόνους. Η Ελλάδα στη μεταρρύθμιση του 1992 πήρε μόνο εκατό χιλιάδες τόνους γάλα, δηλαδή πήρε 5,5 %.
Με την «ΑΤΖΕΝΤΑ 2000», όπως ονομάζεται, ότι η Ελλάδα πήρε πρόσθετα εβδομήντα χιλιάδες τόνους γάλα και σήμερα έχει ποσόστωση επτακόσιες χιλιάδες τόνους γάλα.
Στη μεταρρύθμιση του 2003, η Επιτροπή και η πλειοψηφία του Συμβουλίου δεν ήθελαν να ανοίξουν θέμα νέων ποσοστώσεων γάλακτος. Όταν τόλμησε ο εθνικός αντιπρόσωπος να θέσει το θέμα, φάνηκαν οι διεκδικήσεις όλων των χωρών. Η Ιταλία, για παράδειγμα, ήθελε επτακόσιες πενήντα χιλιάδες τόνους γάλα. Κύριοι συνάδελφοι, η Ιταλία δεν πήρε ούτε ένα τόνο γάλα.
Δεν κάνετε, λοιπόν, μομφή στην Κυβέρνηση του κ. Μπερλουσκόνι λέγοντας ότι ο Ιταλός Υπουργός Γεωργίας δεν προάσπισε τα συμφέροντα της Ιταλίας;
Η Ισπανία –μιλάω μόνο για τις μεσογειακές χώρες- ζήτησε το 75% της ποσόστωσης που ζητούσε η Ιταλία, δηλαδή γύρω στους πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες τόνους γάλα. Δεν πήρε ούτε ένα τόνο πρόσθετη ποσόστωση.
Η Πορτογαλία, η οποία έχει αυξημένη ποσόστωση, έχει ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες τόνους γάλα ποσόστωση, ζήτησε εβδομήντα πέντε χιλιάδες τόνους γάλα και μόνο για τα νησιά των Αζορών, όχι για την ηπειρωτική Πορτογαλία. Από τους εβδομήντα πέντε χιλιάδες τόνους γάλα πήρε τελικώς πενήντα χιλιάδες τόνους μόνο για τα νησιά των Αζορών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτήν τη μεταρρύθμιση αύξησε την κοινοτική ποσόστωση κατά εκατόν εβδομήντα χιλιάδες τόνους γάλα. Η Ελλάδα πήρε τους εκατόν είκοσι χιλιάδες τόνους γάλα, δηλαδή πήρε το 70,6%. Βεβαίως λέω για μια ακόμα φορά ότι αυτό δεν είναι επαρκές. Ο στόχος μας ήταν να πάρουμε περισσότερο, αλλά πλησιάσαμε επιτέλους το ποσό της εθνικής επάρκειας, έτσι ώστε όταν θα ξανανοίξει το θέμα των ποσοστώσεων να κάνουμε το επόμενο βήμα και να φτάσουμε περίπου στο ένα εκατομμύριο τόνους, που είναι η εθνική επάρκεια σε φρέσκο γάλα.
Τρίτον: Γνωρίζετε καλά ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν πολύ περιοριστικές, όσον αφορά το ρύζι και το σκληρό στάρι. Εμείς έχουμε συμφέροντα στο ρύζι και στο σκληρό στάρι, αλλά συμφέροντα δεν έχουμε μόνο εμείς. Συμφέροντα έχουν οι Ιταλοί, πολύ περισσότερα από εμάς, έχουν και οι Πορτογάλοι, έχουν και οι Γάλλοι και οι Ισπανοί.
Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση περιορίσαμε σημαντικά και ουσιαστικά εξουδετερώσαμε τις αρνητικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης, όπως αυτές είχαν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκεί έγινε ένα μέτωπο όλων των χωρών της Μεσογείου απέναντι στις προτάσεις της Επιτροπής.
Τέταρτον, για πρώτη φορά τα νησιά του Αιγαίου εντάσσονται στον κανονισμό των υπεραπομεμακρυσμένων περιοχών και θα απολαμβάνουν των θετικών διατάξεων που διέπουν τον κανονισμό αυτό. Έτσι, λοιπόν, τα νησιά του Αιγαίου λαμβάνουν νέα ώθηση όσον αφορά στην ανάπτυξη της γεωργίας.
Αυτά, όσον αφορά την μεταρρύθμιση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε και λεπτομερώς.
Δεν θα ήθελα όμως να κλείσω, μη δίνοντας μια απάντηση σε αυτά που είπε ο συνάδελφος σχετικά με την παρέμβαση των πρωθυπουργών. Εξ όσων γνωρίζω, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μόνο ο κ. Σιράκ και ο κ. Σρέντερ έθεσαν διάφορα διαδικαστικά θέματα για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας.
Η άποψη των Γάλλων ήταν ότι έπρεπε όλα τα μέτρα να μεταφερθούν μετά την ολοκλήρωση της «ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000», δηλαδή μετά το 2006. Βεβαίως είχαν σημαντικά επιχειρήματα, γιατί όπως γνωρίζετε η Γαλλία είναι ο leader στο χώρο της αγοράς και της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Έχει αυξημένα συμφέροντα και ορθώς αγωνίζεται για να διασφαλίσει τα συμφέροντα των Γάλλων αγροτών.
Το ίδιο, όμως, έκανε και ακόμη καλύτερα ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, ο οποίος ευρίσκετο σε διαρκή συνεννόηση αφ ενός με τον κ. Φίσλερ και αφετέρου με τον κ. Ζακ Σιράκ και κ. Σρέντερ. Ο Πρωθυπουργός έκανε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις για να καταλήξουμε σε αυτήν τη συμφωνία.
Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη. Εάν δεν υπήρχε ο κ. Σημίτης μπορεί να μην είχε επιτευχθεί αυτή η συμφωνία. Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι τουλάχιστον άδικο να κατηγορούμε την Ελληνική Προεδρία, να κατηγορούμε δηλαδή τη χώρα μας, που άσκησε επιτυχώς την Προεδρία που θα μείνει στην ιστορία των επόμενων είκοσι χρόνων.
Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα στους κυρίους συναδέλφους, οι οποίοι μιλούν για δικούς μου πανηγυρισμούς κλπ. Δεν είναι κατ’ αρχάς στο χαρακτήρα μου οι πανηγυρισμοί και το γνωρίζετε πολύ καλά. Χρησιμοποίησα μια έκφραση στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας, την οποία χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Ρομάνο Πρόντι και μπορώ να σας τη δώσω. Χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιστορική» για την ευρωπαϊκή Γεωργία και για τους Ευρωπαίους αγρότες. Ακριβώς αυτό επανέλαβα και εγώ. Εάν τελικά ο κ. Πρόντι είναι ένας υπερασπιστής των ελληνικών θέσεων και κάνει προπαγάνδα υπέρ της Ελλάδος, αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα, αλλά δείχνει και το περιεχόμενο, την αντίληψη και την εκτίμηση την οποία έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τη μεταρρύθμιση.
Επανέρχομαι τώρα, κύριοι συνάδελφοι, στο κείμενο της επερώτησης -αντιπαρέρχομαι άλλα θέματα, όπως για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τα οποία δεν περιέχονται καθόλου στο κείμενο.
Θέλω να σας πω το εξής. Μου κάνει εντύπωση ότι προσπαθήσατε να εκμεταλλευτείτε, ανεπιτυχώς, ένα εσωτερικό κείμενο του Υπουργείου Γεωργίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω με τον πλέον επίσημο τρόπο -και νομίζω ο κ. Κοντός θα το δεχθεί και θα διορθώσει αυτά τα οποία ανέφερε ότι δήθεν πληρώσαμε εξωτερικούς συνεργάτες για την εκπόνηση της μελέτης. Το κείμενο αυτό είναι ένα έγγραφο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, στα πλαίσια της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του Υπουργείου Γεωργίας. Είναι μια εργασία δική του. Δεν χρησιμοποιήθηκαν εξωτερικοί συνεργάτες. Δεν πληρώσαμε ούτε ένα ευρώ για την έκθεση αυτή.
Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα «έγγραφο εργασίας» που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, των γενικών διευθυντών και γενικότερα των διευθυντικών στελεχών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Υπουργείου Γεωργίας, με τους οποίους βεβαίως οφείλουμε να έχουμε, διάλογο για τα προβλήματα που παρουσιάζει η διοίκηση του Υπουργείου Γεωργίας. Άρα, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, βιαστήκατε ή τουλάχιστον οι πληροφορίες σας από το Υπουργείο Γεωργίας είναι πλήρως εσφαλμένες, γιατί αδυνατώ να δεχθώ οποιαδήποτε άλλη σκέψη, ότι δηλαδή σκοπίμως αναφέρατε αυτά τα πράγματα.
Έρχομαι τώρα στο κείμενο. Εγώ, κύριοι συνάδελφοι, δεν ισχυρίστηκα στις συζητήσεις μας, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στους μηχανισμούς του Υπουργείου Γεωργίας. Ως Υπουργός Γεωργίας δεν θέλω να ωραιοποιήσω τις καταστάσεις. Σαφέστατα υπάρχουν προβλήματα. Θέλω, όμως, και εσείς να αναγνωρίσετε ότι εμείς με σταθερά βήματα και με συνείδηση καθήκοντος και με υψηλό αίσθημα ευθύνης προσπαθούμε καθημερινά για την ταχεία αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας.
Δεν αποδέχομαι καθόλου την έννοια της κομματικοποίησης της διοίκησης. Τουλάχιστον από τη μέρα που πήγα εγώ στο Υπουργείο Γεωργίας οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ομόφωνες. Γνωρίζετε ότι το υπηρεσιακό συμβούλιο δεν συγκροτείται από στελέχη φιλικά προσκείμενα στο ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση.
Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό θα είναι πριν αναφέρετε αυτές τις ανακρίβειες, τουλάχιστον να συμβουλευθείτε τους δικούς σας συνδικαλιστές. Σας λέω και πάλι ότι οι τοποθετήσεις των προϊσταμένων, των διευθυντών, γίνονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια και λαμβάνονται, σχεδόν ομόφωνα, οι αποφάσεις. Μπορώ να σας δώσω αναλυτικά το σύνολο των αποφάσεων των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Αναφέρατε προηγουμένως το Μητρώο Αγροτών. Έχω απαντήσει στο θέμα αυτό και νομίζω ότι έπρεπε να αναγνωρίσετε τη σημαντική προσπάθεια την οποία κάνει το Υπουργείο Γεωργίας στη βελτίωση της διαχείρισης του Μητρώου αυτού. Έχω πει και άλλη μία φορά -καλό είναι να διαβάσετε λιγάκι τα Πρακτικά- ότι καταρτίστηκε το μητρώο από την ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Έπρεπε εκτός από το Μητρώο, να συγκροτηθεί και μία ειδική διεύθυνση η οποία θα είναι υπεύθυνη, σε συνεργασία με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις όλης της Ελλάδας, για την ενημέρωση του Μητρώου. Γνωρίζετε ότι οι μεταβολές δεν γίνονται στην πλατεία Βάθης, οι μεταβολές γίνονται στις Περιφέρειες της χώρας.
Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει, μία διεύθυνση, η οποία θα συγκεντρώνει στοιχεία για το σύνολο των αλλαγών που επέρχονται στον αγροτικό τομέα και μετά να ενημερώνει τα Μητρώα, έτσι ώστε τα τηρούμενα στοιχεία να μπορούν να αξιοποιηθούν. Αυτήν την έλλειψη, την καλύψαμε πριν από μερικούς μήνες, όταν δημιουργήσαμε τη διεύθυνση Μητρώων, η οποία αφ’ ενός μεν θα καταγράψει το σύνολο των αδυναμιών και θα προτείνει μέτρα για την υπέρβασή τους, αφ’ ετέρου δε θα διαχειρίζεται καθημερινά όλα τα προβλήματα των Μητρώων.
Μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της περιφέρειας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν υπήρχε μια κεντρική υπηρεσία για να συντονίζει το έργο αυτών των υπηρεσιών. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε την διεύθυνση της Κτηνιατρικής Επιθεώρησης και Ελέγχου. Δημιουργήσαμε επίσης τη διεύθυνση για τη βιολογική γεωργία.
Θεσμοθετήσαμε την ειδική γραμματεία διαχείρισης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για να προωθήσει με τους καλύτερους τρόπους το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αναφερθήκατε σε αριθμούς που, τουλάχιστον, είναι εσφαλμένοι. Δεν πιστεύω ότι υπήρξε σκοπιμότητα. Το Υπουργείο Γεωργίας είναι στη διάθεσή σας για να σας δώσει οποιοδήποτε στοιχείο. Οι αριθμοί που αναφέρατε ήταν πριν από έξι μήνες και όχι τον Ιούλιο του 2003. Σήμερα, ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΠΑΑ-ΑΥ πλησιάζει το 20% και του ΕΠΑΛ έφθασε στο 13%. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε μια κατακόρυφη επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και των απορροφήσεων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Κύριοι συνάδελφοι, εκτιμώ τη διάθεση κριτικής, αλλά η απορρόφηση των πόρων δεν εξαρτάται μόνο από το τι θέλει το Υπουργείο Γεωργίας. Εξαρτάται και από τους επενδυτές. Εάν δώσαμε εντολή να υπάρξει πίεση προς τους επενδυτές για να απορροφήσουν τους πόρους, αυτό θα έπρεπε να κριθεί θετικά. Είχαμε ολοκληρωμένες επενδύσεις, στις οποίες οι επενδυτές δεν προσεκόμιζαν τα αναγκαία δικαιολογητικά για να γίνει η πληρωμή. Τώρα, λοιπόν, που επιταχύνουμε τις απορροφήσεις μας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι δεν παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα;
Όσον αφορά τους Οργανισμούς αδικείτε κατάφωρα και τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ» και το ΕΘΙΑΓΕ. Αυτοί οι Οργανισμοί επιτελούν ένα σημαντικότατο έργο, που δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία, διότι βλέπει ότι αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τα προβλήματα της αγροτιάς μας. Οι αποζημιώσεις πληρώνονται εγκαίρως. Σήμερα ο ΕΛΓΑ πληρώνει πολύ πιο γρήγορα τις αποζημιώσεις, πληρώνει δηλαδή σε έξι μήνες από τη στιγμή που έγινε η καταστροφή. Η Νέα Δημοκρατία λέει σήμερα στο πρόγραμμά της ότι θα πληρώνει τρεις μήνες από το χρόνο συγκομιδής του προϊόντος. Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα χρόνο μετά την επέλευση της ζημιάς. Λέγεται αυτό πρόοδος;
Εγώ σέβομαι το δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καταθέτει επερωτήσεις. Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε τα πραγματικά στοιχεία. Μόνο σ΄ ένα πρόγραμμα ΠΣΕΑ υπήρξε καθυστέρηση. Είναι το πρόγραμμα των πυρκαγιών που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2000. Το πρόγραμμα αυτό δεν κοινοποιήθηκε στην ευρωπαϊκή επιτροπή όταν πληρώθηκε η προκαταβολή. Γι’ αυτό η ευρωπαϊκή επιτροπή καθυστερούσε την έγκριση του προγράμματος. Αλλά και αυτό έχει τώρα εγκριθεί. Μην το επικαλείσθε, λοιπόν. Πέστε μας όμως αν έχετε, έστω ένα παράδειγμα, καθυστέρησης καταβολής αποζημιώσεως στον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιτελεί ένα σημαντικότατο έργο. Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνουν την πρόοδο που έχει κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σας έχω δε προτείνει να συγκροτηθεί μια ομάδα Βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής για να επισκεφθεί έναν-έναν τους οργανισμούς, ώστε να διαπιστώσετε τις προόδους που έχουν επιτευχθεί.
Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να αποδείξει ότι τίποτα δεν προχωρά στον αγροτικό τομέα και να ισοπεδώσει τις επιτυχίες, μηδενίζοντας το έργο της κυβέρνησης, είναι μια προσπάθεια αποτυχημένη.
Ο ελληνικός λαός μας κρίνει. Κρίνει την Κυβέρνηση η οποία τα τελευταία είκοσι δύο χρόνια –δεκαεννιά συνεχόμενα χρόνια- διαχειρίζεται την πολιτική προοπτική αυτού του τόπου. Ωστόσο, σας έχω ξαναπεί, κύριοι συνάδελφοι, να διερωτηθείτε γιατί επί δεκαεννέα συνεχόμενα χρόνια αυτός ο λαός σάς έχει μονίμως στη θέση της Αντιπολίτευσης; Σας έχει μονίμως στη θέση της Αντιπολίτευσης, διότι δυστυχώς δεν μπορείτε να τον πείσετε ότι είστε ικανοί να διαχειριστείτε τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Θα παραμείνετε για πολύ καιρό σε αυτή τη θέση και οι αγρότες μας, θα δώσουν για άλλη μία φορά ψήφο εμπιστοσύνης τους προς την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή σε εκείνο το κόμμα που επιλύει τα προβλήματα της ελληνικής αγροτιάς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το λόγο έχει ο κ. Σαλαγκούδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, για να πρωτολογήσει για δεκαπέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Υπουργός, κατεβαίνοντας από το Βήμα, αναρωτήθηκε, γιατί ο ελληνικός λαός μάς έχει τόσα χρόνια στην Αντιπολίτευση. Ο λαός μας λέει ότι «το ψέμα και η απάτη έχουν κοντά ποδάρια». Ε, σ’ αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι έκανε λάθος η λαϊκή σοφία, γιατί ουσιαστικά τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ασκήσει πολιτική με ψέματα, απάτες και επικοινωνιακή πολιτική. Γι’ αυτό, σε σχέση με την καλή θέση που είχαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταντήσαμε ουραγοί.
Νομίζω ότι πρέπει να θυμηθούμε ότι όταν το 1981 μπήκαμε στην Ευρώπη των δέκα κρατών-μελών, ως δέκατο μέλος, κατείχαμε την ένατη θέση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Πίσω από εμάς ήταν η Ιρλανδία. Όταν το 1986 προσχώρησαν άλλα δύο κράτη-μέλη, η Ισπανία και η Πορτογαλία, συνεχίσαμε να κατέχουμε την ένατη θέση στην Ευρώπη των δώδεκα κρατών-μελών.
Σήμερα, με αυτές τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είμαστε δέκατοι πέμπτοι ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των δεκαπέντε και με την εισδοχή των νέων κρατών-μελών θα κατέχουμε την δέκατη όγδοη θέση. Μάλιστα, πολύ γρήγορα και αν συνεχίσουμε αυτή την καταστρεπτική πολιτική για τον τόπο, θα «πέσουμε» στην 21η ή 22η θέση, όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία των υπό ένταξη δέκα χωρών. Αυτή, λοιπόν, είναι η πολιτική σας.
Βεβαίως εγώ δεν μπορώ παρά να θαυμάσω το σθένος του κυρίου Υπουργού ο οποίος ήρθε να μας πει για τις επιτυχίες του στην Ευρώπη και για όλα αυτά που συμβαίνουν στο Υπουργείο Γεωργίας και για τη γεωργική πολιτική αυτής της Κυβέρνησης Σημίτη.
Μα, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είναι πράγματι πολύ πικρό και σκληρό να είναι κανείς στη θέση σας. Αυτή τη στιγμή και με την εδώ παρουσία σας ίσως να σηματοδοτείτε ότι θα παραμείνετε στο Υπουργείο Γεωργίας. Αλίμονο, όμως, αν παραμείνετε μετά τον ανασχηματισμό και μετά από αυτό το στραπατσάρισμα και τη μείωση του κύρους που σας έκανε δημόσια ο κύριος Πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τώρα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τη μεγάλη επιτυχία που λέγεται ότι πραγματοποιήσατε στην Ευρώπη, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να σας πω ότι νομίζω ότι αυτή τη στιγμή που το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας είναι τεράστιο, όπως άλλωστε και το πρόβλημα της υπαίθρου χώρας δεδομένου ότι αποψιλώνεται συνεχώς, θα πρέπει να λέμε αλήθειες στον ελληνικό λαό και να αποδεχόμαστε ότι οι συνθήκες είναι σκληρές και ότι πράγματι υπήρξαν δυσμενέστερες προτάσεις, μεταξύ των οποίων κάτι καταφέραμε.
Εμείς σας αναγνωρίσαμε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι πήραμε εκατόν είκοσι χιλιάδες τόνους γάλα ποσόστωση επιπλέον. Βεβαίως το γεγονός αυτό είναι θετικό! Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην πούμε ότι η κατανάλωσή μας είναι ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες τόνους και αυτή η διαμορφωθείσα στις επτακόσιες χιλιάδες τόνους ποσόστωση καλύπτει περίπου μόνο το 60% του συνόλου της κατανάλωσης. Μην χρησιμοποιείτε, λοιπόν, επιχειρήματα όπως του τι ζήτησε η Πορτογαλία και ότι κατάφερε να πάρει ποσόστωση μόνο για τις Αζόρες, γιατί η Πορτογαλία έχει υπερεπάρκεια. Έχει ποσόστωση μεγαλύτερη από την κατανάλωσή της.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Κάνετε λάθος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Μην προσπαθείτε να μας πείτε για την Ισπανία και την Ιταλία στις οποίες εν πάση περιπτώσει δεν είναι 60% το έλλειμμά τους. Έτσι, λοιπόν, εμείς σας είπα ότι το αναγνωρίσαμε αυτό.
Ας έλθουμε όμως στα άλλα σημεία της διαπραγμάτευσης πού δηλαδή και τι πετύχαμε. Για τις 5.000 ευρώ μιλούσατε ότι θα αυξηθούν. Εξάλλου, υπήρχαν αιτήματα και πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που σήμαινε και απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Παρέμεινε στις πέντε χιλιάδες. Για ένα από τα σημαντικά προϊόντα που εμάς μας ενδιέφερε περισσότερο απ’ όλα τα άλλα, δύο θα έλεγα που μπαίνουν τώρα στην αναθεώρηση, που είναι το σκληρό σιτάρι και όχι τα σιτηρά, κύριε Υπουργέ, που με επιμονή της Ιταλίας και του Σιράκ παρέμεινε το καθεστώς με λιγότερες μειώσεις αλλά για το σκληρό σιτάρι που ιδιαίτερα ενδιαφέρει εμάς και ιδιαίτερα ενδιαφέρει το δικό μας αγροτικό κόσμο. Γιατί δεν λέτε στον ελληνικό λαό την αλήθεια; Δε διατηρούμε τις επιδοτήσεις στο σκληρό σιτάρι. Έχουμε προοδευτική μείωση η οποία γίνεται σιγά-σιγά μικρότερη από την προταθείσα. Βεβαίως να το αποδεχθώ ότι είναι μικρότερη από την προταθείσα, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε μείωση τόσο στην επί της τιμής επιδότηση όσο και στην κατά στρέμμα αποζημίωση. Αυτό σημαίνει ένα πλήγμα σε μια εναλλακτική καλλιέργεια που διέθεταν οι αγρότες και δεδομένου ότι τα μεσογειακά προϊόντα δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει, οπωσδήποτε ήταν μια διέξοδος εάν επιμέναμε και μπορούσαμε να διατηρήσουμε το ίδιο καθεστώς. Νομίζω ότι αν δείχναμε εκεί διαπραγματευτικά επιμονή, θα μπορούσαμε να το είχαμε πετύχει για το σκληρό σιτάρι.
Ερχόμαστε τώρα στα μεσογειακά προϊόντα που μας ενδιαφέρουν. Το αναδείξαμε σαν μείζον θέμα. Μη λέτε ότι εμείς δεν ασχοληθήκαμε. Δύο φορές εγώ και ο κ. Μπασιάκος είδαμε το Φίσλερ και του τονίσαμε γι’ αυτό. Θα μου πείτε τι είναι οι δικές μας επαφές. Εν πάση περιπτώσει, του μεταφέραμε τις απόψεις του δικού μας κόμματος του δεύτερου κόμματος σε δύναμη σήμερα και οπωσδήποτε Αξιωματική Αντιπολίτευση και αύριο ενδεχόμενα κυβέρνηση που θα διαχειρισθεί τη νέα κοινή γεωργική πολιτική που έχει όπως είπατε προοπτική τουλάχιστον μέχρι το 2013. Σήμερα, σας άκουσα να λέτε προοπτική εικοσαετίας . Πιθανόν ναι, αυτή η αναθεώρηση της κοινής γεωργικής πολιτικής.
Αλλά και ο Πρόεδρός μας, τρεις φορές συζήτησε με το Φίσλερ γι’ αυτά τα ζητήματα, δύο στις Βρυξέλλες και μια εδώ. Και προσπαθήσαμε μάλιστα προς την κατεύθυνση να έχουμε και ενιαία πολιτική μαζί σας. Επιμέναμε για τα μεσογειακά προϊόντα. Τι πετύχατε στα μεσογειακά προϊόντα, κύριε Υπουργέ; Σ΄ ένα κείμενο σαράντα σελίδων τέσσερις σειρές αναφέρονται ότι με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η αναθεώρηση της κοινής γεωργικής πολιτικής μετά το φθινόπωρο, δηλαδή για τα μεσογειακά προϊόντα. Είναι αυτό κάλυψη; Και έρχεστε εδώ στο Κοινοβούλιο και μας λέτε αυτά που δίνετε στις εφημερίδες και που δεν είναι πουθενά γραμμένα. Πόροι, λέει, που εξασφαλίστηκαν για τα μεσογειακά προϊόντα. Λέτε και νούμερα. Ποιοι πόροι; Πού αναγράφονται; Σε ποιο κείμενο αναγράφονται οι πόροι που θα δοθούν για τα μεσογειακά προϊόντα, κύριε Υπουργέ; Δεν υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι αυτό είναι το κονδύλιο και αυτοί είναι οι πόροι που θα δοθούν για τα μεσογειακά προϊόντα.
΄Ετσι, λοιπόν, για τα μεσογειακά προϊόντα που να τονίσουμε άλλη μια φορά αφορούν το 73% των επιδοτήσεων για την ελληνική γεωργία το μόνο που καταφέραμε ήταν να περάσουμε τέσσερις σειρές σ΄ ένα κείμενο σαράντα σελίδων που λέει αόριστα ότι κάπως με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η αναθεώρηση της κοινής γεωργικής πολιτικής και στα μεσογειακά προϊόντα.
Να πω τώρα λίγα πράγματα και για τη λειτουργία του Υπουργείου Γεωργίας.
Η επερώτησή μας αναφέρεται στη λειτουργία του Υπουργείου Γεωργίας. Και αναφέρεται στη λειτουργία του Υπουργείου Γεωργίας, διότι δεν έχετε Υπουργείο. Έχετε ένα διαλυμένο –κυριολεκτικά- Υπουργείο!
Θέλω να σας αναφέρω ότι όταν μιλάμε για τον κομματισμό δεν εννοούμε την όψιμη και διαφορετική –θα μπορούσα να πω- αντίληψή σας. Γιατί κάποτε καταλάβατε ότι για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και για να κάνετε πολιτική, χρειάζονται εκτελεστικά όργανα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι το εκτελεστικό όργανο που υλοποιεί τις αποφάσεις σας. Αυτό, όμως δεν το ξέρατε πριν από καιρό. Εκείνο που σας ενδιέφερε ήταν να κομματικοποιήσετε πλήρως όλον τον κρατικό μηχανισμό, πριν από εσάς.
Όμως, κι εσείς έχετε μεγάλες ευθύνες. Διότι γενικός γραμματέας ήσασταν στο πρώτο Υπουργείο, στον πρώτο Υπουργό Γεωργίας, που ήταν ο σημερινός Πρωθυπουργός. Φυσικά τη δεκαετία του ογδόντα έγινε το όργιο του κομματισμού. Συνεχίστηκε, βεβαίως, και για τα υπόλοιπα λίγα χρόνια. Τώρα είδατε ότι δεν πήγαινε άλλο. Υπήρχε αδιέξοδο. Βεβαίως, λειτουργήσατε –όμως, πολύ αργότερα- τον ΑΣΕΠ, τον οποίο εγκρίνουμε και υιοθετούμε. Οπωσδήποτε λειτουργήσατε σήμερα και τα υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία τα αφήσατε έτσι, ώστε να συμμετέχουν και οι συνδικαλιστές τους οποίους τώρα πλέον δεν ελέγχετε όπως κάποτε, και αρχίζετε μια τρόπον τινά αξιοκρατική επιλογή, σε ένα τελείως απαξιωμένο κρατικό μηχανισμό. Ο κρατικός μηχανισμός απαξιώθηκε ακριβώς από τον προηγούμενο κομματισμό.
Μη μου λέτε τώρα ότι εσείς δεν έχετε ευθύνες! Είχατε και τότε ως γενικός γραμματέας, όπως είχατε και άλλες πολλές ευθύνες τότε μαζί με τον Πρωθυπουργό, διότι ουσιαστικά τα πρώτα βήματα –δεν μπορώ να τα πω «στρατηγική», γιατί δεν υπήρξε ποτέ στρατηγική από τις δικές σας κυβερνήσεις για το Υπουργείο Γεωργίας- για τη λειτουργία της εθνικής πολιτικής μας μέσα στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής τα βάλατε εσείς με το σημερινό Πρωθυπουργό. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η γεωργία μας έχει καταλήξει σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, κύριε Υπουργέ. Εσείς ο ίδιος μου εξομολογηθήκατε, ότι πρέπει να μετονομάσουμε το Υπουργείο Γεωργίας σε «Υπουργείο Αεργίας»! Για τη μετονομασία του σε Υπουργείο Αεργίας, επειδή δε δουλεύει κανείς εκεί μέσα, έχετε απόλυτη ευθύνη εσείς! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κι εμείς μιλάμε για επανίδρυση του κράτους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κι εμείς μιλάμε για μετονομασία του Υπουργείου Γεωργίας. Γι’ αυτό μιλάμε για διαφορετική διάρθρωση όλων των διευθύνσεων και των υπηρεσιών και όχι μονάχα για την προσθήκη ορισμένων νέων –όπως είπατε- με τις οποίες συμφωνούμε.
Βεβαίως διεύθυνση για τη διαχείριση μητρώων. Βεβαίως διεύθυνση για τη βιολογική γεωργία. Έπρεπε ήδη να υπάρχουν από πολύ καιρό και δεν έπρεπε να περιμένουμε ούτως ώστε, όταν τα κονδύλια της βιολογικής γεωργίας ήταν ελάχιστα, να σκεφτούμε εκ των υστέρων να δημιουργήσουμε. Κάλλιο αργά, βέβαια –λέει ο λαός μας- παρά ποτέ!
Εκείνο, όμως, που χρειάζεται είναι πλήρης αναδιοργάνωση, κατάργηση των σημερινών διευθύνσεων, λειτουργία νέων διευθύνσεων, μετονομασία σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε να τον κάνουμε έναν επιτελικό μηχανισμό που να σχεδιάζει και από εκεί και πέρα να κατευθύνει την αγροτική πολιτική με όργανα και εργαλεία περιφερειακά, που δε θα είναι -όπως είναι αυτή τη στιγμή- διαλυμένα και να μην ξέρουν πού ανήκουν –στο Υπουργείο Γεωργίας ή στο Υπουργείο Εσωτερικών- αλλά να έχουν διασύνδεση με αυτό το επιτελικό όργανο και άμεση σχέση με τον αγρότη. Να έχουν σχέση μ΄ ένα δίκτυο που θα εξασφαλίζει στον αγρότη τεχνική υποστήριξη, με γεωτεχνικούς που δεν θα είναι στα γραφεία, για να συμπληρώνουν τις καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά δίπλα στον αγρότη, για να του παρέχουν τις τεχνικές συμβουλές που είναι σήμερα απαραίτητες. Αν θέλουμε να κάνουμε ανταγωνιστική γεωργία και αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην αναθεωρημένη κοινή γεωργική πολιτική, πρέπει να φτιάχνει ο αγρότης ποιοτικά, υγιεινά προϊόντα, με μεθόδους καλλιέργειας που να σέβονται το περιβάλλον και να ασκεί περιβαλλοντική πολιτική, για να πάρει το επιπλέον ποσοστό των επιδοτήσεων που δίνεται από την κοινή γεωργική πολιτική στα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται με τις μεθόδους εκείνες που σέβονται το περιβάλλον. Έτσι, λοιπόν, αν θέλουμε να λειτουργήσουμε πραγματικά και να ασκήσουμε αγροτική πολιτική στον τόπο μας, που τόσο έχει ανάγκη η ύπαιθρος, για να μην ερημώσει πλήρως, χρειάζεται πλήρης αναδιοργάνωση του Υπουργείου Γεωργίας.
Θα μου πείτε ότι τώρα είναι αργά. Και γιατί να σας τα λέμε εσάς; Ενδεχομένως σήμερα να μην είστε Υπουργός Γεωργίας τουλάχιστον, γιατί εγώ σας εύχομαι να πάτε σε κάποιο άλλο Υπουργείο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Παραμένει, παραμένει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Θα είναι λυπηρό και αλίμονο για τη γεωργία, εάν παραμείνει, όχι τόσο για τις ικανότητές του όσο γιατί ετρώθη ανεπανόρθωτα το κύρος από τη δημοσιοποίηση των προσπαθειών του Πρωθυπουργού…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κάνετε, δηλαδή, έκκληση από το Βήμα της Βουλής για αλλαγή του Υπουργού; Παροτρύνετε τον Πρωθυπουργό να κάνει αυτό;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Αν είμαι σε θέση να του δίνω οδηγίες του Πρωθυπουργού…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μα, αυτό λέτε, ότι πρέπει να φύγει, διότι ετρώθη το κύρος του Υπουργού. Μα, είναι πράγματα αυτά;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με τιμάτε πολύ. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν καταλάβατε τι είπα μάλλον. Χαίρομαι, όμως, που με ευχαριστείτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Μακάρι, πάντως, να έπαιρνε και ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός από τις υποδείξεις μας. Μέχρι τώρα θα ήταν πολύ καλύτερη η Κυβέρνηση για τον τόπο.
Αναφέρατε κάποια στιγμή ότι το ΕΘΙΑΓΕ κάνει ένα πλούσιο έργο. Πείτε μου, κύριε Υπουργέ –σας προκαλούμε- το πλούσιο αυτό έργο του ΕΘΙΑΓΕ τι προσέφερε στη γεωργία συγκεκριμένα. Και πείτε μας ότι βοήθησε στον τάδε, το δείνα, τον άλλον τομέα. Δεν ασχολείται το ΕΘΙΑΓΕ με την εφαρμοσμένη έρευνα, ώστε να δώσει πραγματικά στον αγρότη σημαντικά πράγματα, που θα τον βοηθήσουν στο έργο του.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημιουργήθηκε με νόμο του 1997, άρχισε τελικά να λειτουργεί το 2001. Οι καθυστερήσεις του ήταν άνευ προηγουμένου. Χάνουμε επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπαθείτε να κάνετε διάφορα τρικ για να τις προστατεύσουμε. Σας δίνουν ψεύτικες καταστάσεις, τις καταγγέλλουμε εδώ στη Βουλή και μας φέρνετε τις ίδιες καταστάσεις, που είναι πάλι ψεύτικες. Θέλετε να μας πείτε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί τέλεια; Ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσει φέτος.
Μας είπατε προηγουμένως και για τον ΕΛΓΑ. Βεβαίως στο πρόγραμμά μας το βάλαμε αυτό, γιατί εμείς σεβόμαστε τον Έλληνα αγρότη και του λέμε φυσικά ότι για τις ζημιές του δεν μπορεί να πληρώνεται πριν πληρωθούν οι άλλοι που δεν υπέστησαν ζημιές, όταν βγάλουν τη σοδειά. Βεβαίως τότε που πληρώνονται και οι άλλοι, τότε θα πάρουν και οι ζημιωθέντες την αποζημίωση ακριβώς με βάση τη μείωση της παραγωγής τους. Πού βλέπετε το λάθος; Και μην προσπαθείτε εδώ να μας πείτε για το ένα εξάμηνο. Και εμείς από περιοχές αγροτικές είμαστε και ξέρουμε τι γίνεται. Δεν ξέρω, βέβαια, αν στην Κέρκυρα, επειδή είναι η περιοχή σας, λειτουργεί ο ΕΛΓΑ τόσο γρήγορα και πληρώνει μέσα σ΄ ένα εξάμηνο, δηλαδή πολύ πριν βγει η παραγωγή.
Για τον ΟΓΑ: είδατε ποτέ εσείς κανέναν συνταξιούχο του ΟΓΑ, να ξέρετε πόσο καιρό κάνει να πάρει τη σύνταξή του; Αναρωτηθήκατε ποτέ αν αυτός μπορεί να λειτουργήσει; Βγάλατε ένα νόμο ότι πρέπει να πληρώνει η ΑΤΕ και, όταν τελικά τον εγκρίνετε, θα εισπράττει η ΑΤΕ. Ενεργοποιήθηκε; Λειτούργησε; Έχετε ψηφίσει πάρα πολλούς νόμους. Αλλά αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Η «ΔΗΜΗΤΡΑ», που αναφέρατε προηγουμένως, λειτουργεί; Η «ΑΓΡΟΓΗ» λειτουργεί;
Εν πάση περιπτώσει, να μη συνεχίσω, γιατί νομίζω ότι ομολογήσατε εσείς ο ίδιος την πλήρη διάλυση του Υπουργείου Γεωργίας και δυστυχώς μέχρι τώρα κάποιες προσθετικές παρεμβάσεις με κάποιες διευθύνσεις έχετε κάνει, καμία όμως σημαντική προσπάθεια, ώστε να μπορέσει το Υπουργείο Γεωργίας να γίνει ο επιτελικός εκείνος μηχανισμός, που και στρατηγική θα φτιάξει και μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική, που χρειάζεται, θα σχεδιάσει, μια εθνική αγροτική πολιτική, μέσα στα πλαίσια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι –προς Θεού- έξω από τα πλαίσια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια μπορούμε να ασκήσουμε πολιτική και το πρόγραμμά μας έχει πάρα πολλές τέτοιες παρεμβάσεις, που μπορούμε να κάνουμε με εθνική πολιτική, για να βοηθήσουμε τον αγρότη να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και να τον βοηθήσουμε να έχει περισσότερο εισόδημα, ώστε ο κόσμος να παραμείνει στην ύπαιθρο.
Νομίζω ότι αποτύχατε τραγικά…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δε θα έχετε δευτερολογία, κύριε Σαλαγκούδη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Τώρα είναι η ώρα της αλήθειας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πάμε σε εκλογές και τότε θα υποστείτε τα επίχειρα αυτής της κακής πολιτικής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνου για οκτώ λεπτά.
Ορίστε, κύριε Κωνσταντίνου.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Γι’ αυτή καθ’ αυτή την επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας «Λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας» θα πω στη συνέχεια, γιατί και ο κύριος Υπουργός έχει δώσει απαντήσεις αλλά και οι επερωτώντες συνάδελφοι ελάχιστα είπαν γι’ αυτό το οποίο επερωτούν επικαίρως την Κυβέρνηση.
Θέλω να ξεκινήσω με το εξής. Η επερώτηση αυτή κατατέθηκε πριν από δέκα μέρες. Όταν κατατέθηκε αυτή η επερώτηση, συνέβησαν δύο γεγονότα που κατά την κρίση μου μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικά. Το ένα είναι η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το δεύτερο –το υποβαθμίζουν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας- είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόγραμμα για τον αγροτικό τομέα. Εγώ τουλάχιστον περίμενα ότι η επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν τουλάχιστον για την ενδιάμεση αναθεώρηση, για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό λέει η λογική, αυτό λέει η ανάγκη ενημέρωσης των αγροτών, αυτό λέει κατά τα λεχθέντα των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, διότι πρόκειται για μια κυβερνητική αποτυχία στη συζήτηση για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τι πιο λογικό να έφερναν αυτό το θέμα με επίκαιρη επερώτηση για να ψέξουν την Κυβέρνηση ότι δεν έκανε τη δουλειά της και δεν είχε το σωστό, κατά την κρίση της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσμα.
Είμαστε μάρτυρες του εξής παράλογου, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει επερώτηση για τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο οργανισμούς και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας είναι για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό λέγεται κατά τη δική μου κρίση…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Απουσιάζατε.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ απουσίαζα, κύριε συνάδελφε; Μάλλον δεν ακούσατε εσείς και σας προκαλώ…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Απουσιάζατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ, κύριε Γαρουφαλιά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, απευθύνεται σε μένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κωνσταντίνου και ο κύριος Υπουργός σας άκουσαν με θρησκευτική ευλάβεια, ήταν εκκλησία. Ε, λοιπόν, εσείς δεν τον ακούτε, τον διακόπτετε. Προς Θεού!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Και εμείς τον ακούμε.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δε θα με εμποδίσει και δεν μπορεί να με εμποδίσει η Νέα Δημοκρατία να βγάζω πολιτικά συμπεράσματα που βγαίνουν απ’ αυτή τη συζήτηση, πολιτικά συμπεράσματα που δείχνουν αδυναμία πολιτικής στάσης, συμπεριφοράς και πρότασης από τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, θέλω να απευθυνθώ σε σας, διότι η Αντιπολίτευση αποδεικνύει ότι δεν είναι υπεύθυνη με τη συμπεριφορά της. Εσείς να πάρετε την πρωτοβουλία και να φέρετε το συντομότερο συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Γιατί δεν το κάνει;
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την έχουμε ανάγκη όλοι και πρώτα απ’ όλα έχει ανάγκη από την ενημέρωση αυτή ο αγροτικός λαός. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι ενώ κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό είχε τη δυνατότητα -εγώ λέω και πολιτικά ότι έχει και ηθική και πολιτική υποχρέωση- να το κάνει, δεν το κάνει και θέλει να περάσει το θέμα εν παρενθέσει…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Γιατί δεν το φέρνει η Κυβέρνηση;
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Να μην γράφεται καμία διακοπή.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εγώ ζητώ από την Κυβέρνηση να το φέρει και είναι το ΠΑΣΟΚ που το ζητάει, ενώ εσείς φυγομαχείτε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: …
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλετε να συζητήσετε ενδιάμεση αναθεώρηση με πέντε λεπτά παρέμβαση, με δέκα λεπτά παρέμβαση; Αυτή είναι η πολιτική σας υπευθυνότητα και στάση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Μου επιτρέπετε, κύριε Κωνσταντίνου;
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά εκτίθεται. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε μιλήσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, έχει προσδιοριστεί η συνεδρίαση της επιτροπής με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Πού να το ξέρουμε, κύριε Υπουργέ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Κύριε Γαρουφαλιά, σας παρακαλώ, επιτέλους αποδείξτε ότι μπορείτε να κουβεντιάσετε χωρίς διακοπές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: Όταν έρχεστε στη Λάρισα να τα λέτε στους Λαρισαίους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Ο Υπουργός προσδιόρισε αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ημερομηνία συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό στην ορισθείσα ημερομηνία και προσδιόρισε νέα ημερομηνία για την προσεχή Τρίτη στις εννέα το πρωί για να συζητήσουμε τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ορίστε, κύριε Κωνσταντίνου.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στον Υπουργό και την Κυβέρνηση.
Θα ήθελα, όμως, να ζητήσω κάτι παραπάνω, κύριε Υπουργέ. Να ζητήσετε από τον Πρόεδρο της Βουλής να προσδιοριστεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία να μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα και εκεί ο κάθε Βουλευτής και το κάθε κόμμα…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ……
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιτέλους, κύριε συνάδελφε, το ότι δεν είχατε ευγένεια πριν, το διαπιστώσαμε με τις προσωπικές αιχμές στον Υπουργό. Αν θέλατε να κάνουμε προσωπικές αιχμές και για εσάς, σας βεβαιώνω ότι θα μπορούσα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Εδώ μιλούμε πολιτικά και δεν σεβαστήκατε καν τον Υπουργό και εσείς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να συζητάμε έτσι;
Λέω, λοιπόν, να έρθει στην Ολομέλεια, όταν λέω στην Ολομέλεια εννοώ εδώ. Ας είναι το Τμήμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: ….
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα, δε ζείτε πλέον τη Βουλή! Τι άλλο να σας πω;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: ….
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα, αφήστε να μιλήσει κάποιος, επιτέλους! Μη δείχνετε το πραγματικό σας πρόσωπο, τι κρύβεται πίσω από αυτό το προσωπείο, το δήθεν αγγελικό, που θέλει να εμφανίσει η Νέα Δημοκρατία. Αφήστε να πούμε την άποψή μας! Πού βρισκόμαστε; Δεν θα το κάνετε θερινό το μαγαζί, κύριε συνάδελφε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ: …..
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Θα σας παρακαλέσω πολύ να μην απαντάτε στις διακοπές, διότι έχω δώσει εντολή να μην γράφεται καμία διακοπή. Άρα, στα Πρακτικά δεν φαίνεται τίποτα.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ακολουθώ την υπόδειξή σας.
Υπάρχει και ένα τρίτο πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία είπε ότι με πλειάδα στελεχών της ασκεί παράλληλη προεδρία, παράλληλα με το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας. Αναμένω –και πιστεύω ότι και οι αγρότες αναμένουν- τα αποτελέσματα της παράλληλης προεδρίας.
Σημειώνω ότι ο κ. Σαλαγκούδης ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δε μας είπε τίποτα για την παράλληλη Προεδρία, την ασκηθείσα επί εξαμήνου σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ενδιάμεση αναθεώρηση. Δε θεωρώ βεβαίως, ούτε τολμώ να διανοηθώ, ότι ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε τις επαφές που έπρεπε, με τους παράγοντες που έπρεπε και έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά δεν ομιλούμε περί αυτού.
Ομιλούμε περί των δηλώσεών σας, ότι δηλαδή πλειάδα στελεχών σας επεξεργάζεται απόψεις τις οποίες περιμένουμε να ακούσουμε: Τι έκανε, πού τις πρότεινε, πού τις δημοσίευσε, να λάβουμε γνώση και να επικρίνουμε και την Κυβέρνηση για το αν αυτό που παρουσιάζει ο παριστάμενος Υπουργός είναι ή δεν είναι επιτυχία της Προεδρίας σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση αναθεώρηση. Θα αναμένουμε, κύριε Πρόεδρε, και αυτές τις ανακοινώσεις της ασκηθείσης παραλλήλου προεδρίας επί εξαμήνου από τη Νέα Δημοκρατία.
Έρχομαι τώρα με δύο λόγια, κύριε Πρόεδρε, σε αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός, γιατί όπως είπα από την αρχή δεν είναι επαρκής ο χρόνος. Σπεύδω αμέσως να ομολογήσω ότι, και σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, διαπιστώνω και εγώ ότι έχει γίνει μία βελτίωση, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι άριστα τα πράγματα αλλά έχει γίνει σημαντική βελτίωση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Γάλακτος υπάρχει μία καλή λειτουργία, μια αποτελεσματικότητα.
Πρέπει να σας πω ότι ορισμένοι οργανισμοί δε λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά. Είπατε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν το συγκρίνουμε με αυτό που έκανε πριν δύο χρόνια, βεβαίως έχει βελτιωθεί. Αλλά το ότι είναι τόσο αποτελεσματικός, θα μου επιτρέψετε να έχω ενστάσεις. Το ΕΘΙΑΓΕ εν πάση περιπτώσει δεν ευθύνεται για πολλά πράγματα. Αλλά όταν μέχρι και προχθές ακόμα φέραμε πάλι διατάξεις αλλαγής θεσμικού πλαισίου, κρίσεων, χρηματοδότησης κ.λπ. είναι λογικό ότι αυτό το όργανο δεν μπορεί να αποδώσει όσο πρέπει.
Βεβαίως δεν ταυτίζομαι με την κριτική της Νέας Δημοκρατίας, διότι το θέμα των δαπανών για έρευνα -όχι μόνο στον αγροτικό τομέα, αλλά συνολικά- είναι πράγματι ένα συνολικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και για το μέλλον και την ανάπτυξη της χώρας. Δεν είναι θέμα του ΕΘΙΑΓΕ, είναι ένα συνολικότερο πρόβλημα δαπανών, τρόπου ερευνών, αξιοποίησης της έρευνας κ.ο.κ. Δεν είναι λοιπόν, σωστή η κριτική που κάνει η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.
Το τελευταίο που θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, έχει σχέση με αυτό που είπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά επανειλημμένα έχει διακηρύξει η Νέα Δημοκρατία. Το σύνθημα: «Επανίδρυση του κράτους». Εγώ προσωπικά, κύριε Πρόεδρε, όταν ακούω ότι η συντηρητική παράταξη θέλει να ξανακάνει κράτος, κουμπώνομαι. Τι σημαίνει κάνει κράτος, γιατί υπάρχει εμπειρία σε αυτό το λαό ως προς το τι σημαίνει κράτος της συντηρητικής παράταξης.
Θα ήθελα, όμως, ευθέως να ρωτήσω, κύριοι συνάδελφοι, το εξής: Σήμερα υπάρχουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες: Η διεύθυνση γεωργίας, οι διευθύνσεις κτηνιατρικής κ.ο.κ., που υπάγονται στις νομαρχίες. Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω το εξής: Όταν λέτε ότι με τα αποτελέσματα των νομαρχιακών εκλογών περιαγάγατε συντριπτική νίκη έναντι του ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι τους πιο πολλούς νομάρχες τους ελέγχετε. Δεν εννοώ με τη στενή έννοια του όρου «ελέγχω», αλλά πρόσκεινται στο χώρο σας. Τι σας εμποδίζει, λοιπόν, να κάνετε τώρα, μέσω των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που βρίσκονται στα χέρια σας, αυτό που σκέφτεσθε ή διατείνεστε ότι θα κάνετε εάν γίνετε κυβέρνηση; Γιατί δεν το κάνετε; Γιατί δεν προχωράτε; Πού είναι αυτό στο οποίο κολλάτε και δεν μπορείτε να το κάνετε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Κωνσταντίνου, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε. Σας κράτησα το χρόνο λόγω των διακοπών, αλλά έχουμε πάει ήδη στα έντεκα λεπτά.
ΦΛΩΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με μια φράση ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την «Λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας» απεδείχθη ότι δε κατατέθηκε γι’ αυτό. Άλλος ήταν ο στόχος: της υπεκφυγής και του κρυψίματος της Νέας Δημοκρατίας από τα πραγματικά πολιτικά προβλήματα, για τα οποία δεν διαθέτει άποψη και δεν έχει θέση και γι’ αυτό έγινε μ’ αυτό τον τρόπο που έγινε σήμερα η συζήτηση εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η κ. Ξηροτύρη έχει το λόγο. Κυρία Ξηροτύρη έχετε οκτώ λεπτά, για να αναπτύξετε τις απόψεις σας.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Θα μου δώστε και εμένα κάτι παραπάνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Όχι. Στον κ. Κωνσταντίνου έδωσα το χρόνο –για να είμαστε δίκαιοι- διότι τον είχαν συνεχώς υπό διακοπήν. Γι’ αυτό του έδωσα τα τρία λεπτά. Δεν ισχύει το ίδιο για σας. Αν σας διακόψουν, καλώς.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Έχετε δώσει και στους άλλους περισσότερο χρόνο. Εν πάση περιπτώσει, θα δούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Έχουν δευτερολογία και τον κρατώ από τη δευτερολογία τους, κυρία Ξηροτύρη. Είσθε χρόνια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος εδώ μέσα και κάποια στιγμή πρέπει να συνεννοηθούμε. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που δεν επερωτώνται ή δεν επερωτούν δεν έχουν δευτερολογία. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι δε θα μιλήσουν. Ο κ. Μπασιάκος δεν θα μιλήσει διότι πήρε και το χρόνο της δευτερολογίας του. Το ίδιο και ο κ. Νάκος. Επίσης και ο κύριος Υπουργός πήρε τρία λεπτά, τα οποία θα τα αφαιρέσω από τη δευτερολογία του. Εσείς δεν έχετε δευτερολογία. Τέλος πάντων, σας βάζω το χρόνο από την αρχή.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Θα χρησιμοποιήσω και εγώ λίγο από το λίγο χρόνο που έχω γι’ αυτή την πολιτική συμφωνία που έγινε για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η Κυβέρνηση, έχοντας ταυτόχρονα δύο ιδιότητες, πέτυχε μεν ως προεδρία να φθάσει σε μια πολιτική συμφωνία, αλλά απέτυχε, κατά τη δική μας άποψη, να προωθήσει ή έστω να διαφυλάξει τα ζωτικά συμφέροντα της πλειοψηφίας των Ελλήνων αγροτών και κυρίως των μικρών και μεσαίων αγροτών. Υπήρξε ένα εντονότατο παρασκήνιο και σκληρές διαπραγματεύσεις, που όλοι πιστεύαμε ότι ίσως τα πράγματα να πήγαιναν κάπως καλύτερα. Τελικά είχαμε μια μερική αποσύνδεση από τις επιδοτήσεις, που θα έλεγε κανείς ότι μετριάζει τις συνέπειες, αλλά τελικά τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής γεωργίας παραπέμπονται σε σκληρότερες διαπραγματεύσεις είτε στο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είτε, όπως είπατε κύριε Υπουργέ, θα κριθούν στην πράξη αλλά με τη φιλοσοφία και τους στόχους της μεταρρύθμισης. Έτσι τα τρία βασικά μεσογειακά προϊόντα: ο καπνός, το λάδι και το βαμβάκι έμειναν εκτός διαπραγμάτευσης και κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κινηθούν στο προαποφασισμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο, δηλαδή προαποφασισμένη μείωση των ενισχύσεων στη γεωργία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και δημοσιονομικά η επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο στόχος της επίτευξης οικονομιών από την απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν επιτυγχάνεται, ενώ το δίκαιο αίτημα -και βασική διεκδίκηση και από τη χώρα μας- για να αυξηθεί το όριο των 5.000 ευρώ, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι μικρομεσαίοι Έλληνες αγρότες στις απαλλαγές από τη μείωση των ενισχύσεων, τελικά δεν έγινε αποδεκτό.
Η ιστορική συμφωνία ή συμβιβασμός δεν έγινε, όπως επιμένουν αυτοί που θριαμβολογούν, υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών, αλλά έγινε –και κάλυψε- υπέρ των μεγάλων εκμεταλλεύσεων. Παραμένει η ασάφεια της κατεύθυνσης και διαχείρισης των κονδυλίων που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές για την ανάπτυξη της υπαίθρου, την ποιοτική γεωργία και η ανεπάρκεια των δομών της χώρας μας να αξιοποιήσει αυτό τον δεύτερο πυλώνα είναι ένα κρίσιμο θέμα και ενδεχομένως να αποτελέσει, σε σχέση με τα προηγούμενα, ένα δυσμενή συνδυασμό.
Αυτό, λοιπόν, το κρίσιμο θέμα της ανεπάρκειας των δομών της Ελληνικής Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει αυτά τα καινούργια -έστω θετικά- από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής συζητάμε σήμερα με αυτή την επερώτηση.
Να δούμε, λοιπόν, τα βασικά όργανα του υπουργείου. Τι γίνεται σήμερα; Τα όργανα του Υπουργείου Γεωργίας, όργανα προγραμματισμού και στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης, αποδεικνύουν καθημερινά με την οργάνωση και τη λειτουργία τους ότι κυριολεκτικά αδυνατούν να προγραμματίσουν και να εφαρμόσουν οποιονδήποτε αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ακόμα και η απλή παρακολούθηση των τρεχόντων ζητημάτων που έχουν σχέση με την παραγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων είτε με τις κοινές οργανώσεις αγοράς είτε με υλοποίηση αποφάσεων είναι προβληματική.
Αντί για τη συντεταγμένη παρουσία του Υπουργείου Γεωργίας στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προσαρμογές, όπως προκύπτουν από την ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική, δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια κάθε είδους σχήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας: νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες, ενδιάμεσοι φορείς, οι οποίοι, αφού εξασφάλισαν θέσεις και υψηλές αμοιβές σε προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, έμειναν ανενεργοί χωρίς προσωπικό και χωρίς ουσιαστική συμβολή στο έργο που ανέλαβαν.
Ο ΕΛΓΑ αποτελεί μια κατάκτηση των Ελλήνων αγροτών και μπορεί μεν να παρουσίασε αδυναμίες και προβλήματα, όμως η προοπτική ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος της αγροτικής πολιτικής θα πρέπει να γίνει μέσα από έναν οργανισμό πρόνοιας και κοινής ωφέλειας δημόσιου χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικού, που θα βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ήταν γνωστό -το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές- ότι η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής ξεκινά από τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια σε οικονομικό και οργανωτικό επίπεδο. Δεν έγινε, όμως, τίποτα και συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη σταθερής κρατικής επιχορήγησης του ΕΛΓΑ που κατέληξε να είναι υπερχρεωμένος. Έτσι, το αποθεματικό που είχε ο ΕΛΓΑ μέχρι το 1995-1996 αναγκάστηκε για την κάλυψη των αναγκών του να το χρησιμοποιήσει ως χρήματα για τις επόμενες χρονιές και να πληρώνει ζημιές των προηγουμένων ετών.
Με το δεδομένο της μη είσπραξης του 3% επί των επιδοτήσεων και με τη μείωση των εσόδων του, η Κυβέρνηση έπρεπε να δει σοβαρά τι θα κάνει για την ισορροπία του συστήματος. Όλοι θυμούμαστε ότι εξαγγέλθηκε από τον κύριο Πρωθυπουργό πως ο ΕΛΓΑ θα ενισχυθεί με το ποσό των είκοσι δισεκατομμυρίων δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε.
Η Κυβερνητική απάντηση σε αυτά ήταν η βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την παράλληλη συρρίκνωση του ΕΛΓΑ στην κάλυψη προκαθορισμένων και συγκεκριμένων κινδύνων, αλλά και στην οριοθέτηση των ασφαλιστικών του δραστηριοτήτων. Παραμένει για μας επιτακτικό το ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την εγγραφή ενός κονδυλίου ισόποσου με τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.
Τι γίνεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Ιδρύθηκε με σκοπό την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες. Άρχισε να λειτουργεί μόλις πριν δύο χρόνια, αναλαμβάνοντας όλες τις αρμοδιότητες ελέγχου και πληρωμών που είχαν η ΔΙΔΑΓΕΠ και οι Οργανισμοί Βάμβακος, Καπνού και Ελαιολάδου, χωρίς όμως να έχει επαρκή οργάνωση και στελέχωση.
Η απόφαση του Υπουργού να γίνει η στελέχωση του νέου αυτού οργανισμού με αναγκαστικές μετατάξεις -χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων- αποδείχθηκε λάθος και σε συνδυασμό με την ολιγωρία και την ανικανότητα του Υπουργείου οδήγησαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε κρίση: αντικατάσταση της ηγεσίας του λόγω πλημμελούς διαχείρισης του βαμβακιού και ένα σωρό άλλες τροποποιήσεις, οι οποίες όμως είχαν ως αποτελέσματα τις καθυστερήσεις στις καταβολές των ενισχύσεων, λάθη και παραλείψεις στον ΟΣΔΕ, αυθαίρετες ερμηνείες στην εφαρμογή των κανονισμών κοκ.
Όμως ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις δημοσιονομικές διορθώσεις που επιβάλλονται στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ πρόσφατη η καταδίκη της Ελλάδας, γιατί αθέτησε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει βάσει του Κανονισμού 358/1992 και βέβαια το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των ενισχύσεων δε θεωρείται ικανοποιητικό.
Κύριε Υπουργέ, τελικά τι έχουμε αυτή τη στιγμή; Έχουμε ένα πρόστιμο εκατόν σαράντα δύο εκατομμυρίων ευρώ για μία χρονιά και αυτά αποτελούν σχεδόν το μισό του συνολικού ποσού που ανακτάται και από τα δεκαπέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι λόγοι είναι και εδώ σαφείς: Τα κονδύλια ανακτώνται είτε λόγω ανεπάρκειας του ελέγχου διάθεσής τους στους αγρότες είτε λόγω παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας.
Να αναφέρουμε για την «ΑΓΡΟΓΗ» που είχατε επισημάνει ότι αυτό το σύστημα προωθήθηκε, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η αγροτική γη; Τελικά, με το τελευταίο νομοσχέδιο, πού οδηγείται η «ΑΓΡΟΓΗ»; Οδηγείται σε μία παρόμοια ανώνυμη εταιρεία, κατά το πρότυπο της «ΕΤΑ Α.Ε.». Σας ρωτούμε λοιπόν: Όλα αυτά είχαν καμία σχέση με τους αρχικούς στόχους της εταιρείας;
Τι έγινε με το «ΔΗΜΗΤΡΑ»; Το μόνο που μας απασχόλησε στον Οργανισμό Γεωργικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ήταν η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου, η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Υπουργείου Γεωργίας που είναι αποσπασμένοι εκεί και τίποτα άλλο. Τίποτα άλλο δεν έχει γίνει στα θέματα της εκπαίδευσης, κατάρτισης και, βέβαια, προώθησης της απασχόλησης των νέων αγροτών.
Μιλήσαμε για τον ΕΘΙΑΓΕ και χθες σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα που είχατε κάποιες διατάξεις. Επιμένουμε και εκεί ότι τελικά το μεγάλο θέμα της ενίσχυσής του με πόρους δεν έχει λυθεί και έρευνα χωρίς πόρους δε γίνεται και είμαστε το τελευταίο κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με ένα ακόμα θέμα. Όσον αφορά την ανώνυμη εταιρεία «Ελληνικές Αγροεξαγωγές» που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια, με στόχο να προωθήσει τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, σχεδόν υπό το μηδέν, αυτή είναι μόνο στα χαρτιά, ενώ τα ελληνικά προϊόντα παραμένουν στα ράφια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Καλώς, κυρία Ξηροτύρη.
Ορίστε, κύριε Κοντέ, έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά, για να δευτερολογήσετε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά τους οργανισμούς και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, στα οποία αναφέρεται η επίκαιρη επερώτησή μας, θέλω να προσθέσω τα εξής: Κατ’ αρχάς, για τις υπηρεσίες δεν μπορούμε να πούμε πολύ περισσότερα από την ώρα που και ο κ. Δρυς συμφωνεί με την έκθεση, την οποία εγώ χρησιμοποίησα για να αποδείξω τη διάλυση των υπηρεσιών, ότι δεν υπάρχει στρατηγική στο Υπουργείο Γεωργίας, ότι δεν υπάρχουν στόχοι, ότι το Υπουργείο τελεί υπό διάλυση και είναι ένας οργανισμός που βρίσκεται μακριά από τους αγρότες και καμία στήριξη δεν παρέχει σ’ αυτούς.
Κύριε Υπουργέ, για εμάς δεν έχει σημασία ποιος συνέταξε την έκθεση. Μάλιστα, αυτή η έκθεση που μιλά για τη διάλυση του Υπουργείου Γεωργίας παίρνει μεγαλύτερη αξία, όταν έγινε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του γενικού γραμματέα. Για εμάς, σημασία έχει ότι αυτά τα οποία λέει η έκθεση είναι πραγματικά και το ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του Υπουργείου Γεωργίας. Κύριε Υπουργέ, πρέπει ξεκάθαρα να πούμε ότι την πολιτική ευθύνη την έχετε εσείς, γιατί είκοσι χρόνια κυβερνάτε αυτόν τον τόπο.
Όσον αφορά τους οργανισμούς του Υπουργείου Γεωργίας, πραγματικά μου έκανε εντύπωση που σας άκουσα να λέτε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί ικανοποιητικά. Πραγματικά, μου δημιουργήθηκαν πολλές απορίες, όταν εσείς πριν από λίγους μήνες, στην επιτροπή της Βουλής, είπατε ότι δεν είστε ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όμως, πρέπει να πούμε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι είναι ένας οργανισμός, όπου δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο σώμα ελεγκτικού μηχανισμού. Οι έλεγχοι δεν γίνονται από εντεταλμένα όργανα που θα έπρεπε να είναι γεωτεχνικοί υπάλληλοι, ειδικοί στον καπνό, στο βαμβάκι, στο λάδι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις –και αυτό είναι πραγματικότητα- από πτυχιούχους αρχαιολογίας, τεχνολόγους τουριστικών επαγγελμάτων και από πολλούς άλλους, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο των ελέγχων και δεν γνωρίζουν τα προϊόντα που ελέγχουν. Είναι δε ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενος στο τμήμα βάμβακος είναι πτυχιούχος τουριστικών επαγγελμάτων!
Όσον αφορά το «ΔΗΜΗΤΡΑ, πρέπει να πούμε ότι είναι ένας οργανισμός, ο οποίος έχει πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο, διοικητικό συμβούλιο, τρεις γενικούς διευθυντές, υπηρεσιακό μηχανισμό. Ο κάθε γενικός διευθυντής αμείβεται με μηνιαίο μισθό πάνω από ένα εκατομμύριο συν τα οδοιπορικά και σχεδόν δεν έχει υλοποιήσει ούτε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Μάλιστα πρέπει να πούμε ότι τον «ΔΗΜΗΤΡΑ» εξήγγειλε πανηγυρικά και τη δημιουργία του συνδρομητικού καναλιού στο Ζάππειο, ένα κανάλι το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε. Αγοράστηκαν και αποκωδικοποιητές οι οποίοι σαπίζουν στα υπόγεια του Υπουργείου Γεωργίας και μάλιστα με χρήματα του ελληνικού λαού. Αν αυτό δεν είναι διασπάθιση των χρημάτων του ελληνικού λαού, τότε τι άλλο είναι;
Είπατε ακόμα ότι είστε ικανοποιημένος για τον ΕΛΓΑ. Μα, ο κ. Τσιόγκας στις 22 Φεβρουαρίου 2003 στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» παραδέχεται ότι δεν έχει εκτιμητές για να υπολογίσει και να εκτιμήσει τον όγκο των καταστροφών.
Για τον ΟΓΑ –βέβαια είναι στο Υπουργείο Γεωργίας, πρέπει να πούμε όμως ότι και αυτό αποτελεί μία αποτυχία της Κυβερνητικής σας πολιτικής στον αγροτικό τομέα- αναφέρει χαρακτηριστικά σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για την Αγροτική Εστία, ότι οι ασφαλισμένοι, αν και δεν ευθύνονται, υφίστανται τις συνέπειες της διοικητικής δυσλειτουργίας του ΟΓΑ, ο οποίος εμφανίζεται ως αναξιόπιστος Οργανισμός.
Για τους Οργανισμούς του Υπουργείου Γεωργίας έχω μία επιστολή που σας έστειλε, κύριε Υπουργέ, στις 14 Απριλίου 2003 το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Ξέρετε τι λέει; Λέει: «Η γεωργική έρευνα με την μαγική εφεύρεση του ΕΘΙΑΓΕ ουσιαστικά καταργήθηκε, ενώ καταργείται και η προοπτική της περιφερειακής ανάπτυξής της με την κατάργηση των σταθμών γεωργικής έρευνας. Η κατάργηση των Οργανισμών Καπνού, Βάμβακος έφερε τόση σύγχυση και τόσα προβλήματα στις καλλιέργειες των δύο αυτών σημαντικών φυτών και τα αποτελέσματα τα βλέπει και τα βιώνει όλος ο ελληνικός λαός, αγρότες και αστοί, κάθε χρόνο με τις κινητοποιήσεις. Η γεωργική εκπαίδευση με την κατάργηση των ΓΕΓΕ και τη δημιουργία του «ΔΗΜΗΤΡΑ» ουσιαστικά καταργήθηκε. Η δημιουργία των ΤΕΣ, που φάνηκε αρχικά να σημαίνει κάτι, απεδείχθη πομφώλυξ, «φούσκα» και το αποτέλεσμα είναι ότι οι ΤΕΣ, εκτός από δύο, καταργούνται και μεταφέρονται στο Υπουργείο Παιδείας. Ο ΕΛΓΑ έχασε μία ακόμη ευκαιρία μετά την ψήφιση του περυσινού πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να τεθεί σε νέες βάσεις. Λειτουργεί σε πλήρη απαξία με υπερβολικά χρέη, με ελάχιστους γεωτεχνικούς σε σχέση όσους χρειάζεται και κυρίως χωρίς προοπτική, με συνήθη θύματα τους δικαιούχους των αποζημιώσεων και το μη μόνιμο γεωτεχνικό προσωπικό που απασχολεί. Η «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.», οι ΑΓΡΟΕΞΑΓΩΓΕΣ ευτυχώς ή δυστυχώς δεν λειτουργούν ή δεν έχουν γίνει αντιληπτά τα ίχνη της δραστηριότητάς τους».
Αν αυτό δεν σημαίνει αποτυχία της αγροτικής πολιτικής, αν αυτό δεν σημαίνει διάλυση των οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας, τότε πέστε μας τι άλλο σημαίνει.
Όσον αφορά το θέμα που πολύ σωστά θέσαμε, της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πιστεύω ότι είναι ένα μείζον θέμα για την ελληνική γεωργία. Πιστεύω ότι δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση που αφορούσε τα αγροτικά δρώμενα στη χώρα μας, χωρίς να τεθεί το μείζον αυτό θέμα.
Έγινε από πολλές εφημερίδες λόγος –μάλιστα αναφέρθηκαν, κύριε Υπουργέ, και συγκεκριμένα κονδύλια, πραγματοποιώντας αυθαίρετους υπολογισμούς- για τις επιδοτήσεις που θα εισπράξουν οι παραγωγοί μεσογειακών προϊόντων της χώρας μας μέχρι το 2003. Είδαμε τι θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί.
Πρέπει να πούμε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, αλλά και στην άτυπη των Βρυξελών το Δεκέμβριο του 2002 ο κ. Σημίτης ανήγγειλε ότι διασφαλίστηκαν οι οικονομικές ενισχύσεις του αγροτικού τομέα και μάλιστα είπε ότι αυτά εντάσσονται και σε προκαθορισμένο χρηματοδοτικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό, στο οποίο παραπέμπει η αναφορά και η συμφωνία για τα μεσογειακά προϊόντα καλύπτει –πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- και τους δύο πυλώνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δεν μιλάει για τις άμεσες ενισχύσεις των προϊόντων –αυτό που αναφέρει η μικρή υποσημείωση για τα μεσογειακά προϊόντα-, αλλά καλύπτει το σύνολο των οικονομικών ενισχύσεων. Από αυτό γίνεται σαφές ότι τα μεσογειακά προϊόντα βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ότι η Κυβέρνηση με αποτυχία διαπραγματεύθηκε την αναθεώρηση. Έχασε στην αρχή πολύτιμο χρόνο και δεν επεδίωξε συμμαχίες. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι αυτά τα οποία ανέφερα στην πρωτολογία μου είναι όλα και τεκμηριωμένα και είναι και απολύτως ξεκάθαρα.
Κύριε Υπουργέ, σας είπα στην πρωτολογία μου ότι οι προτάσεις για την ενδιάμεση αναθεώρηση εμφανίστηκαν από τον Ιούλιο. Σωστά είπατε ότι οι θέσεις για την αναθεώρηση τελικά –διότι ενδιάμεση, την είπε προηγουμένως ο κ. Κωνσταντίνου- παρουσιάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου.
Τότε τα χαρακτηρίσατε εσείς όλα αυτά, δηλαδή τις θέσεις, τις προτάσεις, τα κείμενα, ισορροπημένα και όχι αρνητικά. Για τα μεσογειακά προϊόντα δεν κάνατε καμία αναφορά. Αναφορά κάνατε -και έχω τις δηλώσεις σας- λίγο πριν από το Πάσχα του 2003.
Για το γάλα, συμφωνείτε ότι όταν συζητούσαμε το θέμα στην επιτροπή της Βουλής, είπατε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπει. Πρέπει να συμφωνήσετε ότι ενεργοποιηθήκατε μετά την παρέμβαση που έκανε ο Κώστας ο Καραμανλής –και αυτό είναι πραγματικότητα- τον Μάιο στη συνάντηση με τον κ. Φίσλερ στη Ρηγίλλης.
Βέβαια μας είπατε και επιβεβαιώσατε τώρα αυτό που ανέφερα προηγουμένως, ότι τελικά ο κ. Σημίτης ουδεμία παρέμβαση έχει κάνει για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Είπατε προηγουμένως –και είναι γραμμένο στα Πρακτικά- ότι ο κ. Σημίτης έκανε παρέμβαση για να κλείσει η συμφωνία. Δεν ξέρουμε γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε μια παρέμβαση για να κλείσει μια συμφωνία, η οποία θίγει σε μεγάλο βαθμό τα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.
Πάντως, πρέπει να πούμε και να καταγγείλουμε ότι τελικά ο κ. Σημίτης και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας είναι αυτοί που ευθύνονται που οι βαμβακοπαραγωγοί, οι καπνοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί τελικά θα ζουν από δω και πέρα σε μία αβεβαιότητα, σε μία αοριστία, θα ζουν σε ένα άγνωστο μέλλον.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Καραμπίνα, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση και σήμερα θα ακολουθούσε την πάγια τακτική της να παρουσιάζει το άσπρο-μαύρο. Αυτό το είχα επισημάνει στην πρωτολογία μου.
Αν εμείς, κύριε Υπουργέ, ακολουθούμε παλαιοκομματική τακτική καθ’ ημάς και μιλάμε επί παντός επιστητού σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες, σας λέμε ότι εσείς δεν θέλετε να μιλάτε γι’ αυτά τα προβλήματα. Προσπαθείτε να συγκαλύψετε την απαράδεκτη κατάσταση, γιατί εσείς, η Κυβέρνησή σας φυσικά, είστε η γενεσιουργός αιτία, αλλά και γιατί οι εκσυγχρονιστικές σας αντιλήψεις δεν σας επιτρέπουν, ως φαίνεται, να ασχολείστε με τους αγρότες, τους οποίους έχετε ήδη ξεχάσει.
Αν, κύριε Υπουργέ, νομίζετε ότι έχετε φέρει θετικά αποτελέσματα στο χώρο της γεωργίας, εγώ σας λέω ότι είστε βαθιά νυχτωμένοι. Εν πάση περιπτώσει, όλοι θα κριθούμε για τη στάση, τη συμπεριφορά μας, τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, το μέγεθος του ενδιαφέροντός μας για τα προβλήματα του λαού και του τόπου -πολύ σύντομα πιστεύω- από τον ελληνικό λαό.
Αποδεχθήκατε κατά τη συζήτηση κάποια προβλήματα που υφίστανται στους οργανισμούς και στις υπηρεσίες του Υπουργείου για την καθυστέρηση και λοιπά, όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις. Εγώ σας ρωτώ γιατί να υφίστανται αυτά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν χιλιάδες αγρότες. Ρωτήσατε αυτούς τους ανθρώπους πως αντιμετωπίζουν τις καθημερινές τους ανάγκες; Πόσο μπορεί να ζει κανείς με δανεικά, με βερεσέ; Σας χρωστούν τίποτα για να υποφέρουν; Έχετε την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις από αυτές τις χρονοβόρες καθυστερήσεις; Δεν φέρει ευθύνη η Κυβέρνησή σας για όλα αυτά;
Για να βγει κάποιο συμπέρασμα από τη σημερινή συζήτηση, για να προκύψει κάτι ουσιαστικό, πρέπει να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, αν μπορείτε να μας πείτε, πότε θα πληρωθούν οι αγρότες παραγωγοί εσπεριδοειδών τις αποζημιώσεις τους για την καταστροφή της παραγωγής τους από τον παγετό του Ιανουαρίου.
Μπορείτε να μας πείτε πότε θα δημοπρατήσετε τα εγγειοβελτιωτικά της Άρτας; Είχατε διακηρύξει ότι θα δημοπρατηθούν την 1η Ιουνίου, όπως τα συμφωνήσατε με το ΥΠΕΧΩΔΕ, με τον κ. Πάχτα, με το κόμμα, μέσω των δημοσίων επενδύσεων, αγνοώντας την υπόσχεση του κυρίου Πρωθυπουργού για ένταξή τους στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Θα είστε συνεπής τουλάχιστον σε αυτή σας την απόφαση; Ναι ή όχι, θέλουμε μία απάντηση.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Τσιπλάκη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να δικαιούμαι περισσότερο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Έχετε πάρει χρόνο από την δευτερολογία σας.
Ορίστε, κύριε Τσιπλάκη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Είναι ανεπιτυχές να υποστηρίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σημαντικό ρόλο με την υπεύθυνη, διαχρονική και αντιπολιτευτική της στάση. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, κάνουμε προτάσεις και δεν έχουμε μόνο ελεγκτικό ρόλο. Είναι ανεπιτυχές και δεν επιφέρει θετικό πολιτικό αποτέλεσμα –κάτι που θα προκύψει στις επόμενες εκλογές- να υποστηρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί προωθητική μηχανή και σε πάμπολλες περιπτώσεις, μηχανή εγρήγορσης και συνέγερσης της Κυβέρνησης για ελλείπουσες –πολλές φορές και ανύπαρκτες- συμπεριφορές σε ζητήματα συγκεκριμένης αρμοδιότητας, όπως είναι και το ζήτημα της γεωργίας.
Είναι αληθές ότι ο Κώστας Καραμανλής επανειλημμένως μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και με κατ’ ιδίαν συναντήσεις προήγαγε συγκεκριμένα συμφέροντα της χώρας. Με τον ελεγκτικό μας ρόλο, αλλά και με τις προτάσεις μας σας εξαναγκάσαμε –κάτι που εμείς αποδεχόμαστε ως θετικό- να διαπραγματευτείτε και εσείς εν μέρει, διότι διαφορετικά θα είχατε ανύπαρκτη διαπραγματευτική συμπεριφορά.
Θέλω να πω ότι εκείνο, που κατεδείχθη πλήρως και αναμφισβήτητα από όλους τους ομιλητές και κυρίαρχα από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η κατάσταση στους δημόσιους οργανισμούς του Υπουργείου Γεωργίας είναι πραγματικά τραγελαφική.
Θα σας κάνω μία γενικότερη επισήμανση. Επιτέλους, βγείτε κάποτε πολιτικά ως Κυβέρνηση -όχι μόνο στον τομέα της γεωργίας- και πείτε «ναι, εμείς είχαμε οράματα, βλέψεις, σχεδιασμούς, συγκεκριμένους στόχους, αλλά στην πάροδο του χρόνου απεδείχθη ότι εκτιμήσαμε λανθασμένα κάποιες περιστάσεις και ξεφύγαμε από τους τάδε σχεδιασμούς μας. Παραδεχόμαστε αυτήν την ευθύνη, αλλά ξεκινούμε υγιέστερα και θα είμαστε αποτελεσματικοί». Ουδέποτε αυτή η Κυβέρνηση δεν έκανε κάτι τέτοιο. Μια ζωή επικαλείται ότι αυθεντικά και ορθά λειτουργεί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Το θέμα της συγκεκριμένης επερώτησης αφορά τους δημόσιους οργανισμούς, όπου υπάρχει αυτήν τη στιγμή τραγελαφική κατάσταση, όπως για παράδειγμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Θέλετε να πω αυτά που πολλές φορές λέω; Ότι ένα συγκεκριμένο καταστατικό έργο έχετε και δεν επανδρώσατε τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Δεν έχετε τον εξοπλισμό που πρέπει και πράττετε αυτά, που αποτελούν αυτονόητο καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας, δηλαδή να συμπράττει η πολιτεία άμεσα για συγκεκριμένες παραγωγές χωρίς κόστος για τον αγρότη. Μια ζωή τον επιβαρύνετε με το κόστος και αυτό είναι μεταλλαγή συγκεκριμένης συμπεριφοράς, που ακολουθήσατε μέχρι το 2001 και που όταν δεν πληρώθηκαν κάποιες ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών για τυπικούς λόγους, που μπορώ να σας αναλύσω νομικά τι έπρεπε να κάνετε, ήρθατε να πείτε ότι «μετατοπίζουμε τώρα το κόστος στον αγρότη».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.
Η «ΑΓΡΟΓΗ» ομαλοποίησε την κατάσταση στις αγοραπωλησίες των αγροτικών ακινήτων; Μπορούμε να πούμε τι έχει κάνει ο Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ από την πλευρά της κατάρτισης; Εκείνο, το οποίο κάνατε, ήταν να εξυπηρετήσετε κάποιους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Λένε ότι σιγά-σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Το κάνατε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όλοι οι οργανισμοί έχουν απαξιωθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.
Η έκκλησή μας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν θα τελειώσετε. Θα πείτε πρώτα δέκα φορές ότι τελειώνετε και μετά θα κλείσετε την ομιλία σας.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο δέκα λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις δευτερολογίες σας. Φαίνεται, όμως, πως τίποτα δεν διδάσκεστε από τα λάθη σας. Επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο όσα είπατε και στις πρωτολογίες σας, χωρίς να ακούσετε καθόλου τον Υπουργό σε αυτά που σας απάντησε.
Θέλω να πω κάτι, επειδή προηγουμένως δεν είχα επαρκή χρόνο. Η συμφωνία, την οποία πετύχαμε για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αφορά είκοσι πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Ελλάδα. Ουδείς αυτήν τη στιγμή –και μπορείτε να διαβάσετε το διεθνή Τύπο- κριτικάρει αυτήν τη συμφωνία κατά τον τρόπο που το κάνει η Νέα Δημοκρατία.
Επίσης, θέλω να πω ότι και στη χώρα μας η κριτική, η οποία ασκείται, είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που κάνει η Νέα Δημοκρατία.
Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω για τα Πρακτικά το δελτίο τύπου, το οποίο εξέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στις 26 Ιουνίου 2003.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Αυτό είναι του κ. Καραμίχα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Κύριε Κοντέ, αυτό το κείμενο είναι της ΠΑΣΕΓΕΣ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Να γραφεί στα Πρακτικά ότι είναι του κ. Καραμίχα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Βεβαίως, και μπορείτε να μιλήσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Ναι, αλλά πρέπει να με αφήσει η Νέα Δημοκρατία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εσείς θα πείτε αυτά που θέλετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Επαναλαμβάνω και πάλι ότι καταθέτω στα Πρακτικά το κείμενο της ΠΑΣΕΓΕΣ για την Μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πει ό,τι θέλει περί αυτού.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Γεωργίας κ. Γεώργιος Δρυς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επαναλαμβάνω ότι ο Πρωθυπουργός, ήταν παρών σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης. Όλα τα υπόλοιπα που λέτε, νομίζω ότι είναι περιττά και δε χρειάζεται απαντηθούν.
Άκουσα με προσοχή την αναφορά σας για το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ότι δηλαδή υπήρξε απώλεια 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Δεν τα πάτε καλά με τους αριθμούς. Δεν σας άρεσαν τα μαθηματικά. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί μεγιστοποιείτε αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Αναφέρω, λοιπόν, για το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ότι η απορρόφηση από το Υπουργείο Γεωργίας ήταν 99,6%. Είχαμε εννέα κυρίως προγράμματα. Ο βαθμός απορρόφησης των προγραμμάτων αυτών έχει ως εξής: Σχέδια βελτίωσης και ομάδες παραγωγών 100%. Μεταποίηση, εμπορία 100%. Φυτική παραγωγή 99%. Ζωική παραγωγή 99%. Διαχείριση υδάτινων πόρων 100%. Δασικά 100%. Στήριξη Α΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, υπόλοιπα, 100%. Υποδομές, καταστροφές και εξαγωγές 100%. Τεχνική βοήθεια 100%. Παρακαλώ, λοιπόν, σταματήστε να λέτε αυτές τις ανακρίβειες, δεν κάνει καλό στη Νέα Δημοκρατία.
Τέλος, έρχομαι στην εικόνα την οποία προσπαθείτε να δώσετε σχετικά με τους Οργανισμούς. Κύριοι συνάδελφοι, η προσπάθειά σας είναι αναποτελεσματική. Διότι, αν τελικά οι Οργανισμοί κάνουν ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αυτοί οι οποίοι θα το κρίνουν, είναι οι αγρότες κι όχι μόνον εσείς, οι οποίοι με μια στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, το μόνο πράγμα που θέλετε να πετύχετε είναι να μηδενίσετε το έργο της Κυβέρνησης.
Γι’ αυτό, λοιπόν, το λόγο έχω να σας πω τα εξής: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του, το Σεπτέμβριο του 2001, μέχρι σήμερα έχει κάνει αρκετά σημαντική δουλειά. Απομένει ακόμη να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά. Δεν διαφωνεί κανείς επ’ αυτού. Αλλά έχει κάνει σημαντικότατα βήματα, έχει αλλάξει την εικόνα της χώρας ως Οργανισμού πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτό το έχουν διαπιστώσει πρώτοι οι ίδιοι οι αγρότες μας.
Σχετικά με τις ανακρίβειες περί καθυστερήσεων που αναφέρατε, σας γνωρίζω ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει εντολή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, εντός πέντε ημερών από τη στιγμή που θα κατατεθεί ο πλήρης φάκελος, να πληρώσει μέσω της Αγροτικής Τράπεζας τους αγρότες. Εάν βεβαίως οι φάκελοι αυτοί είναι ανακριβείς ή είναι ελλιπείς, τότε βεβαίως ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να πληρώσει διότι είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των ίδιων των αγροτών μας.
Σας δίδω τώρα ορισμένα στοιχεία. Για πρώτη φορά το 2002, η έναρξη πληρωμών των επιδοτήσεων του ελαιολάδου άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2002, δηλαδή την πρώτη μέρα που αρχίζει το οικονομικό έτος FEOGA. Γνωρίζετε ότι το έτος FEOGA δεν αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, αλλά την 16η Οκτωβρίου κάθε έτους και περατώνεται την 15η Οκτωβρίου του επομένου έτους.
Και αυτό έγινε για πρώτη φορά στα είκοσι ένα χρόνια του θεσμού των επιδοτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τις αροτραίες καλλιέργειες, από την έναρξη της περιόδου πληρωμών, που είναι η 16η Νοεμβρίου κάθε έτους, έως τη λήξη των πληρωμών, που είναι η 31η Ιανουαρίου του επομένου έτους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε το 97% του συνόλου των επιδοτήσεων για την περίοδο εμπορίας 2002-2003, ύψους 495,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο 3% που δεν πληρώθηκε, δεν οφείλεται, κύριοι συνάδελφοι, σε αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στα λάθη των υποβληθεισών αιτήσεων.
Το ίδιο μπορώ να σας πω για τα αιγοπρόβατα, και το βαμβάκι και γενικότερα για όλα τα επιδοτούμενα αγροτικά προϊόντα.
Έρχομαι τώρα να δώσω μία εξήγηση για το μένος που επέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατά του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Είναι πρωτοφανές το μένος σας, κύριοι συνάδελφοι, κατά εργαζομένων οι οποίοι δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, για να ικανοποιήσουν τους αγρότες μας που έχουν υποστεί καταστροφές εξαιτίας φυσικών αιτίων.
Σας διαβεβαιώ ότι ο ΕΛΓΑ έχει κάνει σημαντικότατα βήματα, αλλά απομένουν ακόμη να γίνουν και άλλα. Θέλω να σας πω τούτο: αν συγκρίνουμε τον ΕΛΓΑ με αντίστοιχους οργανισμούς ευρωπαϊκών χωρών, ο ΕΛΓΑ είναι πολύ πιο μπροστά από οποιονδήποτε άλλον αντίστοιχο οργανισμό. Σας λέγω ότι στην Ημερίδα που οργανώσαμε παρουσία όλων των ευρωπαϊκών Οργανισμών αγροτικών ασφαλίσεων στην Αθήνα, διαπιστώσαμε ότι ο επόμενος μετά τον ΕΛΓΑ Οργανισμός είναι ο γαλλικός, ο οποίος πληρώνει μετά από επτά έως δεκαεπτά μήνες. Εμείς πληρώνουμε εντός έξι μηνών. Τώρα καταβάλουμε μια σημαντική προσπάθεια να συμπιέσουμε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ακόμη περισσότερο και να πάμε στους τέσσερις μήνες, από τη στιγμή που θα επέλθει η καταστροφή.
Τονίζω για άλλη μια φορά ότι αυτό που λέει το αγροτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι θα πληρώνει εντός τριών μηνών από τη συγκομιδή. Αν λοιπόν για παράδειγμα, η καταστροφή επέλθει τον Μάρτιο και το προϊόν ωριμάζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και άλλους τρεις μήνες μετά, θα πληρώσετε τον Νοέμβριο. Και θεωρείτε ότι αυτό είναι πρόοδος; Με γειά σας και με χαρά σας!
ΑΔΑΜ ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ: Πρωτότυπες ερμηνείες!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά κύριε Ρεγκούζα. Είναι δυνατόν το προϊόν να ωριμάζει τον Ιούνιο και σεις να το πληρώνετε πιο μπροστά;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Αυτό λέει το πρόγραμμά σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κάποια στιγμή πρέπει να λέμε και αλήθειες για τους αγρότες που μας ακούνε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Ο κύριος Υπουργός δεν λέει αυτό που λέτε εσείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο Υπουργός λέει την αλήθεια. Εσείς κάνετε λάθος. Δεν καταλάβατε τι είπε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Όχι, λάθος κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Υπουργός…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Λέτε τα ίδια πράγματα και εσείς και προσπαθείτε να το περάσετε σαν πρόοδο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Εντάξει, αλλά σας παρακαλώ να μην με διακόπτετε. Να κάνετε αυτό που έκανε και ο Υπουργός, που δεν διέκοψε κανέναν. Κράτησα τις σημειώσεις μου και απαντώ. Αποκτήστε κάποτε τη δύναμη του αντιλόγου.
Ερχόμαστε τώρα στο ΔΗΜΗΤΡΑ. Διεπίστωσα και εδώ ένα μένος κατά του ΔΗΜΗΤΡΑ γιατί δεν έχει ακόμα ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών για κατάρτιση και εκπαίδευση στον αγροτικό χώρο. Εμείς συμφωνούμε, ο Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχει ακόμη επιτύχει τους στόχους που του έχει θέσει η Κυβέρνηση. Δεν διαφωνεί κανείς γι’ αυτό, αλλά δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα.
Σας λέω ότι πέρυσι εκπαίδευσε περίπου δυόμισι χιλιάδες αγρότες και φέτος θα εκπαιδεύσει πέντε χιλιάδες αγρότες. Για πρώτη φορά φέτος προχωρά στη χορήγηση του πράσινου πιστοποιητικού, το οποίο αποτελεί σημαντική κατάκτηση για τον Έλληνα αγρότη, διότι ο κατέχων αυτό θα έχει προτεραιότητα στα προγράμματα σε σχέση με όλους τους άλλους αγρότες. Ο ΔΗΜΗΤΡΑ θα επιταχύνει την εκπαίδευση όλων των Νέων Αγροτών.
Παράλληλα, αποφασίσαμε τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια Αγροτικής Κατεύθυνσης να μεταφερθούν στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό αποτελεί άλλη μία προσπάθεια μας να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την αγροτική εκπαίδευση που έχουν ανάγκη κυρίως οι νέοι αγρότες.
Διορθώνω ότι, το 2002 εκπαιδεύτηκαν χίλιοι τριακόσιοι πενήντα τρεις και όχι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι αγρότες.
Έρχομαι τώρα στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.. Κύριοι συνάδελφοι, η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. αποτελεί μια σημαντικότατη παρέμβαση στον αγροτικό χώρο. Δέχομαι την κριτική σας ότι το εργαλείο αυτό θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί πριν από δέκα ή δεκαπέντε χρόνια αλλά σήμερα η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. προσπαθεί να παρέμβει στο χώρο της αγοράς των αγροτικών εκτάσεων.
Επίσης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. καταγράφει το σύνολο των μεταβιβάσεων αγροτικής γης που λαμβάνουν χώρα στον αγροτικό τομέα και επίσης το σύνολο των ενοικίων που καταβάλλουν οι αγρότες μας. Τα δεδομένα αυτά δεν υπάρχουν, ούτε υπάρχει άλλος ιδιωτικός οργανισμός που να συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πως γίνονται οι μεταβιβάσεις, πως πληρώνονται, καθώς επίσης και πως εξελίσσονται τα ενοίκια της αγροτικής γης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Έρχομαι και πάλι στο ΕΘΙΑΓΕ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κλείστε σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Θα κλείσω κύριε Πρόεδρε, αλλά θα σας παρακαλέσω να μου δώσετε άνεση χρόνου. Για όλους υπήρξε περισσότερος χρόνος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Τον κράτησα όμως από τις δευτερολογίες ή τις τριτολογίες τους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Το ΕΘΙΑΓΕ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και στο χώρο της βασικής έρευνας και στο χώρο της εφαρμοσμένης έρευνας. Είναι λάθος να απαξιώνετε το έργο που παράγει αυτός ο Οργανισμός.
Θα στείλω στον κ. Σαλαγκούδη τον απολογισμό του 2002 του έργου του ΕΘΙΑΓΕ. Παρά το ότι έχετε τον απολογισμό, θα σας το στείλω άλλη μια φορά, ώστε να διαπιστώσετε πόσο θετικό έργο κάνει για την ελληνική γεωργία το ΕΘΙΑΓΕ.
Κύριοι συνάδελφοι, να συμφωνήσουμε ότι γίνεται πολύ σημαντικό έργο στο Υπουργείο Γεωργίας. Δέχομαι την κριτική σας. Αν αυτή η κριτική είναι καλοπροαίρετη είναι αποδεκτή, διότι μας βοηθάει να βελτιώσουμε τις όποιες παραλείψεις ή λάθη υπάρχουν. Εκείνο το οποίο δεν δέχομαι …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συμβαίνουν κακοπροαίρετα…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ ( Υπουργός Γεωργίας): Κύριε Τσιπλάκη επιτρέψτε μου να τελειώσω.
Εκείνο το οποίο δεν δέχομαι …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Μα κύριε Υπουργέ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Παρακαλώ να μη γράφεται καμία διακοπή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Εκείνο που δε δέχομαι είναι μία προσπάθεια ισοπέδωσης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ:…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν θα σας απαντήσει, δεν θα επιτρέψω εγώ να απαντήσει, γιατί αυτά που ρωτάτε εσείς είναι εξειδικευμένα θέματα, τα οποία έπρεπε με γραπτή σας ερώτηση να τα δώσετε στον Υπουργό και να απαντηθούν, όχι δοθείσης της ευκαιρίας, κύριε Καραμπίνα, να λέμε και για το νομό μας τι έγινε με το τάδε θέμα και να θέλουμε απάντηση. Σας παρακαλώ, κύριε Καραμπίνα. Οι ερωτήσεις σας είναι τυχαίες, εκτός επερώτησης. Γι’ αυτόν το λόγο μην απαντήσετε, κύριε Υπουργέ. Ας κατατεθούν γραπτώς οι ερωτήσεις και να απαντήσει το Υπουργείο.
Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ, χωρίς να απαντήσετε στις ειδικές ερωτήσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να τελειώσω, λέγοντας ότι εκείνο που δεν δέχομαι ως Υπουργός Γεωργίας είναι η ισοπέδωση όλων των προσπαθειών που κάνουμε στο Υπουργείο Γεωργίας. Αυτές τις προσπάθειες τις κάνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας, η πολιτική ηγεσία, οι αγρότες, για να έχουμε σήμερα μία ισχυρή, ανταγωνιστική ελληνική γεωργία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Σαλαγκούδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ:…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Καραμπίνα, αφήστε τα θέματα αυτά. Η αλεπού εκατό, τα αλεπουδάκια εκατόν δέκα, δε γίνεται. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω να διαβάσετε τον Κανονισμό. Δείτε τι γράφετε μέσα στην επερώτησή σας και αφήστε τις τυχαίες ερωτήσεις. Μπορώ κι εγώ τυχαία να ρωτήσω για αποζημιώσεις για το νομό μου. Εγώ ό,τι θέλω να ρωτήσω, το ρωτάω γραπτώς, κύριε Καραμπίνα, και παίρνω γραπτή και υπεύθυνη απάντηση. Αφήστε τα αυτά.
Ορίστε, κύριε Σαλαγκούδη, έχετε πέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Kύριε Πρόεδρε, μόλις πληροφορηθήκαμε τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Με λύπη μου διαπίστωσα ότι ο κύριος Υπουργός και οι Υφυπουργοί του παραμένουν στο Υπουργείο.
Κύριε Υπουργέ, το διαπίστωσα με λύπη μου όχι γιατί θα ήθελα να μην είσθε Υπουργός. Ενδεχομένως σε ένα άλλο Υπουργείο να διασώζατε το κύρος σας. Μετά από τη δημοσιοποίηση της επιθυμίας αλλαγής της ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας εκ μέρους του Πρωθυπουργού, δε νομίζω ότι θα έχετε το αντίστοιχο κύρος να κάνετε εκείνες τις παρεμβάσεις που χρειάζεται ο ευαίσθητος τομέας της γεωργίας αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας και επιπλέον τις μεγάλες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνετε στο Υπουργείο Γεωργίας, όπως σας τονίσαμε. Με τη δευτερολογία σας ουσιαστικά συμφωνήσατε με όλες τις επισημάνσεις που σας κάναμε. Θα είμαι παρακάτω πιο αναλυτικός.
Θα δώσω πρώτα μία απάντηση στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, που δυστυχώς δεν είναι εδώ, για την παράλληλη προεδρία. Οι επαφές μας με τον επίτροπο και εμού και του κ. Μπασιάκου, όσο και οι επανειλημμένες του Προέδρου μας Κώστα Καραμανλή, ήταν προετοιμασμένες ακριβώς από το επιτελείο των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που μελετούσαμε την ενδιάμεση αναθεώρηση και βλέπαμε ακριβώς τις δυνατότητες που υπήρχαν για την Ελλάδα να λειτουργήσει διαπραγματευτικά και στις συζητήσεις μας σ’ αυτά ακριβώς τα σημεία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ )
Ο κ. Υπουργός είπε ότι συμμετέχουν είκοσι πέντε κράτη-μέλη. Φυσικά από τα καινούργια μέλη δεν θα περιμέναμε για την κοινή γεωργική πολιτική αυτήν τη στιγμή τις ίδιες ακριβώς κριτικές που κάνουμε εμείς. Αυτοί έχουν ένα διαφορετικό καθεστώς, έχουν μία διαφορετική κατάσταση. Βεβαίως, είναι πάρα πολύ ευεργετικές οι ρυθμίσεις γι’ αυτούς.
Όμως, θα ήθελα να μας απαντήσετε εδώ –έχετε το χρόνο- σε ένα ερώτημά μας. Η πατρίδα μας μέχρι τώρα, με το ισχύον προηγούμενο καθεστώς, έπαιρνε περίπου εννιακόσια με χίλια δισεκατομμύρια. Πόσα θα παίρνει τώρα, μετά τη νέα αναθεώρηση της κοινής γεωργικής πολιτικής; Κάνατε έναν υπολογισμό; Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή δεν ξέρουμε, αφού για τα μεσογειακά προϊόντα, που είναι το 73% των επιδοτήσεων, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Αλλά, αν, όπως λέτε, είναι εξασφαλισμένοι οι πόροι –και διαρρεύσατε στις εφημερίδες, το είπατε και στην πρωτολογία σας, ευτυχώς δεν το επαναλάβατε στη δευτερολογία- ποιοι πόροι είναι εξασφαλισμένοι για τα μεσογειακά προϊόντα;
Εάν είναι πέστε μας εδώ, να υπάρχει η δήλωσή σας, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι έφυγε και ο κ. Ανωμερίτης, ο οποίος έξι φορές εδώ στη Βουλή και στη Διαρκή Επιτροπή μας μίλησε για τα μονοπύθμενα και μετά όταν πάρθηκε η απόφαση έλεγε τα αντίθετα και ακόμη στη συνέχεια να υπάρξει ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός από την πλευρά της Κυβέρνησης βγάζοντας εμάς ότι ήμασταν οι ρυπαίνοντες τις θάλασσες, ενώ εμείς είπαμε αυτά που ο κ. Ανωμερίτης έλεγε εδώ στη Βουλή και στην Ολομέλεια και στη Διαρκή Επιτροπή, αλλά και στις δημόσιες συνεντεύξεις του πριν από την απόφαση για τα μονοπύθμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μας είπατε ακόμη ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι θετική, δηλαδή ο πρόεδρος ο κ. Καραμίχας και εν πάση περιπτώσει αυτή η ομάδα περί τον κ. Καραμίχα. Όμως, οι εννέα της ΠΑΣΕΓΕΣ που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία (Γκλαβάκης, Καραγκιοζόπουλος, Πίττας, Καρυώτης, Τσέλιος, Τζόρτζιος, Κουμαρτζούδης, Σκιαδάς, Λίγδας) έβγαλαν δική τους ανακοίνωση η οποία λέγει: «Η γνώμη μας είναι ότι με τα νέα μέτρα η ελληνική γεωργία θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Είναι καιρός με σκέψη και σύνεση να συνεργαστούμε, να προγραμματίσουμε και να δουλέψουμε για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και το μέλλον της Ελλάδας».
Και επειδή καταθέσατε την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, σας καταθέτω την ανακοίνωση, το δελτίο τύπου της ΣΥΔΑΣΕ στα Πρακτικά, για να δείτε ότι δεν ισχύει αυτό που είπατε για τις συνεταιριστικές οργανώσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Σαλαγκούδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δελτίο τύπου της ΣΥΔΑΣΕ, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αλλά ακόμη και η ΓΕΣΑΣΕ η προσκείμενη σε σας συνδικαλιστική οργάνωση των αγροτών εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αμφισβήτησε την επιτυχία σας πάνω στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Όσο για το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που είπατε, από εκεί χάσαμε ποσά. Θα πείτε λίγα. Έχουμε όμως και ουρά από πίσω. Και μη μας λέτε για τις απορροφήσεις. Τι έγινε με την έκθεση του ΟΛΑΦ και την παραπομπή για τα οικοπάρκα; Δεν μας λέτε γι’ αυτά κουβέντα. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν και άλλα που θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα αναπτύξουμε σε ειδική ερώτηση.
Σας αναφέραμε προηγουμένως για το Γ΄ ΚΠΣ και για τις καθυστερήσεις και για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων, αλλά και για τις απορροφήσεις στις οποίες υστερείτε.
Φαίνεται όμως κύριε Υπουργέ –και σας το τονίζουμε αυτό- ότι ζείτε σε ένα γυάλινο πύργο. Ούτε το Υπουργείο σας παρακολουθείτε. Δεν σας ενημερώνουν σωστά οι συνεργάτες σας. Όταν λέτε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αυτές τις σημαντικές επιτυχίες, στο τέλος είπατε ότι μόνο το 97% έδωσε. Όμως ο ΟΠΕΚΕΠΕ μας έδωσε κατάσταση σύμφωνα με την οποία το 99,6% είχε καταθέσει όχι μέχρι τις 31, αλλά μέχρι τις 28 Ιανουαρίου. Επομένως φαίνεται ότι δεν σας ενημερώνουν σωστά.
Όσον αφορά δε για τους υπαλλήλους εμείς δεν έχουμε μένος. Εμείς καταφερόμαστε κατά της πολιτικής ηγεσίας που δεν μπόρεσε να αναδιοργανώσει τις διευθύνσεις και να εμπνεύσει όλους τους υπαλλήλους να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό λέμε και προς Θεού δεν τα βάζουμε με τους υπαλλήλους. Φυσικά υπάρχουν συστήματα και μέθοδοι του μάνατζμεντ που μπορείτε να τα εφαρμόσετε κύριε Υπουργέ, προκειμένου να κάνετε ένα αποτελεσματικό Υπουργείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Σαλαγκούδη, ευχαριστούμε πολύ. Τελείωσε ο χρόνος σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, τον φθάσατε σε μια δραματική κατάσταση να δανείζεται. Μη μας λέτε τώρα για τα εξάμηνα, διότι φαίνεται ότι δεν παρακολουθείτε και δεν πληροφορείσθε. Θα πληρώνεται σε έξι μήνες από τη στιγμή που ενέσκηψε η θεομηνία; Πρώτον είναι άδικο. Σας διόρθωσε μέχρι και ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος γνωρίζει την πράξη. Δεν γίνεται έτσι.
Αναφορικά με το «ΔΗΜΗΤΡΑ» κάνατε κάποια διόρθωση. Σχετικά δε με την «ΑΓΡΟΓΗ» είπατε ότι δεν λειτουργεί. Έτσι επιβεβαιώσατε όλες τις καταγγελίες οι οποίες αναφέρονται στην επερώτησή μας.
Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υπουργέ, έχετε δικαίωμα τριτολογίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ να μου δώσετε το λόγο επί προσωπικού θέματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε συνάδελφε, δεν άκουσα κάτι τι το προσωπικό. Ο κ. Σαλαγκούδης μιλούσε. Δεν είπε τίποτε για σας προσωπικό ο κύριος Υπουργός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Δεν ήσασταν στην Έδρα κυρία Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Θα έπρεπε να είχατε ζητήσει το λόγο νωρίτερα, πριν τον λάβει ο κ. Σαλαγκούδης.
Ορίστε κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ (Υπουργός Γεωργίας): Κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Η Κυβέρνηση ανέπτυξε τις απόψεις της, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας και κατέδειξε για άλλη μία φορά ότι έχει μία συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική για τον αγροτικό χώρο. Οι αγρότες είναι εκείνοι οι οποίοι θα κρίνουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς με εμπιστοσύνη προσβλέπουμε στην κρίση των Ελλήνων αγροτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας: «Οργάνωση και εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις».
Ο Βουλευτής κ. Χωματάς ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό.
Το Τμήμα εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το Τμήμα ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Κύριε Σαλαγκούδη, έχετε το λόγο, για να τριτολογήσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εφόσον δεν θέλησε να τριτολογήσει ο κύριος Υπουργός, το μόνο που θέλω να πω είναι ότι πράγματι από τον ανασχηματισμό έχει διαφανεί ότι πολύ γρήγορα θα απευθυνθούμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Νομίζω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι καταλυτικές, κύριε Υπουργέ, και ότι στις εκλογές που νομίζω ότι πολύ γρήγορα έρχονται, ο ελληνικός λαός θα εκφραστεί και θα σας στείλει εκεί που πρέπει να θητεύσετε δηλαδή στην Αντιπολίτευση. Το μόνο που εγώ εύχομαι να έχετε πάρει τόσο χρονικό διάστημα που ήταν μακρόν, αλλά χρειαζόταν για εσάς, γιατί σας χρειάζετε εκπαίδευση…..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Φαντάζομαι ότι αναφέρεστε στο Υπουργείο Γεωργίας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Εκεί που θητεύσατε να μπορείτε να ασκήσετε υπεύθυνη αντιπολίτευση έτσι, όπως την ασκήσαμε εμείς. Γιατί εκείνο που τελικά είναι ο στόχος της πολιτικής είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και έτσι υπηρετείται, με υπεύθυνη αντιπολίτευση την οποία ασκήσαμε εμείς όλο αυτό το χρονικό διάστημα και νομίζω ότι μπορεί να σας είναι υπόδειγμα για τη νέα σας θητεία στην Αντιπολίτευση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας ευχαριστώ πολύ. Δεν υπάρχει άλλος που να θέλει να λάβει το λόγο.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 1/1/24-6-2003 επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών και των οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 13.42΄, λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 8 Ιουλίου 2003 και ώρα 18.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος: α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία: 1.Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης: «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευση τους σε αυτά και άλλες διατάξεις».
2. Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Γεωργίας: «Ζώα συντροφιάς. αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
0000 1/118 Σ/φος ΓΕΩΡΓΟΠΑ Δ/φος ΜΑΡΙΝΗ 04/07/2003 AA0704GK
PDF:
1659_SYN20030704.pdf
Επιστροφή