ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΟΑ΄ 23/02/2010


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΑ΄
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β’ Αντιπροέδρου αυτής κα ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Βασίλειος Κεγκέρογλου, Βουλευτής Ηρακλείου και Κοσμήτορας της Βουλής να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, Βουλευτή Ηρακλείου τα εξής:
Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Δημήτριος Παπουτσής κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ζητεί τη μειωμένη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλους δείκτες ανεργίας.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας ζητεί την ίδρυση Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Φραγκίσκος Παρασύρης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ζητεί τη συμμετοχή της στο διάλογο για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Μεσσηνίας ζητεί τη λειτουργία τμήματος Ακτινολογίας – Ραδιολογίας στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας.
Ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Νικόλαος Λέγκας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Φαρκαδόνας Τρικάλων ζητεί τη διατήρηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Οιχαλίας Νομού Τρικάλων.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Ζώης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του 15ου Γυμνασίου Λάρισας, ζητεί την άμεση αποπεράτωση του σχολικού κτιρίου του 15ου Γυμνασίο- Λυκείου Λάρισας.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ( Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Κεγκέρογλου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Η με αριθμό 1661/26-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Στρατάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την άρση αδικίας σε βάρος ειδικευόμενων γιατρών Δημοσίων Υπαλλήλων, είναι η πρώτη ερώτηση που θα συζητηθεί.
Η ερώτηση του συναδέλφου, κύριου Στρατάκη Βουλευτή Ηρακλείου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το νόμο 3252/2004 οι ειδικευθέντες ιατροί αυτής της κατηγορίας υπόκεινται στις υποχρεώσεις του ν. 2683/1999. Παρ’ όλο όμως που η παράγραφος 7 του άρθρου 58 του ν.2683/1999 αναφέρει ότι υποχρεούνται να υπηρετήσουν γενικά στο δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ. εν τούτοις το Υπουργείο Υγείας επιμένει να τους τοποθετεί μετά την εξειδίκευση τους στις αρχικές θέσεις που κατείχαν οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητα που απέκτησαν.
Επειδή, η ερμηνεία αυτή δεν δίδει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να αξιοποιήσει τους ειδικευθέντες για τα χρόνια που προβλέπονται σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επειδή, είναι παράλογο και ταυτόχρονα άδικο να εξειδικεύει η Πολιτεία επιστημονικό δυναμικό και στη συνέχεια να μην επιδιώκει η ίδια να αξιοποιήσει τις γνώσεις στων οποίων την απόκτηση συνέβαλλε με ειδικές ρυθμίσεις.
Επειδή, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης όλοι οι εκπαιδευόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες από αυτές που καλύπτει ο μισθός που λαμβάνουν.
Επειδή, σε όλες τις επιστήμες και ιδίως στην ιατρική έχει μεγάλη σημασία η συνεχής παρακολούθηση των επιστημονικών εξελίξεων προκειμένου να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί αν η καθημερινή ενασχόληση είναι σε διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.
Επειδή οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες και στο Δημόσιο και στα Ν.Π.Δ.Δ.
Επειδή την ίδια Ερώτηση είχα καταθέσει και πριν τις εκλογές αλλά δεν πήρα καμία απάντηση και εξαιτίας των εκλογών,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Εάν προτίθεται στα πλαίσια εφαρμογής της παραγράφου 8 του νόμου 2683/1999 που προβλέπει με Υπουργική Απόφαση να ρυθμίζονται αυτά τα θέματα, να συμπεριλάβει σ’ αυτή και τη τοποθέτηση τους σε θέσεις, ώστε να αξιοποιείται η ειδικότητα τους, πράγμα που αποτελεί μείζον ζήτημα για τους ίδιους και την Πολιτεία που πρέπει τουλάχιστον να αξιοποιεί την αποκτηθείσα επιστημονική γνώση, εφόσον και η ίδια έχει συμβολή στην αναβάθμιση των παρεχομένων από αυτούς υπηρεσιών με τις διευκολύνσεις που τους παρέχει».
Στον ερωτώντα Βουλευτή Ηρακλείου, κύριο Μανόλη Στρατάκη θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ και σε άλλους φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και μόνιμοι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν πτυχίο Ιατρικής, μπορούν να τοποθετούνται για απόκτηση ιατρικής ειδικότητας, όπως και εσείς αναφέρατε, με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΕΣΥ. Για το σκοπό αυτό, χορηγείται υποχρεωτικά από την Υπηρεσία τους εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές, ισόχρονη με τη διάρκεια της ειδίκευσης τους.
Οι αναφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, πτυχιούχοι Ιατρικής τοποθετούνται πέραν της σειρά προτεραιότητας που προβλέπεται για τη λήψη ιατρικής ειδικότητας σε οργανικές θέσεις, ως υπεράριθμοι, διατηρώντας τις αποδοχές της οργανικής τους θέσης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3252/2004 δεν προβλέπεται η σύσταση προσωποπαγούς θέσης, περαιτέρω με τη δυνατότητα μετάταξης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 και τις Ειδικές Διατάξεις του ν.1397/1983, έχει συσταθεί -όπως γνωρίζετε- με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο Κλάδος Ιατρών του ΕΣΥ για τον οποίο ισχύουν ειδικές ρυθμίσει: Δεν αποτελεί κλάδο από τους αναφερόμενους στον Υπαλληλικό Κώδικα και ως τούτου δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 70 του Υπαλληλικού Κώδικα.
Σύμφωνα λοιπόν, με την ερμηνεία που δίδεται σε αυτές τις διατάξεις που ανέφερα, αναφορικά με τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων, προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτοί οι γιατροί ως ειδικευόμενοι για τα χρόνια που προβλέπονται, χρειάζεται Ειδική Νομοθετική Ρύθμιση. Δεν αρκεί δηλαδή, μια απλή Υπουργική Απόφαση, ώστε να οριστεί η διαδικασία εφαρμογής αυτής της πρότασης.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να πω ότι είναι πραγματικά ένα θέμα αυτό που θέσατε, το οποίο προβληματίζει. Βέβαια, ταυτόχρονα πρέπει να παρατηρήσουμε και να διαπιστώσουμε δυο πράγματα.
(ΕP)





(AS)
Πρώτα από όλα, αγαπητέ συνάδελφε, η εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές, που προβλέπει ο Υπαλληλικός Κώδικας είναι μία δυνατότητα που προσφέρεται. Ταυτόχρονα, όπως και εσείς καταλαβαίνεται, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθεί για αυτούς τους γιατρούς, που επωφελούνται μιας τέτοιας ευκαιρίας, η αυτοδίκαιη μετάταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Γιατί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια άνιση μεταχείριση σε σχέση με όλους τους άλλους γιατρούς, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις και να είναι γιατροί μόνιμοι, επιμελητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Κατανοούμε, λοιπόν, ότι υπάρχει αυτή η ειδική ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα, αλλά είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να δούμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, χωρίς να δημιουργούμε ανισότητες και δύο ταχύτητες όσο αναφορά την ένταξη των γιατρών, μονίμων επιμελητών, ειδικευμένων γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών βουλευτής κ. Εμμανουήλ Στρατάκης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, αυτό που λέτε το κατανοώ και το αντιλαμβάνομαι και βεβαίως δε θα πρέπει να δημιουργούμε άνισες ευκαιρίες και διαφορετικές προϋποθέσεις για τους διάφορους κλάδους των εργαζομένων. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα θέμα που νομίζω ότι το εξειδικεύσατε μόνο σε ότι αφορά το Ε.Σ.Υ. Εγώ, όμως, στην ερώτησή μου δεν αναφέρομαι μόνο σε προσωποπαγείς θέσεις του Ε.Σ.Υ, αλλά αναφέρομαι γενικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου -μπορεί να είναι το ΙΚΑ, μπορεί να είναι άλλοι ασφαλιστικοί φορείς ή δεν ξέρω τι άλλο- που υπάρχουν πράγματι ανάγκες. Θα έλεγα ότι χρήσιμο, αφού τουλάχιστον το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που έχει εκδοθεί με βάση το νόμο στον οποίο και εσείς αναφερθήκατε, δίνει τη δυνατότητα να τοποθετηθούνε όχι κατ’ ανάγκη στις θέσεις από τις οποίες πήραν την άδεια διευκόλυνσης, την άδεια σπουδών ή εξειδίκευσης όπως τη λέτε, ώστε να είναι πιο χρήσιμοι στην Πολιτεία η οποία συνέβαλλε στο να παίρνουν αυτήν την ειδικότητα.
Θεωρώ ότι και από την πλευρά σας δεν θα υπάρχει αντίρρηση εάν πραγματικά υπάρξουν θέσεις τέτοιες που να μη δημιουργούν αδικίες που οι ίδιοι που έχουν πάρει τη εξειδίκευση να μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα για τα οποία εξειδικεύτηκαν. Κι έτσι να βοηθήσουμε συνολικά, όχι μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά γενικότερα την παροχή υπηρεσιών υγείας στην χώρα μας, που θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ αναγκαίο. Εξάλλου στα πλαίσια της κρίσης που διερχόμαστε είναι ο μόνος χώρος ή ένας από τους χώρους –θα έλεγε κανείς- που η Κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, δείχνει ευαισθησία και θέλει να καλύψει τα κενά που υπάρχουν.
Όταν, λοιπόν, έχουμε κάποιους ανθρώπους που έχουν εξειδικευτεί, που έχουν αποκτήσει γνώσεις επιπλέον, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο αλλά ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις και να νομοθετήσουμε αν χρειαστεί. Να αξιοποιηθεί αυτό το προσωπικό και να μην αξιοποιείται σε άλλες δραστηριότητες που ενδεχομένως άλλοι υπάλληλοι με άλλες ειδικότητες θα μπορούσαν να προσφέρουν κι έτσι να στερείται των υπηρεσιών τους συνολικά το σύστημα παροχών υγείας στη χώρα μας.
Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό θα ήθελα να παρακαλέσω, κυρία Υπουργέ, να αντιμετωπίσετε το θέμα, τα πλαίσια και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εκδοθεί, που δίνει αυτή τη δυνατότητα έστω κι αν για κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι των υπηρεσιών υγείας, όπως είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν δεσμεύσεις που δε σας επιτρέπουν, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή να καλύψετε αυτό το κενό. Είμαι σίγουρος ότι θα το αντιμετωπίσετε με τον τρόπο που πρέπει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Στρατάκη.
Κυρία Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Νομίζω ότι αποσαφήνισε πολύ η παρέμβαση του αγαπητού συναδέλφου του κυρίου Στρατάκη το θέμα.
Είναι αλήθεια ότι όσο αναφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκεί, όπως κι εσείς παραδέχεστε, δε μπορούμε να έχουμε δύο ταχύτητες, γιατί υπάρχει μία ενιαία προσέγγιση και δεν μπορούμε να έχουμε άνιση μεταχείριση όσο αναφορά τις προκηρύξεις και τις προσλήψεις. Το διευρύνατε, όμως, και το αποσαφηνίσατε ότι υπάρχουν κι άλλα νομικά πρόσωπα και φορείς του δημοσίου που απασχολούν γιατρούς. Και εκεί θα μπορούσε ενδεχομένως να εμβαθύνουμε τη διερεύνηση μήπως εκεί μπορούν να υπάρχουν κάποιες τέτοιες ευκαιρίες.
Αυτό, λοιπόν, αγαπητέ συνάδελφε, μπορώ να πω σήμερα. Γιατί η απάντησή μου είχε εστιάσει κυρίως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως είναι και η βασική μας πολιτική ευθύνη. Ευχαρίστως, όμως, να επανέλθουμε αφού εμβαθύνουμε, εξαντλώντας τα περιθώρια -όπως είπατε κι εσείς- για πιθανότητες και δυνατότητες που μπορούν να δοθούν για απασχόληση γιατρών σε άλλους τομείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την Υπουργό….
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Μισό λεπτό, κύριε συνάδελφε.
Συνεχίζοντας την διαδικασία τη Κοινοβουλευτικής μας εργασίας, θα ήθελα να παρακαλέσω το Σώμα να συνεχίσουμε με τις ερωτήσεις, στις οποίες θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και να συνεχίσουμε μετά με τις ερωτήσεις που αφορούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από τον πρώτο κύκλο είναι μία ερώτηση.
Παρακαλούμε πάρα πολύ το συνάδελφο.
Με την άδειά σας να πάμε στις ερωτήσεις τω συναδέλφων βουλευτών προς την Υπουργό Υγείας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Συζητείται τώρα η με αριθμό 3388/29-12-2009 Ερώτηση της Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Βέρας Νικολαϊδου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη δημιουργία μονάδας εγκαυμάτων στην Κρήτη.
Η ερώτηση της κυρίας Νικολαίδου έχει ως εξής:
«Ο πρόσφατος βαρύτατος τραυματισμός ενός εργάτη σε πυρηνελαιουργείο στο Δήμο Αρκαλοχωρίου Νομού Ηρακλείου, που οδήγησε στο θάνατό του, ανέδειξε τη σοβαρή έλλειψη Μονάδας Εγκαυμάτων στο νησί της Κρήτης, με συνέπεια να αναγκάζονται τα περιστατικά να μεταφέρονται σε αντίστοιχες μονάδες των Αθηνών.
Να τονίσουμε ότι παρόμοια περιστατικά υπήρξαν και στο παρελθόν, όπως ο θάνατος 3 δασοπυροσβεστών στο Ν. Ρεθύμνου και ο σοβαρός τραυματισμός (εγκάυματα) του τέταρτου πριν 3 χρόνια ή σοβαρά ατυχήματα από έκρηξη σε εργοστάσιο του Ν. Ηρακλείου πριν μερικά χρόνια, ατύχημα με βυτιοφόρο έξω από το Ρέθυμνο και πολλά άλλα.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα το Κόμμα μας είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή και το 2007 (452/19-7-07), όμως μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί μονάδα εγκαυμάτων.
Η παραπάνω εγκληματική έλλειψη, όπως και, ανάλογης σημασίας, ελλείψεις κρεβατιών ΜΕΘ, κέντρου αποκατάστασης, συνολικά προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας σε όλη την Κρήτη, είναι αποτέλεσμα της περικοπής των δαπανών, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας, που με συνέπεια εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Πολιτική που με συνέπεια συνεχίζει και η νέα κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ. Κ, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού, όπως «προτεραιότητα μας, η υγεία» κ.α., ενώ το ίδιο το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, οι προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και η πρόσφατη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τις παρακάτω εκτιμήσεις μας και ο εργαζόμενος, ο λαός, θα πληρώσει με την ίδια του την υγεία και από την τσέπη του την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει δοσμένης της αναγκαιότητας της συγκεκριμένης μονάδας εγκαυμάτων ούτως ώστε:
Να δοθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες πιστώσεις, να γίνει η απαραίτητη μελέτη και να ολοκληρωθούν τα έργα και ο εξοπλισμός της μονάδας μέσα στο 2010.
Να προχωρήσουν παράλληλα και οι διαδικασίες για την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού για να μπει αμέσως σε λειτουργία η μονάδα εγκαυμάτων με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης του κατάλληλου εξοπλισμού.»
Στην κυρία Βέρα Νικολαΐδου θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητή κυρία Αντιπρόεδρε, κατ’ αρχάς, για το περιστατικό στο οποίο αναφερθήκατε και με αφορμή αυτό υποβλήθηκε και η ερώτηση, πρέπει να σας πω ότι είναι ένα πολύ σοβαρό περιστατικό και φροντίσαμε κι εμείς από την πλευρά μας να υπάρχει μία άμεση διακομιδή.
Σε σχέση με τα στοιχεία που ρωτήσατε για το Νοσοκομείο του Ηρακλείου, είναι αλήθεια ότι είχε υπάρξει –από ότι μας ενημερώσανε και οι υπηρεσίες- στο παρελθόν η εξέταση του ενδεχόμενου να μπορέσει να λειτουργήσει αφού βέβαια στελεχωθεί μια τέτοια μονάδα.
Για τη λειτουργία μιας μονάδας εγκαυμάτων αποτελεσματικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει ένα στελεχωμένο τμήμα πλαστικής χειρουργικής. Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργεί ένας γιατρός πλαστικής χειρουργικής, επιμελητής Α’. ταυτόχρονα ζητήσαμε τα στοιχεία όσο αναφορά τα περιστατικά που χρειάστηκε τα προηγούμενα χρόνια να αντιμετωπιστούν με σοβαρά εγκαύματα. Η πληροφορία, λοιπόν, που έχουμε είναι ότι από το 2004 μέχρι το 2006 υπήρξαν δώδεκα τέτοια περιστατικά συνολικά. Από το 2007 μέχρι το 2009, υπήρξαν πέντε τέτοια περιστατικά.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλουμε, παρά την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, κοιτάμε τα ζητήματα της στελέχωσης όλων φυσικά των νοσοκομείων, και ειδικότερα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου.
Και επειδή στην ερώτηση σας αναφέρεστε και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, πέραν την μονάδας εγκαυμάτων, εδώ πρέπει να σας πω ότι είναι και η μεγάλη προτεραιότητα, που θέσαμε εξ αρχής τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

(SS)
(01EP)
Και φυσικά στην υλοποίηση αυτής της προτεραιότητας συμπεριλαμβάνονται και τα νοσοκομεία της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση να σας διαβεβαιώσω ότι συνεχίζουμε τις προσλήψεις. Ήδη έληξε η προθεσμία, όσον αφορά, την μεγάλη προκήρυξη που βγήκε 29/12/2009 για τρείς χιλιάδες εκατόν τρείς νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό νοσοκομείου με τις πιστώσεις του 2009.
Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην τελική φάση επεξεργασίας των αναγκών που έχουμε λάβει από τα νοσοκομεία σε συνεργασία με την Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν., όσον αφορά την προκήρυξη των τριών χιλιάδων θέσεων με πιστώσεις του 2010. Όπως επίσης είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και εκεί να σας ενημερώσω και να ενημερώσω και τους συναδέλφους ότι αφενός οι εφτακόσιες εβδομήντα πέντε θέσεις της συμφωνίας που υπήρχε έχουν ήδη προκηρυχθεί, μιλάω για ιατρικό προσωπικό,όσον αφορά τους ειδικευόμενους και αυτές οι θέσεις που είχαν ήδη γίνει κατανομή προχωράει. Για ορισμένες από αυτές τις θέσεις που έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή στην κατανομή, λόγω του ότι δεν είχανε τα συγκεκριμένα νοσοκομεία την δυνατότητα ειδίκευσης, έχουνε σταλεί στο ΚΕΣΥΠ προκειμένου να υπάρξει νέος χαρακτηρισμός και όσον αφορά τις θέσεις εννιακοσίων είκοσι πέντε νέες θέσεις Επιμελητών Β΄ και αυτές τώρα είναι στο τελικό στάδιο προκειμένου να προκηρυχθούν.
Ταυτόχρονα, επειδή όπως θυμάστε και επειδή αναφερθήκατε και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -επωφελούμαι λίγο του χρόνου γιατί καταλαβα ότι υπήρξε πρόβλημα, μια φράση να την ολοκληρώσω, κυρία Πρόεδρε- από αυτές τις θέσεις επειδή ακριβώς είχαμε στρογγυλοποιήσει τον αριθμό με την διάταξη που περάσαμε τον Νοέμβριο στην Βουλή, οι ογδόντα τέσσερις θέσεις ιατρών, θα πάνε ειδικά για την στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και φυσικά θα ληφθεί υπόψη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την Υπουργό. Άλλωστε σέβεστε πάντα τον χρόνο, κ. Υπουργέ.
Τον λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κ. Βαρβάρα Νικολαΐδου.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, στο συγκεκριμένο αίτημα δεν απαντάτε και θα ήθελα πραγματικά μια ξεκάθαρη απάντηση. Τι σκέπτεστε; Θεωρείτε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μιας τέτοιας Μονάδας στην Κρήτη; Σίγουρα, υπάρχουν ανάγκες και αλλού.
Η απάντηση σας δεν διαφέρει καθόλου από την απάντηση που πήραμε πριν από λίγους μήνες, με παρόμοια περιστατικά, από την Νέα Δημοκρατία. Εκεί βέβαια, προχώρησαν λίγο στα νούμερα, εκτός από περιστατικά που αναφέρθηκαν στην απάντηση σαν συμβάντα, τα κοστολόγησαν κιόλας, είπαν ότι μια μετακομιδή κοστίζει οκτώ χιλιάδες ευρώ, ενώ μια κλίνη Μονάδας Εγκαυμάτων ο εξοπλισμός της στοιχίζει διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ συν τα λειτουργικά έξοδα που είναι πολύ μεγάλα.
Κοιτάξτε, υπάρχει μια φιλοσοφία ίσως. Δεν μπορεί την ζωή ανθρώπων να την υπολογίζουμε με νούμερα. Δεν είναι αριθμοί η αξία της ζωής τους, είτε είναι απλώς εργαζόμενος, είτε είναι δεν ξέρω ποιός. Συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Έχει σημασία το ότι είναι λίγα; Κινδυνεύει η ζωή τους κατά την μετακομιδή; Χρειάζεται αυτή η Μονάδα. Μπορεί να απαντάνε τυπικά και στατιστικά ότι αυτά είναι τα περιστατικά στα τρία χρόνια, στα πέντε χρόνια και όντως δεν βγαίνουν πολλά. Έχει όμως σημασία, μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί το μοιραίο μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο στην Αθήνα και να μπεί στην αντίστοιχη Μονάδα Εγκαυμάτων; Δεν νομίζω, ούτε εσείς, ούτε κανένας. Επομένως, αυτό που θέλουμε και αυτό που ενδιαφέρει αν θέλετε και τον λαό όχι μόνο της Κρήτης αλλά και γενικότερα είναι το τι σκέπτεστε εσείς. Θα καλύψετε αυτό το κενό;
Και επιτρέψτε μου, επειδή κάνατε μία αναφορά στις προσλήψεις. Σε αυτή την Αίθουσα, σίγουρα πολλές φορές θα ακούσατε και εσείς τον προκάτοχό σας να επαναλαμβάνει τα ίδια νούμερα ως προς τις προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών. Μα τα κενά είναι περισσότερα από τρείς χιλιάδες πανελλαδικά. Των νοσηλευτών είναι περισσότερα από είκοσι πέντε χιλιάδες. Με δόσεις θα λειτουργήσουν οι Μονάδες Υγείας, είτε είναι νοσοκομεία, είτε είναι Ι.Κ.Α., είτε δεν ξέρω ‘γω τι; Δεν μπορεί να λειτουργήσουν με δόσεις! Μια βόλτα στα νοσοκομεία, σας πείθει.
Βέβαια, όταν ειδοποιούνται ότι φτάνει ο Υπουργός ή ο Υφυπουργός, σίγουρα υπάρχει μια άλλη κινητικότητα. Η πραγματικότητα ποια είναι. Πως ταλαιπωρείτε ο κόσμος. Δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός που εξαγγέλλετε, παρότι υπάρχει αυτή η χρονοβόρα διαδικασία και πρέπει να συντομεύσουμε.
Υπάρχουν πολιτικές επιλογές. Τα προεκλογικά λόγια, και πριν από αυτά γενικότερα, παλιότερα, αυτά που έχετε εξαγγείλει ότι θα φροντίσετε για την υγεία και ο Πρωθυπουργός και όλα τα Κυβερνητικά στελέχη μέχρι τώρα, στην πράξη δεν βλέπει ο κόσμος μια ανταπόκριση. Και η πράξη σημαίνει ότι δεν μπορεί να βλέπουμε την υγεία σαν εμπόρευμα και ανάλογα με τον Προϋπολογισμό να την τοποθετούμε.
Έχει αξία η ανθρώπινη ζωή; Σε αυτό θέλω να απαντήσετε και πραγματικά τι σκέπτεστε; Σκέπτεστε, πραγματικά, να δημιουργηθεί αυτή η Μονάδα, η τόσο αναγκαία δίπλα σε όλες τις υπόλοιπες ελλείψεις;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κ. Νικολαΐδου. Κυρία Υπουργέ, παρακαλώ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αγαπητή συνάδελφε καταρχάς είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες της υγείας είναι τεράστιες. Τα νοσοκομεία μας περνάνε μια βαθύτατη κρίση, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και γι’ αυτό το λόγο κιόλας από την πρώτη στιγμή, παρότι διανύουμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, είπαμε ότι η υγεία συνεχίζει να χρηματοδοτείτε. Να χρηματοδοτείτε και όσον αφορά τον εξοπλισμό της και όσον αφορά την στελέχωσή της. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει και εδώ αν θέλετε είναι και η διαφορά μας ότι εμείς δεν κάνουμε εξαγγελίες, δεν λέμε ωραία λόγια και γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι μέσα σε μια χρονιά θα καλύψουμε τα τεράστια κενά που έχει σήμερα η υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία, όσον αφορά, σε ιατρούς και νοσηλευτές.
Κάνουμε όμως συγκεκριμένα βήματα και αυτά τα βήματα δεν είναι εξαγγελίες, είναι προκηρύξεις. Η προκήρυξη που ανέφερα, προηγουμένως, των τριών χιλιάδων εκατόν τριών θέσεων είναι προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με το ΑΣΕΠ στις 29 Δεκεμβρίου, έληξε ήδη η προθεσμία της. Όπως, επίσης, οι άλλες θέσεις ιατρών που σας είπα έχουν ήδη προκηρυχθεί, όπως και αυτές που ανέφερα είχαμε την συνεργασία με την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. βρίσκονται στο στάδιο της προκήρυξης.
Θα μου πείτε τα νοσοκομεία χρειάζονται πολλές περισσότερες θέσεις. Σαφώς, αλλά από το να πούμε γενικώς ότι χρειάζονται χιλιάδες άλλες θέσεις, από την άλλη πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται αυτές οι προσλήψεις. Γίνονται και προχωράνε. Και μάλιστα να θυμίσω, στους αγαπητούς συναδέλφους, ότι μεγάλη ενιαία προκήρυξη νοσηλευτών είχε να βγεί από το 2007! Τρία χρόνια είχε να βγεί! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όπως επίσης, και πραγματικότητα είναι και αυτό δεν είναι ωραία λόγια, είναι προσλήψεις που έχουν πάρει ήδη ΦΕΚ ότι με το ΑΣΕΠ, μπορέσαμε μέσα από την διαδικασία των κυλιόμενων πινάκων, δηλαδή από επιλαχόντες προηγουμένων διαγωνισμών γιατί, εμείς, δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα, είπαμε ότι δυνατότητα υπάρχει για να στελεχώσουμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και έτσι μπορέσαμε και είχαμε διακόσιες έντεκα προσλήψεις μονίμων νοσηλευτών τον Δεκέμβριο και διακόσιες σαράντα δύο τον Ιανουάριο. Αυτά είναι συγκεκριμένα νούμερα. Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι βήματα θετικά, μπροστά στις μεγάλες ανάγκες, αλλά αυτό δείχνει την ισχυρή πολιτική βούληση.
Για να μην αφήσω, όμως, αναπάντητο το ερώτημα το συγκεκριμένο, για την Μονάδα Εγκαυμάτων. Φυσικά και δεν αναφέρθηκα στο κόστος. Αναφέρθηκα στα στατιστικά, όσον αφορά, στις περιπτώσεις που είχαμε και όπως και εσείς είπατε η κάθε περίπτωση έχει την δική της αξία, αλλά σας ανέφερα τα στοιχεία που έχουμε από την πλευρά της υπηρεσίας σε σχέση με τις περιπτώσεις που χρειάστηκε να ανταποκριθούν. Είναι φυσικό ότι συνεχίζουμε και έχουμε και αυτή τη δυνατότητα στο τραπέζι, αλλά από την άλλη θέλω να είμαι ειλικρινής και να πώ ότι μπροστά στις συγκεκριμένες επιλογές τις οικονομικές και της στελέχωσης που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να καλύψουμε ταυτόχρονα όλες τις ανάγκες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, η προτεραιότητα που έχει δοθεί άμεσα για τους επόμενους μήνες είναι η ενεργοποίηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των νοσοκομείων της Κρήτης. Από κει και πέρα στο επόμενο διάστημα, συνεχίζει να είναι στο τραπέζι, όσον αφορά, η Μονάδα Εγκαυμάτων, να εξετάσουμε τι δυνατότητες θα έχουμε για την στελέχωσή της και την δυνατότητα λειτουργίας της.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κ. Υπουργό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι πέντε μαθητές και μαθήτριες και τρείς εκπαιδευτικοί συνοδοί τους του 2ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης Πέλλας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)

(SM)

(SS)
Ο Βουλευτής Δράμας κ. Χρήστος Αηδόνης και ο Βουλευτής Αχαιας κ. Κωσταντίνος Σπηλιόπουλος, ζητούν την έγκριση του σώματος για ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Η Βουλή ενέκρινε.
Συνεχίζουμε με την αριθμό 4460/14-1-21010 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άγγελου Κολοκοτρώνη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Φλώρινας.
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Κυρία Υπουργέ, σε οριακή κατάσταση έχε φτάσει λειτουργικά το Νοσοκομείο Φλώρινας, όπως καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φλώρινας εκφράζοντας την αγανάκτηση των πολιτών του Νομού.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα τελευταία, δεν έχει γίνει τίποτε από την Πολιτεία για να αντιμετωπισθούν φλέγοντα ζητήματα όπως κυρίως η έλλειψη Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο κλινικών και έχει υποβαθμίσει τελείως την λειτουργία του νοσοκομείου, εξαντλώντας όλα τα όρια της υπομονής της τοπικής κοινωνίας.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:
1. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την απαράδεκτη κατάσταση και εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Νοσοκομείο Φλώρινας;
2. Προτίθεσθε αν προωθήσετε άμεσα τις διαδικασίες συμπλήρωσης των οργανικών κενών Ιατρονοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού και τον διορισμό Διοικητού;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΛΑΟΣ κ. Άγγελο Κολοκοτρώνη θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, έχετε απόλυτο δίκιο στις διαπιστώσεις σας. Η κατάσταση όχι μόνο συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας -γιατί προηγουμένως είχα τη δυνατότητα να αναφερθώ σε αυτό- αλλά ειδικά στο νοσοκομείο της Φλώρινας είναι πραγματικά δραματική.
Και οφείλω να πω, ότι και εσείς το επισημαίνετε αλλά και οι συνάδελφοι Βουλευτές που προέρχονται από τη Φλώρινα, έχουν επανειλημμένα έρθει σε επαφή και με το Υπουργείο και έχουν αναδείξει αυτό το θέμα. Φθάσαμε στο σημείο -όπως γνωρίζετε- πριν από τα Χριστούγεννα να υπάρχει σχεδόν η απειλή ομαδικής παραίτησης των ιατρών, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν δεν μπορούσαν καν να ανταποκριθούν όπως θα έπρεπε στο πρόγραμμα των εφημεριών.
Λέγοντας αυτό, λοιπόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σαφώς η Φλώρινα είναι στις προτεραιότητες και μέσα από τις προσλήψεις που προηγουμένως αναφέρθηκα. Και όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, δηλαδή, με την προκήρυξη ειδικότερα του 2010 αλλά και με τους γιατρούς, να μπορέσει να ενισχυθεί.
Και να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη ειδικά όσον αφορά τους γιατρούς. Πρέπει να σας πω ότι το 2009 έχουν εγκριθεί για προκήρυξη τέσσερις κενές θέσεις ειδικευμένων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, βιοπαθολογίας, νεφροπαθολογιάς, οφθαλμολογίας και παθολογίας.
Επίσης, όσον αφορά τις προκηρύξεις και τη σύσταση των επιπλέον θέσεων ιατρικού προσωπικού -όπως είπα πριν έχει γίνει μία κατανομή σε συμφωνία με την ομοσπονδία των νοσοκομείων ιατρών- πρόκειται, λοιπόν, να συσταθούν εννέα θέσεις ειδικευμένων γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα προκηρυχθούν με πιστώσεις που είναι ήδη διασφαλισμένες.
Ταυτόχρονα και εδώ θα ήθελα να σας ενημερώσω γιατί είναι πρόσφατο, με τη νέα χρονιά το 2010 εκδώσαμε δύο αποφάσεις τοποθέτησης επικουρικών ιατρών ειδικότητας μαιευτικής, γυναικολογίας και καρδιολογίας, όπου υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη όπως και εσείς σίγουρα γνωρίζετε.
Θα ήθελα, λοιπόν και με αυτήν την ευκαιρία να επαναλάβω. Τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι δραματικά. Σίγουρα για κάθε περιοχή τα προβλήματα αυτά παίρνουν ακόμα πιο έντονη διάσταση. Δεν μπορούμε δια μαγείας να καλύψουμε όλες τις κενές θέσεις. Αυτό που προσπαθούμε, όμως, είναι ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών έχουν επανειλημμένα διαβεβαιώσει, συνεχίζουμε το πρόγραμμα προσλήψεων σε γιατρούς νοσηλευτές και λοιπό αναγκαίο προσωπικό, με μία αίσθηση, βέβαια, δίκαιης κατανομής σε όλη την Ελλάδα. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω με μία έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας, όπως είναι το νοσοκομείο της Φλώρινας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κα Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης.
Ορίστε, κύριε Κολοκοτρώνη έχετε το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Κυρία Υπουργέ, παρακολουθώ επί εβδομάδες την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλετε, να δώσετε λύση σε δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε σχέση με τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Θέλω να σας πω -και δεν έχω κανένα δισταγμό να το κάνω αυτό- ότι συμμερίζομαι τις προσπάθειές σας αυτές. Πολύ περισσότερο δε, όταν οι απαντήσεις που δίνετε και οι προσπάθειες που καταβάλλετε δεν χαρακτηρίζονται από οίηση και αλαζονεία, χαρακτηρίζονται από την προσπάθεια που καταβάλλει ένας άνθρωπος να δώσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Υπό την έννοια αυτή θέλω να σας ευχαριστήσω και για το πολιτικό σας ήθος και τη συμπεριφορά.
Επίσης, όμως, θέλω να σας πω ορισμένα ζητήματα, τα οποία διαπίστωσα. Το Σάββατο βρέθηκα στη Φλώρινα και ξέρετε είναι άλλο να βλέπει κανείς τους ανθρώπους στα μάτια και άλλο να συζητούμε εδώ δια εγγράφων, να απαντάτε εσείς σε εμένα και εγώ σε εσάς. Άλλο, λοιπόν, είναι να βλέπεις τους ανθρώπους να σου εκφράζουν την αγωνία τους και το παράπονό τους για ένα νοσοκομείο που, δυστυχώς, φαίνεται να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα μεταξύ άλλων νοσοκομείων της χώρας. Και γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι παρέλκει να αναφερθώ σε στοιχεία, τα οποία γνωρίζετε.
Βεβαίως, είπατε για διορισμό εννέα γιατρών. Να σας θυμίσω βέβαια, γιατί το γνωρίζετε ότι οι ελλείψεις σε γιατρούς ανέρχονται σε είκοσι πέντε. Είπατε ότι όλα δια μαγείας δεν γίνονται και αυτό το συμμερίζομαι, αλλά θέλω θερμά να σας παρακαλέσω, επειδή είδα τους ανθρώπους αυτούς από κοντά και ξέχασα την κομματική μου ιδιότητα, τους διαβεβαίωσα ότι η κυρία Ξενογιαννακοπούλου με τον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα είμαι βέβαιος ότι θα δώσει την καλύτερη λύση.
Και επίσης, τους είπα πως θα σας παρακαλέσω κάποια στιγμή να επισκεφθείτε τη Φλώρινα, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν την αίσθηση ότι η πολιτεία τους έχει εγκαταλείψει. Εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό. Πιστεύω ότι δεν τους έχετε εγκαταλείψει και σας παρακαλώ, επίσης, θερμά να δώσετε προτεραιότητα ειδικότερα στη Φλώρινα, γιατί δεν μου άρεσε καθόλου που άκουσα ότι οι Φλωρινιώτισσες πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες για να φέρουν στη ζωή τα παιδιά τους, κάτι που νομίζω ότι δεν αρέσει σε κανέναν.
Έτσι, λοιπόν, έχω τη βεβαιότητα ότι θα δώσετε μία προτεραιότητα και μια ικανοποιητική απάντηση απέναντι σε ένα καίριας σημασίας ζήτημα ειδικότερα γιατί πρόκειται για μια ακριτική περιοχή.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Κολοκοτρώνη.
Κυρία Υπουργέ, βλέπετε ότι η ατζέντα έχει πρώτα την υγεία. Υπάρχει η αντιστοίχιση αυτή της ανάγκης της κοινωνίας με τις προτεραιότητες που έχει βάλει και η Κυβέρνηση. Χαίρομαι, κύριε Κολοκοτρώνη, ειλικρινά. Το Προεδρείο εκφράζει την ευχαρίστησή του γι’ αυτόν τον ποιοτικό διάλογο στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Και, κυρία Υπουργέ, όπως πάντα δείξτε και τώρα την ευαισθησία σας με τις απαντήσεις σας.
Ευχαριστώ.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω στον αγαπητό συνάδελφο, ότι δεν χωρεί μικροκομματική στα θέματα της υγείας και γι’ αυτό ξέρετε ήταν πάρα πολύ εύκολο κανείς να λέει συνεχώς τι παρέλαβε, τα προβλήματα των νοσοκομείων. Εμείς το αποφύγαμε από την πρώτη ημέρα αυτό.
Παρά τα πολλά προβλήματα που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα της υπερχρέωσης που δυστυχώς παραμένει, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται να καλυφθούν και όντως κάποια από αυτά τα χρέη έχουν ήδη καλυφθεί.
Άρα, λοιπόν, η προσπάθεια είναι συνεχής. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι δίκαιη σε όλες τις ανάγκες ολόκληρης της Ελλάδας. Το θετικό είναι ότι προχωρεί το πρόγραμμα των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Και όπως είπατε και εσείς, επειδή υπήρχε αυτό το έντονο πρόβλημα όσον αφορά τον γυναικολόγο-μαιευτήρα. Γι’ αυτό κιόλας ανακοίνωσα τη μία από τις δύο αποφάσεις του 2010 για επικουρικό γιατρό, αφορούσε ακριβώς αυτήν την ειδικότητα. Η άλλη ήταν, επίσης, ειδικότητα της καρδιολογίας που υπήρχε πολύ μεγάλη ανάγκη.
Να σας διαβεβαιώσω λοιπόν -επειδή σωστά είπατε και τις κενές θέσεις που υπάρχουν- ότι εγώ απλώς αναφέρθηκα στις θέσεις που προκηρύξαμε και σε αυτές που ήδη προχωρούν οι προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και στο ιατρικό προσωπικό και, κυρίως, στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς εκεί προετοιμάζουμε τώρα τη μεγάλη προκήρυξη για επιπλέον 3.000 νοσηλευτές, όπου σαφώς θα υπάρχει προτεραιότητα για το Νοσοκομείο της Φλώρινας.
(AM)












(SM)
Και ταυτόχρονα να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, του προγράμματος συνεφημεριών και τη στήριξη των γιατρών και των νοσηλευτών που πρέπει να διαπιστώσουμε –το είπατε κι εσείς με τα δικά σας λόγια- ότι κυριολεκτικά, με πατριωτισμό πάρα πολλές φορές, κρατάνε ζωντανά τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας και των παραμεθόριων περιοχών.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Συζητείται τώρα η με αριθμό 3383?29-12-2009 Ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη στελέχωση με το αναγκαίο ιατρικό και άλλο προσωπικό των μονάδων υγείας στην Ιθάκη.
Η ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Στην Ιθάκη κατοικούν σήμερα 3.000 μόνιμοι κάτοικοι εκ των οποίων 400 είναι παιδιά σχολικής ηλικίας και για την υγειονομική τους κάλυψη λειτουργεί στο νησί Κέντρο Υγείας και ένα Περιφερειακό Ιατρείο στο Σταυρό. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται δικαίως αφού οι μονάδες υγείας του νησιού είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να αποβαίνει εις βάρος της υγείας αλλά και των εισοδημάτων τους.
Συγκεκριμένα:
Στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης προβλέπονται:
3 θέσεις Γενικής Ιατρικής, 2 θέσεις Παθολόγων, 2 θέσεις Παιδιάτρων, 2 θέσεις Οδοντιάτρων και 2 θέσεις Αγροτικών και στο Περιφερειακό Ιατρείο Σταυρού 2 Αγροτικοί Ιατροί.
Σήμερα λειτουργούν με το μισό προβλεπόμενο προσωπικό και με κυριότερο πρόβλημα την έλλειψη Παιδιάτρου, που εξαναγκάζει τους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους στην Κεφαλονιά ή στην Πάτρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, αλλά ακόμα και για τη ζωή των παιδιών.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε στην Ιθάκη οι Μονάδες Υγείας να στελεχωθούν με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και άλλο προσωπικό για να παρέχουν στους πολίτες υψηλής στάθμης υπηρεσίες υγείας;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Αθανάσιο Λεβέντη θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε Αντιπρόεδρε, η αλήθεια είναι ότι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισα πηγαίνοντας στο Υπουργείο Υγείας ήταν η έλλειψη παιδιάτρου στην Ιθάκη. Έχουν πλέον συμπληρωθεί δυο χρόνια που δεν υπάρχει παιδίατρος στο νησί.
Και εδώ πρέπει να σας πω ότι έχω και μια ιδιαίτερη ευαισθησία λόγω καταγωγής από την Κεφαλονιά και προσπάθησα πραγματικά εξαρχής να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Προκηρύξαμε μόνιμη θέση γιατρού-παιδιάτρου του Ε.Σ.Υ. πριν από τα Χριστούγεννα. Δυστυχώς, εκείνη η προκήρυξη απέβη άγονη. Επαναπροκηρύξαμε τη θέση παιδιάτρου, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου έληγε η προθεσμία. Μέχρι στιγμής δεν έχω τα στοιχεία, ελπίζουμε -επειδή περιμένουμε μια εβδομάδα για να έχουμε όλες τις αιτήσεις- μήπως αυτή τη φορά ο διαγωνισμός όντως έχει αποτέλεσμα, γιατί καταλαβαίνετε ότι η ανάγκη είναι για έναν μόνιμο γιατρό.
Ταυτόχρονα έχουμε δηλώσει τη διάθεση, υπάρχουν οι πιστώσεις και για επικουρικό γιατρό. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα κάλυψης. Και εδώ είναι ένα ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε και σε άλλα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Και έχει να κάνει και με την αλλαγή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο θεσμό του επικουρικού γιατρού.
Όπως ξέρετε, ο θεσμός του επικουρικού γιατρού ξεκίνησε κυρίως για τα νησιά. Η διεύρυνση αυτού του θεσμού και για τα αστικά κέντρα και το λεκανοπέδιο με έγκριση του ΚΕ.Σ.Υ. ναι μεν -οφείλω να αναγνωρίσω- σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να κάλυψε αυξημένες ανάγκες –το είδαμε τώρα και με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που όντως εκεί βοηθηθήκαμε και από τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικών γιατρών- αλλά ταυτόχρονα, δυστυχώς, περιόρισε το ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων σε περιπτώσεις όπως η Ιθάκη.
Υπάρχει σε εξέλιξη και με το Παιδιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αργοστολίου ένα πρόγραμμα, στο οποίο μάλιστα και ο ίδιος ο Νομάρχης που είναι παιδίατρος συμμετέχει, αλλά βέβαια αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνιμη λύση.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι τώρα που αναλαμβάνει και τυπικά -καθώς περιμένουμε τη δημοσίευση- ο κ. Γκούμας, ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος πέρασε και ακρόασε τη Βουλή πριν από λίγες μέρες, ένα από τα πρώτα θέματα που θα του θέσουμε με το που θα αναλάβει και τυπικά θα είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα λύση στο θέμα αυτό του παιδιάτρου.
Ταυτόχρονα να σας ενημερώσω ότι όσον αφορά το Περιφερειακό Ιατρείο Σταυρού που ήταν το δεύτερο ερώτημα που θέσατε –αν δεν προλάβω θα επανέλθω στη δευτερολογία μου- αυτή τη στιγμή έχουν προκηρυχθεί τέσσερις θέσεις από το Υπουργείο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για μια θέση και γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει παράταση της θητείας στους γιατρούς που υπηρετούν τώρα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, είναι αναγνωρισμένη από όλους μας η ευαισθησία σας για το χώρο της υγείας. Και είπατε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι μπορούμε. Αλλά, το θέμα δεν είναι τι μπορείτε εσείς, εσείς έχετε όλες τις αγαθές προθέσεις. Υπάρχουν, όμως, δυσκολίες. Το ερώτημα είναι πώς ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Γιατί, ούτως ή άλλως, αυτή είναι η κατάσταση -που και εσείς διεκτραγωδήσατε- δυο χρόνια χωρίς παιδίατρο τετρακόσια παιδιά σχολικής ηλικίας, πάνω από πεντακόσια παιδιά συνολικά, σ’ ένα ακριτικό νησί, ένα ιστορικό νησί. Καταλαβαίνετε και όταν βγαίνουν και φωνάζουν «οι Ιθιακοί πληρώνουν φόρους και δεν έχουν ντοτόρους».
Λοιπόν, δεν νομίζω ότι είναι αυτό τιμητικό για κανέναν. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η Ιθάκη –το είπατε και εσείς- είναι και άλλες πολλές περιοχές. Στα νησιά όμως, πρέπει να δείξουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία και να καταβάλλουμε μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, γιατί αν συμβεί κάτι σε ένα χωριό στην Ηπειρωτική χώρα, σε μια απόσταση μιας-δύο ωρών μπορεί να βρεθεί λύση. Το νησί που μπορεί να είναι αποκλεισμένο για ώρες ή για μέρες μερικές φορές, λόγω καιρικών συνθηκών δεν έχει αυτά τα περιθώρια. Επομένως, εδώ πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Δεν νομίζω, όμως, ότι είναι αδύνατον να επιλυθούν τα προβλήματα.
Πρέπει να δοθούν κάποια κίνητρα, κυρία Υπουργέ. Πολλά απομακρυσμένα νοσοκομεία δεν έχουν παιδίατρους. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, πρέπει να βρεθεί και άλλος τρόπος. Ενδεχομένως, μπορεί να περνάνε υποχρεωτικά μια θητεία οι παιδίατροι ή κάποιες άλλες ειδικότητες για να μπορέσουν να στελεχώσουν έτσι αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν και άλλες ειδικότητες άγονες.
Όμως, σήμερα έχουμε εβδομήντα χιλιάδες γιατρούς στην Ελλάδα. Είναι αδιανόητο να μην έχουν τα παιδιά παιδίατρο. Αυτό ομολογώ ότι δεν μπορώ να το καταλάβω. Πώς τα καταφέρνουμε σε αυτόν τον τόπο να πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό!
Θα ήθελα από την άλλη, κυρία Υπουργέ, να πω και κάτι άλλο. Σήμερα είναι Τρίτη και συζητούμε ερωτήσεις από μεταφορά. Η ερώτηση έχει γίνει πριν δυο μήνες. Το Υπουργείο σας καθυστερεί να δώσει απαντήσεις και βλέπω ότι και οι άλλες ερωτήσεις που είναι εδώ, είναι ύστερα από καθυστέρηση στις απαντήσεις σας. Το είπα και την προηγούμενη εβδομάδα που επίσης, εδώ ήσασταν και απαντούσατε γιατί σχεδόν εσείς μονοπωλείτε –με την καλή έννοια- το ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις που συζητούμε αφορούν κυρίως το δικό σας Υπουργείο που σημαίνει ότι δεν έχουν απαντηθεί εγκαίρως. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσουμε και από αυτό. Αυτό μπορεί να γίνει, να απαντάνε άμεσα, έγκαιρα αν είναι δυνατόν.
Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια, υπάρχουν τρόποι πρέπει να δούμε πώς το έχουν αντιμετωπίσει και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες που έχουν περισσότερη εμπειρία κι έχουν καλύτερη οργάνωση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και τελειώνω αμέσως, κυρία Πρόεδρε.
Και βέβαια, θέλω να πιστεύω ότι κι η δικιά σας εντατική προσπάθεια θα έχει γρήγορο αποτέλεσμα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Οι παρατηρήσεις του συναδέλφου είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Όπως βλέπετε, είμαι πάντα στη διάθεση της Βουλής, όποτε υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, γιατί τα θέματα της υγείας είναι πολλά, είναι δύσκολα, είναι κρίσιμα και είναι κατανοητή και ελπίζω ότι όλοι συμμεριζόμαστε αυτήν τη μεγάλη ευαισθησία γύρω από αυτά τα θέματα.
Θέλω να αναφερθώ ειδικότερα στο ζήτημα του παιδιάτρου. Να σας πω ότι πριν από τρεις εβδομάδες, είχα πάει η ίδια στο Αργοστόλι. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Νομάρχη. Εκεί ήταν κι ο Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης, ο συνάδελφός μας ο Σπύρος ο Μοσχόπουλος, ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος. Είχα συναντήσει και το Κίνημα των Πολιτών που είχαν έρθει μέχρι το Ληξούρι για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αγανάκτηση. Όμως, ταυτόχρονα, σας είπα ότι σ’ αυτούς τους τέσσερις μήνες, προκηρύξαμε δύο φορές, μέσα σε τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και με τέτοια ανεργία που υπάρχει, θέση μόνιμου γιατρού-παιδιάτρου του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
(XS)
(1AM)
Ελπίζουμε αυτή τώρα η δεύτερη, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αλλά αφήνουμε αυτή τη βδομάδα να περάσει, μήπως τη λάβουμε και με το ταχυδρομείο, υπάρξει η αίτηση.
Σε κάθε περίπτωση μεταβατικά αυτό που εφαρμόζουμε τώρα σε συνεργασία με το παιδιατρικό τμήμα του νομαρχιακού νοσοκομείου του Αργοστολίου, είναι δύο φορές τη βδομάδα να επισκέπτεται παιδίατρος την Ιθάκη. Αυτό φυσικά όπως και εσείς λέτε πολύ σωστά είναι μεταβατικό, δεν μπορεί να είναι η οριστική λύση γι αυτό θα κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις.
Η πρώτη είναι με το νέο διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας τον κύριο Γκούμα, να βρούμε γρήγορα μία λύση μόνιμη και ταυτόχρονα -αυτό που και εσείς είπατε και έχετε πάρα πολύ μεγάλο δίκιο- χρειάζεται μία νέα θεσμική προσέγγιση στο θέμα αυτό, διότι αλλιώς σήμερα είναι η Ιθάκη. Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ιθάκης αλλά θα προκύψει κάπου αλλού.
Άρα λοιπόν πρέπει να δούμε συνολικά και με κίνητρα όπως πολύ σωστά είπατε και με κάποιες υποχρεώσεις να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες που αφορούν τα νησιά μας και τις απομακρυσμένες περιοχές. Και εδώ και οι δικές σας προτάσεις φυσικά και των άλλων συναδέλφων είναι πραγματικά χρήσιμες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια ρύθμιση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Κυρία Υπουργέ, ευχαριστούμε και εμείς θερμά και πιστεύουμε και στις θεσμικές αναδιαρθρώσεις αλλά και στη λύση των προβλημάτων υγείας που απασχολούν βεβαίως και είναι ανάγκη για όλη τη χώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συζητήσουμε τώρα την ερώτηση πρώτου κύκλου με αριθμό 3594/5-1-2010 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Καρασμάνη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη χορήγηση αποζημιώσεων στους καλλιεργητές του Νομού Πέλλας που έχουν πληγεί από ακαρπία και μειωμένη παραγωγή.
Η ερώτηση του συναδέλφου έχει ως εξής…
(Θόρυβος στη Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Γιατί διακόπτετε τη διαδικασία, ποιο πρόβλημα υπάρχει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλώ δώστε μου το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Σας δίνω το λόγο αλλά σε τι συνίσταται η διακοπή αυτή που κάνετε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Μισό λεπτό θα το καταλάβετε αμέσως. Δε θέλω να συμμετάσχω σε αυτή τη συζήτηση και δεν το κάνω για να υποτιμήσω τον κύριο Υφυπουργό, τον κύριο Καρχιμάκη, που τον σέβομαι και τον υπολήπτομαι σαν συνάδελφο αλλά το θέμα αυτό αφορά την κυρία Μπατζελή με την οποία είχαμε δύο συναντήσεις.
Κατέθεσα γραπτή ερώτηση, δεν απάντησε, περίμενα να έρθει σήμερα αφού αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα του νομού μου και θα συνεχίσω κάθε βδομάδα να επαναλαμβάνω την ερώτηση αυτή μέχρις ότου έρθει η κυρία Μπατζελή.
Είμαι Βουλευτής δεκαπέντε χρόνια, δεν το έχω κάνει ποτέ. Θα πρέπει να μάθει η κυρία Μπατζελή να σέβεται τον κώδικα δεοντολογίας και ειδικότερα τον Κανονισμού της Βουλής. Κάθε εβδομάδα θα επαναλαμβάνω την ερώτηση μέχρις ότου έρθει.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Κύριε Καρασμάνη, αυτό που μόλις είπατε είναι αντίθετο από τον Κανονισμό της Βουλής. Παρίσταται ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υφυπουργός. Δεν έχει ξανασυμβεί και εσείς ο ίδιος το είπατε -γιατί καταλαβαίνετε ότι υπάρχει λάθος σε αυτή σας την πρακτική- ότι στα δεκαπέντε χρόνια πρώτη φορά το κάνετε αυτό γιατί ξέρετε ότι είναι αντίθετο προς τον Κανονισμό.
Εγώ συνεχίζω να διαβάζω το περιεχόμενο της ερώτησης του κυρίου Καρασμάνη προς τον Υπουργό…
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Καρασμάνης αποχωρεί από την Αίθουσα της Βουλής)
Αποχωρείτε κύριε Καρασμάνη από την Αίθουσα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Βεβαίως, να μάθουν να σέβονται τον Κανονισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Θεωρώ ότι αυτό που γίνεται σήμερα για πρώτη φορά, δεν έχει ξανασυμβεί, είναι ανεπίτρεπτο και αντίθετο στον Κανονισμό της Βουλής. Συνεχίζουμε λοιπόν.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Ζητάει ως Υπουργός το λόγο, δεν απαντάει.
Μπορεί να πάρει το λόγο. Βλέπω μία πολύ μεγάλη ευκολία με το να κανονίζετε κάθε φορά τον Κανονισμό της Βουλής κατά το δοκούν.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν το Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι όταν παρίσταται Υπουργός και ζητάει το λόγο, μπορεί να τον πάρει. Επίσης γνωρίζετε ότι αυτό που μόλις έγινε από τον εκλεκτό συνάδελφο, τον κύριο Καρασμάνη, είναι αντίθετο στον Κανονισμό και θα έπρεπε να είχε και τη δική σας αντίδραση αυτή η πρακτική που δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι πρωτοφανές.
Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι οι κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας εισάγουν νέα ήθη και εν πάση περιπτώσει θέλω να κάνω μία διευκρίνιση διότι εδώ ο κύριος συνάδελφος αναφέρθηκε στην Υπουργό και είπε ότι δεν απάντησε. Η ερώτηση απαντήθηκε έστω και εκπρόθεσμα και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό στο οποίο αναφέρθηκε δεν είναι αληθές.
Όπως είχε δικαίωμα ο κύριος συνάδελφος, μπορούσε να την επαναφέρει για να συζητηθεί και την έφερε. Από εκεί και πέρα αυτό που έκανε, νομίζω χαρακτηρίστηκε και από τον ίδιο. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω τίποτα περισσότερο γι αυτή τη συμπεριφορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Ροδούλα Ζήση): Επόμενη είναι η με αριθμό 585/3-11-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ενεργοποίηση των προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού.
Η ερώτηση του συνάδελφου Βουλευτή, κυρίου Κεγκέρογλου έχει ως εξής:
«Η αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ να στηρίξει τον αγροτικό τομέα της χώρας μας προκάλεσε μεγάλη ζημιά στους αγρότες. Η ολιγωρία που επέδειξε για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι χαρακτηριστική.
Η πολύχρονη καθυστέρηση στην έναρξη των προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού συνέβαλε στην αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, η προηγούμενη κυβέρνηση αρχικά διέκοψε τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων εξηλεκτρισμού των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν γεννήτριες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους εξαιτίας μεγάλης αύξησης των καυσίμων.
Στη συνέχεια μετά από δίχρονη και πλέον καθυστέρηση και μετά από τις συνεχείς Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας την άνοιξη του 2009, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία ανακάλεσε σχεδόν αμέσως. Στην ουσία αυτή, δεν εφαρμόστηκε ποτέ παρά τις τότε δεσμεύσεις των αρμοδίων Υπουργών για την άμεση υλοποίηση της.
Επειδή τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού, που συμβάλουν στην δημιουργία σύγχρονων υποδομών για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, αφορούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που δικαιούνται τη στήριξη μας για να μπορέσουν να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να στηρίξουν το εισόδημά τους.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
Σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να αλλάξει η αρνητική κατάσταση που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και να εκδοθεί η απόφαση για την έναρξη των προγραμμάτων αγροτικού εξηλεκτρισμού;».
Στην ερώτηση του κυρίου Κεγκέρογλου Βουλευτή Ηρακλείου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Μιχαήλ Καρχιμάκης.
Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πολύ ορθά θέτει ο κύριος συνάδελφος αυτό το θέμα και πριν προχωρήσω να μπω ακριβώς στο θέμα που θίγει θέλω να κάνω μερικές επισημάνσεις.
Κύριε συνάδελφε, επιβεβαιώσαμε από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας ως πολιτική ηγεσία μια χαρακτηριστική ολιγωρία και την πολιτική ανεπάρκεια της απελθούσας κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τα προγράμματα του Υπουργείου. Ξέρετε ποια ενεργοποίησε. Ρουσφετολογικά και πελατειακά πρώτα.
Αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας είναι οι αγρότες να βρεθούν αντιμέτωποι με πολλά και σημαντικά αδιέξοδα που συρρίκνωσαν το εισόδημα τους και όπως σωστά αναφέρεται αύξησαν το κόστος παραγωγής τους.
Δεν ήταν μόνο οι καθυστερήσεις σε έργα υποδομών αλλά και οι πελατειακές πρακτικές υποτίμησαν τον αγρότη. Οι πολιτικές προχειρότητας χωρίς όραμα και χωρίς μελέτη. Η αδιαφάνεια και η σπατάλη του δημοσίου χρήματος η αναξιοπιστία και οι διαχωριστικές γραμμές που εμπόδιζαν την σύμπλευση για την ανάληψη κοινών δράσεων, η αδυναμία διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και η οικονομική συρρίκνωση του προγράμματος που ήταν πάνω από πέντε δισεκατομμύρια -στα δύο δισεκατομμύρια περίπου- με διάφορες λογικές πελατειακές, υπερδεσμεύσεων, ρουσφετολογικές, χωρίς στόχο.
Αυτά είναι τα στοιχεία που διογκούμενα τα τελευταία χρόνια εγκλώβισαν το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα και σε μία αντιπαραγωγική λογική. Μία λογική που μας αδίκησε όλους.
(FT)





(XS)
Εμείς ανατρέπουμε αυτή τη νοοτροπία και την αντικαθιστούμε με καθαρές σχέσεις και καθαρές στοχεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό και αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, περιλαμβάνεται και το μέτρο 125α Δράση 3 Αγροτικός Εξηλεκτρισμός, στο οποίο πολύ σωστά αναφέρεστε.
Το πρόγραμμα αυτό του αγροτικού εξηλεκτρισμού, όπως άλλωστε και το σύνολο των δράσεων που αφορούν σε δημόσια έργα και ειδικότερα στις γεωργικές υποδομές επανεξετάζεται, προκειμένου να ανταποκριθεί στα χρηματοδοτικά δεδομένα και στις αναληφθείσες δεσμεύσεις του προγράμματος, καθώς και στις νέες προτεραιότητες του προγράμματος που θέλουμε να θέσουμε.
Ειδικότερα, για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, επειδή στο τεχνικό δελτίο του μέτρου περιγράφεται ως δημόσια υποδομή και με δεδομένο ότι η ΔΕΗ συμμετέχει στο κόστος δαπάνης, θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες τροποποιήσεις για να προχωρήσει αποτελεσματικά η υλοποίηση του μέτρου.
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης οριστικοποιούνται στο αμέσως προσεχές διάστημα, έπειτα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αναθεώρησης του προγράμματος και η οποία ολοκληρώνεται με όρους διαφάνειας και ξεκάθαρο στόχο ώστε να αποδώσει το μέγιστο αποτέλεσμα προς όφελος των αγροτών της περιφέρειας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ): Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο ερωτών Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, δεν θα πω κάτι καινούργιο ή κάτι που δεν αποδέχονται όλοι οι συνάδελφοι, από όλες τις πτέρυγες σε αυτή την αίθουσα, αν υπενθυμίσω την κατάσταση στην οποία οδήγησε τον αγροτικό τομέα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η παραγωγική βάση της χώρας βαίνει προς διάλυση. Το κόστος παραγωγής, από την αδιαφορία για τις απανωτές ανατιμήσεις στην αγορά, έχει φτάσει στα ύψη και έχει καταστήσει την καλλιέργεια αδύνατη. Την ίδια ώρα αδιαφορεί, αδιαφόρησε έξι χρόνια, για την κατάσταση που υπήρχε σε σχέση με την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
Επομένως, αυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουμε, αυτό που όλοι διαπιστώνουμε θα έπρεπε με συγκεκριμένα μέτρα να έχει αντιστραφεί. Και ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα; Τι μας είχε πει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ό,τι στα πλαίσια της 4ης Προγραμματικής Περιόδου επεξεργάστηκε ένα πρόγραμμα που το ονόμασε «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» με βάση το οποίο θα γίνει η στήριξη στον αγροτικό τομέα. Πολύ καλά μέχρι εδώ.
Εμείς διαφωνήσαμε σε πολλές πτυχές αυτού του προγράμματος, διαφωνήσαμε για το ύψος, αλλά εν πάση περιπτώσει να δούμε τι έγινε. Στις 29 Νοεμβρίου του 2007 εγκρίθηκε αυτό το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι που παρέδωσε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ενεργοποιήσει τα προγράμματα στήριξης των αγροτών, με βάση αυτό το πρόγραμμα, παρά μόνο –όπως ειπώθηκε πολύ σωστά από τον Υπουργό- αυτά που τις έδιναν πολιτική αβάντα. Παραδείγματος χάριν, να θυμίσουμε ότι ενώ είχε συγκεκριμένο ποσό για τους νέους αγρότες, μοίρασε οκτώμισι χιλιάδες βεβαιώσεις για ένταξη στο πρόγραμμα και σήμερα το ποσό δεν φτάνει για να πάρουν οι νέοι αγρότες αυτό που προβλεπόταν από την αρχή.
Το ίδιο έκανε και με τα άλλα προγράμματα. Για το Πρόγραμμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού, που συζητάμε, πρέπει, κύριε Υπουργέ, να μας πείτε που πήγαν τα λεφτά. Γιατί κάπου αλλού τα πήγαν τα λεφτά. Τα μοίρασε ο κ. Χατζηγάκης τα 500 από εδώ κι από εκεί ρουσφετολογικά και δεν έμεινα για τα προγράμματα; Ήταν τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά που μοίρασε; Που πήγαν τα λεφτά, τελικά; Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το γνωρίζει ο αγρότης.
Το δεύτερο και συγκεκριμένο που θέλουμε είναι με βάση αυτή την κατάσταση που παραλάβατε, το χάος που παραλάβατε –και πραγματικά κατανοούμε το δύσκολο έργο, το οποίο έχετε αναλάβει- πότε θα μπει σε τάξη; Πότε θα είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι μπορεί να είναι εντάξει;
Γιατί ξέρετε τι συμβαίνει; Τώρα υπάρχει η γεώτρηση, το νερό που χρειάζεται αξιοποίηση, υπάρχει το ποιμνιοστάσιο που θέλει το ρεύμα για να λειτουργήσει, υπάρχει η αγροτική αποθήκη που θέλει το ρεύμα. Ο αγρότης θέλει να γνωρίζει, κυρία Πρόεδρε, εάν φέτος θα λειτουργήσει αυτό το πρόγραμμα ή αν θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη. Λέω ενδεικτικά τις ημερομηνίες.
Εάν είστε σε θέση να το πείτε, να δημοσιοποιηθεί και να κοινοποιηθεί στους αγρότες, ούτως ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους, να μην τους έχουμε στην ανασφάλεια. Από το Νοέμβριο του 2007 έχει σταματήσει το Πρόγραμμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού και τους λέμε συνέχεια του χρόνου και του χρόνου, ως Πολιτεία. Επιτέλους, ας υπάρξει μια υπεύθυνη απάντηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, βέβαια, και το μεγάλο θέμα που είπατε ότι τα χρήματα έχουν πάει από εδώ κι από εκεί.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ):Ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο και τα ερωτήματα που έθεσε ο αγαπητός συνάδελφος είναι ερωτήματα και δικά μου και του Προεδρείου. Περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κυρία Πρόεδρε, αγαπητέ συνάδελφε, νομίζω ότι μάλλον απαντήσατε εσείς για εμένα. Τα είπατε με τόση σαφήνεια που νομίζω ότι δεν αφήνετε και πολλά περιθώρια.
Πραγματικά, αναρωτιόμαστε όλοι γιατί το πρόγραμμα ενώ εγκρίθηκε από το 2007 δεν ενεργοποιήθηκε. Μα πώς να ενεργοποιηθεί, κύριοι συνάδελφοι, όταν οι πελατολόγοι της παράταξης που κυβέρνησε τον τόπο για πεντέμισι χρόνια γυρνούσαν ανά την Ελλάδα και το υποσχέθηκαν τρείς και τέσσερις φορές. Από πού να αρχίσουν; Από πού να αρχίσουν και που να τελειώσουν;
Όταν το πρόγραμμα με τα εγγειοβελτιωτικά περιφέρθηκε σε όλη την Ελλάδα επί τρεις και τέσσερις φορές, όταν στο πρόγραμμα για τα ΟΠΑΧ γύρισαν, αγαπητοί συνάδελφοι, και εξαπάτησαν το σύνολο των δημάρχων από 1.200.000.000 ευρώ όπου με αυτές τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις το πρόγραμμα έφτανε στο 1.000.000.000.000 ευρώ και γνώριζαν ότι είχε 330.000.000. Κι αν θα δείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ποιους εντάξανε θα διαπιστώσετε ότι ήταν όλοι με κομματικά κριτήρια! Το 95%! Αν δείτε στους Νομούς θα δείτε ποιοι έχουν ενταχθεί. Αλλά την ίδια ώρα έλεγαν και στους άλλους στείλτε τις προτάσεις σας.
Βεβαίως, δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα. Και βεβαίως, πολύ ορθά θέσατε ότι πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε με αυτά τα προγράμματα, να δούμε τι λεφτά έχουν μείνει, γιατί ομολογώ ότι που κάθε φορά «σκανάρουμε» το πρόγραμμα αυτό, αντιλαμβανόμαστε ότι όλο και λιγότερα χρήματα υπάρχουν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Πρέπει, λοιπόν, να καταλήξουμε κάπου, να σταματήσουμε να δούμε τι τελικά υπάρχει. Στις προτεραιότητές μας είναι πραγματικά το Πρόγραμμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού. Θα αναζητήσουμε ό,τι ποσά μπορούμε να διασφαλίσουμε από αυτά που έχουν μείνει, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι συμβάλλει αυτό το πρόγραμμα και στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών της περιφέρειας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κλείνουμε με την υπ’ αριθμ. 286/17-12-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Ανδριανού προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την εξαίρεση των ελαιοπαραγωγών και των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας από την καταβολή αποζημίωσης.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Με το από 14 Δεκεμβρίου 2009 δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή 44.000.000.000 ευρώ για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς, ήτοι 2 ευρώ ανά δένδρο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πυρινοτρήτη στην ελαιοπαραγωγή των Νομών Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Φθιώτιδα, Φωκίδας και Χαλκιδικής. Ακόμη, αναφέρεται ότι θα αποζημιωθεί η προσβολή που υφίστανται οι μηλιές από φουζικλάδι στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στους Νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας.
Ο αποκλεισμός των ελαιοπαραγωγών της Αργολίδας, των οποίων η παραγωγή πλήττεται ομοίως, από την ως άνω αποζημίωση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ανησυχεί τον αγροτικό κόσμο του Νομού.
Κατόπιν αυτών ερωτάται η Υπουργός:
Με ποια κριτήρια αποφάσισε τον άδικο αποκλεισμό των ελαιοπαραγωγών της Αργολίδας από την ως άνω αποζημίωση;
Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί για τη διόρθωση αυτής της άδικης απόφαση;»
(MT)
(1FT)
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν πρόκειται να κυβερνήσει ούτε με αποκλεισμούς αγροτών ούτε με διαρροές για την πραγματοποίηση έργων, από τα οποία εξαρτάται το παρόν και το μέλλον χιλιάδων συμπολιτών μας.
Αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν. Αποδίδουν την ιστορική ευθύνη σ’ εκείνους που τις καλλιέργησαν και σήμερα δοκιμαζόμαστε όλοι από τα επικίνδυνα αποτελέσματα τους. Δική μας βασική πολιτική αρχή είναι όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται με ίσους όρους, να τερματιστεί η καταχρηστική εκμετάλλευση των αγροτών και ο σχεδιασμός των έργων να γίνεται στοχευμένα, αποδίδοντας ουσιαστικές λύσεις στην περιφέρεια και σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.
Με λίγα λόγια ο στόχος μας είναι να ανατρέψουμε αυτή τη νοοτροπία, τη νοοτροπία με τις πολιτικές εξαρτήσεις και τις αντιπαραγωγικές πρακτικές που κληρονομήσαμε. Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν προχωρούμε στην αναμόρφωση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, εντάσσοντας νέα ζημιογόνα αίτια λόγω κλιματικών αλλαγών, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν πραγματικά τι δικαιούνται εξ’ αρχής, χωρίς να εξαρτώνται από τις προθέσεις κανενός πολιτικού παράγοντα.
Προχωρούμε αποφασιστικά στη νομοθετική ρύθμιση με άμεσο στόχο τη ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο 2010, εξετάζοντας μέτρα για την ταχύτερη αποζημίωση των αγροτών, όπως και το να εντάξουμε τη χρήση νέων τεχνολογιών για δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, γιατί γνωρίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ εδώ και καιρό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των σημερινών συνθηκών ούτε στις μελλοντικές ανάγκες.
Αυτή την κατάσταση η Νέα Δημοκρατία δεν θέλησε ποτέ να τη διαχειριστεί, γιατί φοβήθηκε να ανατρέψει τις πελατειακές σχέσεις και τα ιδιοτελή συμφέροντα που παρασιτούσαν σε βάρος της αγροτικής οικονομίας και του δημοσίου συμφέροντος.
Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στους αγρότες να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, ενισχύοντας το εισόδημά τους, μα πάνω απ’ όλα διασφαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους ως επαγγελματιών και πολιτών ενός κράτους δικαίου.
Αναφορικά με την αποζημίωση των ζημιών από την προσβολή του πυρινοτρήτη στις ελαιοκαλλιέργειες διαφόρων νομών της χώρας, αυτή έγινε με βάση της επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ στους νομούς, καθώς παρατηρήθηκε εντονότατη προσβολή η οποία βρισκόταν μάλιστα στα πρώτα στάδια του καρπού, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί με τα συνήθη μέτρα φυτοπροστασίας.
Με την ίδια διαδικασία, με βάση τις επισημάνσεις του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Τρίπολης και αναφορικά με τα εσπεριδοειδή, δεν παρατηρήθηκαν κατά το έτος 2009 έντονα καιρικά φαινόμενα στο Νομό Αργολίδας έτσι ώστε να διαπιστωθούν φαινόμενα ακαρπίας στις καλλιέργειες του νομού. Το λέω για τον ΕΛΓΑ Τρίπολης, γιατί ξέρετε ότι είναι το πιο φαύλο κομμάτι του μηχανισμού που αναπτύξατε. Όταν ο ΕΛΓΑ Τρίπολης λέει αυτά και θα σας φέρω παράδειγμα…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Είναι δυνατόν να μιλάτε για τους δημοσίους υπαλλήλους έτσι;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας φέρω παράδειγμα…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Να γίνει έλεγχος.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα γίνει έλεγχος…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Είναι δυνατόν να προσβάλετε κατ’ αυτόν τον τρόπο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Λυκουρέντζο, δεν έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): …αυτό που θα καταθέσω θα πάει στον Εισαγγελέα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε «φαύλο» κομμάτι; Έχετε φακέλους για τους δημοσίους υπαλλήλους από τώρα;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Φαύλο! Θα το καταθέσω αμέσως για να το δείτε.
Προσέξτε, αποζημίωση…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Μιλάτε εσείς;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αποζημίωση σε μηλιές: Τριάντα πέντε μηλιές στην αποζημίωση. Οι τριάντα πέντε μηλιές επανεκτιμήθηκαν και έγιναν τριακόσιες πενήντα. Αποζημίωση 41.000 ευρώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Να κάνετε ΕΔΕ…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Στον Εισαγγελέα, κύριε συνάδελφε. Αυτές είναι οι πρακτικές.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Αν έχετε στοιχεία, να κάνετε ΕΔΕ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Σας παρακαλώ, κύριε Λυκουρέντζο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτές τις συμπεριφορές. Όσοι συμπεριφέρονται μ’ αυτό τον τρόπο…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Αν έχετε στοιχεία…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): …που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα σε βάρος των πολλών, θα οδηγηθούν εκεί που πρέπει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Απαντήστε στην ερώτηση. Δεν απαντάτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Ανδριανός έχει το λόγο για τρία λεπτά για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δυστυχώς ο κύριος Υφυπουργός ακολουθεί τη γνωστή τακτική, τη συνταγή ότι η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Εδώ θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός να κάνει αυτές τις καταγγελίες και να μην έχει ήδη στείλει στον Εισαγγελέα τα όποια στοιχεία διαθέτει.
Κύριε Πρόεδρε, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πραγματικά και πιεστικά. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σ’ ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως στο νομό που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, την Αργολίδα, αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μια κατάσταση που επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την οικονομική κρίση και από τη μονόπλευρη φοροεισπρακτική πολιτική της Κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα.
Δεν είναι υπερβολή –όλοι οι συνάδελφοι που εκλέγονται σε αγροτικούς νομούς το ξέρουν- πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μετά βίας καλύπτουν τα έξοδά τους. Οι αγρότες άκουσαν το σημερινό Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει ψίχουλα τα 500 εκατομμύρια που έδωσε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τον πίστεψαν όταν τους έλεγε ότι τα λεφτά υπάρχουν, όταν υποσχόταν τουλάχιστον τα διπλάσια, την ώρα που ήξερε πολύ καλά μάλιστα ότι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας δεν ήταν έτσι όπως τα έλεγε.
Οι πολίτες αμέσως μετά τις εκλογές είδαν τον Πρωθυπουργό να παίρνει πίσω όλα όσα προεκλογικά υποσχέθηκε και όχι μόνο αυτό. Τον είδαν να μειώνει τη στήριξη στους νέους αγρότες, από τα 45.000 ευρώ που ήταν στα 17.500 ευρώ, ανατρέποντας τα δεδομένα και τα όνειρα των νέων μας, γιατί όταν μπήκαν οι νέοι αγρότες στη διαδικασία αυτή, βάδιζαν σε συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης και ανάλογα ξοδεύτηκαν.
Η Κυβέρνηση είναι ανακόλουθη και επομένως αναξιόπιστη. Μ’ αυτά τα δεδομένα είναι λογικό κάθε απόφαση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και καχυποψία. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της συγκεκριμένης απόφασης που συζητάμε σήμερα για κατ’ εξαίρεση αποζημίωση, που δυστυχώς εξαίρεσε την Αργολίδα.
Στην Αργολίδα η ελαιοπαραγωγή είναι φέτος μειωμένη πάνω από 60%, σε συνδυασμό μάλιστα με τις χαμηλές τιμές. Όλα αυτά έχουν φέρει τους αγρότες στα όρια της απόγνωσης. Οι ελαιοπαραγωγοί δικαιούνται να μάθουν το πλήρες σκεπτικό βάσει του οποίου αποκλείστηκαν από την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την καταβολή αποζημίωσης για ακαρπία. Δικαιούνται να μάθουν αν η Κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε αντίστοιχη κατ’ εξαίρεση -του Κανονισμού του ΕΛΓΑ- απόφαση αποζημίωσης που θα καλύπτει κατά τρόπο ισότιμο και δίκαιο και τις δικές τους ζημιές.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν σήμερα δεν πείθουν κανένα. Είπατε στη εκπρόθεσμη απάντηση ότι αποζημιώνετε κατ’ εξαίρεση τις ζημιές από πυρινοτρήτη και όχι από δάκο, λες και δεν είναι και τα δυο έντομα. Ακόμα και έτσι, θα καταθέσω για τα Πρακτικά σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Αργολίδας που αποδεικνύει ότι ο πυρινοτρήτης δεν κάνει διακρίσεις. Έπληξε -και μάλιστα με σφοδρότητα- και την Αργολίδα, όπως έπληξε και την Αρκαδία. Θα καταθέσω και σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Αρκαδίας.
Και όμως και η Λακωνία –όπως λέει ο συνάδελφος κ. Δαβάκης- και η Αργολίδα και η Αρκαδία και η Λακωνία, αλλά και άλλοι νομοί της χώρας δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Υπουργείου σας.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν σας μέμφομαι, δεν σας ασκώ κριτική για τις αποζημιώσεις που δίνετε. Ίσα-ίσα καλά κάνετε και τις δίνετε και πρέπει να τις δίνετε όταν υπάρχουν ζημιές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε,
Είναι μια ανάσα ζωής στον αγροτικό κόσμο, όταν η παραγωγή πλήττεται είτε από τον πυρινοτρήτη είτε από το δάκο ή άλλες αιτίες. Ζητάω όμως μια πειστική εξήγηση για τον αποκλεισμό του τόπου μου, της Αργολίδας, αλλά και των άλλων νομών και αν –όπως φαίνεται- τέτοια εξήγηση δεν υπάρχει, ζητάω την άμεση διόρθωση της αδικίας.
Είμαστε, λοιπόν, δικαιολογημένα καχύποπτοι, κύριε Πρόεδρε, γιατί στην Αργολίδα η δυσπιστία και η καχυποψία των αγροτών έχει ακόμα μια αιτία. Είναι αυτή του γνωστού έργου του Αναβάλου. Εδώ θέλω πάλι μια διευκρίνιση για την προηγούμενη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εγώ θα ήθελα να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Υφυπουργός είχε δεσμευτεί και είχε δηλώσει μετ’ επιτάσεως να καταγραφούν στα Πρακτικά της Βουλής και δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για την ολοκλήρωση του έργου. Επειδή δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές προσφορές, θα θέλαμε να μάθουμε τι γίνεται μ’ αυτό το έργο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Ανδριανός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκης έχει το λόγο.
(MB)
(1MT)
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευτυχώς, κύριε συνάδελφε, που μέσα από την απάντησή σας αυτή παραδεχθήκατε σε τι κατάσταση είχε φέρει η Κυβέρνησή σας την ελληνική οικονομία. Είναι μία ομολογία. Και είναι πολύ σημαντικό να το λέτε εσείς μέσα στη Βουλή.
Μας ζητάτε να συντηρήσουμε την ομηρία των αγροτών. Μας ζητάτε να καταχραστούμε το ρόλο του ΕΛΓΑ. Μας ζητάτε να παραβούμε την κοινοτική νομοθεσία και να επιτρέψουμε την επιβολή νέων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Έλληνα φορολογούμενο.
Η πολιτική της «κατ’ εξαίρεσιν» που ακολούθησε η Αξιωματική Αντιπολίτευση σε όλα τα επίπεδα στο πρόσφατο παρελθόν είναι η αιτία του κακού και η αιτία των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί. Βεβαίως η λογική του «κατ’ εξαίρεσιν» ίσχυσε παντού, σε μια λογική πελατείας, ομηρίας, υποδούλωσης, αιχμαλωσίας. Αυτή ήταν η στρατηγική: κατά περίπτωση, κατ’ αποκοπήν, υπόδουλοι πολίτες, υπόδουλοι αγρότες! Κατ’ εξαίρεσιν, λοιπόν, πριμοδότηση αμοιβών εξωφρενικών ποσών σε διευθυντές του ΕΛΓΑ, κατ’ εξαίρεσιν και προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων ομάδων, χάριν των οποίων δρομολογήθηκαν ιδιόμορφα πλαίσια εξαίρεσης από πρόγραμμα 300 εκατομμυρίων ευρώ όπου μία απόφαση έδινε έγκριση 55 εκατομμυρίων ευρώ σε μία εταιρία, κατ’ εξαίρεση προμήθειες σε τζιπ σε φορείς που δεν λειτούργησαν ποτέ, κατ’ εξαίρεση διαχειριστική ανεπάρκεια σκανδάλων, όπως τα νοθευμένα ηλιέλαια, από συγγενικά πρόσωπα Υπουργών της Κυβέρνησης, κατ’ εξαίρεσιν υπουργικές αποφάσεις για εξαγωγές προϊόντων, με κίνδυνο να τιναχθεί το εξαγωγικό εμπόριο στον αέρα.
Αυτές τις κατ’ εξαίρεσιν καλούμαστε σήμερα να αντισταθμίσουμε. Το καταλαβαίνετε; Θα το καταλάβετε λοιπόν και να το βάλετε μέσα σας. Ισοπεδώσατε αυτό τον τόπο. Και τον ισοπεδώσατε με στρεβλώσεις και με συμπεριφορές οι οποίες σήμερα αναπαράγουν νέες στρεβλώσεις και νέες διαδικασίες αδικίας.
Θα βάλουμε τάξη και θα υπάρξουν κανόνες, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.





ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.).
Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 18-2-2010 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε τρεις συνεδριάσεις. Στη σημερινή και στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής και την Πέμπτη 25-2-2010 θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου ως μία ενότητα.
Κύριε Υπουργέ, ζητήσατε το λόγο για να κάνετε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα καταθέσω κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις που προτάθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και παρακαλώ να κατατεθούν στα Πρακτικά και να διανεμηθούν στους Βουλευτές.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:








































ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής» ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδων Χαλβατζής ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον Βουλευτή κ. Νικόλαο Καραθανασόπουλο και ως ειδικό αγορητή το Βουλευτή κ. Νικόλαο Παπακωνσταντίνου.
Επίσης, από το Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μαυρουδή Βορίδη ορίζεται, για τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου, ως ειδικός αγορητής ο Βουλευτής κ. Ηλίας Πολατίδης.
Επίσης, από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αλέξη Τσίπρα ορίζεται ως ειδικός αγορητής για τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Παπαδημούλης.
Το λόγο έχει τώρα ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Βασίλειος Τόγιας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΓΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά θα έλεγα και επίκαιρο νομοσχέδιο. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με την αξιοπιστία των επίσημων ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Στη διαδικασία προετοιμασίας και δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων προφανώς σημαντικό ρόλο έχει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Είναι ο αρμόδιος φορέας, ο οποίος διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επίσημα στοιχεία, τα οποία λαμβάνει από το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τα δημόσια ελλείμματα.
Η μέτρηση της ανεργίας στη χώρα μας, ο ρυθμός αύξησης των τιμών, ο πληθωρισμός είναι άλλα ενδεικτικά, αλλά πολύ σοβαρά θέματα για τα οποία αρμόδια είναι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Κατά καιρούς έχουν γίνει πολύ έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις για το κατά πόσον τα δημόσια στοιχεία αντικατοπτρίζουν ή όχι την πραγματική κατάσταση. Ενόψει αυτής της κατάστασης, η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό. Προφανώς αποτελούσε μια «βολική δυσλειτουργία».
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε διάφορες στατιστικές αναφορές είτε υπήρχε αναξιοπιστία, είτε πολύ περισσότερο –κι αυτό είναι το πιο δυσάρεστο- υπήρξε «μαγείρεμα» των επίσημων στατιστικών στοιχείων. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία πολλές φορές ως επίσημα στοιχεία εμφανίζονταν ενώπιον ευρωπαϊκών οργάνων με έναν αστερίσκο, πράγμα που δήλωνε ότι ήταν δικής μας παραγωγής και άρα μειωμένης αξιοπιστίας ή μειωμένης αξίας. Η έκφραση «greek statistics» αποτελεί πλέον το πιο σύντομο ανέκδοτο και εκφράζει την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Με δεδομένη αυτή την πρωτοφανή εικόνα αναξιοπιστίας που δημιούργησε η απελθούσα κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στους πολίτες της χώρας μας, η θωράκιση της αξιοπιστίας αυτών των στοιχείων, ιδίως των δημοσιονομικών, έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία μιας στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και επαναφοράς σε χαμηλότερα ελλείμματα, που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας ήταν απρόβλεπτο. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε τραγικά αναξιόπιστη και στην παρουσίαση των στοιχείων. Η εγκυρότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων έχει αμφισβητηθεί έντονα και οφείλεται σ’ ένα μεγάλο μέρος στην επιλογή της δημοσιονομικής απογραφής, η οποία διενεργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και στην αναντιστοιχία των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
(BS)





01MB
Ας μιλήσουμε με δεδομένα. Συστήθηκε ανεξάρτητη επιτροπή για την εξέταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών δεδομένων. Στην επιτροπή συμμετείχαν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Το κύρος τους και η ανεξαρτησία τους δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Συμμετείχαν πρόσωπα που είναι αποδεκτά από όλους.
Στην έκθεση της επιτροπής επισημαίνεται ότι ένα σοβαρό αίτιο της κατάρρευσης της αξιοπιστίας του συστήματος αποτελούν οι διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Η δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων συνδέεται κυρίως με την στενή σχέση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος με το Υπουργείο Οικονομικών και την αδυναμία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να λειτουργήσει υπεύθυνα και αυτόνομα. Ταυτόχρονα στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σύστημα συλλογής επεξεργασίας και γνωστοποίησης των στατιστικών στοιχείων διάτρητο.
Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα που αναφέρεται στην έκθεση. Τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης που είχαν χρησιμοποιηθεί την 2α Οκτωβρίου –σας θυμίζω ότι είναι η τελευταία γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αν και αυξημένα κατά τι σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προϋπολογισμού δεν ενσωμάτωναν την μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών που έχει συντελεστεί μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Αυγούστου 2009 και υποδήλωνε διψήφιο ποσοστό του Α.Ε.Π. για το έλλειμμα σε ολόκληρο το έτος. Η επιδείνωση αυτή ήταν ορατή από την αρχή του έτους και αντανακλάται τόσο στα μηνιαία στοιχεία όσο και στα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος που δημοσιεύονταν ανελλιπώς κάθε μήνα.
Το πόρισμα μιλάει από μόνο του. Στα στοιχεία που είχαν αποσταλεί στην EUROSTAT στις 2 Οκτωβρίου παραμονές των Βουλευτικών Εκλογών το έλλειμμα είχε οριοθετηθεί στο 6% του Α.Ε.Π. ενώ η μεγάλη αναθεώρηση του ελλείμματος στο 12,7% του Α.Ε.Π. έγινε γνωστή με το έγγραφο που απέστειλε η ΕΣΥΕ στην EUROSTAT στις 21 Οκτωβρίου. Και γιατί συνέβη αυτό;
Το πόρισμα αφήνει σαφείς αιχμές για πολιτικές ευθύνες στην ανακριβή αποστολή των δημοσιονομικών στοιχείων στην EUROSTAT προεκλογικά σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που απεστάλησαν δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. Υπήρξε τελικά ηθελημένη προσπάθεια να σταλούν στοιχεία τα οποία δεν αντανακλούσαν την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Υπήρξαν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετήθηκαν.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας είναι κατεξοχήν πρόβλημα πολιτικών επιλογών και μηχανισμών. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για την εκτίναξη του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια. Το λέγαμε εδώ και καιρό. Η Νέα Δημοκρατία στηρίχθηκε και κυβέρνησε πάνω σε πλαστά στοιχεία διαμορφώνοντας μια ολόκληρη πολιτική πλασματική. Η ελληνική οικονομία από το 2004 μετά την απογραφή και μέχρι το 2009 στηρίχθηκε σε πλασματικά στοιχεία.
Υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει την διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώπιον της χώρας μας για την παραποίηση των στοιχείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεωρώντας ότι τα στοιχεία στην καλύτερη περίπτωση είχαν λάθη ή και στην χειρότερη περίπτωση παραποιήθηκαν. Κάποιοι παρέλαβαν τα στοιχεία και έρχονται σήμερα μάλιστα και γίνονται τιμητές και κατήγοροι της χώρας.
Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Πρέπει να υπάρξει μια τολμηρή θεσμική απάντηση.
Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004 παρέδωσε μια χώρα στην αιχμή της ανάπτυξης και το 2009 την παρέλαβε σε τρομερή ύφεση σε όλους τους τομείς. Μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υλοποιούνται εκείνα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες που σηματοδοτούν πολύ σημαντικές αλλαγές για όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, των θεσμών, της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης περιέχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών καταδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης για διαφάνεια και λογοδοσία στα δημόσια οικονομικά. Πρόθεσή μας δεν είναι μόνο η σταθεροποίηση αλλά αυτό που κατεξοχήν μας ενδιαφέρει είναι η πυροδότηση της ανάπτυξης της χώρας. Γιατί θεωρούμε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βάλλουμε τη χώρα σε μια διαφορετική δυναμική τροχιά.
Ταυτόχρονα φροντίζουμε ώστε τα δημοσιονομικά μέτρα, που εκ των πραγμάτων είμαστε σε θέση να πάρουμε, να έχουν τα στοιχεία της αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σ’ αυτή την στρατηγική στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης, όπως προσδιορίζεται μέσα από το επικυρωμένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που προωθείται με το παρόν νομοσχέδιο, η δημιουργία μιας υπηρεσίας προϋπολογισμού υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου, η υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική, μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού με την ψήφιση σχετικού νόμου. Τα παρακάτω συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα για την διαδικασία κατάρτισης και διαχρονικής παρακολούθησης του προϋπολογισμού. Στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας και η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προωθείται η αλλαγή της σημερινής μορφής της στατιστικής υπηρεσίας.
Κατ’ αρχάς όλο το ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα κινείται στην κατεύθυνση αυξημένης ανεξαρτησίας στην παραγωγή και στην διαχείριση των επίσημων στατιστικών στοιχείων. Η ανεξάρτητη λειτουργία της Στατιστικής Υπηρεσίας αποτελεί στοίχημα αξιοπιστίας για την χώρα μας. Ταυτόχρονα υλοποιείται μια βασική προγραμματική δέσμευση, μέσα από μια ευρεία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, μετατρέποντας μια υπηρεσία που λειτουργούσε υπό τον άμεσο έλεγχο του Κράτους, ως Γενική Γραμματεία ενός Υπουργείου, σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Ελληνική Στατιστική.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε λύνει ταυτόχρονα δυο θέματα. Εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Στατιστικής Υπηρεσίας που είναι το αρχικό ζητούμενο και παράλληλα διασφαλίζει την ανάπτυξη παραγωγή και διάδοση ποιοτικών στατιστικών στοιχείων στη χώρα μας. Έχουμε την πολιτική βούληση και πλέον προχωρούμε και στην νομική θέσπιση της ελληνικής στατιστικής ως ανεξάρτητης αρχής. Υπάρχει ρητή και αποφατική διατύπωση σε ό,τι αφορά στον χαρακτήρα της.
Η Ελληνική Στατιστική απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή. Η λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων. Η ανεξάρτητη στατιστική αρχή θα λειτουργήσει με ίδιες εγγυήσεις, με τα ίδια εχέγγυα ανεξαρτησίας ως προς τη λειτουργία της και τις ίδιες προβλέψεις, όπως και όλες οι άλλες ανεξάρτητες διοικητικές αρχές που έχουν λειτουργήσει στη χώρα μας και οι οποίες θεωρώ ότι είναι μια κατάκτηση για το θεσμικό και πολιτικό μας σύστημα.
Η Ελληνική Στατιστική συγκροτείται από επτά μέλη: τέσσερα μέλη -από τα οποία ορίζεται ο Πρόεδρος και ένας Αντιπρόεδρος- που επιλέγονται από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών ύστερα από δημόσια προκήρυξη με πλειοψηφία 4/5 των μελών της, ένα μέλος υποδεικνύεται από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα, ένα μέλος που ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών και ένα μέλος που ορίζεται από τον Σύλλογο των Εργαζομένων στην Ελληνική Στατιστική.
Συνεπώς είναι καθαρό ότι η εποπτεία της Ελληνικής Στατιστικής ασκείται από την Βουλή των Ελλήνων. Το Κοινοβούλιο μετέχει στην επιλογή του Προέδρου της ενώ επιπλέον εποπτεύει την λειτουργία της. Ελέγχει δε και την εκτέλεση του προϋπολογισμού της.
Επιπλέον για πρώτη φορά διαμορφώνεται στην χώρα μας ένα συνεκτικό πλαίσιο κανόνων και θεσμών γύρω από το εθνικό στατιστικό σύστημα και εφαρμόζονται κοινοτικοί κανονισμοί ορθής πρακτικής ώστε το ελληνικό στατιστικό σύστημα να ενταχθεί αρμονικά στο ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα.
Διατυπώνονται οι βασικές αρχές λειτουργίας του ελληνικού στατιστικού συστήματος και οι υποχρεώσεις των φορέων του. Το πλαίσιο για την ανάπτυξη παραγωγή και διάδοση των στατιστικών στοιχείων ικανοποιεί την αρχή της διαφάνειας και εγκυρότητας των στατιστικών στοιχείων. Ιδιαίτερη σημασία για την βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων αποδίδεται στην πρόσβαση στις πηγές, στα μητρώα και στα αρχεία που πρέπει να παρέχουν όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα.
(BS)
(BS)
Θεσμοθετείται ως συμβουλευτικό όργανο το Συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, ένα ευρύ όργανο το οποίο γνωμοδοτεί στην ελληνική στατιστική για μείζονα θέματα όπως: το ελληνικό στατιστικό πρόγραμμα, ο κανονισμός των στατιστικών υποχρεώσεων, οι προτεραιότητες του ελληνικού στατιστικού συστήματος με βάση τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το συμβούλιο στα κριτήρια συμμετοχής του η σύνθεση που ορίζει είναι σύνθεση κύρους και μεγάλης αντιπροσώπευσης, ώστε να εξασφαλίζεται και η συλλογικότητα, αλλά και η αποτελεσματικότητα.
Γίνεται πρόβλεψη για τριετές Ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα κύρια πεδία και οι στόχοι των προβλεπόμενων δράσεων όλων των φορέων του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος. Το πρόγραμμα αυτό παίρνει την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα, κατατίθεται στη Βουλή, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναρτάται σε διαδικτυακό τόπο.
Κάθε φορέας που συμμετέχει στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα και έκθεση αξιολόγησης του προηγούμενου έτους. Αντιμετωπίζεται το θέμα της αξιολόγησης των στοιχείων μέσα από διαδικασίες εκτίμησης της ποιότητας των διαβιβαζομένων στοιχείων προς την Ελληνική Στατιστική. Ρυθμίζονται ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τη διάρθρωση των στατιστικών, όπως η υποχρέωση παροχής ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους χρήστες των στατιστικών, η κατάρτιση και τήρηση δημοσίων αρχείων και η διάδοση στατιστικών αποτελεσμάτων.
Συμπερασματικά, η αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή βάζει ένα τέλος στα μαγειρέματα του παρελθόντος, που οδήγησαν στην αναξιοπιστία της χώρας μας, θωρακίζει σε τελευταία ανάλυση το κύρος της ίδιας της χώρας, το κύρος της Ελλάδας. Είναι σίγουρο ότι αν είχε θωρακιστεί, ήδη, εδώ και καιρό το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας με μία τέτοια τολμηρή νομοθετική πρωτοβουλία, που αποδεικνύει την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, πολλά από όσα βιώσαμε το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής μας αδιαφάνειας θα είχαν αποφευχθεί.
Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια μεγάλη τομή που ικανοποιεί την απαίτηση των Ελλήνων πολιτών πρώτα από όλα και όλων των οικονομικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για έγκυρες, διαφανείς και χωρίς πολιτική κηδεμονία στατιστικές, αλλά και ένα ακόμη μέτρο που αποδεικνύει την συνέπεια και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στην υλοποίηση του προγράμματος και των δεσμεύσεών της.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κ. Τόγια.
Ο εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Μαργαρίτης Τζίμας έχει το λόγο.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μαθήματα αξιοπιστίας μπορεί η Νέα Δημοκρατία να δεχθεί από τα κόμματα που δεν κυβέρνησαν ποτέ την Ελλάδα, όμως μαθήματα αξιοπιστίας από ένα κόμμα που κυβέρνησε την χώρα επί μία εικοσαετία η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται. Δεν δέχεται διότι θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μας εξηγήσει κάποια στιγμή….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μισό λεπτό κύριε Τζίμα. Παρακαλώ τους συναδέλφους επειδή υπάρχει τεχνικό πρόβλημα από την Έδρα να γίνει λίγη ησυχία για να ακούγεται ο εισηγητής.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Θα πρέπει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση να μας εξηγήσει αν είναι αξιοπιστία όταν άλλα υπόσχεσαι προεκλογικά στον ελληνικό λαό και άλλα εφαρμόζεις μετά τις εκλογές. Κάτι που συνέβη με το ΠΑΣΟΚ, που κανένα από τα μέτρα τα οποία εφαρμόζει το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν τα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό.
Αυτό, κύριε συνάδελφε, είναι αναξιοπιστία. Όπως αναξιοπιστία είναι και η πολιτική την οποία ακολουθήσατε όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση και λέγατε «όχι σε όλα». Σε καμία μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε καμία πρωτοβουλία κοινωνικού ή εθνικού χαρακτήρα το κόμμα τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το δικό σας δηλαδή, δεν συμφωνούσε με τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν παίρναμε τα μέτρα για την τόνωση των χαμηλά εισοδηματικών τάξεων, εσείς αποχωρούσατε από τη Βουλή και ενωνόσασταν έξω από τη Βουλή με τους διαδηλωτές. Μην μιλάτε, λοιπόν, για αξιοπιστία, εσείς που βαρύνεστε με ένα παρελθόν το οποίο δεν σας τιμά.
Εν πάση περιπτώσει, κύριε Πρόεδρε, όταν το 1981 το ΠΑΣΟΚ ξεκινούσε την πρώτη θητεία της διακυβέρνησής του, εφάρμοσε μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία δυστυχώς για τον ελληνικό λαό την εφαρμόζει και τώρα.
Ήταν η πολιτική των πράσινων και γαλάζιων καφενείων. Ήταν η πολιτική που δίχασε τους Έλληνες σε ξεχωριστά καφενεία, σε ξεχωριστές ιδεολογικές ταυτότητες, μια πολιτική διχασμού την οποία δυστυχώς την πληρώνει ακόμη η ελληνική κοινωνία. Όμως αυτή η πολιτική του ρεβανσισμού και του διχασμού …
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να μιλήσω έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ναι, έχετε δίκιο κύριε Τζίμα, έκανα έκκληση στους συναδέλφους. Θα τους παρακαλούσα για δεύτερη φορά. Πρέπει να γίνεται ησυχία για να ακούγεται ο ομιλητής, διαφορετικά υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε και έξω από την Αίθουσα.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Δυστυχώς, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει τον κακό του εαυτό και μάλιστα με την χθεσινή του πρωτοβουλία να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα οικονομικά από το 2004 μέχρι σήμερα.
Κύριε Πρόεδρε, αυτή η επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εξεταστική επιτροπή, είναι διχαστική επιτροπή. Την ώρα που οι δυνάμεις του έθνους μας, είτε αυτές είναι κοινοβουλευτικές είτε είναι λαϊκές δυνάμεις έξω από τη Βουλή, και πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μία γροθιά, έρχεται η κυβερνητική Πλειοψηφία και θέλει να εξετάσουμε το οικονομικό ζήτημα των ευθυνών της χώρας αλά καρτ.
Λέτε και δεν υπήρχε διακυβέρνηση της Ελλάδος πριν από το 2004, όταν ο κόσμος μετά τις εκλογές -που ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το κόμμα του ΠΑΣΟΚ- περίμενε μία οραματική πολιτική, περίμενε μέτρα που θα οδηγούσαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε μια πορεία αναγέννησης των εισοδημάτων τους. Τι βλέπει; Να έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να ενοχοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου αναζητώντας ενόχους, κατασκευάζοντας ενόχους, διότι η πρόταση για την εξεταστική επιτροπή είναι, εκτιμώ και το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής.
Διότι, ήδη, έχει αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ ότι οι ένοχοι βρίσκονται μόνο στη Νέα Δημοκρατία. Όμως, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, μας εξηγήσατε ότι η βασική φιλοσοφία των νομοσχεδίων σας σήμερα είναι ότι θέλετε να δημιουργήσετε την Ανεξάρτητη Αρχή που θα εκδίδει τα στατιστικά, κύριε Υπουργέ, γιατί ακριβώς η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είναι αναξιόπιστη.
Αυτήν, όμως, την Ε.Σ.Υ.Ε. δεν χρησιμοποίησε η Ελλάδα για να μπει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα; Αυτήν την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, κύριε Πρόεδρε, δεν χρησιμοποίησε η χώρα μας και η Κυβέρνησή σας για να μπει στην ΟΝΕ; Η ίδια υπηρεσία δεν ήταν; Οι περισσότεροι υπάλληλοι ίδιοι δεν ήταν; Τα ίδια στατιστικά στοιχεία και την ίδια υπηρεσία δεν χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία για να παραμείνει στους δείκτες και μέσα στην Οικονομική Νομισματική Ένωση;
Δηλαδή, είναι δυνατόν να υποστηρίζετε στην αρχή του νομοσχεδίου σας ότι άλλοτε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία λειτουργούσε αξιόπιστα και άλλοτε δεν λειτουργούσε αξιόπιστα; Εδώ από τη διαδικασία μέσα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κύριε Υπουργέ, προέκυψε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Σε ερώτησή μου προς τον πρόεδρο των εργαζομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το είπα συγκεκριμένα: «πέστε μας, διαπιστώσατε ποτέ ότι είχατε παρέμβαση πολιτική για αλλοίωση των στατιστικών σας στοιχείων, δηλαδή άλλα να έβγαζε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, άλλα να ανακοίνωνε η Κυβέρνηση και άλλα να έφταναν στις Βρυξέλλες;». Είναι γραμμένο στα Πρακτικά.
Μου απαντά, λοιπόν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι ποτέ δεν ασκήθηκε πίεση και ποτέ δεν παραποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ποιος επομένως κύριε Πρόεδρε ψεύδεται; Τα πολιτικά κόμματα της χώρας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή οι υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας;
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι και με την τελευταία πρωτοβουλία σας να προκαλέσετε τη Βουλή να εξετάσει αλά καρτ το ζήτημα των ευθυνών για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, προκαλείτε διχασμό και δεν δίνετε την πεποίθηση εκείνη στην Ελλάδα να μπορέσει να ξεπεράσει όλες εκείνες τις επιθέσεις, τις οποίες δέχεται από τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Δεν κυβερνάμε εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, εσείς είστε η Κυβέρνηση εδώ και τεσσεράμισι μήνες και δεν μπορείτε να υποστηρίζετε ότι το οικονομικό πρόβλημα και η κρίση της Ελλάδας οφείλονται στη Νέα Δημοκρατία.
(AS)



(PS)

Μη μου πείτε ότι και ο Καραμανλής κυβερνούσε μαζί με τον Θαπατέρο στην Ισπανία! Πώς η Ισπανία, πώς η Γερμανία, πώς η Γαλλία, πώς όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα; Πώς ο δικός σας σοσιαλιστής Ισπανός Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ποσοστό ανεργίας 22%, κάτι που δεν έχει η Ελλάδα; Αντιμετωπίζει πολλαπλάσια ελλείμματα και χρέη απ’ ότι η δική μας η χώρα. Και σε αυτό φταίει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Διαλέξτε λοιπόν, με ποια πολιτική είστε. Είστε με μια πολιτική που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα; Εκλεγήκατε κυβέρνηση για να κυβερνήσετε, δεν εκλεγήκατε κυβέρνηση για να καταγγέλλετε τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθείτε.
Ήταν λοιπόν, χρήσιμη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία όταν σας βόλευε, όταν κάνατε εκείνες τις αλχημείες -όπως τουλάχιστον καταγγέλθηκαν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την GOLDMAN SACHS- και τώρα πρέπει να δικαιολογήσετε, πώς πουλήσατε το χρέος της Ελλάδος, το οποίο σε ένα βράδυ έγινε μικρότερο απ’ ότι ήταν πραγματικά. Πρέπει να εξηγήσετε όμως στον ελληνικό λαό αυτό που λέτε, ότι σας δώσαμε ένα χρέος των 300.000.000.000 ευρώ. Αυτό το χρέος των 300.000.000.000 ευρώ, κύριε Πρόεδρε, το δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία;
Το 2004 παραλάβαμε ένα δημόσιο χρέος κοντά στα 200.000.000.000 ευρώ. Είναι ή δεν είναι αληθές αυτό; Και μάλιστα, δημιουργήσατε δημόσιο χρέος περίπου 200.000.000.000 ευρώ, μετά από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης, χωρίς να αντιμετωπίσετε ούτε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να αντέξει, έπρεπε από το 2004 μέχρι το 2009 να πληρώσει για τόκους 50.000.000.000 ευρώ. Έπρεπε να πληρώσει τα κρυφά χρέη για τα εξοπλιστικά προγράμματα 10.000.000.000 ευρώ. Έπρεπε να πληρώσει τα χρέη των νοσοκομείων που μας παραδώσατε, περίπου 3.000.000.000 ευρώ. Έπρεπε να πληρώσει τα χρέη του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, 7.000.000.000 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μια πενταετία, έπρεπε εμείς να πληρώσουμε για τα χρέη που μας κληροδοτήσατε περίπου 70.000.000.000 ευρώ.
Βγείτε λοιπόν, με πραγματικά στοιχεία και διαψεύστε. Το δικό σας χρέος που μας παραδώσατε δεν είχε τόκους; Δηλαδή, μόνο ο απλός ελληνικός λαός πληρώνει τόκους όταν παίρνει δάνειο από την τράπεζα; Όταν η Ελλάδα δανείστηκε επί των ημερών σας, ποιος έπρεπε να πληρώσει τα χρέη; Ποιος έπρεπε να πληρώσει τους τόκους; Η Νέα Δημοκρατία έπρεπε να πληρώσει. Έτσι, το χρέος πήγε στα 280.000.000.000 ευρώ.
Διπλασιάσατε το δημόσιο χρέος μέσα σε μια οκταετία, από το 1981 έως το 1990, και έρχεστε τώρα και ζητάτε διερεύνηση του οικονομικού προβλήματος της χώρας μόνο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Μα, είναι δυνατόν; Τί φοβάστε; Φοβάστε τη δική σας διακυβέρνηση; Φοβάστε τη διακυβέρνηση του κ. Σημίτη; Καλύπτετε τους Υπουργούς Οικονομικών των δικών σας κυβερνήσεων; Εμείς δεν καλύπτουμε κανένα. Εάν η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής αποδώσει πραγματικές και με στοιχεία ευθύνες, για Υπουργούς και για στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, η Νέα Δημοκρατία δεν θα καλύψει κανέναν. Είστε λοιπόν, εσείς σε θέση να δεχθείτε διερεύνηση από το 1981 μέχρι σήμερα; Δυστυχώς δεν είστε, γι’ αυτό και καταθέσατε αυτή την πρόταση «παρωδία» η οποία θα σας συνοδεύει σε όλη σας την πολιτική θητεία των τεσσάρων ετών για την οποία εκλεγήκατε.
Εμείς λοιπόν, είμαστε της πολιτικής «όλα στο φως» γι’ αυτό και ψηφίζουμε την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής για τα Στατιστικά. Πιστεύουμε όμως, πως αυτή την ώρα κάνετε τη μισή διαδικασία. Από την ώρα που φιλοδοξεί το νομοσχέδιο να προσδώσει στην Αρχή αυτή χαρακτηριστικά Ανεξάρτητης Αρχής, τότε θα πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ορίζονται στο άρθρο 101 Α΄ του Συντάγματος, δηλαδή όλα τα μέλη της να διορίζονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Ελληνικής Βουλής, και όχι τα τέσσερα όπως προτείνετε. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται πλήρως το στατιστικό απόρρητο, γιατί δεν εξασφαλίζεται πλήρως, σύμφωνα με το άρθρο 7 που θα μιλήσουμε την Πέμπτη.
Πιστεύω λοιπόν, πως μας δίνεται μια ευκαιρία ως πολιτικό σύστημα της χώρας που βάλλεται δικαίως και αδίκως πολλές φορές, να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου, πρώτα στα μάτια των Ελλήνων πολιτών και μετά στα μάτια των Βρυξελλών, όπου εκεί επικρατεί κυρίως η σκοπιμότητα, αλλά και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Δεν είναι δυνατόν, οι γερμανικές εφημερίδες και ιδιαίτερα οι γερμανικοί και ξένοι Οίκοι να γίνονται τιμητές, να κατηγορούν το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα, όταν τα δικά τους στατιστικά στοιχεία έχουν παραποιηθεί κατά κόρον στο παρελθόν, όπως το λέει τουλάχιστον και η EUROSTAT.
Πιστεύω λοιπόν, πως σ’ αυτή τη γενικότερη κρίση που διέρχεται ολόκληρος ο πλανήτης, σ’ αυτή την κρίση που διέρχεται η χώρα μας, είναι επιτακτική ανάγκη, κύριε Υπουργέ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και εσεις ακόμη που είστε Κυβέρνηση να αναθεωρήσετε τη στάση σας. Ελάτε όλοι μαζί να εξετάσουμε το οικονομικό ζήτημα της χώρας, από το 1981 μέχρι σήμερα, να διορθώσουμε όλα εκείνα τα οποία τραυμάτισαν και τραυματίζουν την Ελλάδα, και όχι διχασμένοι, και όχι σε πολιτικές που παραπέμπουν σε πολιτικές διχασμού και απαξίωσης του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Εμείς, λοιπόν, ως Νέα Δημοκρατία, ψηφίζουμε κατ’ αρχήν το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής και σας καλούμε επιτέλους να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και όλοι μαζί, ενώνοντας τις εμπειρίες του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό σύστημα, βάζοντας στην άκρη όλα εκείνα που τραυμάτισαν το πολιτικό σύστημα της χώρας και απομάκρυναν τον ελληνικό λαό από την πολιτική και από τους πολιτικούς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
( Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κ. Τζίμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, εξήντα μαθητές και μαθήτριες και ένας εκπαιδευτικός συνοδός τους του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου Θεσαλλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
( Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής )
Έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Σώμα, ότι η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καταθέτει την έγκρισή της στην πρόταση νόμου, αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Μέτρα διευκόλυνσης εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρήσεων».
Ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, έχει το λόγο από τη θέση του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πίσω από τις στατιστικές παραχαράξεις που πραγματοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πίσω από τις στατιστικές «ζαβολιές» της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ένα αντικειμενικό έδαφος και αυτό πρέπει να αναδειχθεί. Το αντικειμενικό έδαφος που πραγματοποιήθηκαν, πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον τέτοιες στατιστικές παραχαράξεις και στατιστικές «ζαβολιές» είναι ότι η λειτουργία της στατιστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, χρησιμοποιεί τα κριτήρια της στατιστικής εξαπάτησης που χρησιμοποιεί η ίδια η EUROSTAT και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός, ότι η στατιστική είναι μια λειτουργία, μια διοικητική δραστηριότητα που εμποτίζεται από τους στόχους της κυρίαρχης φιλοκαπιταλιστικής, ευρωενωσιακής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, και ακριβέστερα υποτάσσεται σ’ αυτήν. Ακριβώς και μόνο, επειδή είναι βαθιά αντεργατική, αντιλαϊκή η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και της Νέας Δημοκρατίας, είναι υποχρεωμένη να κάνει «ζαβολιές» στα στατιστικά στοιχεία για να καθιστά τα πραγματικά κριτήρια της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας και της επιχειρηματικότητας που διαποτίζει την πολιτική τους, όσο το δυνατόν πιο αθέατα και να αποσυνδέονται από τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης κυρίαρχης πολιτικής.
(EP)
(2AS)
Όλα αυτά τα χρόνια η Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, οι κρατικοί και κυβερνητικοί μηχανισμοί, χρησιμοποιούν την μεθοδολογία, τις έννοιες, τους κώδικες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτήν την άποψη, χρειάζεται να επισημάνουμε ότι πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι, γιατί η εκτίμηση των οικονομικών στοιχείων, των οικονομικών σχέσεων των τάξεων, των ίδιων κοινωνικών τάξεων είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι θέμα ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης. Εμείς καυτηριάζουμε το γεγονός ότι πραγματοποιείται συσκότιση της ταξικής ιδιοτέλειας στη δραστηριότητα της βιομηχανικής και εμπορο-τραπεζιτικής τάξης, ώστε να θαμπώνεται το ασυμφιλίωτο των συμφερόντων τους με την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των εργαζομένων και των βιοπαλαιστών.
Χρειάζεται να επισημάνουμε ακόμη μια φορά, ότι τα ελλείμματα της κρατικής διοίκησης, της γενικής διακυβέρνησης, η διόγκωση του δημοσίου χρέους οφείλονται στη μεθοδική, νομοθετικά κατοχυρωμένη στήριξη, σε βαθμό ταΐσματος του μεγάλου κεφαλαίου με φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις, χρηματοδοτήσεις, εγγυοδοσίες δανείων, μα και ταυτόχρονα, απίστευτα υπέρογκες αστρονομικές δαπάνες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Θυμίζω μόνο ότι επίσημα το επταετές πρόγραμμα των στρατιωτικών εξοπλισμών, 2008-2014, ανέρχεται συνολικά σε 27 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε σχέση με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, πριν συζητήσουμε για τα ζητήματα, τα οργανωτικά και τα λειτουργικά, δεν είναι τυχαίο ότι οι εισηγητές ουσιαστικά σιωπούν για τις αρχές και τα κριτήρια της Στατιστικής Υπηρεσίας. Αναφέρονται μια σειρά λέξεις και λογότυπα, τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι κενά περιεχόμενου, ή ακριβέστερα συσκοτίζεται το περιεχόμενό τους. Αναφέρονται: Αμεροληψία, αποτελεσματικότητα, καταλληλότητα, αξιοπιστία, διαφάνεια. Ορισμοί και χαρακτηρισμοί που παραπέμπουν σε κάποιο διαιτητή, για να αποφευχθούν τάχα οι ζαβολιές. Συγκεντρώνεται, δήθεν, η προσοχή στη διαύγεια των στοιχείων, ενώ τα κρίσιμα ζητήματα το νομοσχέδιο τα κρατά εμπιστευτικά και πλήρως στεγανά και απόρρητα.
Το κύριο ζήτημα, που εμείς βάζουμε όσο αναφορά τις αρχές της στατιστικής δραστηριότητας, είναι ότι απουσιάζει από το σύνολο των τοποθετήσεων των κυβερνητικών αξιωματούχων -αλλά και από το ίδιο το νομοσχέδιο- το ζήτημα της επιστημονικής αντικειμενικότητας. Δηλαδή, δεν υπάρχει, ούτε καν λεκτικά, η στόχευση για στατιστική απεικόνιση της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Αντίθετα, από το σύνολο των διατάξεων και των διακηρυσσομένων αρχών, αποδεικνύεται η στόχευση να συσκοτιστεί η στατιστική ανάδειξη των οικονομικών σχέσεων των κοινωνικών τάξεων και των ταξικών σχέσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι παραπάνω έννοιες περί αμεροληψίας, αποτελεσματικότητας, καταλληλότητας είναι ουσιαστικά ψευδοέννοιες, γιατί ορίζονται από τον εαυτό τους και δεν διακηρύσσεται ούτε καν σε επίπεδο λέξεων η αντιστοίχηση με την κίνηση της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Εμείς αυτό που εκτιμούμε και αντιλαμβανόμαστε είναι ότι μ' αυτό τον τρόπο συγκροτείται ένα φράγμα, ορθώνεται ένα αδιαπέραστο τοίχος στις επιστημονικές έννοιες της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας για τις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων.
Δεν είναι τυχαίο ότι εξορίζονται τέτοιες επιστημονικές έννοιες, όπως το ποσοστό κέρδους, το ποσοστό της υπεραξίας και ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Δεν είναι τυχαίο, ότι μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αναβαθμίζεται ο ρόλος των ανωνύμων εταιρειών στατιστικής δραστηριότητας, που είναι στρατηγικοί συνεργάτες και συχνά αποκλειστικοί παροχείς οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών υψηλής προστιθέμενης αξίας και πρακτικού προσανατολισμού για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η κύρια μεθοδολογία του νομοσχεδίου σας -τα κρίσιμα άρθρα του- υποδηλώνει ότι ο χειρισμός των στατιστικών αναλογιών είναι να αιχμαλωτίζεται με τα κριτήρια της καταλληλότητας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας. Η διαμόρφωση των στατιστικών μελετών, των πινάκων διατάσσεται με βάση τα ιδιοτελή, μονομερή, αντιεπιστημονικά κριτήρια της ευρωενωσιακής στρατηγικής της Λισσαβόνας. Κριτήρια ταξικά και ιδιοτελή, που παραμορφώνουν την οικονομική πραγματικότητα και επαλείφουν με χρυσόσκονη τους μηχανισμούς εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας.
Οι ίδιες οι πρακτικές του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, οι κανόνες του, αφορούν την παραπλάνηση και την κοινωνική εξαπάτηση των ευρωπαϊκών λαών, μαζί και του ελληνικού λαού. Είναι χαρακτηριστικές τέτοιες ψευδοέννοιες όπως η απασχολησιμότητα, η ενεργώς γήρανση, η επισφάλεια, η φιλολογία περί ακαμψιών στην αγορά εργασίας, η λεγόμενη ενεργώς πολιτική απασχόληση, η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, η μετατροπή της εξόδου της συνταξιοδότησης από χρονική στιγμή σε παρατεταμένη διαδικασία, η ίδια η έννοια της δημιουργικής λογιστικής και των λεγόμενων εθνικολογιστικών εφαρμογών.
Το πιο εκκωφαντικό, που αποκαλύπτει την ουσία όλης αυτής της λεγόμενης θεσμικής παρέμβασης είναι το ζήτημα της ανεργίας. Το ίδιο το θέμα της ανεργίας και των κριτηρίων, που τουλάχιστον δέκα χρόνια χρησιμοποιούνται, χαστουκίζει όλη αυτή τη φιλολογία περί θεσμικής αναβάθμισης. Το ίδιο, γιατί αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας τόσα χρόνια χρησιμοποιούνται τα κριτήρια της EUROSTAT για την καταμέτρηση και τον ορισμό της ανεργίας. Αποδεικνύει το θέμα της ανεργία ότι τα στοιχεία της EUROSTAT είναι μηχανισμός κυνικής και ιδεολογικά προσανατολισμένης πλαστογράφησης των κριτηρίων της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.
Έτσι, φτάσαμε στο ότι τα κριτήρια το 8,5% του 9,2% ή του 10, 8% απέχουν πάρα πολύ –τουλάχιστον άλλο τόσο- από τα κριτήρια της πραγματικής ανεργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΕΣΕΕ καταγράφει 16% ανεργία και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας -για δικούς του λόγους, φυσικά όχι άσχετους- υπογραμμίζει ότι φτάνει η πραγματική ανεργία μέχρι και το 18% και το 20%.
Μια ουσιαστική πλευρά του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ανύψωση, η θωράκιση μηχανισμών απόρρητου και παρεμπόδισης οποιασδήποτε προσπέλασης στη μελέτη της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Διαμορφώνονται από μια σειρά άρθρα, ένα δίκτυο από διαβαθμισμένα τείχη απόρρητων διαδικασιών με ατσάλινη θωράκιση.
Αναφέρω επιγραμματικά ακριβώς και επί λέξει: Πρώτον, η δημοσίευση ή η διάδοση στατιστικών στοιχείων γίνεται μόνο αν δεν προκύπτει -άμεσα ή έμμεσα- η ταυτότητα εκείνων που παρέχουν ή εκείνων που αφορούν τα στοιχεία αυτά. Δεύτερον, άλλη διατύπωση: Οι εγγραφές στατιστικών στοιχείων καθίστανται ανώνυμες με σβήσιμο της μονάδας που τα συνέλεξε, ώστε να μην μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα ή έμμεσα από οποιονδήποτε τρίτο. Τρίτον, απαγορεύεται η χρήση των απόρρητων στοιχείων για φορολογικούς και ελεγκτικούς σκοπούς του κράτους του ίδιου. Σαφώς δεν αφορά τον Δημήτρη τον περιπτερά ή την Ελένη τη μανάβισσα. Αφορά τη δραστηριότητα των «μεγάλων ιπποτών του κέρδους», αυτών που πραγματοποιούν –να το πούμε έτσι- μια σειρά παράνομες ή στα όρια της παρανομίας δραστηριότητες.
Είναι εύγλωττα μερικά πράγματα. Πώς να γίνει εκτίμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα; Πώς να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο των καυσίμων; Ποιοι είναι και πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεγαλο-ωφειλέτες του ελληνικού δημοσίου; Τι γίνεται με τις τέσσερις χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις, που δεν αποδίδουν το Φ.Π.Α. του 2009, που ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ; Τι θα γίνει με τα εικονικά τιμολόγια των μεγαλοεταιρειών;
Διαμορφώνετε με το νομοσχέδιό σας ένα δίκτυο φραγμών διαβαθμισμένης πρόσβασης πύλες ελέγχου, που συγκροτούν θωράκιση των ροών του κεφαλαίου μεταξύ των «βασιλείων», των «βαρόνων του χρήματος» και στο ημίφως είναι οι «δούκες» της φοροδιαφυγής, με θεσμική προστασία, κατοχύρωση ευρωενωσιακής κοπής.
Εμείς καταδικάζουμε και σημειώνουμε ότι είναι ένα δίκτυο διαπλοκής αλληλοεξαρτήσεων ένα δίκτυο δωροδοκίας, εκμαυλισμού, ένας ολόκληρος «κήπος» διαφθοράς και εξαγορών. Από τα χαρακτηριστικά αυτά ζητήματα δείχνει ότι στο νομοσχέδιο δε λάμπει η διαφάνεια, πολύ δε περισσότερο η αλήθεια. Αντίθετα, το νομοσχέδιο πυροβολεί την αλήθεια και τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις.
Άλλες επισημάνσεις, πολύ κρίσιμες, που αποδεικνύουν πώς οι ανάγκες του ελληνικού λαού, τα δικαιώματά του για ενημέρωση για την κοινωνική και οικονομική ζωή, τσαλακώνονται και τσαλαπατιούνται σ' αυτό το νομοσχέδιο.
Πρώτον, πόσο θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης και έρευνας το γεγονός της επιβάρυνσης 1.100.000 λαϊκών νοικοκυριών από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η.; Τι επιπτώσεις υπάρχουν από τον ανταγωνισμό των ενεργειακών παικτών στην καθημερινότητα των εργαζομένων κατοίκων;

(SS)
(2EP)
Δεύτερον, η δραστηριότητα έντεκα χονδρεμπορικών αλυσίδων στον κλάδο των τροφίμων και πέντε μεταποιητικών ομίλων στα τρόφιμα. Δεν αποτελεί κρίκο στην εκτίμηση του φαινομένου της ακρίβειας;
Τρίτον, οι εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, στο σιτάρι, στο ροδάκινο, το πορτοκάλι, το λάδι, το βαμβάκι, των τιμών παραγωγού και πώς εξηγείται το αβυσσαλέο χάσμα από τις τιμές του χωραφιού στις τιμές του ραφιού του σούπερ μάρκετ; Θα ασχοληθεί η Στατιστική Υπηρεσία για να αναδείξει όλους αυτούς τους μηχανισμούς των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων;
Τέταρτον, η εκτίναξη των τιμών στα εισιτήρια της ακτοιπλοΐας, η γενίκευση των άγονων γραμμών από δέκα σε ενενήντα τα τελευταία επτά χρόνια με ταυτόχρονη χειροτέρευση της εξυπηρέτησης των νησιωτών και των άλλων επιβατών. Από τι υπαγορεύτηκε, αν όχι, από τη θωράκιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών;
Πέμπτον, πώς να διαλυθεί άραγε το μυστήριο των δαπανών για το φάρμακο που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία;
Έκτον, τι συνεπάγεται η κρατική ρύθμιση για την ανάπτυξη, τη γιγάντωση της εκπαιδευτικής σχολικής και μεταλυκειακής, κολεγιακής αγοράς σε όρους αμορφωσιάς και λειτουργικού αναλφαβητισμού για την ελληνική νεολαία που προωθεί και το άλλο Υπουργείο της Παιδείας.
Έβδομον, η προωθούμενη ωχαδερφάλεια, η απελευθέρωση των υπηρεσιών με την ενσωμάτωση της Συμφωνίας Bolkenstein, η επέκταση του αριθμού των προσωρινώς απασχολουμένων σε τι βαθμό επιδεινώνουν τους όρους της ζωής τους;
Όγδοον, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του προγράμματος σταθερότητας και αν αυτές θα αποτιμηθούν στατιστικώς στο κρίσιμο ζήτημα της χειροτέρευσης της ζωής, μα, και στο προσδόκιμο της επιβίωσης των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;
Ένατον, η οριοθέτηση και η περιφερειακή συγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προωθείται με το σύστημα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» πώς θα συμβάλλει στην ανακατανομή εισοδημάτων αφού κατοχυρώνεται ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα είναι πεδίο ευαγούς κερδοσκοπικής δραστηριότητας;
Δέκατον, θα μελετηθεί μήπως από τη Στατιστική Υπηρεσία η διαβρωτική επίδραση της ανταγωνιστικότητας στους όρους εργασίας;
Ενδέκατον, θα γίνει στατιστική τεκμηρίωση του παρασιτικού ρόλου της απουσίας οικονομικής και παραγωγικής νομιμοποίησης των εκλεκτών μελών της αγίας καπιταλιστικής οικογένειας;
Δωδέκατο και κρίσιμο ζήτημα και επίκαιρο. Η διόγκωση διαχρονικά του κρατικού χρέους, το έλλειμμα της κεντρικής διακυβέρνησης έχουν τελικά φυσικές αιτίες ή πολιτικές και ταξικές;
Άλλα κρίσιμα ζητήματα. Οι οικονομικοί πόροι της Στατιστικής Υπηρεσίας. Εμείς διαφωνούμε που δεν υπάρχει αποκλειστικότητα στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως επίσης εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε άλλη διάταξη που λέει ότι θα ασκεί και δραστηριότητα με κριτήριο το αντίτιμο των παρεχομένων υπηρεσιών με μια διαδικασία κατάλληλης τιμολόγησης.
Εκεί που επίσης χαστουκίζεται όλη αυτή η φιλολογία σας περί δημοκρατικής αναβάθμισης είναι ότι ενώ καταγράφονται αρμοδιότητες και υπερεξουσίες στο λεγόμενο Πρόεδρο του ΕΣΤΑ, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τέλος πάντων, ουσιαστικά δεν υπάρχει καμμία διάταξη για τις όποιες αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ κρίσιμες αρμοδιότητες όπως παραδείγματος χάρη, η μονάδα έρευνας και τεκμηρίωσης υπάγονται κατευθείαν στον Πρόεδρο.
Εμείς εκφράζουμε την αντίθεσή μας επίσης και στο ότι θεσμοθετούνται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις έργου, όπως και οι εξωτερικές συνεργασίες και απ’ αυτή την άποψη υποστηρίζουμε τις διατυπώσεις και τα αιτήματα που κατέθεσε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Συμπερασματικά το ελληνικό στατιστικό σύστημα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι ένα κρατικό, γραφειοκρατικό, φιλοκαπιταλιστικό και αντιδημοκρατικός μηχανισμός, ένας κρίκος επιτελείο στατιστικής συσκότισης εξωραϊσμού και εξαγνισμού των κριτηρίων της αντιλαϊκής πολιτικής. Το δημόσιο συμφέρον που επικαλείστε εμποτίζεται από τα ταξικά ιδιοτελή συμφέροντα της ηγετικής βιομηχανικής και επιχειρηματικής τάξης, δηλαδή τουλάχιστον των σαράντα δυο επιχειρηματικών ομίλων που καρπώθηκαν το 65% των κερδών της οικονομικής ανάπτυξης της πρόσφατης δεκαετίας.
Από αυτή την άποψη εμείς καταψηφίζουμε συνολικά το σύνολο του νομοσχεδίου και επί της αρχής του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλίας Πολατίδης. Θα σας δυσκολέψει λίγο η Έδρα αλλά …
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευτυχώς, άνοιξε το μικρόφωνο εδώ πέρα!
Ερχόμαστε σήμερα να μιλήσουμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε μια Ανεξάρτητη Αρχή. Εκτός από τα προβλήματα τα οποία έχει αυτή η διαδικασία, όλη των Ανεξαρτήτων Αρχών, εγώ θα το βάλω εντός εισαγωγικών το «Ανεξαρτήτων» όπως την έχουμε δει να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια από τότε που έγινε μόδα πλέον στην Ελλάδα για καθετί που δεν λειτουργεί στο Δημόσιο να κάνουμε και μια Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά υπάρχει και ένα ερώτημα το αν μπορεί αυτή η δημιουργία της Ανεξαρτήτου Αρχής, πράγματι να λύσει τα προβλήματα τα οποία επικαλείται η Κυβέρνηση.
Αν δούμε δηλαδή τους λόγους για τους οποίους έχουμε οδηγηθεί στα σημερινά προβλήματα, θα πρέπει να ανατρέξουμε αρκετά χρόνια πίσω. Θα πρέπει να ανατρέξουμε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην ουσία, στην οποία παρέδωσε η Ελλάς ένα μέρος της εθνικής της κυριαρχίας προκειμένου –δέχθηκε δηλαδή εκουσίως να γίνει μια αποικία η οποία- να υποβάλει στο κέντρο των Βρυξελλών κάθε φορά τα στατιστικά της στοιχεία. Η διαφορά, όμως, ήταν ότι οι αποικίες, την αποικιοκρατική περίοδο γινότανε με κάποιον αγώνα, υπήρχε μια κάποια κατάκτηση. Αντιθέτως, εδώ πήγαμε και γίναμε μόνοι μας μια αποικία.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε αυτά τα στατιστικά στοιχεία και προχωρώντας αυτή η διαδικασία είχαμε και στην Ελλάδα ορισμένες πολιτικές εξελίξεις. Είχαμε την άνοδο των εκσυγχρονιστών, των περίφημων εκσυγχρονιστών του κυρίου Σημίτη. Τι μας λέγανε λίγο-πολύ οι εκσυγχρονιστές;
Λέγανε ότι τα προβλήματα της Ελλάδος είναι κυρίως οικονομικά και ότι αν κάνουμε τις κατάλληλες υποχωρήσεις -αυτό που και τώρα ακούγεται, αλλά από τότε που ξεκίνησε να λέγεται μετ’ επιτάσεως- ότι αν κάνουμε τις κατάλληλες υποχωρήσεις τότε οι Ευρωπαίοι θα μας δώσουν, θα κάνουν κάποιες ευνοϊκές διευθετήσεις προς εμάς. Το ότι δημιουργήθηκε ο όρος «ευρωλιγούρηδες» απ’ αυτούς οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τα πάντα και την εθνική κυριαρχία, αλλά και την εθνική αξιοπρέπεια χάριν ορισμένων ευρώ.
Το αποτέλεσμα αυτό το έχουμε ζήσει. Το έχουμε ζήσει στα εθνικά θέματα με τα Ίμια, το έχουμε ζήσει με τη Συμφωνία της Μαδρίτης που αναγνώρισε για πρώτη φορά ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, το ζήσαμε με την παράδοση του Οτσαλάν, το ζήσαμε με το Ελσίνκι, με τη συμφωνία για την είσοδο δηλαδή της Τουρκίας από τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ζήσαμε με τις περιβόητες, με τις περίφημες ζεϊμπεκιές του κυρίου Παπανδρέου με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών με τον κ. Τζεμ.
Έναντι όλων αυτών η οικονομία παρ’ όλες τις υποσχέσεις -θα θυμάστε βέβαια, κύριε Υπουργέ, και την υποτίμηση στην οποία αναγκάστηκε να προβεί τότε η Κυβέρνηση- δεν ανέβαινε, δεν μπορούσαμε, είχαμε μια αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, από τότε ξεκίνησε ενδεχομένως και νωρίτερα από την εποχή της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, αλλά τότε είδαμε συνέχεια να προχωράμε πλέον ενώ ως τότε η Ελλάδα με τον άλφα ή βήτα βαθμό επιτυχίας κατόρθωνε ή προσπαθούσε να μπει σε ένα παραγωγικό μοντέλο και να έχει έναν παραγωγικό ιστό, τουλάχιστον στον τομέα της ελαφράς βιομηχανίας από εκεί και πέρα μπήκαμε καθαρά στο χρηματιστηριακό μοντέλο.
Η λατρεία τότε του Χρηματιστηρίου με την αύξηση που έλεγε ότι θα κατορθώσουνε όλοι να ζούνε στην Ελλάδα όπως ακριβώς ζούσαν και σε ορισμένες άλλες χώρες, χωρίς παραγωγή, χωρίς βιομηχανία, χωρίς πρωτογενή παραγωγή αλλά μόνο με το Χρηματιστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει η μεγαλύτερη μεταφορά χρημάτων από τη μεσαία και φτωχή ελληνική οικογένεια προς τους ολίγους καπιταλιστές.
Η Νέα Δημοκρατία βέβαια, για να μην τα ρίχνουμε στο ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε μέσω στελεχών της, είναι γνωστό το ποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πλούτισαν και αυτά από τη λεηλασία της ελληνικής οικογένειας. Γι’ αυτό και φρόντισε μέσω καταλλήλων χειρισμών το 2004 μόλις ανέλαβε την εξουσία στην ουσία να αμνηστεύσει αυτό το μεγάλο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Όταν, λοιπόν, απέτυχε και το Χρηματιστήριο, δηλαδή η μετατροπή της χώρας από χώρα παραγωγής σε χώρα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, θεωρήθηκε ότι η πανάκεια θα είναι η εισαγωγή του ευρώ.

(SM)
( 2SS)
Λέχθηκε τότε στους Έλληνες ότι εκτός των υπολοίπων, πρέπει να δεχθούνε κάθε θυσία αλλά και να δεχθούν, με το ένα κλείσιμο του ματιού προς τα στατιστικά στοιχεία -δηλαδή με τη δημιουργική λογιστική από τότε μπήκε στη ζωή μας και μας ταλαιπωρεί- να πιάσουν αυτά τα περιβόητα κριτήρια της εισόδου στην οικονομική και νομισματική ένωση.
Όταν η οικονομική και νομισματική ένωση δημιουργήθηκε, υπήρξαν προβλήματα σε όλες τις χώρες, λίγο-πολύ τις ίδιες στατιστικές αλχημείες κάνανε και οι υπόλοιπες χώρες, ενδεχομένως σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Πάντως χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα εργαλεία. Σήμερα η GOLDMAN SACS λέει ότι ήταν μια συνήθης πρακτική όσον αφορά το εργαλείο το οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση τότε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να μειώσει τεχνητά το χρέος. Το αν είναι ή όχι το γνωρίζετε εσείς, η Κυβέρνηση σας εννοώ η οποία έχει στελέχη που ανήκουν στο κόμμα σας και που μπορεί να τα ρωτήσει αν πράγματι ήταν έτσι η διαδικασία. Και εσείς όμως, κύριε Υπουργέ, είχατε κάποια επαφή λόγω της συμμετοχής σας στο γραφείο του τότε Πρωθυπουργού.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι αυτά τα γεγονότα τα έγραφαν τότε οι εφημερίδες. Έγραφαν, δηλαδή, οι ελληνικές και οι ξένες εφημερίδες και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες ή για την πλειονότητα αυτών, ότι υπήρχαν προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά έρχεται τώρα η επιτροπή και κάνει τη «Μωρά Παρθένο», ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Δεν γνωρίζει τίποτα για ό,τι έγινε και θέλει να μας πείσει ότι εξ απήνης κατελήφθη από την Ελλάδα και ότι οι «κακοί» Έλληνες κατόρθωσαν και τους έδωσαν κάποια στατιστικά στοιχεία και αυτοί οι «εύπιστοι» Ευρωπαίοι τα δέχθηκαν και δέχθηκαν και την Ελλάδα.
Και μάλιστα θα καταθέσω και στα Πρακτικά αυτό που λέει ο κ. Χανς Βέρνερ Σιν ο οποίος είναι επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας και ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και λέει επί λέξει ότι «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στην Ευρωζώνη επειδή δεν είχε τις προϋποθέσεις και τώρα εκβιάζει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του ευρώ». Αυτά λέει ο κ. Χανς Βέρνερ Σιν ο οποίος και αυτός τώρα τα κατάλαβε όλα για το τι συνέβαινε, τότε δεν ήξερε τίποτα.
Δεν μας λένε και δεν μας λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ το τι ανταλλάγματα δόθηκαν για να κάνουν τα στραβά μάτια σε όλη αυτή την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων. Εκτός εάν ισχυρίζεστε και μπορείτε να μας το πείτε, ότι όλα αυτά δεν έγιναν, ότι όλα τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής ήταν ψευδή και ότι εάν κακώς αποδόθηκε στην Κυβέρνηση Σημίτη ο όρος δημιουργική λογιστική.
Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην Κυβέρνηση το 2004 και στην ουσία κυβέρνησε με τον αυτόματο πιλότο. Ο κ. Καραμανλής συνέχισε με τον αυτόματο πιλότο, βέβαια τις παραμέτρους στον αυτόματο πιλότο τις είχε βάλει ο κ. Σημίτης, συνέχισε όμως την ίδια πορεία. Καμία αλλαγή δεν έγινε στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και θεωρήθηκε ότι τα πάντα θα μπορέσουν να λυθούν βάσει κατάλληλων είτε χειρισμών του Τύπου είτε χειρισμών των στατιστικών μεγεθών.
Αυτό τι δημιούργησε όμως; Η καταστροφή του παραγωγικού μοντέλου οδήγησε σε κατάρρευση των εσόδων. Η κατάσταση αυτή και με δεδομένο την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, οδήγησε στο να γίνεται πάρτι πλέον με τις εξωχώριες εταιρίες με αποτέλεσμα την ακόμη χειρότερη κατάρρευση των εσόδων. Η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος βασίστηκε στην τεράστια πιστωτική επέκταση και στην επέκταση η οποία έγινε στον κατασκευαστικό τομέα. Το πρόβλημα, όμως, ήταν ότι για κάθε ένα ευρώ για αύξηση του Α.Ε.Π., χρειαζόταν 4 ευρώ δάνειο.
Η μόνη λύση που απέμεινε τότε στην κυβέρνηση ήταν και πάλι το μαγείρεμα των στατιστικών. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, ότι στην επιτροπή και ο Πρόεδρος των εργαζομένων συμφώνησε με αυτά που λέει σε δημοσιεύματα ο κ. Κοντοπυράκης ότι, δηλαδή, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τα στατιστικά στοιχεία, τα στατιστικά στοιχεία ήταν σωστά. Και η επιτροπή την οποία συστήσατε εσείς προκειμένου να ελέγξει το θέμα των στατιστικών στοιχείων, δεν βγαίνει τουλάχιστον να έχει διαπιστώσει κάποια πολιτική παρέμβαση, απλώς περιορίζεται βασικά στο να περιγράψει την κατάσταση -που είναι κακή- και να πει σε ποια σημεία υπάρχει πρόβλημα μεθοδολογίας. Ανοικτά η επιτροπή δεν λέει ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση, αλλά το ίδιο λέει και ο τέως διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Κοντοπυράκης, όπως το ίδιο λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων.
Εσείς έρχεστε, λοιπόν, εδώ και παρ’ όλο που στο παρελθόν σας είχε ενημερώσει ο κ. Προβόπουλος –ισχυρίζεστε ότι σας είχε ενημερώσει- εσείς δεν ήσασταν προετοιμασμένοι ούτως ώστε μόλις αναλάβετε την εξουσία, να κάνετε κάτι επ’ αυτού. Ήρθατε μετά από δυο μήνες στην Κυβέρνηση και αυτό που κάνατε είναι η μετατροπή της Στατιστικής Υπηρεσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, στο οποίο συμφωνεί και η επιτροπή την οποία συστήσατε εσείς.
Σας έκανα μια ερώτηση στην επιτροπή την οποία δεν απαντήσατε, κύριε Υπουργέ, σχετικά με την επίσκεψη της GOLDMAN SACHS τον προηγούμενο Μάρτιο και στην οποία έγινε κάποια συζήτηση για την ανάληψη εκ μέρους της ευθύνης του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΑΞΙΑ» η GOLDMAN SACΗS έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο fund που δραστηριοποιήθηκε ποτέ σε δευτερογενή αγορά. Άρα εδώ προφανώς υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων, γιατί η εταιρία έχει δημιουργήσει ένα fund το οποίο πρέπει να βγάλει χρήματα από τη διαχείριση δευτερογενών τίτλων και ταυτοχρόνως θα έχει τη διαχείριση και του χρέους κάποιων κρατών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αυτό συμβαίνει μόνο στη Λατινική Αμερική.
Επίσης, ο τίτλος στην εφημερίδα «VETO» ήταν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πουλάει το χρέος στη GOLDMAN SACS στις 22 Νοεμβρίου 2009. Και λέει, επίσης, ότι το Μάρτιο του 2009 συναντήθηκε για πρώτη φορά στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με στελέχη της GOLDMAN SACHS, μέχρι το πρόσφατο δείπνο στο «Πεντελικό» παρουσία των Υπουργών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Δημητρίου Δρούτσα με τους κύριους Cohn, Πρόεδρο και επιχειρησιακό διευθυντή της εταιρίας, Jim O’Neill και τον αντιπρόσωπό της εταιρίας στην Αθήνα κ. Ηλιάδη. Συνέβησαν αυτά; Ναι ή όχι; Στην επιτροπή είπατε ότι δεν συνέβησαν.
Εδώ υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία λένε ότι πράγματι έγιναν συναντήσεις. Τελικά έγιναν ή δεν έγιναν οι συναντήσεις; Και τι ρόλο παίζει η GOLDMAN SACHS στην όλη αυτή διαδικασία;
Εγώ θα σας πω ότι με αυτή τη λύση που πάτε να κάνετε, με τη δημιουργία δηλαδή της ανεξάρτητης αρχής και αφού τα προβλήματα που έχει περιγράψει η επιτροπή είναι κυρίως μεθοδολογίας και λιγότερο πολιτικής λειτουργίας, τι ακριβώς προσπαθεί να κάνετε; Η Ανεξάρτητη Αρχή θα ήταν εάν υπήρχε η πεποίθηση σε όλους ότι πράγματι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις.
Εδώ, όμως, δεν είναι δυνατόν κάθε δημόσια επιχείρηση η οποία δεν δουλεύει σωστά και δεν κάνει τη δουλειά για την οποία την πληρώνει ο ελληνικός λαός και την έχει συστήσει το ελληνικό κράτος, εσείς να την αντικαθιστάτε με μια Ανεξάρτητη Αρχή. Και μέχρι τώρα οι «ανεξάρτητες» αρχές μόνο -θα βάλω εισαγωγικά στο ανεξάρτητες- «ανεξάρτητες» δεν ήταν. Να θυμίσω το στημένο κ. Δαφέρμο με τις ταυτότητες, να θυμίσω τι έγινε στο θέμα των υποκλοπών, να θυμίσω τι έχει γίνει με πάρα πολλές αποφάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος και πάλι μόνο ανεξάρτητος δεν δείχνει ότι είναι.
Και ούτως ή άλλως κάθε χώρα χρησιμοποιεί τις Ανεξάρτητες Αρχές και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο, αλλά καμία δεν κάνει αυτό που λέτε εσείς την τελείως ανεξάρτητη, πάντα την ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση η οποία πραγματικά οφείλει να κυβερνήσει.
Σας κάνουμε λοιπόν κάποιες προτάσεις. Απορρίπτουμε φυσικά την Ανεξάρτητη Αρχή αλλά κάνουμε κάποιες προτάσεις για να αλλάξει αυτή η διαδικασία. Πρώτον, εφόσον υπάρχει ανάγκη, τα Greek statistics πραγματικά είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα και όχι μια υπεκφυγή από την πλευρά σας να υπάρξει υπαγωγή της υπηρεσίας απευθείας στον Πρωθυπουργό για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Εάν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού μπορείτε με μετατάξεις προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, διότι γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είναι τεράστιος και μέσα στην έκθεση της επιτροπής που συστήσατε αναφέρεται στις συγκεκριμένες ελλείψεις προσωπικού και κάνει σύγκριση μάλιστα με την Ολλανδία και με το προσωπικό που υπάρχει σε άλλες χώρες.

(SM)
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα ουσιαστικά είναι στο μοντέλο της παγκοσμιοποίησης, το οποίο έχει χρεοκοπήσει. Είτε θέλετε να τα παραδεχθείτε είτε δεν θέλετε, δεν είναι πρόβλημα καθαρά οικονομικό. Είναι ότι η παγκοσμιοποίηση, όπως έχει προωθηθεί τα τελευταία δεκαπέντε έως είκοσι χρόνια, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και από τις πολυεθνικές που εκεί διοικούν, έχει αποτύχει. Έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι σ’ αυτό το μοντέλο αναφανδόν έχουν προσχωρήσει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Νέα Δημοκρατία.
Βλέπουμε ότι παρόλη τη σύγχρονη κρίση, οι χώρες που έχουν παραγωγή - όπως η Γερμανία και η Ολλανδία- και εξαγωγές, περνάνε πολύ πιο ήπια την κρίση αυτή και τα συμπτώματα, έχουν πολύ λιγότερες επιπτώσεις. Και αυτές οι δύο χώρες που έχουν τις μεγάλες εξαγωγές και τη μεγάλη παραγωγή είναι και η ελπίδα για να βγει η Ευρωζώνη από το πρόβλημα.
Αντιθέτως, οι χώρες που στηρίζονται στις υπηρεσίες, όπως η Βρετανία και στην τεράστια επέκταση του κατασκευαστικού τομέα, όπως η Ισπανία, αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Και η Βρετανία, μάλιστα, λέγεται ότι αντιμετωπίζει πολύ χειρότερο πρόβλημα, όπως λένε τα δημοσιεύματα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού.
Χρειάζεται, λοιπόν, αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι των συμπτωμάτων. Το πρόβλημα στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι πρόβλημα συμπτωμάτων και εσείς δεν αρκείστε στο να «δίνετε ασπιρίνη», αλλά ισχυρίζεστε ότι «αλλάζοντας το χρώμα της ασπιρίνης», θα πετύχετε τη λύση του.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο κάνει γνωστό ότι αναφορικά με τη μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) Υπηρεσίας ως Ανεξάρτητης Αρχής» ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Βουλευτή κ. Άδωνη-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα τρεις μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Θέλω να κάνω γνωστό, κύριοι συνάδελφοι, ότι έχουν εγγραφεί πάρα πολλοί ομιλητές, γι’ αυτό θα παρακαλούσα στη συνέχεια να τηρήσουμε το χρόνο. Η συνεδρίαση σήμερα θα διαρκέσει μέχρι τις 11.30 και αύριο θα συνεχίσουμε στις 10.00 η ώρα με ομιλητές. Είναι 47 ομιλητές για την ακρίβεια.
Ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημήτριος Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου γίνεται στην Ολομέλεια λίγες ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας.
Περιμένω κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώσετε το διάλογο με τον Υπουργό γιατί πιστεύω ότι και εσείς θέλετε να ακούσετε.
Ήδη, ο δικομματικός καυγάς που έχει ξεκινήσει γύρω από αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή, που ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα συσταθεί, πότε θα λειτουργήσει και τι πόρισμα θα βγάλει, έχει πετύχει τον πρώτο αποπροσανατολιστικό του στόχο. Στήνεται ένα σκηνικό δικομματικής σύγκρουσης, με το οποίο επιχειρείται να σκεπαστεί η «λυπητερή» των μέτρων και των μέτρων που έχουν παρθεί εναντίον των κοινωνικά ασθενέστερων και των φορολογουμένων και των μέτρων που έρχονται τις επόμενες μέρες πριν από τα μέσα Μαρτίου, με νέες αυξήσεις εμμέσων φόρων, με νέες περικοπές επιδομάτων, με νέες επιβαρύνσεις των κοινωνικά ασθενέστερων.
Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση και θα μετάσχουμε σε αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά προειδοποιούμε ότι ο δικομματικός καυγάς στήνεται για να σκεπάσει τη συναίνεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ που ήδη υπάρχει στη «λυπητερή» των μέτρων και θα οδηγήσει τη χώρα σε ένα νοσηρό παρελθόν. Και κανείς υπεύθυνος -όπως θα ήθελε ο ελληνικός λαός- δεν θα πληρώσει, κανείς υπεύθυνος δεν θα κρεμαστεί στο κατάρτι. Μακάρι να πέσουμε έξω.
Και αυτή μας τη δυσμενή πρόβλεψη την τεκμηριώνει και η εμπειρία. Την ίδια ώρα που οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Νέας Δημοκρατίας συγκρούονται για τα «μαγειρέματα» των μεν και των δε στα δημόσια οικονομικά και στατιστικά τους και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ ψηφίζουν χέρι-χέρι τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του κράτους για τα χρόνια αυτά ακριβώς που Εξεταστική Επιτροπή θα κληθεί να ελέγξει τα «μαγειρεμένα» στοιχεία. Και ρωτάω ποιος κοροϊδεύει ποιόν;
Αν θεωρείτε, κύριοι, ότι τα στοιχεία ήταν «μαγειρεμένα», σας ερωτώ γιατί εγκρίνατε πριν από λίγες μέρες, ΠΑ.ΣΟ.Κ και Νέα Δημοκρατία μαζί τα «μαγειρεμένα» στοιχεία, υπερψηφίζοντας από κοινού τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του Κράτους για το 2008; Γιατί κάνατε το ίδιο για το 2007, για το 2006, για το 2005, για την περίοδο δηλαδή που ζητάτε να ερευνήσουμε;
Είναι αλήθεια ότι αυτά τα χρόνια συχνά με ωμές κυβερνητικές πολιτικές, κομματικές παρεμβάσεις του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος «μαγειρεύτηκαν» τα στατιστικά στοιχεία, ιδιαίτερα στοιχεία που αφορούν στο δημόσιο έλλειμμα, στο χρέος, στα χρέη νοσοκομείων, στην «άσπρη» τρύπα των Δ.Ε.Κ.Ο., στο ύψος της ανεργίας και των μεθόδων υπολογισμού της.
Όλοι γνωρίζουμε, όμως, ότι γι’ αυτό το «μαγείρεμα» που είναι σπορ, στο οποίο έχουν ειδικευθεί και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο παρελθόν και στο οποίο ξεσάλωσαν οι τελευταίες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, η ευθύνη δεν βρίσκεται στη νομική υπόσταση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στις περισσότερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Στατιστική Υπηρεσία είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού. Υπάγεται και εποπτεύεται από Υπουργεία, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να εκδίδει πιο αξιόπιστες στατιστικές από τις ελληνικές. Αυτό οφείλεται στο ότι εδώ δεν έχει υπάρξει πολιτική βούληση για να υπάρξουν αξιόπιστες στατιστικές.
Δεν υποτιμούμε τον ρόλο των θεσμών, αλλά η αλλαγή ενός θεσμού δεν είναι πανάκεια για την εξασφάλιση αξιοπιστίας στα δημόσια στατιστικά. Το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία πολιτικής βούλησης.

(FT)
(AM)
Δεν υποτιμάμε τα θετικά πράγματα που περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο. Το ένα θετικό του, το οποίο προέκυψε μετά από πίεση και της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του Συλλόγου των εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, είναι ότι ενώ μέχρι τώρα η διοίκηση οριζόταν με αποκλειστική ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, θα διορίζεται εφεξής με πλειοψηφία 4/5 από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, κάτι που υποχρεώνει στην αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης.
Παραμένουν όμως, κατά την άποψή μας, σημαντικά αρνητικά, κίνδυνοι και ασάφειες στα άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου. Αρνητικά κενά και ασάφειες που αν παραμείνουν ως έχουν θα μας οδηγήσουν στο να το καταψηφίσουμε επί της αρχής. Σε αυτά θα ζητήσουμε και στην κατ’ άρθρον συζήτηση αλλαγές και βελτιώσεις συγκεκριμένες, υποστηρίζοντας και τις προτάσεις που με γραπτό υπόμνημά του κατέθεσε, μετά από ομοφωνία της γενικής του συνέλευσης, ο Σύλλογος των Εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Έρχομαι στις συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Πρώτα από όλα αυτό που μας ενδιαφέρει και δεν διασφαλίζεται με επάρκεια και σαφήνεια στο συζητούμενο νομοσχέδιο είναι η απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χαρακτήρα στην παραγωγή και τον έλεγχο των στατιστικών, που αφορούν στα οικονομικά του κράτους. Εδώ οι ασάφειες και στο άρθρο 1 και στο άρθρο 13 εμπεριέχουν τον κίνδυνο να μετατραπεί η υπό σύσταση αρχή σε ένα δημόσιο κέλυφος, που θα αναθέτει κατά κόρον έρευνες στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί την αξιοπιστία, την ακρίβεια και τον επαρκή έλεγχο. Γι αυτό και ζητάμε αλλαγές σε αυτά.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους είναι θετικό ότι οι παρόντες εργαζόμενοι, οι νυν εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με πλήρη κάλυψη των εργασιακών τους δικαιωμάτων υπάγονται στην υπό σύσταση αρχή. Αλλά είναι ασαφές το τι θα γίνει με αυτούς που θα προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα, δηλαδή η διαδικασία των προσλήψεων, οι συμβάσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις. Ζητάμε εκεί να εξασφαλιστεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ με ρητό τρόπο και η διαδικασία που δεν θα έχει προσωπικό δύο ταχυτήτων, που δεν θα ιδιωτικοποιεί από εδώ και πέρα τις διαδικασίες πρόσληψης, εξέλιξης του προσωπικού. Και μιλώ για το άρθρο 19.
Έρχομαι στο άρθρο 3 που αφορά τους πυλώνες, τους βασικούς παράγοντες που θα συγκροτήσουν αυτό το ελληνικό στατιστικό σύστημα. Εκεί η Κυβέρνηση προτείνει μεταξύ αυτών να είναι και το ΙΣΤΑΕΡ, ένα ινστιτούτο που μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, κύριε Πρόεδρε, ήταν ένα ινστιτούτο που διεύθυνε ο σημερινός Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί από δεκαπέντε περίπου παρόμοια ινστιτούτα που υπάρχουν στη χώρα, η Κυβέρνηση θεωρεί ως το πλέον αξιόπιστο το ινστιτούτο που έως προχθές διεύθυνε ο κ. Πανάρετος και οι πληροφορίες μου λένε ότι το ελέγχει και τώρα.
Υπάρχει μία πρόταση την οποία υποστηρίζουμε, που κατατέθηκε από τον κ. Χαραλαμπίδη στην επιτροπή της Βουλής εκπροσωπώντας το Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο, που λέει το εξής απλό και είναι θεσμικά δίκαιο και σωστό: «Έχουμε περίπου δεκαπέντε σχολές στατιστικής στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και τμήματα. Αυτά τα τμήματα, λοιπόν, όλα μαζί να ορίζουν τον εκπρόσωπό τους σε αυτό το συλλογικό σχήμα του δημόσιου στατιστικού συστήματος και αυτός ο εκπρόσωπος, που θα ορίζουν τα πανεπιστήμια, να αντικαταστήσει τον εκλεκτό και διάδοχο του κ. Πανάρετου».
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Είναι ένα τεστ αξιοπιστίας για την Κυβέρνηση, εάν ακολουθεί αρχές φαβοριτισμού ή αν ακολουθεί αρχές θεσμικής προσέγγισης στο θέμα.
Υπάρχει επίσης ένα θέμα με τον προϋπολογισμό της υπό σύσταση αρχής. Εμείς θέλουμε στο άρθρο 16 μία σαφή δέσμευση, μια σαφή διατύπωση που να λέει ότι το κράτος εγγυάται την κάλυψη των δαπανών προϋπολογισμού της υπό σύσταση αρχής, με απόλυτο τρόπο έτσι ώστε να μην έχουμε σε αυτό το θέμα κερκόπορτες και κινδύνους.
Επίσης, το άρθρο 5 μιλάει για τον έλεγχο από τη Βουλή, μια Βουλή που με το άρθρο 12 ορίζει τη διοίκηση με πλειοψηφία 4/5. Έχει αξία αυτός ο έλεγχος από τη Βουλή να γίνει ουσιαστικός, διαρκής και έντονος, γιατί αυτό που συζητάμε τώρα, το δράμα της Ελληνικής Βουλής και του ελληνικού λαού, όπου ψηφίζεται ένας προϋπολογισμός με έλλειμμα 2% και στην πορεία το έλλειμμα γίνεται 6% και μετά γίνεται 10% και μετά 13%, πρέπει να σταματήσει.
Επομένως, πρέπει στο άρθρο 5 να εξασφαλιστούν με ισχυρό και δεσμευτικό τρόπο ο ελεγκτικός ρόλος της Βουλής και μάλιστα να υπάρχει για κρίσιμες λειτουργίες της υπό σύσταση αρχής και η αναγκαία ευρύτερη πλειοψηφία. Αν δεχόμαστε το κριτήριο της ευρύτατης πλειοψηφίας για τη συγκρότηση της διοίκησης, πρέπει να το δεχόμαστε και για την πιστοποίηση και για τον έλεγχο. Γιατί η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται και γιατί κανένας θεσμός δεν μπορεί στις εθισμένες στις παρεμβάσεις και στα μαγειρέματα ελληνικές κυβερνήσεις να τις εμποδίσει και στο μέλλον να ξανακάνουν τα ίδια.
Όσον αφορά το άρθρο 7 ζητάμε μια σαφέστερη και πιο περιοριστική διατύπωση για το περίφημο απόρρητο, διότι η διατύπωση περί του απορρήτου που υπάρχει στο παρόν νομοσχέδιο επιτρέπει στο όνομα εθνικών σκοπιμοτήτων –και στο παρελθόν τα έχουμε ζήσει αυτά- να καλύπτονται στοιχεία, να μειώνεται η δυνατότητα διαφάνειας στην αξιοπιστία των στατιστικών, ελέγχου της Βουλής κ.λπ..
Στο άρθρο 11 είναι θετικό ότι προβλέπεται ένας ελεγκτικός ρόλος της Βουλής, αλλά πρέπει να υπάρχει μια σαφής δέσμευση ότι αυτή η διαδικασία του ελέγχου από τη Βουλή θα κυρώνεται με ευρύτερη πλειοψηφία. Δεν θα μπορεί το εκάστοτε κυβερνών κόμμα με την ελέω εκλογικού νόμου πλειοψηφία να ευλογεί τα στατιστικά. Να επιβάλλεται εδώ με τη ρύθμιση του νόμου η ευρύτερη συναίνεση.
Στο άρθρο 12, αναφέρθηκα σε αυτό και στο ότι είναι θετική η μετατόπιση της Κυβέρνησης στην πλειοψηφία των 4/5 από τη Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, αλλά ζητούμε τη δέσμευση και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα ενταχθεί και η ελληνική στατιστική αρχή στις πρόνοιες που περιλαμβάνονται και στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο άρθρο 101α του Συντάγματος περί ανεξάρτητων διοικητικών αρχών.
Έρχομαι στο άρθρο 20 που αφορά στις αρμοδιότητες του Προέδρου. Είναι σκανδαλώδεις, για μια αρχή που ορκίζεται στη διαφάνεια, οι υπερεξουσίες που δίνει στον Πρόεδρο. Σκανδαλώδεις! Το πιο χαρακτηριστικό που θα σας πω είναι ότι στο άρθρο 20 προβλέπει ότι το πιο νευραλγικό πόστο της υπό σύσταση αρχής, η Διεύθυνση Ερευνών και Μελετών, αυτή που κάνει δηλαδή τις κρίσιμες έρευνες και μελέτες, υπάγεται απ’ ευθείας στον Πρόεδρο και όχι στην αρμόδια Διεύθυνση Μελετών. Αναρωτιόμαστε γιατί και ζητούμε αυτό να αλλάξει.
Δεν θα επεκταθώ άλλο, γιατί δεν θέλω να καταχραστώ το χρόνο. Στην κατ’ άρθρον συζήτηση θα επανέλθουμε και με πρόσθετη τεκμηρίωση στις αλλαγές που ζητούμε. Επί της αρχής θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, για λόγους που σας εξέθεσα. Αν η Κυβέρνηση δείξει και τώρα και στην κατ’ άρθρον συζήτηση τη διάθεση να υιοθετήσει τις αλλαγές που προτείναμε και όλες υπαγορεύονται, πιστεύουμε, από τα κριτήρια της διαφάνειας, της ενίσχυσης του ρόλου της Βουλής, της ενίσχυσης της αξιοπιστίας, της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα αυτής της αρχής και της προστασίας και της ενίσχυσης του ρόλου των εργαζομένων, τότε είμαστε ανοικτοί να επανεξετάσουμε τη θέση μου.
(XS)
(2FT)
Αν η Κυβέρνηση υιοθετήσει τις αλλαγές που προτείνουμε και θα προτείνουμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση, είμαστε ανοικτοί ακόμα και να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Αν όμως η Κυβέρνηση επιμείνει δογματικά και αλαζονικά, όπως έκανε στην Επιτροπή στο νομοσχέδιο αυτό, έτσι όπως μας το παρουσιάζει, τότε θα το καταψηφίσουμε και στο σύνολό του.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδημούλη.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνος Γείτονας για επτά λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, με το συζητούμενο νομοσχέδιο, προωθείται η αναβάθμιση του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος και κατά συνέπεια, η βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων καθώς προωθείται και η απαγκίστρωση του συστήματος από κάθε είδους πολιτικές παρεμβάσεις μέσα από την ανεξαρτητοποίηση, την πραγματική ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία είναι –πιστεύω- μια ουσιαστική συμβολή στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Όπως ξέρουμε αναξιοπιστία δείξαμε στα χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης και όσον αφορά τις πολιτικές και τα αποτελέσματά της και όσον αφορά την δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων. Έτσι καταφέραμε να γίνουμε χλεύη εχθρών και φίλων, καλοθελητών και μη που μιλούν ειρωνικά για τα «Greek Statistics».
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του Κυκλώνα και όποιος κάνει πως δεν το καταλαβαίνει, στρουθοκαμηλίζει. Δεχόμαστε αλλεπάλληλες επιθέσεις ακόμα και από διάφορα μέσα, ακόμα και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, διότι, κυρία Πρόεδρε, πραγματικά στάζει χολή και χυδαιότητα διαπερνά το πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «FOCUS» και δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο, παρά, ντροπή τους. Νομίζω αυτό θα μείνει στίγμα στην ιστορία του γερμανικού Τύπου, την πρόσφατη ιστορία.
Η τραγική βέβαια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, στην οικονομία που βιώνουμε, δεν ήρθε από το πουθενά, δεν ήρθε τυχαία και το λέω αυτό διότι άκουσα και σήμερα τον αγαπητό συνάδελφο, εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, στα όσα είπε.
Στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και στην ύφεση, φτάσαμε σταδιακά, με βάση την ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και καλά θα κάνουν στη Νέα Δημοκρατία να δείξουν επιτέλους στον ελληνικό λαό ότι έχουν συναισθανθεί τις ευθύνες τους. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι συμπεριφέρεστε, παριστάνετε και τον Πόντιο Πιλάτο. Όμως, ο κόσμος «το έχει τούμπανο» για το ποιος φταίει, «και σεις κρυφό καμάρι».
Όσον αφορά δε ιδιαίτερα τα στατιστικά στοιχεία, η πρόσφατη έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι αποκαλυπτική. Είχαμε την ευκαιρία στην Επιτροπή Οικονομικών να τη συζητήσουμε και να ακούσουμε και εμπειρογνώμονες, όπως τον εκπρόσωπο της Τραπέζης της Ελλάδος, που μετείχαν στην Επιτροπή. Υπήρξε απόκρυψη και παραποίηση στοιχείων, των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν και των στοιχείων που κοινοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στο πόρισμα. Αναφέρω επί λέξει μια παράγραφο μόνο: «Τα στοιχεία της κεντρικής Κυβέρνησης που είχαν χρησιμοποιηθεί στη γνωστοποίηση της 2 Οκτωβρίου προς την EUROSTAT, δεν ενσωματώνουν τη μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών που έχει συντελεστεί μεταξύ Ιανουαρίου και τέλος Αυγούστου του 2009 και υποδήλωναν -αυτά τα στοιχεία δηλαδή που δεν ενσωματώθηκαν- διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ για το έλλειμμα σε ολόκληρο το έτος». Καθώς επίσης αναφέρεται στην έκθεση -και γνωρίζουμε πολύ καλά και υπάρχει επισήμανση- ότι, προς τη Βουλή τα χρέη των νοσοκομείων δηλώνονται επίσημα 5,2 δισεκατομμύρια, προς την EUROSTAT 2,2 δισεκατομμύρια.
Ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος -αν θυμάμαι- ότι η απάντηση της διευθύντριας που υπέγραψε την επιστολή προς τις Βρυξέλλες, ήταν ότι: Αυτοί μου έφεραν την επιστολή, δεν γνώριζα αγγλικά και την έστειλα.
Επιβάλλεται συνεπώς –και το λέω αυτό γιατί κάνουν κάποιοι συνάδελφοι ότι δεν το καταλαβαίνουν- η παραπέρα διερεύνηση του θέματος προκειμένου να δούμε τους υπεύθυνους και τις ευθύνες. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση προχώρησε, δεν της ήλθε έτσι η έμπνευση, προχώρησε στην εξεταστική επιτροπή, ώστε να μάθουν την αλήθεια και οι Έλληνες και οι εταίροι μας, με ποιες πράξεις και ποιες παραλείψεις και ποιων πραγματικά φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο αναξιοπιστίας, το οποίο δεν είναι χωρίς κόστος, μας κοστίζει διπλά. Μας κοστίζει με επαχθείς όρους, δανεισμούς και μας κοστίζει και με τη στενή επιτήρηση.
Θέλω να πω στον αγαπητό συνάδελφο, εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας -που τον άκουσα προηγουμένως να μιλάει περί αξιοπιστίας και αναξιοπιστίας- ότι περίσσευε επί των ημερών σας η αξιοπιστία γι’ αυτό και πραγματικά είμαστε σε στενή επιτήρηση και έχουμε τώρα εδώ και τους τρεις επιθεωρητές.
Ας είμαστε λοιπόν ρεαλιστές, ας δούμε την πραγματικότητα, δεν έχουμε άλλο λόγο που συστήνουμε αυτή την εξεταστική και πρέπει να περιοριστούμε σ’ αυτό που προσδιορίζεται ως αντικείμενο, δηλαδή τον προσδιορισμό υπευθύνων και ευθύνης γι’ αυτά τα ζητήματα.
Δεν έχουν θέση επομένως, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, οι απειλές για στείρες αντιπαραθέσεις για αναμόχλευση του παρελθόντος και εγώ πιστεύω -και το λέω μετά λόγου γνώσεως, κυρία Πρόεδρε, ως Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου- ότι κανένας από καμία πτέρυγα δεν έχει το δικαίωμα να ανοίξει πόρτα φρενοκομείου στη χώρα. Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Ούτε έχει θέση κανένας ρεβανσισμός και πολύ περισσότερο δεν μπορούμε στη χώρα αυτή να ποινικοποιήσουμε πολιτικές αποφάσεις.
Η εξεταστική επιτροπή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Πρέπει να βρεθεί η αλήθεια, να πέσει φως, έτσι ώστε να δοθεί μήνυμα προς τα έξω -και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό κυρίως- ότι στην Ελλάδα αλλάζουν τα πράγματα, ότι βάζουμε κανόνες, ότι η διαφάνεια, η αλήθεια, η τήρηση των υπεσχημένων δεσμεύσεων θα είναι πια συστατικά στοιχεία των κινήσεών μας ως Κυβέρνηση και ως κοινωνία.
Είμαστε αποφασισμένοι ως Έλληνες να βγούμε από την κρίση. Υπάρχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει την κατ’ αρχήν έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, που μοιράζουν δίκαια τα βάρη και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σ’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθώς περιέχει και τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές.
( Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή )
Θα τελειώσω σε μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Επειδή, κυρία Πρόεδρε, περισσεύει η μετρολογία και αυτή την εποχή, πρέπει να πούμε προς κάθε κατεύθυνση –και κύριε Υπουργέ, πρέπει να καταλάβουν και οι εταίροι μας- ότι όσον αφορά και τα μέτρα, ισχύει το ρηθέν ότι «το μέτρο είναι το άριστον». Να μη χάνουμε την αίσθηση του μέτρου, γιατί πραγματικά θα πρέπει και όσον αφορά τα μέτρα και τις δράσεις -κύριε Πρόεδρε, βλέπω με προσέχετε, ευχαριστώ- θα πρέπει να τηρείται η λεπτή ισορροπία που οδηγεί στη μείωση των ελλειμμάτων, δηλαδή στη δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς όμως να καθηλώνει την οικονομία στην ύφεση και χωρίς να απειλεί την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική γαλήνη.
Για μας, επειδή ρωτούν και ποια είναι η κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση, εγώ πιστεύω ότι μια είναι η κόκκινη γραμμή, η πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και η επίτευξη των στόχων. Το συζητούμενο νομοσχέδιο λοιπόν, εντάσσεται -και τελειώνω κυρία Πρόεδρε- προς το συνολικό αυτό σχεδιασμό -θα πούμε περισσότερα στα άρθρα- με τις ρυθμίσεις πραγματικά δημιουργείται ανεξάρτητη στατιστική αρχή, με όλες τις θεσμικές εγγυήσεις που κατοχυρώνουν διοικητική και λειτουργική αυτοτέλεια, καθώς και αναβαθμίζεται όπως είπα το σύστημα ανάπτυξης, παραγωγής και διάδοσης των επίσημων στατιστικών στοιχείων.
Άρα, είναι μια σοβαρή προσπάθεια η νομοθετική πρωτοβουλία. Έγινε πολλή συζήτηση και στην επιτροπή, έγινε διαβούλευση, έγιναν βελτιώσεις. Έγιναν και σήμερα βελτιώσεις με βάση τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και όλα αυτά είναι προς τη θετική κατεύθυνση και πιστεύω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι αφαιρούν κάθε πρόσχημα, απ’ όλα τα κόμματα να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
( Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γείτονα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει πλέον αποκατασταθεί το σύστημα στο Βήμα και μπορούν οι κύριοι συνάδελφοι να έλθουν να μιλήσουν από του Βήματος.
Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει το λόγο.
( MT )
(2XS)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας του ελληνικού στατιστικού συστήματος, πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του τρόπου συλλογής, καταγραφής, επεξεργασίας, αποτύπωσης των στατιστικών στοιχείων, πρωτοβουλία ορθή, που έρχεται ως απόρροια σχετικών πρόσφατων διαπιστώσεων και συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσιονομικών στοιχείων.
Αυτή, όμως, η διαπίστωση απέχει από τη διατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης του σχεδίου νόμου ότι η εγκυρότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων έχει αμφισβητηθεί έντονα και οφείλεται κατά ένα μέρος στην επιλογή της δημοσιονομικής απογραφής, η οποία διενεργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και αυτό διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Γείτονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδηλώσει τις επιφυλάξεις της όσον αφορά την ποιότητα των στατιστικών δεδομένων πολλές φορές και πριν από το 2004, δηλαδή από το 2002.
Από το 2002 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε αμφιβολίες για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας στα δελτία 35 το Μάρτιο του 2002 και 116 το Σεπτέμβριο του 2002. Το 2004 επανέλαβε τις αμφιβολίες της, δελτίο τύπου 38 το Μάιο του 2004 και προχώρησε σε εκτεταμένες αναταξινομήσεις, αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε έντεκα περιπτώσεις έδιναν παραπλανητικές αναφορές στη EUROSTAT για την περίοδο 1997-2003. Τα σχετικά έγγραφα, συνημμένα 1 και 2, είναι στη διάθεσή σας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Οι εκθέσεις, τις οποίες επικαλείστε, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιανουαρίου του 2010, στις σελίδες 6,12 και 13 και η Επιτροπή -που μόλις επικαλεστήκατε- του Υπουργείου Οικονομικών, στη σελίδα 26, επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.
Υπάρχουν παραπλανητικές αναφορές σχετικά με την υπερεκτίμηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών οργανισμών, την υπερεκτίμηση των φορολογικών εσόδων, την ελλιπή καταγραφή των αμυντικών δαπανών, τη μη ακριβή καταχώρηση της ανάληψης χρεών, τη μη ακριβή καταγραφή της κεφαλοποίησης των τόκων, τη μη ορθή ταξινόμηση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων.
Σ’ αυτές θα πρέπει κανείς να προσθέσει τις εκτεταμένες, τις συστηματικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν την περίοδο 2000-2001 για τη διαχείριση και απόκρυψη του δημοσίου χρέους και για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δημιουργική λογιστική άγνωστη ή γνωστή, αλλά νόμιμη, ηθική και ασήμαντη για τα μέλη της Επιτροπής, που συνέστησε το Υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων, αφού απουσιάζει από την έκθεσή της η αναφορά σ’ αυτήν.
Είναι πρακτικές, όπως πρώτον, συναλλαγές κατά τις οποίες η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2001, μέσω πράξεων μετατροπής συναλλαγματικού χρέους από ξένα νομίσματα σε ευρώ, καρπώθηκε το συναλλαγματικό όφελος, όπου αυτό ήταν θετικό, ενώ για το χρέος όπου υπήρχε συναλλαγματική ζημία, την απέκρυψε μέσω κρυφού δανεισμού με μυστικές πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων, swaps, τις οποίες συμφώνησε με την Goldman Sachs με επαχθείς όρους. Πήρε συνεπώς τα κέρδη, έκρυψε τις ζημιές. Από αυτή τη συναλλαγή η κερδοφορία της Goldman Sachs ανήλθε στα 300 εκατομμύρια δολάρια και το στέλεχός της που την έκλεισε προήχθη σε partner της εταιρείας.
Η έκθεση μάλιστα της Επιτροπής, την οποία επικαλείστε, αναφέρει ότι αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοηθούν στη διαχείριση των τρεχουσών ελλειμμάτων, αλλά επηρεάζουν τις δανειακές ανάγκες και κυρίως το ύψος του μελλοντικού χρέους.
Και επειδή λέτε ότι είναι νόμιμα, σημερινό δημοσίευμα του επικεφαλής, του προέδρου του τομέα της επενδυτικής τράπεζας, της Goldman Sachs αναφέρει ότι αυτές οι συμφωνίες της Ελλάδος με την Goldman Sachs θα έπρεπε να είναι πιο διαφανείς και είναι γεγονός ότι συμφωνίες για συναλλαγματικά swaps μεταξύ Ελλάδος και Goldman Sachs παρήγαγαν μία μικρή, αλλά όχι ασήμαντη μείωση στο έλλειμμα και το χρέος της χώρας. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δεύτερον, οι τιτλοποιήσεις απαιτήσεων το 2000 και το 2001 μέσω της προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών, εισροών δηλαδή, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα Κρατικά Λαχεία, το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το Eurocontrol, τιτλοποιήσεις που δεσμεύουν μελλοντικά έσοδα για την εκπλήρωση άμεσων οικονομικών αναγκών και σχετίζονται με ανεύθυνη οικονομική πολιτική, αλλά εγείρουν και θέματα διαφάνειας.
Σημερινό δημοσίευμα: Ο επικεφαλής του τμήματος Debt και Development Finance του ΟΗΕ αναφέρει ότι το να δεσμεύσει κανείς στην Ελλάδα μελλοντικά έσοδα για την εκπλήρωση άμεσων οικονομικών αναγκών εγείρει θέματα ηθικής, που σχετίζονται με ανεύθυνη οικονομική πολιτική. «Δεν μπορείς να χρησιμοποιηθείς –αναφέρει- τα έσοδα των μελλοντικών γενεών για να λύσεις τα άμεσα προβλήματά σου». Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτή η εικόνα της χώρας συνεπώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτέλεσε το εφαλτήριο ώστε η EUROSTAT, μέσα από συνεχείς μεθοδολογικές επισκέψεις, γραπτά υπομνήματα, εκτενή σχέδια δράσεις, να εκφράσει αρκετές φορές αμφιβολίες και ενστάσεις για την ποιότητα των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων.
Αποτέλεσμα, όμως, της συνεργασίας ελληνικών και κοινοτικών αρχών είναι η βελτίωση σε αρκετούς τομείς και η πρόοδος σε πολλά ζητήματα. Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις σελίδες 15 και 16 το επιβεβαιώνουν. Η ποιότητα, όμως, των στοιχείων συνέχισε να υστερεί, καθώς αρκετά μεθοδολογικά προβλήματα, τα οποία και καταγράφει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέμειναν. Θεωρώ συνεπώς ότι οι ρυθμίσεις του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου μπορεί να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται και σε αναντιστοιχία των στοιχείων που υπεβλήθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναθεώρησε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 εξαιτίας –όπως υπογραμμίζει η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- των επιπτώσεων της κρίσης, των δημοσιονομικών διολισθήσεων σε χρονιά εκλογών και των λογιστικών αποφάσεων της Κυβέρνησης -σελίδα 3 της Έκθεσης- αποφάσεων που ελήφθησαν εν αγνοία της ΕΣΙΕ, αφού η αναθεώρηση του ελλείμματος αποφασίστηκε μόνο από την πολιτική ηγεσία και τη Διεύθυνση Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου -σελίδα 18 της έκθεσης- αποφάσεις που περικλείουν και τις λογιστικές ακροβασίες, στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λογιστικές πρακτικές που πρόσφατα αναγνώρισε και ο Επίτροπος κ. Αλμούνια, ο οποίος, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Χουντή, υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το έλλειμμα του 2009 με μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αντιστοιχούν σε μιάμιση ποσοστιαία μονάδα του Α.Ε.Π., στις 26/1/2010. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είναι πρακτικές που καυτηρίασε και ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου, πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είπε ότι αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάλυπτε αμέσως τις θέσεις πολιτικών και υπηρεσιακών προϊσταμένων του Υπουργείου Οικονομικών, τότε θα μπορούσε να μειώσει το έλλειμμα κατά 7,5 μονάδες και όχι κατά 10. Άρα, το έλλειμμα μάλλον είναι φουσκωμένο κατά 2,5 μονάδες το 2009, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Πρέπει μάλιστα να αξιολογήσουμε και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης αυτούς τους μήνες, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Πώς είναι δυνατόν για το 65% της υστέρησης των εσόδων όλου του 2009 να ευθύνεται μόνο το τελευταίο τρίμηνο; Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 η υστέρηση των εσόδων ήταν 13,3%, υπερτετραπλάσια όλου του πρώτου εννιαμήνου που ήταν μόνο 3%. Καταθέτω το σχετικό πίνακα στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η αποτύπωση των παραπάνω παρατηρήσεων δεν υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στη συλλογή, καταγραφή και παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων, προβλήματα όμως συστημικά, τα οποία δεν θα επιλυθούν μόνο μέσα από την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε και ο συνάδελφος κ. Αλευράς στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, θα έχουμε μεν ένα σύστημα ανεξάρτητο ως προς την καταγραφή, αδύναμο όμως στην πρωτογενή παραγωγή των στατιστικών στοιχείων και αυτό θα πρέπει να το προσέξει η Κυβέρνηση συνολικά.
Η αξιοπιστία της χώρας χτίζεται με μέτρα, με πρωτοβουλίες, με δομικές συστημικές αλλαγές. Δεν χτίζεται σε σκηνικό πόλωσης και όξυνσης, με κατασκευή ενόχων εντός και εκτός χώρας.
Η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων προδίδει κομματική σκοπιμότητα. Αποτελεί απόπειρα απόδρασης από τη σκληρή πραγματικότητα, για την οποία μερίδιο ευθύνης φέρει και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους τελευταίους πέντε μήνες με την ολιγωρία και την ανεπάρκειά της. Έχει σκοπό να κρύψει και όχι να αποκαλύψει την αλήθεια.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Σταϊκούρα.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Πριν από λίγο στις ειδήσεις άκουσα έναν Ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, ομογενή της Γερμανίας να λέει σε απευθείας μετάδοση από τις Βρυξέλες ότι ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι απατεώνας, έτσι απλά. Έλεγε για τον κ. Αλογοσκούφη. Εκεί καταντήσαμε.
Έτσι απλώς καταντήσαμε ο οποιοσδήποτε να βγάζει συμπεράσματα εκ του μακρόθεν. Εκεί οδηγείτε τη χώρα, εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και η Νέα Δημοκρατία η οποία προχθές εδέχθη –και είναι όμηρος εκείνης της φράσεως της αποδοχής- την Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή.
(MB)
(2MT)
Τι πάτε να κάνετε; Και γιατί το κάνετε; Και έχετε και μία δειλία και λέτε: «2004 με 2009». Δεν έχετε τουλάχιστον την άνεση και την ανδρεία να πείτε: «Ωραία. Πάμε από το ’99, από τον αγώνα να μπούμε στην ΟΝΕ», εάν όχι από το ’80 που είναι μακριά. Έχετε και δειλία! Δύο αρνητικά στοιχεία σε μία πρόταση είναι πολλά.
Τι θα πάμε να βγάλουνε; Θα πάνε να βγάλουνε δηλαδή ότι είχαμε κλέφτες ή παλιανθρώπους ή απατεώνες -όπως ακούστηκε σήμερα από τηλεοράσεως, από τις Βρυξέλλες- Υπουργούς και κυβερνήσεις. Το ερώτημα: Εάν έγιναν αυτά που έγιναν, που αν θέλετε να βοηθήσω τη σκέψη σας, πιστεύω ότι έγιναν, έγιναν με κάποιο δόλο; Δηλαδή ο Παπαντωνίου τότε κι ο Αλογοσκούφης τώρα έβαλαν τίποτα στην τσέπη τους; Δηλαδή το έκαναν αυτό, πήγαν τα ψευδή, τα αλλοιωμένα στοιχεία -η «δημιουργική λογιστική», όπως κάθε φορά το ονομάζετε- για να κερδίσουν τι; Έγινε τίποτα τέτοιο; Όχι. Απ’ αυτή τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε και η οποία είναι πάγια πρακτική στην Ευρώπη -και το λέω σ’ αυτούς που δεν έχουν περάσει από τις Βρυξέλλες, γιατί όσοι έχουμε περάσει από τις Βρυξέλλες ξέρουμε ότι δεν είναι πρωτοείσακτο αυτό το θέμα, όπως το διαπραγματεύτηκε και η μία και η άλλη Κυβέρνηση- έρχομαι και λέω: Ωφελήθηκε κάποιος μεγάλος, για να μπούμε στην υπόνοια ότι αυτός ο μεγάλος έδωσε τόσα στον έναν Υπουργό ή τόσα στον άλλο Υπουργό; Είναι δυνατόν;
Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που βγαίνουν, με το να βγαίνουν περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας, όπως το Focus με αυτό το χυδαίο πρωτοσέλιδο που έκανε το γύρο του κόσμου σήμερα; Και θα δώσουμε κι άλλη τροφή; Να δώσουμε τροφή να σηκωθεί στην επόμενη εικαστική απόδοση της Αφροδίτης κι άλλο δάκτυλο; Αυτό πάμε να κάνουμε εδώ μέσα.
Βέβαια στη χυδαιότητα αυτή ως δημοσιογράφος δεν μπορούσα παρά να απαντήσω και πριν από λίγο έστειλα επιστολή στη διεύθυνση του Focus και τους είπα: «αν υπάρχουν ανάγκες ανάμεσα στους αναγνώστες που διαμορφώνετε με τέτοια εξώφυλλα, να σας στείλω μερικές κάρτες». Και πήγα στο Μοναστηράκι και πήρα όλες τις κάρτες με τους σάτυρους κι όπως απεικονίζονται και τις έστειλα για τις ανάγκες της διεύθυνσης, του προσωπικού του περιοδικού και των αναγνωστών του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν προσεβλήθη. Πάμε για άλλα τέτοια πρωτοσέλιδα; Αυτό πάμε να κάνουμε;
Κι εν πάση περιπτώσει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατάντησε εκεί που κατάντησε, χωρίς να έχει λόγους να το κάνει. Το κόμμα των εκατόν εξήντα Βουλευτών, της επικυριαρχίας σήμερα στα πολιτικά δρώμενα με την κατάσταση που είναι η Νέα Δημοκρατία, τι λόγους είχατε να το κάνετε αυτό; Να πείτε ότι είχατε μια αναιμική πλειοψηφία και θέλατε να υπερβείτε, να ανεβείτε, να κερδίσετε τις εντυπώσεις, να κουράσετε την Αντιπολίτευση, να το καταλάβω. Για ποιο λόγο το κάνατε; Βρείτε μου ένα ωφέλιμο στοιχείο.
Εγώ το είπα και το επαναλαμβάνω: Εάν νομίζει η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το θέλει αυτό -γιατί υπάρχουν άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες νουνεχείς, εχέφρονες σ’ αυτό το κόμμα- βάλτε μια κλειστή κάλπη κι αν αυτή η απόφαση, αν αυτή η ιδέα πάρει πλειοψηφία προχωρήστε την. Μα, το αρνείστε όλοι. Το σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας με έπιασε την προηγούμενη φορά και μου είπε: «τι πάμε να κάνουμε;» Τι πάτε να κάνετε, αλήθεια; Και γιατί το κάνετε; Να κάνετε τι; Να ταπεινώσετε τον Καραμανλή; Μόνος του έφθασε στο έσχατο σημείο. Να ταπεινώσετε τον Αλογοσκούφη; Του έδειξε την πόρτα ο ελληνικός λαός. Γιατί το κάνετε; Τι θα κερδίσουμε; Αυτό, δε, το αστείο επιχείρημα ότι μας το επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ή όργανα ή κάποιοι από εκεί, αυτό είναι που με εκνευρίζει περισσότερο. Δηλαδή μέσα στο σπίτι μας θα μας επιβάλουν τι θα κάνουμε, επειδή βρισκόμαστε σε μία δύσκολη θέση, εξαιρετικά δύσκολη; Πώς, κύριε Υπουργέ, το δεχθήκατε εσείς αυτό, ότι θα κάνετε αυτό, και σπεύσατε εδώ να παρασύρετε την Κυβέρνηση να κάνει αυτό το μεγάλο λάθος;
Κι εσείς οι της Νέας Δημοκρατίας γιατί συμμετέχετε; Τι σημαίνει «κάνουμε αντιπρόταση»; Δηλαδή κάνουν αυτοί ένα έγκλημα κι ερχόμαστε εμείς και βάζουμε τρία εγκλήματα, τρεις τετραετίες, πέντε τετραετίες. Δηλαδή πολλαπλασιάζεται το έγκλημα το οποίο αποπειρώνται να κάνουν αυτοί. Σηκωθείτε να φύγετε! Μην συμμετέχετε καθόλου! «Δεν συμμετέχουμε καθόλου, δεν μας ενδιαφέρει τι κάνετε, κάντε την μόνοι σας». Εγώ πιστεύω ότι οι μόνοι οι οποίοι θα συμπράξουν είναι εκείνοι οι οποίοι αμφισβητούν μονίμως το πολιτικό σύστημα της χώρας. Φύγετε!
Εμείς ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός το είπαμε: «Δεν μας ενδιαφέρει, δεν θα συμμετέχουμε, δεν βάζουμε άνθρωπο μέσα». Ξεκινάτε με μία κολοβή επιτροπή. Και εάν κι η Νέα Δημοκρατία αντιληφθεί τι συμφέρει πραγματικά τον τόπο, θα αντιληφθεί πράγματι ότι δεν πρέπει να είναι μέσα.
Κι επειδή ο αξιότιμος και εξαιρετικά συμπαθής σ’ εμένα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής είπε προχθές ότι εγώ ενδιαφέρομαι για την «πολυκατοικία», θα του πω: Ωραίο αστείο. Το πολυείπαμε, κύριε Υπουργέ. Ο μόνος που δεν μπορεί να έχει ευθύνη σ’ όλες αυτές τις σαχλαμάρες είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Σε καμία σαχλαμάρα! Δεν συμμετείχαμε και δεν συμμετέχουμε σ’ αυτά τα πράγματα. Όμως επιτέλους αυτή τη στιγμή να μην δώσουμε τροφή σ’ όλους εκείνους οι οποίοι πολεμάνε την Ελλάδα. Και είναι πολλοί.
Και δεν είναι μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σας το είπα και το επαναλαμβάνω και το ξέρει και το Μαξίμου. Είναι αυτό το παιχνίδι το οποίο ξεκίνησε η Μεγάλη Βρετανία που έχει χωθεί παντού, κύριε Παπουτσή. Ξέρετε την Ευρώπη καλύτερα παντός άλλου, αφού ήσασταν πέντε χρόνια επίτροπος εκεί. Δεν υπάρχει γενικός διευθυντής που να μην είναι Άγγλος. Ελέγχουν πλήρως το σύστημα κι έχουν αποφασίσει να το ναρκοθετήσουν, μαζί με τη Δανία και τη Σουηδία. Σ’ αυτή, λοιπόν, την οδυνηρή μάχη εμείς είμαστε τα θύματα και είναι λάθος, κύριε Υπουργέ, να αποδέχεστε κι εσείς κι ο αξιότιμος Πρωθυπουργός όλα αυτά τα οποία αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι εις βάρος μας, να χαμηλώνετε το κεφάλι. Είμαστε τα θύματα. Σ’ αυτόν τον πόλεμο τον υπόγειο που γίνεται μεταξύ δολαρίου κι ευρώ, μεταξύ της ναρκοθετήσεως της ΟΝΕ από τα τρία κράτη, η Ελλάδα είναι το θύμα. Δεν είμαστε εμείς οι ανοιχτοί που προκαλέσαμε τη μήνι. Βρήκαν εμάς ως θύμα, εμάς μας βρήκαν ως τον αδύνατο κρίκο και μας πολεμάνε. Κι έπρεπε να πάτε στην Ευρώπη και να ζητήσετε τα ρέστα, όχι να είστε από κάτω!
Γιατί εξάλλου, κύριε Υπουργέ, στους Γερμανούς τα δώσαμε όλα. Μας πήραν τα Ναυπηγεία, μας πήραν τον Ο.Τ.Ε., μας πήραν το Αεροδρόμιο, μας παίρνουν κάθε μέρα το βιός μας από την Lidl και θα μπορούσατε να διεκδικήσετε πολλά πίσω, να διεκδικήσετε όλα αυτά τα χρόνια που είναι τα Lidl κι από το τζίρο που έχει κάνει το Lidl τα υπερκέρδη. Και σήμερα κιόλας, κύριε Υπουργέ, βάλτε ένα συνεργάτη σας να ανέβει στο internet και να σας βρει τις τιμές του Lidl σε Γαλλία και Γερμανία. Αν υπάρχει ένα είδος που δεν έχουμε διπλάσια τιμή, να μου το πείτε. Μας κλέβουν! Τα δικά μας λεφτά θέλουμε πίσω. Δεν μας κάνει καμία χάρη η Γερμανία. Και βεβαίως την Παρασκευή είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός θα αντιληφθεί την ευαισθησία της ερωτήσεως που κατέθεσα για τις γερμανικές αποζημιώσεις και θα έρθει εδώ να συζητήσουμε. Να καταλάβουν ότι εμείς είμαστε στη δίνη του δικού τους πολέμου και υποφέρουμε εξαιτίας αυτού του πολέμου.
Και εντέλει, ας καταλάβουν κάποιοι ότι αλλάζουν τα πράγματα. Αυτό το οποίο ζούμε, κυρίες και κύριοι, για εμένα είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο το προσπάθησε πολλές φορές η Ευρώπη. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το προσπάθησε με την Ιερά Συμμαχία. Το προσπάθησε μετά με τον Ναπολέοντα, το προσπάθησε μετά με τον Χίτλερ. Τώρα έχουμε την πιο μοντέρνα έκφραση, αυτή την οποία ζούμε. Εγώ πιστεύω ότι είναι η αρχή του τέλους αυτό το οποίο ζούμε τώρα. Μπορεί να περάσουν και είκοσι και τριάντα χρόνια, αλλά η ιστορία της ΟΝΕ τελειώνει. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οδηγούμεθα σε μια αναπροσαρμογή της Γιάλτας κι εκεί να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του γι’ αυτά τα οποία έρχονται. Και δεν πρέπει να μένουμε προσηλωμένοι σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, η οποία δεν βοήθησε την Ελλάδα. Από πότε η Ελλάδα είναι σ’ αυτή την κατάσταση; Από τότε που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Είναι έτσι ή όχι; Ζούμε καλύτερα ή χειρότερα; Και πόσο καιρό είμαστε μέσα; Απολαύσαμε, ξέρω εγώ, τη χλιδή μιας εκατονταετίας; Σε μόλις εννέα χρόνια ανατιναχθήκαμε στον αέρα! Ας αναζητήσουμε κι άλλες λύσεις. Και να ξέρουν ότι εμείς δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός. Γιατί αυτό που έγινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο κάποιοι δεν αντελήφθησαν και κάποιοι δογματικά το πολέμησαν, είναι το ότι μετατραπήκαμε σε αποικία. Εμείς ο Νότος, κι εξαιρετικά η Ελλάδα, είμαστε μία αποικία της Γερμανίας που πρέπει όλοι να δουλεύουμε για τη Γερμανία. Τα πάντα να είναι Γερμανία: οι εξοπλισμοί σε μεγάλο κομμάτι να είναι Γερμανία, τα προϊόντα που εισάγουμε στη χώρα να είναι από τη Γερμανία κι η αναφορά μας είναι μονίμως η Γερμανία, για να έρχεται σήμερα η Γερμανία να μας εξευτελίζει διεθνώς.
(BS)
02MB
Και δεν άκουσα καμία κουβέντα. Ναι, κύριε συνάδελφε, αυτή είναι η αλήθεια. Και χαίρομαι που συμφωνούμε επιτέλους με την άλλη άκρη του ναυτικού τόξου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνούμε ακριβώς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Αυτή είναι η ιστορία. Μας ξεφτιλίζει. Και τα λεφτά μας πήρε και είμαστε και απολογούμενοι γιατί μας πήραν τα λεφτά μας. Είμαστε απολογούμενοι γιατί μας πήραν τα λεφτά μας.
Τι θα κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση, κύριε Υπουργέ; Θα ζητήσετε πίσω τα ρέστα ή θα πηγαίνουμε παθητικά να παρακαλάμε «δώστε μας λεφτά» αλλά δεν το ομολογούμε. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν ζητάμε μεν λεφτά αλλά «δώστε τα μας» με κάποιο τρόπο. Γιατί; Για ποιο λόγο; Γιατί λεηλατούν τον τόπο μας;
Το 80% του εμπορίου, κύριε Υπουργέ –και το έχω ξαναπεί σ’ αυτή την Αίθουσα- είναι σ’ αυτούς τους κολοσσούς των πολυεθνικών καταστημάτων. Κάποτε το 80% του εμπορίου ήταν στα ελληνικά χέρια, στον κυρ-Μιχάλη, στον κυρ-Πέτρο, στον κυρ-Θανάση και ανακυκλώνονταν τα χρήματα. Όσα λεφτά βγάζετε πηγαίνετε την Παρασκευή στο Carrefour ή στο Lidl και σε κάποια άλλη πολυεθνική εταιρεία και τα ακουμπάτε. Είναι τα λεφτά τα δικά σας. Κάθε φορά που μπαίνετε εκεί μέσα συνειδητοποιήστε ότι πληρώνετε το μεροκάματο ενός Χέλμουτ ή ενός Πωλ. Αυτά πληρώνετε. Με το που μπαίνεις μέσα στο Carrefour να ξέρεις ότι πληρώνεις τα μεροκάματα ενός γάλλου και μιας γαλλίδας. Όταν μπαίνεις στο Lidl πληρώνεις τα μεροκάματα ενός γερμανού. Γιατί τα λεφτά φεύγουν και πάνε εκεί την Παρασκευή το βράδυ. Όλο το ταμείο. Όταν έχετε διαρροές της τάξεως, κύριε Υπουργέ, των 50 δις περίπου προς αυτή την κατεύθυνση πώς θα μπορέσετε να τα βγάλετε; Πώς θα μπορέσετε; Πείτε μου.
Και λέμε και επαναλαμβάνουμε να βρούμε τώρα τα 25 δις να αναπνεύσουμε. Είκοσι πέντε δις που του χρόνου ή σε 3 χρόνια θα αρχίσουμε να πληρώνουμε τόκους. Και μετά τι θα γίνει; Από πού θα βρούμε έσοδα; Ποια ανάπτυξη υπηρετεί αυτό το πρόγραμμά σας, κύριε Υπουργέ; Ποια ανάπτυξη; Πείτε μου. Από πού θα έρθουν;
Θα πάει ο Φ.Π.Α. 21%. Σήμερα έχουμε 19% Φ.Π.Α. και εννοείται ότι έχουμε Α.Ε.Π. 1 εκατομμύριο. Άρα παίρνουμε τις 190.000. Όταν θα το κάνουμε 21% και «καθίσει» η αγορά και πάει στα 800 θα πάρουμε λιγότερο. Τον μεν Φ.Π.Α. τον έχουμε αυξήσει, λιγότερα έσοδα για το κράτος. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα στεγνώσει εντελώς η αγορά. Δεν έχουμε καμία ελπίδα να έχουμε ανάπτυξη. Και σας είπα εφόσον δεν καπνίζουν οι καμινάδες αφήστε ελεύθερες τις οικοδομές. Πείτε «δεν υπάρχει πόθεν έσχες σ’ αυτόν που χτίζει μια οικοδομή». Να βγουν τα λεφτά να μπουν στην οικοδομή, κύριε Υπουργέ.
Δειλά-δειλά το είπατε για τα κεφάλαια που είναι στο εξωτερικό. Το κάνατε επίσης με λάθος τρόπο. Δεν είμαστε Ιταλία εμείς για να πείτε «θέλω 5% σ’ αυτόν που θα φέρει τα λεφτά του μέσα». Γιατί για τον Ιταλό το ίδιο είναι τι σε ελβετική τι σε ιταλική τράπεζα τα έχει. Εδώ στην Ελλάδα δεν τα φέρνει ο έλληνας. Είναι καχύποπτος. Μόνο με κίνητρα: «φέρε τα λεφτά μέσα και όχι μόνο δεν σου παίρνω 5%, σου δίνω και 3 χρόνια φοροαπαλλαγή από το επιτόκιο» για να πειστεί να φέρει μέσα τα λεφτά.
Γιατί, κύριε Υπουργέ, μπορεί το έλλειμμα να το εξυπηρετήσουμε αλλά έχετε υπόψη σας θα πάθουμε μεγάλη συμφορά. Κινδυνεύουμε να πάθουμε ζημιά από τράπεζες. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Και αντιλαμβάνεστε ότι ευθέως μέσα στο Κοινοβούλιο δεν μπορώ να πω περισσότερα. Αλλά έχω πάντα έναν εφιάλτη μην αύριο το πρωί μου συμβεί αυτό το ατύχημα, οπότε δεν ξέρω πώς θα μπορέσετε να σταματήσετε και να ελέγξετε το ντόμινο.
Λέτε ότι θα καταργήσετε τον 14ο μισθό. Ή σας επηρεάζουν ή σας το επιβάλλουν ή εν πάση περιπτώσει όσο αντέξετε. Είναι 2 δις. Ακούστε, κύριε Υπουργέ. Πάρτε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και αφήστε τις εταιρείες με τα στοιχήματα. Δυο δις θα κερδίσετε. Ανοίξτε λοιπόν το στοίχημα δυο δις. Και μην πάρετε τον 14ο μισθό. Αν πάρετε από το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ το «Πάμε Στοίχημα» και το ανοίξετε είναι 2 δις αυτά.
Κύριε Παπουτσή, το είπα, έχετε και μια άλλη τρύπα. Οι άδειες του καζίνου έχουν λήξει από το 2006. Πηγαίνετε λοιπόν τώρα διαπραγματευτείτε και μαζέψτε καυτό χρήμα. Γιατί το αφήνετε και έχουν λήξει εδώ και 3 χρόνια και δεν παίρνετε λεφτά; Γιατί δεν πάτε;
Υπάρχουν τρόποι να μπορέσουμε να βρούμε χρήματα χωρίς να φορολογήσουμε άλλο τον ελληνικό λαό. Και έχετε υπόψη σας, κύριε Υπουργέ, ότι ο λαός δεν αντέχει άλλο. Και δεν αντέχει η οικονομία το άρμεγμα που κάνετε. Ο σκοπός είναι να έχεις την αγελάδα και να την αρμέγεις. Γιατί αν ψοφήσει η αγελάδα τότε δεν υπάρχει γάλα, κύριε Υπουργέ. Με τα μέτρα που παίρνετε η αγελάδα θα ψοφήσει και η προοπτική της Ελλάδος δεν θα είναι υπαρκτή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα το ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ομολογώ πως με εκπλήσσετε. Με εκπλήσσει η θέση σας σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή. Και το λέω για έναν πολύ απλό λόγο. Το κόμμα σας δεν μας έχει συνηθίσει στο να αρνείται την εξέταση ευθυνών όπου και να βρίσκονται αυτές.
Αναφερθήκατε στο περίφημο πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού. Φταίει γι’ αυτό η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για Εξεταστική Επιτροπή; Τόσους μήνες δεν διαβάζουμε, δεν βλέπουμε τι λέγεται και τι γράφεται για την Ελλάδα σ’ όλο τον κόσμο; Θα τα κάνει χειρότερα αυτά η διαλεύκανση των ευθυνών;
Θέλω να σας θυμίσω ότι έχουμε όλοι διαβάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η οποία είναι δημόσια και η οποία έχει μερικά πολύ σαφή συμπεράσματα για το τι συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μιλά για παραποίηση στοιχείων. Έχουμε την έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής που σύστησε το Υπουργείο Οικονομικών. Και αυτή τα ίδια. Έχουμε την δηλωμένη δημόσια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τα στατιστικά στοιχεία. Και σε όλα αυτά εσείς προτείνετε η Ελληνική Βουλή να μην πει και να μην κάνει απολύτως τίποτα. Να είναι βουβός παρατηρητής των διαφόρων εκθέσεων που λένε για τη χώρα μας αυτά τα οποία λένε και ο πιο αρμόδιος, που είναι οι εκπρόσωποι του λαού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να μην πουν την άποψή τους, να μην εξετάσουν ευθύνες.
Η Εξεταστική Επιτροπή, ξέρετε πολύ καλά, δεν είναι Προανακριτική. Είναι μια επιτροπή η οποία εξετάζει τις συνθήκες και κοιτάει να δει αν στοιχειοθετούνται ευθύνες. Και, εφόσον είμαι σίγουρος πως διαβάσατε την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Εξεταστική Επιτροπή, θα είδατε την νηφαλιότητα με την οποία εκφράζουμε τα ερωτήματα και θα είδατε επίσης και την στοιχειοθέτηση με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία των ερωτημάτων που θέτουμε στην Εξεταστική Επιτροπή που ζητάμε, με σχεδόν όλους τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπογράφοντες, να συσταθεί.
Άρα, λοιπόν, εμείς ξεκινάμε από μια βασική αρχή: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά σαν χώρα κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους έλληνες πολίτες τις όποιες θυσίες για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που μας κληροδότησε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας σαν να μην υπάρχει το παρελθόν. Και οποιαδήποτε συναίνεση δεν μπορεί να χτίζεται πάνω στην συγκάλυψη. Με αυτές τις βασικές αρχές εμείς καταθέσαμε αυτή την πρόταση.
Και μιλάμε για τα τελευταία χρόνια για έναν πάρα πολύ απλό λόγο. Γιατί το 2004 έγινε με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης μια λεγόμενη απογραφή. Και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στο τέλος αυτής της απογραφής, για την οποία εμείς ασκήσαμε την γνωστή κριτική που ασκήσαμε, έκλεισε το θέμα της εισόδου της χώρας μας στην ΟΝΕ. Πολύ καθαρά. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό. Άρα, λοιπόν, αυτό που αμφισβητείται σήμερα είναι η παραποίηση των στοιχείων τα τελευταία χρόνια. Αυτό αμφισβητούν οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό αμφισβητεί η ανεξάρτητη έκθεση που ζητήσαμε εμείς και αυτό αμφισβητούν και όλα τα στοιχεία, όλα τα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως στον διεθνή τύπο.
Μας λέτε να μην χαμηλώνουμε το κεφάλι. Δεν χαμηλώνουμε το κεφάλι σε κανέναν, κύριε Καρατζαφέρη. Και δεν δεχόμαστε σαν χώρα από κανέναν να μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε. Όμως για να έχει η Ελλάδα φωνή στην Ευρώπη πρέπει κατ’ αρχάς να καθαρίσει τα του οίκου της. Πρέπει η Ελλάδα να κάνει το συμμάζεμα που χρειάζεται. Πρέπει να συμμαζέψει τα ελλείμματά της και το χρέος. Γιατί όσο δεν τα κάνει τα αφήνει για τα παιδιά της και για τα εγγόνια της. Και αυτό δεν είναι υπεύθυνη πολιτική. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική. Αυτή είναι μια πολιτική που ακολούθησαν άλλοι.
Εμείς θα κάνουμε μια πολιτική στην οποία θα δώσουμε μάχες μέσα στην ΟΝΕ. Γιατί η ΟΝΕ όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ σημαντικές για την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.
(BS)













(BS)
Γιατί ο έλληνας πολίτης γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν λύσεις εκτός ΟΝΕ, δεν υπάρχουν λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει φτώχεια, ανέχεια και καταστροφή. Θα δώσουμε, λοιπόν, τις μάχες μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα παίξουμε και με τους κανόνες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα διεκδικήσουμε. Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πρέπει πρώτα να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέπτη, να κοιταχτούμε και να τα λύσουμε.
Αυτή η Κυβέρνηση αυτό θα κάνει, θα λύσει προβλήματα και θα βγάλει στην επιφάνεια και θα συζητήσει με τους έλληνες πολίτες παθογένειες δεκαετιών και θα αναδείξει τις ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Παρακαλώ κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έχετε το λόγο.
ΓEΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Υπουργέ, στην γενέθλιο πόλη σας, πριν από είκοσι χρόνια ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει: «Μοναδικός κριτής και ένορκος, ο λαός».
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Επειδή, λοιπόν, ήσασταν μικρός ίσως τότε και δεν το θυμόσαστε, θέλω να σας το υπενθυμίσω. Οι πολιτικοί έχουν ένορκο, το λαό. Ο λαός τους έστειλε στο εδώλιο του κατηγορημένου με μία ταπεινωτική ήττα. Εσείς τι ερχόσαστε εδώ; Θέλετε να βρεθούν ένοχοι; Ποιο είναι το έγκλημα τους; Ποιος είναι ο δόλος; Θέλετε ξεμπρόστιασμα.
Και επιτέλους σε αυτή την Αίθουσα και η δικιά σας Κυβέρνηση, επί Σημίτη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας επί Καραμανλή έλεγε ότι όταν στο θέμα εμπλέκεται η δικαιοσύνη, η Βουλή δεν έχει κανένα λόγο. Το θέμα είναι στην δικαιοσύνη. Τι πάτε να κάνετε τώρα; Μία παράλληλη έρευνα; Ο εισαγγελέας ξεκίνησε. Θα κάνει έρευνα ο εισαγγελέας και θα κάνει και η Βουλή; Γιατί δεν περιμένετε; Πόσο καιρό θα κάνει να μελετήσει την υπόθεση; Πόσο καιρό θα πάρουν οι μάρτυρες; Πόσο καιρό, κύριε Υπουργέ, έναν μήνα; Δύο μήνες; Γιατί δεν περιμένετε; Ποια είναι αυτή η πρεμούρα; Να μελετήσουμε τα στοιχεία, τα ευρήματα που θα βρει η δικαιοσύνη, γιατί, επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβετε στην Κυβέρνηση τον διακριτό ρόλο της δικαιοσύνης. Γιατί δεν αφήνετε την δικαιοσύνη να αποφανθεί; Και να πει υπάρχουν αυτές οι ευθύνες εκεί και εκεί και εκεί και ακουμπάω Υπουργούς. Εδώ θα έρθει ο φάκελος, δεν θα πάει πουθενά αλλού και να τον εξετάσουμε τότε. Γιατί αυτή η πρεμούρα, τώρα;
Μου είπατε πριν από λίγο και διερωτηθήκατε εάν αυτό που θα κάνουμε εδώ μέσα θα τροφοδοτήσει έξω την Ευρώπη. Μα το FOCUS, το είπε ο Ευρωβουλευτής κύριος Χατζημαρκάκης, σήμερα. Μα, εννοεί τον απατεώνα Αλογοσκούφη. Το άκουσα στο σπίτι μου και ήρθα εδώ να τοποθετηθώ, για αυτό το λόγο ήρθα. Δεν μου αρέσει να ακούσω σε μία πενταετία, ο απατεώνας Παπακωσταντίνου. Θα αγανακτήσω το ίδιο πολύ, είτε λέγεται Παπακωσταντίνου, είτε λέγεται Αλογοσκούφης, είτε λέγεται Παπαθανασίου, είτε λεγόταν Παπαντωνίου.
Δεν θέλω να βρίζουν την Ελλάδα. Και εσείς θα κάνετε έναν πολλαπλασιαστή ύβρεων. Δεν το χρειάζεστε. Είναι η υπόθεση στην δικαιοσύνη, αφήστε την δικαιοσύνη να αποφανθεί.
Επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, έχετε μπλέξει. Πρέπει να ξεμπλέξετε. Δεν το θέλει η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα, δεν το θέλουν οι θεσμικοί, αλλά ούτε οι παράγοντες εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο. Γιατί επιμένετε; Για ποιο λόγο πρέπει να το κάνετε αυτό; Δεν διαφέρουν περισσότερο οι άλλοι από εσάς. Ίσως μπορώ και κοιτάζω πιο ψύχραιμα τα πράγματα από εσάς. Σας λέω άλλη μια φορά: «Μην προχωρήσετε, θα είναι μεγάλο λάθος». Δεν μπορούμε να αντέξουμε και αυτήν την βορά των θηρίων.
Όσον αφορά αυτά που λέτε ότι εμείς δεν δεχόμαστε και τα λοιπά και τα λοιπά, σας παραπέμπω στο ανέκδοτο του λαγού με το λιοντάρι. Λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω. Όχι. Έχετε σκύψει για καλά το κεφάλι στην Ευρώπη. Τρέμετε την Γερμανία και αυτό μας προσβάλλει όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως εάν είμαστε σε αυτό τον τόπο, σε αυτό τον χώρο ή εκτός Ελλάδος. Επιτέλους υπερασπίστε την τιμή, την ιστορία και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο Υπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Με αναγκάζεται να επανέλθω κύριε Καρατζαφέρη. Είστε στην πολίτική πολύ περισσότερα χρόνια από εμένα γι’ αυτό και μου κάνει εντύπωση το πως με τόσο καθαρό τρόπο αντιφάσκετε με πράγματα που έχετε πει στο παρελθόν.
Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να σας έχει ενοχλήσει η παράλληλη -από την δικαιοσύνη, αλλά και από την Βουλή- διερεύνηση άλλων θεμάτων. Σας θυμάμαι μάλλον, σας θυμάμαι πολύ καλά να λέτε ότι αυτό δεν αποτελεί κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα οι διεργασίες για να ξέρει ο ελληνικός λαός. Και εμείς αυτό λέμε τώρα. Να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έχει συμβεί. Τι έχει συμβεί και ποιος φταίει.
Νομίζω πως η συζήτηση που κάνουμε σήμερα εδώ δεν θα γινόταν σε κανένα άλλο Κοινοβούλιο της Ευρώπης. Σε κανένα άλλο Κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα αναρωτιόμασταν φωναχτά εάν πρέπει ή όχι να γίνει μια κοινοβουλευτική διαδικασία, στοιχειώδης υποχρέωση του Κοινοβουλίου. Όσο για το τι θέλει και τι δεν θέλει να κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι πρέπει να αφήσετε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να εκφραστεί, όπως εκφράστηκε με τις υπογραφές της και μην επιχειρείτε να δημιουργήσετε θέματα εκεί που ξέρετε πάρα πολύ καλά πως δεν υπάρχουν.
ΓEΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε, μισό λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Εντάξει κύριε Πρόεδρε.
ΓEΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Υπουργέ, βλέπω το έωλον και μετέωρον και την προσπάθεια σας, την οποία καταβάλετε για να πείσετε εδώ το Κοινοβούλιο. Δεν έχετε πείσει κανέναν, ούτε τους Βουλευτές σας. Σας επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, έχετε παρασύρει τον Πρωθυπουργό σε ένα λάθος δρόμο. Η υπόθεση εξετάζεται στην δικαιοσύνη. Γιατί σπεύδετε εσείς;
Θα σας θέσω ένα μόνο ερώτημα: Είμαστε η μόνη χώρα η οποία χρησιμοποιήσαμε αυτή τη δημιουργική λογιστική όλα αυτά τα χρόνια; Μπορείτε να καταθέσετε στην Βουλή ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει φτάσει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει τέτοια στοιχεία; Πολλές χώρες και η Ισπανία ακόμα και η Γερμανία.
Σας προκαλώ λοιπόν να μου πείτε πού στήθηκε εξεταστική επιτροπή από το αντίπαλο κόμμα; Πουθενά. Είναι δικό σας εφεύρημα και αυτό θα το πληρώσετε στην ιστορία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Κεφαλογιάννη έχετε ζητήσει το λόγο ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, θα ήθελα να ρωτήσω όμως, δεν θέλετε να προχωρήσει ο κατάλογος και να πάρετε το λόγο όταν μιλήσει..
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα το λόγο, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Θέλετε να πάρετε την κανονική σας ομιλία, τον κανονικό σας χρόνο;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ήθελα να πάρω τον μισό χρόνο της πρωτολογίας μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, βλέπω ότι υπάρχει μια αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ του Υπουργού των Οικονομικών και του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Διότι γλυκομίλητος ήταν ο Υπουργός των Οικονομικών και ο επίσης οξυδερκής πολιτικός Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού χαρίστηκε στον Υπουργό των Οικονομικών και για αυτό ζήτησα το λόγο.
Δεν σηκώσατε το γάντι, κύριε Υπουργέ. Σας κατηγόρησε ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και δεν επανήλθε στην δευτερολογία του για δειλία. Είστε μια Κυβέρνηση δειλή; Δεν απαντάτε σε τέτοιου είδους κατηγορίες; Μια κυβέρνηση τεσσερισήμισι μηνών; Γιατί σας κατηγόρησε για δειλία; Διότι είσαστε μια Κυβέρνηση, η οποία φέρνει προς συζήτηση μια εξεταστική επιτροπή από το 2004 μέχρι το 2009. Είσαστε ένοχοι, θα σας πω εγώ; Νιώθετε ενοχές; Δεν το πήγατε, λέει, από την αρχή από το 1999, από το 2000 που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Δεν το πάτε στο 1981 για να μην κρύψετε τις ευθύνες της Κυβέρνησης σας.
Δεν βρήκατε δύο λόγια να απαντήσετε στον εισηγητή μας τον κύριο Τζίμα και τους άλλους συναδέλφους βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν στην Βουλή όγκο μαρτυριών, δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στελεχών διεθνών οργανισμών. Ανέφεραν νόμους για προεισπράξεις, για προμέτοχα, για προέσοδα, για προεισπράξεις από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, από τα λαχεία, από το Eurocontrol.
Δεν βρήκατε μια λέξη να απαντήσετε; Η θέση σας, δηλαδή, είναι να δημιουργήσετε ενόχους στην Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο σκοπός σας; Έτσι θα πείσετε τις αγορές να σας πληρώσουν ή να σας δώσουν έσοδα, να σας δώσουν δάνεια χαμηλότοκα; Την δικιά σας πολιτική των τελευταίων τεσσεράμισι μηνών δεν πληρώνετε; Το δικό σας υλισμό δεν πληρώνετε; Ο Πρωθυπουργός δεν είναι αυτός, ο οποίος είπε ότι διακυβεύεται η εθνική μας κυριαρχία; Ο Πρωθυπουργός δεν είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις; Εσείς δεν μιλήσατε για Τιτανικό; Εσείς δεν είπατε ότι σας διατάζουν ουσιαστικά, σας ζητούν, σας διατάζουν, αυτό καταλαβαίνω εγώ σε απλά ελληνικά, να δημιουργήσετε ενόχους στην Ελλάδα; Αυτό δεν είπατε; Για αυτό καταθέτετε εξεταστική επιτροπή;
(AS)
(2PS)
Και δεν έχετε το πολιτικό θάρρος να δούμε όλο το θέμα εξ αρχής, για να πάρετε και τη θέση και την άποψη των Kομμάτων και της Βουλής, να χρησιμοποιήσετε τα λάθη του παρελθόντος, που είναι κυρίως λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είναι η αιτία που δημιουργήθηκε το τεράστιο δημόσιο χρέος, το χρέος των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ανερμάτιστη πολιτική των δικών σας κυβερνήσεων, κυρίως του 1980 που δημιούργησαν αυτό το χρέος. Το χρέος δεν είναι η αρρώστια; Το έλλειμμα δεν είναι ο πυρετός; Το έλλειμμα είναι το πρόβλημά μας;
Έλλειμμα υπήρχε και το 2004, 8,2%. Είχατε βάλει 1,5% στον Προϋπολογισμό του 2004. Εμείς όμως –και νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ και τον κ. Αλογοσκούφη- δεν είμαστε ερασιτέχνες, όπως το Οικονομικό Επιτελείο και η Κυβέρνησή σας.
Δηλώσαμε και με την Απογραφή, ότι όντως το έλλειμμα ήταν 8,2%. Πάρτε όμως, να δείτε πώς επιμερίστηκε τους επόμενους δεκαοχτώ μήνες. Είδατε να ανέβουν έστω και μια εκατοστιαία μονάδα τα spread και οι επιπλέον τόκοι που μας ζητούν οι ξένοι δανειστές μας; Εσείς με τον ερασιτεχνισμό σας και τη δική σας πολιτική, οδηγήσατε να είμαστε το πρώτο θύμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εσείς δηλώσατε «παρόν». Χαίρονται βέβαια και η Πορτογαλία και η Ισπανία και η Ιρλανδία, χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα με τη δική μας οικονομία. Και τώρα έρχεστε στη Βουλή να δημιουργήσετε ένα επιπλέον πρόβλημα, να διασαλεύσετε την εθνική ενότητα.
Εσείς ως Αντιπολίτευση, ποτέ δεν συμπαρασταθήκατε ούτε για θέματα εξωτερικής πολιτικής ούτε για θέματα Οικονομίας. Θυμάμαι τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, όταν είχαμε το θέμα των Σκοπίων και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη μιμούμενος -κακέκτυπα βέβαια, γιατί η ιστορία όταν επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά επαναλαμβάνεται μόνο ως κωμωδία και για τρίτη φορά, ως τραγωδία- τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που πήγε στο μεσοπόλεμο στη Θεσσαλονίκη και να πει ότι «Εδώ, ούτε σπιθαμή κ.λπ.». Πότε ως Αντιπολίτευση υπεύθυνα στηρίξατε, σε ποια κρίση την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ζητάτε σήμερα τα ρέστα;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Για την Εξεταστική Επιτροπή σας το είπαμε και σας το ξαναλέμε: Ελάτε, καλοδεχούμενοι από το 1981. Θα έχετε πολλά να απολογηθείτε και από το 1981 έως το 1989, και για τον τρόπο που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ και για τις αλχημείες και για τη δημιουργική λογιστική και γι’ αυτά που κρύβατε κάτω από το χαλί το 2000 έως το 2004. Δική σας ευθύνη είναι το χρέος….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ολοκληρώστε, κύριε Κεφαλογιάννη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: … εσείς το δημιουργήσατε. Εκμεταλλευθείτε –σας το είπα και άλλη φορά- την ιστορική ευκαιρία να διορθώσετε το δικό σας μεγάλο λάθος, τη χαμένη δεκαετία του ’80 και ελάτε πιο σεμνοί, πιο ταπεινοί, αξιοποιήστε την εμπειρία όλων των κομμάτων και την καλή θέληση να βγούμε από την κρίση. Αλλιώς, η Ελλάδα οδηγείται σε μεγάλη περιπέτεια και την ευθύνη την φέρνετε ακέραια εσείς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Θέλω να σας πω και τη δικιά μου εντύπωση. Εντυπωσιάζει το Προεδρείο ότι πριν τηρήσουμε τον Κανονισμό και μιλήσουν οι έξι Βουλευτές, υπάρχει μια βιασύνη να ακούσουμε πάλι τις απόψεις των Κομμάτων δια των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων ή δια του Προέδρου, όπως έγινε με την περίπτωση του ΛΑ.Ο.Σ..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, κυρία Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ( Ροδούλα Ζήση): Με συγχωρείτε δεν το λέω σε εσάς, κυριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σε ποιους το λέτε; Είναι δυνατόν να παίζεται αυτό το θέατρο κάθε φορά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ζητώ συγγνώμη, εγώ. Ζητώ συγγνώμη, γιατί δεν εφήρμοσα αυστηρά τον Κανονισμό. Ζητώ συγνώμη λοιπόν, εγώ από το Σώμα, διότι γίνεται μια συζήτηση ενώ δεν έχουν μιλήσει συνάδελφοι Βουλευτές, μιλούν κάποιοι εξ ονόματός των, ενώ δεν ακούσαμε το δικό τους λόγο, τη δική τους αγόρευση και δεν έχει ομιλήσει και ο Υπουργός την κανονική του ομιλία.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, πρέπει να συνεχίσουμε επί του καταλόγου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Παπουτσή, έχετε ζητήσει το λόγο. Θα πάρετε το λόγο για πέντε λεπτά και θα συνεχιστεί ο κατάλογος των ομιλητών.
Κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να κρατήσω την ισονομία όπως ξεκίνησε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Δεν μπορεί να μιλήσει μόνο ο κ. Παπουτσής. Θα πρέπει να μιλήσουν και οι υπόλοιποι Κοινοβουλευτικοί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε συνάδελφε, αυτό λέω. Θα πάρετε και εσείς το λόγο. Εγώ ζήτησα συγγνώμη, γιατί έπρεπε να τηρηθεί ο κατάλογος των ομιλητών και μετά να ζητήσουν το λόγο ο Υπουργός και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι. Αλλά ακριβώς, υπήρξε αυτός ο σεβασμός και η ευγένεια από πλευράς του Προεδρείου, που δημιούργησε στρεβλώσεις στη διαδικασία. Θα πάρετε το λόγο όπως όλοι.
Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Γιατί δεν το είπατε πριν, κύριε συνάδελφε, αυτό;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Σας το λέω τώρα. Δεν είναι αποδεκτό για μας τους Βουλευτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ( Ροδούλα Ζήση): Το είπα ήδη εγώ, μίλησε το Προεδρείο. Μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ζητούν το λόγο και οι άλλοι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Δεν είναι αποδεκτή αυτή η διαδικασία. Πέστε στον κ. Παπουτσή να καθίσει και να συνεχίσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστώ πολύ για τις υποδείξεις κύριε συνάδελφε, μόνο που έρχεστε ετεροχρονισμένα να μου κάνετε την παρατήρηση ενώ θα έπρεπε να το έχετε κάνει πριν και να υπερασπιστείτε τους συναδέλφους και τις συναδέλφους.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Μα, είναι δυνατόν να μιλούν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, χωρίς να συζητούν οι Βουλευτές;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Ζήτησα το λόγο σύμφωνα με τον Κανονισμό, για μια μικρή παρέμβαση και όχι για να κάνω χρήση της κανονικής μου ομιλίας. Μάλιστα, ζήτησα το λόγο ακριβώς γιατί ήθελα να αντιδράσω στο γεγονός ότι ο αξιότιμος συνάδελφος και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας πήρε το λόγο, ακολουθώντας τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, τον κ. Καρατζαφέρη.
Θα ήθελα να κάνω ένα μικρό πολιτικό σχόλιο. Θέλω να πω ότι αυτή ακριβώς η μικρή παρέκκλιση του Κανονισμού, η οποία επιδιώχθηκε από τους συναδέλφους, δείχνει δύο πράγματα: Τον απόλυτο πανικό, το θράσος και την απίθανη υποκρισία, την οποία διαθέτει η Νέα Δημοκρατία, ένα πανικό στον οποίο βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο κ. Καρατζαφέρης για να επιδίδεται σε επικοινωνιακές καντρίλιες εθνικής υπευθυνότητας. Γίνομαι απολύτως σαφής.
Πανικός, υποκρισία και θράσος για τη Νέα Δημοκρατία. Κυβέρνησαν πέντε χρόνια, γνωρίζουν άριστα για το τί ομιλούμε, για το τί προτείνουμε με την Εξεταστική Επιτροπή, γνωρίζουν άριστα τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αφορούν τροποποίηση δημοσιονομικών και στατιστικών στοιχείων από το 2005 μέχρι το 2009, γνωρίζουν άριστα τις πολιτικές τους επιλογές, που ως κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας τους υπενθύμιζε ότι προσβάλλουν το κύρος της χώρας και αμφισβητούν την αξιοπιστία μας. Το 2004 προχώρησαν στην Απογραφή, με βάση την οποία επιβεβαίωσαν όσα εκείνοι ήθελαν να επιβεβαιώσουν για να κυβερνήσουν με τα ψέματα -όπως φαίνεται- την χώρα για πεντέμισι χρόνια. Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την ένταξη της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση με αλλεπάλληλες και επανειλημμένες δηλώσεις, συνεννοημένες δηλώσεις, τόσο του αρμοδίου Υπουργού, του Πρωθυπουργού όσο επίσης και του αρμοδίου Επιτρόπου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι φιλοσοφίες εκ του πονηρού, ξανά η κασέτα από το παρελθόν, 1981, 1974, το παρελθόν, τί Πλαστήρας, τί Παπάγος και πάει λέγοντας.
Η χώρα έχει ανάγκη να προχωρήσει μπροστά. Προχωράμε μπροστά και εκεί θα προχωρήσουμε. Και θα προχωρήσουμε με όλες τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να αντιληφθούν αυτή τη στιγμή, την κρισιμότητα των στιγμών.
Μια από αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι η οικοδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας. Μια από τις επιδιώξεις της χώρας, του έθνους, των Ελλήνων, αυτό που επιβάλλει η ενότητα του ελληνισμού είναι η αξιοπιστία της χώρας. Και εδώ στρέφομαι στον κ. Καρατζαφέρη. Είναι εξαιρετικές οι επικοινωνιακές καντρίλιες. Είστε άριστος γνώστης του χειρισμού της γλώσσας και των επικοινωνιακών τεχνικών, αλλά επί της ουσίας, κύριε Πρόεδρε, αναφέρεστε συνέχεια στο ζήτημα της Εξεταστικής Επιτροπής. Αναφερθήκατε μάλιστα, στον κύριο Χατζημαρκάκη, ο οποίος απεκάλεσε όπως απεκάλεσε τον Υπουργό, εγώ δεν είχα την ευκαιρία να τον ακούσω. Εγώ θα σας έλεγα την κυρία Κράτσα, συνάδελφο του κ. Κεφαλογιάννη, η οποία χθες κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ελέγχοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προτρέποντας τον αρμόδιο Επίτροπο, προκειμένου να εξαντλήσει την αυστηρότητα του, όσο αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λόγω του ότι υπάρχει –λέει- αμφισβήτηση των στατιστικών δεδομένων της χώρας μας.
Και μετά μου λέτε, γιατί πρέπει να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή. Εδώ γίνεται χαμός. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Χατζημαρκάκης, επίσης φίλα προσκείμενος στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Κράτσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχουμε τους αρμοδίους Επιτρόπους που στέλνουν επιστολές, εδώ στην Ελλάδα βοά ο Τύπος, βοά ο τόπος, πηγαινοέρχονται διάφοροί υπάλληλοι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γίνονται πρώτοι είδηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας. Ε, λοιπόν, η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να μείνει απαθής, κυρία Πρόεδρε!
Ακριβώς αυτήν την έννοια έχει η πρόταση μας για την Εξεταστική Επιτροπή. Είναι μια θεσμική αντίδραση, μια θεσμική υποχρέωση, μια υποχρέωση της Βουλής των Ελλήνων να αντιδράσει σε μια συζήτηση, η οποία αυτή τη στιγμή λειτουργεί εις βάρος της χώρας μας, είναι ένας και μοναδικός στόχος. Μη φοβάστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο στόχος της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να δούμε το αίμα των πολιτικών μας αντιπάλων στους δρόμους.

(EP)

(3AS)
Όχι, δεν είναι αυτός. Ο στόχος είναι άλλος: Να προχωρήσουμε όπως γίνεται σε όλα τα Κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα λάθη, τις ρωγμές που υπάρχουν στο σύστημα έτσι κι αλλιώς. Να καταδείξουμε τις λαθεμένες πρακτικές και να ορθοποδήσει η χώρα μας και να οικοδομήσουμε την αξιοπιστία. Να προτείνουμε όλες εκείνες τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά. Να έχει ο Υπουργός και ο Πρόεδρός σας -όπως σωστά κάνει και επισκέπτεται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- αύριο ο κ. Καρατζαφέρης ή οι Πρόεδροι των άλλων Κομμάτων, που θα επισκεφθούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουν μια απάντηση στο ερώτημα: Τι κάνετε εσείς στην Ελλάδα; Τι κάνει το Κοινοβούλιό σας; Τι κάνει η Κυβέρνησή σας; Πώς αντιδράτε σ’ αυτές τις λαθεμένες πρακτικές, που πιστοποιούνται απ’ όλες τις πλευρές. Αυτό είναι ο μοναδικός στόχος.
Κύριε Καρατζαφέρη, μην έχετε καμία απολύτως αμφιβολία. Την πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή δεν την κατέθεσε η Κυβέρνηση, την κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι εκατόν είκοσι οκτώ Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όσοι δηλαδή, δεν είναι Υπουργοί και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Υφυπουργοί και ο Πρόεδρος της Βουλής, που για ευνόητους λόγους σεβαστήκαμε το ρόλο του και δεν ζητήσαμε καν την υπογραφή του.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, λίγο χρόνο θα χρειαστώ.
Παρακολουθήσαμε και τώρα να συνεχίζεται και να διευρύνεται αυτό το σήριαλ του αποπροσανατολισμού. Αλήθεια, το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι υπάρχουν οι όποιες υπαρκτές διαχειριστικές αδυναμίες ή μήπως είναι τα όποια υπαρκτά μαγειρέματα των στατιστικών μεγεθών; Αυτό το ζήτημα είναι διαχρονικό για την ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, ή δεν αποτελεί ιδιομορφία της Ελλάδας.
Και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα. Άλλωστε δεν μπορεί να αποτελέσει πρωτοτυπία για τη χώρα μας από τη στιγμή, που τα ίδια τα χαρακτηριστικά που έχει η ελληνική οικονομία –υψηλά ελλείμματα, υψηλά χρέη- αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το πρόβλημα;
Εμείς λέμε ότι ο τσακωμός αυτός είναι αποπροσανατολιστικός. Τι θέλει να συγκαλύψει; Τις αιτίες δημιουργίας των ελλειμμάτων και των χρεών. Οι αιτίες δημιουργίας είναι πολύ σαφείς. Έχει να κάνει με την ίδια, τη βαθιά, αντιλαϊκή πολιτική, με τις τεράστιες εισφοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο, με τις τεράστιες ενισχύσεις που δίνονταν διαχρονικά μέσω των αναπτυξιακών νόμων προς το μεγάλο κεφάλαιο. Έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη πολιτική των προμηθειών, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Έχει να κάνει με τους στρατιωτικούς και Νατοϊκούς εξοπλισμούς, που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. Και άμα το θέλετε, έχει να κάνει και με τη συρρίκνωση της λειψής παραγωγής της χώρας, εξαιτίας της απελευθέρωσης των αγορών, εξαιτίας ακριβώς της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη, στην Ευρω-ένωση.
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, είστε και τα δυο Κόμματα -και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ- συνυπεύθυνοι για τα χρέη και τα ελλείμματα που αντιμετωπίζει η οικονομία. Πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, είστε συνυπεύθυνοι για την άθλια κατάσταση, την οποία βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Όχι μόνο γι’ αυτό, αλλά και για τη συνεχή επίθεση, την οποία δέχονται στο όνομα της εξυπηρέτησης των αιτημάτων και του δημόσιου χρέους.
Εδώ, μην προσπαθείτε να παρουσιάσετε την ελληνική Κυβέρνηση ως το θύμα, ως τον «στριμωγμένο παίκτη» στο καναβάτσο. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο ρόλο στο παιχνίδι αυτό. Δηλαδή, έχει συγκεκριμένο ρόλο στον ανταγωνισμό, ο οποίος αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα για το ποιο νόμισμα θα είναι το παγκόσμιο αποθεματικό, το δολάριο ή το ευρώ.
Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό. Έχει σαφέστατο ρόλο στον ανταγωνισμό, ο οποίος αναπτύσσεται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το ποιος θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Γιατί, εκτός από τη Γερμανία, η οποία επιτίθεται με αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα, εκτός από την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι τις ίδιες ακριβώς επιθέσεις κάνουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στον ελληνικό λαό.
Δεν συμφωνούνε διαμαχόμενοι μεταξύ τους για τα αντεργατικά μέτρα; Ο ίδιος ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν κάλεσε την Κυβέρνηση να καταργήσει το όριο στις απολύσεις, να επεκταθεί η ελαστική απασχόληση στην Ελλάδα, να κτυπηθεί και να ανατραπεί επί της ουσίας το ασφαλιστικό σύστημα; Στο ίδιο παιχνίδι παίζει και αυτός. Τσακώνονται αναμεταξύ τους για τις αγορές και την πατάνε πάντα οι λαοί στην οποία από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες και ΝΑΤΟ με τα μονοπώλια, που εξυπηρετούν και στηρίζουν, επιτίθενται ενάντια στους λαούς και στους εργαζόμενους.
Αξιοποιεί η Κυβέρνηση την κατάσταση για να κλιμακώσει την επίθεση, για να γιγαντώσει την επίθεση απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Μία επίθεση, η οποία δεν έχει κανέναν άμεσο συσχετισμό ούτε με το έλλειμμα. Ούτε οι εργασιακές σχέσεις, ούτε οι απολύσεις, ούτε η υπόθεση του ασφαλιστικού, είναι άμεσο ζήτημα με τα ελλείμματα και το χρέος. Αξιοποιείτε αυτή την κατάσταση για να τρομοκρατήσετε τον κόσμο, να έχει σκυμμένο το κεφάλι και να παρακολουθεί τις εναλλαγές στο ρόλο, τον οποίον παίζετε στην πλάτη του.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Απ’ αυτή την άποψη, εμείς το λέμε καθαρά: υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν είναι ο δρόμος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν είναι ο δρόμος που από κοινού προωθούν Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερικανοί στον κόσμο ολόκληρο. Είναι ο κόσμος της αντίστασης, της ανυπακοής και της απειθαρχίας. Ο λαός να γίνει αφέντης στην οικονομία και στον τόπο του.
Αυτό το ρόλο καλούμε τους εργαζόμενους να βαδίσουν, δίνοντας μια πρώτη μαζική μαχητική απάντηση αύριο στην απεργία και στα μπλόκα, τα οποία στήνει το «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ενάντια στη νέα επίθεση, που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση.
Κλείνω με αυτό. Άρα, λοιπόν, καμία εμπιστοσύνη στα ζητήματα της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας, όταν αυτή εκπορεύεται από τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος του κεφαλαίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ, κ. Καραθανασόπουλο Νικόλαο.
Το λόγο έχει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, αυστηρά για δυο λεπτά. Και αμέσως μετά θα περάσουμε στους Αγορητές επί της αρχής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Τα δυο λεπτά τα ζήτησα εγώ, συμμεριζόμενος τους συναδέλφους που πραγματικά θέλουν και πρέπει να μιλήσουν και δεν είναι ώρα των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.
Λυπάμαι πάρα πολύ για το θλιβερότατο θέαμα που εμφανίζουν σ’ αυτήν την Αίθουσα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η Κυβέρνηση.
Κύριοι της Κυβέρνησης και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού καταστρέψατε αυτή τη χώρα, γιατί μιλάμε για πραγματική καταστροφή, αφού τη φέρατε να βρίσκεται -τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο- υπό οικονομική κατοχή, αφού την καταντήσατε σχεδόν μισο-αποικία, ερχόσαστε σ’ αυτήν την Αίθουσα, πάνω στα ερείπια που έχετε συσσωρεύσει, να παίζετε ένα κακόγουστο, θλιβερό πολιτικό θέατρο. Νομίζω είναι ό,τι χειρότερο θέαμα προσφέρετε στον ελληνικό λαό αυτή την ώρα.
Θα ήθελα να πω στον κύριο Υπουργό: Κύριε Υπουργέ, όταν κάνετε Εξεταστική Επιτροπή, καλό θα είναι να την κάνετε, όχι μόνο για τα χρόνια που διαχειρίστηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τότε που διαχειρίστηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα και οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί μονομερώς και επιλεκτικώς, λοιπόν; Γιατί η μια περίοδος είναι η κακή και η δική σας είναι καλή; Έχετε διαβάσει το πόρισμα αυτών των εμπειρογνωμόνων που εσείς διορίσατε; Είναι καταπέλτης σε βάρος της δημοσιονομικής διαχείρισης των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί, λοιπόν, αυτή η μεροληπτική κομματική οπτική; Προφανώς, διότι δεν θέλετε να λάμψει η αλήθεια, αλλά αυτό που θέλετε είναι να παίξετε ένα παιχνίδι αντιπερισπασμού, ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού. Δεν θα τα καταφέρετε. Σε λίγο ο ελληνικός λαός θα έχει ήδη αντιληφθεί και θα σας δώσει την αποστομωτική απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ πολύ.
Ο κ. Αστέριος Ροντούλης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
Έχετε το λόγο, κύριε συνάδελφε, από τη θέση σας.

(SS)
(3EP)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Άσκησε μια κριτική ο κ. Παπουτσής εις βάρος μας κάνοντας λόγο για επικοινωνιακές καντρίλιες του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού. Κύριε Παπουτσή, εμείς δεν κάνουμε ούτε επικοινωνιακές καντρίλιες ούτε προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τον Ελληνικό λαό. Αντιθέτως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει επιδοθεί με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα από το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να προκύψει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ποτέ οι Εξεταστικές Επιτροπές μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Και μάλιστα, σπεύσατε για δεύτερη φορά σήμερα, κύριε συνάδελφε, το κάνατε και την προηγούμενη εβδομάδα να πείτε προς τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πείτε «Μην ανησυχείτε» να τους καθησυχάσετε «δεν θα χυθεί αίμα πολιτικών αντιπάλων» μολονότι ο Πρόεδρός σας λέει ότι πρέπει να «ματώσουμε». Άρα τι τους λέτε; «Μην ανησυχείτε ένα επικοινωνιακό παιχνιδάκι θα γίνει, να μας βλέπει ο ελληνικός λαός, να καλύψουμε τις πομπές μας», αλλά ξέρετε τι λένε στα χωριά, κύριε Παπουτσή, μια και προέρχεστε από την περιφέρεια; Λένε το εξής απλό. Να σας το πω πολύ απλοϊκά μπας και το καταλάβετε και εσείς και ο αξιότιμος Υπουργός Οικονομικών. Το μαλλιοτράβηγμα που θα γίνει στην Εξεταστική Επιτροπή τελικά θα το πληρώσει ο Ελληνικός λαός. Με αυξημένα επιτόκια και με επιβαρυμένα spreads. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα μαλλιοτραβηχτείτε όσο θέλετε αλλά ο ελληνικός λαός δεν φταίει τίποτα να πληρώνει τα δικά σας τα σπασμένα.
Και έρχομαι στο ζήτημα στη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής. Που είναι και το περιεχόμενο και του σημερινού νομοσχεδίου. Κοιτάξτε να δείτε, γνωρίζουμε πολύ καλά αγαπητοί συνάδελφοι, ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις του φαινομένου Ανεξάρτητη Αρχή. Υπάρχει μια προσέγγιση που λέει ότι ένα φαινόμενο υποστηρικτικό του δικαιοκρατικού φαινομένου, η μία άποψη. Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη την οποία αποδέχεται αν θέλετε και η παράταξη του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού ότι εκ προοιμίου πρέπει να κάνουμε λόγο για κάμψη του δημοκρατικού φαινομένου. Διότι, όταν έρχεται η πολιτική εξουσία και εκ των προτέρων αποδέχεται με τη σύσταση τέτοιων Ανεξαρτήτων Αρχών ότι δεν μπορεί να ασκήσει νόμιμη εξουσία δεν μπορεί να ασκήσει παραγωγική εξουσία, δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική εξουσία και χρειάζεται υποβοηθήματα, υποστυλώματα, δηλαδή τις Ανεξάρτητες Αρχές τότε εκ προοιμίου αποδέχεται η πολιτική εξουσία ότι στερείται αξιοπιστίας.
Άρα, λοιπόν, εμείς θεωρούμε γενικά ατόπημα, ολίσθημα, της πολιτικής εξουσίας που έχει τη δημοκρατική νομιμότητα, διότι προέρχεται μετά από εκλογική διαδικασία, να αποδέχεται τη σύσταση αυτών των Ανεξαρτήτων Αρχών, κατά κάποιο τρόπο δηλαδή να εκχωρεί το δικαίωμα να ασκεί τη δικιά της εξουσία που είναι νομιμοποιημένη από τον ελληνικό λαό. Δεν θα αναλύσω περαιτέρω τη στάση αυτή διότι κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι ως Βουλευτής του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού μεροληπτώ. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα όμως στις θεσμικές ανεπάρκειες που έχει το υφιστάμενο καθεστώς των Ανεξαρτήτων Αρχών.
Πράγματι, με το ν. 3051 του 2002 καθιερώθηκε η περιώνυμη ανεξαρτησία των Αρχών αυτών. Τόσο της προσωπικής ανεξαρτησίας των μελών της διοίκησης των Ανεξαρτήτων αυτών Αρχών όσο και της λειτουργικής ανεξαρτησίας των λεγομένων Ανεξαρτήτων Αρχών διότι έχουν οικονομική αυτοτέλεια, οργανωτική αυτοτέλεια και βεβαίως δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο από κάποια κυβερνητική αρχή ή από μία άλλη διοικητική αρχή. Όμως, αναφύεται ένα ερώτημα: Όταν δεν υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος και λογοδοσία στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή τότε μήπως η ανεξαρτησία που όλοι επικαλούμεθα τείνει να γίνει αυθαιρεσία ή ασυδοσία; Εδώ θα υπάρξει κάποιος αντίλογος και θα πει κάποιος. Μα, γιατί λέτε για αυθαιρεσία και ασυδοσία αυτών των Αρχών τη στιγμή που υφίσταται ένας κοινοβουλευτικός έλεγχος; Τη στιγμή που ετησίως πρέπει να κατατίθενται κάποιες εκθέσεις είτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είτε σε μια άλλη αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής ή όταν υπάρχει ακρόαση είτε του Διοικητού της Ανεξάρτητης Αρχής είτε άλλων μελών στις προαναφερόμενες επιτροπές της Βουλής. Πώς κάνετε λόγο για αυθαιρεσία και ασυδοσία; Ή πώς κάνετε λόγο για αυθαιρεσία και ασυδοσία όταν υπάρχει δικαστικός έλεγχος επί των εκτελεστών αποφάσεων των Ανεξαρτήτων Αρχών.
Κοιτάξτε να δείτε για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος απεδείχθει όλα αυτά τα χρόνια ελλειμματικός, αναποτελεσματικός, λόγω της ασυμμετρίας της πληροφόρησης που υπάρχει. Δηλαδή, οι Βουλευτές που στελεχώνουν τις επιτροπές που μπορούν να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο στερούνται της πληροφόρησης που έχουν τα μέλη αυτών των Ανεξαρτήτων Αρχών. Άρα, το μόνο που κάνουν είναι τι; Αναζητούν άλλοτε διευκρινήσεις και άλλοτε πληροφορίες. Ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν ασκείται, δεν μπορεί να ασκηθεί. Και μάλιστα, δεν μπορούν να αποδοθούν και πολιτικές ευθύνες ούτε καν στον αρμόδιο Υπουργό, στο αντικείμενο το ευρύτερο το οποίο εντάσσεται η Ανεξάρτητη Αρχή. Υπάρχει δικαστικός έλεγχος;
Και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει δικαστικός έλεγχος; Κοιτάξτε να δείτε παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν οι δικαστικοί της χώρας αν πάτε να δείτε τις γραμματείες των δικαστηρίων θα δείτε ότι υπάρχει ένας τεράστιος χρόνος μεταξύ από τη μια πλευρά της προσφυγής ενός πολίτη στα δικαστήρια και της απόφασης που βγαίνει από το δικαστήριο. Άρα, λοιπόν, ουσιαστικά τείνουμε προς ένα καθεστώς αρνησιδικίας. Ουσιαστικά, αποθαρρύνεται ο πολίτης να ζητήσει τη δικαστική συνδρομή. Συνεπώς, ούτε κοινοβουλευτικός έλεγχος υφίσταται, ούτε δικαστικός έλεγχος υφίσταται.
Απαιτούνται λοιπόν τουλάχιστον για σας το λέω που αποδέχεστε την ύπαρξη και τη λειτουργία, γιατί εμείς δεν την αποδεχόμαστε, αυτών των Ανεξάρτητων Αρχών απαιτούνται τουλάχιστον θεσμικά αντίβαρα για να λειτουργήσουν έστω στοιχειωδώς. Όσο δεν το πράττετε αυτό, τότε ότι και να κάνετε, κάνετε μια τρύπα στο νερό, δηλαδή πυροτεχνήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα και μόνο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Αστέριο Ροντούλη Βουλευτή Λαρίσης του ΛΑ.Ο.Σ.
Από την Κρήτη και από το Νομό Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ η κυρία Μαρία Σκραφνάκη έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Καρατζαφέρη, με όλο το σεβασμό που σας έχω θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αφήσετε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ ήσυχη, όλοι οι Βουλευτές υπογράψαμε για την Εξεταστική Επιτροπή για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός ποιοι έφταιξαν και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ξέρετε τι λένε έξω από το Κοινοβούλιο. Όλος, ο κόσμος; Θα τιμωρηθεί επιτέλους κανείς για την κατάσταση αυτή;
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που συζητούμε που αφορά το ελληνικό στατιστικό σύστημα τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ως Ανεξάρτητης Αρχής. Το θέμα που αποτελεί το συντομότερο αστείο στην Ευρώπη και αφορά δυστυχώς τη χώρα μας είναι το greek statistic. Και αυτό γιατί; Γιατί χρησιμοποίησε η ΕΣΥΕ πρακτικές επιστημονικά ανεπίτρεπτες χωρίς στρατολόγηση, εκπαίδευση και έλεγχο στη διαδικασία συλλογής των στοιχείων και έλεγχο των ιδίων των στοιχείων. Γιατί την απαξίωση της επιστήμης της στατιστικής, διαδέχθηκε η πολιτική του κουκουλώματος από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

(SM)

(3SS)
Σας θυμίζω την επίσημη αναγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης του ελλείμματος στο 6% ενώ ήταν 12,7%. Όπως ήταν φυσικό η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας μας. Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στην Επιτροπή οικονομικών της Βουλής το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων.
Στην επιτροπή αυτή συμμετείχαν πρόσωπα από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και το Ινστιτούτο εργασίας τη ΓΣΕΕ. Το πόρισμα μιλάει από μόνο του. Δεν θα επεκταθώ αυτή τη στιγμή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που σήμερα κατατίθεται ξεπερνάει τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων που δεν έκαναν αυτό που έπρεπε για να μην οδηγηθεί η χώρα μέχρι εδώ. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε η πιο αναξιόπιστη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προσπαθεί να ανατρέψει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της χώρας τόσο καιρό.
Με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται μία πολύ σοβαρή προσπάθεια και το Υπουργείο θέλει πραγματικά μία ανεξάρτητη αρχή για να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας με το κύρος των στοιχείων, το κύρος των στελεχών και το κύρος της πρόβλεψης και της αναφοράς.
Η προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο έχει για πρώτη φορά περιλάβει στοιχεία άγνωστα μέχρι χθες στους υπεύθυνους της ΕΣΗΕΑ, την επαγγελματική ανεξαρτησία, την αμεροληψία την αντικειμενικότητα, την καταλληλότητα, την ακρίβεια, την προσβασιμότητα, τον έλεγχο, την ποιότητα της συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων, την άμεση κα έμμεση ταύτιση, τη συγκρισιμότητα, τη σαφήνεια κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ο φορέας που με το παρόν νομοσχέδιο εγκρίνουμε, έρχεται να εγγυηθεί και να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των στοιχείων που κάθε φορά θα αναφέρουμε. Ο νομοθέτης έκανε βήματα μπροστά στην εγγύηση των αποτελεσμάτων επιτρέποντας τη συμμετοχή σε πρόσωπο της EUROSTAT ή σε αντικατάσταση στο θεσμοθετημένο συμβούλιο του ελληνικού στατιστικού συστήματος το οποίο γνωμοδοτεί στην ΕΛΣΑΤ.
Κύριε Υπουργέ, η ανεξαρτησία και η εκπροσώπηση διασφαλίζονται. Συμφωνώ με τους φορείς που θα συμμετέχουν στο παραπάνω συμβούλιο, αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί να συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως οι φορείς υγείας μια που εκεί θα εστιαστεί ο μεγάλος αγώνας για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και φορείς έλεγχου της διατροφής για να μπορούμε να συλλέγουμε και στοιχεία υγείας διατροφής και αντιμετώπισης ασθενειών πριν αυτές εκδηλωθούν.
Ακόμη θα μπορούσε να προβλεφθεί να συμμετέχουν σε θεσμικό επίπεδο οι φορείς που εισάγουν χρήμα στην οικονομία, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι μεταποιητικές βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, ανάλογα με τη φύση των στοιχείων βάσης που κάθε φορά συλλέγονται.
Τέλος τα στελέχη που θα προσληφθούν ελπίζουμε να συνδράμουν τα μέγιστα στην προετοιμασία, συλλογή, το έλεγχο, την επεξεργασία και την παρουσίαση των στοιχείων. Ολοκληρώνοντας να επισημάνω πως θα πρέπει η καινούρια διοίκηση να βάλει τις βάσεις, τους κανόνες και τις αρχές που θα διέπουν την καθημερινότητα και την ουσιαστική μελέτη των στοιχείων του αντικειμένου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νομοθέτης βοηθά την νέα ΕΛΣΑΤ και περνάει ένα βήμα παραπάνω δίνοντας θεσμικό ρόλο πιστοποίησης τις έρευνες και τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι άλλοι φορείς του δημοσίου και τα Υπουργεία του δημοσίου δίνοντας με τον τρόπο αυτό ερείσματα νομιμοποίησης και κύρους σε ένα πολύ ταλαιπωρημένο σύστημα που κακοποιήθηκε στο παρελθόν και έβλαψε τη χώρα.
Σωστά υπολογίζετε στην κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού και σας προτρέπω για τη σύνταξή του να συμβουλευτείτε τις παγκόσμιες αρχές που υφίσταται και τα άλλα διεθνή κρατικά ή μη ινστιτούτα. ‘Όπως, επίσης, να προτρέξετε σε αποτελεσματικές πρακτικές άλλων χωρών.
Σωστά γνωστοποιεί η ΕΛΣΑΤ ότι πλέον τηρεί αρχεία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα στην ομώνυμη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ ελπίζουμε τα χρήματα των αμοιβών των εξωτερικών συνεργατών να μη διακινούνται με τον ίδιο τρόπο που διακινούνταν τα προηγούμενα χρόνια.
Επίσης, είναι σωστή η πρόβλεψη στο νομοσχέδιο ότι η υπηρεσία προϋπολογισμού τελεί υπό την αιγίδα του Κοινοβουλίου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάει με την ψήφιση του νομοσχεδίου μία καινούρια προσπάθεια που πρέπει όλους να μας βρει σύμφωνους. Πιστεύω, ότι το όχημα που σήμερα βλέπουμε να συναρμολογείται έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πετύχει το βασικό του στόχο που είναι κατ’ αρχήν ένα αξιόπιστο όργανο παρακολούθησης της δημοσιονομικής διαχείρισης της χώρας από την εκάστοτε Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κα Βουλευτή)
Ένα λεπτό κύριε Πρόεδρε.
Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες αυτές αυτής της Στατιστικής Υπηρεσίας πρέπει να συνδράμουν με κάθε τρόπο και στην άσκηση δίκαιης πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο ρόλος που πρέπει να κληθεί να παίξει η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή, εντοπίζεται κατά τη γνώμη μου και στην διαμόρφωση πολιτικών για τη γεωργία, την υγεία, τη φτώχεια, το περιβάλλον, τη παιδεία και την ανάπτυξη της χώρας γενικότερα. Ο ρόλος αυτός είναι πολύ σημαντικός και ως εκ τούτου πρέπει να είναι συνεπής και αδιάλειπτος.
Κύριε Υπουργέ, ψηφίζω το νομοσχέδιο που σήμερα παρουσιάζεται στη Βουλή των Ελλήνων. Θα περιμένουμε και τον κανονισμό λειτουργίας και διαχείρισης και πιστεύω ότι η νέα ελληνική στατιστική αρχή θα κάνει ένα νέο αλλά δύσκολο ξεκίνημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει όλους τους οιωνούς για ανεξαρτησία και απρόσκοπτη λειτουργία, έχει το νομοθετικό πλαίσιο να εξελιχθεί σε κοιτίδα δημοκρατικής και όχι μικροκομματικής εκμετάλλευσης διότι τα στοιχεία που θα δίνει θα επηρεάσουν κάθε έλληνα και κάθε ελληνίδα στο μέλλον.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μαρία μου, τελείωνε σε παρακαλώ.
ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ: Εύχομαι οι κόποι του ελληνικού λαού να γίνουν σεβαστοί από όλους μας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Γλυκύτατος ο λόγος σου. Έφαγες το λεπτό και παραπάνω.
Ο κύριος Μάριος Σαλμάς από το νομό Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο. Ελπίζω να τηρήσετε τα επτά λεπτά γιατί είναι ο κατάλογος ατελείωτος κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Σαλμά έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αναμφίβολα η χώρα μας διέρχεται μία μοναδική κρίση, η οποία μας εκθέτει σε όλες τις άλλες χώρες.
Κύριε Υπουργέ, πραγματικά σας λέμε ότι πρέπει να ξανασκεφθείτε και να μην συσταθεί αυτή η Επιτροπή για την οικονομία. Τρείς μήνες, δύο όσο κρατήσει αυτή η εξεταστική Επιτροπή θα διασύρεται η χώρα. Θα κρατάτε στην επικαιρότητα ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να ξεχαστεί. Θα πάτε να διαπραγματευτείτε το Μάρτη, τον Απρίλη που λήγουν ομόλογα είκοσι πέντε περίπου δισεκατομμυρίων και θα σας ακολουθεί η εικόνα της εξεταστικής Επιτροπής που θα βγάζουμε προς τα έξω για όλο αυτό το διάστημα.
Το 2004 είχαμε μία παρόμοια περίπτωση. Ήρθαμε στην κυβέρνηση και βρήκαμε ένα έλλειμμα το οποίο δεν αντιστοιχούσε σε αυτό που μας παραδώσατε. Κάναμε μία απογραφή –καλώς ή κακώς- αλλά η κατάσταση τότε δεν ήταν η ίδια και παρ’ όλα αυτά δεν κάναμε καμία εξεταστική επιτροπή. Και τότε προφανώς για να μην εμφανίζεται το πραγματικό έλλειμμα, κάτι συνέβαινε στην καταγραφή των δαπανών και των εσόδων. Δεν προέκυψε τυχαία αυτή η διαφορά του ελλείμματος που βρήκαμε με την απογραφή, από αυτήν που παρουσιάζετε. Κάπως έτσι έγινε, αλλά δεν κάναμε εξεταστική επιτροπή.
Δεν ξέρω αν άλλες χώρες χρησιμοποιούν παρόμοιες αλχημείες ή στατιστικές παραλλαγές στην παρουσίαση των στοιχείων στην EUROSTAT, αλλά δεν ξέρω και καμία χώρα που να έκανε εξεταστική επιτροπή. Εκτός αν ξέρετε εσείς.
Εξάλλου θα σας θυμίσω τι λέγατε το 2004 όταν εμείς κάναμε απογραφή.
(ΑΜ)
(3SM)
Ή τότε είχατε δίκιο ή σήμερα. Δεν μπορεί, όμως και τότε, που λέγατε τα ακριβώς αντίθετα πράγματα να είχατε δίκιο και σήμερα να έχετε δίκιο.
Και να πω και κάτι άλλο. Τι θα βγάλει η Εξεταστική Επιτροπή; Τι είναι αυτό που θα φανεί, που δεν μπορείτε εσείς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να το βρείτε; Τι είναι αυτό που, αν απευθυνθείτε στην Στατιστική Εθνική Υπηρεσία και στα στοιχεία που δώσαμε στην EUROSTAT, δεν θα βρείτε; Και γιατί πρέπει να το βρει η Εξεταστική Επιτροπή; Βρείτε το εσείς και παρουσιάστε το.
Κύριε Υπουργέ, λέγατε ότι δεν γνωρίζατε τι παραλαμβάνετε και ότι η Νέα Δημοκρατία είναι υπεύθυνη. Δηλαδή, αυτό που δεν γνωρίζατε ήταν το έλλειμμα. Δεν θα ήταν στο 12,7% που το βρήκατε εσείς, θα ήταν κάτι λιγότερο, ας πούμε στο 9%. Δηλαδή, θα ήταν 7 δισεκατομμύρια ευρώ η διαφορά. Μα, αυτά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ δημιουργούν σήμερα τα spreads; Αυτά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ δημιουργούν το πρόβλημα δανεισμού της χώρας; Δηλαδή, αν το χρέος δεν ήταν 300 και ήταν 293 δισεκατομμύρια ευρώ, θα δανειζόσασταν με επιτόκια Γερμανίας; Όχι βέβαια. Εξάλλου το 12,7% του ελλείμματος το γνωρίζαμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου, αλλά τα spreads δεν ήταν αυτά που ήταν σήμερα.
Προσπαθείτε να χρεώσετε, λοιπόν, τη σημερινή κατάσταση της χώρας στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό είναι λάθος. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα δεν έφτασε από μόνη της εδώ. Όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε διαχρονικά και αναλογικά, έχουμε τις ευθύνες και δεν πρέπει κανείς να τις αποποιείται.
Το μεγάλο πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, είναι το δημόσιο χρέος. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι τουλάχιστον, αλλά πρέπει να δούμε πώς προέκυψε το δημόσιο χρέος. Πολύ σύντομα θα σας πω ότι σε αυτήν την τετραετία, από το 2004 έως το 2008 -αφήνω το 2009, του οποίου ένα μέρος κυβερνήσατε εσείς και ένα μέρος κυβερνήσαμε εμείς- το χρέος που προστέθηκε ήταν 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, το 8,8% ήταν ευθύνη αποκλειστική…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν διαβάζετε λίγο τα στοιχεία σας;
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Αυτό που σας λέω, το 8% ήταν το πρωτογενές έλλειμμα.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Πόσα προστέθηκαν στο χρέος από το 2004 μέχρι το 2009; Κοιτάξτε λίγο τα στοιχεία σας.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ: Θα τα πω μέχρι το τέλος του 2008. Έχει σημασία. Μέχρι το τέλος του 2008, προστέθηκαν σε καθαρούς αριθμούς 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ, την τετραετία αυτή, τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν για πληρωμές, για τόκους του χρέους που δημιουργήθηκε, που παραλάβαμε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το 62% δηλαδή.
Οι πληρωμές για εξοπλιστικές δαπάνες ήταν 10 δισεκατομμύρια ευρώ αυτήν την τετραετία, 12,5% των 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πληρωμές από αλόγιστες προμήθειες για εξοπλισμούς που διενήργησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2002-2003 και αναμένεται να βαρύνουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη νοσοκομείων ήταν το 3,3% του συνόλου των χρεών της πενταετίας, δηλαδή περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που αφορά την περιβόητη τρίτη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το 2004. Και οι υποχρεώσεις στην κοινωνική ασφάλιση ήταν 8,9%, δηλαδή περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ, υποχρεώσεις με νόμους που ψηφίστηκαν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη Δ.Ε.Η., για τον Ο.Τ.Ε.. Θυμίζω το νόμο «Βερελή», το νόμο «Χριστοδουλάκη» για το Ι.Κ.Α., για τον Ο.Γ.Α., που δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν κάθε χρόνο οικονομική αιμορραγία στον Προϋπολογισμό.
Σημασία, όμως –ξαναλέω- δεν έχει να δούμε ποιος είναι αυτός που φταίει ή δεν φταίει. Σημασία έχει ότι πρέπει να είστε και εσείς προσεκτικοί για τον απλούστατο λόγο ότι θα σας ξαναεμφανιστούν και άλλα ελλείμματα φέτος που δεν τα υπολογίζετε και πάλι δεν θα σας βγει ο Προϋπολογισμός.
Θα σας πω χαρακτηριστικά. Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν δείτε τον προϋπολογισμό του Κράτους για το 2010, 200 εκατομμύρια ευρώ -σας το λέω σήμερα- θα κληθείτε στο τέλος του χρόνου να τα καταβάλετε, τα οποία δεν τα εμφανίζετε. Και ξέρετε πολύ καλά, ειδικά εσείς, γιατί ξέρω ότι κατέχετε τον Προϋπολογισμό, ότι οι εφημερίες γιατρών για υπερωριακή απασχόληση, χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας, αυτονόητες ανελαστικές δαπάνες που είναι η μισθοδοσία και οι λειτουργικές δαπάνες είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Σας το λέω ότι θα κληθείτε στο τέλος του χρόνου να τα καταβάλετε.
Και επειδή λέτε για τα χρέη των νοσοκομείων, τα περιβόητα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν μέχρι 4 Οκτωβρίου, πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό το πεντάμηνο, από 4 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, ξανασυσσωρεύτηκαν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ χρέη, διότι το σύστημα προμηθειών δεν άλλαξε –το ξέρετε πολύ καλά- μηνιαίως συσσωρεύονται 130 εκατομμύρια ευρώ χρέη. Ρωτήστε αύριο την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ζητήστε τα στοιχεία που θα τα πάρετε στο τέλος Φεβρουαρίου. Και σας το λέω ότι είναι μισό δισεκατομμύριο καινούριο χρέος που μαζέψατε μέσα σε πέντε μήνες, μέχρι τέλος Φλεβάρη από τη διαχείριση των νοσοκομείων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Και ξέρετε πολύ καλά -επειδή είναι δύσκολη υπόθεση η διακυβέρνηση της χώρας- ότι αν δεν εξορθολογήσετε από την αρχή όλα τα κακώς κείμενα δεν θα βγείτε πουθενά.
Ξέρετε πώς έκαναν φέτος του προϋπολογισμούς των νοσοκομείων; Έδωσαν εντολή από το Υπουργείο «βάλτε τις περσινές δαπάνες συν την αντιστοίχιση των χρεών και προσαρμόστε τα έσοδα για να είναι ισοσκελισμένοι οι προϋπολογισμοί, όπως προβλέπεται από το δημόσιο λογιστικό”, χωρίς να πει κανείς πώς θα προκύψουν αυτά τα αυξημένα έσοδα.
Άρα, κύριε Υπουργέ, μην ανεβάζετε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, μην συστήσετε Εξεταστική Επιτροπή, γιατί σύντομα, σε ένα μήνα που θα έρθουν οι ευρωπαίοι, θα κληθείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας είπα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μάριο Σαλμά, Βουλευτή της Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο συνάδελφος από την Κρήτη, από το Νομό Ηρακλείου, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Εμμανουήλ Στρατάκης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Παρά το ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν οι Βουλευτές για αυτήν την παρεκτροπή που έγινε απόψε, θεωρώ ότι ήταν και για μας χρήσιμο να ακούσουμε αυτές τις συζητήσεις. Ήταν χρήσιμο γιατί έτσι καταδεικνύεται και μπορούμε να αναδείξουμε πλέον στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι λογικές που κυριαρχούν σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τελευταία, είχαμε διαφόρων μορφών παραληρήματα.
Το πρώτο παραλήρημα ήταν αυτό του κυρίου Καρατζαφέρη, ένα παραλήρημα ευρωσκεπτικισμού, που βέβαια, ενώ μας μίλησε για δειλία, εξέφρασε στην ουσία μια πολύ ισχυρή ηττοπάθεια διότι δεν μας έδειξε και κανέναν δρόμο. Μας είπε δηλαδή ότι σε έναν καινούριο πολυπολικό σύστημα που διαμορφώνεται μετά την παγκοσμιοποίηση, εμείς πρέπει να είμαστε απέξω ή τουλάχιστον να γίνουμε υποχείρια κάποιας μεγάλης δύναμης, όπου θα είμαστε αυτό καθ’ αυτό προτεκτοράτο, τη στιγμή μάλιστα που είναι ανάγκη -αν όντως θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα και ως περιοχή- να δημιουργήσουμε την ισχυρή Ευρώπη, που εκείνος διατυμπάνισε εδώ απόψε ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι η αρχή του τέλους της νέας Ευρώπης.
Είναι πράγματι οδυνηρό, θα έλεγε κανείς, εάν χρησιμοποιώντας λογικές αλλά και επικοινωνιακά τερτίπια, περνάει λαθεμένα μηνύματα στον ελληνικό λαό. Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν μέσα από αυτήν τη λογική που εδώ προσπάθησε να μας περάσει απόψε, μας έλεγε και προς τα πού πρέπει να οδηγηθούμε. Διότι πιστεύω ότι μέσα από αυτές τις αντιφατικές απόψεις που εκφράστηκαν, σε σχέση με τη μάχη μεταξύ δολαρίου και ευρώ, στην ουσία προσπαθεί να δείξει ότι πρέπει να διαλύσει η Ευρώπη και να παραμείνει μόνο η Αμερική, μαζί με την Κίνα ενδεχομένως και την Ινδία και άλλες μεγάλες δυνάμεις που διαμορφώνονται σήμερα στο παγκόσμιο σκηνικό.
Αυτή, λοιπόν, είναι η λογική που εκφράζεται από τη μία πλευρά και από την άλλη βέβαια, είδαμε τον πανικό της Νέας Δημοκρατίας, το άλλο παραλήρημα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που προσπαθούν να μας πουν ότι «κοιτάξτε, μην κάνετε την Εξεταστική Επιτροπή, διότι θα εκτεθεί η χώρα». Όμως, αυτά που λέγανε όλον τον καιρό για σεμνότητα, ταπεινότητα και διαφάνεια, όλα αυτά πάνε περίπατο. Διότι, η σεμνότητα και η ταπεινότητα δεν είναι λέξεις κενές περιεχομένου, όπως προσπάθησε κι όπως τις κατάντησε η Νέα Δημοκρατία, είναι η απόδειξη ενεργειών και πράξεων που πρέπει να γίνονται όταν έχει κανείς αναλάβει ευθύνες για τη διαχείριση της χώρας, των ζητημάτων διαχείρισης της χώρας.
Αυτό, όμως, το ξεχνάει η Νέα Δημοκρατία και μας εκφοβίζει. Δηλαδή, τι μας είπε προ ολίγου ο κ. Σαλμάς; Να μην κάνουμε την Εξεταστική Επιτροπή, διότι σε λίγο η «άσπρη» τρύπα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υπολογίζαμε. Αυτό μας είπε. Μας είπε, δηλαδή, ότι τα χρέη στα νοσοκομεία θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που ήδη μας δήλωναν κι ένα σωρό άλλα πράγματα, τα οποία πραγματικά είναι πρωτάκουστα και που επιβάλλουν –αν θέλετε- γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, να προχωρήσουμε άμεσα στην Εξεταστική Επιτροπή. Η Εξεταστική Επιτροπή, πρέπει να πούμε για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν θα είναι δικαστική και ανακριτική διαδικασία, θα είναι διερευνητική διαδικασία.
Και δεν ξεχνά κανείς, όπως πολύ καλά επισήμανε κι ο κ. Υπουργός προ ολίγου, ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις π.χ. Βατοπαίδι και άλλες εξεταστικές επιτροπές, εδώ όλοι διατυμπάνιζαν και η Κυβέρνηση τότε, ότι αυτές οι Επιτροπές μπορεί να λειτουργήσουν θαυμάσια ταυτόχρονα και με τη δικαστική οδό και με όλες τις διαδικασίες αυτές.
Τι έχουμε, λοιπόν, να πούμε στον ελληνικό λαό; Ότι πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι για να «κουκουλώσουμε» αυτές τις υποθέσεις που ο ελληνικός λαός θέλει να τις δει, να δει καθαρά ποιος ευθύνεται και τι ακριβώς έχει συμβεί; Γιατί εκείνος είναι που υφίσταται τις συνέπειες αυτών των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.
(XS)
( 3AM)
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι ανεξάρτητα από τον ωραίο τρόπο με τον οποίο πλασάρονται κάποια ωραία στοιχεία εδώ μέσα, ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καθαρά τι έχει συμβεί, καταλαβαίνει ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της χώρας από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και αυτό κάποια στιγμή πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και οι επιλογές που κάνει η Κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα είναι σαφείς και συγκεκριμένες και προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, διότι αν δεν φανεί πού υπάρχουν οι ευθύνες, τότε ασφαλώς ο καθένας θα λέει εδώ τα δικά του. Διότι ξεχνιούνται εδώ ακόμα και πολύ πρόσφατα πράγματα. Δηλαδή μας λένε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το δημόσιο χρέος, το οποίο προσπαθούν να επιρρίψουν στις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν είναι γνωστό ότι το 2004 παρέλαβαν ένα δημόσιο χρέος της τάξης των 163 δισεκατομμυρίων ευρώ και μέσα σε τέσσερα, πέντε χρόνια το πήγαν στα 300 δισεκατομμύρια, το φανερό βέβαια γιατί για το κρυφό χρέος που κάθε μέρα φανερώνεται δεν μας λένε και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάνει πραγματικά αυτό το δημόσιο χρέος.
Η μία λοιπόν επιλογή είναι να ριχτεί πραγματικά παντού άπλετο φως για να φανεί ποιοι έχουν τις ευθύνες γιατί ας μην γελιόμαστε τώρα δεν θα ξεχάσουμε ότι σε μια βραδιά αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά 25%, ο πλούτος της χώρας δηλαδή. Πώς έγινε αυτό; Δεν πρέπει αυτά να φανούν και να βγουν στην επιφάνεια για να φανεί ποιοι πραγματικά χρησιμοποίησαν πλαστά στατιστικά στοιχεία και να μην το συνδέουμε με τα όποια χρηματοπιστωτικά προϊόντα που μπορεί να μην ήταν σωστά αλλά ήταν -αν θέλετε- σε κάποιο βαθμό νόμιμα και που βέβαια η Νέα Δημοκρατία σήμερα τα κατηγορεί, όταν είναι γνωστό ότι τους έδωσε παράταση μέχρι το 2039;
Άρα λοιπόν, εδώ το πράγμα αυτό είναι καθαρό και πρέπει να οδηγηθούμε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση αν πραγματικά θέλουμε να κρατήσουμε σε κάποιο επίπεδο αξιοπιστίας τον ελληνικό λαό.
Το δεύτερο που κάνει η Κυβέρνηση και θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι αυτό το σχέδιο νόμου που φέρνει σήμερα εδώ. Ένα σχέδιο νόμου που διαμορφώνει άλλα δεδομένα για το ελληνικό στατιστικό σύστημα και βέβαια δημιουργεί μια ανεξάρτητη στην κυριολεξία αρχή, την ελληνική στατιστική αρχή.
Ο στόχος είναι, όντως να υπάρξει θεσμική αναβάθμιση του συστήματος και να παράγονται επίσημα στατιστικά στοιχεία αξιόπιστα. Στοιχεία που θα έχουν αμεροληψία, στοιχεία που θα έχουν πληρότητα, στοιχεία που θα έχουν διοικητική αποτελεσματικότητα.
Εγώ σε αυτό το σχέδιο, συμφωνώ απολύτως και νομίζω ότι είναι η αρχή όχι του τέλους, η αρχή απόκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, εκεί που πρέπει να την έχουμε και πρέπει να την έχουμε στο διεθνές περιβάλλον. Είμαστε σε έναν ανοικτό κόσμο, σε ένα περιβάλλον τέτοιο, που αλλοίμονο αν δεν έχουμε προς κάθε κατεύθυνση αξιοπιστία. Τότε όχι μόνο δεν θα μας δανείζουμε με ακριβά επιτόκια, με τα λεγόμενα spread, δεν θα μας δανείζουν καθόλου, όταν πλήρως χάσουμε αυτή την αξιοπιστία. Και αυτή τη συναναστροφή, αυτή τη συναλλαγή την έχουμε ανάγκη, στα πλαίσια μιας ανοικτής οικονομίας και αυτό δεν πρέπει να το παραγνωρίζει κανείς. Την έχουμε αν θέλετε ανάγκη, εξαιτίας ίσως και των λαθών που έχουμε κάνει στο παρελθόν ως χώρα. όμως είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.
Σε αυτή λοιπόν την κατεύθυνση, εγώ έχω να κάνω μόνο μια παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε, στο κύριο Υπουργό. Ότι καλώς μπαίνουν και τίθενται αυτοί οι σκοποί, που μπαίνουν από τα άρθρα του σχεδίου νόμου, ότι πρέπει αυτή η αρχή -πέραν από αυτά που είχε μέχρι σήμερα αυτή η στατιστική υπηρεσία- να αναφέρεται και σε όλους τους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μελέτες ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά αυτό που αναφέρεται στο σκοπό της ίδρυσης αυτής της ανεξάρτητης αρχής θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, να συμπεριληφθεί και στις αρμοδιότητες διότι έχουμε ανάγκη ως χώρα να παρακολουθήσουμε όλα τα δεδομένα που μας χρειάζονται, αν θέλουμε να μην ξαναπέσουμε σε λάθη του παρελθόντος, αν θέλουμε η χώρα να πορευτεί με βάση πραγματικά δεδομένα σε μια αναπτυξιακή πορεία προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Στρατάκη.
Είμαι υποχρεωμένος, με αφορμή την ομιλία σας, να σας πω ότι αφιερώσατε ενάμισι λεπτό για το σχέδιο νόμου, το ίδιο λάθος που έχουν πράξει οι περισσότεροι μέχρι τώρα και έξι λεπτά σχολιάζοντας δημοκρατικότατα τις απόψεις σας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν αφιερώθηκε η σημερινή συζήτηση στο νομοσχέδιο. Οπότε μην επιμένετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα προχωρήσω στον επόμενο ομιλητή, το Βουλευτή Ιωαννίνων, τον κ. Αθανάσιο Οικονόμου και θα τον παρακαλέσω να είναι επί του θέματος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε και χαίρομαι που είναι κατάμεστη η Αίθουσα από συναδέλφους γιατί θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον αυτά που θα πω για το νομοσχέδιο και δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ματς που παίζει την ίδια ώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητούμε και υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα. Την ανάγκη ενός κράτους να είναι αξιόπιστο και διαφανές απέναντι στους πολίτες που υπηρετεί και στη διεθνή κοινότητα που συμμετέχει ως υπόσταση. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη ενός κράτους δικαίου να είναι υπεύθυνο και δίκαιο απέναντι στις τωρινές γενιές και στις επόμενες.
Αυτές τις αυτονόητες μεν αλλά ανεκπλήρωτες μέχρι τώρα αρχές, εισάγουμε στον πολιτικό βίο του τόπου μας, με το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις αλλά και ως απάντηση ενός ευρύτερου διαλόγου που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα.
Θα ήμασταν όντως ευτυχείς αν το νομοσχέδιο αυτό προέκυπτε ως αποτέλεσμα ωρίμανσης του πολιτικού μας συστήματος και των κοινωνικών συνισταμένων. Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι το αποτέλεσμα μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας με κύρια χαρακτηριστικά τα θηριώδη ελλείμματα, τον διπλασιασμό του δημοσίου χρέους μέσα σε μια πενταετία, τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν σταθμοί στην πορεία των λαών, που σημαδεύουν τη μοίρα τους. Ένας τέτοιος αρνητικός σταθμός για τη χώρα μας, είναι η πενταετής διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και του Υπουργικού του Συμβουλίου. Αν κάποιοι σήμερα προσποιούνται ότι δεν ξέρουν, δεν άκουσαν, δεν είδαν, τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός, την τιτάνια προσπάθεια της Κυβέρνησης να διασώσει την οικονομία μας, δεν σας επιτρέπει κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να τρέφετε αυταπάτες και να επιφυλάσσεται για τον εαυτό σας το ρόλο του παρατηρητή και του κριτή.
Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει. Έχουν τελειώσει με τον πιο δραματικό τρόπο και τελείωσαν όταν αποφασίσατε να εγκαταλείψετε τη χώρα στο έλεος των ελλειμμάτων που δημιουργήσατε χωρίς καν να παλέψετε. Τελείωσαν όταν αποφασίσατε να σπεύσετε σε εκλογές, για να αποτινάξετε από τους ώμους την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Τελείωσαν όταν ο ελληνικός λαός απαίτησε μια Κυβέρνηση ευθύνης, προσπάθειας και αξιοπιστίας και έναν Πρωθυπουργό ικανό να αλλάξει την πορεία του τόπου με τομές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις που δεν κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, με ρήξεις και αποφάσεις που βάζουν τέλος οριστικό στις αλχημείες, στην υπονόμευση του μόχθου του ελληνικού λαού και τελικά στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος στο σύνολό του.
Σήμερα με το νομοσχέδιο της ανεξαρτητοποίησης της Στατιστικής Υπηρεσίας κάνουμε μια νέα υπεύθυνη αρχή, μια ιστορική τομή στην πορεία του κράτους μας, γιατί έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας και τελικά αξιοπρέπειας προς το εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. Όπως ακριβώς είναι μια υποχρέωση να μην τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, ένα σφουγγάρι για να τα σβήσουμε όλα. Γιατί τελικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα δεν έχει μόνο διαστάσεις οικονομικές αλλά και εθνικές. Είναι εθνική μας υπόθεση, είναι ανάγκη για κάθαρση, απέναντι στην ύβρη της σύγχρονης μας τραγωδίας. Είναι ταυτόχρονα και απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά γιατί καμία ουσιαστική και μακρόπνοη προοπτική δεν μπορεί να στηρίζεται άλλο σε σαθρά θεμέλια.
Το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής που συνέστησε το Υπουργείο Οικονομικών για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μαγείρεμα αλλά με ολόκληρο μαγειρείο. Είχε στηθεί γύρω από τα στατιστικά στοιχεία το Υπουργείο Οικονομικών και η Στατιστική Υπηρεσία σε πλήρη συντονισμό. Μόνο που το λογαριασμό τον πληρώνει και σε αυτή την περίπτωση ο ελληνικός λαός.
Δυο μόνο στοιχεία θα επισημάνω, ενδεικτικά αντιλήψεων και πρακτικών του χθες. Περίπτωση πρώτη. Ερωτάται ο τότε Υφυπουργός Υγείας στις 14 Απριλίου του 2009, για τις οφειλές των νοσοκομείων, μόλις έφυγε, απαντάει στους ερωτώντες Βουλευτές ότι οι οφειλές ανέρχονται στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την επόμενη μέρα στις 15 Απριλίου το ίδιο Υπουργείο αποστέλλει στη EUROSTAT επιστολή στην οποία ανέφερε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Θεϊκών διαστάσεων ικανότητες των στελεχών της προηγούμενης Κυβέρνηση να βρίσκουν 2 δισεκατομμύρια ευρώ εντός εικοσιτετραώρου ή ένα ακόμα μαγείρεμα;
Περίπτωση δεύτερη. Η μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών μεταξύ του Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2009 υποδήλωνε διπλάσιο ποσοστό επί του Α.Ε.Π. για το έλλειμμα. Αυτό ήταν ορατό τόσο στα μηνιαία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όσο και στα ταμειακά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η επιδείνωση αυτή δεν αποτυπώθηκε όμως, στην ενημέρωση που έστειλε στη EUROSTAT η προηγούμενη Κυβέρνηση καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία δεν ενσωματώθηκαν ποτέ. Αμέλεια, άγνοια ή διατεταγμένη υπηρεσία;
Αυτές είναι μόνο δυο περιπτώσεις για το πώς λειτουργούσε η Στατιστική Υπηρεσία μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές ήταν ο κανόνας του χθες, που μας έφεραν στην κατάσταση αυτή που είμαστε σήμερα. Αυτή ήταν η Ελλάδα του χθες και όποιοι την υπερασπίζονται ακόμη χωρίς αυτοκριτική, χωρίς συναίσθηση των πεπραγμένων και του βάρους που τους αναλογεί, μάλλον βρίσκονται σε άλλη χώρα.
Αυτή την Ελλάδα αλλάζουμε με συνολικό ανασχεδιασμό και όχι αποσπασματικά ημίμετρα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, της χρυσής δημοσιονομικής διαχείρισης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας με αλλαγές που απαιτούν, που απαντούν στην αιτία και όχι στο σύμπτωμα του προβλήματος και δημιουργούν τις αναγκαίες εκείνες προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να μη βρεθεί ποτέ ξανά σε θέση να απολογείται για τα στατιστικά της και τελικά για την ίδια της την υπόσταση. Γιατί είναι σαφές ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρέχουμε στους εταίρους μας δεν συνιστούν απλά και μόνο μια αναφορά δεικτών αλλά μετουσιώνουν κρίσιμο μέρος της εικόνας του κράτους μας προς τη διεθνή κοινότητα.
Ταυτόχρονα οι αλλαγές που δρομολογούνται στις δομές και στον τρόπο που λειτουργεί το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα συνιστούν και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, με την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου στη διαδικασία ελέγχου και με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσβασης στα πρωτογενή στοιχεία.


(FT)

(XS)
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημαίνουν την κατάκτηση των αυτονόητων, σημαίνουν όμως και το τέλος σε αυτό το ανέκδοτο που λέγεται Greek statistics και που πολλές φορές ακούστηκε απόψε και τους προηγούμενους μήνες, στη θηλεία που μας έδενε με το πισωγύρισμα και με τις πιο μελανές σελίδες στην πρόσφατη ιστορία μας. Σημαίνουν το τέλος του βολέματος και της νοοτροπίας που μας θέλει να μην αλλάζουμε, να μην κάνουμε βήματα μπροστά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας δίνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα με τους πολίτες στην πρώτη γραμμή, με τους πολίτες που στήριξαν με το μόχθο τους κάθε μεγάλη προοπτική για αυτόν εδώ τον τόπο. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους ζητήσουμε να βάλλουν για ακόμη μια φορά πλάτη, αν δεν μπορέσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν έχουμε απολύτως κανένα δικαίωμα να τους ζητήσουμε να στερηθούν και τα ελάχιστα, εάν δεν χτίσουμε δομές, θεσμούς και νοοτροπίες αξιόπιστες, κοινωνικά δίκαιες, διαφανείς και βιώσιμες. Εάν δεν βάλουμε στόχο πρόγραμμα και επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν μπορεί να είναι ασφαλώς η απλή διαχείριση της μιζέριας.
Απέναντι σε αυτή τη στόχευση ακούμε με έκπληξη τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για εξεταστική στα οικονομικά από το 1981. Κάποιοι φαίνεται ότι έχουν πρόβλημα πολιτικής χώνεψης. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα, δεν έχουμε πρόβλημα να πάμε ακόμα πιο πίσω.
Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι πρωτίστως αντικείμενο εξεταστικής οι οικονομικές πολιτικές του 1981, ενώ την ίδια στιγμή να σφυρίζουμε κλέφτικα στο ζήτημα της στατιστικής αποτύπωσης των δημοσιονομικών οικονομικών μας, που απέκρυψαν ουσιαστικά το διπλασιασμό του δημοσίου χρέους μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια, την απογείωση του δημοσίου ελλείμματος, την ανεργία και την ψευδεπίγραφη ανάπτυξη. Δεν μπορεί για τις πολιτικές και πρακτικές που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση και δύο φορές τα έξι τελευταία χρόνια σε επιτήρηση της οικονομίας μας να ακούμε θρασύτατα πως η ευθύνη πάει 30 χρόνια πίσω. Και αν είναι έτσι, αν το πιστεύετε πραγματικά, τι κάνατε το 2004 και το 2007;
Σε αυτή τη χώρα, κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πολλά περισσότερα να παράγουμε εκτός από ανέκδοτα και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Μόνο που για να πάμε μπροστά θέλουμε ξεκαθάρισμα του παρελθόντος, αξιόπιστες δομές και θεσμούς με διαφορετικές νοοτροπίες και πρακτικές. Αυτό επιχειρεί να φέρει το νομοσχέδιο και γι’ αυτό σας καλώ να το υπερψηφίσετε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Αθανάσιο Οικονόμου και σας διαβεβαιώνω ότι ο νόμος που διέπει τον πλανήτη είναι η παροδικότητα, δηλαδή ότι όλα αλλάζουν τελικά.
Ακολουθεί ο κ. Μαυρουδής Βορίδης, από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, Βουλευτής Αττικής.
Να ετοιμάζεται ο κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο κ. Μιχαήλ Τσελέπης.
Κύριε Βορίδη έχετε το λόγο για επτά λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η ανάγκη που φέρνει προς συζήτηση αυτό το σχέδιο νόμου είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Το έλλειμμα αξιοπιστίας, θα μου επιστρέψετε να πω, ότι έχει δύο παραλήπτες αφενός, είναι οι αγορές οι οποίες πρέπει να μας δανείσουν και ευλόγως ζητούν οι αγορές μια βεβαιότητα για μια σειρά από θέματα, για τις πολιτικές μας οικονομικές, για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, για την αντιμετώπιση του χρέους, για το πώς επιτέλους θα υπάρξει μια διασφάλιση ότι αυτοί οι άνθρωποι που θα μας δανείσουν θα συνεχίσουν να παίρνουν τα λεφτά τους πίσω αύριο και μεθαύριο.
Η δεύτερη διάσταση η οποία υπάρχει είναι οι εταίροι μας. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή να διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε συμφωνίες μαζί τους και αυτές πρέπει να τηρούμε.
Το ερώτημα είναι τι άραγε θα ήθελε πραγματικά ο συνομιλητής μας; Θα ήθελε μια καινούργια συζήτηση για ένα θεσμικό πλαίσιο, θα ήθελε διώξεις ή εκείνο το οποίο θα ήθελε είναι την κατάφαση της πολιτικής; Η κατάφαση της πολιτικής σημαίνει μια ηγεσία η οποία μπορεί να του δίνει λύση και μπορεί να τον πείσει ότι αξίζει τον κόπο να μιλάς με την Ελλάδα, ότι αξίζει τον κόπο να μιλάς με τους Έλληνες πολιτικούς, ότι όντως απέναντί σου υπάρχουν πρόσωπα φερέγγυα, τα οποία μπορούν να σου εγγυηθούν πολιτικές και να δείξουν ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία τους.
Πως το δείχνουμε αυτό; Το δείχνουμε άραγε με τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής; Στην πραγματικότητα η συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, κύριε Πρόεδρε, είναι ακριβώς η αναίρεση της πολιτικής. Επειδή δεν μπορούμε να πειθαρχήσουμε τους εαυτούς μας, η εξουσία, οι Υπουργοί ότι δεν θα πειράζουν τα στατιστικά στοιχεία έρχονται και λένε στο συνομιλητή τους «δεν μας πιστεύεις εμάς, αλλά κοίτα φτιάχνουμε μια Ανεξάρτητη Αρχή, την οποία δεν θα μπορούμε εμείς να την πειράξουμε, άρα έχε εμπιστοσύνη σε αυτό το εργαλείο που φτιάχνουμε». Τι λένε, δηλαδή, στην πραγματικότητα την ώρα που συνομιλούν με τις αγορές; Ότι δεν είμαστε εμείς επαρκώς πειστικοί, δεν μπορούμε εμείς να εγγυηθούμε ότι όντως από εδώ και πέρα αυτό το οποίο θα σου δίνουμε ως στοιχείο θα είναι η αλήθεια και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την Ανεξάρτητη Αρχή.
Μα αυτό που περισσότερο χρειάζεται σήμερα ο συνομιλητής μας είναι στο πρόσωπο του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών να βλέπει ακριβώς έναν άνθρωπο τον οποίο μπορεί να συνομιλήσει, μπορεί να εμπιστευτεί. Πως χτίζεται αυτό; Χτίζεται με μέτρο, χτίζεται με θαρραλέες πολιτικές, χτίζεται με την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν χτίζεται με εξαγγελίες. Χτίζεται ακριβώς με την αναγέννηση της πολιτικής, χτίζεται ακριβώς με πραγματικές πολιτικές, δεν χτίζεται με την άρνηση της πολιτικής και την αποφυγή της ευθύνης.
Και πάω στο ζήτημα της εξεταστικής, γιατί και αυτό, κύριε Πρόεδρε, χωρίς να είναι ακριβώς το θέμα μας, έχει να κάνει με την οικοδόμηση της αξιοπιστίας. Άκουσα την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αλλά και του Υπουργού, η οποία λέει: «Μα, εμείς δεν αναζητούμε ενόχους στην πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μέχρι χθες κυβέρνησης. Δεν θέλουμε το αίμα των πολιτικών μας αντιπάλων να τρέξει στο πεζοδρόμιο». Εγώ θα το πάω ανάποδα, θα πω το εξής: Εάν υπάρχουν υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας σήμερα και αυτοί έχουν κάνει παράνομες πράξεις, έχουν εξαπατήσει τους εταίρους μας, έχουν πειράξει τα δημόσια οικονομικά μας, έχουν πειράξει τη δημόσια εικόνα μας, τότε εγώ θέλω το αίμα τους να τρέξει στο πεζοδρόμιο. Εάν υπάρχουν τέτοιοι.
Διαβάζω το πόρισμα αυτής της ανεξάρτητης επιτροπής και, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως υπάρχουν ζητήματα, αλλά το μείζον που βγαίνει απ’ αυτό το πόρισμα και δεν πρέπει να μας διαφύγει, είναι ότι οι στατιστικές μας, εν γένει, στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Κεντρική Κυβέρνηση, είναι απολύτως διάτρητες. Τι περισσότερο χρειαζόμαστε απ’ αυτό που λέει αυτή η ανεξάρτητη επιτροπή; Ότι μπορεί να δαπανά -κατά μέσο όρο εκτιμά η συγκεκριμένη επιτροπή- ένα δισεκατομμύριο ευρώ η Κεντρική Κυβέρνηση, με υπογραφές Υπουργών, πέρα από τον προϋπολογισμό και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να το ξέρει αυτό δεκαοκτώ μήνες μετά. Και συζητάμε για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και της Στατιστικής Υπηρεσίας;
Αν δεν αλλάξουν αυτά, αν δεν αλλάξουν οι βασικές θεσμικές λειτουργίες των δημόσιων οικονομικών, με ποια αξιοπιστία θα μιλάμε; Αυτό χρειαζόμασταν περισσότερο. Αλλά δεν θέλω να αποφύγω το ερώτημα εάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εάν οι άνθρωποι οι οποίοι μέχρι χθες είχαν την διακυβέρνηση, έχουν διαπράξει απάτες ως προς την απεικόνιση των δημόσιων οικονομικών μας, εγώ το ξεκαθαρίζω ότι δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι. Φέρουν μια βαριά, βαρύτατη ευθύνη. Λέω, εάν υπάρχουν. Πως θα το διαπιστώσουμε αυτό; Θα το διαπιστώσουμε μέσα από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής;
Και ερωτώ: Αυτή η πολιτική διαδικασία πόσο αξιόπιστους μας καθιστά, όταν είναι μια κατ’ εξοχήν συγκρουσιακή και πολιτική διαδικασία, όπου ευλόγως αμυνόμενη τώρα η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα κάνει αυτό που κάνει; Θα αρχίσει να ανασύρει το ΄80, το ΄85, το ΄89 και δεν ξέρω τι άλλο, όλη αυτή την ιστορία η οποία, ρωτώ ευθέως, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας μας εκεί ακριβώς που έχουμε τους παραλήπτες του μηνύματος, τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και αυτούς οι οποίοι πρόκειται να μας δανείσουν;
( Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού )
Σε τριάντα δευτερόλεπτα ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Με αυτό το οποίο θα συμβεί και το οποίο είναι η φυσική συνέπεια, όχι μόνο δεν δείχνουμε ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας έχει καταλάβει το πρόβλημα και θέλει να δώσει απαντήσεις, αλλά αντιθέτως εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να ενισχύουμε την εικόνα ενός πολιτικού συστήματος μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα, δεν έχουν αποφασίσει να το λύσουν, αλλά επιδίδονται σ’ έναν αγώνα αλληλοεξόντωσης.
(MT)
(3FT)
Ο κατάλληλος χώρος εδώ για την επίλυση του ζητήματος αυτού είναι κατ’ αρχήν εξαιρετικά η ποινική δικαιοσύνη. Το λέω το «εξαιρετικά», γιατί το πρόβλημα δεν είναι το εάν θα συντρέξουν οι δύο διαδικασίες παράλληλα, αλλά το πρόβλημα είναι στη συγκεκριμένη στιγμή ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για να λύσει το ζήτημα αυτό.
Η γνώμη μας είναι ότι η Κυβέρνηση διαπράττει ένα τεράστιο λάθος. Καλούμε τους συναδέλφους από όλες τις πτέρυγες να αντισταθούν στο λάθος αυτό και να οικοδομήσουμε μαζί -όλες οι πτέρυγες της Βουλής- αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος, εκ νέου την μεγάλη κατάφαση της πολιτικής που γίνεται με μεγάλες θαρραλέες πολιτικές φυσιογνωμίες. Δεν γίνεται με μίζερες διαδικασίες οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς σας ευχαριστούμε και πρέπει να πω ότι εκτός από την yol εκδοχή saignant ή sangria των ενόχων, το «ευφραίνου Αττική, ενδοχώρα, ήρθε η ώρα, προχώρα» που λέει ο στίχος, σας πάει σήμερα.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Ενημερώνω το Σώμα ότι στις 23.30’ θα τελειώσει η σειρά των ομιλητών για σήμερα.
Κύριε Καράογλου, έχετε το λόγο για επτά λεπτά.
ΘΕΌΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, εάν το λέγατε για μένα, ότι θα έπρεπε να τελειώσω στις 23.30’, να είστε σίγουρος ότι θα τελειώσω αρκετά πιο νωρίς, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους συναδέλφους να μιλήσουν. Θα φροντίσω να είμαι εντός χρόνου.
Συζητάμε σήμερα το σχέδιο νόμου που αφορά το ελληνικό στατιστικό σύστημα και τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής. Θα ήθελα ξεκινώντας να κάνω δύο επισημάνσεις.
Πρώτη επισήμανση. Μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έπρεπε να περάσουν πέντε ολόκληροι μήνες για να φέρει η Κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το παρόν νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής, όταν ήταν δεδομένο και ήταν προεκλογική της δέσμευση, όταν είναι ένα σχέδιο νόμου που δεν έχει ιδιαίτερο κόστος και όταν θεωρούνταν δεδομένο ότι θα έχει και τη θετική θέση της παράταξής μας, της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Δεύτερη επισήμανση. Η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου γίνεται κάτω από τα επίκαιρα γεγονότα της αίτησης από την πλευρά των συναδέλφων της Κυβέρνησης, της Πλειοψηφίας, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ζητούν λοιπόν, μία εξεταστική επιτροπή, όμως ω, του παραδόξου, ζητούν τη σύσταση της επιτροπής αυτής για να ερευνήσει τα δεδομένα, τα σχετικά με την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, μόνο για την τελευταία πενταετία.
Δεν θα σταθώ στη σκοπιμότητα ή τη χρησιμότητα της επιτροπής αυτής. Θα ήταν πολύ εύκολο να αποδείξω ότι κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι η σύσταση της επιτροπής αυτής τώρα, τη συγκεκριμένη στιγμή, τη στιγμή που αμφισβητείται η αξιοπιστία της χώρας μας από «φίλους» και «συμμάχους», τη στιγμή που σ’ όλο τον κόσμο υπάρχουν υβριστικά δημοσιεύματα σε βάρος της χώρας μας.
Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση και θεωρεί ότι προσφέρει υπηρεσία ζητώντας τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να αποδείξει εάν ήταν σωστά ή όχι τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Δεν θα σταθώ στη μικροκομματική λογική την οποία έχει η Κυβέρνηση, που προσπαθεί μ’ αυτόν τον τρόπο –όπως νομίζει- να πλήξει την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματός μας.
Θα θυμίσω όμως βέβαια ότι η Κυβέρνηση, προσπαθώντας επίσης να πλήξει την αξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας, σκάβοντας το λάκκο όπως νόμιζε της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς έριξε μέσα την ελληνική οικονομία. Θυμίζω ότι παραποιώντας τα λογιστικά δεδομένα και αυξάνοντας τεχνητά το δημόσιο χρέος φθάσαμε σήμερα όταν το spread τον Οκτώβριο του 2009 ήταν στις 100-110 μονάδες βάσης, σήμερα να είναι κοντά στις 400 μονάδες βάσης. Αποδεικνύει τις λάθος πολιτικές της Κυβέρνησης.
Αγαπητοί συνάδελφοι, αλήθεια τόσο ιδιαίτερη αγάπη έχετε με την αλήθεια; Υπάρχει μισή αλήθεια, δηλαδή αλήθεια a la cart; Υπάρχει μισή διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων; Για ποιο λόγο, εάν θέλετε να διερευνήσουμε τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, δεν ξεκινάμε από τότε που εμφανίστηκαν τα προβλήματα από το 1981, γιατί ως τότε σας θυμίζω είχαμε ελληνικό έλλειμμα και ελάχιστο δημόσιο χρέος. Να δούμε λοιπόν, πώς ξεκίνησαν τα ελλείμματα, πώς κορυφώθηκαν και πώς φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, τι χρέος παραλάβατε και πού το πήγατε.
Φοβόσαστε μήπως έρθουν στο φως διάφορα στοιχεία που θα πλήξουν τις πολιτικές των Κυβερνήσεων του κόμματός σας; Φοβάστε μήπως αποδειχθεί σε όλον τον ελληνικό λαό αυτό που ξέρει, ότι η δημιουργική λογιστική, η «τραβεστί» οικονομία ήταν αυτό που ήταν επί σειρά ετών η πολιτική σας; Φοβάστε μήπως αποδειχθεί στον ελληνικό λαό ότι λέγατε ψέματα όλα αυτά τα χρόνια όταν παρουσιάζατε μία ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που βεβαίως δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα;
Βέβαια τύχη αγαθή το έφερε να έλθει το νομοσχέδιο αυτό τώρα που είχαμε πρόσφατα την ανακάλυψη για τα περίφημα swaps για την περίφημη υπόθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldmam Sachs και των αλχημειών στις οποίες προσφύγατε για να εξαπατήσετε τον ελληνικό λαό, για να ωραιοποιήσετε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
Βεβαίως όλα αυτά, η παραποίηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας, η δημιουργική λογιστική, η «τραβεστί» οικονομία την οποία εσείς δημιουργήσατε, είχαν σαν επίκεντρο μία συγκεκριμένη πολιτική. Ποια ήταν η πολιτική αυτή; Ας δανειστούμε τώρα να περάσουμε καλά σήμερα και αύριο έχει ο Θεός.
Όμως μ’ αυτές τις πολιτικές, αγαπητοί συνάδελφοι, δημιουργήσατε το πιο μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορεί να επιβιώσει ένα κράτος όταν κρύβει τα πραγματικά του προβλήματα, τα ωραιοποιεί, τα βάζει κάτω από το χαλί και δεν τα αντιμετωπίζει. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, πρέπει τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται όπως πρέπει και όταν πρέπει και όχι απλώς να ωραιοποιούνται οι αριθμοί, μόνο και μόνο χάριν εντυπώσεων.
Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο να αναδιαρθρώσετε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, να την μετατρέψετε σε Ανεξάρτητη Αρχή. Η Νέα Δημοκρατία, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σύμφωνη επί της αρχής πιστεύοντας ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και να παράγει αξιόπιστες και έγκυρες στατιστικές.
Η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα πρέπει να χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο θεσμό, έτσι ώστε η χάραξη και η εφαρμογή πολιτικών να είναι προς τη ορθή κατεύθυνση. Εμείς λοιπόν, λέμε ναι σε ένα αξιόπιστο στατιστικό σύστημα με τις θεσμικές αλλαγές προς όφελος της δημόσιας διοίκησης.
Οφείλουμε να μετατρέψουμε το στατιστικό σύστημα της χώρας σ’ ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζεται από τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και όχι της παραποίησης και της απόκρυψης στοιχείων και δεδομένων.
Δεν νοείται οι επίσημες στατιστικές της οικονομίας της χώρας να λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του εκάστοτε Υπουργού. Ακόμη θα πρέπει και το προσωπικό της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας να επιλέγεται με κριτήρια αξιοκρατίας, παρόλο που πρέπει να πούμε ότι μέχρι τώρα, στα πλαίσια της ανοιχτής διακυβέρνησης, δεν δώσατε τα καλύτερα δείγματα, μια που πήρατε τον κομματικό σας μηχανισμό και τον εγκαθιδρύσατε σαν κρατικό μηχανισμό.
Οφείλουμε, λοιπόν, να διασφαλίσουμε την ποιότητα των δημοσίων στατιστικών στοιχείων, να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο στατιστικό σύστημα που θα διέπεται από διαφάνεια και αξιοπιστία απέναντι στον Έλληνα πολίτη και τους διεθνείς οργανισμούς, ένα στατιστικό σύστημα που θα έχει τη μορφή ανεξάρτητης διοικητικής αρχής και θα πρέπει να ενταχθεί μελλοντικά στην πρώτη συνταγματική αναθεώρηση στον κατάλογο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών.
Το ελληνικό στατιστικό σύστημα οφείλει να αποτελέσει εργαλείο δημοσιονομικής διαχείρισης, εργαλείο θωράκισης της ελληνικής οικονομίας και να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην αξιόπιστη παραγωγή των επίσημων στατιστικών της χώρας μας, έτσι ώστε η λήψη των όποιων πολιτικών αποφάσεων να βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Θεόδωρο Καράογλου, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.
Το λόγο έχει ο κ. Μιχαήλ Τζελέπης, Βουλευτής Σερρών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για επτά λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι το θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων είναι εξίσου σημαντικό με το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος και είναι γεγονός επίσης ότι το κλίμα γύρω από τα στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Το έλλειμμα αξιοπιστίας δυστυχώς των ελληνικών στατιστικών στοιχείων είναι μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, είναι όμως το συντομότερο ανέκδοτο, γνωστό ως greek statistics. Και το χρέος της σημερινής Κυβέρνησης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους ως προς τα στατιστικά μας στοιχεία, είναι εξίσου μεγάλο όσο και το δημόσιο χρέος.
Οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η EUROSTAT, κατά την περίοδο 2004-2009 εκδήλωσαν έντονη ανησυχία για τον τρόπο παραγωγής και δημοσιοποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων, έλλειμμα και χρέος.
(MB)

(3MT)
Για το λόγο αυτό η Eurostat πραγματοποίησε δέκα επισκέψεις στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Eurostat έχει πραγματοποιήσει τέτοιες και τόσες επισκέψεις.
Θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι επισημάνσεις και οι συχνές επισκέψεις της Eurostat θα οδηγούσαν την απερχόμενη Κυβέρνηση στην αποτύπωση της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης, ιδιαίτερα μετά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν την περίοδο 2007-2009 και μπροστά στην διαφαινόμενη τότε οικονομική κρίση, για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να μην παραδοθεί η χώρα ανοχύρωτη στη διεθνή οικονομική κρίση. Αντιθέτως όμως έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί στρουθοκαμηλίζοντας και εκθέτοντας τη χώρα και αυτό πληρώνει σήμερα δυστυχώς ο ελληνικός λαός.
Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να αντιμετωπίσει σοβαρά και τεκμηριωμένα το τεράστιο αυτό έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας διεθνώς, που αποτυπώνεται στο κόστος δανεισμού σήμερα. Η επανασυγκρότηση της Στατιστικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητης Αρχής παρέχει σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να είναι όλοι οι Έλληνες σίγουροι πως τα στοιχεία που θα αναρτώνται θα εκφράζουν την πραγματικότητα κι όχι την εκάστοτε κυβέρνηση και τις επιθυμίες της, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τη χειραγώγηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αποκρυβούν τα πραγματικά στοιχεία του ελλείμματος κι όχι μόνον γι’ αυτό, αλλά, για παράδειγμα, και τα στοιχεία για την ανεργία. Όταν ακούμε για ανεργία 7,9% ή 8,1% γελάει πικρά ο κάθε άνεργος κι όταν στο νομό μου, στο Νομό Σερρών, η ανεργία στους νέους είναι στο 25%, στις γυναίκες ξεπερνάει το 30% και μέσο όρο έχουμε ανεργία πάνω από 19%.
Σήμερα η Υπηρεσία δεν παίρνει εντολές απόκρυψης. Δεν αρκούν όμως οι διαφορετικές πολιτικές εντολές και γι’ αυτό χρειάζεται να διασφαλιστούν οι διαδικασίες ώστε να μην εξαρτάται η ακεραιότητα της Υπηρεσίας από τον εκάστοτε προϊστάμενο.
Με το νομοσχέδιο αυτό όλα τα παραπάνω μπαίνουν σε σωστή βάση. Φθάνει όμως μόνον αυτό, κουκουλώνοντας ό,τι έγινε μέχρι σήμερα; Όχι. Γι’ αυτό σωστά γίνεται η Εξεταστική Επιτροπή για τα τροποποιημένα δημοσιονομικά στοιχεία, γιατί οι έχοντες την ευθύνη δεν μπορούν σήμερα να είναι τιμητές, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ολόκληρη την αλήθεια για το τι έγινε και ποιος έφταιξε κι όχι να λένε «δεν φταίω εγώ, αλλά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» κι άλλα τέτοια. Γιατί η σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να χτιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αφήνει κανένα σκοτεινό σημείο από το παρελθόν. Κι επιτέλους, δεν είναι διχαστικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν μαθαίνει την αλήθεια ο ελληνικός λαός, ο οποίος καλείται σήμερα δυστυχώς να πληρώσει αυτός το μάρμαρο. Γι’ αυτό και είναι καθολική επιταγή σήμερα και απαιτεί να μάθει την αλήθεια με πλήρη διερεύνηση, διαλεύκανση του θέματος και θέλει επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί ακούστηκε εδώ ότι, όπως λέει ο λαός μας, μαλλιοτραβήγματα γίνονται εδώ σήμερα και πληρώνει μόνον ο λαός. Ο λαός λέει και κάτι άλλο: Επιτέλους να σταματήσει ο ένας να κρύβει τις πομπές του άλλου κι επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες και, αν χρειαστεί, ναι, να πάει και κάποιος φυλακή.
Υπάρχουν τα εξής δεδομένα που συμβάλλουν στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρώην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, επισημαίνονται αδυναμίες, αναποτελεσματικότητα και υποχωρητικότητα σε πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα επισημαίνονται αδιαφανείς διαδικασίες στην καταγραφή των στοιχείων.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της χώρας λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και αποδείξεων, η Eurostat δεν είναι σε θέση να το επικυρώσει. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην κοινοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2009, με αποτέλεσμα τις συνέπειες που βιώνουμε τώρα.
Κατά καιρούς έχει συζητηθεί το θέμα της ανεξαρτητοποίησης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς δεν είχε γίνει καμία κίνηση μέχρι τώρα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι αριθμοί που ταλαιπωρήθηκαν από τις στατιστικές αλχημείες των προηγούμενων ετών είναι αμείλικτος κριτής της απερχόμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2,95% έλλειμμα του Α.Ε.Π. το 2004 ως το 12,7% που παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μεγάλη απόσταση και κανείς δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει μέχρι τώρα τον τρόπο διαχείρισης και την εκτόξευση του ελλείμματος. Ειδικά μετά την αύξηση του Α.Ε.Π. το δημόσιο χρέος το 2009 ήταν υψηλότερο κατά 22 μονάδες του Α.Ε.Π. ή 55 δισ. ευρώ απ’ ό,τι έλεγε η Νέα Δημοκρατία και βέβαια το χρέος έκλεισε στο 113,4% του Α.Ε.Π. από το 91,4%. Ήταν αποτέλεσμα των κρυφών ελλειμμάτων και χρεών του Δημοσίου, που έχουν μπει κάτω από το χαλί. Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι τι γνώριζαν γι’ αυτά τα περιβόητα στοιχεία οι κύριοι Μπαρόζο και Αλμούνια και τι έπρατταν τότε.
Τα βασικά σημεία που προβλέπει το σχέδιο νόμου είναι τα εξής. Αλλάζει το πλαίσιο που διέπει την ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση των στατιστικών στοιχείων, που προκύπτει από τις απαιτήσεις Ελλήνων πολιτών και των οικονομικών εταίρων για έγκυρες, έγκαιρες, διαφανείς και χωρίς πολιτική κηδεμονία στατιστικές.
Ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας του ελληνικού στατιστικού συστήματος, λαμβάνεται μέριμνα για την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων και τίθενται οι βασικές αρχές λειτουργίας του ελληνικού στατιστικού συστήματος και οι υποχρεώσεις των φορέων.
Με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιείται η εξαγγελία-δέσμευση του Πρωθυπουργού για ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία και θα πρέπει η σχετική νομοθετική ρύθμιση να τύχει της ομόφωνης έγκρισης από όλα τα κόμματα της παρούσης Βουλής, για να μπει επιτέλους τέλος στα «μαγειρέματα» και στην δημοσιονομική αδιαφάνεια του παρελθόντος που οδήγησαν στην αναξιοπιστία της χώρας μας, για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπειά μας με έγκαιρες, διαφανείς και χωρίς πολιτική κηδεμονία στατιστικές.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Τζελέπη από τις Σέρρες και περνάμε στο Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστο Μαγκούφη από το Νομό Τρικάλων, ο οποίος έχει το λόγο για επτά λεπτά. Απομένουν άλλοι τρεις ομιλητές και η συνεδρίαση θα λυθεί για σήμερα.
Ορίστε, κύριε Μαγκούφη, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, η Στατιστική είναι η επιστήμη που στηριζόμενη στον κλάδο των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, της στατιστικής θεωρίας, επιχειρεί να εξάγει γνώση χρησιμοποιώντας εμπειρικά δεδομένα. Είναι η επιστήμη της συλλογής, παρουσίασης, ανάλυσης, σύνθεσης και ερμηνείας των προς έρευνα αριθμητικών δεδομένων που αναφέρονται σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό επίπεδο και φυσικά φαινόμενα.
Ο κλάδος της Στατιστικής θεωρείται αναγκαίος και σημαντικός σ’ όλους τους τομείς των επιστημών, της παραγωγής, της αγοράς, της εργασίας, καθώς και της λειτουργίας των κοινωνιών και των κρατών. Σ’ όλες τις χώρες έχουν συσταθεί αυτοτελείς στατιστικοί Οργανισμοί -στη χώρα μας η ΕΣΥΕ μέχρι πρότινος- και τούτο με σκοπό τον αποτελεσματικό συντονισμό των στατιστικών εργασιών, τα αποτελέσματα των οποίων αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.
Προφανώς η εγκυρότητα των στοιχείων αποτελεί προϋπόθεση αλλά και αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να ληφθούν σωστές αποφάσεις τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα διεθνή όργανα, στα οποία συμμετέχει η κάθε χώρα και, εν προκειμένω, και η Ελλάδα. Η απόκρυψη της πραγματικότητας όμως και η διαστρέβλωση των στοιχείων χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων αποβαίνει ενίοτε οδυνηρή. Τον «αστερισμό» αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας, που οδήγησε στην αναξιοπιστία της χώρας μας έναντι των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνώς, βιώνει σήμερα η Ελλάδα με την παραχάραξη της αλήθειας όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Θύμα της εγκληματικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία η οποία, αντί να λειτουργήσει στη λογική των βασικών αρχών της αλήθειας και της αμεροληψίας, κατέστη όργανο εξυπηρέτησης των πολιτικών σκοπιμοτήτων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που με τα greek statistics οδήγησε τη χώρα στη χλεύη και στην ανυποληψία διεθνώς.
Δυστυχώς, όμως, κύριε Πρόεδρε, πέραν αυτών υπάρχουν και τεράστιες δυσμενείς για την οικονομία της χώρας προεκτάσεις, καθότι η διαπιστωμένη αναξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων κατέστησαν τη χώρα ευάλωτη στις επιθέσεις των κερδοσκόπων που πλήττουν την οικονομία μας με τις αγορές των κρατικών ομολόγων, με την άνοδο των spreads και την έτι περαιτέρω επιδείνωση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μας.
(BS)





03MB
Προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες και στην λειτουργία της ΕΣΥΕ αλλά και τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τον χειρισμό όχι μόνο των δημοσιονομικών ζητημάτων αλλά και για την παραχάραξη της αλήθειας από την Νέα Δημοκρατία. Είναι λοιπόν αναγκαίο και είναι λογικό να υπάρξει Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, να χυθεί άπλετο φως στην όλη διαδικασία και εφόσον βέβαια οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι δεν έχουν πολιτικές ευθύνες, δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα. Όμως ο ελληνικός λαός απαιτεί την διερεύνηση των θεμάτων. Απαιτεί να χυθεί άπλετο φως. Και έτσι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σύσσωμη κατέθεσε το κείμενο στην Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να λάβει χώρα η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή.
Ας έρθουμε όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο το οποίο κουβεντιάζουμε για την σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως ανεξάρτητης αρχής.
Το παρόν σχέδιο νόμου, κύριε Πρόεδρε, ανταποκρίνεται στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας του ελληνικού στατιστικού συστήματος και της ρύθμισης των θεμάτων λειτουργίας του. Σκοπός είναι να παράγονται έγκυρα στοιχεία και στατιστικές που θα υποστηρίζουν τη σωστή λήψη των αποφάσεων και θα συντελούν ουσιαστικά στην διαμόρφωση των κατάλληλων πολιτικών στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο.
Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θεσμική αναβάθμιση του συστήματος ανάπτυξης, παραγωγής και διάδοσης των επίσημων στατιστικών στοιχείων ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στο διττό στόχο της επιστημονικής αμεροληψίας και πληρότητας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας. Για τον λόγο αυτό η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών, υπηρεσία που λειτουργούσε υπό τον άμεσο έλεγχο του Κράτους μετατρέπεται σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, την Ελληνική Στατιστική.
Αυτός ο τύπος είναι ένας τύπος ο οποίος εναρμονίζεται πλήρως με τον σκοπό που επιδιώκεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού για την θεσμική ανεξαρτησία της λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών.
Με το σχέδιο νόμου, που διαρθρώνεται σε 2 κεφάλαια, ρυθμίζονται οι κανόνες λειτουργίας του ελληνικού στατιστικού συστήματος και λαμβάνονται μέτρα για την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων, μεταξύ των οποίων και του κώδικα ορθής πρακτικής για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, έτσι ώστε το ελληνικό στατιστικό σύστημα να ενταχθεί αρμονικά στο ευρωπαϊκό στατιστικό σύστημα. Είναι αναγκαίο. Είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να υπάρχει μια αρμονία στην λειτουργία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό διασφαλίζεται η εφαρμογή των βασικών στατιστικών στοιχείων όπως είναι η ανεξαρτησία, η αμεροληψία, η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία, η τήρηση του στατιστικού απορρήτου, καθώς επίσης και η αναλογικότητα στη σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας και τούτο απ’ όλους τους φορείς του ελληνικού στατιστικού συστήματος και προσδιορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας των στατιστικών.
Επίσης, με το νομοσχέδιο τίθενται οι βασικές αρχές λειτουργίας του ελληνικού στατιστικού συστήματος και η υποχρέωση των φορέων και δίνεται ιδιαίτερη σημασία για την βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων με παράλληλη πρόσβαση σε πηγές, μητρώα και αρχεία που πρέπει να παρέχουν όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα.
Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται ως συμβουλευτικό όργανο το συμβούλιο του ελληνικού στατιστικού συστήματος το οποίο γνωμοδοτεί στην Ελληνική Στατιστική για μείζονα θέματα, όπως το ελληνικό στατιστικό πρόγραμμα, τον κανονισμό στατιστικών υποχρεώσεων, τις προτεραιότητες του ελληνικού στατιστικού συστήματος με βάση τις εξελίξεις σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και τα μέτρα για την μείωση του διοικητικού κόστους και την εξασφάλιση της αναγκαίας συνεκτικότητας κατά την παραγωγή των στατιστικών από φορείς του ελληνικού στατιστικού συστήματος. Σ’ αυτό το συμβούλιο εκπροσωπούνται, διευρυμένα πλέον, οικονομικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.
Παράλληλα με το νομοσχέδιο ορίζεται το τριετές ελληνικό στατιστικό πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται τα κύρια πεδία και οι στόχοι των προβλεπόμενων δράσεων όλων των φορέων του ελληνικού στατιστικού συστήματος. Το πρόγραμμα αυτό λαμβάνει την μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα με την υποβολή του στην Βουλή των Ελλήνων, με την δημοσίευση την Εφημερίδα της Κυβέρνησης και με την ανάρτησή του στον δικτυακό τόπο.
Κάθε φορέας που συμμετέχει στο ελληνικό στατιστικό σύστημα καταρτίζει ετήσιο πρόγραμμα εργασίας και έκθεση αξιολόγησης του προηγούμενου έτους. Με τον τρόπο αυτό θεσμοθετούνται διαδικασίες αξιολόγησης των παραγόμενων στατιστικών από τους ίδιους τους φορείς.
Η Ελληνική Στατιστική καταρτίζει, επίσης, ετήσιο στατιστικό πρόγραμμα εργασίας στο οποίο αποτυπώνεται ο σχεδιασμός ανά έτος με βάση τα επιμέρους προγράμματα των φορέων του ελληνικού στατιστικού συστήματος και ακολουθεί τις διαδικασίες υποβολής στη Βουλή και τον Υπουργό Οικονομικών και δημοσίευσης, όπως και το τριετές ελληνικό στατιστικό πρόγραμμα.
Επίσης, με το νομοσχέδιο θεσμοθετούνται διαδικασίες της αξιολόγησης της ποιότητας των διαβιβαζόμενων στοιχείων προς την Ελληνική Στατιστική όπως επίσης όπως επίσης ορίζεται και το απόρρητο των στοιχείων για το στατιστικό απόρρητο στο πλαίσιο διαβίβασης των απόρρητων στοιχείων από τους λοιπούς φορείς του ελληνικού στατιστικού συστήματος στην Ελληνική Στατιστική, καθώς και οι κυρώσεις που συνεπάγεται η παραβίασή τους.
Με το νομοσχέδιο αυτό, κύριε Πρόεδρε, προχωρεί η Κυβέρνηση και στην επίτευξη ενός στόχου, δηλαδή, της επανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας μας η οποία έχει βληθεί. Είναι ένα σημαντικό βήμα μέσα από μια σειρά βημάτων τα οποία η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα προχωρήσει υλοποιώντας την πολιτική της και τις πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Παρά τα 9 λεπτά σας, κύριε Μαγκούφη, θα σας πω γίγαντα στην προσπάθεια να είστε επί του θέματος. Και το καταφέρατε. Ο πρώτος για σήμερα. Statistics.
Με δυο γυναικείες παρουσίες εξαιρετικά όμορφες από την Κόρινθο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η κ. Αικατερίνη Φαρμάκη-Γκέκη.
Να ετοιμάζεται η κ. Αφροδίτη Παπαθανάση από τη Φωκίδα για να κλείσει ο σημερινός κύκλος με γοητευτικό τρόπο τουλάχιστον.
Αν τηρήσετε και τον χρόνο, θα είμαι υπόχρεος.
Έχετε το λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΑΡΜΑΚΗ-ΓΚΕΚΗ: Θα το προσπαθήσω, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών για την σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητης αρχής έρχεται να βάλλει το θεμέλιο προκειμένου να χτιστεί πάλι η αξιοπιστία της χώρας μας.
Η αποκάλυψη της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων που παρουσίαζε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην EUROSTAT ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας αποτυχημένης πολιτικής σε οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό επίπεδο. Μιας πολιτικής που ξεκίνησε το 2004 με την προσχηματική απογραφή η οποία στόχευε όχι στην διαφάνεια και στην αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων, όπως διθυραμβικά επικαλείτο ο τότε Υπουργός Οικονομικών, αλλά στην ενοχοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην υπονόμευση της μεγάλης εθνικής επιτυχίας της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Της ένταξης στην ΟΝΕ την οποία δεν τόλμησε κανένας από την Κυβέρνησή σας, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να αμφισβητήσει, αφού και ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης έχει παραδεχθεί στη Βουλή ότι η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ με το σπαθί της.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δείχνει να ξεχνάει ότι το 1989 παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 65,7% του Α.Ε.Π. και το 1993 το παρέδωσε στο 100,5% του Α.Ε.Π. Είναι φανερό ότι στα τρεισήμισι χρόνια αυτά ανέβασε το δημόσιο χρέος τόσο όσο η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου την προηγούμενη οκταετία.
Και βεβαίως αυτά που έχουν να θυμούνται οι έλληνες πολίτες σ’ αυτά τα τρεισήμισι χρόνια δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το κοινωνικό κράτος, ούτε με την αναδιανομή του πλούτου υπέρ της μεγαλύτερης μερίδας του λαού που μέχρι το 1981 παρέμενε στο περιθώριο, ούτε με τις τομές που έγιναν στην διακυβέρνηση της χώρας.
Το 2004 ο κ. Καραμανλής παρέλαβε το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του Α.Ε.Π. και μέσα σε πεντέμισι χρόνια το εκτίναξε φορτώνοντάς το με 100 δις ευρώ.
Σήμερα αναρωτιούνται όλοι οι πολίτες πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Μήπως στην παιδεία και στην έρευνα; Μήπως στην ανάπτυξη της περιφέρειας και τις υποδομές; Μήπως στο σύστημα υγείας και τη δημόσια ασφάλιση; Ή μήπως στην βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών; Από το «σεμνά και ταπεινά» καταλήξατε στο «ό,τι το νόμιμο άρα και ηθικό». Από την μάχη κατά των κατεστημένων συμφερόντων του Μπαϊρακτάρη τελικά παραδοθήκατε αμαχητί. Από την μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 10 δις ευρώ και εξυγίανση του δημόσιου τομέα, που λέγατε το 2004, φτάσατε να κοστίζει το 2009 ο δημόσιος τομέας 50 δις ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2004.
Και μετά από όλα αυτά που διαδραματίστηκαν επί πεντέμισι χρόνια και τα οποία ο ελληνικός λαός θα θυμάται για πολλά χρόνια ως παράδειγμα προς αποφυγή έχετε την πολιτική επιπολαιότητα σήμερα να ισχυρίζεστε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να σας ενοχοποιήσει με την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία και να πλήξει την πολιτική ζωή του τόπου σε μια εποχή που, όπως λέτε, χρειάζεται συναίνεση για αλλαγές, ρίξεις και τομές.
(PS)







(BS)
Η συναίνεση, όμως, κτίζεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, επάνω στην αλήθεια και στην ανάληψη ευθυνών, όχι, στην συγκάλυψη και στην ατιμωρησία. Όλα στο φως, διακήρυττε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου και σήμερα η Κυβέρνηση, που οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν με μία συντριπτική πλειοψηφία, το κάνει πράξη. Διότι με την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τερματίζεται οριστικά αυτή η καταστροφική πρακτική και θεσπίζονται ισχυρές δικλείδες ασφαλείας και κανόνες λειτουργίας.
Πέρα από το πολιτικό ζήτημα αυτό καθεαυτό της αξιοπιστίας υπάρχει και το πραγματικό πρόβλημα μιας δομής ξεπερασμένης πια από την πραγματικότητα που αδυνατεί να ανταποκριθεί με σύγχρονες μεθόδους στην συλλογή και στην επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, κατάσταση που υπονομεύει σήμερα την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας, αφού δεν μπορούμε με βάσιμα και πραγματικά στοιχεία αφενός να εμβαθύνουμε στα πραγματικά προβλήματα και αφ’ ετέρου να σχεδιάσουμε τις λύσεις τους.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι ευρωπαίοι εταίροι μας σήμερα μας δείχνουν με το δάκτυλο. Μας θεωρούν αναξιόπιστους. Μας κατηγορούν ότι επιβιώνουμε παρασιτικά εις βάρος των υπόλοιπων μελών της. Δεν είναι, όμως και αυτοί άμοιροι ευθυνών. Ας μην καμώνονται σήμερα τους έκπληκτους. Είναι οι ίδιοι που είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας δέκα φορές για να ελέγξουν τα δημοσιονομικά στοιχεία που παρέδινε η Νέα Δημοκρατία. Είναι οι ίδιοι που σιωπούσαν μπροστά στην πραγματικότητα, που φώναζε ότι ήταν αδύνατον να ισχύουν τα στοιχεία που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση την ώρα που δεν είχε πράξει το παραμικρό για να βελτιώσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Είναι, τελικά, οι ίδιοι που είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, αν όχι και συνένοχοι με τις πρακτικές που σήμερα καταγγέλλουν με τρόπο δεικτικό και υπαινικτικά ειρωνικό.
Όμως, εμείς σήμερα τους απαντάμε αφ’ ενός βάζοντας τέλος σε αυτή την ιδιαίτερα επιζήμια πρακτική και αφ’ ετέρου θέτοντας νέους στόχους για την Ελλάδα. Συστήνουμε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ως Ανεξάρτητη Αρχή γιατί θέλουμε η Ελλάδα να έχει φωνή και δύναμη στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν επιλέξουμε να λύσουμε τα προβλήματα και όχι να τα σπρώξουμε κάτω από το χαλί. Αν θελήσουμε, επιτέλους, να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και όχι να τις κληρονομήσουμε στα παιδιά μας. Αν κάθε μας πράξη θωρακίζει το μέλλον της χώρας με διαφάνεια και ειλικρίνεια. Αν τελικά δείξουμε στους Έλληνες πολίτες ότι θέλουμε να κερδίσουμε όχι μόνο την χαμένη αξιοπιστία μας, αλλά και τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαίτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κ. Φαρμάκη-Γκέκη από το νομό Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Αφροδίτη Παπαθανάση από το νομό Φωκίδας. Την παρακαλώ να τηρήσει τα επτά λεπτά, να θυμηθεί την Άμφισσα, τα Σάλωνα για να κλείσουμε. Κυρία Παπαθανάση έχετε το λόγο.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι καλούμαστε σήμερα να υπερασπίσουμε τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα είναι ότι αυτή η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω κακές πρακτικές. Κάτι που συμφωνούν, φαντάζομαι όλοι οι ομιλητές, όλοι οι λίγοι συνάδελφοι που είναι στην Αίθουσα, αλλά είναι κοινός λόγος όλων των κομμάτων. Αυτό το βλέπουμε, όμως, στα λόγια. Θα έπρεπε να υπάρξει πολιτική συμφωνία εδώ, ότι θέλουμε κανόνες, νέους κανόνες για το αύριο της χώρας αυτής. Οι νέοι κανόνες αφορούν και το τεχνικό, αν θέλετε, μέρος, το επιστημονικό μέρος που είναι τα στατιστικά στοιχεία.
Καλούμαστε λοιπόν να συζητήσουμε σήμερα για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και αυτό γιατί πρέπει να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα της αξιοπιστίας των στοιχείων αυτών. Σήμερα βλέπουμε ότι η αναξιοπιστία είναι ο μοχλός ενός γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που υπάρχει στον κόσμο, γιατί ο κόσμος καλείται σήμερα να πληρώσει από καταστάσεις που δεν έχουν μόνο «τεχνικό» χαρακτήρα, έχουν καθαρά πολιτικές επιλογές.
Το τεράστιο, λοιπόν, έλλειμμα που υπάρχει -και έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα πραγματικό- δεν είναι ανεξήγητο. Είναι από τη μια οι γνωστές παθογένειες του συστήματος, υπάρχουν, όμως και οι σαφείς λανθασμένες πολιτικές επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης για τους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε, του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης του δημόσιου τομέα. Πολιτικές οι οποίες μεθόδευαν για χρόνια αργά και σταθερά τον διασυρμό της χώρας τον οποίο ζούμε σήμερα. Πολιτικές οι οποίες καταδικάστηκαν από τους πολίτες, τις πληρώνουμε, όμως, σήμερα εμείς στις ξένες αγορές και τις πληρώνουμε και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε για τον έλεγχο των στατιστικών αποτύπωσε πλήρως την ηθελημένη προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να διασκευάσει τα στοιχεία, τα οποία δεν αντανακλούσαν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Και είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στο πόρισμα αυτό. Οι πολιτικές αστοχίες ξεκίνησαν με την υποτιθέμενη απογραφή το 2004, συνεχίζονται στο 2007 όταν η χώρα μπαίνει για δεύτερη φορά σε καθεστώς επιτήρησης και βεβαίως κορυφώνονται το 2009, όπου το πρόβλημα αξιοπιστίας των στατιστικών και η ανεξέλεγκτη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας είναι πλέον αδιαμφισβήτητα. Αναφέρεται στο πόρισμα χαρακτηριστικά.
Τα στοιχεία της κεντρικής Κυβέρνησης αν και αυξημένα κατάτι σε σχέση με τις κεντρικές προβλέψεις του προϋπολογισμού το 2009, δεν ενσωμάτωσαν την μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών που είχε συντελεστεί μεταξύ Ιανουαρίου και τέλος Αυγούστου 2009 και που δήλωνε διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ για το έλλειμμα σε ολόκληρο το έτος.
Το πόρισμα, λοιπόν, της επιτροπής σαφέστατα επιρρίπτει ευθύνες, καταδεικνύει την παθογένεια του συστήματος και τους λόγους που μας οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα, νομίζω, αναγκάζει όλο το πολιτικό σύστημα να δει την αλήθεια κατάματα. Σήμερα και θέλουμε και μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε σελίδα στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών μας. Και αυτό το χρωστάμε κυρίως στους πολίτες που σήμερα τους καλούμε να πληρώσουν και αυτή την παθογένεια και την έλλειψη ορθής πρακτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η αλλαγή της σημερινής μορφής της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο σημαντικότατος ρόλος της καθιστά απολύτως αναγκαία τη θεσμική αναβάθμιση και αναμόρφωση ολόκληρου του συστήματος ανάπτυξης, παραγωγής και διάδοσης των επίσημων ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βασισμένων στην επιστημονική αμεροληψία.
Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προωθούμε τις απαραίτητες εκείνες αλλαγές για στοιχεία διαφανή και χωρίς πολιτική κηδεμονία. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια υπεύθυνη προσπάθεια και συνέχεια των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, μία ανασκόπηση από τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο μετατρέπει μια υπηρεσία που μέχρι πρότινος λειτουργούσε υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους, δηλαδή την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών σε ανεξάρτητη διοικητικά αρχή με σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Εφαρμόζονται επίσης και δύο βασικές εγγυήσεις θεσμικής ανεξαρτησίας της Στατιστικής Αρχής.
Πρώτον, ο διορισμός του Προέδρου της Αρχής γίνεται μετά από την έγκριση της επιτροπής.
Δεύτερον, η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου ως ανώτατο όργανο διοίκησης της αρχής γίνεται κατά πλειοψηφία από μέλη υποδεικνυόμενα, όχι μόνο από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά από επιστημονικούς και άλλους φορείς.
Η νέα Ελληνική Στατιστική φεύγει από τον άμεσο έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών και περνάει στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων. Για πρώτη φορά διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κανόνων λειτουργίας που θα διέπουν το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και λαμβάνεται ειδική μέριμνα όσον αφορά την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών ορθής πρακτικής, ώστε το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα να είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα. Διασφαλίζονται οι βασικές αρχές: ανεξαρτησία, αμεροληψία, αντικειμενικότητα, αξιοπιστία, τήρηση στατιστικού απορρήτου, αναλογικότητα σε σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας από όλους τους φορείς του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.
Σημαντικό εχέγγυο για τη διαφάνεια, την εγκυρότητα και την διασφάλιση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων θα αποτελέσει η πρόσβαση σε πηγές, μητρώα και αρχεία που θα πρέπει να παρέχουν όλοι οι φορείς και τα φυσικά πρόσωπα. Θεσμοθετείται, επίσης, συμβουλευτικό όργανο το συμβούλιο του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, το οποίο γνωμοδοτεί στην Ελληνική Στατιστική και μείζονα θέματα, όπως το Ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα και τις προτεραιότητες του συστήματος.
Ορίζεται τριετές ελληνικό Στατιστικό Πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια πεδία και τους στόχους των προβλεπομένων δράσεων όλων των φορέων του ελληνικού στατιστικού συστήματος.
Ορίζεται το απόρρητο των στοιχείων και το στατιστικό απόρρητο, καθώς και οι κυρώσεις που συνεπάγεται η παραβίασή τους.
Τέλος, είναι σημαντικό να συμπληρώσουμε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των υπαλλήλων της υπηρεσίας.
(AS)

(PS)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινώς αποδεκτό πως ήλθε η ώρα να θωρακίσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και του κύρους της χώρας μας. Χρειαζόμαστε απολύτως διαφανείς διαδικασίες παντού, επομένως και στα στατιστικά μας στοιχεία. Χρειαζόμαστε νομοθετικές πρωτοβουλίες, μέτρα και μεταρρυθμίσεις όχι απαραίτητα ευχάριστες, αλλά απαραίτητες για την βελτίωση της εικόνας των δημοσιονομικών μας στοιχείων.
Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να ψηφίσετε το παρόν νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρία Παπαθανάση, δικαιολογήσατε το όνομα της Θεάς Αφροδίτης που φέρετε με τον πολύ εμπεριστατωμένο πολιτικό σας λόγο.
Σας ευχαριστούμε.
Ευχαριστώ τους συναδέλφους, για τη βοήθεια στη διεκπεραίωση της συζήτησης και ιδιαιτέρως τον Υπουργό.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 23.31’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 10.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: Νομοθετική Εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ


1 / 216 ΣΕΡΙΦΙΟΥ 23-2-2010 AA0223AS

Τελευταία Αποθήκευση: 24/2/2010 1:08:00 πμ Από: SERIFIOU
Εκτυπώθηκε: 10/2/2010 11:25:00 πμ


PDF:
es20100223_1.pdf
TXT:
es100223_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ