Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: Ι, Σύνοδος: (Θέρος '03), Συνεδρίαση: ΚΗ΄ 09/09/2003
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2003
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΗ΄
Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2003
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. Άδεια απουσίας του Βουλευτή Γ. Τρυφωνίδη, σελ.
3. Ανακοινώνεται η γραπτή δήλωση του Ιωάννη Χαραλάμπους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία παραιτείται από την βουλευτική ιδιότητα προτιμώντας να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου Νέας Ιωνίας, σελ.
4. Ορκωμοσία του Ελευθερίου Βερυβάκη, ως Βουλευτή Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, σε αντικατάσταση του Ε. Γιαννόπουλου, σελ.
5. Ανακοινώνεται μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: α)σχετικά με την ισότιμη μεταχείριση των Επαγγελματικών και Βιοτεχνών που ασκούσαν δραστηριότητα σε χωριά ή οικισμούς που σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού με την απογραφή του 2001, σύμφωνα με τα κριτήρια του ν. 3144/2003, σελ. β) σχετικά με τη λήψη μέτρων για τους σεισμοπαθείς της Λευκάδας κ.λπ., σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση και ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Τροποποίηση του ν. 2668/1998 (ΦΕΚ Α΄ 282), εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/39/Ε.Κ. ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛ.ΤΑ.) και άλλες διατάξεις».,σελ.
2. Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου», σελ.
3. Κατάθεση σχεδίου νόμου:
Οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΣΙΟΥΦΑΣ Δ., σελ.
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ρ. , σελ.
ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ Σ., σελ.
ΤΖΙΟΛΑΣ Ε., σελ.
Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών:
ΒΕΡΕΛΗΣ Χ., σελ.
Γ. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ Δ., σελ.
ΑΡΣΕΝΗΣ Γ., σελ.
ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ Σ., σελ.
ΚΑΜΜΕΝΟΣ Π., σελ.
ΚΑΝΕΛΛΗ Λ., σελ.
ΚΑΨΗΣ Ι., σελ.
ΛΩΤΙΔΗΣ Λ., σελ.
ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ Φ., σελ.
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚ, σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ Π., σελ.
ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ Κ., σελ.
ΣΤΕΡΓΙΟΥ Ι., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2003
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΗ΄
Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2003
Αθήνα, σήμερα στις 9 Σεπτεμβρίου 2003, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.55΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Γ΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα, ότι ο κ. Γιάννης Χαραλάμπους ο οποίος εκλήθη να δώσει τον κατά το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο σε αντικατάσταση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου μετά την από 8 Σεπτεμβρίου γραπτή δήλωσή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, η οποία και θα καταχωρισθεί στα Πρακτικά της σημερινής συνεδριάσεως, παραιτείται από τη βουλευτική ιδιότητα, προτιμώντας να παραμείνει στη θέση του Δημάρχου Της Ιωνίας.
(Στο σημείο αυτό η προαναφερθείσα επιστολή καταχωρίζεται στα Πρακτικά και έχει ως εξής:
«ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Της
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Απόστολο Κακλαμάνη
Αθήνα
Νέα Ιωνία, 8 Σεπτεμβρίου 2003
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε
Μετά την πρόσκληση να προσέλθω στη συνεδρίαση της Τρίτης προκειμένου να ορκισθώ ως βουλευτής στη θέση του αλησμόνητου φίλου μας και καταξιωμένου αγωνιστή της Δημοκρατίας και της παράταξης Βαγγέλη Γιαννόπουλου, επιτρέψατε να σας γνωρίσω τα παρακάτω.
Στις δημοτικές εκλογές του περασμένου χρόνου εξελέγην δήμαρχος της Νέας Ιωνίας και ανέλαβα τη δημόσια δέσμευση ενώπιον των δημοτών, ότι θα εξαντλήσω τη θητεία για την οποία με εξέλεξαν και ότι δεν θα εγκαταλείψω τη θέση για την οποία με τίμησαν προκειμένου να επανέλθω καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στο Κοινοβούλιο.
Συνεπής προς τη δέσμευσή μου αυτή και την πολύχρονη πολιτική μου στάση είμαι υποχρεωμένος να μην αποδεχθώ την υψίστη τιμή να ορκισθώ ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να σας δηλώσω, ότι μετά την απόφασή μου δύνασθε να καλέσετε προς όρκιση τον επόμενο στη σειρά προκειμένου να καταλάβει την κενωθείσα έδρα.
Αγαπητέ Πρόεδρε
Η απόφασή μου αυτή δεν ήταν εύκολη. Όχι μόνο γιατί αποποιούμαι τη θέση μου στο Κοινοβούλιο, όπου για είκοσι χρόνια εθήτευσα και έζησα τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής μου, αλλά και γιατί θεωρώ πως πρέπει να απολογηθώ στους πολίτες της Β' περιφέρειας Αθηνών που με την αγάπη τους και την εκτίμησή τους με αξίωσαν να τους αντιπροσωπεύσω στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ελπίζω όμως ότι θα έχω την κατανόησή τους γιατί με την απόφασή μου αυτή ανταποκρίνομαι στην καθολική απαίτηση των πολιτών για πολιτική αξιοπιστία.
Κύριε Πρόεδρε
Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπό σας και τους συναδέλφους στο Κοινοβούλιο, ζητώ την κατανόησή σας, όντας βέβαιος ότι λυπούμαι βαθύτατα που δεν ανταποκρίνομαι στην ύψιστη τιμή της πρόσκλησής σας.
Φιλικότατα
Γιάννης Ν. Χαραλάμπους
Δήμαρχος Νέας Ιωνίας»)
Κατόπιν αυτού εκλήθη να ορκιστεί, σε αντικατάσταση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ο κ. Ελευθέριος Βερυβάκης.
Καλείται ο Βουλευτής κ. Ελευθέριος Βερυβάκης να προσέλθει και να δώσει το νενομισμένο όρκο ενώπιον του εκπροσώπου της Εκκλησίας.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο Βουλευτής κ. Ελευθέριος Βερυβάκης και δίνει τον παρακάτω όρκο:
«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδος να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».)
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Άξιος, άξιος!
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Άξιος, άξιος!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Συγχαρητήρια και σας εύχομαι καλή θητεία!
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από το Γραμματέα της Βουλής κ. Ιωάννη Βαθειά, Βουλευτή Φθιώτιδας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Οι Βουλευτές κύριοι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ, κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ελληνική Κοινότητα στο Μπρίντιζι διαμαρτύρεται, για την πρόθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη να τοποθετήσει στη θέση του επίτιμου πρόξενου στο Μπρίντιζι, Ιταλό υπήκοο.
2) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί ενημέρωση για την ασφαλιστική κατάσταση του ασφαλισμένου στον ΟΓΑ Καραγκιουλέ Γεωργίου.
3) Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ζητεί το υπό ίδρυση τμήμα ΤΕΙ Ναυπάκτου να ενταχθεί στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
4) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζητεί τη σύσταση και στελέχωση Μικτής Επιτροπής Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Νάξου και Πάρου με Ειδικό Τεχνικό Γραφείο μελετών και έργων.
5) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών – Αναπήρων Μικροπωλητών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες « Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ζητεί την τροποποίηση του Ν. 2323/95, ώστε οι διατάξεις του να καλύψουν και την κατηγορία των τυφλών- αναπήρων.
6) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία τα Ελληνικά ΜΚΟ ζητούν να μην τερματίσει η λειτουργία των Κέντρων Πληροφοριών Ο.Η.Ε. στη Δυτική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένου και των Αθηνών.
7) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, διαμαρτύρεται για ενέργειες της Διοίκησης της Π.Υ. Λάρισας που αφορούν στην επιφυλακή Πυροσβεστικού Προσωπικού.
8) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ, κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Εποχικών-Δασοπυροσβεστών Χαλκιδικής «Η ΟΜΟΡΦΗ ΦΥΣΗ», διαμαρτύρεται για το νέο τρόπο πρόσληψης των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης στο Π.Σ.
9) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ, κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Αστυνομικών Καρδίτσας, ζητεί την επίλυση προβλημάτων για την αποτελεσματικότερη απόδοση του αστυνομικού υπαλλήλου.
10) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ, κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Ινάχου Αιτωλ/νίας, ζητεί την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Δήμο.
11) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Απόστρατων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ζητεί την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων των εν ενεργεία και απόστρατων στρατιωτικών Ε.Δ. και Σ.Α..
12) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Χίου ζητεί την ικανοποίηση συνταξιοδοτικού αιτήματος των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε..
13) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Μακαρονοτεχνιτών Πειραιώς–Αθηνών ζητεί την επίλυση εργασιακών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία ζυμαρικών «ΣΤΑΡ».
14) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Λάρισας διαμαρτύρεται για την ανεπάρκεια των ελέγχων του ΙΚΑ στα οικοδομικά και τεχνικά έργα της περιοχής.
15) Ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ανωγείων Νομού Ρεθύμνης ζητεί χρηματοδότηση για την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Ανωγείων.
16) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά συνταξιοδοτικό πρόβλημα του συνταξιούχου ΟΣΕ Αγγέλου Αγγελή.
17) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά συνταξιοδοτικό πρόβλημα των αγροτών.
18) Ο Βουλευτής Χανίων κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά την επίταξη εκτάσεων για λογαριασμό της Αμερικάνικης Βάσης στη Σούδα.
19) Ο Βουλευτής Χανίων κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά ακραίες ενέργειες αστυνομικών οργάνων.
20) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία ΄Αννα Τσαλικιώτη ζητεί την μεταγραφή της στη Σχολή Σ.Υ.Δ. Θεσσαλονίκης.
21) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Μιχάλης Λανδράκης, κάτοικος Σαλαμίνας ζητεί την ίδρυση πυροσβεστικού υποσταθμού στο Αιαντείο Σαλαμίνας.
22) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Δωδεκανήσου ζητεί την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης Δωδεκανήσου με προσωπικό, για τη βελτίωση της αστυνόμευσης των νησιών του Νομού.
23) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Μακαρούνας Γεώργιος, κάτοικος Καλύμνου διαμαρτύρεται για τη νέα ρυθμιστική διάταξη, περί θήρας στο Νομό Δωδεκανήσου.
24) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Λαβδάνης Νομού Ιωαννίνων ζητεί η ταμειακή της εξυπηρέτηση να γίνεται από τη Β΄ Δ.Ο.Υ. Ιωαννίνων.
25) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί να διενεργηθεί μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου Ζαγοράς και του Δημοτικού Διαμερίσματος Πουρίου και να υλοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.
26) Η Βουλευτής Μαγνησίας κυρία ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την ικανοποίηση αιτήματος του Σωματείου Φορτοταξί Μαγνησίας, σχετικά με το δικαίωμα επιστροφής της μετακόμισης από οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.
27) Η Βουλευτής Μαγνησίας κυρία ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί να καταβληθεί αποζημίωση στους κτηνοτρόφους της Ν.Αγχιάλου, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την υποβολή σχετικής αίτησης, ενώ αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιά στη γαλακτοπαραγωγή των προβάτων τους, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
28) Ο Βουλευτής Επικρατείας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μεταμόρφωσης Αττικής ζητεί την άμεση υλοποίηση της Μελέτης Επεξεργασίας Λυμάτων του Βιολογικού Κέντρου του Δήμου του.
29) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία κ.κ. Μαρία Κοκολάκη, κάτοικος Αγίας Τριάδας Σητείας, ζητεί τη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης.
30) Ο Βουλευτής Αθήνας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κηφισιάς, ζητεί τη στελέχωση και ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς.
31) Ο Βουλευτής Αθήνας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων, διαμαρτύρεται για την παράνομη παραγωγή και διανομή πειρατικών CD.
32) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Παναγιώτης Ταμπουρίδης, κάτοικος Δράμας, ζητεί την επίλυση συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού του προβλήματος.
33) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία η κ. Μαρία Τσιάνιου, ζητεί την επίλυση συνταξιοδοτικού του προβλήματος.
34) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία η κ. Παρασκευή Ουστίνωφ ― ΄Ερσοφ, κάτοικος Μικροχωρίου Δράμας, ζητεί τη συνταξιοδότησή της από τον ΟΓΑ.
35) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Απόστρατων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ζητεί την επίλυση οικονομικών προβλημάτων των μελών του.
36) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΕΝ, ζητεί την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και στα μέλη της.
37) Ο Βουλευτής Έβρου κ. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Συμεών Γιαντσελίδης κάτοικος Φερών Έβρου, ζητεί την επίλυση συνταξιοδοτικού του προβλήματος.
38) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αριδαίας Πέλλας, ζητεί οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση και λειτουργία ωδείου σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου του.
39) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ, με αναφορά του, ζητεί την εγκατάσταση και λειτουργία Ψυχιατρικού Τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.
40) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ, με αναφορά του, ζητεί τη λήψη μέτρων για την απόσυρση και εναπόθεση των παλαιών εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων σε συγκεκριμένους χώρους.
41) Ο Βουλευτής Χανίων κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ, κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά τις αντιδράσεις των φορέων του Νομού Χανίων για την κήρυξη διατηρητέου Μνημείου του Ε.Σ. Χανίων.
42) Ο Βουλευτής Χανίων κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σούγιας ― Σελινίου, διαμαρτύρεται για την συμπεριφορά αστυνομικού στην περιοχή.
43) O Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Πρόεδροι του ΤΟΕΒ Φακίτσας και του ΔΔ Ανθήλης Ν. Φθιώτιδας, ζητούν την κατασκευή γέφυρας στη θέση Φακίτσα.
44) Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων ― Κομμωτών Ευβοίας«ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», ζητεί την τροποποίηση του Π.Δ. 148/94.
45) Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μαρμαρίου Νομού Ευβοίας, ζητεί την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης στο Δ.Δ. Καλλιανών.
46) Ο Βουλευτής Ευβοίας κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εμπορικός και Βιομηχανικός Σύλλογος Χαλκίδας, διαμαρτύρεται για την υποβολή προστίμου σε μέλη του, λόγω έλλειψης ταμειακής μηχανής.
47) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Λασιθίου, ζητεί την παραχώρηση και μίσθωση ακινήτου στο Δήμο του για την ίδρυση Μουσείου αλατιού ― ακονίου.
48) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Γεώργιος Μανδουράρης, γεωργός, ζητεί την κατασκευή παράλληλων δρόμων στα πλαίσια της μελέτης Καλό Χωριό ― Παχιά Άμμος.
49) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθέσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος των απανταχού Λουμαθιωτών― Σελλιωτών Μεραμπέλλου «Ο ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ», ζητεί την ανασύνταξη του κτηματολογικού διαγράμματος της περιοχής του.
50) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος των απανταχού Λουμαθιωτών― Σελλιωτών Μεραμπέλλου «Ο ΚΑΣΤΕΛΛΟΣ», διαμαρτύρεται για τον χαρακτηρισμό εκτάσεων των μελών του ως δασικών και ζητούν τον αποχαρακτηρισμό τους.
51) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Λασιθίου, ζητεί τη μείωση του πλαφόν της στρεμματικής ενίσχυσης σουλτανίνας στο Νομό του.
52) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Μιχάλης Λασιθιωτάκης, κάτοικος Αγίου Νικολάου Σητείας, ζητεί το διορισμό της κόρης του.
53) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ, κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Υπάλληλοι του ΕΟΚΦ(ΠΙΚΠΑ) Παράρτημα Αγίου Νικολάου Σητείας, ζητεί τη χορήγηση πιστώσεων για την πληρωμή τους και τη συνέχιση της λειτουργίας του Σταθμού.
54) Ο Βουλευτής Εύβοιας Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κηρέως Εύβοιας ζητεί την ένταξη σε πρόγραμμα αποκατάστασης των ελαιοπαραγωγών της περιοχής του που δεν αποζημιώθηκαν.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 12/1-7-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Μανώλη Φραγκιαδουλάκη και Ευαγγελίας Σχοιναράκη – Ηλιάκη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 1069351/1460/ΔΕ-Α΄ 24-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ανωτέρω ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Μάνο Φραγκιαδουλάκη και Ευαγ. Σχοιναράκη - Ηλιάκη, αναφορικά με την περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων της εξαετίας 1993 έως 1998 των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση τις αποφάσεις 1044171/1369/ ΠΟΛ.1155/22.5.02 και 1052506/1380/ΠΟΛ.1085/5.6.03, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες αποφάσεις, στις προβλεπόμενες από αυτές ρυθμίσεις υπάγονται, μεταξύ άλλων, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που τήρησαν βιβλία Β΄ κατηγορίας ή προαιρετικά Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον ο μέσος όρος των συνολικών ακαθάριστων αμοιβών τους για τις υπαγόμενες χρήσεις είναι μέχρι 25.000.000 δραχμές. Στις ίδιες ρυθμίσεις υπάγονται επίσης και οι εμπορικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, προκειμένου όμως για τις επιχειρήσεις αυτές το παραπάνω όριο προσαυξάνεται κατά 5.000.000 δραχμές για κάθε απασχολούμενο υπάλληλο με σχέση εξηρτημένης εργασίας κατά την τελευταία υπαγόμενη χρήση, με ανώτατο όριο τα 37.500.000 δραχμές.
Αποκλειστικό λόγο διαφοροποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις παραπάνω εμπορικές επιχειρήσεις αποτελεί το γεγονός ότι η δραστηριότητά τους είναι πνευματικού χαρακτήρα, εκδηλούμενη προσωπικά και άμεσα χωρίς τη διαμεσολάβηση και απασχόληση άλλου προσώπου. Η τυχόν απασχόληση έμμισθου προσωπικού γραμματειακής και μόνο υποστήριξης δεν αλλοιώνει τον χαρακτηρισμό αυτό του ελεύθερου επαγγελματία και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει καθοριστικά στην άσκηση και διεύρυνση της επαγγελματικής του δραστηριότητας, αφού αυτή μόνο προσωπικά μπορεί να ασκείται.
Με βάση τα παραπάνω, θέμα επανεξέτασης του προβλεπόμενου ορίου μέσου όρου ακαθάριστων αμοιβών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, στο πλαίσιο εφαρμογής των παραπάνω αποφάσεων, δεν αντιμετωπίζεται.
Ο Υφυπουργός
ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ»
2. Στην με αριθμό 45/1-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 1066157/5765/Β0010 23-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της επί του θέματος ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και αφορά στην πώληση των σπηλαίων Δυρού Λακωνίας σε ιδιώτες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Όσον αφορά το τμήμα του αιγιαλού, εκτάσεως 73,5 στρεμμάτων, όπως μας ενημέρωσε η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Λακωνίας, με το υπ΄ αριθμ. 977/147-2003 έγγραφό της, στη συγκεκριμένη θέση δεν έχουν καθοριστεί οι οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, με κίνδυνο ορισμένα τεχνικά έργα στην επικείμενη οριοθέτηση του αιγιαλού να προκύπτουν εντός του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού και σ΄ αυτή την περίπτωση θα θεωρηθούν αυθαίρετα.
Επίσης, από τα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων της παραπάνω υπηρεσίας, δεν προκύπτει καταγεγραμμένο δημόσιο κτήμα στην εν λόγω περιοχή.
Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 966 και 967 του Αστικού Κώδικα ο αιγιαλός είναι κτήμα κοινόχρηστο, εκτός συναλλαγής και ως εκ τούτου δεν εκποιείται.
Τέλος δόθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία Ν. Λακωνίας να επισπεύσει τη διαδικασία του καθορισμού, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου στην περιοχή.
Ο Υφυπουργός
ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ»
3. Στις με αριθμό 256/2-7-2003 και 79/1-7-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κυρίων Γεωργίου Παπαγεωργίου και Ιωάννη Χωματά δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Φ90022/16438/779/17-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ερωτήσεων 256/2-7-2003 και 79/1-7-2003, που έχουν κατατεθεί στη Βουλή από τους Βουλευτές κυρίους Γιώργο Παπαγεωργίου και Ιωάννη Χωματά, σχετικά με το ύψος των συντάξεων του Τ.Ε.Α.Π.Α.Ε. μετά τη συγχώνευσή του στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ., όπως αυτό έχει συσταθεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.3029/2002 και λειτουργεί από 1-6-2003 (τ.Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ.), σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με το άρθρο 19 του Ν.2434/1996, τα ποσά συντάξεων των συγχωνευομένων φορέων που την προηγούμενη της συγχώνευσης ημέρα είναι μεγαλύτερα από το κατώτατο όριο συντάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. προσαυξημένου κατά 50% εξακολουθούν να καταβάλλονται, διατηρουμένης της επιπλέον διαφοράς ως προσωρινού επιδόματος, συμψηφιζομένου όμως με τις χορηγούμενες αυξήσεις των συντάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. Από 1-1-2003 το κατώτατο όριο συντάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. προσαυξημένο κατά 50% έχει διαμορφωθεί σε 147 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας γνώρισε το Τ.Ε.Α.Π.Α.Ε., η πλειονότητα των συνταξιούχων του κατά την 31-3-2003 λαμβάνουν ακαθάριστο ποσό μηνιαίας σύνταξης άνω των 147 ευρώ.
Επειδή με βάση τα ανωτέρω, η πλειονότητα των καταβαλλόμενων συντάξεων του Τ.Ε.Α.Π.Α.Ε. θα εμπίπτει μετά τη συγχώνευση στον παραπάνω περιορισμό, στο Υπουργείο μελετάται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται, ότι το ποσό της σύνταξης που αντιστοιχεί στο εκάστοτε κατώτατο όριο συντάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. προσαυξημένου κατά 50% θα αυξάνεται σύμφωνα με τις αυξήσεις των συντάξεων του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., χωρίς να επηρεάζεται η καταβολή της επιπλέον διαφοράς των συντάξεων.
Ο Υφυπουργός
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ»
4. Στις με αριθμό 397/3-7-03 και 478/4-7-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κ. Νικολάου Κατσαρού, Τ. Τσιόγκα και Ν. Γκατζή δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Β-4004/25-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ερωτήσεων 397/3-7-03 και 478/4-7-03 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κύριοι Ν. Κατσαρός, Ι. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Ως γνωστόν, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ ΑΕ) έχει μειωθεί και προσδιορισθεί σε ποσοστό 33,761%.
Η αλλαγή αυτή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΤΕ Α. Ε. συνδυάζεται με κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες εξαιρούν ρητά την ΟΤΕ ΑΕ από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το νόμο 2733/1999, η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2414/1996 («Εκσυγχρονισμός των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και άλλες διατάξεις») αλλά αποκλειστικά στο νόμο 2190/1920 («Περί ανωνύμων εταιρειών») με τον οποίο έχει πλήρως εναρμονιστεί το ισχύον καταστατικό της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε. Η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. δεν αποτελεί πλέον δημόσια επιχείρηση, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με κριτήρια ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών, όπως άλλωστε επιτάσσει η πλήρως απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών, μετά το νόμο 2867/2000.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας, ούτε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της διοίκησης της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε.
2. Η Ε.Ε.Τ.Τ., με την υπ΄ αριθμ. 264/140/2002 Απόφασή της «Ορισμός Υπόχρεων Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας» (ΦΕΚ 1368/Β/2002), όρισε ως Υπόχρεο Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (Ο.Τ.Ε. Α.Ε.), μέχρι τη 31-12-03.
Η Ε.Ε.Τ.Τ. έχει εκδώσει την με αριθμ. Αποφ. Α.Π.255/83/14-06-02 σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του άρθρου 8 παρ. 5 του Ν. 2867/2000, όπου καθορίζονται με λεπτομέρεια οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην Καθολική Υπηρεσία καθώς και όλα τα γενικότερα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα παραπάνω ο ΟΤΕ, ως Πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας, δεσμεύεται για την τήρηση συγκεκριμένων ποιοτικών δεικτών όσον αφορά συχνότητα βλαβών, ποσοστά αποτυχίας κλήσεων και ποσοστά αποκατάστασης βλαβών.
Η ΕΕΠ στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την εφαρμογή των διατάξεων περί Καθολικής Υπηρεσίας, βάσει του εποπτικού της ρόλου, έχει ζητήσει εγγράφως από τον Ο.Τ.Ε να την πληροφορήσει για τις ενέργειες τις οποίες πρόκειται να προβεί για την επίλυση των προβλημάτων των περιοχών που αναφέρονται στην Ερώτηση.
3. Αποστέλλουμε συνημμένα το αριθμ. 938/385447/15-7-03 έγγραφο του Ο.Τ.Ε προς το Υπ.Μ.Ε στο οποίο αναφέρονται τα προβλήματα τηλεφωνικής επικοινωνίας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκινοπηλού Ελασσόνας Δήμου Ολύμπου Λάρισας και οι δυνατότητες και τα μέσα επίλυσης τους.
Ο Υφυπουργός
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
5. Στην με αριθμό 509/8-7-03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Δαμανάκη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 398/22-7-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ. 509/08-07-2003 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση της Βουλευτή κ. Μ. Δαμανάκη που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Το ΥΕΝ, ευαίσθητο στα θέματα ασφάλειας των πολιτών και προστασίας των λουομένων, έχει καθορίσει από το παρελθόν με Κανονισμό Λιμένα την υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσωστών, από τους εκμεταλλευόμενους τις οργανωμένες λουτρικές εγκαταστάσεις.
2. Επειδή ο αριθμός των οργανωμένων λουτρικών εγκαταστάσεων είναι μικρός, το ΥΕΝ προχώρησε στην κατάρτιση σχετικής διάταξης νόμου (παράγραφος 11 του άρθρου 15 του ν. 2743/1999) και ακολούθως στην κατάρτιση και έκδοση του π.δ. 23/2000, με το οποίο καθορίσθηκαν ως λουτρικές εγκαταστάσεις και οι πολυσύχναστες παραλίες, ανεξάρτητα αν είναι οργανωμένες, καθώς και η υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσωστών σε αυτές. Επιπλέον, ρυθμίστηκαν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και για την έκδοση άδειας ναυαγοσώστη. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι οργανωμένες κατασκηνώσεις και όσοι άλλοι εκμεταλλεύονται λουτρικές εγκαταστάσεις είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν. ναυαγοσώστες, να κατασκευάζουν παρατηρητήριο (βάθρο) για κάθε ναυαγοσώστη και να τον εφοδιάζουν με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
3. Από τα στοιχεία που τηρούνται στο ΥΕΝ, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα η κάλυψη των λουτρικών εγκαταστάσεων με ναυαγοσώστες ανέρχεται σε ποσοστό 45% περίπου. Το ΥΕΝ, έχει ήδη αποστείλει σχετική διαταγή προς τις Λιμενικές Αρχές, να κινήσουν τη διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων στις περιπτώσεις που διαπιστώσουν παραβάσεις ή μη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο όπως ανέφεραν οι Λιμενικές Αρχές, σε αρκετές λουτρικές εγκαταστάσεις οι υπόχρεοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσώστων.
4. Το ΥΕΝ εξετάζει σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να προβεί εφόσον απαιτηθεί στην συμπλήρωση ή ακόμη και την τροποποίηση της, με γνώμονα πάντα την προστασία των πολιτών και τη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των λουομένων.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ»
6. Στην με αριθμό 631/9-7-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Τάκη Τσιόγκα, Σπύρου Στριφτάρη και Νικολάου Γκατζή δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Φ10022/17195/755/25-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω σχετική ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κυρίους Τ. Τσιόγκα, Σ. Στριφτάρη και Ν. Γκατζή, σχετικά με τις συνταξιοδοτικές παροχές που χορηγεί ο ΟΑΕΕ- ΤΣΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής :
1. Η σύσταση του νέου Οργανισμού (Ο.Α.Ε.Ε) στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, τον οποίο, αποτελούν οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ (ν.2676/99,Φ1/5-1-99), σκοπό έχει τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών των παραπάνω Ταμείων και τη διασφάλιση των συμφερόντων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ παράλληλα επιχειρείται μεταξύ άλλων και η σύγκλιση των διαφορών και ανισοτήτων των τριών Ταμείων, κυρίως στον τομέα των παροχών.
Έτσι, με τη διάταξη του άρθρου 8 του ανωτέρω Νόμου, προβλέπεται μεταβατικό στάδιο 3 ετών, αρχής γενομένης από 1-1-2000, μέσα στο οποίο τα χαμηλότερα καταβαλλόμενα κατώτατα όρια συντάξεων του ΤΣΑ, θα προσαρμοστούν προς τα υψηλότερα του ΤΕΒΕ, μέχρι την πλήρη και οριστική εξίσωσή τους.
Η προσαρμογή αυτή ολοκληρώθηκε και ήδη από 1.1.2002 έχει επέλθει η πλήρης εξίσωση των κατωτάτων ορίων συντάξεων του ΤΣΑ με αυτά του ΤΕΒΕ και σήμερα ανέρχονται στα 330 €.
2. Σχετικά με την αύξηση των συντάξεων, σας γνωρίζουμε ότι οι κατ΄ έτος αυξήσεις των συντάξεων καθορίζονται με βάση την εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης, όπως αυτή προσδιορίζεται από το Υπουργείο οικονομίας και Οικονομικών, με σκοπό την εξασφάλιση του πραγματικού εισοδήματος των συνταξιούχων.
Ήδη από 1.1.2003 αυξήθηκαν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ- ΤΣΑ, σύμφωνα με πρόταση του Δ.Σ. του Οργανισμού, κατά ποσοστό 3%.
Σε εκείνους δε που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες καταβάλλεται επιπλέον το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το οποίο από 1/1/2003 αυξήθηκε κατά 14,67 € το μήνα και διαμορφώνεται στα ποσά από 27,80 μέχρι 111,18 € το μήνα, κατά περίπτωση.
Η δαπάνη των ασφαλιστικών φορέων για την καταβολή του ΕΚΑΣ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος, σας πληροφορούμε ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων εξετάζονται από το Υπουργείο μας με πνεύμα κατανόησης και καλής θέλησης, προκειμένου να επιλυθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε συνάρτηση πάντα με την εφαρμοζόμενη εισοδηματική πολιτική, τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες, αλλά και τις ιδιαιτερότητες κάθε κατηγορίας συνταξιούχων.
Ο Υφυπουργός
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ»
7. Στην με αριθμό 637/9-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανάσιου Βαρίνου δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 404/22-7-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ. 637/9-7-2003 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθ. Βαρίνου που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την αριθ. 3324.1/15/03/03-04-03 (Β' /438) κοινή απόφαση των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου "Καθορισμός υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας στα Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ συμβατικά και ταχύπλοα πλοία" παρέχεται, μετά από κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, μειοψηφούντων των εκπροσώπων των πλοιοκτητών, (ως επιβολή υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας), το δικαίωμα έκπτωσης 50% στα εισιτήρια οικονομικής θέσης στους συνταξιούχους ΝΑΤ κατά τη διακίνησή τους με τα ακτοπλοϊκά πλοία, τόσο με συμβατικά όσο και με ταχύπλοα πλοία (εκτός Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής όταν τις ημέρες αυτές οι συγκοινωνιακές ανάγκες καλύπτονται και από συμβατικά πλοία στα οποία ισχύει κανονικά η έκπτωση). Με τη σχετική απόφαση ισχύουν κανονικά οι εκπτώσεις και για 19 ακόμη κατηγορίες πολιτών, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ρύθμιση. Με την ίδια απόφαση παρέχεται επιπλέον, μεταξύ των άλλων, το δικαίωμα έκπτωσης 50% στην οικονομική θέση και στις συζύγους των συνταξιούχων ΝΑΤ ενώ το ΥΕΝ θα καλύπτει τη διαφορά θέσης πέραν της οικονομικής επί συμβατικών πλοίων κατά 50%, για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ και τις συζύγους αυτών, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ»
8. Στην με αριθμό 644/9-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Γαρουφαλιά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 405/22-7-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ. 644/09-07-2003 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση του Βουλευτή κ. Γ. Γαρουφαλιά που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Το YΕΝ, ευαίσθητο στα θέματα ασφάλειας των πολιτών και προστασίας των λουομένων, έχει καθορίσει από το παρελθόν με Κανονισμό Λιμένα την υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσώστων, από τους εκμεταλλευόμενους τις οργανωμένες λουτρικές εγκαταστάσεις.
2. Επειδή ο αριθμός των οργανωμένων λουτρικών εγκαταστάσεων είναι μικρός, το ΥΕΝ προχώρησε στην κατάρτιση σχετικής διάταξης νόμου (παράγραφος 11 του άρθρου 15 του ν. 2743/1999) και ακολούθως στην κατάρτιση και έκδοση του π.δ. 23/2000, με το οποίο καθορίσθηκαν ως λουτρικές εγκαταστάσεις και οι πολυσύχναστες παραλίες, ανεξάρτητα αν είναι οργανωμένες, καθώς και η υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσωστών σε αυτές. Επιπλέον, ρυθμίστηκαν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και για την έκδοση άδειας ναυαγοσώστη. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι οργανωμένες κατασκηνώσεις και όσοι άλλοι εκμεταλλεύονται λουτρικές εγκαταστάσεις είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες, να κατασκευάζουν παρατηρητήριο (βάθρο) για κάθε ναυαγοσώστη και να τον εφοδιάζουν με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
3. Από τα στοιχεία που τηρούνται στο ΥΕΝ, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα η κάλυψη των λουτρικών εγκαταστάσεων με ναυαγοσώστες ανέρχεται σε ποσοστό 45% περίπου. Το ΥΕΝ, έχει ήδη αποστείλει σχετική διαταγή προς τις Λιμενικές Αρχές, να κινήσουν τη διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων στις περιπτώσεις που διαπιστώσουν παραβάσεις ή μη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι Λιμενικές Αρχές, σε αρκετές λουτρικές εγκαταστάσεις οι υπόχρεοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών.
4. Οι ναυαγοσώστες που προσλαμβάνονται στις λουτρικές εγκαταστάσεις είναι κάτοχοι των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία αδειών, οι οποίες χορηγούνται μετά από εκπαίδευση σε σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και εξέτασή τους από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές. Εξάλλου, από το ΥΕΝ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών (όπως η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε., σχετικές δημοσιεύσεις στον τύπο κ.λπ.).
5. Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να προβούμε εφόσον απαιτηθεί στη συμπλήρωση ή ακόμη και στην τροποποίηση της, με γνώμονα πάντα την προστασία των πολιτών και την βελτίωση του αισθήμάτος ασφάλειας των λουομένων.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ»
9. Στην με αριθμό 705/10-7-03 ερώτηση των Βουλευτών κύριοι Τάκη Τσιόγκα, Άγγελου Τζέκη και Νικόλαου Γκατζή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 412//22-7-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ: 705/10-07-2003 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Τ. Τσιόγκα, Α. Τζέκη και Ν. Γκατζή που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Το ΥΕΝ, ευαίσθητο στα θέματα ασφάλειας των πολιτών και προστασίας των λουομένων, έχει καθορίσει από το παρελθόν με Κανονισμό Λιμένα την υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσωστών, από τους εκμεταλλευόμενους τις οργανωμένες λουτρικές εγκαταστάσεις.
2. Επειδή ο αριθμός των οργανωμένων λουτρικών εγκαταστάσεων είναι μικρός, το ΥΕΝ προχώρησε στην κατάρτιση σχετικής διάταξης νόμου (παράγραφος 11 του άρθρου 15 του ν. 2743/1999) και ακολούθως στην κατάρτιση και έκδοση του π.δ. 23/2000, με το οποίο καθορίσθηκαν ως λουτρικές εγκαταστάσεις και οι πολυσύχναστες παραλίες, ανεξάρτητα αν είναι οργανωμένες, καθώς και η υποχρέωση πρόσληψης ναυαγοσωστών σε αυτές. Επιπλέον, ρυθμίστηκαν οι προϋποθέσεις για την ίδρυση σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και για την έκδοση άδειας ναυαγοσώστη. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι οργανωμένες κατασκηνώσεις και όσοι άλλοι εκμεταλλεύονται λουτρικές εγκαταστάσεις είναι πλέον υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες, να κατασκευάζουν παρατηρητήριο (βάθρο) για κάθε ναυαγοσώστη και να τον εφοδιάζουν με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
3. Από τα στοιχεία που τηρούνται στο ΥΕΝ, προκύπτει ότι μέχρι σήμερα η κάλυψη των λουτρικών εγκαταστάσεων με ναυαγοσώστες ανέρχεται σε ποσοστό 45% περίπου. Το ΥΕΝ έχει ήδη αποστείλει σχετική διαταγή προς τις Λιμενικές Αρχές, να κινήσουν τη διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων στις περιπτώσεις που διαπιστώσουν παραβάσεις ή μη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι Λιμενικές Αρχές, σε αρκετές λουτρικές εγκαταστάσεις οι υπόχρεοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών.
4. Από το Υ.Ε.Ν. καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνεχή ενημέρωση των πολιτών (όπως η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε., σχετικές δημοσιεύσεις στον τύπο κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να προβούμε εφόσον απαιτηθεί στη συμπλήρωση ή ακόμη και την τροποποίηση της, με γνώμονα πάντα την προστασία των πολιτών και την βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των λουομένων.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ»
10. Στην με αριθμό 730/11-7-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αριστοτέλη Παυλίδη, Πέτρου Μολυβιάτη, Προκόπη Παυλόπουλου και Δημήτρη Σιούφα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Φ 15/393/ΑΣ 281 δισ./22-7-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί κατεξοχήν υποχρέωση της τουρκικής Πολιτείας έναντι πολιτών της, θρησκευτικά δικαιώματα των οποίων παραβιάζονται από την επί 31 χρόνια αναστολή της λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, προσβάλλεται ευθέως το δικαίωμα μίας εκκλησίας να εκπαιδεύει τους κληρικούς της, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων διεθνών συμβατικών κειμένων που επιβάλλουν στην Τουρκία τις σχετικές υποχρεώσεις.
Πρόκειται, επομένως, για θέμα που ουδόλως έχει διμερή χαρακτήρα, αλλά συνιστά σημαντικό σημείο στο κεφάλαιο των βελτιώσεων που πρέπει να επέλθουν στην αντιμετώπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας.
Η έγερση και καταγραφή του θέματος σε διεθνή βήματα αποτελεί πάγια μέριμνα της Ελληνικής Κυβέρνησης, εντασσόμενη, βεβαίως, σε μία προσπάθεια διατύπωσης προς την Τουρκία του μηνύματος ότι πρώτη η ίδια έχει να ωφεληθεί από τον εκδημοκρατισμό της και ότι η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν αποτελεί παραχώρηση για την ίδια, αλλά κατάκτηση.
Είναι γνωστό ότι η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, την οποία επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα του τουρκικού λαού και την οποία φέρεται να ενστερνίζεται και το ίδιο το κατεστημένο ως μόνη οδό για την Τουρκία, απαιτεί την εκ μέρους της χώρας αυτής συμμόρφωση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και την εναρμόνιση της νομοθεσίας και διοικητικής πρακτικής της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποδειχθεί σαφώς στην Τουρκία ότι αναμένεται να συμμορφωθεί προς όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις, ιδίως στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι προτεραιότητες αυτές που υπέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, περιλαμβάνουν επίσης την εγγύηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και την εφαρμογή τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή και ενδιαφέρον τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η "Τουρκία σχετικά με το θέμα. Η τουρκική προσέγγιση σ' αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει ένα δείγμα γραφής σ' ό,τι αφορά την επιθυμία της τουρκικής Πολιτείας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό επίπεδο στους τομείς της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών, του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
11. Στην με αριθμό 1070/22-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Λευτέρη Παπανικολάου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 180/14-8-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Λ. Παπανικολάου, σας πληροφορούμε τα εξής:
Στον Προγραμματισμό του Υπ. Γεωργίας (ΣΑΜ 081-Εθνικοί Πόροι) έχει ενταχθεί το έργο Μελέτη Ταμιευτήρων Πυλίας Τριφυλίας.
Στα πλαίσια του έργου αυτού, έχει εκπονηθεί και εγκριθεί η Προμελέτη κατασκευής φράγματος στη θέση Λαγκούβαρδο, ενώ στο πρόγραμμα συνέχισης των μελετών περιλαμβάνεται και η ανάθεση εκπόνησης Περιβαλλοντικής Μελέτης και Οριστικής Τεχνικής Μελέτης για την κατασκευή του φράγματος
Για το έργο «Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού», το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ (ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006, Μέτρο 6.3 Δράση Β') έχει ξεκινήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού μελέτης κατασκευής του κτιρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Στόχος του έργου είναι η μελέτη, αποτελεσματική προστασία και αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων.
Τα «Σχέδια Αειφορικής Διαχείρισης Αγροτο-κτηνοτροφικών Δραστηριοτήτων Προστατευόμενων Περιοχών», τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν στο ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006, μέτρο 6.3 Δράση Α', έχουν ξεκινήσει με προκήρυξη δύο περιοχών του δικτύου ΝΑTURA 2000, της Λίμνης Παμβώτιδας και του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, στις οποίες ήδη λειτουργούν οι Φορείς Διαχείρισης (Φ.Δ.). Ο καθορισμός των Φορέων Διαχείρισης, βάσει του Ν. 2742/99, είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι επόμενες προκηρύξεις μελετών Ειδικών Σχεδίων Διαχείρισης Αγροτο-κτηνοτροφικών Ζωνών, θα αφορούν περιοχές στις οποίες πρόσφατα συγκροτήθηκαν οι Φ.Δ. και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται ο Νομός Μεσσηνίας.
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές, που προκλήθηκαν στο Νομό Μεσσηνίας, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, στο φυτικό κεφάλαιο και στις πάγιες εγκαταστάσεις, από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες της περιόδου Μαρτίου 2002-Μαρτίου 2003, ο ΕΛΓΑ έχει υποβάλει αίτημα προς έγκριση στην Ε. Ε. (RAGBY). Παράλληλα συγκέντρωσε τις αιτήσεις των πληγέντων παραγωγών, με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και άρχισε τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις και το διοικητικό έλεγχο των ατομικών φακέλων, ώστε με την έγκριση του Προγράμματος (που αναμένεται περί τα τέλη Νοεμβρίου) να κοινοποιηθούν τα πορίσματα και στη συνέχεια να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
12. Στην με αριθμό 1094/22-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Στέλιου Παπαθεμελή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 185/14-8-03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Παπαθεμελής, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η θέσπιση κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων της δωρεάν διανομής τροφίμων από αποθέματα της παρέμβασης, απορρέει από τις διατάξεις του Καν. της Ευρωπαϊκής Ένωσης 3149/92, που στηρίζει οικονομικά το πρόγραμμα των δωρεάν διανομών των παρεμβατικών τροφίμων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές κάθε κράτος-μέλος υποχρεούται, εναρμονίζοντας την εθνική με την κοινοτική νομοθεσία, να καθιερώσει τα κριτήρια αυτά, που θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα και θα συντελέσουν στην περιστολή των δαπανών εκείνων του κρατικού προϋπολογισμού, που η επιβολή προστίμων συνεπάγεται.
Μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν είχε θεσπίσει τέτοια κριτήρια, με αποτέλεσμα να επισημαίνεται κάθε φορά η υποχρέωση αυτή της χώρας μας από τους κοινοτικούς ελεγκτές και να επιβάλλεται δημοσιονομική διόρθωση.
Προκειμένου να καταρτιστεί το μητρώο δικαιούχων απόρων, που στο εξής θα αποτελεί τη βάση υλοποίησης των δωρεάν διανομών, θεσπίστηκε ανώτατο όριο τεκμαρτού ή πραγματικού εισοδήματος μέχρι και 5.000 €, όπως η εθνική νομοθεσία προβλέπει με την υπ' αριθ. 2928/3.11.1999 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών).Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 30% για την σύζυγο και κατά 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Κάθε φορέας υλοποίησης (σύλλογος, ίδρυμα, κλπ.) καλείται πλέον να τηρεί στο αρχείο του τα προβλεπόμενα δημόσια έγγραφα ούτως ώστε, είτε ο κοινοτικός είτε ο εθνικός έλεγχος να διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν εξ ορισμού άποροι, αλλά μόνον αποδεδειγμένα άποροι. Κατά συνέπεια, καμία κατηγορία φορέων υλοποίησης δεν εξαιρείται της εφαρμογής αντικειμενικών κριτηρίων στα μέλη της, καθόσον μόνον η διαδικασία αυτή θέτει φραγμούς στις αντεγκλήσεις μεταξύ πολιτών, συνθέτει την εικόνα ενός κράτους δικαίου και πείθει τους κοινοτικούς εταίρους ότι τα τρόφιμα των δωρεάν διανομών απορροφήθηκαν από τους πραγματικά άπορους, όπως η κοινοτική διαχείριση επιτάσσει.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
13. Στην με αριθμό 1433/29-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Προκόπη Παυλόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β- 4153/2-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 1433/29-7-03 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Ως γνωστόν, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε (ΟΤΕ ΑΕ) έχει μειωθεί και προσδιορισθεί σε ποσοστό 33,761 %.
Η αλλαγή αυτή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΤΕ Α. Ε. συνδυάζεται με κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες εξαιρούν ρητά την ΟΤΕ ΑΕ από το δημόσιο τομέα Σύμφωνα με το νόμο 2733/1999, η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2414/1996 («Εκσυγχρονισμός των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και άλλες διατάξεις») αλλά αποκλειστικά στο νόμο 2190/1920 («Περί ανωνύμων εταιρειών) με τον οποίο έχει πλήρως εναρμονιστεί το ισχύον καταστατικό της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε. Η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. δεν αποτελεί πλέον δημόσια επιχείρηση, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με κριτήρια ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών, όπως άλλωστε επιτάσσει η πλήρως απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών, μετά το νόμο 2867/2000.
2. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας, ούτε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της διοίκησης της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε.
3. Σε απάντηση του θιγόμενου με την υπόψη ερώτηση θέματος, επισυνάπτεται το με αριθμό 927/551546/29-8-03 έγγραφο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
Ο Υφυπουργός
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ»
14. Στην με αριθμό 834/15-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 6243/3-9-03 έγγραφο από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αριθμό 834/2003 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Κ. Τσιπλάκη, για τα θιγόμενα σ' αυτή θέματα, σας πληροφορούμε τα εξής:
Κατά την διάρκεια του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Κ.Π.Σ.) των ετών 1994 -1999, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) συγχρηματοδότησε ενέργειες στο πλαίσιο έντεκα (11) Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Τ.Ε.Π.) και δεκατριών (13) Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.), με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εργατικού Δυναμικού και την Προώθηση στην Απασχόληση των ανέργων, συμβάλλοντας θετικά στους Άξονες Προτεραιότητας του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την Ελλάδα.
Βάσει των τελευταίων αποφάσεων των Επιτροπών Παρακολούθησης, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα ολοκληρώθηκαν σε Ποσοστό Υλοποίησης 103% και η Αποπληρωμή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε) (Κοινοτική Συνδρομή) υπολογίζεται σε Ποσοστό Απορρόφησης 98% επί του συνολικού Εγκεκριμένου Προϋπολογισμού.
Η διαφορά ποσοστού, μεταξύ υλοποίησης και αναμενόμενων Εισροών από την Ε.Ε., προέρχεται από το γεγονός ότι, δεν ήταν επιλέξιμη δαπάνη η υπέρβαση του συνολικού κόστους πέραν του ισχύοντος προϋπολογισμού για κάθε Υποπρόγραμμα ανά Ε.Π.
Ο Υπουργός
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ»
15. Στις με αριθμό 5/1.7.03 και 412/4-7-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κ. Πόπης Φουντουκίδου και κ. Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 6850/28.7.03 έγγραφο από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση 5/01.07.2003 της Βουλευτού κ. Π. Φουντουκίδου, που μας διαβιβάσθηκε με το υπ’ αρ. 1065019/5453/0010111-07/2003 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην ΠΑΒ 103/03.07.2003 και στην ερώτηση 412/4.07.2003, του Βουλευτή κ. Ι. Τζαμτζή παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κυρίους Βουλευτές σε θέματα της αρμοδιότητάς μας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα εξής:
Όπως αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 1, παρ. 1 και 4 του Ν. 653/77 προκύπτει ότι όταν γίνεται διάνοιξη Εθνικών Οδών εκτός σχεδίου πόλεως υπόχρεοι σε καταβολή της αποζημίωσης είναι οι οφειλόμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες για ζώνη πλάτους μέχρι 30 μ και υπό τους αναφερόμενους το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 περιορισμούς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ΥΠΕΧΩΔΕ υποχρεούτο να εφαρμόσει τις πιο πάνω διατάξεις και κατά συνέπεια αν από την εφαρμογή προέκυπτε ότι συνέπιπτε στο ίδιο πρόσωπο ιδιότητα του δικαιούχου και του υπόχρεου γινόταν αυτοδίκαια συμψηφισμός των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων χωρίς τη μεσολάβηση του δικαστηρίου.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ λόγω παρέλευσης μεγάλου χρόνου (20 έτη) και της ασάφειας των παρατιθέμενων στοιχείων των Ερωτήσεων και της Αναφοράς, αδυνατεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το αντικείμενο του θέματος.
Σχετικά με τις αναφερόμενες διεξαγωγές δικαστηρίων, το γραφείο Νομικού Συμβούλου της ΓΓΔΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το οποίο απευθυνθήκαμε, μας πληροφόρησε ότι δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία δικαστικής διένεξης μεταξύ Δημοσίου και ενδιαφερομένων αγροτών.
Τέλος επισημαίνεται ότι η προβολή της περί παραγραφής ένστασης από πλευράς Δημοσίου όπου συντρέχουν οι προς τούτο προϋποθέσεις αποτελεί υποχρέωση του χειριζόμενου την υπόθεση Δικαστικού Πληρεξουσίου, ο οποίος άλλως κινδυνεύει να διωχθεί πειθαρχικά και αστικά για ζημιές που υπέστη το Δημόσιο από πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Η Υπουργός
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
16. Στην με αριθμό 1101/22.7.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Γαρουφαλιά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 187/14.8.03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση της 19-7-2003 στις καλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας του Ν. Λάρισας, οι Γεωπόνοι του Υπ/τος ΕΛΓΑ Λάρισας διενήργησαν αμέσως τις απαραίτητες επισημάνσεις και ενημέρωσαν τους παραγωγούς να υποβάλουν Δηλώσεις. Οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις διενεργούνται ήδη και θα ολοκληρωθούν σύντομα. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό.
Προκαταβολές αποζημιώσεων αποφασίστηκε να χορηγηθούν από την ΑΤΕ στους ζημιωθέντες παραγωγούς δενδρωδών καλλιεργειών από τον παγετό της 7ης και 8ης Απριλίου 2003, λόγω της ευρύτατης έκτασης των ανωτέρω ζημιών.
Ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους δικαιούχους παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ έχει περιορισθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα για τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές ο μέσος χρόνος καταβολής έχει περιορισθεί στους έξι (6) μήνες από την ημερομηνία ζημιάς, εκτός ελαχίστων ακραίων περιπτώσεων, που οφείλονται σε ειδικούς λόγους εκτιμητικής διαδικασίας. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω συντόμευση του χρόνου στους 4 μήνες από την ημερομηνία ζημιάς.
Στον τομέα του χαλαζιού, ο ΕΛΓΑ εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και καταστολής με εναέρια μέσα ( αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών) και επίγεια μέσα (αντιχαλαζικά κανόνια ηχοβολής), με αποκλειστικό σκοπό αφενός μεν την προστασία των καλλιεργειών, αφετέρου δε τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος.
Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι με εναέρια μέσα που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΕΛΓΑ στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και μέρους των Νομών Πιερίας και Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2003 -2007, ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε έγκαιρα όλες τις προαπαιτούμενες διαδικασίες για την προετοιμασία της αντιχαλαζικής προστασίας στους Νομούς αυτούς.
Συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων προκήρυξε (Αύγουστος 2002) ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου να μισθώσει τον πτητικό κυρίως εξοπλισμό που απαιτείται για την εφαρμογή του εν λόγω Προγράμματος.
Το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ κατακύρωσε το αποτέλεσμα του παραπάνω διαγωνισμού σε ανάδοχο εταιρεία, στις αρχές του Φεβρουαρίου 2003. Η καθυστέρηση αυτή ήταν δικαιολογημένη δεδομένων των ένδικων μέσων που είχε ασκήσει, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μία από τις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό εταιρείες.
Στη συνέχεια (μέσα Φεβρουαρίου 2003) και με δεδομένη πλέον τη μεγάλη χρονική καθυστέρηση που σημειώθηκε εξαιτίας της αναμονής της έκδοσης της παραπάνω δικαστικής απόφασης, ο ΕΛΓΑ συνέταξε σχέδιο σύμβασης, το οποίο όμως θα έπρεπε, πριν την υπογραφή του, να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η παραπάνω διαδικασία ολοκληρώθηκε, με θετικό πόρισμα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις 30-7-2003 και εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Στη σύμβαση προβλέπεται ότι σε χρονικό διάστημα το πολύ δύο μηνών από την υπογραφή της, ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να έχει εγκαταστήσει όλη την απαραίτητη υποδομή προκειμένου να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το Πρόγραμμα προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι με εναέρια μέσο. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το παραπάνω εύλογο χρονικό διάστημα να περιορισθεί σημαντικά, έτσι ώστε το Πρόγραμμα έστω και καθυστερημένα να λειτουργήσει ανελλιπώς πλέον έως το 2007.
Σε ό,τι αφορά τα επίγεια μέσα προστασίας σας γνωρίζουμε ότι στο Νομό Λάρισας και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς, είχαν εγκατασταθεί και λειτουργούσαν 23 αντιχαλαζικά κανόνια. Πρόσφατα(περίοδος 2002) στην παραπάνω περιοχή μετεγκαταστάθηκαν από το Νομό Ηλείας και άλλα 7 αντίστοιχα συστήματα, έτσι ώστε σήμερα, τα 30 πλέον εγκατεστημένα αντιχαλαζικά κανόνια (τα οποία ο ΕΛ.ΓΑ. τα έχει μεταβιβάσει στο Δήμο Αγιάς) προστατεύουν περίπου 21.000 στρέμματα αγροτικής γης. Ο Δήμος Αγιάς έχει πλέον την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας των παραπάνω συστημάτων.
Με δεδομένο ότι η εμβέλεια του radar καιρού (ιδιοκτησίας ΕΛ.ΓΑ. Πολεμικής Αεροπορίας) που είναι εγκατεστημένο στο αεροδρόμιο της Λάρισας καλύπτει στο σύνολό της την περιοχή της Αγιάς, ο ΕΛ.Γ.Α έχει προβλέψει να παρέχει, κάθε χρόνο, μετεωρολογική υποστήριξη του συστήματος στην περιοχή αυτή, μέσω Υπηρεσιακής μονάδας του (ΚΕΜΕ). Με τον τρόπο αυτό όποτε απειλείται η ευρύτερη περιοχή της Αγιάς από χαλαζοφόρες καταιγίδες, οι μετεωρολόγοι του ΕΛ.ΓΑ. ενημερώνουν άμεσα και έγκαιρα τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του Δήμου Αγιάς, προκειμένου οι τελευταίοι να ενεργοποιήσουν τα αντιχαλαζικά κανόνια.
Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ για το έτος 2003 (όπως και το 2002) επιχορηγεί το αντιχαλαζικό δίχτυ στο Νομό Λάρισας, κυρίως για την προστασία των μηλοειδών και αμπελοειδών. Αυτό το μέσο προστασίας διασφαλίζει τις καλλιέργειες κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, από τις καταστρεπτικές συνέπειες του χαλαζιού. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον από πλευράς των αγροτών του Νομού Λάρισας, παρά το γεγονός ότι το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται σε ποσοστό 600/0 της αξίας αγοράς και εγκατάστασης, σε αντίθεση με άλλους Νομούς της χώρας όπου οι αγρότες έχουν υιοθετήσει πλήρως την εγκατάστασή του.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
17. Στην με αριθμό 1126/23.7.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολάου Λέγκα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 191/14.8.03 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. Λέγκας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διάθεση της παραγωγής καρπουζιών, κυρίως στις περιοχές των Νομών Ηλείας, Αχαΐας, Λάρισας και Τρικάλων.
Το γεγονός οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού και είχαν σαν αποτέλεσμα την οψίμιση της παραγωγής των καρπουζιών της Ηλείας και της Αχαΐας.
Η συγκομιδή των καρπουζιών στις παραπάνω περιοχές, συνέπεσε με την έναρξη συγκομιδής των περιοχών της Λάρισας και των Τρικάλων και δημιούργησε ένα πλεόνασμα προσφοράς καρπουζιών στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να μειωθούν.
Επί πλέον οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία) και στην Ιταλία, αύξησαν τις προσφερόμενες ποσότητες καρπουζιών στις αγορές της Ευρώπης.
Όμως από τα μέσα lουλίου η αγορά άρχισε να εξομαλύνεται.
Η ασκούμενη πολιτική στον τομέα φρούτων και λαχανικών καθορίζεται από τον Κοινοτικό Κανονισμό 2200/96 του Συμβουλίου για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς του τομέα και δεν επιτρέπεται η λήψη πρόσθετων μέτρων σε εθνικό επίπεδο καθώς και παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς.
Οι Παραγωγοί πρέπει να οργανωθούν σε Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) για να προωθήσουν την εμπορία των προϊόντων τους.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να υλοποιήσουν Επιχειρησιακά Προγράμματα με χρηματοδότηση από την Ε. Ε. μέχρι 50%.
Επίσης, οι Ο.Π. μπορούν να αποσύρουν μέρος της παραγωγής τους σε ποσοστό 10% της ποσότητος που διαθέτουν στο εμπόριο.
Σημαντική θέση μεταξύ των δράσεων που ενισχύονται είναι και η μείωση του κόστους παραγωγής, που περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους δράσεις, όπως:
απόκτηση από τους παραγωγούς υλικών για από κοινού χρήση,
εξοπλισμός με μηχανήματα συλλογής των προϊόντων,
μείωση μη απαραίτητων εισροών, κ.α.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να κινηθούν οι Ο.Π. της περιοχής για να γίνουν αποδοτικότερες και αποτελεσματικότερες.
Ήδη από 06/03/03 στο Νομό Τρικάλων έχει προαναγνωριστεί, σύμφωνα με το άρθρο 14 του Καν. 200/96, ο Α.Σ. «Λαχανόκηπος», ως Οργάνωση Παραγωγών για την κατηγορία Ι Φρούτα και Λαχανικά.
Η μείωση εισοδήματος λόγω πτώσης των τιμών στην αγορά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης φυτικής Παραγωγής και δεν εντάσσεται σε πρόγραμμα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, βάσει οδηγιών της Ε. Ε.
Ο Υπουργός
Γ. ΔΡΥΣ»
18. Στην με αριθμό 1448/29.7.03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/Γ.Υ./Κ.Ε.116/19.8.03 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την υπ’ αριθμ. 1448/29.07.2003 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη - Ηλιάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει υποβληθεί στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων μελέτη αποκατάστασης των υποθαλάσσιων σπηλαιώσεων του φρουρίου Κούλε στο Ηράκλειο και πρόκειται να εισαχθεί στο ΚΑΣ για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Η 1311 Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προχωρά στην ολοκλήρωση της πρότασης για τη στερέωση και αποκατάσταση της ανωδομής του μνημείου, η οποία αμέσως μετά θα υποβληθεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ για τις απαραίτητες ενέργειες.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
19. Στην με αριθμό 1473/30-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ηλία Καλλιώρα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Φ.90023/19658/1076 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ακόλουθη απάντηση:
«Aπαντώντας στην με αριθμό 1473/30.7-03 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Bουλή από το Βουλευτή κ. Ηλία Καλλιώρα, σχετικά με το προαvαφερόμενο θέμα, σας γvωρίζoυμε τα ακόλουθα:
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου 2003 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την παρουσία του Υπουργού κ. Δ. Ρέππα, του Υφυπουργού κ. Ρ. Σπυρόπουλου, του Διοικητή του ΙΚΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), συμφωνήθηκαν τα εξής:
1. Κατάργηση του Ν.Δ. 1204/72 για την πρόσληψη γιατρών στο ΙΚΑ.
2. Μετατρoπή των σημερινών συμβάσεων Έργου σε Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου.
3. Δημιουργία θέσεων Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ) και Οικογενειακών Γιατρών.
4. Δυνατότητα επιλογής για όλους τους υπηρετούντες γιατρούς του ΙΚΑ να ενταχθούν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ή να διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς.
5. Ένταξη στην ασφάλιση του ΙΚΑ για τους ασφαλισμένους έως τις 31-12-92 και με όρους που δεν θα ανατρέπουν την ασφαλιστική κατάσταση του Ιδρύματος.
Εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση των πρoαvαφερομένων.
Ο Υφυπουργός
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ»
20. Στην με αριθμό 1499/30.7.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 778/3.9.03 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε συνέχεια της απάντησής μας στην υπ’ αριθ. 1499/30-7-2003 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ι. Βαρβιτσιώτης και κατά το μέρος που αφορά στο Υπ. Δικαιοσύνης, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που μας απεστάλησαν από τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, οι καταδικασθέντες έμποροι ναρκωτικών που παραμένουν στη φυλακή περισσότερο από 10 έτη ανέρχονται σε 33.
Ο Υπουργός
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ»
21. Στην με αριθμό 1526/31.7.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σταύρου Βρέντζου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 3754/21.8.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στη με αριθμό κατάθεσης 1526/31.7.2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σταύρου Βρέντζου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Αθλητικών Ολυμπιακών Έργων και Εγκαταστάσεων (ΕΥΔΕ/ΑΟΕΕ)του Υπουργείου Πολιτισμού, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον ερωτώντα κ. βουλευτή τα παρακάτω:
Η ένταξη και ο χαρακτηρισμός των προπονητηρίων ως κύρια ή αναπληρωματικά γίνεται από την Ο.Ε.Ο.Α. «Αθήνα 2004» με κριτήρια καθαρά αθλητικά και αποτελεσματικότερης λειτουργίας της διοργάνωσης και όχι από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Παρ’ όλα αυτά, στα πλαίσια κάλυψης των αναγκών σε ολυμπιακά προπονητήρια θα αντιμετωπισθεί και το θέμα των εργασιών στο γήπεδο του Π. Ο. Ατσαλένιου.
Ο Υφυπουργός
ΝΑΣΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ»
22. Στην με αριθμό 1571/31-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 2/45116/0022/25-8-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμό 1571/31-7-2003 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο, από πλευράς δικής μας αρμοδιότητας, σχετικά με το θέμα του χαρακτηρισμού του επαγγέλματος των αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών ως «επικινδύνου» και της υπαγωγής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σας πληροφορούμε τα εξής:
Ο χαρακτηρισμός επαγγέλματος ως «επικινδύνου» είναι καινοφανής, τίθεται για πρώτη φορά στο ισχύον, στη χώρα μας, εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και είναι συνεπώς προφανείς οι παρενέργειες σε ενδεχόμενη υιοθέτησή του (πυροδότηση επέκτασης του χαρακτηρισμού σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων κ.λ.π.) με απρόβλεπτες επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημα του χαρακτηρισμού του επαγγέλματος των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ως επικινδύνου. Η πιθανή ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα αντιμετωπιστεί συνολικά μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.
Ο Υφυπουργός
ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ»
23. Στην με αριθμό 1582/31-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Ορφανού δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/Γ.Υ./Κ.Ε./127/21-8-03 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την υπ’ αριθμ. 1582/31.07.2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Ορφανού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Στο Μέτρο 2.1 «Ενίσχυση υποδομών και μεγάλων επικοινωνιακών γεγονότων Σύγχρονου Πολιτισμού» δεν υποβλήθηκαν προτάσεις από τον Δήμο Αμπελοκήπων Ν. Θεσσαλονίκης για την κατασκευή πολιτιστικού κέντρου, για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου, του Kινηματoθεάτρoυ και του θερινού κινηματογράφου, προκειμένου τα έργα αυτά να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Ε.Π. «Πολιτισμός» στο Γ΄ ΚΠΣ. Το ζήτημα όμως της συμπλήρωσης των πολιτιστικών υποδομών του Δήμου Αμπελοκήπων αντιμετωπίζεται στο ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας του Γ΄ KΠΣ σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ.
Β. Το κτίριο επί των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Φιλιππουπόλεως, στο Δήμo Αμπελοκήπων Νομού Θεσσαλονίκης είναι μια κατασκευή μικρής κλίμακας, που αποτελείται από ημιυπόγειο και υπερυψωμένο ισόγειο και δεν έχει χαρακτηριστεί από το ΥΠ.ΠΟ ως διατηρητέα. Χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον έχει ιστορική σημασία καθότι είναι η τελευταία διασωζόμενη υλική μαρτυρία του παλιού εργοστασίου της Kεραμοποιίας ΦΙΛΙΠΠΟΥ (1922), της οποίας τα κτίρια παραγωγής έχουν κατεδαφισθεί από ετών. Το εργοστάσιο ήταν από τις πιο σημαντικές ιστορικές βιομηχανικές μονάδες της Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Δήμου Aμπελοκήπων.
Το κτίριο, που σήμερα έχει μερικώς αποκατασταθεί για να λειτουργήσει ως παιδική βιβλιοθήκη, ήταν πιθανότατα ένα από τα κτίρια διοίκησης της παλιάς βιομηχανίας. Κτισμένο τη δεκαετία του 1920, σύμφωνα με το ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας του συγκροτήματος διατηρεί στοιχεία διακόσμησης εμπνευσμένα από τον νεοκλασικισμό (ψευδοπεσσίσκοι με ιονικά κιονόκρανα και τμήματα εξεχόντων γείσων, γιρλάντες με άνθη διακοσμητικές και κιονίσκοι στο στηθαίο του δώματος). Το κτίριο αποτελεί ακόμη και σήμερα που το συγκρότημα στο σύνολο του έχει κατεδαφισθεί ένα σημείο αναφοράς για το Δήμο Αμπελοκήπων. Το υπόγειο του δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί και η διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντα χώρου (αυλής) είναι ημιτελής.
Για να είναι το κτίριο -το οποίο μου παρουσίασε πρόσφατα ο Δήμαρχος- στο μέλλον πλήρως λειτουργικό απαιτείται η ολοκλήρωση της αποκατάστασής του και το ΥΠ.ΠΟ. θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην όλη προσπάθεια.
Γ. Για τις μεγάλες παρεμβάσεις που γίνονται την περίοδο αυτή ως προς τις αθλητικές υποδομές του Δήμου Αμπελοκήπων θα απαντήσει ο υφυπουργός κ. Γ. Λιάνης.
Δ. Με το Δήμο Αμπελοκήπων το Υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε στενή συνεργασία τόσο για τα πολιτιστικά όσο και για τα αθλητικά ζητήματα, λειτουργεί σχετική προγραμματική σύμβαση ενώ πριν λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκε στο ριζικά ανακαινισμένο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων το Διεθνές Τουρνουά Στίβου του ΣΕΓΑΣ με μεγάλη επιτυχία.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
24. Στην με αριθμό 1628/4-8-03 ερώτηση της Βουλευτού κας Μαρίας Δαμανάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/Γ.Υ./Κ.Ε./132/21-8-03 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την υπ’ αριθμ. 1628/04.08.2003 ερώτηση της Βουλευτού κας Μαρίας Δαμανάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Μόλις ενημερώθηκα από τον Τύπο για την κατεδάφιση του σπιτιού του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, έκανα την ακόλουθη δήλωση: «Πρόκειται για μία κραυγαλέα παραβίαση του νόμου που συνεπάγεται αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Δόθηκε ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κινήσουν όλες τις διαδικασίες και να αναφέρουν την τέλεση της πράξης στην αρμόδια εισαγγελική αρχή».
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις από την επιτόπια αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής στην Χαλκίδα, η Εφορεία συγκροτεί φάκελο για το χαρακτηρισμό του εναπομείναντος τμήματoς της οικίας του Γιάννη Σκαρίμπα. Ο φάκελος θα αποσταλεί στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για γνωμοδότηση. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένη πλέον πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
25. Στην με αριθμό 1630/4-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ελευθέριου Παπαγεωργόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/Γ.Υ./Κ.Ε./133/21-8-03 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την υπ' αριθμ. 1630/04.08.2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ελευθέριου Παπαγεωργόπουλου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Μόλις ενημερώθηκα από τον Τύπο για την κατεδάφιση του σπιτιού του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, έκανα την ακόλουθη δήλωση: «Πρόκειται για μία κραυγαλέα παραβίαση του νόμου που συνεπάγεται αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Δόθηκε ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κινήσουν όλες τις διαδικασίες και να αναφέρουν την τέλεση της πράξης στην αρμόδια εισαγγελική αρχή».
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις από την επιτόπια αυτοψία της αρμόδιας Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής στην Χαλκίδα, η Εφορεία συγκροτεί φάκελο για το χαρακτηρισμό του εναπομείναντος τμήματoς της οικίας του Γιάννη Σκαρίμπα. Ο φάκελος θα αποσταλεί στο αρμόδιο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για γνωμοδότηση. Η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένη πλέον πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου.
Ο Υπουργός
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
26. Στις με αριθμό 1632/4-8-03, 1858/19-8-03 και 1943/21-8-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κυρίων Μιχάλη Χαλκίδη, Πόπης Φουντουκίδου και Μιχάλη Χαλκίδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-4236/2-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ερωτήσεων με αριθμ. πρωτ. 1632/04-08-03, 1858 /19-08-03 και 1943/21-08-03 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κύριοι Μιχάλης Χαλκίδης, κ. Πόπη Φουντουκίδου και lορ. Τζαμτζής, αντίστοιχα, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Ως γνωστόν, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ ΑΕ) έχει μειωθεί και προσδιορισθεί σε ποσοστό 33,761%.
Η αλλαγή αυτή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΤΕ Α.Ε. συνδυάζεται με κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες εξαιρούν ρητά την ΟΤΕ ΑΕ από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το νόμο 2733/1999, η εταιρεία ΟΤΕ ΑΕ δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2414/1996 («Εκσυγχρονισμός των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και άλλες διατάξεις») αλλά αποκλειστικά στο νόμο 2190/1920 («Περί ανωνύμων εταιρειών )με τον οποίο έχει πλήρως εναρμονιστεί το ισχύον καταστατικό της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε. Η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. δεν αποτελεί πλέον δημόσια επιχείρηση, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με κριτήρια ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών, όπως άλλωστε επιτάσσει η πλήρως απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών, μετά τον νόμο 2867/2000.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας, ούτε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της διοίκησης της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση της ΟΤΕ Α.Ε., ως μέτοχος αυτής, δια του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
3. Σε απάντηση του θιγόμενου με την υπόψη Ερώτηση θέματος, επισυνάπτεται το με αριθμ. πρωτ. 1/551.547/01-09-03 έγγραφο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
Ο Υφυπουργός
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
27. Στην με αριθμό 1701/7-8-03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Τ/8536/26-8-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από την ως άνω Βουλευτή, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Όσον αφορά το ερώτημά σας, που αναφέρεται στον χρόνο έκδοσης της βίζας, σας ενημερώνουμε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στην ρυθμιστική αρμοδιότητα του τομέα τουρισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά στην αρμοδιότητα του συνερωτώμενου Υπουργείου Εξωτερικών.
Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημά σας, που αναφέρεται στην άμεση ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές των κέντρων ελέγχου των εισερχομένων τουριστών στα σύνορα και τα αεροδρόμια, αφού καθ’ ύλην αρμόδιοι, είναι τα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών αντίστοιχα, προς τα οποία και διαβιβάζουμε την ερώτησή σας.
Σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη τουριστική πολιτική για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης:
Ο έντονος διεθνής ανταγωνισμός, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός, αλλά και οι ολιγοψωνιακές καταστάσεις, που κατευθύνουν τις μαζικές τουριστικές ροές, επιβάλλουν στη χώρα μας την αναζήτηση εναλλακτικών αγορών και εναλλακτικών δυνατοτήτων εξυπηρέτησης της ζήτησης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, εδώ και αρκετά χρόνια (από το 1996), καταβάλλεται προσπάθεια και επιδιώκεται η αξιόλογη αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, των οποίων οι τουριστικές αγορές εμφανίζουν σοβαρές απώτερες προοπτικές.
Το «άνοιγμα» σ’ αυτές τις τουριστικές αγορές επιδιώκεται σταθερά με προβολή και (άμεση και έμμεση) διαφήμιση της Ελλάδας, καθώς και με έμμεση ενθάρρυνση /ενίσχυση επιχειρηματιών (tour operator), που διακινούν τουρίστες από τις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες.
Πιο συγκεκριμένα για την άμεση προβολή στις χώρες VISEGRAD (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) έχουν εγκριθεί 360.000 ευρώ, ενώ για τις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) έχουν εγκριθεί 270.000 ευρώ.
Πέραν των πιο πάνω, προβλέπεται και συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, που διοργανώνονται σε ορισμένες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Ο Υφυπουργός
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ»
28. Στις με αριθμό 1705/8-8-03 και 1738/13-8-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κυρίων Γιώργου Καρασμάνη και Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-4223/2-9-03 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ερωτήσεων με αριθμό 1705/8-8-03 και 1738/13-8-03, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κύριοι Γεώργιος Καρασμάνης και Ιορδάνης Τζαμτζής, αντίστοιχα, σας πληροφορούμε ότι:
Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δ.Δ. Αθύρων (Νομού Πέλλας) από και προς το Δήμο Κουφαλίων του όμορου νομού Θεσσαλονίκης, μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 2898/2001 και της ΚΥΑ Α-68587/5029/4-7-2003, δεν μπορεί να διενεργηθεί από τον ΟΑΣθ, ο οποίος εκτελεί την αστική συγκοινωνία μέχρι την επεκταθείσα περιοχή του Δήμου Κουφαλίων, ούτε από το ΚΤΕΛ του Ν. Θεσσαλονίκης στη δικαιοδοσία του οποίου δεν ανήκει πλέον η υπόψη περιοχή.
Το ΚΤΕΛ Ν. Θεσσαλονίκης εξυπηρετούσε το υπόψη Δ. Δ. Αθύρων που βρίσκεται εκτός των διοικητικών ορίων του νομού του, μετά από αίτημα των κατοίκων του και συμφωνία με το ΚΤΕΛ Ν. Πέλλας λόγω των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών (πλησίον των διοικητικών ορίων του Ν. Θεσσαλονίκης).
Οι κάτοικοι του Δ. Δ. Αθύρων μπορούν να εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά με τα διερχόμενα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Κιλκίς, το οποίο εκτελεί τα δρομολόγια του προς και από την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσω του Δ. Δ. Αθύρων και του Δήμου Κουφαλίων στα πλαίσια των διατάξεων του ν. 2963/2001.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών μεταξύ ομόρων νομών προβλέπεται ότι η ανάθεση της μπορεί να γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας στα πλαίσια των διατάξεων της παραγράφου 24 του άρθρου 2 του ν. 2621/1998 (Α'136) «Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΙ κλπ.».
Ο Υπουργός
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ»
29. Στην με αριθμό 1717/11-8-03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 16672/4-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής κα Μαρία Κόλλια- Τσαρούχα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Το πρόβλημα των φωσφορικών αλάτων αντιμετωπίζεται στη χώρα μας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (91/271/ΕΟΚ) με την ύπαρξη ειδικού σταδίου βιολογικής απομάκρυνσης φωσφόρου ή χημικής κατακρήμνισης στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων των οποίων οι εκροές διατίθενται σε ευαίσθητους αποδέκτες (ευτροφικούς αποδέκτες).
Σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση στις βιομηχανίες απορρυπαντικών που προκύπτει από την αντικατάσταση των φωσφορικών με ζεόλιθους, υπάρχουν σχετικές Δράσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, που προβλέπουν χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών.
Ο Υφυπουργός
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ»
30. Στην με αριθμό 1733/13-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-4210/3-9-03 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 1733/13-8-03, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα και με το έγγραφο αριθμ. 2434181/21-8-03 του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.), σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Η παραπάνω Ισόπεδη Διάβαση είναι διασταύρωση της σιδηροδρομικής γραμμής στην χθ:6+937 και της οδού Πατρών - Πύργου στη θέση Παραλία.
Η εξασφάλισή της γίνεται με Αυτόματα δρύφρακτα (μπάρες) και Ηχοφωτεινό Σύστημα (ΑΣΙΔ). Λόγω της πυκνής αστικής και υπεραστικής κυκλοφορίας είχε τοποθετηθεί επί πλέον και φύλακας.
2. Μετά τη λειτουργία της Παράκαμψης των Πατρών και κατόπιν παρακολούθησης για μεγάλο χρονικό διάστημα από την αρμόδια Υπηρεσία του φόρτου κυκλοφορίας της Ι.Δ. διαπιστώθηκε (όπως αρχικά είχε προβλεφθεί), πως η κίνηση των οχημάτων έχει μειωθεί σημαντικά.
Μετά τα παραπάνω κρίθηκε πως η εξασφάλιση της με προηγμένης τεχνολογίας και ποιότητας ΑΣΙΔ καλύπτει, με αυξημένο βαθμό ασφαλείας, τον τοπικό κυκλοφοριακό φόρτο. Τακτική που ακολουθείται από τον Οργανισμό σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλο το δίκτυο.
3. Η εμπειρία από την εφαρμογή των Αυτόματων Ηχοφωτεινών Συστημάτων σε Ισόπεδες Διαβάσεις στο δίκτυό του Ο.Σ.Ε αλλά και σε όλα τα προηγμένα σιδηροδρομικά δίκτυα καθώς και τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ατυχήματα που σημειώνονται σε διαβάσεις με αυτόν τον τρόπο εξασφάλισης, οφείλονται στη μη τήρηση του Κ.Ο.Κ. εκ μέρους των οδηγών οχημάτων ή και των πεζών
Ο Υπουργός
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ»
31. Στις με αριθμό 1705/8-8-03 και 1738/13-8-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κυρίων Γεωργίου Καρασμάνη και Ιορδάνη Τζαμτζή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-4223/2-9-03. έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ερωτήσεων με αριθμό 1705/8-8-03 και 1738/13-8-03, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Καρασμάνης και Ιορδάνης Τζαμτζής, αντίστοιχα, σας πληροφορούμε ότι:
Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων του Δ.Δ. Αθύρων (Νομού Πέλλας) από και προς το Δήμο Κουφαλίων του όμορου νομρύ Θεσσαλονίκης, μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5 του ν. 2898/2001 και της ΚΥΑ Α-68587/5029/4-7-2003, δεν μπορεί να διενεργηθεί από τον ΟΑΣΘ, ο οποίος εκτελεί την αστική συγκοινωνία μέχρι την επεκταθείσα περιοχή του Δήμου Κουφαλίων, ούτε από το ΚΤΕΛ του Ν. Θεσσαλονίκης στη δικαιοδοσία του οποίου δεν ανήκει πλέον η υπόψη περιοχή.
Το ΚΤΕΛ Ν. Θεσσαλονίκης εξυπηρετούσε το υπόψη Δ. Δ. Αθύρων που βρίσκεται εκτός των διοικητικών ορίων του νομού του, μετά από αίτημα των κατοίκων του και συμφωνία με το ΚΤΕΛ Ν. Πέλλας λόγω των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών (πλησίον των διοικητικών ορίων του Ν. Θεσσαλονίκης).
Οι κάτοικοι του Δ. Δ. Αθύρων μπορούν να εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά με τα διερχόμενα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ν. Κιλκίς, το οποίο εκτελεί τα δρομολόγια του προς και από την πόλη της Θεσσαλονίκης μέσω του Δ. Δ. Αθύρων και του Δήμου Κουφαλίων στα πλαίσια των διατάξεων του ν. 2963/2001.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών μεταξύ ομόρων νομών προβλέπεται ότι η ανάθεση της μπορεί να γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας στα πλαίσια των διατάξεων της παραγράφου 24 του άρθρου 2 του ν. 2621/1998 (Α΄ 136) «Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των ΤΕΙ κλπ.»
Ο Υπουργός
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ»
32. Στην με αριθμό 1744/13-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Καρασμάνη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 784/3-9-03 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην υπ' αριθ. 1744/13-8-2003 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Γ. Καρασμάνης, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης κατάλληλου οικοπέδου για την ανέγερση νέου κτιρίου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα.
Παράλληλα, με χρηματοδότηση από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ με το ποσό των 25.175 Ευρώ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Πέλλας προχώρησε στην δημοπράτηση του έργου «Προσθήκη γραφείων στον Α΄ όροφο του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών» και ήδη το έργο έχει αποπερατωθεί από το Δεκέμβριο του 2002.
Το Υπ. Δικαιοσύνης όμως συνεχίζει τις προσπάθειές του για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την ανέγερση ενιαίου Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά.
Ο Υπουργός
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ»
33. Στην με αριθμό 1793/19-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολάου Νικολόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Φ 90022/19667/1325 29-8-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασία και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Νικόλαο Νικολόπουλο, σχετικά με τα αιτήματα του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:
1.Σχετικά με την επέκταση του επιδόματος παρα-τετραπληγίας και σ' άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων που πάσχουν από ασθένειες που επιφέρουν την ίδια μορφή αναπηρίας με την παρα-τετραπληγία, σας κάνουμε γνωστό ότι το θέμα αυτό εξετάζεται από το Υπουργείο μας.
Ήδη έχουμε συγκεντρώσει όλα τα οικονομικά στοιχεία που ζητήσαμε από τους εποπτευόμενους ασφαλιστικούς οργανισμούς και μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία αυτών θα καταρτισθεί. η σχετικι1 διάταξη 11 οποία στη συνέχεια θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.
2. Το θέμα της παροχής δυνατότητας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ατόμων με κινητικές αναπηρίες μειωμένες προϋποθέσεις (ήτοι με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και το 50ο έτος ηλικίας), καθώς και το θέμα της παροχής δυνατότητας συνταξιoδότησης λόγω γήρατος στον έναν εκ των δύο γονέων με ανάπηρο παιδί εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 20 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποσπασματικά και μόνο για τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητάς μας, αλλά ενιαία για όλη την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από το φορέα στον οποίο ασφαλίζονται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Επισημαίνουμε πάντως ότι για τις μητέρες ανικάνων παιδιών ήδη ισχύουν μειωμένες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
3. Όσον αφορά το θέμα της επέκτασης του μειωμένου ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα τόσο για τους ίδιους. τους εργαζόμενους που πάσχουν από παρα-τετραπληγία με ποσοστό αναπηρίας 80%, όσο και για τους γονείς που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 100% και απασχολούνται σε Ν.Π.Ι.Δ., αρμόδιο να ενημερώσει τη Βουλή για το θέμα αυτό είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας μαζί με φωτοαντίγραφο της σχετικής ερώτησης.
Ο Υφυπουργός
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ»
34. Στην με αριθμό 1833/19-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Τσούρνου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Τ 3812/4333/3-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. αριθμ. Πρωτ. Τ 1833/19.8.03 ερώτησης του Βουλευτή Αργολίδος κ. Γ. Τσούρνου σχετικά με την επανίδρυση του Τ.Τ.Γ. στην Ερμιόνη Αργολίδος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η αναστολή λειτουργία του Τοπικού Τελωνειακού Γραφείου Eρμιόvης, εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια αναδιoργάνωσης της Τελωνειακής Υπηρεσίας προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες Συνθήκες της αγοράς και στις Κοινοτικές επιταγές, με ενοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τελωνειακών Αρχών, ορθολογικότερη κατανομή του προσωπικού και ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας καθώς και των μεγάλων Τελωνειακών μονάδων, στις οποίες διενεργείται το εισαγωγικό, εξαγωγικό και διαμετακομιστικό εμπόριο.
Οι αρμοδιότητες του εν λόγω ΤΤΤ περιορίζονταν στον εφοδιασμό, με καύσιμα, των αλιευτικών σκαφών. Με την αλλαγή του καθεστώτος . παράδοσης καυσίμων, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχεται η δυνατότητα στους αλιείς να λαμβάνουν καύσιμα και χωρίς την παρουσία Τελωνειακού Υπαλλήλου.
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι, οι ανάγκες στην περιοχή, παρότι περιορισμένες, εξυπηρετούνται από το ΤΤΓ Κοιλάδας, καθώς και ότι τα θέματα Τελωνειακών παραβάσεων και λαθρεμπορίου ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΣΔΟΕ, που έχει στελεχωθεί με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, δεν κρίνεται αναγκαία επί του παρόvτoς η επαναλειτουργία του Τοπικού Τελωνειακού Γραφείο Ερμιόνη καθώς και η ενίσχυση του Τ.Τ.Γ. Κοιλάδας.
Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ»
35. Στις με αριθμό 1632/4-8-03, 1943/21-8-03 και 1858/19-8-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κ. Πόπης Φουντουκίδου και κυρίων Μ. Χαλκίδη και Ι. Τζαμτζή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-4236 2-9-03. έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ερωτήσεων με αριθμ. πρωτ. 1632/4-8-03, 1943/21-8-03 και 1858/19-08-03 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ. Φουντουκίδου και κύριοι Μ. Χαλκίδης και Ι. Τζαμτζής αντίστοιχα σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Ως γνωστόν, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε. (ΟΤΕ ΑΕ) έχει μειωθεί και προσδιορισθεί σε ποσοστό 33,761 %.
Η αλλαγή αυτή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΤΕ Α. Ε. συνδυάζεται με κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες εξαιρούν ρητά την ΟΤΕ ΑΕ από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το νόμο 2733/1999, η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2414/1996 «Εκσυγχρονισμός των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και άλλες διατάξεις») αλλά αποκλειστικά στο νόμο 2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών )με τον οποίο έχει πλήρως εναρμονιστεί το ισχύον καταστατικό της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε. Η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. δεν αποτελεί πλέον δημόσια επιχείρηση, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με κριτήρια ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών, όπως άλλωστε επιτάσσει η πλήρως απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών, μετά τον νόμο 2867/2000.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας , ούτε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της διοίκησης της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση της ΟΤΕ Α.Ε., ως μέτοχος αυτής, δια του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
3. Σε απάντηση του θιγόμενου με την υπόψη Ερώτηση θέματος επισυνάπτεται το με αριθμ. πρωτ. 1/ 551.547/01-09-03 έγγραφο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
Ο Υφυπουργός
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ»
36. Στις με αριθμό 1632/4-8-03, 1858/19-8-03 και 1943/21-8-03 ερωτήσεις των Βουλευτών κυρίων Ιορδάνη Τζαμτζή, Μ. Χαλκίδη και Πόπης Φουντουκίδου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-4236/2-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση των ερωτήσεων με αριθμ. πρωτ. 1632/4-8-03, 1858/19-8-03 και 1943/21-08-03 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κύριοι lορ. Τζαμτζής, Μ. Χαλκίδης και Πόπη Φουντουκίδου πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Ως γνωστόν, η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ανώνυμης εταιρείας Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Α.Ε (ΟΤΕ ΑΕ) έχει μειωθεί και προσδιορισθεί σε ποσοστό 33,761 %.
Η αλλαγή αυτή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΟΤΕ Α. Ε συνδυάζεται με κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες εξαιρούν ρητά την ΟΤΕ ΑΕ από τον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το νόμο 2733/1999, η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 2414/1996 «Εκσυγχρονισμός των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και άλλες διατάξεις») αλλά αποκλειστικά στο νόμο 2190/1920 («Περί ανωνύμων εταιρειών) με τον οποίο έχει πλήρως εναρμονιστεί το ισχύον καταστατικό της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε. Η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε δεν αποτελεί πλέον δημόσια επιχείρηση, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά με κριτήρια ιδιωτικών ανωνύμων εταιρειών, όπως άλλωστε επιτάσσει η πλήρως απελευθερωμένη αγορά των τηλεπικοινωνιών, μετά τον νόμο 2867/2000.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν έχει αρμοδιότητα εποπτείας, ούτε δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της διοίκησης της εταιρείας ΟΤΕ Α.Ε
2. Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση της ΟΤΕ Α,.Ε . ως μέτοχος αυτής δια του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
3. Σε απάντηση του θιγόμενου με την υπόψη Ερώτηση θέματος, επισυνάπτεται το με αριθμ. πρωτ 11 551.547/01-09-03 έγγραφο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.
Ο Υφυπουργός
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΟΦ. ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ»
37. Στην με αριθμό 1345/28-7-03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Κόλλια – Τσαρουχά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 53954/Ε.Υ. Συντονισμού 5092/20-8-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αρ. πρωτ. 1345/28-07-2003, που κατατέθηκε από τη Βουλευτή κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου του Γ΄ ΚΠΣ το θέμα των υπερβάσεων των προϋπολογισμών των έργων και των συμπληρωματικών συμβάσεων αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και προσοχή. Η έμφαση αυτή δίδεται σε συνέχεια των προσπαθειών που ξεκίνησαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Η ιδιαίτερη μέριμνα αποφυγής υπερβάσεων του κόστους των συμβάσεων αντιμετωπίζεται με τη διενέργεια αφενός προληπτικών ελέγχων και αφετέρου με τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης των εν λόγω συμβάσεων.
Επισημαίνεται ότι ο κανόνας που εφαρμόζεται για τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ είναι να μην γίνεται κατ’ αρχήν δεκτή καμία υπέρβαση πέραν του αρχικά ανατεθέντος οικονομικού αντικειμένου του έργου το οποίο ανταποκρίνεται στο φυσικό και τεχνικό αντικείμενο που προσδιορίζεται στην σύμβαση. Είναι σημαντικό οι προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων να προσαρμοστούν στον απαιτητικότερο σχεδιασμό και στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση των έργων προκειμένου να αξιοποιηθούν αποδοτικότερα οι διαθέσιμοι πόροι και να αποδοθούν τα περισσότερα οφέλη στην κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη διαπίστωση παρατυπιών για έργα που εκτελούνται στο νομό Σερρών σημειώνεται ότι δεν έχουν κοινοποιηθεί μέχρι πρόσφατα στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ σχετικά αποτελέσματα ελέγχων από δημόσιες υπηρεσίες ή υπηρεσίες της Ε.Ε.
Αναφορικά με ελέγχους που έγιναν από τον Ειδικό Σύμβουλο Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΣΠΕΛ) σε έργα του νομού Σερρών, σημειώνεται ότι η πρώτη εργολαβία του έργου με τίτλο: «Ολοκλήρωση εργασιών στον οδικό άξονα Μεσοράχης-Αμφίπολης» κατατάχθηκε στην κατηγορία 2ίί.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤ. ΠΑΧΤΑΣ»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ενημερώσω το Τμήμα ότι η συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Παρασκευής 12 Σεπτεμβρίου 2003 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2003.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη είναι η με αριθμό 56/4-9-2003 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Λεωνίδα Τζανή προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικώς με τις προθέσεις της Διοίκησης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, να αναθέσει την κατασκευή βαγονιών του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας, σε βιομηχανίες που εδρεύουν στο Νομό Μαγνησίας κλπ. διαγράφεται λόγω κωλύμματος του ερωτώντος Βουλευτή και του ερωτωμένου Υπουργού.
Δεύτερη είναι η με αριθμό 57/4.9.2003 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημητρίου Σιούφα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικώς με την ισότιμη μεταχείριση των επαγγελματιών και βιοτεχνών που ασκούσαν δραστηριότητα σε χωριά ή οικισμούς που σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού με την απογραφή του 2001, σύμφωνα με τα κριτήρια του ν. 3144/2003.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Δημητρίου Σιούφα έχει ως εξής:
«Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ίσης μεταχείρισης γίνεται στους επαγγελματίες και βιοτέχνες οι οποίοι ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα σε χωριά ή οικισμούς άνω των δύο χιλιάδων κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή 1991 και ένεκα τούτου έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΤΕΒΕ. Κατά την απογραφή όμως 2001 μειώθηκε ο πληθυσμός της περιοχής τους κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων σε σχέση με τους επαγγελματίες και βιοτέχνες οι οποίοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων και οι οποίοι πρόσφατα υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με το ν.3144/03. Και τούτο γιατί η υπαγωγή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των τελευταίων εξαρτήθηκε από σοβαρά εισοδηματικά κριτήρια (μέσο ετήσιο εισόδημα την τελευταία τριετία άνω του πεντακοσιαπλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη) πλεονέκτημα που δεν δόθηκε σ’ αυτούς που ασφαλίστηκαν προηγούμενα και ο πληθυσμός της περιοχής του μειώθηκε κατά την ίδια απογραφή 2001 κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός, αν προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποκατάσταση της αδικίας».
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σπυρόπουλος.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, όπως σας είναι γνωστό το θέμα αυτό ρυθμίστηκε το πρώτον με το ν.3050/2002, για τη σύσταση του λογαριασμού αγροτικής εστίας και άλλες διατάξεις. Σας θυμίζω ότι το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε ένα ουσιαστικό σημείο διαλόγου ανάμεσα σε όλα τα κόμματα. Η ίδια διάταξη είχε έρθει να συζητηθεί πολύ πιο πριν, επειδή όμως υπήρχαν ενστάσεις και αντιρρήσεις και δεν είχε ολοκληρωθεί ο διάλογος, απεσύρθη. Στη συνέχεια προεκλήθη ο διάλογος και μάλιστα υπήρχε συναίνεση σχεδόν όλων των πλευρών.
Προέβλεπε λοιπόν εκείνο το άρθρο ότι η εξέταση της υπαγωγής στην ασφάλιση του ανωτέρου οργανισμού, του ΟΓΑ δηλαδή, κρίνεται κατά την έναρξη του επαγγέλματος, με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού -πριν από την έναρξη αυτή- και δεν επηρεάζεται από μεταγενέστερες αυξομειώσεις του πληθυσμού της κάθε περιοχής.
Αγαπητέ συνάδελφε, έχουν έρθει τα ερεθίσματα και στο Υπουργείο και σ΄ άλλους συναδέλφους. Είχαμε πει και τότε και πρέπει να πούμε και σήμερα ότι αυτή η διάταξη έχει σαν στόχο να ενισχύσει μικρές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε πληθυσμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων. Ωστόσο ρευστότητα θα υπάρχει πάντα, αυξομειώσεις θα γίνονται.
Και βέβαια μιλάτε για θέματα συνταγματικής ισότητας. Εν προκειμένω, υπάρχει ένα θέμα ισότητας για επιχειρήσεις, που είναι σε οικισμούς κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους και για επιχειρήσεις που είναι σε οικισμούς πάνω από δύο χιλιάδες κατοίκους. Ωστόσο όμως ελήφθησαν όλα αυτά υπόψη μας και τότε αποφασίσαμε –και δεν νομίζω ότι παραβιάσαμε τη συνταγματική ισότητα- για επιχειρήσεις που είναι σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, να υπάρχει μια ευνοϊκότερη διάταξη για τη βιωσιμότητά τους.
Και τελειώνω με αυτό. Το θέμα έχει προκύψει ουσιαστικά από τότε που ο ΟΓΑ έγινε ένας φορέας κύριας ασφάλισης με υπαρκτές και μετρήσιμες πια ασφαλιστικές αποδόσεις και για την υγεία και για την περίθαλψη και τη σύνταξη. Τέτοιες πιέσεις υπάρχουν. Πρέπει όμως να αμυνόμεθα, γιατί αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος. Νομίζω ότι ορθά, αν θέλετε, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ψήφισαν αυτό το άρθρο και τότε είχαμε δεσμευτεί να αμυνθούμε, πληροφορώντας τους πολίτες που θα έρχονταν στη συνέχεια να μας θέτουν τέτοια αιτήματα, ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κ. Σιούφας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, προφανώς δεν έγινε κατανοητό από το Υπουργείο το θέμα, το οποίο έθεσα. Υπάρχει επαγγελματίας, ο οποίος είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ με την απογραφή του 1991 και πληρώνει περίπου 70.000 δραχμές το μήνα.
Πάρτε μια επιχείρηση που κάνει κορνίζες. Είναι ένας αυτός ο επαγγελματίας και πληρώνει 70.000 δραχμές το μήνα. Ας πούμε ότι δίπλα του ανοίγει πλέον, μετά από αυτήν τη ρύθμιση, ένας άλλος την ίδια δραστηριότητα και πληρώνει 105.000 δραχμές το χρόνο. Δεν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού; Δεν υπάρχει θέμα ισότητας; Δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει από τη μια ασφάλιση στην άλλη. Διότι αν έχει πάρα πολλά χρόνια στο ΤΕΒΕ δεν θα μετακινηθεί προς τον ΟΓΑ.. Υπάρχει η διαδικασία της διαδοχικής ασφάλισης, ώστε να μην υπάρχουν αυτού του είδους τα ζητήματα. Οι περιοχές αυτές στις οποίες μειώνεται ο πληθυσμός, θα πληγούν ακόμη περισσότερο από την ύπαρξη τέτοιου είδους αντιφατικών διατάξεων.
Το έθεσα το θέμα και τότε, σας το ξαναλέμε και σήμερα εδώ. Έχετε πάρει αλλεπάλληλες προτάσεις για τη ρύθμιση απ΄ όλα τα επιμελητήρια της χώρας και κάνετε ότι δεν αντιλαμβάνεσθε το πρόβλημα.
Γιατί, κύριε Υπουργέ, στο Νομό Ηλείας –δεν θα αναφέρω την περιοχή- εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που υπήρχαν εκεί, με το ν. 3144/2003 δώσατε τη δυνατότητα να μην υπάρχει αυτή η αρχή, για την οποία ζητάτε σήμερα για όλους τους άλλους Έλληνες να ισχύει; Κάθε νομός της Ελλάδος μπορεί να επικαλεστεί ένα τέτοιο περιστατικό και να αναγκαστείτε να το κάνετε -εδώ πλέον για λόγους συνταγματικής ισότητος- επειδή το κάνατε στην περιοχή αυτή της Ηλείας.
Το έθεσα με πάρα πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και ξέρετε πώς ο ομιλών αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα. Περίμενα σήμερα να τοποθετηθείτε, έστω και στη διαδικασία της εξέτασης, γιατί η αδικία είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να ακούμε αυτήν την αρνητική απάντηση, όταν όλοι σήμερα πληροφορηθήκαμε κατάπληκτοι ότι έχετε βρει με τον αλχημιστή τη λυδία λίθο να μειώσετε κατά 30% τις εισφορές στο ΙΚΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω στο ερώτημά σας, αλλά θέλω να σας βεβαιώσω ότι κάτι τέτοιο ούτε ειπώθηκε ούτε γράφτηκε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πρέπει να το διαψεύσετε αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί είναι τραγικό αυτό που γράφηκε.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό που σας έχω, θέλω να σας πω το εξής: Αυτό που ειπώθηκε είναι ακριβώς ότι εκ μέρους της Κυβέρνησης διαπιστώνουμε πως θα πρέπει να συνδυάσουμε την προοπτική μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και να μπούμε σε έναν ενάρετο κύκλο κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό το απλό ειπώθηκε και νομίζω ότι δεν υπάρχει διαφωνία σ΄ αυτό.
Κύριε Σιούφα, για το θέμα του Νομού Ηλείας που λέτε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα, θέλω να σας πω ότι εκεί υπήρχε ένα λάθος για τον τρόπο που είχαν αποτιμήσει την απογραφή του 1991.
Άρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα. Απαντώ όμως επί της ουσίας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια υιοθέτηση αιτήματος, κύριε Σιούφα, για τον εξής απλό λόγο: Θα πρέπει να μεταφέρουμε χιλιάδες, ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες, ασφαλισμένους από τον ΟΑΕΔ στον ΟΓΑ. Γιατί θα έρθουν στον ΟΓΑ; Θα έρθουν, γιατί ο ΟΓΑ παρέχει σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κυρίως όμως παρέχει σύνταξη.
Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι ανάμεσα στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΔ δεν είναι ανταγωνιστικές οι ασφαλιστικές εισφορές, γιατί εκεί είναι το πρόβλημα και η ουσία. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, μία τέτοια επιλογή θα δημιουργούσε τεράστια οικονομικά προβλήματα στον ΟΑΕΔ, δηλαδή στο ΤΕΒΕ. Αυτό έχει εξηγηθεί. Είχε συμφωνηθεί με τα επιμελητήρια, είχε συμφωνηθεί με τους φορείς, αλλά είναι λογικό οι φορείς να συμφωνούν και κάποια μέλη, κάποιοι μεμονωμένοι ασφαλισμένοι, να εγείρουν αιτήματα. Εκεί είναι ο δικός μας ρόλος, για να εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούμε να το ικανοποιήσουμε. Δεν υπάρχει τέλος σε αυτήν την εξέλιξη. Θα μείνουμε αμετακίνητοι σ΄ αυτή τη θέση, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υπαναχώρηση. Κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε βασικούς όρους της βιωσιμότητας, κυρίως στον ΟΑΕΔ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 58/4-9-2003 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Στριφτάρη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για τους σεισμοπαθείς της Λευκάδας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σπυρίδωνος Στριφτάρη έχει ως εξής:
«Σε δεινή θέση βρίσκονται οι κάτοικοι της Λευκάδας, που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατοίκητα μετά το σεισμό της 14ης Αυγούστου 2003, αλλά και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τις δουλειές τους.
Οι πρώτες βροχές βρήκαν τους σεισμοπαθείς στην ύπαιθρο, γιατί δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση. Οι δε απολυμένοι, κύρια ξενοδοχοϋπάλληλοι, δεν έχουν συμπληρώσει ούτε τα απαιτούμενα για την ασφάλισή τους ένσημα.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1.Τι μέτρα και πότε θα πάρει η Κυβέρνηση για την εγκατάσταση των σεισμοπαθών, που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατοίκητα, σε ασφαλή κτήρια;
2.Τι μέτρα θα πάρει για να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι ή για να έχουν ασφάλιση και συμπλήρωση των προϋποθέσεων για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας;»
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Τζιόλας, έχει το λόγο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή των σεισμών στη Λευκάδα κινητοποιήθηκε δείχνοντας πραγματικό και διαρκές ενδιαφέρον. Στην περιοχή υπήρξαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια της Κυβέρνησης και εν συνεχεία πήγαν και άλλοι συνάδελφοι Υπουργοί. Ανακοινώθηκε μία δέσμη μέτρων για τη στήριξη των σεισμοπαθών της Λευκάδας.
Στα πλαίσια αυτής της δέσμης μέτρων, που αφορά πάρα πολλά Υπουργεία, υπάρχει ένα πακέτο μέτρων το οποίο πρόκειται να το εφαρμόσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Είναι τέσσερις οι κατηγορίες αυτής της ειδικής δέσμης μέτρων, που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στο ΙΚΑ, η δεύτερη στον ΟΑΕΔ, η τρίτη στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και η τέταρτη στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Κάθε μία απ’ αυτές τις ειδικές κατηγορίες μέτρων έχει μία σειρά από ανακουφιστικά και θετικά πλεονεκτήματα. Είναι μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών της Λευκάδας.
Πέρα από τ΄ άλλα τα οποία γνωρίζετε, έρχομαι στα συγκεκριμένα θέματα για τα οποία ερωτά ο κύριος συνάδελφος.
Για ό,τι αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις, πρέπει να σας πω ότι ρυθμίζεται με ευνοϊκούς όρους η αποπληρωμή των καθυστερούμενων` προς το ΙΚΑ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς εισφορών, μέτρο που βοηθά τη διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και τη μη διατάραξη των εργασιακών σχέσεων.
Πέραν του μέτρου αυτού αποφασίστηκε χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες συνταξιούχους μόνιμους κατοίκους των περιοχών που οριοθετήθηκαν ως πληγείσες και το ύψος αυτής της ενίσχυσης ανέρχεται στα 352 ευρώ.
Επίσης, στα πλαίσια των κοινωνικών ασφαλίσεων κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερημένες ασφαλιστικές εισφορές και τα πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις μέχρι 31.7.2003. Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες από 1.8.2003, χωρίς υπολογισμό πρόσθετων τελών και άλλων προσαυξήσεων και εξοφλούνται οι παραπάνω εισφορές σε ισόποσες δόσεις, μέχρι και είκοσι τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της αναστολής.
Στα πλαίσια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε κάθε επιδοτούμενο άνεργο που κατά τη 14η Αυγούστου του 2003, δηλαδή την ημέρα των σεισμών, επιδοτούνταν από την τακτική επιδότηση και επλήγη από τους σεισμούς θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση με ποσό 440 ευρώ, δηλαδή 150.000 δραχμών, μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.
Επίσης, σε περίπτωση που η λειτουργία μιας επιχείρησης ανεστάλη ή διεκόπη λόγω των σεισμών, στους ανέργους που προέρχονται απ’ αυτές τις επιχειρήσεις, καταβάλλεται ποσό 600 ευρώ, δηλαδή 205.000 δραχμών, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Και σε περίπτωση, που το σπίτι στο οποίο διέμεναν οι άνεργοι κριθεί από την υπηρεσία αποκατάστασης σεισμοπλήκτων ως ακατάλληλο, το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.470 ευρώ, (500.000 δραχμές). Εκ μέρους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, τα οποία έχουν σχέση και με τις μη επισκευάσιμες κατοικίες και με τις επισκευάσιμες κατοικίες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Στις μη επισκευάσιμες κατοικίες υπάρχει επιπλέον υποστήριξη εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας της τάξεως των 14.675 ευρώ (5.000.000 δραχμών) ανά κάτοικο, με προσαύξηση 3.000 περίπου ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και στις επισκευάσιμες κατοικίες υπάρχει οικονομική στήριξη με 103 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε κάθε οικογένεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Στη δευτερολογία μου θα μιλήσω για τα μέτρα από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Δεν μας είπατε τελικά τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους εάν δεν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτό είναι το ερώτημα του κυρίου Βουλευτή, κύριε Υφυπουργέ. Το ερώτημα του συναδέλφου είναι, τι θα γίνει με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Στα μέτρα τα οποία μόλις παρουσίασα υπάρχουν και άλλα, κύριε Πρόεδρε. Είναι προφανές ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι υπάγονται στα γενικά μέτρα, και υπάρχουν και ειδικά μέτρα που αφορούν την εποχιακή δραστηριότητα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς. Εμείς είμαστε σε ανοιχτό διάλογο και με την εκεί Περιφέρεια, με τα επιμελητήρια και με τα Σωματεία. Την επόμενη εβδομάδα θα πάρουμε και πρόσθετα μέτρα για την ειδική αυτή κατηγορία. Αλλά πρέπει να προσδιορίσουμε επακριβώς το τοπίο της εποχιακής δραστηριότητας πόσοι εργαζόμενοι και για πόσο χρονικό διάστημα εργάστηκαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Καλώς, κύριε Υφυπουργέ.
Ο κ. Στριφτάρης έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ορθά το επισημάνατε, γιατί ο κύριος Υφυπουργός, δεν έδωσε απάντηση στα δύο ερωτήματα που έχω βάλει. Το ένα είναι ακριβώς τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους που ήδη απολύθηκαν και είναι διακόσιοι τον αριθμό. Κανείς δεν μπορεί να πει βέβαια ότι φέρουν ευθύνη και αυτοί που τους απέλυσαν, αλλά γι’ αυτούς τουλάχιστον ορισμένα μέτρα ήδη έχουν παρθεί, για τα λεγόμενα αφεντικά. Για τους άλλους, όμως, κανένα μέτρο δεν έχει εξαγγελθεί. Ήδη έχουμε βροχές και ανεμοθύελλες και οι άνθρωποι μένουν ακόμα στις σκηνές. Ζητώντας σπίτια, οι αρμόδιοι τους λένε να πάνε στα ξενοδοχεία και «θα πληρώσουμε το ενοίκιο». Κανένας όμως ξενοδόχος δεν είναι διατεθειμένος να τους δώσει το ξενοδοχείο του χωρίς να συμφωνήσει μαζί σας, αν θα πάρει ή δεν θα πάρει τα λεφτά. Επίσης γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν σπίτια.
Τέλος, νομίζω ότι η απάντηση που έδωσε είναι γενική και αόριστη. Καλύπτει όλα τα άλλα, εκτός από τα ερωτήματα που βάλαμε και θα ήθελα στη δευτερολογία του ο κύριος Υφυπουργός, αν έχει να πει κάτι, να πει για τα συγκεκριμένα. Όσον αφορά τώρα την παρουσία του κράτους, την είδαμε. Ήμουν εκεί μία εβδομάδα, κύριε Υφυπουργέ. Την είδα. Και Αστυνομία και Πυροσβεστική και ασθενοφόρα και όλα. Αλλά τι δεν είδα; Αυτό ακριβώς που σας λέω: καμία φροντίδα για τους ανθρώπους που έμειναν έξω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, κάνετε λάθος γι’ αυτό που είδατε και γι’ αυτό που δεν είδατε.
Τα μέτρα τα οποία σας ανακοίνωσα είναι ένα μέρος των συνολικών μέτρων που η Κυβέρνηση πήρε για τους σεισμοπαθείς της Λευκάδας. Οι σεισμοπαθείς της Λευκάδας έχουν μία πλήρη στήριξη για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαβίωσή τους, αλλά και για θέματα που έχουν σχέση με την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση.
Πρέπει να σας πω για τα δύο ειδικά θέματα που θέσατε –απάντησα στην υπόδειξη του κυρίου Προέδρου- ότι τα γενικά θέματα καλύπτουν και αυτές τις περιπτώσεις. Οι γενικές ρυθμίσεις που αφορούν τους ανέργους καλύπτουν εν μέρει και αυτές τις περιπτώσεις. Οι ειδικές περιπτώσεις στην εποχιακή δραστηριότητα πρέπει να εκτιμώνται και εκτιμούνται πάντα με τρόπο υπεύθυνο, όταν γνωρίζουμε επακριβώς το τοπίο της απασχόλησης σε μία εποχιακή δραστηριότητα. Διαφορετικά μπορεί να καλλιεργηθούν φαινόμενα εισφοροδιαφυγών, αν επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα χωρίς να έχουμε πλήρως την εικόνα της εποχιακής δραστηριότητας, η οποία προσδιορίζεται με αντικειμενικότητα μόνο μετά την λήξη της χρονικής περιόδου (εποχής) άσκησης αυτής της δραστηριότητας (παραδείγματος χάρη του τουρισμού).
Είπαμε, λοιπόν, ότι πέρα από τα γενικά μέτρα για τα θέματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, θα συζητήσουμε ακριβώς την επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πρόσθετα μέτρα γι’ αυτούς.
Για τα θέματα των ανθρώπων που είναι έξω τώρα, λόγω των βροχών, λόγω του καιρού που έχει επιδεινωθεί, πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση έχει προσφέρει την εναλλακτική δυνατότητα σ΄ όλους αυτούς να φιλοξενηθούν με πόρους που θα διαθέσει η ίδια η Κυβέρνηση σε ξενοδοχεία ή σε άλλες κατοικίες.
Πρέπει να σας πω επίσης ότι από την πλευρά του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για τα θέμα του τουριστικού ρεύματος που ανακόπηκε, εμείς οι ίδιοι, επιδιώξαμε, από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, να δημιουργήσουμε ένα πρόσθετο τουριστικό ρεύμα με πέντε χιλιάδες δελτία κοινωνικού τουρισμού προς τη Λευκάδα και όχι μόνο αυτό, αλλά εντάξαμε τη Λευκάδα για πρώτη φορά φέτος, για στήριξη των τουριστικών της δραστηριοτήτων, στα προγράμματα της Εστίας για την άνοιξη του 2004.
Αυτά είναι κάποια επιπρόσθετα μέτρα που δείχνουν ακριβώς το ενδιαφέρον για το οποίο μίλησα στην αρχή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, να μου επιτρέψετε μία παρατήρηση και καταλαβαίνω ότι είναι εκτός Κανονισμού.
Το θέμα είναι νομίζω πιο απλό σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Εάν υπάρχουν ξενοδοχεία που συνεπεία της μείωσης του τουρισμού έκλεισαν ή απέλυσαν προσωπικό, προφανώς εκεί πρέπει να καλυφθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι –να καλυφθούν τα ένσημα δηλαδή που θα χάσουν- ώστε να μπορούν να υπαχθούν στο ταμείο ανεργίας. Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να το μελετήσετε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, απάντησα σ’ αυτό που λέτε και είπα «ΝΑΙ».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Άγιος ο Θεός!
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση του νόμου 2668/1998 (ΦΕΚ Α΄ 282), εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/39/ ΕΚ, ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛ.ΤΑ.) και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολο στη συνέχεια.
Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Του ιδίου Υπουργείου.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.)».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση του νόμου 2668/1998 (ΦΕΚ Α΄ 282), εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/39/ΕΚ, ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛ.ΤΑ.) και άλλες διατάξεις».
Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν οι αναριθμήσεις που πρέπει να γίνουν στα άρθρα 28 και 29, τα οποία γίνονται 26 και 27 αντίστοιχα και τα άρθρα 26 και 27 γίνονται 28 και 29 αντίστοιχα.
Έχετε να κάνετε κάποια διόρθωση κύριε Υπουργέ;
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μία προσθήκη στο άρθρο 29, το οποίο με τη νέα αρίθμηση που ανακοινώσατε είναι το 27, παράγραφος 6, στην τελευταία σειρά, μετά τη λέξη «συμφωνίας» προστίθενται οι λέξεις «αυτών των συλλογικών συμβάσεων».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, συμφωνείτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Πράγματι, η διόρθωση είναι καθαρά νομοτεχνική.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο με τη νομοτεχνική διόρθωση του κυρίου Υπουργού;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία με τη νομοτεχνική διόρθωση του κυρίου Υπουργού.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Τροποποίηση του νόμου 2668/1998 (ΦΕΚ Α΄ 282), εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/39/ΕΚ, ρυθμίσεις θεμάτων του Οργανισμού ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛ.ΤΑ.) και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Kύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Mάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου».
Ο κ. Αλαμπάνος είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η κ. Κανέλλη είναι η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και η κ. Στεργίου είναι η ειδική αγορήτρια του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας.
Σήμερα θα γίνει η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου και στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητήσουμε επί των άρθρων.
Ο κ. Παπαδέλλης έχει το λόγο επί της αρχής.
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου», που αποτελεί μία παρέμβαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόσο διαδικαστικού όσο και ουσιαστικού χαρακτήρα.
Με αυτό το σχέδιο νόμου, όπως ακριβώς αναγράφεται εισαγωγικά στην εισηγητική έκθεση, επιχειρείται η αναδιοργάνωση στο σύστημα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σχεδίασης και διεξαγωγής επιχειρήσεων των διακλαδικών στρατηγείων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ)
Ύστερα από το ν. 2984 που ψηφίστηκε το 2002 και με τον οποίο ουσιαστικά καθιερωνόταν ένα νέο δόγμα στο στράτευμα με τη διακλαδικότητα μεταξύ των διαφόρων σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, προέκυπτε ως επόμενη και βασική ανάγκη η δημιουργία και μιας διακλαδικής πλέον σχολής πολέμου, η οποία θα αντικαθιστούσε τις επιμέρους κλαδικές σχολές πολέμου που υπήρχαν και λειτουργούσαν με αρκετή επιτυχία μέχρι τώρα για τα τρία σώματα ξεχωριστά, δηλαδή το Σώμα του Στρατού Ξηράς, το Σώμα του Ναυτικού και το Σώμα της Αεροπορίας.
Είναι μία σχολή που θα πρέπει να έχει ως στόχο της την παροχή διακλαδικής εκπαίδευσης τόσο στο επιχειρησιακό όσο και στο στρατηγικό επίπεδο και βεβαίως με στόχο την επιμόρφωση των ανώτερων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η σχολή αυτή θα πρέπει να προαγάγει την ικανότητα σχεδίασης στη διεύθυνση και στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα πρέπει επίσης να λειτουργεί και ως επιστημονικός και ως επιτελικός φορέας στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να μπορέσει να παράσχει τη γνώση, αλλά και να διευκολύνει στην έρευνα των στρατηγικών σπουδών.
Θα πρέπει να τονίσω ιδιαιτέρως ότι επιβάλλεται να αποδειχθεί η οργανωλειτουργική ορθότητα στην επιλογή του νέου δόγματος για τη διακλαδικότητα των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα στρατηγικής οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα πρέπει, δηλαδή, να αποδειχθεί στην πράξη αν αυτό που εγώ πιστεύω ως ορθή επιλογή είναι ορθό. Αυτός ακριβώς ο λόγος επέβαλε μία αντίστοιχη ρύθμιση.
Επίσης, θα επικεντρώσω την προσοχή μου και θα επισημάνω την ταχύτητα προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες ρυθμίσεις, όπως είναι η διακλαδικότητα. Νομίζω ότι με το νομοσχέδιο αυτό ακριβώς προβλέπεται. Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο καταδεικνύει σε όλους μας την αναγκαιότητα παρομοίων ρυθμίσεων προσαρμογής στις νέες ρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και αδυναμίες που είναι υπαρκτές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου και με τις οποίες οργανώνεται η ανώτατη αυτή σχολή θα συζητήσουμε στα επιμέρους άρθρα. Με τις ρυθμίσεις αυτές αφ΄ενός μεν προβλέπεται η ίδρυση και οργάνωση της σχολής και αφ΄ετέρου διαμορφώνονται οι σκοποί στους οποίους προσβλέπει η ίδρυση της σχολής αυτής τονίζοντας τον ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα που έχει η εκπαίδευση, η μετεκπαίδευση και η παροχή δυνατοτήτων έρευνας στους ανώτερους αξιωματικούς, ενώ ακόμα καθορίζονται και οι διάφοροι τρόποι οργάνωσης και επιλογής αξιωματικών καθώς και λειτουργίας της.
Εκείνο το οποίο πρέπει να τονιστεί που επισημάνθηκε και στην επιτροπή ιδιαίτερα, είναι αν και κατά πόσο στη σχολή αυτή η διδασκαλία, εκτός από μονίμους καθηγητές, από άλλες κατηγορίες μεταξύ των οποίων και διακεκριμένων στελεχών του ιδιωτικού τομέα είναι ή δεν είναι ορθή.
Προσωπικά υποστηρίζω ότι πέραν του μονίμου διδακτικού προσωπικού το οποίο προβλέπεται από το νομοσχέδιο αυτό η πρόβλεψη και η παροχή δυνατότητας διδασκαλίας και σε άλλες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και προσώπων ιδιωτικού τομέα, είναι ορθή και θα πρέπει ασφαλώς να υποστηριχθεί απ΄ όλους μας.
Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι αυτές είναι οι αρχές που καθορίζουν το σχέδιο νόμου και πιστεύω ότι τις επιμέρους απόψεις στα άρθρα θα μας δοθεί η δυνατότητα να τις αναπτύξουμε αύριο.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Η κ. Καλαντζάκου έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, είμαστε εδώ για να τοποθετηθούμε πάνω στην ίδρυση της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, μιας σχολής που τη Δευτέρα άρχισε να λειτουργεί, ενώ εμείς ακόμα συζητούμε στη Βουλή τις απόψεις μας και τις θέσεις μας πάνω σ’ αυτό.
Λυπάμαι που αντί να νομοθετούμε ερχόμαστε εδώ να νομιμοποιήσουμε τα πεπραγμένα. Και θεωρώ πως αυτό υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου και πως δεν θα πρέπει να γίνεται.
Σήμερα, λοιπόν, είναι και μια ευκαιρία για να ενημερώσουμε τη Βουλή, αλλά και την ελληνική κοινωνία γιατί εμείς στη Νέα Δημοκρατία είμαστε υπέρμαχοι της διακλαδικότητας, γιατί είμαστε το κόμμα που πορεύεται με το σύγχρονο, το ποιοτικό, αυτό που είναι απαραίτητο σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της πατρίδας μας.
Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή ήταν ένθερμος υποστηρικτής αυτής της αλλαγής στη δομή, της διακλαδικότητας και τη δημιουργία αυτής της σχολής έστω και αν γίνεται με αυτόν τον τελείως ανορθόδοξο τρόπο, ήταν κάτι που ήταν τελείως απαραίτητο για τις νέες ανάγκες του περιβάλλοντος στις οποίες κινούμαστε και τις νέες ανάγκες της πατρίδας μας.
Οι ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις καλούνται σήμερα να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου μέσα από μεταρρυθμίσεις στη δομή, στην οργάνωση και στην εκπαίδευσή τους. ‘Εχοντας μπει στον 21ο αιώνα η διεθνής τάση που διαφαίνεται στα θέματα άμυνας, αναφερόμενοι κυρίως στο χώρο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και των ΗΠΑ, είναι η διαρκώς επιταχυνόμενη αλλαγή στο φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων με τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές και αποστολές ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η αβεβαιότητα των εξελίξεων στο διεθνές περιβάλλον ασφάλειας και η ενσωμάτωση προηγμένης τεχνολογίας στη στρατιωτική τέχνη με την εισαγωγή ψηφιακών συστημάτων στο πεδίο της μάχης, την ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας και τα νέα οπλικά συστήματα.
Θα πρέπει όμως να μιλήσουμε για την αλλαγή του περιβάλλοντος και επιμένω σε αυτό, γιατί πολλές φορές ξεχνάμε ότι μέσα από τις συμμαχίες στις οποίες ανήκουμε και στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και στο ΝΑΤΟ υπάρχει η πρόβλεψη για άμυνα, δηλαδή όλα αυτά τα κράτη πρέπει να συνεργαζόμαστε για λόγους αμυντικούς και ασφάλειας.
Καθώς λοιπόν το φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλάζει με τη συμμετοχή Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές, μακριά από τον παραδοσιακό ρόλο της άμυνας, συγχρόνως αλλάζουν και οι τρόποι με τους οποίους οι ‘Ενοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται στα παγκόσμια δρώμενα.
Παράλληλα όμως θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν και άλλες εξελίξεις όπως είναι παραδείγματος χάριν η έντονη παρουσία των ΜΜΕ, η κυριαρχία του πολέμου των πληροφοριών, η ανάγκη οπτικοποίησης του πεδίου της μάχης, η επέκταση των συγκρούσεων μέσα σε πόλεις, η αμφίδρομη επίδραση περιβάλλοντος και στρατιωτικών επιχειρήσεων, η εμπλοκή περιβάλλοντος και στρατιωτικών επιχειρήσεων και άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με ασύμμετρες απειλές όπως θέματα αντιμετώπισης δικτύων εγκλήματος, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και άλλου τέτοιου είδους δραστηριότητες.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτά δεν είναι θέματα άμυνας αλλά ασφάλειας.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ: Ασφάλειας και άμυνας.
Θα ήθελα όμως να πω το εξής: Ενώ παρουσιάζουμε αυτό το περιβάλλον το οποίο είναι πάρα πολύ σύνθετο και στο οποίο η διακλαδικότητα είναι απαραίτητη, γιατί ο συντονισμός των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή και των τριών Σωμάτων είναι καθοριστικός παράγοντας για μία επιτυχημένη επιχείρηση και ενώ δεν θα ήθελα να αναφερθώ γενικά στο θέμα της σχολής, γιατί αυτό το νομοσχέδιο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην κατ’ άρθρον ίσως συζήτηση, αφού μιλάμε για κάτι τελείως τεχνικό, θα ήθελα όμως να πω ότι ήδη με τη λειτουργία της σχολής βλέπουμε ότι υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις και προβλήματα. Για παράδειγμα ενώ αυτή η σχολή στήθηκε και ένας από τους μεγάλους στόχους πιστεύω ότι είναι η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, θα ήθελα να ρωτήσω εάν αληθεύει το γεγονός ότι η έδρα για παράδειγμα της Πληροφορικής δεν έχει επανδρωθεί επαρκώς. Και αν όντως κατά τη μεταφορά της κλασικής Σχολής Πολέμου από αυτό το στρατόπεδο στο οποίο σήμερα θα λειτουργεί η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή, το καταπληκτικό εργαστήριο πληροφορικής που είχαν με τους πλούσιους υπολογιστές και το πολύ καλό προσωπικό το μετέφεραν μαζί με τη σχολή και αν αληθεύει ότι σήμερα στην ήδη λειτουργούσα σχολή υπάρχουν μόνο είκοσι υπολογιστές για τους διακόσιους πενήντα και πλέον φοιτητές και αν ακόμα αληθεύει ότι μέσα σε αυτόν το χρόνο δεν θα υπάρχουν πιστώσεις για να αγοραστούν, όταν όλη η δομή της σχολής και ένας μεγάλος στόχος είναι η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.
Θεωρώ πως αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο με το οποίο δεν μπορεί να έχει κανείς αντίρρηση αναφορικά με τη δημιουργία της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου. Θεωρώ όμως και σε αυτό θα σταθώ ότι και αν ακόμα σε κάτι συμφωνούμε και πρέπει να γίνει, γίνεται με έναν πρόχειρο τρόπο, που δεν ανοίγει το δρόμο για το μέλλον. Και εδώ είναι η βασική μας κριτική. Όμως ξέρετε ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα του Υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας και ως Βουλή και ως άτομα δεν θέλουμε ποτέ να δημιουργούμε εντάσεις σε αυτόν τον τομέα. Παρά ταύτα συμβαίνουν πάρα πολλά πράγματα σε αυτόν το χώρο που έχουν να κάνουν όχι μόνο με τη δημιουργία αυτής της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Υπουργείο Εθνικής άμυνας για τα οποία όμως εσείς επενδύετε στην ανοχή μας με το να μη θέλουμε να διαταράξουμε αυτήν την ισορροπία που λέγεται Υπουργείο Εθνικής άμυνας και ‘Αμυνας της χώρας. Και εδώ θα κάνω ένα μόνο σχόλιο. Για όλες αυτές τις αλλαγές που προβλέπετε να κάνετε στη δομή και στις κρίσεις και οι οποίες έχουν προκαλέσει ήδη μια εκρηκτική κατάσταση ανάμεσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία του Υπουργείου για τις οποίες βεβαίως δεν έχουμε κάποια ειδική ενημέρωση και όλα τα μαθαίνουμε από τις εφημερίδες, ο διάλογος τελικά γίνεται μέσω των ΜΜΕ και όχι μέσω της Βουλής.
Αυτά τα λίγα προς το παρόν. Επιφυλάσσομαι όμως να δω αν έχετε λάβει υπόψη όλα αυτά τα οποία είχαμε πει. Σας έστειλα και ένα ειδικό memo στο Υπουργείο με όλες τις παρατηρήσεις και τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για κάθε άρθρο και περιμένουμε στην πρώτη φάση εάν τελικά έχουν ακουστεί οι πτέρυγες της Βουλής. Όλοι οι συνάδελφοι ήρθαν με συγκεκριμένες προτάσεις.
Κλείνοντας, να πω μόνο ότι πολλές φορές παρακολουθώ την ευρύτερη πολιτική συζήτηση που γίνεται για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου και την ανάγκη να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση στη Βουλή από όλες τις δυνάμεις της Βουλής, αλλά σε πολλά νομοσχέδια έχω αναρωτηθεί τελικά εάν σ’ αυτήν την Κυβέρνηση παίζει ρόλο πόσοι θα είναι σε κάθε κόμμα που θα εκπροσωπείται στη Βουλή. Έχω την πάγια πεποίθηση ότι σε πολλές από τις εποικοδομητικές προτάσεις που έχουμε φέρει η Κυβέρνηση κωφεύει. Ελπίζω λοιπόν αύριο που θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τις προθέσεις σας για το νομοσχέδιο να έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν πράγματι επιβεβαιώνεται αυτή η άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Το λόγο έχει η κ. Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να ομολογήσω ότι από τη δεύτερη συζήτηση, την κατ’ άρθρον, στη Βουλή έπρεπε να μελετήσω τα Πρακτικά και με λύπη μου διαπίστωσα μια δέσμευση που είχε αναλάβει ο κύριος Υπουργός, να μας δώσει μια ιδέα, ένα προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος επί του οποίου και δια του οποίου θα λειτουργήσει αυτή η σχολή. Θα μου πείτε αυτό το είναι το ζητούμενο; Σας επισημάναμε ότι εδώ, όταν συζητάμε ζητήματα αρχής, τα ζητήματα αρχής είναι κατεξοχήν πολιτικά.
Μας φέρνετε ένα νομοσχέδιο στο οποίο, κύριε Υπουργέ, ο ίδιος ομολογείτε, και φαντάζομαι όχι εν τη ρύμη του λόγου, όπως φαίνεται και από τα Πρακτικά, ότι είναι ένα νομοσχέδιο του οποίου παράγεται η ανάγκη παρουσίασης από την πίεση χρόνου με βάση το προηγούμενο νομοσχέδιο και δεν θα το φέρνατε διαφορετικά. Σπάτε λοιπόν μια ολόκληρη φιλοσοφία για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μικρά μικρά νομοσχέδια, τα φέρνετε εδώ με μια απροσδιοριστία και μια γενίκευση και παραπέμπετε σε ένα προεδρικό διάταγμα. Έρχεται ένα προεδρικό διάταγμα να θεραπεύει νομοθετικό έργο.
Ειλικρινά σας το είπαμε και σας το επισημάναμε. Φέρνετε τουλάχιστον ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Γιατί αυτήν τη στιγμή, αν είχε τη δυνατότητα να μας ακούσει ο ελληνικός λαός, καθώς ξεκινάμε τα σχολεία μόλις μεθαύριο –και μάλιστα τα σχολεία στην Ελλάδα ξεκινάνε την 11η Σεπτεμβρίου, την επέτειο της έναρξης του πολέμου της καινούργιας μορφής με τις ασύμμετρες απειλές- δεν νομίζω ότι θα έστελνε κανείς το παιδί του σε ένα σχολείο το οποίο πρόκειται να ιδρυθεί και να λειτουργήσει με αγιασμό που έχει γίνει την προηγουμένη. Σας το είπαμε και στην επιτροπή. Εννοείτε να μη μας το φέρνετε, πράγμα που σημαίνει ότι διακόσια εξήντα πέντε αξιωματικοί έχουν ήδη επιλεγεί με εσωτερικές, όπως είπατε, διαδικασίες σε κάθε σχολή, που θα τις ορίζει το προεδρικό διάταγμα. Έχουν ήδη παραλάβει ένα πρόγραμμα σπουδών. Άρα σήμερα, Τρίτη, ξέρουν τι μάθημα κάνουν. Και εμείς εδώ νομοθετούμε, για να μπορεί να παραχθεί το προεδρικό διάταγμα μετά από αυτόν το νόμο, που θα καθορίζει τι μάθημα θα κάνουν. Αυτό είναι μείζον πολιτικό ζήτημα.
Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω από το Βήμα της Βουλής αντίστοιχη έκφραση με αυτήν που χρησιμοποίησα στην επιτροπή, αλλά πρόκειται περί «φάμπρικας» προεδρικών διαταγμάτων. Σας είπα μάλιστα στην επιτροπή ότι λυπούμαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να υπογράφει πια μια στοίβα λεπτομερών προεδρικών διαταγμάτων που καθορίζουν από προγράμματα σπουδών μέχρι και εγώ δεν ξέρω τι άλλο για ζητήματα όχι αστεία. Ούτως ή άλλως σε ζητήματα παιδείας ακόμα και το πρόγραμμα ενός νηπιαγωγείου είναι καίριας εθνικής σημασίας, δεν μπορεί λοιπόν να μην είναι η Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.
Και σας είπαμε, δεν αμφισβητούμε την ανάγκη, από πλευράς σύγχρονης τεχνολογίας, ενίσχυσης της διακλαδικότητας και ειδικά σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Εδώ δεν γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά στην τεχνολογική εξέλιξη σε άκρως προηγμένες χώρες. Η φιλοσοφία η πολιτική, ο τρόπος ή η μέθοδος με την οποία προωθείτε τη διακλαδικότητα δεν μας πείθει ότι δεν παράγει ισχυρή ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στα μελλούμενα χρόνια με κριτήρια που δεν είναι αμιγώς εθνικά. Το ομολογείτε στην εισηγητική έκθεση, το ομολογείτε στα άρθρα. Δεν αντέχετε πια την έννοια «εθνικό» για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Βάζετε πάντα «εθνικό –συμμαχικό - διεθνές».
Με λύπη μου άκουσα και την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας να συγκαταλέγει στα ζητήματα άμυνας. Διότι μιλούμε για Ένοπλες Δυνάμεις και για άμυνα. Θα μου πείτε, υπάρχει αμυντική στρατηγική αναθεώρηση. Μα, με τέτοια νομοθετήματα συνειδητοποιούμε ότι η αμυντική στρατηγική αναθεώρηση είναι ξεθεμέλιωμα της αμυντικής έννοιας της χώρας. Είναι ξεθεμέλιωμα. Δεν θα έχουμε άμυνα. Δεν μπορεί να είμαστε συγκροτούντες Ένοπλες Δυνάμεις. Με τι ποσά; Για να δούμε τι ποσά. Τα ποσά είναι από το 1996 μέχρι το 2000, 4,3 τρισεκατομμύρια και από το 2000 μέχρι το 2005 άλλα 4 τρισεκατομμύρια. Άρα, σε μία δεκαετία 8,3 τρισεκατομμύρια πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για να τα διαχειριστούν, συντονίσουν, διακλαδικώς σχεδιάσουν και κυβερνήσουν οι ανώτατοι αξιωματικοί που θα παράγονται από τη σχολή την οποία έρχεσθε με έναν τρόπο τον οποίο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω και πολιτικώς ευτελή να μας πείτε ότι πρέπει να τη φτιάξουμε σε αυτόν το χρόνο, με αυτόν τον τρόπο.
Και έρχεσθε και μας λέτε, στα πλαίσια ούτως ή άλλως γενικότερης αμυντικής στρατηγικής αναθεώρησης με αυτό εδώ, ότι σκοπεύετε να φτιάξετε αυτήν τη σχολή για να στελεχώσετε εθνικές και συμμαχικά διακλαδικά στρατηγεία.
Ακόμα και στο ζήτημα των εξοπλισμών γνωρίζουμε όλοι μας εδώ πολύ καλά, όλοι οι παροικούντες την «αθηναϊκή Ιερουσαλήμ» ή αν θέλετε και την των Βρυξελλών Ιερουσαλήμ, ότι είσαστε ήδη με το πιστόλι στον κρόταφο από τον Ρόμπερτσον για να αυξήσετε, διά των περαιτέρω επενδύσεων, τη διακλαδικότητα τίνος πράγματος; Για τη διακλαδικότητα -σας είχα ρωτήσει και απάντηση δεν πήρα στην επιτροπή- γι’ αυτήν την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου -και παρενέβησαν οι στρατηγοί, αγαπητοί συνάδελφοι, που είναι βαθύτερα γνώστες των στρατιωτικών- σας ερώτησα: Το πείραμα, το σχέδιο, η εκπαίδευση επί χάρτου ή ενδεχομένως και επί πραγματικού πεδίου –δεν ξέρω εγώ πώς γίνονται αυτές οι ασκήσεις- θα γίνονται με πρότυπο την επίθεση που θα υποστεί η χώρα από συμμετρική ή ασύμμετρη απειλή στη Λήμνο, στο Αγρίνιο, στην Πύλο, στη Μήλο, στην Αλεξανδρούπολη ή θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι ασκήσεις για την κατάληψη της Κανταχάρ από τους αντιταλιμπάν; Και δεν μου απαντήσατε. Αφού, όμως, ο ελληνικός λαός ξοδεύει τόσα χρήματα για να είναι και στη Βοσνία και στο Κόσοβο και στον Κόλπο και στο Αφγανιστάν και στο Τσατζικιστάν –και δεν ξέρω πού αλλού- ή στο Περού, αυτή η διακλαδικότητα τι θα εξυπηρετεί; Θα εξυπηρετεί ελληνικές ανάγκες; Απειλές συγκεκριμένες και εκπεφρασμένες; Διότι ούτως ή άλλως έχετε προτάξει και ιεραρχήσει και θέσει κυριολεκτικά πρώτη, πρώτη, πρώτη προτεραιότητα –αδόκιμος ο όρος, συγχωρέστε με αγαπητοί συνάδελφοι- τη διακλαδικότητα με βάση τις συμμαχικές ανάγκες, τις νατοϊκές ανάγκες. Μόνος σας το λέτε. Τις νατοϊκές ανάγκες.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Αν είναι δυνατόν!
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεύτερο στην ιεράρχηση, στην ανασυγκρότηση, τις τουρκικές απειλές. Δεν μου λέτε, η Τουρκία δεν είναι στο ΝΑΤΟ; Για ποια διακλαδικότητα μιλάμε; Και πώς μιλάμε για τη διακλαδικότητα; Με ποια φιλοσοφία; Εμείς θα σας πούμε μη φτιάξετε μία ανώτατη σχολή που θα εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί, για τα τρία όπλα, τα τέσσερα όπλα, τα είκοσι οκτώ όπλα και τα μοντέρνα όπλα, που αύριο το πρωί ενδεχομένως θα προκύψουν ως Σώματα; Διότι αποκλείεται να μείνουμε χωρίς Σώμα ταχείας επέμβασης τύπου αμερικανικών πεζοναυτών από την ώρα που έχουμε πάρει θεμελιώδη απόφαση να είμαστε στη δύναμη ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός κι αν είμαστε οι μόνοι που θα χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αύριο το πρωί στο στρατό της για υγειονομικούς ή άλλους λόγους. Αλλά αύριο το πρωί όσα όπλα και αν προκύψουν και ειδικά Σώματα, σε μελλοντικές συνθήκες πολέμου η διακλαδικότητα είναι απαραίτητη.
Ναι, αλλά αν δεν διευκρινίσετε τον πολιτικό αμυντικό ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις οποίες ο ελληνικός λαός καταβάλλει υπέρογκο τίμημα -για το οποίο δεν αμφιβάλλει κανείς ότι είναι υπέρογκο- τι θα εξυπηρετήσει αυτή η διακλαδικότητα; Αυτή είναι και η βασική μας διαφωνία. Σας την ειπαμε σε όλους τους τόνους.
Μας λέτε, λοιπόν, και μας διευκρινίσατε στην επιτροπή ότι το γεωπολιτικό κομμάτι, δηλαδή το επιμορφωτικό κομμάτι, αυτό το οποίο οφείλω να ομολογήσω με ιδιαίτερη δόση σαρκασμού σας απεκάλεσα ΚΕΚ των Ενόπλων Δυνάμεων, θα καλύπτεται με κάποιους επισκέπτες καθηγητές από τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. ΚΕΚ θα είναι. Γιατί σε δέκα μήνες τώρα να εξαντληθεί η έννοια της διακλαδικότητας όπου θα διδάσκουν κυρίως και στο στρατηγικό επίπεδο ορθά, άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικοί. Θα έχουμε και ένα μικρό πασάλειμμα γεωπολιτικής στρατηγικής μέσα στο δεκάμηνο, είναι ένα επίπεδο ΚΕΚ, κακά τα ψέματα, ενός κέντρου εκπαίδευσης. Θα έχουν λέει ένα μικρό αίσθημα γεωπολιτικής.
Για πείτε μου, σε ένα δεκάμηνο, πόσα τρίωρα και τετράωρα σεμινάρια θα κάνετε; Και σε αυτά τι γεωπολιτική θα σχεδιάσετε; Ευρύτερης κατάκτησης του κόσμου και προώθησης του δυτικού πολιτισμού; Δηλαδή πώς θα οργανωθεί με ασφάλεια και θα περιφρουρηθεί από την επίθεση των ταλιμπάν, το body building στην Καμπούλ; Γιατί αυτά βλέπουμε. Αυτά βλέπει ο κόσμος. ΄Η θα πάτε σε αξιοποίηση και εκτίμηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας; Σε ποιον κόσμο; Στον κόσμο της νέας τάξης; Στον κόσμο που θέλει τις ένοπλες δυνάμεις υποχείρια τεραστίων εταιρειών τα οποία και για τις αμερικανικές και για τις νατοϊκές Ένοπλες Δυνάμεις ήδη αναλαμβάνουν την κατασκευή, τη διατροφή, την εκπαίδευση; Τα πάντα παρέχονται επί συμβολαίοις πια. Επί συμβολαίοις γίνονται όλα, είτε πρόκειται για τη «RAND CORPORATION» είτε πρόκειται για τη «HALLY BARTON» είτε πρόκειται για την τάδε εταιρεία είτε την άλλη εταιρεία, ονόματα τα οποία τείνουν να γίνουν κοινός τόπος στο επίπεδο της άμυνας σε αντιλήψεις και σε δόγματα τα οποία από αμυντικά μετατράπηκαν ρητώς σε επιθετικά.
Η ταχεία επέμβαση νατοϊκών ή άλλων δυνάμεων, βεβαίως απαιτητικής και ηυξημένης διακλαδικότητας. Άρα λοιπόν εκπαιδεύουμε εμείς. Είναι εκ των ων ουκ άνευ, την έχετε αποφασίσει πολιτικά. Την αποφασίσατε στο Άμστερνταμ, την αποφασίσατε στο Μάαστριχτ, την αποφασίσατε στην Πράγα, την αποφασίσατε εδώ, την αποφασίσατε εκεί. Και κυρίως στην ανανέωση στο καινούργιο δόγμα του ΝΑΤΟ.
Άρα η διακλαδικότητα με την οποία θα εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί μας και προσέξτε παίρνοντας αυτό το πτυχίο της ΔΙΣΠΟ, της Διακλαδικής Ανωτάτης Σχολής, θα έχουν και μία προτεραιότητα στις προαγωγές, άρα είναι τα επόμενα κεφάλια. Αυτοί θα εκπαιδευτούν για τι; Για να είναι διακλαδικοί σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Για να είναι διακλαδικά ικανοί αξιωματικοί να χειριστούν διακλαδικώς επεμβάσεις; Και λέτε ότι άλλαξε η ειρήνη. Βεβαίως υπάρχει ο όρος «ανθρωπιστικός πόλεμος». Σας έφερα ένα ιστορικό παράδειγμα. Πολλά πράγματα μπορούν να ξεθεμελιώνονται, αλλά δεν μπορούμε να μη σκεφτόμαστε με ποιο κόστος ξεθεμελιώνονται. Δεν μπορούμε να βαφτίσουμε πόλεμο την τρομοκρατημένη μας ανασφάλεια απέναντι σε επιτηδευμένες τρομοκρατικές επιθέσεις από όπου και αυτές προέρχονται. Αυτά τα ζητήματα της ασφάλειας πρέπει κάποια στιγμή να διαχωριστούν από την άμυνα της χώρας. Εκτός και αν επαναπροσδιορίσουμε και την έννοια πόλεμος.
Και εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, συζητήσεις ουσιαστικές, πολιτικές σε αυτόν τον τόπο και αν θέλετε και φιλοσοφικές και ακαδημαϊκές, για επαναπροσδιορισμό της έννοιας πόλεμος, δεν έχουν γίνει. Και δεν είναι που δεν έχουν γίνει μόνο εδώ, δεν έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε τη ρήση του οποιουδήποτε, του οποιουδήποτε προέδρου οποιασδήποτε χώρας, όσο και υπερδυναμικής να είναι, σαν τον κ. Μπους, «we are at war», είμαστε σε πόλεμο δηλαδή και σε αυτόν τον πόλεμο να υποτασσόμεθα, αλλάζοντας ακόμα και την αντίληψη που έχουμε για τον πόλεμο ειδικά όταν μιλάμε για μία υπερδύναμη η οποία από τη Βεστφαλία και μετά, με βάση την κλασική έννοια του πολέμου έτσι όπως έχει οριστεί από την κοινή πείρα, τη κοινή φιλοσοφία και δυστυχώς το κοινό αίμα, τριακόσια χρόνια σ’ αυτόν τον πολιτισμένο χώρο, που τόσο πολύ καμωνόμαστε όλοι να καυχιόμαστε ότι ανήκουμε, που λέγεται Ευρώπη. Η Αμερική έχει εκτελέσει μόνο πέντε πολέμους από τους διακόσιους τριάντα εννέα κατά το US……… Όλοι οι υπόλοιποι είναι επεμβάσεις, είναι ανατροπές καθεστώτων, είναι εισβολές, είναι ό,τι άλλο θέλετε. Δεν μπορούμε να μη χωρίσουμε αυτούς τους πέντε πολέμους κατά την ηγέτιδα δύναμη την παγκόσμια, από τους υπόλοιπους διακόσιους τριάντα τρεις πολέμους και να καθίσουμε να συνεννοηθούμε για ποιον πόλεμο μιλάμε και για ποια άμυνα.
Για ποια άμυνα μιλάμε; Πώς θα την οργανώσουμε αυτήν την άμυνα; Την πληρώνουμε χρυσή με το υστέρημά μας με κριτήρια αδιαφανή στην πολιτική τους πρόθεση. Για μας είναι διαφανέστατα. Ο ελληνικός λαός να μη μάθει ποτέ πώς του προέκυψε ο τάδε αξιωματικός; Δεν είναι τεχνικά μόνο τα ζητήματα.
Νομίζετε ότι θα σας φέρουμε αντίρρηση που δίνετε τρία χρόνια καιρό στους μη αποφοίτους της Ανώτατης Σχολής Αεροπορίας να μπορέσουν και αυτοί να έχουν μία φυσιολογική εξέλιξη, εάν δεν καταφέρουν να αποφοιτήσουν από τη σχολή, την ώρα που τη διαλύετε; Εκεί είναι το ζητούμενο; Το ζητούμενο είναι οι άνθρωποι αυτοί τι θα διδαχθούν. Και σας είπαμε: φέρτε μας το προεδρικό διάταγμα.
Εδώ νομοθετούμε για να φτιάξουμε εμείς ως νομοθετικό Σώμα εκείνη τη σχολή που θα μας επιτρέψει να παράξουμε τους αξιωματικούς που θα φροντίσουν την άμυνα της χώρας. Να μην ξέρουμε τι νομοθετούμε; Δηλαδή αύριο το πρωί με βάση αυτό θα μπορούσατε να έχετε και ένα πρόγραμμα σπουδών, το οποίο να μη μάθουμε ποτέ και να μας προκύψει μία αντίληψη στρατιωτική και μάλιστα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία να μας αφήσει δημοκρατικώς και πολιτικώς όλους άφωνους. Και όμως αρνηθήκατε και οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρχίσει ήδη μαθήματα.
Για μας ζητήματα στρατηγικής και ασφάλειας είναι ενιαία όταν πρόκειται για την άμυνα της χώρας. Ζητήματα σεβασμού των χρημάτων που διαθέτει ο Έλληνας πολίτης από το υστέρημά του οφείλουν να κατατείνουν μόνο προς αυτό. Εάν η διακλαδικότητα –και είναι σαφές από το νομοσχέδιο- είναι καθ’ υπαγόρευσιν δημιουργία σχολής, ώστε να εξυπηρετηθούν διακλαδικώς αλλότρια συμφέροντα πρώτα στην ιεραρχία άλλων δυνάμεων –συμμαχικών, εθνικών, διεθνούς απροσδιόριστου ενδιαφέροντος- και αν σ’ αυτά περιλαμβάνονται χώρες όπου κάποιοι άλλοι αποφασίζουν ότι είναι χώρες-αντάρτες ή χώρες κακές ή χώρες βλαπτικές για τα συμφέροντά τους, εάν σ’ αυτές τις ασύμμετρες απειλές συμπεριλαμβάνονται –και το έχουμε δει πάρα πολλές φορές- λαϊκές κινητοποιήσεις ή αντιδράσεις στη δική μας ή σε άλλη χώρα, αν ο εσωτερικός εχθρός …
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.
… μπορεί να μετατραπεί και μάλιστα με διακλαδική εκτίμηση σε ασύμμετρη απειλή, τότε πολύ φοβούμαστε ότι αυτή η διακλαδικότητα, για την οποία λογικός άνθρωπος δεν έχει αντίρρηση, κυριολεκτικώς θα εξυπηρετήσει περίπλοκα αλλά δυστυχώς και τόσο φανερά συμφέροντα που δεν προτάσσουν την άμυνα της χώρας.
Γι’ αυτούς τους λόγους το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδα καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Η κ. Στεργίου έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η χώρα μας βρίσκεται ήδη κάτω από ένα νέο στρατιωτικό δόγμα. Η νέα τακτική πολέμου δημιουργεί τις ανάγκες ανασύνθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων και επομένως τη διακλαδικότητα στη στρατηγική οργάνωσή τους. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι το δόγμα αυτό αποτελεί την ιστορική συνέχεια εξέλιξης και προσαρμογής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Θεωρούμε όμως ότι αυτή η εξέλιξη είναι κάτω από την επιρροή των συμμαχιών της και κάτω από τη μακρόχρονη συμμετοχή στους διεθνείς στρατιωτικούς φορείς ιδιαίτερα με τη συμμετοχή μας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η προώθηση, λοιπόν, της νέας δομής στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται για να προσαρμοστούν αυτές πρώτα και κύρια στη νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αποτελεί επίσης συνέχεια της θεσμικής ρύθμισης που επιβάλλει ο ν. 2984/2000 που ψήφισε η Βουλή και που ρυθμίζει τη διακλαδική εκπαίδευση επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου αυτά να είναι ικανά να ανταποκριθούν επιτυχώς στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων που στοιχειοθετούν τη σύγχρονη μορφή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, όπως τις ζήσαμε πρόσφατα –ο πόλεμος του Κόλπου, ο πόλεμος στο Ιράκ- διεξήχθησαν με άμεση διασύνδεση και συντονισμό όλων των διαφορετικών όπλων. Το ενοποιημένο λοιπόν πεδίο μάχης, με βάση το οποίο γίνονται πλέον οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, συνθέτει μία ενιαία εικόνα των θεσμών όλων των στρατιωτικών δυνάμεων -χερσαίων, θαλάσσιων, αεροπορικών- σε μία περιοχή επιχειρήσεων. Αφού λοιπόν έτσι διατάσσονται πλέον οι στρατιωτικές δυνάμεις σε όλον τον κόσμο και έτσι διεξάγονται οι σύγχρονες πολεμικές αναμετρήσεις, αξιοποιώντας την πληροφορική και τα νέα όπλα που σαφώς θέλουν άλλο συντονισμό, η εκπαίδευση των Ελλήνων στρατιωτικών στη στρατηγική που αφορά την ενιαία τακτική των συγκρούσεων είναι φυσικά απαραίτητη.
Και φυσικά είναι απαραίτητη η εγκατάλειψη παλαιότερων τακτικών των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούσαν σαν να μην υπήρχε άλλο Σώμα και, εν πάση περιπτώσει, επιχειρούσαν μη έχοντας στο μυαλό τους ότι υπάρχει άλλο Σώμα υποστήριξης ή μετά τη δράση άλλων Σωμάτων.
Η Αριστερά, ο Συνασπισμός μπορεί με αυστηρά τεχνικούς όρους να δει ότι η νέα αυτή επιλογή είναι σωστή. Έχουμε και παλαιότερα ταχθεί υπέρ της διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις, έστω και αν επιβάλλεται εκ των άνω. Πιστεύουμε ότι θα καλύψει –είναι προφανές- και ανάγκες στρατιωτικών οργανισμών εκτός των ελληνικών συνόρων, για τους οποίους ο Συνασπισμός δεν συμφωνεί ούτε με τους στόχους ούτε με την πολιτική ούτε με την ύπαρξή τους, όπως είναι βέβαια το ΝΑΤΟ.
Το νομοσχέδιο έστω ότι έρχεται να καλύψει την ήδη αναπτυσσόμενη επιλογή της διακλαδικότητας με τη λογική αντικατάστασης των τριών υπαρχουσών στρατιωτικών σχολών πολέμου με μία διακλαδικού χαρακτήρα. Στο τεχνικό λοιπόν μέρος εμείς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αντίρρηση. Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις είχαμε και θα έχουμε για τη χρησιμότητα, την έκταση, το είδος και την τακτική των Ενόπλων Δυνάμεων, για το χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι αμυντικός ή επιθετικός; Θέλουμε να είναι μισθοφορικός ή κληρωτός; Θέλουμε να είναι κοινωνικά αποδεκτός και χρήσιμος ή μηχανισμός στρατοκρατικής επιβολής; Αυτά είναι ζητήματα στα οποία έχουμε διαφωνία και φυσικά θέλουμε απαντήσεις.
Μπορούμε ακόμη να δεχθούμε την κατ’ αρχήν αντικατάσταση των τριών σχολών πολέμου με μία διακλαδική που θα λειτουργεί ως ανώτερο ίδρυμα, το οποίο θα εκπαιδεύει τους αξιωματικούς και σε θέματα στρατηγικής, γεωπολιτικής και ασφάλειας, γιατί πιστεύουμε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί είναι πραγματικά απαραίτητο να εκπαιδευτούν σε θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας, σε επιστημονικό επίπεδο. Επίσης, θεωρούμε ότι η διακλαδικότητα που καθιερώθηκε με τον προηγούμενο νόμο πρέπει να αποτελέσει άξονα μεταρρύθμισης των στρατών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά πιστεύουμε ότι η διακλαδικότητα θα πρέπει να επεκτείνεται και στη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα, και στο ενδιάμεσο και στο ανώτατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι τεχνικού χαρακτήρα προθέσεις της Κυβέρνησης αποτελούν το σκηνικό κάτω από το οποίο θεωρούμε ότι κρύβονται απροσδιόριστες επιδιώξεις, αδιαφανείς διαδικασίες υλοποίησης των λειτουργιών της Σχολής και διαιώνιση των εξαρτήσεων του στρατεύματος μέσω και της Σχολής. Η αδιαφάνεια, η οποία προωθείται μέσω των ρυθμίσεων με προεδρικά διατάγματα επιβεβαιώνει τις δικαιολογημένες ανησυχίες μας. Δεν μπορεί ένας νόμος-πλαίσιο να στηρίζεται σε προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις.
Εκφράζουμε λοιπόν και εμείς τις αντιρρήσεις μας γι’ αυτό το ζήτημα. Για το λόγο αυτόν έχουμε σοβαρές ενστάσεις και σημαντικές επιφυλάξεις που διατυπώσαμε και στην επιτροπή. Μετά από την τελική κατάθεση του σχεδίου νόμου οι ενστάσεις μας επιβεβαιώνονται και μας αναγκάζουν να καταψηφίσουμε το σχέδιο νόμου.
Διατηρούμε τρεις βασικές ενστάσεις για το σχέδιο αυτό. Η πρώτη αφορά την πρόβλεψη ότι οι τακτικοί καθηγητές αυτής της Σχολής θα είναι αποκλειστικά στρατιωτικοί. Το προσωπικό της Σχολής πρέπει για λόγους επιστημονικού κύρους της να έχει και ειδικούς πανεπιστημιακούς καθηγητές για τακτικό προσωπικό. Δεν μπορεί το προσωπικό της να είναι μόνο στρατιωτικοί ούτε και τα προσόντα τους και οι προϋποθέσεις πρόσληψής τους να είναι αδιαφανείς και μη αξιοκρατικές.
Η δεύτερη αφορά στον τρόπο που καθορίζονται τα κριτήρια για το προσωπικό και τους εξωτερικούς συνεργάτες ή ομιλητές, όπως θέλετε. Βεβαίως οι συνεργάτες πρέπει να είναι καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που θα είναι ειδικοί με τα συζητούμενα θέματα. Δεν κατανοούμε όμως την απροσδιόριστη διαδικασία επιλογής καθώς και την ευρηματική διάταξη των ανωτάτων στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Τι είναι αυτό; Ποιοι θα είναι αυτοί του ιδιωτικού τομέα; Γι’ αυτόν το λόγο δεν συμφωνούμε με το άρθρο 4 που αναφέρεται στην ίδρυση και στον οργανισμό της Σχολής με προεδρικό διάταγμα.
Η τρίτη μας διαφωνία με το σχέδιο είναι η διαιώνιση της εξάρτησης της εκπαίδευσης που δίνεται από τις ανώτερες σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων από το ΝΑΤΟ. Είναι πλέον καιρός να απαλλαχθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τη μηχανιστική μεταφορά ενός συγκεκριμένου προτύπου εκπαίδευσης και να αναπτυχθούν σε μια πολυεθνική εκπαιδευτική εμπειρία από τακτικές που ακολουθούν και άλλες χώρες εκτός του ΝΑΤΟ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Σπυριούνης έχει το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα επικαλεστώ βέβαια τον Κλαούζεβιτς ούτε τους θεωρητικούς του τελευταίου πολέμου, τον Ζούκωφ, τον Μπράντλεϊ και τον Μοντγκόμερι. Θα πω μόνο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται για την υπεράσπιση της ασφάλειας της πατρίδας μας. Είναι όργανο που υλοποιεί την κυβερνητική απόφαση, τη λαϊκή απόφαση για άμυνα. Είναι δηλαδή πολεμικό όργανο.
Ο πόλεμος είναι η εφαρμογή συγκροτημένης βίας για την κάμψη της θελήσεως του αντιπάλου και την επιβολή της δικής μας θελήσεως. Είναι σύγκρουση βίας. Είναι η πιο απόλυτη έκφραση δύναμης. Αν αυτή η δύναμη δεν είναι συγκροτημένη, δεν είναι οργανωμένη, δεν είναι ασκημένη από του καιρού της ειρήνης, αν η δύναμη αυτή κληθεί μόνο στον πόλεμο να εφαρμοστεί για πρώτη φορά, τότε είναι περιττό να υπάρχει, που αυτό συνεπάγεται σπατάλες, ιδρώτα, αίμα κλπ.
Συμπέρασμα: Η συγκροτημένη δύναμη για την άσκηση βίας πρέπει κατά τη διάρκεια της ειρήνης να ασκείται πάνω σ΄ εκείνο που θα κάνει για την περίπτωση του πολέμου. Αυτή είναι η έννοια των σχολών. Είναι απλό το πράγμα.
Η ίδρυση Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής σημαίνει λοιπόν εκπαίδευση, άσκηση πάνω στη συντονισμένη και συγκροτημένη διακλαδική δύναμη για τη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων. Προέκυψε η ανάγκη αυτή από το ν.2984/2002, όπου κάναμε την αναδόμηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα που έζησα ως ανθυπολοχαγός.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ- ΨΑΡΟΥΔΑ)
Στα ασκούμενα τάγματα –ένα τάγμα σε επίθεση- είχαμε τους Αξιωματικούς Ελέγχου Αεροπορίας, για να μεσολαβούν μεταξύ Στρατού Ξηράς και υποστηριζόντων αεροσκαφών, ώστε να έχουμε τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ επιτιθεμένου τάγματος και υποστηρίζοντος αεροσκάφους. Αν αυτό το απλό παράδειγμα σε επίπεδο τάγματος το φέρετε στο επίπεδο του Δ΄ Σώματος Στρατού, στο επίπεδο της Τακτικής Αεροπορίας του 28ου ΑΤΑ ή το φέρετε στο επίπεδο του Στόλου, θα δείτε ότι θα κληθεί να συντονίσει το σύνολο των δυνάμεων το ανάλογο Σώμα. Παραδείγματος χάρη –έχω κάνει και πεζοναύτης- σε μία αποβατική άσκηση συγκροτούνται τα τρία όπλα υπό την ευθύνη του διοικητή του ναυτικού. Την ευθύνη των επιχειρήσεων, πώς θα υποστηρίξει το Πυροβολικό του Στρατού, πώς θα επιτεθούν τα τάγματα του στρατού, μέχρι και τη δημιουργία του πρώτου προγεφυρώματος την έχει ο ναυτικός. Σε άλλη περίπτωση θα την έχει ο αεροπόρος κ.λπ.. Πώς λοιπόν αυτά τα πέντε διακλαδικά στρατηγεία θα υποστηριχτούν από επιτελεία διακλαδικής νοοτροπίας και γνώσεως; Ιδού η δικαιολογία του νομοσχεδίου:
Τι κάνει το νομοσχέδιο; Δημιουργεί μία στρατιωτική σχολή. Δεν έχουν καμιά δουλειά οι πολίτες σε στρατιωτική σχολή. Μιλάμε για καθαρά στρατιωτική εκπαίδευση.
Επί του συγκεκριμένου κάνω μία παρένθεση. Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας, που παρακολουθείτε, η Επιτροπή, τουλάχιστον, Εξωτερικών και Άμυνας πρέπει να επισκέπτεται τα στρατιωτικά σχολεία για να δείτε τι γίνεται. Στη Σχολή Πολέμου που ήμουν μαθητής ένα χρόνο και καθηγητής δύο χρόνια, η εκπαίδευση γίνεται με τελειότητα, από εποπτικά μέσα μέχρι την επιλογή του διδάσκοντος προσωπικού και τη συνέπεια των μαθητών, είναι στο θρανίο επτά ώρες επί ένα χρόνο. Και θέλει και επτά ώρες διάβασμα για να ανταποκριθεί στη νέα διδασκαλία. Σας τα λέω από πρώτο χέρι γιατί τα έχω ζήσει.
Για να μπω στη Σχολή Πολέμου και να την τελειώσω, διάβασα όσο για να πάρω το πτυχίο της Νομικής. Αυτή είναι η εκπαίδευση που γίνεται. Έλειπε όμως ένα σχολείο που θα ενώσει τα τρία καπέλα υπό ενιαία αντίληψη, νοοτροπία και με δεδομένες τρισδιάστατες γνώσεις, τη γνώση του Ναυτικού, τη γνώση της Αεροπορίας, αλλά και γνώση του Στρατού Ξηράς. Θα είναι ο ναυτικός, ο αεροπόρος διοικητής στο Διακλαδικό Στρατηγείο και θα κληθεί να υλοποιήσει τη διακλαδική δύναμη για σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων. Αν αυτά δεν τα κάνει κατά τη διάρκεια της ειρήνης, γεμίζουμε πίθο Δαναΐδων. Δεν θα χρειάζεται να ξοδεύουμε τον ελληνικό λαό, ούτε να καλούμε τους νεαρούς για ένα χρόνο θητεία. Ας παραδώσουμε από τώρα τα όπλα σε έναν «yes man», όπως λέει ο Κλαούζεβιτς και άλλοι θεωρητικοί. Αλίμονο αν αυτό που θα κληθείς να κάνεις στον πόλεμο δεν έχεις ιδρώσει τον καιρό της ειρήνης. Αυτό έρχεται να κάνει η Διακλαδική Σχολή.
Έρχομαι να σας πω για την ανάγκη της συντονισμένης δύναμης και μερικά παραδείγματα από την ιστορία. Θα ξεκινήσω από το τραγικό της Μικρασιατικής Καταστροφής. Όταν ο Κεμάλ ρώτησε τον Τρικούπη, τον αιχμάλωτο στρατηγό του Γ’ Σώματος Στρατού που είχε γίνει εν τω μεταξύ και αρχιστράτηγος, «πού ήταν το Ιππικό σας;» απάντησε «έτρωγε τριφύλλι στο Ουσάν», εκατό χιλιόμετρα πιο μέσα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Αρχηγός του Ιππικού ο στρατηγός Κωνσταντίνος Καλίνσκυ και επιτελάρχης ο Παπάγος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Δεν μας ενδιαφέρει τι ήταν, αλλά το ότι από τη μία ήταν οι Έλληνες και οι Τούρκοι από την άλλη. Τι θέλω να πω με το παράδειγμα; Να, η έλλειψη συντονισμού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της δύναμης και επομένως την αποδυνάμωση της άμυνας ή της επίθεσης.
Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα συγκροτημένης αμυντικής δύναμης, τη Μάχη στο Μαραθώνα του Μιλτιάδη το 490 π.Χ. Επίσης, άλλο παράδειγμα ο Θεμιστοκλής στη Σαλαμίνα για τη δύναμή του έπρεπε να εξασφαλίσει και το χώρο που θα την έχει ενωμένη. Κι έγινε το θαύμα της Ναυμαχίας. Στις Κάννες ο Αννίβας με τους Ρωμαίους που εφάρμοσε την ηλάγρα, τη μέθοδο της τανάλιας, έχουμε επίσης παράδειγμα συντονισμένης δύναμης. Να πάω στον πόλεμο Κατσιμήτρος του 1940; Το Πυροβολικό έστελνε τα βλήματα στις χύτρες μαγειρέματος των Ιταλών. Τόσο συντονισμένη ήταν η 8η Μεραρχία, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ήταν λοιπόν αναγκαία η δημιουργία αυτής της σχολής. Το νομοσχέδιο καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από τη νέα διακλαδική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η σχολή ήδη λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη αξιοθαυμάστως. Έχουν γίνει όλες οι προσαρμογές, προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είναι ταχύτατες στην υλοποίηση των αποφάσεων. Να είμαστε υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Χρειάζονται όμως και ειδικό μισθολόγιο, κύριε Υπουργέ. Μην κωφεύετε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κάναμε κακή αρχή σήμερα. Σήμερα εξευτελίζεται ουσιαστικά η Βουλή των Ελλήνων. Συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο ιδρύει την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Όμως η σχολή ήδη λειτουργεί. Εκ των υστέρων φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο για να την ιδρύσετε. Δηλαδή η άποψη του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μετρά για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι απόψεις των κυρίων Βουλευτών είναι γραμμένες στα παλιά υποδήματα της Κυβέρνησης. Τώρα οι περισσότεροι συμφωνούμε για την ίδρυση της σχολής, αλλά εάν δεν συμφωνούσαμε η σχολή θα λειτουργούσε χωρίς την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία για ακόμη μια φορά θα ήταν ο τελευταίος τροχός της αμάξης.
Όλα αυτά αποδεικνύουν την πραγματική όψη της Κυβέρνησης. Ο δήθεν εκσυγχρονισμός γράφει στα παλιά του παπούτσια ακόμα και τον κοινοβουλευτισμό. Καμιά πτέρυγα της Βουλής δεν πρέπει να κάνει δεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις, διότι προσβάλλουν και τους Βουλευτές και τον ελληνικό λαό, ο οποίος μας έστειλε σε αυτήν την Αίθουσα για να νομοθετούμε για το καλό του. Η Κυβέρνηση Σημίτη πρέπει να αντιληφθεί ότι η αλαζονεία έχει και τα όριά της και ότι ζούμε σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα στο οποίο έχουν υποχρέωση να σέβονται τη Βουλή.
Η Διακλαδική Σχολή Πολέμου, λοιπόν, ήδη λειτουργεί. Δεν διαφωνεί η πλειοψηφία με τη διακλαδικότητα. Άκουσα με προσοχή τις ομιλίες των συναδέλφων και ιδίως του κ. Σπυριούνη ο οποίος αναφέρθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας κ.ο.κ. Όμως τώρα βρισκόμαστε στο 2003. Οι πόλεμοι δεν γίνονται ούτε με το ιππικό ούτε με το πεζικό. Γίνονται πλέον με επιστημονική μορφή, με ηλεκτρονικά μέσα.
Σε αυτή λοιπόν τη Σχολή Πολέμου που ήδη λειτουργεί το κυριότερο τμήμα της αυτό της Πληροφορικής –όλοι μας θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ακόμα και στα νηπιαγωγεία- έχει εξοπλισμό είκοσι μηχανημάτων στα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν οι διακόσιοι φοιτούντες στις νέες τεχνολογίες. Εάν φτιάχνουμε μία Σχολή Πολέμου μόνο και μόνο γιατί αυτές είναι οι συμβατικές μας υποχρεώσεις ή για να γίνουν κάποια μαθήματα διακλαδικότητας που βεβαίως είναι αναγκαία, χωρίς να έχουμε υπόψη μας τι γίνεται στην απέναντι χώρα όπου εκπαιδεύονται κατά τον καλύτερο τρόπο στις νέες τεχνολογίες –αυτή η χώρα αποτελεί απειλή για την Ελλάδα- τότε είμαστε πάρα πολύ πίσω.
Κύριοι συνάδελφοι, αυτή η πρωτοτυπία και πρωτοφανής τακτική της Κυβέρνησης, θα σας θυμίσω, και ιδίως του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης την αντιμετωπίσαμε και σε άλλα νομοσχέδια. Έχουμε το καταπληκτικό φαινόμενο το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να ήταν το πρώτο στον κόσμο που κατάφερε να παραγγείλει και να προπληρώσει υποβρύχιο που ουδέποτε είχε σχεδιαστεί. Και την ημέρα που παραγγέλναμε το υποβρύχιο της νέας τεχνολογίας και δώσαμε τις προκαταβολές ο γενικός διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας έδινε συνέντευξη σε επιστημονικά περιοδικά άμυνας και έλεγε ότι ακόμη δεν έχουμε σχεδιάσει αυτό το υποβρύχιο που η Ελλάδα κατάφερε να παραγγείλει πριν η εταιρεία το είχε σχεδιάσει.
Τι γίνεται με όλες αυτές τις υποθέσεις που ήρθαν στη Βουλή; Τι έχει να πει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όχι βέβαια ο Υφυπουργός κ. Λωτίδης που είναι εδώ σήμερα, γιατί ανέλαβε εκ των υστέρων, με τις περίφημες συμβάσεις που καταγγέλθηκαν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής; Τι γίνεται με την προμήθεια στον ηλεκτρονικό πόλεμο, με τις φρεγάτες και με τους ασυρμάτους; Τι γίνεται ακόμα με αυτούς τους περίφημους διαγωνισμούς, οι οποίοι προκηρύσσονται την προηγούμενη ημέρα, λίγο την ίδια μέρα, και την επόμενη μέρα παραλαμβάνουν εξοπλισμό που έπρεπε να είχε παραγγελθεί για να προετοιμαστεί εδώ και μήνες;
Ως πότε θα εμπαίζετε ο ελληνικός λαός και ως πότε το υστέρημά του θα γίνεται συμβάσεις αδιαφανείς για τις οποίες επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη. Πάντως είναι μεγάλες οι ευθύνες για τις συμβάσεις στις προμήθειες και τους εξοπλισμούς για την εθνική μας άμυνα.
ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Τελικά κοινοβουλευτικό έλεγχο κάνετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας ενοχλεί, κύριε συνάδελφε, ότι συζητάμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο θέλει να κάνει νόμο η Κυβέρνηση. Πράγματι εκπλήσσομαι να ακούω από εσάς έναν παλιό κοινοβουλευτικό και πρόεδρο της επιτροπής να μη διαμαρτύρεστε εντόνως για το πώς είναι δυνατόν να ψηφίζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση.
ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Για το νομοσχέδιο θέλω να μιλήσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα χαρώ να διαμαρτυρηθείτε και δημοσίως.
Όμως, πέραν της διακλαδικότητας, προβάλλει και η διαπλοκότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν στη σχολή εκπαιδεύουμε αξιωματικούς, δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου αξιωματικοί παρουσία και του Αρχηγού του Ναυτικού, επισκέφθηκαν εταιρεία για την οποία εξέδωσαν και μέσω του γραφείου Τύπου ύμνους αργότερα προκειμένου να παραγγείλουν με αποκλειστικό διαγωνισμό –και μιλάω για την «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»- συγκεκριμένο εξοπλισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς συμφωνούμε με οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει για την εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και όσο πιο άξιοι είναι οι αξιωματικοί μας και πιο εκπαιδευμένοι τη συμπαράστασή μας θα την έχετε.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα της εκπαίδευσης εκείνων των υπαλλήλων που δεν είναι αξιωματικοί και υπηρετούσαν μέχρι τώρα στις σχολές πολέμου. Είναι η τροπολογία που φέρατε για το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τι γίνεται με τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Μιλάμε για απειλές. Μέχρι προχθές στις Σχολές Πολέμου είχαν δικαίωμα πτυχιούχοι στην ΕΥΠ να περνάνε από τις Σχολές Πολέμου. Αυτήν τη στιγμή στο νομοσχέδιο το έχετε κόψει. Στην τροπολογία που φέρατε, γιατί φαίνεται ότι είναι πρόχειρη αυτή η προσθήκη, θα σας έλεγα να το προσθέτετε γιατί είναι αρκετά χρήσιμο.
Τελειώνω, λέγοντάς σας, ναι στη διακλαδικότητα, ναι στην εκπαίδευση, αλλά όχι σε κάποια μέτρα που δεν έχουν σκοπό να εκπαιδεύσουν τους αξιωματικούς, αλλά να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε σε νέου είδους βαθμολογίες και το νομοσχέδιο που πρόκειται να φέρετε τώρα είναι για την αλλαγή της επετηρίδας. Φοβάμαι ότι και αυτό περιλαμβάνει κάποιες παγίδες που έχει σκοπό να προετοιμάσουν κάποιους αξιωματικούς στα μέτρα της Κυβερνήσεως και να πάρουν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις αύριο.
Αυτό θα πρέπει να το ξεκαθαρίσετε στους αξιωματικούς. Αυτήν τη στιγμή, στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει τεράστιος προβληματισμός σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται για τη νέα επετηρίδα. Θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να δώσετε εξηγήσεις στη Βουλή των Ελλήνων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο κ. Γεράσιμος Αρσένης.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, το νομοσχέδιο που συζητάμε προσπαθεί να αναβαθμίσει τη διάσταση της διακλαδικότητας και θα ήθελα να σημειώσω ότι κατ’ αρχήν με βρίσκει σύμφωνο. Ωστόσο έχω να κάνω μερικές παρατηρήσεις, όσον αφορά αυτό το νομοσχέδιο.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τη διακλαδικότητα δεν την ανακαλύψαμε χθες. Η διακλαδικότητα από πάρα πολύ παλιά είναι μία διάσταση, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε τακτικού ή επιτελικού σχεδίου.
Σήμερα μιλάμε για τη διακλαδικότητα στη σύγχρονη μορφή της, διότι η συνεργασία ανάμεσα στους κλάδους είναι ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία και εμείς φυσικά και θα πρέπει να προσέξουμε αυτήν τη διάσταση και να βελτιώσουμε τη διάσταση της διακλαδικότητας στην οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όμως, η διακλαδικότητα προωθείται και για έναν ακόμη λόγο. Η διακλαδικότητα προωθείται για νέου είδους επιχειρήσεις εκτός των συνόρων της πατρίδος με δυνάμεις ταχείας επέμβασης, για νέες μορφές επεμβάσεων για τις οποίες όμως εμείς πρέπει να έχουμε μία άποψη. Γι’ αυτό νομίζω ότι σ’ αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να τονίσουμε ευθύς εξαρχής –και θα ήθελα να έχω τη διαβεβαίωση του κυρίου Υπουργού- ότι προωθούμε τη διάσταση της διακλαδικότητας για να αναβαθμίσουμε την αμυντική ικανότητα και θωράκιση της πατρίδος.
Έπειτα η διακλαδικότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί εις βάρος της ικανότητας, της παιδείας και της εκπαίδευσης των αξιωματικών στο δικό τους κλάδο. Θα χρειαστούμε όχι μόνο διακλαδικούς αξιωματικούς και επιτελικούς, αλλά θα χρειαστούμε και αξιωματικούς που γνωρίζουν το πυροβολικό και είναι καλοί αξιωματικοί στο πυροβολικό, γνωρίζουν τα τεθωρακισμένα, είναι καλοί ναυτικοί και καλοί αεροπόροι. Αυτά τα μάθαιναν στις σχολές πολέμου, οι οποίες τώρα καταργούνται.
Στο σημείο αυτό αρχίζει ο προβληματισμός μου. Τι κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο; Καταργούμε τη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Άμυνας. Γιατί; Και ιδρύουμε την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Καταργούμε τις σχολές πολέμου, ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας. Γιατί; Και οργανώνουμε –δεν ιδρύουμε- σχολές διοίκησης και επιτελών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς σε κατώτερο επίπεδο. Εδώ ήδη υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν και θα ήθελα να είχα μία απάντηση από τον κύριο Υπουργό.
Πρώτα απ’ όλα, με ενοχλεί το γεγονός ότι σ’ αυτό το Κοινοβούλιο καταργούμε και ιδρύουμε οργανισμούς, χωρίς να έχουμε εισηγήσεις τεχνικών για τους λόγους για τους οποίους κάνουμε κάτι τέτοιο. Γιατί καταργούμε τη Διακλαδική Σχολή Επιτελών Άμυνας; Συμβαίνει, ως τέως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, να ξέρω πώς λειτουργεί αυτή και τους λόγους για τους οποίους καταργείται η σχολή. Δεν πρέπει όμως να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο γι’ αυτούς τους λόγους; Και με εισήγηση ποιων ειδικών καταργείται αυτή η σχολή και αντ’ αυτής ιδρύουμε την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου;
Στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου υπάρχει πρόβλημα το οποίο συνίσταται στο ότι εξουσιοδοτούμε ουσιαστικά να νομοθετήσουμε με προεδρικό διάταγμα για το πώς θα λειτουργήσει αυτή η σχολή. Αυτή η σχολή θα αναλάβει ένα κομμάτι της παιδείας των καταργούμενων σχολών πολέμου και σε ποιο βαθμό; Αυτή η σχολή θα διδάξει αποκλειστικά ή συμπληρωματικά μαθήματα διακλαδικής;
Αυτά θα πρέπει να τα νομοθετήσουμε και εφόσον δεν αναφέρονται στο νομοσχέδιο, θα ήθελα τουλάχιστον να υπάρξει μία ερμηνευτική δήλωση από τον Υπουργό για το ότι η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου γίνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της χώρας και ότι τα μαθήματα τα οποία γίνονται είναι μαθήματα που αναβαθμίζουν την παιδεία των αξιωματικών στον κλάδο του καθενός.
Επιπλέον, δίνεται και μια διακλαδική παιδεία και εκπαίδευση.
Καταργούνται οι σχολές πολέμου. Οι σχολές πολέμου έχουν ιδρυθεί με νόμο. Καταργούνται επίσης με νόμο και αντί να έχουμε νόμο για άλλες σχολές κατωτέρου επιπέδου, αυτές οργανώνονται με υπουργικές αποφάσεις.
Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ είναι ότι αυτές οι σχολές διοίκησης και επιτελών είναι υποδεέστερες σχολές για νεότερους αξιωματικούς που δεν έχουν την πειθαρχία της παιδείας και το επίπεδο της παιδείας που είχαν οι σχολές πολέμου. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν καταργούμε θεσμούς, οι οποίοι υπηρέτησαν σωστά την εθνική μας άμυνα και μεταφέρουμε τις αρμοδιότητες είτε στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου είτε στις νέες σχολές διοίκησης και επιτελών, που δεν έχουν ακόμα οργανωθεί, να ξέρουμε ότι η εκπαίδευση των αξιωματικών θα είναι επαρκής για τις ανάγκες της άμυνας της χώρας.
Θα ήθελα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να έχω τη διαβεβαίωσή σας, πρώτον ότι η διακλαδικότητα εδώ προωθείται λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά μέσα στο πλαίσιο του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας και δεύτερον, ότι τα μαθήματα και η εκπαίδευση στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου δεν παραγνωρίζει την ανάγκη εκπαίδευσης των αξιωματικών και στο δικό τους τον κλάδο.
Στα άρθρα τα οποία θα συζητήσουμε αύριο θα έχω ορισμένες συγκεκριμένες παρατηρήσεις να κάνω, αλλά θα ήθελα όταν θα μιλήσετε, κύριε Υπουργέ, να έχω τις διαβεβαιώσεις σας σε αυτά τα συγκεκριμένα σημεία τα οποία επεσήμανα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Η κ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου έχει το λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται με μια πολιτικά αδόκιμη και κοινοβουλευτικά άκομψη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων που αφορά ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, όπως είναι αυτό της διακλαδικότητας, με την οποία κατ’ αρχήν συμφωνούμε, ιδρύοντας την Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.
Πράγματι, κυρία Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Πρωθυπουγός στις πρωτοβουλίες που τελευταία αναλαμβάνει για να θωρακίσει τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία θα έπρεπε να είχε αναλάβει μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία η οποία λέει για παράδειγμα ότι στον κοινοβουλευτισμό δεν είναι δυνατόν να ιδρύουμε ή να κάνουμε μια ενέργεια προηγουμένως χωρίς νόμο, χωρίς την έκδοση προηγουμένως των προεδρικών διαταγμάτων που απαιτούνται και στη συνέχεια να ερχόμαστε στη Βουλή εκ των υστέρων -ενώ θα μπορούσαμε έγκαιρα να έχουμε φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή των Ελλήνων- να νομιμοποιήσουμε ειλημμένες αποφάσεις.
Επί της ουσίας τώρα στα άρθρα τα οποία μας έχει φέρει η Κυβέρνηση για να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε:
Θέλω να πω ότι το νομοσχέδιο αυτό κατά την εκτίμησή μου είναι πρόχειρο, διάτρητο και αντιμετωπίζει πολλά τεχνικά αλλά και πρακτικά προβλήματα. Εξηγούμαι:
Για παράδειγμα στο άρθρο 1 είναι ασαφής η διατύπωση. Λέει, ότι ιδρύεται αυτή η σχολή για παροχές διακρατικής εκπαίδευσης επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου. Δεν υπάρχει, για όσους γνωρίζουν τα θέματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα ήθελα να ξέρω με ποια μελέτη συντάχθηκε αυτό το νομοσχέδιο το οποίο ήλθε εδώ. Ποια είναι η γνώμη των επιτελείων, για παράδειγμα; Διότι ξέρουν πολύ καλά οι ενασχολούμενοι μετά των Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο, όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο, αλλά υπάρχει τακτικό και στρατηγικό επίπεδο. Αυτό αναδεικνύει, για παράδειγμα, ένα επιμέρους κομμάτι της προχειρότητας του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι εμείς έχουμε πει ότι υπερασπιζόμαστε και ψηφίζουμε τη διακλαδικότητα.
Επίσης μια άλλη διατύπωση, για να δείτε πώς νομοθετείτε.
Λέει ότι η Ανωτάτη αυτή Διακλαδική Σχολή Πολέμου έχει ως σκοπό την προαγωγή της ικανότητας των αξιωματικών. Είναι λάθος αυτό, είναι αδόκιμο γιατί η ικανότητα π.χ. δεν προάγεται αλλά αποκτάται, ενισχύεται, βελτιώνεται κ.λπ.
Θέλω να επισημάνω και άλλα σημεία: Αναφέρεται στο πρώτο άρθρο ότι δημιουργείται επιστημονικός και επιτελικός φορέας στρατηγικών σπουδών. Τι συμπέρασμα βγάζουμε όλοι μας για το είδος του φορέα αυτού; Δηλαδή, η Σχολή θα υπάγεται για θέματα διοίκησης και λειτουργίας στο ΓΕΕΘΑ και για θέματα διοικητικής μέριμνας στο ΓΕΣ. Αυτό είμαι βέβαιη, κύριε Υπουργέ, ότι μετά από ένα χρόνο, ίσως και συντομότερα θα έλθετε να το αλλάξετε. Η σχολή θα επιμορφώνει στελέχη για τα διακλαδικά στρατηγεία. Εδώ υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα. Αν αυτό αποτελέσει πραγματικότητα και όλος ο χρόνος εκπαίδευσης των δέκα μηνών θα διατεθεί για διακλαδικά θέματα προκύπτει ευλόγως το ερώτημα: Πού θα καταρτίζονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τα αμιγή επιτελικά θέματα του κλάδου τους για παράδειγμα; Τι θα γίνει τελικώς με τις σχολές επιμόρφωσης; Το νομοσχέδιό σας όπως βλέπετε αυτά τα θέματα δεν τα ρυθμίζει.
Κατά την άποψή μου, λοιπόν, η οποία ενισχύεται απ’ αυτές τις παρατηρήσεις και από άλλες που άκουσα προηγουμένως από τους συναδέλφους όλων των πτερύγων, κυρία Πρόεδρε, το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά πρόχειρο και ως εκ τούτου και επικίνδυνο όταν κάτι είναι πρόχειρο δηλαδή καλείται απλώς η Βουλή να καλύψει τον τύπο, δηλαδή τη διακλαδικότητα.
Θέλω επίσης, να τονίσω το εξής: Κατά την άποψή μου πάντοτε πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αποσυντονίσει έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία δεν θα βγαίνουν από εκεί ως στελέχη ικανά να σχεδιάζουν και να διεξάγουν διακλαδικές επιχειρήσεις. Πρώτα πρέπει να μάθει κανείς πώς λειτουργεί ο κλάδος σε επιτελικό επίπεδο και στη συνέχεια σε διακλαδικό επίπεδο.
Κατά συνέπεια, λοιπόν, υπάρχει και πρόταση. Υπάρχει η πρόταση ότι θα πρέπει η σχολή να περιλαμβάνει δύο κύκλους σπουδών. Ας πούμε ότι χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Στον πρώτο κύκλο ο οποίος μπορεί να είναι διάρκειας πέντε ή έξι μηνών καλό θα ήταν και δόκιμο οι σπουδαστές να φοιτούν σε χωριστά κλαδικά τμήματα και να ασχολούνται με θέματα, τα οποία αφορούν τους κλάδους τους αποκλειστικά, ώστε να είναι ικανοί επιτελείς και διοικητές κλαδικών σχημάτων και στη συνέχεια να αποκτήσουν τη διακλαδική ικανότητα.
Στο παρόν νομοσχέδιο επίσης δεν προβλέπεται τίποτα για τους εκπαιδευτές και απ’ ό,τι βεβαίως είναι γνωστό πλέον σε όλους η σχολή ήδη λειτουργεί, δεν ξέρουμε πώς έγινε η επιλογή τους, πώς έγινε η επιλογή του προσωπικού δεν γνωρίζουμε δηλαδή απολύτως τίποτα. Καλείται, λοιπόν, η Βουλή να νομιμοποιήσει εν λευκώ, ενέργειες οι οποίες ελήφθησαν μακριά και έξω από τη Βουλή.
Επίσης θέλω να σας πω ότι εμμένοντας ακόμη στην παράγραφο 1, του άρθρου 1 εκτιμώ ότι όλο αυτό το σχήμα έτσι όπως περιγράφεται περιπλέκει πολύ περισσότερο τα πράγματα αντί να τα επιλύει. Και είναι γνωστό για όσους ασχολούνται επίσης με τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι ένα στοιχείο επιτυχίας και αποτελεσματικότητάς τους είναι η απλότητα για να επιτυγχάνεται ο αντικειμενικός σκοπός. Εδώ η Διακλαδική Σχολή Πολέμου για παράδειγμα κάτω από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Γιατί θα πρέπει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να έχει τη Σχολή Πολέμου και διοικητικά να υπάγεται ας πούμε στο ΓΕΣ;
Επίσης, αδόκιμος είναι και ο όρος –τον επεσήμανε προηγουμένως ένας συνάδελφος- «γεωπολιτική». Είπατε να ασχολούνται, να μαθαίνουν και γεωπολιτική. Δεν είναι γνωστικό αντικείμενο η γεωπολιτική και επομένως δεν μπορεί να υπάρχει σε μία τέτοια σχολή.
Επίσης ένα άλλο πρόβλημα. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι στη σχολή επιτρέπεται να φοιτούν και αξιωματικοί κοινών σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι σημαίνει ο όρος «επιτρέπεται»; Δεν ξεκαθαρίζετε πώς θα επιλέγονται. Με εξετάσεις θα επιλέγονται, κύριε Υπουργέ; Τι κριτήρια έχετε βάλει εσείς για τους ήδη φοιτούντες στη σχολή;
Επίσης, στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου -εδώ το θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμο, κυρία Πρόεδρε, και θα ήθελα την προσοχή όλων των συναδέλφων- λέει ότι με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΣΑΓΕ καθορίζεται ο αριθμός των σπουδαστών. Μα, είναι δυνατόν στα 2003 να μιλάμε για διακλαδικότητα, να έρχεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας να ασχολείται με αυτά τα ζητήματα; Δηλαδή, παλιά εγώ δεν ήμουν Βουλευτής και δεν είχα γεννηθεί καν, υπήρχε το Υπουργείο Συντονισμού παλαιότερα όπου τέτοια ζητήματα τα έλυνε. Δηλαδή, δώσαμε ήδη με πολύ προσπάθεια αναβάθμιση στο ΓΕΕΘΑ και έρχεται σήμερα να επεμβαίνει και στην περίπτωση αυτή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας; Μήπως αυτό είναι ύποπτο σημείο επιλογής αυτών που σας εξυπηρετούν καλύτερα;
Στο άρθρο 2 υπάρχει πρόβλημα, κύριε Υπουργέ. Είναι δυνατόν ένας αξιωματικός…
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Τώρα συζητούμε το νομοσχέδιο επί της αρχής.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αναφέρομαι και επί της αρχής και επί των άρθρων. Εγώ σας κάνω προτάσεις και αύριο, αν θέλετε εσείς, απαντήστε.
Είναι, λοιπόν, δυνατόν ένας αξιωματικός με είκοσι δύο χρόνια υπηρεσία να φοιτά στη σχολή; Αυτό το πράγμα πρέπει να το λύσετε. Αν τελειώσει τη σχολή, θα τον αποστρατεύσετε ή θα έχει προαχθεί και δεν θα μπορεί να καταλάβει εκ των πραγμάτων θέση στο διακλαδικό στρατηγείο ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό το ζήτημα πρέπει να το λύσετε. Υπάρχει πρόταση από μας για δεκατρία έως δεκαοκτώ χρόνια. Δείτε το και να μας απαντήσετε.
Επίσης η παράγραφος 3 του άρθρου 3 αναφέρεται στην αποζημίωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Διδάσκει και στρατιωτικό προσωπικό. Μήπως, επειδή οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να διεκδικήσουν, πρέπει να δείτε θέματα, όπως το ότι παίρνουν ψίχουλα οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και εξαιρετικά υπέρογκα ποσά οι ιδιώτες;
Κυρία Πρόεδρε, θέλω να επισημάνω και άλλα πρακτικά προβλήματα. Για παράδειγμα λέτε στο άρθρο 5 ότι η σχολή είναι ισότιμη με διακλαδικό σχηματισμό. Αν δεν το διορθώσετε, είναι λάθος. Γιατί; Ας απαντήσουν οι στρατιωτικοί σας σύμβουλοι. Για ποιο σχηματισμό πρόκειται; Είναι σε επίπεδο συντάγματος; Είναι σε επίπεδο ταξιαρχίας; Είναι σε επίπεδο ΓΕΣ, γενικώς και αορίστως; Με ποιο σχηματισμό είναι ισότιμη;
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 εμείς νομοθετούμε σήμερα –εκ των υστέρων επαναλαμβάνω- για μια Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Η Διακλαδική Σχολή Επιτελών Άμυνας υπήρχε. Την καταργούμε. Πιο κάτω αναφέρεται το άρθρο στις σχολές διοίκησης και επιτελών των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα ήθελα να δω ποιες είναι οι σχολές αυτές οι οποίες λέτε ότι θα αναδιοργανωθούν.
Τέλος –ένα κρίσιμο σημείο και τελειώνω, κυρία Πρόεδρε- είναι τα πτυχία. Τα πτυχία που έχουν λάβει οι απόφοιτοι των σχολών πολέμου των κλάδων είναι ισότιμα με τα πτυχία που χορηγεί η σχολή αυτή. Δηλαδή το πτυχίο της σχολής αυτής, της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου θα είναι ανώτερο από τα πτυχία της Σχολής Πολέμου του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που έπαιρναν ήδη οι παλαιότεροι;
Αυτά και άλλα ζητήματα δείχνουν, κύριε Υπουργέ, ότι η Κυβέρνησή σας νομοθετεί στο πόδι. Είναι επιλήψιμος κοινοβουλευτικά αυτός ο τρόπος. Είναι πολιτικά άηθες να λειτουργείτε με αυτόν τον τρόπο και είναι εξαιρετικά άκομψο για μια κυβέρνηση, η οποία παραμονές των εκλογών διά του Πρωθυπουργού της παίρνει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων, όπως θέλει να λέει, και επί της ουσίας να έρχεται και να χρησιμοποιεί τη Βουλή ως άλλοθι για ήδη λυμένες αποφάσεις που είναι και πρόχειρες και αποσπασματικές.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Καψής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ελπίζω ότι όσα επικριτικά ακούστηκαν είναι ψευδή, ανακριβή και συκοφαντικά. Και γι’ αυτό εκ πρώτης όψεως είμαι διατεθειμένος να ψηφίσω το νομοσχέδιο. Εσείς, όμως, είστε υποχρεωμένος να τα ανατρέψετε όλα. Γιατί αλλιώς πως τι θα κάνουμε; Θα πιστέψουμε τους επικριτές.
Επί του παρόντος θα κάνω τρεις παρατηρήσεις: Η πρώτη είναι μια που έχω επισημάνει –και την έχω επισημάνει πολλές φορές- στην Επιτροπή Άμυνας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό, κυρίως για την Εθνική Άμυνα. Να νομοθετούμε δηλαδή με προεδρικά διατάγματα. Υπάρχει ένα θέμα για μας τους Βουλευτές. Υπάρχει θέμα για το Προεδρείο της Βουλής. Υπάρχει θέμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούν προεδρικά διατάγματα, που είναι νόμος, να περνούν χωρίς την έγκριση της Βουλής!
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου. Θα ήθελα μια σαφή απάντησή σας. Καταργούνται οι σχολές πολέμου. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις κρίνει περιττές και άχρηστες; Η ύλη των σχολών αυτών πού θα διδαχθεί και από ποιον;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Τριετής;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Πόσο διαρκούν οι σχολές;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Πέντε μήνες διαρκούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ. Διορθώστε με. Πού θα διδαχθούν, λοιπόν; Αυτό να μας το πείτε.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δωδεκάμηνα στα ΚΕΚ!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Αν έγραφε «ενσωματώνονται» και η ύλη τους διδάσκεται από τη νέα αυτή σχολή, θα ήμουν ευτυχής.
Η τρίτη παρατήρηση που έχω να κάνω, κύριε Υπουργέ, αφορά το άρθρο 1, κυρίως, που είναι η αρχή. Υπερτονίζεται η διακλαδική εκπαίδευση για «εθνικά-συμμαχικά».
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Και διεθνή, και διεθνή!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Τι σημαίνει αυτό; Εθνικά και συμμαχικά ή εθνικά συμμαχικά; Ιδίως η παράγραφος 3 σαφώς αποκαλύπτει ότι σκοπός της ΑΔΙΣΠΟ θα είναι η παραγωγή μιας νέας γενιάς αξιωματικών, οι οποίοι θα είναι εκπαιδευμένοι μόνο στη διακλαδικότητα και θα έχουν –το λέτε σαφώς στο προηγούμενο άρθρο- γεωπολιτική εκπαίδευση, στον γεωπολιτικό τομέα. Δεν είναι άχρηστος, αυτός ο προσανατολισμός είναι χρήσιμος είναι απαραίτητος.
Με συγχωρείτε όμως, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Έχετε διαβάσει ποτέ το Δόγμα Εθνικής Αμύνης; Εμένα, κύριε Αρσένη, δεν μου αρκεί μια διαβεβαίωση. Εδώ μέσα έπρεπε σαφώς να τονίζεται ότι η εκπαίδευση των αξιωματικών γίνεται στα πλαίσια και για την εξυπηρέτηση των στόχων του Δόγματος Εθνικής Αμύνης.
Με ανησυχεί πάρα πολύ η σύγχυση άμυνας και ασφάλειας. Όπως γνωρίζετε, άλλα είναι τα Σώματα Ασφαλείας και άλλα είναι τα Σώματα Εθνικής Αμύνης. Έτσι δεν είναι; Μη μεταβάλλουμε, λοιπόν, τους στρατιώτες μας σε αστυφύλακες. Είναι άλλη δουλειά. Δεν υποτιμώ τα Αστυνομικά Σώματα, αλλά είναι άλλη η δουλειά του ενός και άλλη η δουλειά του άλλου. Συνεπώς αυτά πρέπει να τα διευκρινίσετε.
Εγώ πιστεύω ότι έχετε καλή πρόθεση, απλώς είναι λίγο βιαστικά γραμμένο το νομοσχέδιο. Και δεν είναι δυνατόν να μη βάλετε μία παράγραφο ότι τα λεπτομερή προγράμματα θα έρθουν υπό τύπον νομοσχεδίων να εγκριθούν. Τι σκοπό θα έχουν;
Άκουσα και κάτι άλλο, το οποίο θεωρώ ψευδές και συκοφαντικό: έχει αρχίσει να λειτουργεί η σχολή αυτή, κύριε Υφυπουργέ;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι και αγιασμός έχει γίνει!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Τότε τι κάνουμε; Κύριοι συνάδελφοι, γιατί καθόμαστε; Αν το καταψηφίσουμε, τι θα γίνει;
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Καψή…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Μη χαίρεστε, κυρία μου, γιατί κι εσείς το στηρίξατε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το θεσμό στηρίξαμε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Γιατί; Λειτουργεί; Σάουνα έχει;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ, όχι διάλογο και μάλιστα με τέτοια ερωτήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν κάνω διάλογο, κάνω ερωτήσεις. Ξέρετε είναι η πρώτη μέρα που μετέχω του Τμήματος αυτού και αύριο θα είμαι πιο προετοιμασμένος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Την επετηρίδα να προσέξετε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να διαψεύσετε ότι άρχισε να λειτουργεί…
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μα, αγιασμός έγινε!
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς να το διαψεύσει;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ.
Εντάξει, κυρία Κανέλλη, αν μπορεί, θα διαψεύσει ο κύριος Υπουργός. Δεν χρειάζεται να το κάνει τώρα αμέσως.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Αλλέως πώς θα ψηφίσουμε; Πας σεβόμενος την αξιοπρέπειά του καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Για να μη σας ταλαιπωρώ πολύ, θα σας πω κάτι: εδώ πράγματι δίδεται η εντύπωση –την οποία, αν μου διαλύσετε, θα ζητωκραυγάσω και θα χειροκροτήσω- ότι παράγουμε μια νέα γενιά διακλαδικών αξιωματικών, κάτι σαν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Είναι πολύ επικίνδυνο. Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την αρχή, είχαμε ένα στρατό νατοϊκό. Ήταν ο στρατός που μας έδεσε στην 21η Απριλίου.
Ξέρετε πόσο νατοϊκός ήταν; Θα σας πω κάτι, για να γελάσουμε και λιγάκι: την πρώτη φορά που πήγα στις Βρυξέλλες για διάσκεψη του ΝΑΤΟ, πριν φύγω, είχα εγκρίνει με δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών να δοθεί μια δεξίωση από τον στρατιωτικό μας αντιπρόσωπο του ΑΚΑΜ στις Βρυξέλλες. Και όταν είπα στις έξι να συσκεφθεί η αποστολή, είδα μαγκωμένους όλους τους στρατιωτικούς και διπλωμάτες της αντιπροσωπείας. Λέω: γιατί; Λέει: διότι έχουμε τη δεξίωση του στρατιωτικού μας αντιπροσώπου. Καλά, λέω, εσείς, εμένα δεν με κάλεσε; Κοκκίνισαν όλοι, τα μάσαγαν και ένας πρέσβης μού είπε ευθαρσώς: «Του το είπα, κύριε Υπουργέ, αλλά δεν σας κάλεσε, γιατί δεν σας συμπαθεί ο Αμερικανός ΑΚΑΜ». Βέβαια εμένα δεν με ένοιαζε να πάω να πιω ένα κοκτέιλ. Ο Ακάμ με έξοδα του Υπουργείου Εξωτερικών δεν καλούσε τον Υπουργό του… Κάναμε πολλά χρόνια για να δημιουργήσουμε τον πραγματικά εθνικό στρατό. Δεν λέω να είναι αντινατοϊκός. Να είναι όμως πρωτίστως και κυρίως εθνικός, ελληνικός στρατός.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Γι’ αυτό έβαλε την παύλα ο Υπουργός.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Με ανησυχεί και μία άλλη παράγραφος, κύριε Υπουργέ. Προβλέπεται εδώ για θέματα στρατηγικής και ασφάλειας το εξής: «Επιτρέπεται να καλούνται ως εξωτερικοί ομιλητές… των ΑΕΙ διπλωμάτες…», ένα νεφέλωμα, οι οποίοι θα πληρώνονται κιόλας. Και λέω: «Ποιοι θα είναι και πού θα ξέρουμε τι θα διδάσκουν»; Ξέρετε γιατί ανησυχώ; Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, είδα σε εκπομπή της ΕΡΤ 1 σύμβουλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ψεύδεται ασυστόλως και να υποστηρίζει τις θέσεις της γείτονος Τουρκίας. Εψεύσθη ο κ. Ντόκος, λέγοντας ότι μας κοροϊδεύουν όλοι που έχουμε διπλό εναέριο χώρο και το ονομάζουν ελληνική πρωτοτυπία. Είναι ψεύδος γιατί πρώτη απ’ όλους διπλό εναέριο χώρο έχει η Αμερική.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αίσχος!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Αίσχος!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Τους άκουσα να καγχάζουν για τις βραχονησίδες: «Κάτι βραχάκια», λέει, «στο Αιγαίο».
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Υπάρχουν…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Υπάρχει κάτι χειρότερο, αγαπητέ συνάδελφε Στρατηγέ. Και άλλα πολλά, τα οποία σας τα έγραψα. Δεν ήθελα να κάνω θόρυβο, αλλά εδώ τρέμω. Υπάρχει κάτι χειρότερο, στρατηγέ: Αναλαμβάνει μελέτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είμαι σίγουρος, κύριε Υπουργέ, ότι αύριο όλους αυτούς τους συκοφάντες, μεταξύ αυτών και εμένα, αν μας κατατροπώσετε, θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απορώ πώς για ένα νομοσχέδιο που σχεδόν το 90% της Αίθουσας συμφωνεί, δημιουργείται μία ένταση μέσα στην Αίθουσα συζητώντας άλλα πράγματα από αυτά που το νομοσχέδιο πραγματεύεται. Δέχομαι τη διαφορετική άποψη. Σαφώς η διαφορετική άποψη είναι ιερή και πρέπει να ακούγεται μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα και μάλιστα όταν προέρχεται και από ιδεολογική τοποθέτηση, αλλά δεν αποδέχομαι την τεχνική όξυνση πάνω σε θέματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι μία φυσική συνέπεια μιας απόφασης που πήραμε να οργανώσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας διακλαδικά και μάλιστα το κάναμε με νόμο. Η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι με νόμο. Και αυτό γιατί; Διότι οι σύγχρονες πλέον παρεμβάσεις, η ανάπτυξη μονάδων ταχείας επέμβασης έχουν ανάγκη από συλλογική δράση, έχουν ανάγκη από συνεργασία όλων των Ενόπλων Δυνάμεων: Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, πολλές φορές και Ναυτικού και σε επίπεδο μεσαίο θα πρέπει να υπάρχει αυτή η συνεργασία.
Δεν μπορεί να χρειάζεται -για να σταλούν τα αεροπλάνα- να πάρεις τηλέφωνο μέσω του Επιτελείου κ.ο.κ. Αυτά πρέπει να οργανώνονται στη βάση των σωμάτων. Αυτό κάναμε με νόμο. Όμως τι χρειάζεται για να γίνει αυτό στην πράξη; Χρειάζεται το απλό: Να μπορούν να συνεργάζονται, να υπάρχει συλλογική δράση όταν έχουμε ειρήνη, όχι όταν φτάσουμε στην περίοδο της κρίσης.
Άρα γι’ αυτό σωστά καταργούνται οι Ανώτατες Σχολές Πολέμου Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Πολεμικού Ναυτικού και συγχωνεύονται -αν θέλετε- σε μία, στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Αλλά δεν καταργούνται οι σχολές. Απλά αλλάζουν επωνυμία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αλλάζουν επωνυμία, γίνονται κάτι διαφορετικό.
Σε αυτήν τη βάση θα πρέπει, λοιπόν, να συζητήσουμε. Ποιο είναι κατά την άποψή μου το σημαντικότερο που εισάγει αυτό το νομοσχέδιο; Εγώ πιστεύω ότι το σημαντικότερο στοιχείο που εισάγει βρίσκεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 1, όπου λέει: «Η Σχολή λειτουργεί και ως επιστημονικός και επιτελικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα διακλαδικότητας, άμυνας, ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής εθνικού, συμμαχικού και διεθνούς ενδιαφέροντος».
Αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο στοιχείο που εισάγει το νομοσχέδιο και θα εξηγήσω γιατί. Γιατί λόγω της παγκοσμιοποίησης, λόγω της αλλαγής των δεδομένων ο κόσμος μας μικραίνει. Πολλαπλασιάζονται οι εστίες τριβής και παράλληλα, μέσα από την επαφή των πολιτισμών, δημιουργούνται λανθάνουσες εντάσεις. Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι πλέον ιδιωτικοποιείται και ότι είμαστε «ενώπιος ενωπίω» μίας μείζονος κρίσης του σχίσματος της Δύσης.
Σε αυτόν, λοιπόν, το σύγχρονο κόσμο, η Ελλάδα έχοντας συναίσθηση του δικού της μεγέθους θα πρέπει οπωσδήποτε να προνοήσει, να ετοιμαστεί ώστε να κερδίσει και να ωφεληθεί. Θα πρέπει η χώρα μας να πάρει τη θέση της σε αυτόν το σύγχρονο κόσμο, έχοντας όπως είπα προηγουμένως –και το ξανατονίζω- συναίσθηση του μεγέθους της.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις λοιπόν είναι επένδυση και θα παραμείνουν επένδυση για τον τόπο. Ακόμα και αν η ένταση με την Τουρκία μειωθεί –που θα μειωθεί σταδιακά, διότι το 2004 η Τουρκία πρέπει να διαλέξει τι θα κάνει και μέχρι το 2010 ή το 2015 η «άλλη Τουρκία», που πιθανόν να υπάρξει, θα είναι χώρα ενταγμένη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να αποφασίσει η Τουρκία «με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει», πράγμα που είναι σημαντικό- ακόμα και αν δεν θα υπάρχουν τριβές, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επένδυση για την Ελλάδα, επένδυση οικονομική.
Για αυτό ακριβώς θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα επενδύσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη γνώση, ώστε να τις επιλέγουν από τις άλλες χώρες είτε αξιωματικοί είτε οποιοιδήποτε άλλοι και να εκπαιδεύονται ή να δέχονται τις δικές μας συμβουλές. Αυτό είναι οικονομική επένδυση, αγαπητοί συνάδελφοι, και έτσι πρέπει να το δούμε. Μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει χωρίς βαριές δαπάνες. Δεν θα πρέπει δηλαδή να ξοδεύουμε πολλά χρήματα, αν επενδύουμε σωστά και στρατηγικά.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό το νομοσχέδιο, όπως και το άλλο που έρχεται για να συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά από μία εβδομάδα, βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Παρ’ όλο που με ενοχλεί το ότι ήδη αυτή η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου λειτουργεί και το νομοσχέδιο ψηφίζεται τώρα, επειδή θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα, εγώ το ψηφίζω και θέλω και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να το ψηφίσουν, γιατί πρέπει μέσα σε αυτήν την Αίθουσα να συμφωνούμε σε πράγματα που είναι σημαντικά για τη χώρα μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Λάζαρος Λωτίδης έχει το λόγο.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή όλες τις παρατηρήσεις. Ήταν ενδιαφέρουσες. Με άλλες μπορεί κάποιος να συμφωνήσει, με άλλες να διαφωνήσει. Άλλες από αυτές είχαν σχέση με το νομοσχέδιο και άλλες κινούνταν οριακά εντός κι εκτός του νομοσχεδίου. Σε κάποια δε φάση είχα την αίσθηση ότι βρίσκομαι εδώ για να απαντήσω σε κάποιες ερωτήσεις ή επερωτήσεις, που το περιεχόμενό τους δεν ήταν επακριβώς προσδιορισμένο.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στο μέτρο του δυνατού, δηλώνοντας όμως εκ προοιμίου ότι δεν είμαι ο ειδικότερος όλων και ότι δεν κατέχω την απόλυτη αλήθεια, σε αντίθεση με κάποιους συναδέλφους που παρατήρησα ότι με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν και έθεσαν τα θέματα μίλησαν λες και έχουν υπηρετήσει δέκα ή και δεκαπέντε χρόνια κι έχουν κάνει σπουδές για τη δομή, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα, χθες, αύριο, στην νέα εποχή, στην παγκοσμιοποιημένη, διεθνή, «νέα τάξη πραγμάτων», όπως λέγεται.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και αν είναι τα πράγματα, αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι οι υψηλοί τόνοι ήταν έξω από το γενικότερο κλίμα, αφού πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που κινήθηκε και στην επιτροπή, αλλά και στην ολομέλεια του Τμήματος σε επίπεδα πολύ καλά και με τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν του συνόλου -του 90%-95%, όπως είπε κάποιος συνάδελφος- των κομμάτων που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Και βεβαίως όταν για ένα τέτοιο θέμα -για το οποίο υπάρχει συμφωνία όλων των κομμάτων κι όταν και οι εισηγητές κινήθηκαν σε πολύ καλό επίπεδο, υπάρχει στη συνέχεια διαφοροποίηση συναδέλφων Βουλευτών που λένε ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο, τότε ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Εν πάση περιπτώσει, όλοι μας, και εσείς και εγώ και οι πάντες κρινόμαστε και σ’ αυτήν την Αίθουσα και εκτός αυτής της Αιθούσης.
Αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία επήλθαν πολλές, μεγάλες και σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και γενικότερα, παγκόσμια. Αυτές, λοιπόν, τις αλλαγές οι οποίες έχουν συμβεί στην περίμετρο της χώρας, με τις ανατροπές και τις κατακλυσμιαίες αλλαγές οι οποίες έγιναν, δεν θα μπορούσαμε να μην τις παρακολουθήσουμε εμείς και ειδικότερα ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος. Έτσι, λοιπόν, διάφορες αλλαγές που έχουν να κάνουν με την αμυντική στρατηγική αναθεώρηση προχώρησαν και νομοθετήθηκαν, με την σύμφωνη γνώμη όλων: αλλαγή δομών διοίκησης, δυνάμεων και διακλαδικότητα, η οποία νομοθετήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στην Αίθουσα αυτή, με την σύμφωνη γνώμη σχεδόν όλων των πλευρών της Αίθουσας.
Πρέπει στο σημείο αυτό να πω ότι θεωρώ ότι είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται να παραθέσω διάφορα επιχειρήματα στρατιωτικού, κύρια τεχνοκρατικού χαρακτήρα και όχι μόνο για να πείσω για την αναγκαιότητα της διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχει νομοθετηθεί πριν από ενάμιση χρόνο. Δεν υπήρξε στο θέμα της διακλαδικότητας ούτε ένας εκ των αξιωματικών των επιτελών όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν υπήρξε ούτε ένας εκ των ειδικών σε θέματα άμυνας και στρατηγικής σ’ αυτήν τη χώρα, ο οποίος να είχε την παραμικρή αντίρρηση ή επιφύλαξη για το εάν έπρεπε να εισαχθεί η διακλαδικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως εκ τούτου, είναι κάτι που δεν χρήζει περαιτέρω στήριξης.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ )
Η διακλαδικότητα, λοιπόν, –δηλαδή ο καλύτερος, όπως είπε ο Στρατηγός, ο συνάδελφος κ. Σπυριούνης, αλλά και άλλοι μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα που είναι πολύ ειδικότεροι εμού- είναι ένας συντονισμός των τριών ξεχωριστών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μια διαλειτουργικότητα σε περίοδο ειρήνης.
Δεν είναι ένα φαινόμενο που απαντάται μόνο εν Ελλάδι, δεν είναι ένα φαινόμενο που εμείς το φέραμε, «κομίσαμε –αν θέλετε- γλαύκαν εις Αθήνας». Πέρα του ότι ήταν απαίτηση των καιρών με τις ανατροπές και τις αλλαγές που έγιναν και τις εξελίξεις και στο τεχνολογικό επίπεδο και με τους καινούριους ή και παλιούς ακόμα κινδύνους, υπάρχουν πολλοί στρατοί χωρών της Ευρώπης που το έχουν εισαγάγει.
Εμείς, λοιπόν, μετά τις αλλαγές που συνέβησαν -κύρια το 1989-1990- σταδιακά προχωρήσαμε στις αλλαγές εκείνες με όλες τις κυβερνήσεις που είχαν την εξουσία από το 1990 και μετά, προκειμένου να φθάσουμε στο απόγειο των αλλαγών που έχει να κάνει με τη διακλαδική, διαλειτουργική αντίληψη του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και στη δομή διοίκησης και στη δομή των δυνάμεων.
Για να λειτουργήσει αυτό το καινούριο σύστημα χρειάζεται μια σειρά πραγμάτων. Ο καθένας από τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων είχε μια εκπαίδευση στα θέματα του κλάδου του, παραδείγματος χάρη, οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς στα θέματα χερσαίων επιχειρήσεων, στρατηγικών επιχειρησιακών θεμάτων του Στρατού Ξηράς, οι αξιωματικοί του Ναυτικού κυρίως στα θέματα του Ναυτικού, οι αξιωματικοί της Αεροπορίας στα θέματα της Αεροπορίας.
Ως εκ τούτου υπήρχε ευθύς εξαρχής η ανάγκη –που επίσης είναι αυταπόδεικτη- να υπάρξει ένα σχολείο στη θέση των κλασικών σχολών πολέμου των τριών Όπλων, το οποίο να παρέχει διακλαδική εκπαίδευση.
Δεν είναι τόσο απλό όσο φαντάζει και φαίνεται, αγαπητοί συνάδελφοι, να προχωρήσει το πράγμα αίφνης με την εισαγωγή, με τη νομοθέτηση ή με τη συγκρότηση των διακλαδικών στρατηγείων, να λειτουργήσουν και να συνεργαστούν όλοι, όταν έχουν και διαφορετικά αντικείμενα εκπαίδευσης και διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και προσέγγισης μιας σειράς πραγμάτων.
Έτσι, λοιπόν, μέσα από τη διακλαδική σχολή πολέμου αυτό που επιχειρούμε είναι τα στελέχη να συνυπάρξουν, να συλλειτουργήσουν, να εκπαιδευτούν στα ίδια αντικείμενα, στην ίδια σχεδίαση και επιχειρησιακή αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων. Αυτό είναι που θα δώσει στο μέλλον τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα μπορούν απόλυτα να λειτουργήσουν σε πολεμικές, σε δύσκολες συνθήκες.
Βεβαίως υπήρξαν διάφορες τοποθετήσεις και ερωτήσεις περί το αν οι λόγοι που επέβαλλαν τη διακλαδικότητα και στην εκπαίδευση –πιθανόν να εννοούσαν, δεν ξέρω ακριβώς, και στη συγκρότηση, δηλαδή στη δομή διοίκησης και δυνάμεων- είναι εθνικοί λόγοι. Αυτό είναι κάτι το αυτονόητο.
Δηλώνω, λοιπόν, με όσο γίνεται πιο σαφή, απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι λόγοι που επέβαλλαν τη διακλαδικότητα στη δομή δυνάμεων και διοίκησης στη συγκεκριμένη σχολή πολέμου έχουν να κάνουν με την εθνική μας άμυνα, με τις προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με την εθνική μας στρατηγική, με την πολιτική άμυνας, όπως είπε ο κ. Καψής, με το δόγμα άμυνας που υπάρχει ως αντίληψη σε κάθε ενέργεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά τα θέματα δεν προκύπτουν ούτε από ιδέες της πολιτικής ηγεσίας ούτε από σκέψεις πιθανά κάποιων συμβούλων του άλφα ή του βήτα Υπουργού. Κύρια προέρχονται από εισηγήσεις, από μελέτες των ειδικών, των στρατιωτικών, των τεχνοκρατών που σε θέματα επιχειρησιακά κύρια είναι καλύτεροι από τον οποιοδήποτε πολιτικό. Βεβαίως μπαίνουν και οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας και προσπαθούμε να γίνει η καλύτερη δυνατή σύνθεση και των ειδικών συμβούλων. Και τελικά διαμορφώνεται το πλαίσιο αυτό που έχουμε μπροστά μας.
Ειπώθηκαν διάφορα και έγινε αναφορά σε εθνικούς-συμμαχικούς και διεθνείς λόγους. Βεβαίως υπάρχουν διεθνείς και συμμαχικές υποχρεώσεις της χώρας μας. Δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο ούτε λέγεται για πρώτη φορά. Το ξέρουν οι πάντες. Βεβαίως πρέπει και την εκπαίδευση που υφίστανται οι συμμαχικές ή άλλες δυνάμεις να τη λάβουμε και αυτήν υπόψη μας.
Όμως πρώτα, κύρια αυτό που λαμβάνουν υπόψη στην εκπαίδευση και στη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, αλλά και σε όλες τις άλλες σχολές που υπάρχουν είναι πραγματικά το εθνικό συμφέρον και το εθνικό αμυντικό δόγμα της χώρας μας.
Μέχρι τώρα, λοιπόν, λειτουργούσαν, αγαπητοί συνάδελφοι, τρεις σχολές πολέμου, για να προσπαθήσω να λύσω κάθε παρεξήγηση η οποία υπάρχει: Η Σχολή του Στρατού Ξηράς, η Ανωτέρα Σχολή Πολέμου του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Στο μεν Στρατό Ξηράς η εκπαίδευση διαρκούσε δέκα μήνες, το αντικείμενο ήταν καθαρά τεχνοκρατικό και αναφέρονταν –λέει- αποκλειστικά στη σχεδίαση των χερσαίων επιχειρήσεων και γίνονταν με εισαγωγικές εξετάσεις. Του Ναυτικού και της Αεροπορίας ήταν μικρότερης διάρκειας αυτές οι σχολές, από επτάμισι του Ναυτικού και πεντέμισι νομίζω της Αεροπορίας και η εκπαίδευση που δινόταν εκεί αναφέρονταν κύρια σε στρατηγικό επίπεδο, θέματα εθνικής άμυνας, αμυντικής διπλωματίας κλπ. Έτσι τα καθαρά επιχειρησιακά εκεί –γιατί έτσι εκτιμούσαν και αξιολογούσαν- δεν διδασκόντουσαν με τον τρόπο ίσως που θα έπρεπε. Εκεί σε αυτές τις σχολές και στο Ναυτικό και στην Αεροπορία δεν έμπαιναν με εισαγωγικές εξετάσεις. Υπήρξε βεβαίως η Διακλαδική Σχολή Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή που είπε ο κ. Αρσένης, η οποία ήταν τρίμηνη. Δεν ήταν –έτσι εκτιμήθηκε, έτσι εισηγήθηκε από τους αρμόδιους κλάδους και τα γενικά επιτελεία- επαρκής η εκπαίδευση η οποία παρείχετο εκεί και προχωρώντας η διακλαδικότητα και οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να καταργηθούν αυτές οι σχολές. Είναι σχήμα λόγου το «να καταργηθούν», γιατί υπάρχουν ως σχολές. Εκεί παρέχεται η κλαδική εκπαίδευση. Δεν ονομάζονται σχολές πολέμου….
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Λέτε ότι είναι αυτονόητο, σχήμα λόγου. Γιατί δεν το γράφετε;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ποια δεν γράφονται; Γράφονται μέσα, κύριε συνάδελφε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Γράφει ότι καταργούνται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Γράφονται, κύριε Καψή.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Θα τα πούμε. Καταργούνται και ιδρύονται κλαδικές Σχολές Διοίκησης και Επιτελών. Δεν θα μπορούσε να λέγονται και αυτές Σχολές Πολέμου. Είναι Σχολές Διοίκησης και Επιτελών. Είναι το προστάδιο…
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Νεωτέρων αξιωματικών.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Βεβαίως, νεωτέρων αξιωματικών.
Το νέο σχήμα, λοιπόν, εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις –για να μην υπάρχει παρεξήγηση γιατί άκουσα διάφορα πράγματα- είναι ότι η βασική εκπαίδευση στους Έλληνες αξιωματικούς του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού παρέχεται από τις παραγωγικές σχολές. Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που την Πέμπτη ξεκινάει η συζήτησή του στο Τμήμα για την ανωτατοποίηση. Εκεί είναι η βασική παιδεία που παρέχεται. Είναι το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι το πανεπιστήμιο. Από κει και πέρα πάμε όλα αυτά σε οιονεί μεταπτυχιακά. Δηλαδή που έχουν και χαρακτήρα μορφωτικό, εκπαίδευσης ….
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Μεταπτυχιακά, κύριε Υπουργέ.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Μεταπτυχιακά. Μπορεί να μην ονοματίζονται μεταπτυχιακά….
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Σκοτωθήκαμε να τα τελειώσουμε.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν διαφωνώ καθόλου, στρατηγέ. Και είπα το «οιονεί» γιατί ακριβώς δεν ονομάζονται μεταπτυχιακά.
Είναι λοιπόν, το πρώτο επίπεδο που παρέχεται η κλαδική εκπαίδευση στο Ναυτικό, στην Αεροπορία και στο Στρατό Ξηράς που είναι το επίπεδο Σχολών Διοίκησης και Επιτελών και που θα λειτουργεί. Στο αμέσως επόμενο επίπεδο είναι το διακλαδικό επιχειρησιακό που είναι αυτή η σχολή την οποία ιδρύουμε σήμερα, που είναι ανώτερος οιονεί μεταπτυχιακός τίτλος, που εκεί είναι κύρια επιχειρησιακά τα μαθήματα –δηλαδή στρατιωτικά και γι’ αυτό αποκλειστικά αναφέρεται στους εκπαιδευτικούς ότι αποτελούνται αποκλειστικά από αξιωματικούς- γιατί επιχειρησιακά και όχι στρατηγικά μαθήματα γίνονται στη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Και στο αμέσως επόμενο στάδιο είναι η ΣΕΘΑ, η Σχολή Εθνικής Άμυνας που είναι στο στρατηγικό επίπεδο που υπάρχει και παραμένει και που είναι πιο πάνω.
Είναι, λοιπόν, αυτά τα τρία, θα μπορούσα να πω διακριτά επίπεδα εκπαίδευσης που θα είναι ίδια πια για όλους τους αξιωματικούς. Η κλαδική παιδεία και εκπαίδευση, στην οποία έκανε αναφορά κύρια ο κ. Αρσένης αλλά και άλλοι συνάδελφοι, προφανώς παρέχεται στα ανάλογα σχολεία στο πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης, βεβαίως και κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά στη Σχολή Ευελπίδων όταν παίρνουν την ειδικότητα. Έτσι όλο αυτό το πράγμα θα λειτουργήσει για το μετασχηματισμό σταδιακά των Ενόπλων Δυνάμεων και την απόκτηση μιας αντίληψης διακλαδικής διαλειτουργικής και όχι ο ένας να έχει το ένα θέμα αποκλειστικά και ο άλλος να είναι ειδικός στο βήτα θέμα.
Υπάρχουν διάφορες παρατηρήσεις από τους συναδέλφους, τις οποίες έχω εδώ.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Μπορείτε να κάνετε μία διευκρίνιση;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Βεβαίως, κύριε Αρσένη.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Η εκπαίδευση η οποία γίνεται τώρα στις Σχολές Πολέμου, θα γίνεται στην Ανώτατη Διακλαδική ή σε αυτές τις ανώτερες σχολές που θα ιδρύσετε; Πού θα εκπαιδεύεται ο αξιωματικός του Στρατού;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Προφανώς και στις δύο.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό που σας είπα όμως είναι σημαντικό, γιατί όταν θα πάμε στα άρθρα, θα πρέπει να ξέρουμε τι ποσοστό θα μεταφερθεί στη Διακλαδική σχολή και τι θα μάθουν στις άλλες σχολές που θα ιδρυθούν. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο στρατιωτικό, είναι θέμα μεγάλης πολιτικής σημασίας, γιατί οι ανώτατοι αξιωματικοί θα είναι προφανώς αξιωματικοί που θα περάσουν από το διακλαδικό στάδιο. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Εξάλλου, υπάρχει το διάστημα από δεκαπέντε χρόνια μέχρι είκοσι δύο να υπηρετείς και μετά περνάς στη διακλαδική σχολή.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Στην τοποθέτησή μου δεν θα απαντήσω στις παρατηρήσεις που γίνονται για τα άρθρα. Μπορεί από αυτές κάποιες να είναι σωστές και να τις κάνουμε αποδεκτές. Θα τις δούμε, όμως, αύριο στην κατ΄ άρθρο συζήτηση.
Θα ήθελα να δώσω απαντήσεις σε κάποιες σκόρπιες παρατηρήσεις συναδέλφων. Σχετικά με την έδρα της πληροφορικής, για την οποία μίλησε η κ. Καλαντζάκου, για το αν υπάρχει έδρα και για το αν θα είναι πλήρως στελεχωμένη …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δηλαδή αν αυτή η οποία υπήρχε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου του Στρατού Ξηράς θα πάει στη διακλαδική.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Βεβαίως υπάρχει, είναι πλήρως στελεχωμένη και υπάρχει ο απαραίτητος εκείνος εξοπλισμός, που είναι απολύτως αναγκαίος, σύμφωνα με τις μελέτες οι οποίες υπάρχουν, προκειμένου να λειτουργήσει.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ: Ποσοτικά να μας πείτε.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Να είσθε βέβαιη, κυρία Καλαντζάκου, ότι ποσοτικά μπορεί να είναι πέντε, δέκα, είκοσι, τριάντα. Είναι τώρα αυτή ερώτηση που απευθύνετε σε μένα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Λειτουργεί η σχολή;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Για το αν λειτουργεί ή όχι η σχολή, ακούστηκαν πολλές αιτιάσεις στο σημείο αυτό, πιστεύω όλες καλοπροαίρετες.
Τι κάνουμε εμείς σήμερα; Ερχόμαστε και νομοθετούμε και μάλιστα κάποιοι είπαν μήπως λειτουργεί παράνομα. Γνωμοδοτήσαμε, εν πάση περιπτώσει, και καλό είναι να γνωμοδοτούμε σ΄ αυτήν την Αίθουσα. Θα έλεγα πολύ απλά ότι για να λειτουργήσει αυτή η διακλαδικότητα εδώ και ενάμιση χρόνο, που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, χρειάστηκε να γίνουν πολλά και σημαντικά βήματα, να υπάρξουν εκατοντάδες αποφάσεις, εκατοντάδες αλλαγές, συσκέψεις επί συσκέψεων της στρατιωτικής ηγεσίας, διαφόρων επιτελών και της πολιτικής ηγεσίας.
Ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει η σχολή το 2003-2004, δηλαδή τώρα. Βεβαίως κάποιος θα μπορούσε να πει γιατί να μην είχε ψηφιστεί ο νόμος πριν από ένα μήνα ή πριν από δύο μήνες. Δεν είναι λογικό αυτό; Είναι λογικότατη η παρατήρηση των συναδέλφων.
Η συγκεκριμένη διακλαδική σχολή ήταν μέρος ενός ευρύτερου νομοσχεδίου, το οποίο είναι εδώ και καιρό κατατεθειμένο, ήταν έτοιμο από το Υπουργείο, πλην όμως εσωτερικές ανάγκες και αλλαγές οι οποίες έγιναν, δεν επέτρεψαν να έρθει στο Τμήμα για να ψηφιστεί πιο γρήγορα και γι΄ αυτό έρχεται τώρα. Δεν αποφασίσαμε δηλαδή το καλοκαίρι ή πέρυσι το Μάιο ή τον Απρίλιο να λειτουργήσει φέτος. Αυτό ήταν γνωστό.
Αλλά υπήρχε και μια άλλη δυσκολία. Υπήρχε το μεταβατικό στάδιο, οι πολλές αλλαγές. Είναι φυσικό στην αλλαγή από μια κατάσταση σε μια άλλη να υπάρχουν στο μεταξύ διάστημα κάποιες δυσλειτουργίες ή κάποια προβλήματα στην εφαρμογή, στην εισαγωγή, αλλά και άλλης μορφής προβλήματα. Παραδείγματος χάρη, μέχρι τον Ιούνιο λειτουργούσαν οι σχολές πολέμου των τριών κλάδων και υπήρχαν μέσα σπουδαστές, υπήρχαν αξιωματικοί. Δεν μπορούσαν, λοιπόν, να καταργηθούν οι σχολές αυτές και να δώσουν το πτυχίο, το τυπικό προσόν στον αξιωματικό. Για να θεραπευτεί λοιπόν αυτή η καθυστέρηση…
Γιατί γελάτε, κύριε Καψή;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Μου επιτρέπετε;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Πείτε μου σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ, τη συζήτηση διευθύνει το Προεδρείο. Δεν μπορεί να λέτε «πείτε» στον κ. Καψή.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Καλώς. Θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.
Υπήρξε, λοιπόν, υπουργική απόφαση με την οποία συστήθηκε, συγκροτήθηκε ως μονάδα για να λειτουργήσει, για να καλυφθούν τεχνικής φύσης προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας, με θέματα διοικητικής μέριμνας και άλλα διαδικαστικά προβλήματα που υπάρχουν και έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Έτσι, λοιπόν, από χθες, όπως είπαν όλοι οι συνάδελφοι, η σχολή λειτουργεί με εξετάσεις, οι οποίες έγιναν από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία της ειδικής διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ, που είναι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και τα κριτήρια για τις επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένα.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Για Αστυνομία και Λιμενικό;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι. Η Αστυνομία και το Λιμενικό είναι κάτι το ξεχωριστό, που δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία του Υπουργείου.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Φοιτούν ήδη και λιμενικοί και αστυνομικοί;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ναι, φοιτούν ήδη και λιμενικοί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορεί, δυνητικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Αφού το γράφει το νομοσχέδιο στα άρθρα.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Υπήρχε η δυνατότητα και με τον προηγούμενο νόμο, με τις κλαδικές σχολές πολέμου και των τριών κλάδων, να φοιτήσουν στις Σχολές του Λιμενικού αξιωματικοί και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ήθελα να κάνω και μερικές άλλες παρατηρήσεις. Υπάρχουν και άλλα θέματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσω, αλλά δεν έχω περισσότερο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Θα τα πείτε στα άρθρα.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αν χρειαστεί, στη δευτερολογία, ακούγοντας και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, θα απαντήσω σε θέματα τα οποία δεν έθιξα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Για να μην έχετε απορίες, όταν αρνείστε στους συναδέλφους να γνωμοδοτούν, εσείς πώς γνωμοδοτείτε και λέτε ότι θεραπεύτηκε η αδυναμία του νόμου;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Εγώ δεν γνωμοδοτώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το προκείμενο σχέδιο νόμου είναι ένα κλασικό δείγμα του πώς ενεργεί η Κυβέρνηση Σημίτη. Είναι τυπικό δείγμα του πώς πολιτεύεται και του τι σημαίνει «εκσυγχρονισμός» τύπου Σημίτη.
Συνήθως η Κυβέρνηση τα θαλασσώνει και επιχειρεί μέσα από την εικονική πραγματικότητα να τα διορθώσει, συνεπικουρούμενη βέβαια –και αυτό είναι γνωστό- από κέντρα διαπλοκής, τα οποία της παρέχουν αφειδώλευτα τη βοήθεια για να προπαγανδίσει μιαν άλλη πραγματικότητα, από εκείνη που βιώνει ο ελληνικός λαός. Συνήθως, λοιπόν, αυτά κάνει η Κυβέρνηση Σημίτη.
Αλλά και όταν πάει να υοθετήσει ένα σωστό βήμα, σαν και αυτό που έχουμε μπροστά μας, και αυτό φροντίζει να το κάνει με τέτοιο τρόπο που, αν δεν δείξεις μια επιείκεια στο χώρο της πολιτικής και δεν αγνοήσει το πολιτικό κόστος, τελικά δεν μπορεί να περάσει.
Κύριε Υπουργέ, το βλέπετε από τους συναδέλφους σας, ότι είναι τόσο πρόχειρο αυτό το νομοσχέδιο το οποίο φέρατε, ώστε αναγκαζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία, επειδή πράγματι χρειάζεται να ιδρυθεί αυτή η Σχολή, να παραβλέψουμε τον τρόπο με τον οποίο έρχεσθε να νομοθετήσετε.
Βεβαίως, για να σας θυμίσω τη νοοτροπία την οποία υιοθετείτε, για σκεφθείτε στην Αίθουσα αυτή να ήμασταν εμείς Κυβέρνηση και να φέρναμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο κι εσείς Αντιπολίτευση. Και να είχατε το κουράγιο να υποστηρίξετε ένα νομοσχέδιο, εξαιτίας της σημασίας και της ανάγκης που έχει ένας τέτοιος θεσμός για να λειτουργήσει.
Τα λέω αυτά, κύριε Υπουργέ, γιατί, αν άλλως αποφασίσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές και είστε εσείς, ως κόμμα, σε άλλη θέση, θα πρέπει να σκεφθείτε σοβαρά αν θα μπορείτε να συνεχίσετε, ως Αντιπολίτευση, αυτά που κάνατε στο παρελθόν. Εμένα αυτά με διδάσκει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο φέρατε εδώ.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς αυτά που σας λέω δικαιώνονται. Γιατί πάτε να κάνετε ένα θετικό βήμα και το ίδιο το βήμα, εξαιτίας της προχειρότητας και του γεγονότος ότι δεν μελετάτε τα θέματα τα οποία φέρνετε, το τορπιλίζετε.
Εμείς, λοιπόν, στηρίζουμε την αρχή του σχεδίου νόμου για την ανάγκη να ιδρυθεί αυτή η Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Αλλά ας δούμε πώς το φέρατε.
Πρώτα-πρώτα, γιατί είναι ανάγκη να γίνει αυτή η Διακλαδική Σχολή Πολέμου;
Από τη στιγμή, κατά την οποία η Ελλάδα μετέχει σε ένα συγκεκριμένο διεθνές περιβάλλον από αμυντικής πλευράς, είναι υποχρεωμένη –και αυτή είναι μία επιλογή της Χώρας- πάντοτε βεβαίως με γνώμονα το συμφέρον του Ελληνικού Λαού και την άμυνα του τόπου –αυτό το τονίζω- να διαμορφώσει διακλαδική εκπαίδευση. Αυτό φάνηκε, όταν ψηφίσαμε το ν.2984/2002 μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, ο οποίος επέβαλλε πλέον να υπάρχει εκπαίδευση διακλαδική σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Έπρεπε αυτή η Σχολή να δημιουργηθεί, γιατί δεν υπήρχε. Έπρεπε να αλλάξουμε τη δομή της παλιάς σχολής με μία νέα σχολή, τη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, την οποία αυτήν τη στιγμή ερχόμαστε να νομοθετήσουμε.
Κύριοι συνάδελφοι, ακούστε τι συμβαίνει. Είχατε έναν ολόκληρο χρόνο, κύριε Υπουργέ. Μέσα σε αυτόν το χρόνο, θα μπορούσατε να είχατε φέρει αυτό το νομοσχέδιο νωρίτερα. Άλλωστε, ένα απλό νομοσχέδιο ήταν και ξέρατε ότι δεν θα είχατε βασικές διαφωνίες σε αυτήν την Αίθουσα. Αντί, λοιπόν, να το φέρετε νωρίτερα -εμείς θα δεχόμασταν ακόμα και να γίνουν δύο συνεδριάσεις, μία το πρωί και μία το απόγευμα, για να τελειώσουμε-, το φέρνετε την τελευταία στιγμή και μάλιστα με περίεργους συνειρμούς, όταν ήδη από χθες η σχολή έχει αρχίσει να λειτουργεί.
Θα με ρωτήσετε «αυτό σας νοιάζει;». Βεβαίως, γιατί όταν μιλάς για την άμυνα του τόπου, δεν μπορείς να είσαι τόσο πρόχειρος. Όταν φτιάχνεις μία τέτοια σχολή, με τέτοιες φιλοδοξίες, με τέτοιου είδους επιρροή σε ό,τι αφορά το δημόσιο συμφέρον, είναι δυνατόν πρώτα να ξεκινά και να λειτουργεί η σχολή και κατόπιν να έρχεσαι να νομοθετείς το περιεχόμενό της; Με ποια αρχή της νομιμότητα λειτουργείτε; Το ξέρετε, γιατί είσθε αρκετό καιρό Υφυπουργός. Δεν ξέρετε ότι κάθε ενέργεια, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της διοίκησης, ακόμα και διοικητικές πράξεις, που υπογράφετε για αυτήν τη σχολή, επιβάλλεται να έχουν νομοθετικό έρεισμα;
Στη συνέχεια απευθύνεσθε με αυτήν την αλαζονεία, με αυτήν την έπαρση και λέτε στους συναδέλφους σας «γνωμοδοτήσατε ότι είναι παράνομη». Ναι, κύριε Υπουργέ. Χρησιμοποιώ και την άλλη ιδιότητα, την οποία έχω, και σας λέω ότι αυτό που κάνετε είναι παράνομο με βάση την αρχή της νομιμότητας. Από χθες λειτουργεί μη νομίμως η σχολή και το ανεχόμαστε, γιατί είναι ανάγκη να το ανεχθούμε για το συμφέρον του Τόπου. Αλλά όχι, τέλος πάντων, τα δικά σας λάθη και τη δική σας προχειρότητα να την φορτώνετε στη Βουλή των Ελλήνων, σε όλους τους συναδέλφους όλων των πτερύγων!
Κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, εγώ θα σας παρακαλούσα να καταλάβετε το εξής, για ν’ αντιληφθείτε τι θα πει προχειρότητα αυτού του νομοσχεδίου: Κύριε Υπουργέ, λέτε στο άρθρο 4 κάτι περίεργο. Με το άρθρο 4 παρέχετε μία εξουσιοδότηση που λέει ότι θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, ύστερα από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε. Το οποίο διάταγμα θα κυρώνει τον Οργανισμό της σχολής. Ο οργανισμός της Σχολής θα έχει τα εξής αντικείμενα: Θα καθορίζει την οργάνωσή της, τη διδακτέα ύλη, αυτούς που φοιτούν και το προσωπικό που διδάσκει. Αυτό θα καθορίζει το διάταγμα που θα βγει εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, ύστερα από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε..
Κύριε Υπουργέ, ερωτώ το εξής: Εσείς που μιλάτε και λέτε πως γνωμοδοτεί η Βουλή, ότι είναι μη νόμιμη η λειτουργία της Σχολής.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν είπα «πως γνωμοδοτεί η Βουλή». Να ακριβολογείτε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού με διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί εντός δύο μηνών –ας εκδοθεί εντός τριών, τεσσάρων μηνών ή όσων θέλετε- αλλά μετά από εισήγηση του Σ.Α.Γ.Ε. θα ακυρωθεί ο Οργανισμός που θα ορίζει όλα τα αντικείμενα, εγώ σας ρωτώ: Πότε θα γίνει αυτός ο Οργανισμός, πότε θα κυρωθεί με διάταγμα και τι θα γίνει στο μεταξύ χρονικό διάστημα, αφού αυτό το διάταγμα θα καθορίζει την ύλη, την οργάνωση, το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές. Με τι είδους νομική κάλυψη θα λειτουργείτε μέχρι τότε; Μπορείτε να μου πείτε; Εγώ την θέλω αυτήν την απάντηση.
Για να καταλάβετε τι προχειρότητα είναι αυτή, σας λέω ότι παραπέμπετε σε ένα διάταγμα, που θα βγει δεν ξέρω πόσους μήνες μετά και εν τω μεταξύ η σχολή θα λειτουργεί. Να σας προβλέψω τι θα γίνει; Στο εξάμηνο θα λειτουργεί η σχολή στον αέρα και θα μας φέρετε εδώ διατάξεις αναδρομικά και για τα ποσά που θα καταβληθούν για τη φοίτηση, για τις αμοιβές των εκπαιδευτών, για να τα καλύψουμε. Αυτό λέγεται από την πλευρά σας σοβαρότητα σε ό,τι αφορά τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως είναι τα θέματα της αμυντικής πολιτικής.
Κύριε Υπουργέ, σας λέω ότι «εξ όνυχος τον λέοντα τον αναγνωρίζει κανείς». Αν σε αυτό το θέμα δεν μπορέσετε να ετοιμαστείτε, για σκεφθείτε τι θα κάνετε σε σοβαρότερα θέματα!
Λυπούμαι, αλλά πρέπει να το πω. Δίνει απάντηση –ακόμα και αυτό το απλό νομοσχέδιο που εμείς το στηρίζουμε- στον αλαζόνα Πρωθυπουργό σας ο οποίος μας έλεγε προχθές–τον ακούσατε, κύριοι συνάδελφοι- ότι είναι κρίσιμη η επόμενη τετραετία και για τα εθνικά θέματα, γιατί πρέπει να κριθεί ποιος θα υπερασπισθεί τα εθνικά δίκαια της χώρας. Παραδείγματος χάριν, την εθνική άμυνα. «Εμείς» –λέει- «είμαστε ικανοί. Τους άλλους θα τους εμπιστευθείτε»; Ε, ποιον να εμπιστευθούμε; Να εμπιστευτούμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ευθύνεται για την τραγωδία της νύχτας των Ιμίων και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο; Να εμπιστευθούμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μέσα από τον τρόπο της μη εγκατάστασης των S 300 έχει υπονομεύσει την ίδια τη δυναμικότητα του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου; Να εμπιστευθούμε τον Πρωθυπουργό, επί των ημερών του οποίου, η χώρα πλήρωσε το φιάσκο της υπόθεσης Οτσαλάν; Να εμπιστευθούμε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ευθύνεται για τη Διακήρυξη Αρχών της Μαδρίτης που, ευτυχώς, δεν έχει πλήρη νομική ισχύ; Γιατί κατά τ’ άλλα θα είχε τορπιλίσει τον σκληρό πυρήνα της Συνθήκης της Λοζάνης; Να εμπιστευθούμε τον Πρωθυπουργό, οι Υπουργοί του οποίου θέλουν να δημιουργήσουν διακλαδική σχολή πολέμου, τη φέρνουν να τη ψηφίσουμε και το διάταγμα που θα την οργανώσει θα βγει στο μέλλον και η σχολή λειτουργεί; Είσθε σοβαροί, κύριε Υπουργέ; Με αυτήν τη νοοτροπία και με αυτού του είδους τα δείγματα γραφής διεκδικείτε την αξιοπιστία απέναντι στον Ελληνικό Λαό για τον τρόπο με τον οποίο υπεύθυνα θα χειριστείτε ενδεχομένως -ή του ζητάτε να χειριστείτε- για την επόμενη τετραετία τις τύχες αυτού του τόπου;
Αυτή είναι η νοοτροπία σας και γι’ αυτό σας είπα, ότι αυτό είναι ένα μικρό δείγμα γραφής, αλλά δείχνει ποίοι είσθε. Και τα σωστά πράγματα ακόμα δεν μπορείτε να τα κάνετε. Υπήρχε η βοήθεια γενικότερα της Αντιπολίτευσης εδώ μέσα σε πολλά άλλα πράγματα, για να μη γυρίσω πίσω και θυμηθώ σε πόσα άλλα πράγματα χρειάστηκε εμείς να βάλουμε πλάτη για το συμφέρον του τόπου, ώστε να μπορέσουν να περάσουν εδώ μέσα. Να τα θυμάστε, λοιπόν, αυτά.
Πέραν τούτου, θέλω να πω και κάτι άλλο, για να ολοκληρώσω. Αυτό το νομοσχέδιο θα μας δώσει την ευκαιρία και στα άρθρα, να πούμε -δεν αφορά το νομοσχέδιο, αλλά έχει τη σημασία του- τα εξής. Φέρνετε ήσσονος σημασίας θέματα, αλλά ξεχνάτε το μείζον. Ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζεται μια γενικότερη αναδιάρθρωση, την οποία δεν κάνατε. Στα θέματα παραδείγματος χάριν της διαφάνειας, όχι απλώς δεν έχετε κάνει τίποτα, αλλά η διαπλοκή αποτελεί ένα τέλμα το οποίο μυρίζει. Το τέλμα της διαπλοκής στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, έχει αυτήν τη στιγμή γίνει πραγματικά μία εστία μόλυνσης και για το δημόσιο χρήμα και για την ποιότητα της δημοκρατίας. Και ύστερα; Όλο το υπόλοιπο καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού, το ξεχάσατε, κύριε Υπουργέ; Ξεχάσατε δεσμεύσεις; Έχουμε συζητήσει σε αυτήν την Αίθουσα για το θέμα το μισθολογικό. Έχουμε πει ότι πρέπει να φθάσει σταδιακά 770 ευρώ ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού με όλες τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει και για τους άλλους βαθμούς και για τους άλλους κλάδους των Σωμάτων Ασφαλείας.
Έχουμε πει ότι δεν μπορεί να ζήσει σήμερα την κατάσταση αυτή ο κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων με συνταξιούχους τριών ταχυτήτων και να μην εφαρμόζετε ακόμα και αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δοθούν ορισμένα χρήματα που τα δικαιούνται. Τι θα γίνει, λοιπόν, με το θέμα το μισθολογικό; Τι θα γίνει με το θέμα το συνταξιοδοτικό; Τι θα γίνει με το θέμα του μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο το Δημόσιο, όπως είναι γνωστό πρέπει να το επιδοτήσει, γιατί τα εισπράττει ούτως ή άλλως; Την υπεξαίρεση που κάνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την βλέπουμε και εδώ. Τι θα γίνει με το θέμα του ΝΙ.Μ.Τ.Σ., το οποίο πάει να χάσει την ουσία του και πρέπει να ξαναγυρίσει στο αρχικό του καθεστώς; Τι θα γίνει με τον ΑΟΟΑ; Μην νομίζετε ότι ξεχνάμε το γεγονός ότι έρχεσθε αυτήν τη στιγμή και στρατόπεδα τα οποία περισσεύουν, τα δίνετε από εδώ και από εκεί , αλλά ο ΑΟΟΑ πρέπει να τ’ αγοράσει. Δεν σκέφτεστε ότι πρέπει με το ίδιο καθεστώς που δίνετε σε άλλες κατηγορίες νομικών προσώπων, να το παίρνει και ο ΑΟΟΑ; Γιατί ο ΑΟΟΑ έχει ως αποστολή ακριβώς τη στεγαστική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά τα ξεχάσατε;
Σας λέμε, ότι αυτό το νομοσχέδιο, είναι ένα ελάχιστο βήμα που πάτε να κάνετε, αφήνοντας πολλά άλλα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αφορούν τη διαφάνεια και το προσωπικό. Και αυτό το κάνετε τόσο στρεβλά που κανονικά θα έπρεπε κανείς να σας πει ότι είναι ντροπή να καλείτε τη Βουλή των Ελλήνων, απλώς και μόνο να νομιμοποιήσει καταστάσεις, τις οποίες ήδη έχετε διαμορφώσει και για τις οποίες έρχεσθε να μας πείτε και από πάνω ότι δεν πρέπει να τις κριτικάρουμε καθόλου. Γιατί αυτό μας ζητήσατε περίπου. Κανονικά, για σας, θα έπρεπε να σας πούμε, «ωσαννά» , «καλά κάνατε και το φέρατε έτσι». Αλλά όχι, κύριε Υπουργέ, θα το ψηφίσουμε μεν, γιατί έτσι πρέπει να γίνει για το συμφέρον του τόπου, αλλά να πως αποδεικνύεται, ότι δεν είστε ικανοί να κάνετε ούτε ένα σωστό βήμα, ακόμα και όταν είναι το πιο απλό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Αλαμπάνος έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ: Εγώ πίστευα ότι ύστερα από τις διευκρινίσεις που έδωσε ο κύριος Υφυπουργός να είχαμε μια διαφορετική τοποθέτηση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, φοβάμαι όμως ότι περιορίστηκε –μια και δεν υπήρχε ουσιαστική διαφορά- στις ερωτήσεις και επερωτήσεις. Μετετράπη δηλαδή η συζήτηση σε συζήτηση διαδικαστική…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το διάταγμα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ: Εγώ νομίζω και θεωρώ ότι αυτά είναι έτοιμα και θα περίμενα εδώ να έχουμε ξεφύγει από την αγωνία που έχει η Νέα Δημοκρατία, να ξεφύγουμε από τους λόγους ανασφάλειας ή και παραζάλης των τελευταίων ημερών. Θα περίμενα να μην έχουμε λόγους αντιπολιτευτικούς για την Αντιπολίτευση, αλλά μια προσπάθεια διόρθωσης του νομοσχεδίου, μια προσπάθεια βελτίωσης, καλυτέρευσης αυτού του νομοσχεδίου, μια προσπάθεια να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι Ένοπλες Δυνάμεις, μια και η προσαρμογή αυτή κατατείνει και κατευθύνεται στο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να γίνουν αποτελεσματικότερες. Είδαμε εδώ όμως να αναφέρεται το θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης και φυσικά, κύριε Παυλόπουλε, δεν πρόκειται ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε το ΠΑΣΟΚ να εξαρτάται από το τι θα πείτε εσείς εδώ. Θα εξαρτηθεί από αυτό που λέει ο λαός και λαός θα ξαναπεί πάλι ΠΑΣΟΚ, όπως είπε το 1993 και το 1996 και το 2000.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υποκαταστήσατε το λαό; Πώς είστε τόσο βέβαιος, κύριε συνάδελφε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ: Εδώ είμαστε, το βλέπω από την ταραχή που έχετε υποστεί τον τελευταίο καιρό, όπου σας έχει πιάσει μια παραζάλη. Μην έχετε στενή καρδιά.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παραζάλη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ: Χαίρομαι όμως που δεν βρήκατε επί της ουσίας διαφορές και είπατε ότι πράγματι είναι αναγκαία αυτή η ρύθμιση, αυτή η τροποποίηση των προηγούμενων νόμων και του ν. 2984 που τροποποίησε τον ν. 2092 και ο οποίος αφορούσε πράγματι την οργάνωση και τη λειτουργία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γύρω από τη διακλαδικότητα. Είναι μια αναγκαιότητα η οποία θα έλεγα ότι είναι αποδεδειγμένη γιατί πριν από λίγο καιρό διαπιστώσαμε και εμείς και οι διάφοροι αναλυτές ότι η διακλαδική εκπαίδευση –θα έλεγα- ή η διακλαδικότητα είναι ένα γεγονός που επιβάλει η εξέλιξη των νέων αντιλήψεων για την άμυνα, αλλά και η αμυντική τεχνολογία, όπως το παρακολουθήσαμε και το είδαμε στους πολέμους και στις επιχειρήσεις που έγιναν και δίπλα μας και στο Ιράκ.
Εν πάση περιπτώσει, με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα πιστεύουμε ότι λύνουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του συντονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και πιστεύω ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά κυριότερα με τη λειτουργία της σχολής δημιουργούμε ένα πνεύμα διακλαδικού συντονισμού και θεωρώ ότι είναι σωστή η συνέχιση των άλλων πρωτοβουλιών που πήραμε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά και από παλαιότερα, από το 1995.
Έτσι λοιπόν πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί γιατί εισάγονται νέα πράγματα προς την κατεύθυνση των νέων εξελίξεων, που αυτή η διακλαδική σχολή θα λειτουργήσει και ως επιστημονικός και ως επιτελικός φορέας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη στις σημερινές συνθήκες, υψηλού επιπέδου γνώση, τεκμηρίωση και έρευνα στρατηγικών ερευνών. Θα έχουν δηλαδή ένα επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών που είναι τόσο πολύ αναγκαίο για όλους τους αξιωματικούς και των τριών κλάδων. Θα είναι μια επένδυση όπως είπε και ο κύριος Αντιπρόεδρος, που θα είναι προς ωφέλεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και του εθνικού συμφέροντος.
Εισηγούμαι και εγώ, κύριε Πρόεδρε, να γίνει δεκτό και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε, κύριε Αλαμπάνο.
Η κ. Κανέλλη έχει το λόγο.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Υπουργέ, εδώ συζητάμε επί της αρχής ενός νομοσχεδίου και είναι γεγονός ότι έχει εκτραπεί η συζήτηση. Συζητάμε για τα άρθρα, συζητάμε για πράγματα εκτός νομοσχεδίου.
Μένοντας επί της αρχής, η αρχή του νομοσχεδίου εκφράζεται στο άρθρο 1 και το λέω αυτό για να εξηγήσω γιατί θα επικαλεσθώ το άρθρο 1 το οποίο είναι όλη η φιλοσοφία, η αρχή του νομοσχεδίου, όπως αυτό αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεση.
Λέτε, λοιπόν, εδώ κάτι. Είναι ρητορικό το ερώτημα και θέλω να μου απαντήσετε. Λέτε: «Θα λειτουργεί αυτή η σχολή με σκοπό την προαγωγή της ικανότητάς τους στη σχεδίαση, διεύθυνση, διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την κατάρτισή τους για τη στελέχωση εθνικών και συμμαχικών διακλαδικών στρατηγείων στο εσωτερικό και εξωτερικό και λοιπών συμμαχικών θέσεών τους και θα τους καταστήσει ικανούς».
Αν, λοιπόν, όπως είπατε, είναι αυτονόητο ότι όλη αυτή η σχολή συμπτύσσεται και φτιάχνεται με τις αναγνωρισμένες αναγκαιότητες, για να εξυπηρετήσει εθνικά συμφέροντα και με βάση τις αλλαγές που έχει υποστεί ο αμυντικός μας σχεδιασμός, θα σας ρωτήσω κάτι: Η Κυβέρνηση, η πολιτεία και οι συντάξαντες αυτό το νομοσχέδιο συμμερίζονται το δόγμα του προληπτικού πολέμου; Αν δεν μας απαντήσετε, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη διοίκηση στρατηγείων στο εξωτερικό, διότι αλλιώς θα πρέπει να πούμε ότι εθνικό συμφέρον είναι να σηκωθούμε να φύγουμε και να πάμε στην Καταχάρ ή να πάμε στη Βασόρα, ότι είναι εθνικό, αμυντικό, υποχρεωτικά σημαντικό ζήτημα το να πάμε να χωρίσουμε τους «χ» Κούρδους από τους «ψ» Κούρδους στο υπό ίδρυση κουρδικό κράτος. Μη μου πείτε ότι είναι απαραίτητη αυτού του είδους η διακλαδικότητα. Γι’ αυτό εμείς σας μιλούσαμε, για να μας διευκρινίσετε το είδος της διακλαδικότητας.
Για παράδειγμα, για να υπηρετήσει κάποιος σε μία νατοϊκή στρατηγική βάση, κατά πάσα πιθανότητα έχει περάσει από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου του ΝΑΤΟ. Εδώ, λοιπόν, δε φτιάχνουμε διακλαδικούς τους οποίους προτείνει η χώρα σε διάφορες ανώτατες σχολές του ΝΑΤΟ. Το ότι χρειάζεται διακλαδικότητα για να διοικήσει στρατηγείο του ΝΑΤΟ; Όχι. Για να πάει πού; Έχουν ακουστεί αυτά και από εκπροσώπους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Να πάει να αναλάβει, όπως οι Τούρκοι ενδεχομένως, τη διοίκηση των στρατευμάτων που την παρέλαβαν από τους Άγγλους στο Αφγανιστάν.
Θέλετε να μας πείτε ότι μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι η καινούργια γενιά των αξιωματικών πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα ικανή να διεξάγει επιχειρήσεις προληπτικού πολέμου;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι βέβαια.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δηλαδή, η χώρα μας αναλαμβάνει το ρίσκο να φτιάξει διακλαδική σχολή η οποία θα παράξει αξιωματικούς που θα σέβονται το επιβληθέν άνωθεν και έξωθεν για άλλους λόγους δόγμα του προληπτικού πολέμου; Αλλιώς δεν μπορείτε να μας το εξηγήσετε.
Σας ρώτησα επισταμένα το είδος των μαθημάτων και στα Πρακτικά είδα ότι το δεκάλεπτο που έφυγα είπατε πως η σχολή θα οργανωθεί με έδρες, ότι θα γίνονται εξετάσεις, ότι θα είναι κρυμμένο το όνομα των αξιωματικών για να υπάρχει διαφάνεια, ότι σ’ αυτήν τη σχολή θα φοιτούν και από τα Σώματα Ασφαλείας.
Τι είδους επιχειρήσεις θα αναλάβουν; Τη διακλαδικότητα του να συνεργάζεται το Ναυτικό με την Αεροπορία στις σύγχρονες μορφές και ο Στρατός με τα τανκς σε περίπτωση που η χώρα υποστεί επίθεση, την κατανοούμε. Η διακλαδικότητα αυτή, εκπαιδευτικά, γεωπολιτικά και ουσιαστικά, θα εξυπηρετεί ενδεχομένως την παρουσία Ελλήνων αξιωματικών στην ακτή του Ελεφαντοστού; Αυτό γιατί να είναι άμυνα της χώρας;
Αυτό είναι που δεν κατανοεί κανείς. Τώρα, το αν λειτούργησε ή δε λειτούργησε, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας έχουν έλθει πάρα πολλές φορές συμφωνίες προς κύρωση μετά από πέντε χρόνια, όταν έχουν λήξει στην πραγματικότητα. Ξέρουμε ότι έτσι είναι.
Θα κάνω μία τελευταία παρατήρηση και απευθύνομαι κυρίως προς το Προεδρείο. Με ημερομηνία τρεις του μηνός καταθέτετε τροπολογία και μας τη δίνετε σήμερα. Δε μας τη δώσατε στην επιτροπή.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Οι υπηρεσίες…
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Παρ’ ότι είναι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην πραγματικότητα είναι άσχετη. Πέρα από τα προεδρικά διατάγματα, μας φέρνετε τροπολογίες την τελευταία στιγμή. Κύριε Π ρόεδρε, αυτή η τροπολογία είναι άσχετη με τη σχολή, απλώς είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κυρία Κανέλλη, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αύριο θα έχουμε χρόνο στη συζήτηση επί των άρθρων να το συζητήσουμε αυτό, διότι οι βασικές κεντρικές επιλογές διαχέονται στα άρθρα και η ανησυχία είναι για τον τόπο, δεν είναι για τον τύπο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η κ. Καλαντζάκου έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ: Νομίζω ότι έχει φανεί πάρα πολύ καθαρά ότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση του Τμήματος για τις λεπτομέρειες που θα μας καθησύχαζαν ή που θα μας δημιουργούσαν την εντύπωση ότι συμμετέχουμε στην ουσία στη συγγραφή αυτού του νομοσχεδίου.
Εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, μερικές φορές προσπαθώντας να εισηγηθώ αυτό το νομοσχέδιο και στην επιτροπή και σήμερα ένιωθα σαν τον Σέρλοκ Χόλμς ότι, δηλαδή, πρέπει να κάνω μια έρευνα σε βάθος για να πάρω πληροφορίες για να μπορώ να έλθω εδώ, να ρωτήσω εσάς για να μου απαντήσετε και γενικά. Δεν φθάνει, δηλαδή, που έχω γίνει αντικατάσκοπος σε εισαγωγικά, αλλά έρχεσθε τώρα να απαντήσετε σε έναν άνθρωπο που ξέρετε ότι τα ψάχνει πριν τα πει. Και όταν αναφέρομαι στο θέμα της πληροφορικής δεν είναι τυχαίο.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Είσθε κακώς πληροφορημένη.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να απαντάτε γενικά και να λέτε ότι υπάρχουν αρκετοί υπολογιστές για τους φοιτητές που είναι εκεί, όταν γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπολογιστές και απ’ ό,τι φαίνεται το κονδύλι θα πάει την επόμενη χρονιά για την αγορά τους.
Θα μου πείτε βέβαια γιατί τέτοια μανία για το αν υπάρχει υπολογιστής ή όχι. Εν πάση περιπτώσει εμείς προσπαθούμε να εκσυγχρονιστούμε. Προσπαθούμε να μπούμε στις νέες τεχνολογίες. Έχετε κάποιες απαιτήσεις απ’ αυτούς τους σπουδαστές αξιωματικούς που φοιτούν εκεί όχι μόνο για τις έρευνες, όχι μόνο για τις παρουσιάσεις κλπ. Οι νέες τεχνολογίες και η στοιχειώδης ξένη γλώσσα που στις συμμαχίες τις οποίες ανήκουμε είναι τα αγγλικά, δυστυχώς ή ευτυχώς είναι τα βασικά εργαλεία για να μπορείς μετά να εμβαθύνεις και να εξειδικευθείς στα αντικείμενα.
Για να συμπληρώσω τον κ. Παυλόπουλο θα πω το εξής: Αποκλείεται να μην υπάρχει ήδη σχέδιο λειτουργίας του οργανισμού που έχει συσταθεί και τις σχολές. Είμαι σίγουρη ότι υπάρχει και απλώς δεν είναι ανακοινώσιμο.
Επίσης, έχω μερικά ακόμη ερωτηματικά τα οποία θα τα αναφέρω αύριο και τα οποία έχουν να κάνουν με τις απορίες που έχω αν υπάρχουν αξιωματικοί εκπαιδευτές εκεί, που δεν έχουν τελειώσει τη Σχολή Πολέμου. Θέλω να μάθω κάποιες λεπτομέρειες. Θα επιφυλαχθώ βέβαια να μιλήσω στα άρθρα, αλλά θα ήθελα να σας πω ότι όταν ρωτάμε κάτι να μη έρχεσθε πίσω με μία γενική πρόταση, εκτός αν έχετε κάποιο λόγο να μην μας ενημερώσετε κατάλληλα.
Τέλος, θα ήθελα να παρατηρήσω κάτι για τις κλαδικές σχολές διοίκησης και επιτελών. Πολύς λόγος έγινε και απ’ ότι καταλάβατε κανείς δεν είχε αντιληφθεί αν πράγματι αυτές οι κλαδικές σχολές διοίκησης και επιτελών θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις παλιές σχολές πολέμου που υπήρχαν σε κάθε Σώμα. Γι’ αυτό θα θέλαμε αύριο να μας πείτε μερικές λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα πόσους μήνες θα λειτουργήσουν κλπ.
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι έχει ακουστεί και έχει εμπεδωθεί απ’ όλους ότι πάντα υπάρχει τρόπος να φέρνεις τα πράγματα έγκαιρα. Αλλά θα ήθελα να μας δώσετε μερικές λεπτομερείς εξηγήσεις, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι εδώ που έχουν διοικήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να μη γνωρίζουν ακριβώς πώς γίνεται αυτή η αλλαγή. Και όλα αυτά γίνονται γιατί δεν έχετε φροντίσει να ενημερώσετε το Τμήμα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Παπαδέλλης έχει το λόγο.
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, όταν πριν από λίγη ώρα εισηγούμενος το νομοσχέδιο μου δόθηκε ο λόγος, ομολογώ ότι με τρόμο είδα στον πίνακα ότι είχα δικαίωμα να μιλήσω δεκαπέντε λεπτά και τούτο διότι είχα να εισηγηθώ ένα νομοσχέδιο, πολύ περιορισμένο κατά την εκτίμησή μου και άρα δεν επρόκειτο να καλύψω παρά λίγα λεπτά, όπως άλλωστε έπραξα.
Μίλησα, λοιπόν, σύντομα και πολύ λίγο διότι θεωρούσα και εξακολουθώ να θεωρώ ότι αυτό το σχέδιο νόμου έχει κατά βάση οργανωτικό χαρακτήρα και ελάχιστα λειτουργικό. Δεν μπόρεσα, λοιπόν, να καταλάβω όλη αυτή τη φιλολογία που αναπτύχθηκε από την πλευρά πολλών συναδέλφων κυρίως της Αντιπολίτευσης, πού ακριβώς στόχευε.
Στη δεκαετή υπηρεσία μου ως Βουλευτή στο Κοινοβούλιο αλλά και στη μακρά επιστημονική σταδιοδρομία μου ως πανεπιστημιακός στο νοσοκομείο, έμαθα ένα πράγμα, ότι θα πρέπει να μιλάς λίγο και ουσιαστικά για να γίνεσαι και κατανοητός και να μην είσαι κουραστικός. Και αυτό προσπαθώ να το εφαρμόζω.
Και εμένα, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, με ενοχλεί το γεγονός, ως αρχή κοινοβουλευτική, ότι έρχεται ένα σχέδιο νόμου να ψηφισθεί ενώ σχεδόν το σύνολο των διατάξεών του ήδη εφαρμόζονται. Φυσικά και με ενοχλεί. Αλλά απ’ αυτό το σημείο μέχρι του να χρησιμοποιούμε το επιχείρημα αυτό για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους προκειμένου να δημιουργούμε αίσθηση και εντύπωση και μάλιστα για ένα θέμα που δεν έχει τόσο μεγάλη ουσιαστική σημασία, ομολογώ ότι εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι.
Χαίρομαι που ο αγαπητός φίλος ο κ. Παυλόπουλος είναι εδώ, διότι έχω να κάνω την εξής παρατήρηση γι’ αυτόν. Πήρατε το λόγο ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και στην αρχή της ομιλίας σας είπατε ότι έχετε να αποδείξετε με πολλά επιχειρήματα ότι αυτό το σχέδιο και η εν γένει πολιτική της Κυβέρνησης του κ. Σημίτη είναι πρόχειρη, απαράδεκτη κλπ. Σας παρακολούθησα με πολύ προσοχή. Επί δέκα λεπτά μιλούσατε για να αποδείξετε την προχειρότητα του νομοσχεδίου επικεντρώνοντας την ομιλία σας στο ότι προβλέπει να εφαρμοστούν διατάξεις οι οποίες ήδη εφαρμόζονται. Τα υπόλοιπα λεπτά της ομιλίας σας ήταν άσχετα με το νομοσχέδιο. Αυτό σημαίνει –εκτιμώ εγώ- ότι αντιπολιτευτικοί και μόνο λόγοι επέβαλαν αυτού του είδους την αντιπαράθεση, όχι μόνο από σας, αλλά και γενικά από τους περισσότερους ομιλητές της Αντιπολιτεύσεως.
Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν, θέλω επίσης να επισημάνω ότι έμαθα στα χρόνια μου ως Βουλευτής και ως γιατρός να αναφέρομαι μόνο στο αντικείμενο συζήτησης, θετικά ή αρνητικά και να μην απεραντολογώ. Και αυτή παραμένει η αρχή, την οποία θέλω να ακολουθώ.
Θέλω ακόμη να σας κάνω μία ερώτηση, διότι ασφαλώς ως καθηγητής Πανεπιστημίου έχετε μεγάλη εμπειρία. Ακούστηκε από πολλούς -θαρρώ και από εσάς, μπορεί να κάνω λάθος, από άλλους όμως σίγουρα- αν είναι δυνατόν το αναλυτικό πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου να μην έρθει στη Βουλή για να εγκριθεί!
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα εγώ, τέτοιο πράγμα;
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ: Ίσως όχι εσείς. Το παίρνω πίσω. Το άκουσα όμως από πολλούς άλλους.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καψής το είπε.
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ: Και ο κ. Καψής το είπε και ο κ. Αρσένης και πολλοί άλλοι.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι όμως από τη Νέα Δημοκρατία.
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ: Και από τη Νέα Δημοκρατία ακούστηκε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όμως από εμένα.
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ: Είπα όχι από εσάς. Το παίρνω πίσω.
Όμως ερωτώ, κύριε Παυλόπουλε; Υπάρχει καμιά σχολή των ΑΕΙ που φέρνει εδώ στη Βουλή για να ψηφισθεί το αναλυτικό της πρόγραμμα;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στον κ. Καψή να το πείτε αυτό.
ΦΡΑΓΚΛΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗΣ: Δεν το είπατε εσείς, επαναλαμβάνω. Το παίρνω πίσω σε ό,τι σας αφορά, αλλά σας ερωτώ σαν καθηγητή να μου πείτε: Έρχεται ποτέ εδώ στη Βουλή να συζητηθεί το αναλυτικό πρόγραμμα μιας σχολής ενός ΑΕΙ; Γιατί, λοιπόν, να έρθει εδώ για συζήτηση το αναλυτικό πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου που είναι πανεπιστημιακού, μάλιστα μεταπτυχιακού επιπέδου; Αυτό δεν το αντιλαμβάνομαι. Εντάξει ο έλεγχος, αλλά όλα έχουν ένα όριο. Δεν μπορεί η Βουλή να νομοθετεί για το αναλυτικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ή δεν ξέρω ποιανού άλλου πανεπιστημίου. Για όνομα του Θεού!
Και για να μην καταχρώμαι την ανοχή του Προεδρείου, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι η προσπάθεια από όποια πλευρά και αν καταβάλλεται δεν είναι ορθή, εννοώ να αναζητείται αφορμή, συχνά άσχετη ή ελάχιστα σχετική με την όποια νομοθετική πρωτοβουλία και με μηδαμινή σχεδόν αναφορά στο υπό συζήτηση θέμα, να καταφεύγουμε σε γενικεύσεις οι οποίες εκφράζουν τη γενική πολιτική του κόμματος στο οποίο ανήκουμε. Δεν θέλω να κάνω το δάσκαλο και δεν μου αρέσει αλλά είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτήν την παρατήρηση και να κλείσω με την επισήμανση ότι εγώ θεωρώ ότι αφού συμφωνούμε επί της ουσίας ότι αυτή η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου χρειάζεται και είναι αναγκαία, να ομονοήσουμε επιτέλους όλοι μας και να πούμε ότι, ναι, την ψηφίζουμε και την επικροτούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ζήτησε το λόγο για δύο λεπτά ο κ. Σπυριούνης. Στη συνέχεια θα δώσω για δύο λεπτά το λόγο και σε σας, κύριε Παυλόπουλε, και θα κλείσουμε με τον κύριο Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Σπυριούνη, έχετε το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αλίμονο μία σχολή τέτοιας διάστασης αλλά και το ελάχιστο στρατιωτικό σχολείο να μην παράγει προϊόντα προσανατολισμένα στην αμυντική μας πολιτική και να μην υπηρετεί την άμυνα και στην ασφάλεια της χώρας. Αλίμονο. Επομένως, ούτε ΝΑΤΟ ούτε παρα-ΝΑΤΟ. Χρειάζεται για την αμυντική ασφάλεια της πατρίδας το σχολείο.
Δεύτερον, είμαι σίγουρος ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν φτιάξει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια για να λειτουργήσει το σχολείο. Και σε εμένα δεν είναι ευχάριστο ότι έρχεται η θεσμική κάλυψη μετά από τη συνολική οργανωτική δραστηριότητα. Δεν είναι ευχάριστο, κύριε Υπουργέ, και να το πούμε εδώ. Θα προτιμούσαμε αυτό το νομοσχέδιο να το έχουμε κουβεντιάσει πριν ένα μήνα.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Προφανώς. Και δεν έχω κανένα φόβο να το πω και να επιχειρηματολογήσω πάνω σ’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Καλώς, κύριε Υπουργέ, θα τα πείτε όταν πάρετε το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Είμαι σίγουρος ότι από τη δομή, τη διάρθρωση των εδρών, τα διδασκόμενα αντικείμενα, τη συντελούμενη μέσα στη σχολή επιμόρφωση, τους αντικειμενικούς σκοπούς, τις διαδικασίες αξιολόγησης σπουδαστών, κλπ. τα πάντα θα πρέπει να καθορίζονται στον οργανισμό, θα πρέπει να καθορίζονται στο αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το έχει κάνει.
Να μας πει ο κύριος Υπουργός ένα τρίτο πολύ σημαντικό στοιχείο. Και εδώ θα σας στενοχωρήσω λίγο, κύριε Υπουργέ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, κύριε Πρόεδρε, έχουν ανάγκη από υλική και από ηθική κυρίως στήριξη. Ακούτε την ερώτησή μου. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε κυβερνήτης το 1981 δεν θυμάμαι ακριβώς να σας πω, σε ελάχιστο χρόνο πήγε στο Δ΄ Σώμα Στρατού να ενημερωθεί για την άμυνα της Θράκης.
Ερωτώ, κύριε Πρόεδρε: Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης έχει πάει οκτώ χρόνια που κυβερνά την πατρίδα ποτέ σε ένα στρατηγείο να ενημερωθεί; Είναι αυτό ηθική στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων; Έφαγε ένα βράδυ με τους αρχηγούς των κλάδων να τιμήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις; Όχι λόγια λοιπόν. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάνω από τα σχολεία και πέρα από την εκπαίδευση και τα οπλικά συστήματα χρειάζονται ηθική στήριξη, επικοινωνία, στήριξη που να φαίνεται καθημερινά. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα δώσουν λαβή στο προεδρικό διάταγμα και στον Οργανισμό της Σχολής να καλύψει το σύνολο από τη δομή μέχρι τη λειτουργία και μέχρι την αξιολόγηση, το σύνολο των δραστηριοτήτων που θα αναπτύσσονται στη σχολή. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Πάντως, μάρτυρας της ενημέρωσης του Πρωθυπουργού στο Δ΄ Σώμα Στρατού ήμουν εγώ.
Ορίστε, κύριε Λωτίδη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Δεν έχει πάει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Είμαι εγώ μάρτυρας. Και ενημερώθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Πότε έγινε αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Στην επίσκεψή του στη Θράκη.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Πολλές φορές.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Δεν έχει γίνει….
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε τα, στρατηγέ. Άλλο είπατε. Άλλο επίσκεψη. Εγώ κατάλαβα τι είπατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Στην επίσκεψή του στη Θράκη ενημερώθηκε από το Δ΄ Σώμα Στρατού σε όλα.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο είπε. Δεν είπε για επίσκεψη. Είπε να καθίσει να μιλήσει με τους ανθρώπους μαζί. ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Άλλο θέμα. Το θέμα όμως, της ενημέρωσης από το Δ΄ Σώμα Στρατού έχει γίνει.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, δε βοηθούν. Αφήστε το. Τα είπε ο στρατηγός εκεί, μην μπούμε παρακάτω γιατί είναι θέματα που αφορούν τη Χώρα. Και εμείς τη σεβόμαστε τη Χώρα, άλλοι είναι εκείνοι οι οποίοι δεν σέβονται το κύρος της.
Δεν θα έπαιρνα το λόγο, κύριε Πρόεδρε, εάν δεν εδημιουργούντο ορισμένα ερωτήματα αρχής, από το συνάδελφο εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, το φίλο και συνάδελφο κ. Παπαδέλλη.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι συναδελφική η σχέση.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε πρώτα πρώτα ότι συνηθίζει να μένει στην ουσία και να αφήνει τα πράγματα τα δευτερεύοντα χωρίς να μακρηγορούμε.
Εγώ θα συμφωνήσω, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Παπαδέλη. Ξέρετε ότι υπήρξε το ΠΑΣΟΚ Ατιπολίτευση από το 1974 μέχρι το 1981 και από το 1990 μέχρι το 1993. Μπορείτε να μου θυμίσετε ένα παράδειγμα, όπου έστω και σ’ ένα νομοσχέδιο που να έφερε η Νέα Δημοκρατία την εποχή εκείνη να είπε «ναι». Όχι να είχε ατέλειες. Τέλειο να ήταν. Δεν το είπε ποτέ.
ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Είπε πολλά. Δεν ήσαστε Βουλευτής τότε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιθέτως, μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα ακούστηκαν υπερβολές. Τυχαίνει να έχω μελετήσει πολύ καλά τα πρακτικά. Ούτε το Σύνταγμα δεν ψηφίσατε το 1975, το οποίο υμνείτε τώρα, τους νόμους θα ψηφίζατε; Δεν είναι εκεί όμως το θέμα. Το θέμα είναι ότι για μας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αρχής. Έρχεσαι και φέρνεις ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει ένα σημαντικό αντικείμενο που μπορεί να μην καλύπτει τις Ένοπλες Δυνάμεις και να αφήνει τεράστια κενά, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ μεγάλο το ζήτημα. Μην πάτε να συγκρίνετε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το θέμα που αφορά την εκπαίδευση με το ζήτημα της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι έρευνα, κύριε Παπαδέλλη, εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα.
Βεβαίως θα συμφωνήσω ότι δεν είναι θέμα να φέρνεις στη Βουλή να ψηφίζει το πρόγραμμα της σχολής. Όπως όμως προβλέπει σωστά το ίδιο το νομοσχέδιο, έπρεπε να έχει έρθει ο οργανισμός, ο οποίος θα προέβλεπε το πρόγραμμα, την οργάνωση, το διδακτικό προσωπικό και από την άλλη πλευρά τους φοιτητές, να είναι το διάταγμα έτοιμο, να έχει ο Οργανισμός αυτός ετοιμασθεί, να έρθει το διάταγμα και να τον κυρώσει και να αρχίσει η σχολή να λειτουργεί. Τώρα, εντελώς ανάστροφα θα περιμένουμε πότε θα εκδοθεί το διάταγμα, για να τον κυρώσει αναδρομικά. Του το λέω του κυρίου Υπουργού, -επειδή έχει ένα σωρό θέματα τα οποία δεν καλύπτονται αναδρομικά από το νόμο και επειδή θα χρειασθεί να γίνουν διοικητικές πράξεις που είναι στον αέρα-, ότι θα μας φέρει νομοσχέδιο –εδώ είμαστε και θα σας πει- για να καλύψουμε αναδρομικότητες παρανομίας μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα από την τσαπατσουλιά που υπάρχει. Άκουσα και τον στρατηγό τον κ. Σπυριούνη. Το έχει έτοιμο λέει.
Από τη δική μου πείρα να σας πω τι θα γίνει και θα καταλάβετε ότι όσο και να το έχετε έτοιμο θα αργήσετε πάρα πολύ και θα φάτε πάνω από δύο μήνες. Μέχρι να έρθει να γνωμοδοτήσει το ΣΑΓΕ να γίνει Οργανισμός, να περιβληθεί τη μορφή διατάγματος, να πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας για επεξεργασία, να το στείλει το Συμβούλιο Επικρατείας πίσω, να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να υπογραφεί και να πάει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και από κει και πέρα να αρχίσει να ισχύει, με δεδομένο ότι αυτός ο νόμος για να μπορέσει να ισχύσει –γιατί για να βγει το διάταγμα και να ξεκινήσει η διαδικασία πρέπει να έχει ψηφισθεί αυτός ο νόμος- θέλουμε τουλάχιστον δυο μήνες.
Και εγώ σας ρωτώ. Μια τόσο σημαντική σχολή, που μας είπατε εδώ έχει τεράστια σημασία το αντικείμενό της, για δυο μήνες θα λειτουργεί στον αέρα; Είναι σοβαρή εικόνα αυτή; Και θα πρέπει η Αντιπολίτευση να το αντιπαρέλθει; Να μην επισημάνει ότι είναι μια τσαπατσουλιά που δεν μπορεί η Κυβέρνηση να μην την έχει δει, γιατί τη διακλαδικότητα, όπως μας λέει ο κύριος Υπουργός, την ξέρει εδώ και ένα χρόνο;
Εμένα μου έχει κάνει εντύπωση το εξής. Ολόκληρη την Ολυμπιακή τη φέρατε νύχτα και με τροπολογία και δεν σας ένοιαξε. Αν πραγματικά ήταν θέμα ετοιμασίας, το φέρνατε για να θεσμοθετηθεί γρήγορα και μας λέγατε ότι υπάρχουν αυτές οι ανάγκες, θα το δεχόμασταν. Προσέξετε όμως. Φέρνετε αυτό σαν ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με όσες καθυστερήσεις και αν είχε και ό,τι συνέπειες και αν έχει για τη λειτουργία της σχολής και το άλλο το φέρνετε με τη μορφή τροπολογίας. Όλα αυτά δείχνουν κάτι σχετικά με τις προτεραιότητες που έχετε. Αυτό δεν μπορώ να μην το επισημάνω. Δείχνει κανείς την ευαισθησία του για θεσμικά θέματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο.
Και σας το λέω. Αν ήσαστε εσείς εδώ και εμείς εκεί και είχαμε κάνει κάτι τέτοιο, νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι θα είχε γίνει μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα. Μη μας κατηγορείτε, λοιπόν, που επισημαίνουμε τις τσαπατσουλιές που δεν τιμούν το Κοινοβούλιο, καθώς έρχεται να θεσμοθετήσει πράγματα που ήδη ισχύουν, δηλαδή στην ουσία να τα επικυρώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Θα ξεκινήσω από το τελευταίο της παρατήρησης του κ. Παυλόπουλου που είπε, αν ήμασταν εμείς εκεί και εσείς εδώ. Φοβάμαι, αγαπητέ Προκόπη, ότι με τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεστε την Κυβέρνηση κα στα θέματα στα οποία την αντιπολιτεύεστε πολλά χρόνια θα είστε στα έδρανα της Αντιπολίτευσης.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η αλαζονία της εξουσίας η οποία σας διακρίνει.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν είναι αλαζονία. Εάν αυτό είναι αλαζονία…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε αλαζόνες.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): …αυτό το κρίνει ο ελληνικός λαός μία, δύο και τρεις φορές, συνέχεια, κάθε φορά που προσφεύγουμε στην ετυμηγορία του και στη θέλησή του.
Θα έλεγα, επίσης, από την τελευταία σας τοποθέτηση απαντώντας στις παρατηρήσεις του αγαπητού συναδέλφου κ. Παπαδέλλη να πω, το εξής: Τι είπατε πολύ απλά ομολογώντας λίγο ή πολύ την ενοχή σας; Είπατε μη μας κατηγορείτε για τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε εμείς αντιπολίτευση. Δείτε εσείς τι κάνατε στο παρελθόν από το ’74 μέχρι…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό καταλάβατε;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Περίπου αυτό είπατε, κύριε Παυλόπουλε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό καταλάβατε;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Εντάξει, δεν σας κατάλαβα. Περίπου αυτό είπατε, κύριε Παυλόπουλε, και νομίζω ότι το κατανόησαν οι πάντες σ’ αυτήν την Αίθουσα.
Σε κάθε περίπτωση και για τη συμπεριφορά του χθες και του προχθές και τη δική σας και τη δική μου και των κομμάτων όλων, μηδέ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας εξαιρουμένων, ο ελληνικός λαός έχει πολλές φορές αποφανθεί με τη δίκαιη κρίση του και έχει κάνει τις επιλογές του.
Από την τοποθέτησή σας ήρθατε να επιβεβαιώσετε αυτό το οποίο είπα περί του ότι αναπτύξατε μία γενική επερώτηση εφ’ όλης της ύλης θεμάτων που αφορούν το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλων Υπουργείων, χωρίς να κάνετε την παραμικρή αναφορά στο νομοσχέδιο παρά μόνο στο τυπικό, στο διαδικαστικό θέμα που πρώτος εγώ από την έδρα εδώ είπα ότι θα μπορούσε να έχει ψηφιστεί πριν από ένα και δύο μήνες. Είναι, όμως, σωστό, όταν τόσα θέματα, που όλοι συμφωνούν ότι ρυθμίζει το παρόν νομοσχέδιο, να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά και μόνο και να τοποθετούμαστε αρνητικά και εξ αυτού να ομιλούμε περί μη σεβασμού της Κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο, στους θεσμούς, να ξεφεύγουμε…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καψής δεν σας τα έλεγε; Γιατί δεν απαντάτε στους συναδέλφους σας;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Εγώ απευθύνομαι σε σας. Είναι μία γενική παρατήρηση, κύριε Παυλόπουλε.
Έτσι, λοιπόν, μη έχοντας ουσιαστικά επιχειρήματα επί της ουσίας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, καταφεύγετε σε άλλα πράγματα. Δεν είναι η προχειρότητα με την οποία νομοθετούμε. Εξήγησα αναλυτικά νομίζω στην πρώτη τοποθέτησή μου το πώς και γιατί σχεδιάστηκε η διακλαδικότητα, οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες έγιναν –και γίνονται- στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνταν οι αλλαγές, οι οποίες θα έπρεπε να περάσουν από πολλά στάδια λειτουργίας και υπηρεσιακά στάδια, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση. Και αυτό έγινε. Και αυτό ήρθε. Η σχολή θα λειτουργήσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις.
Σας είπε, λοιπόν, ο κ. Παπαδέλλης για το αν στην Αίθουσα αυτήν έρχονται τα αναλυτικά προγράμματα της α΄ ή της β΄ πανεπιστημιακής σχολής ή της μεταπτυχιακής.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς το είπαμε αυτό;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι, αλλά απαντώντας τοποθετηθήκατε και επ’ αυτών των θεμάτων.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μεταξύ σας τα λέτε, μεταξύ σας απαντάτε.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Πράγματι ο Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος είναι έτοιμα και δέχονται τις τελευταίες πινελιές. Και μπορώ αναλυτικά να αναπτύξω αύριο, αν θέλετε, το ποιοι είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις –κάποιες, που είπα στην επιτροπή, ανέφερε η κ. Κανέλλη και κάποιες η κ. Καλαντζάκου- με τους οποίους θα εισάγονται οι σπουδαστές, οι ανώτεροι αξιωματικοί στη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και τα μαθήματα και τις έδρες οι οποίες θα γίνονται στη σχολή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή η Κυβέρνηση είναι περήφανη –με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη- ότι τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά. Έφτασαν στο επίπεδο του 5%. Δεν νομιμοποιείσθε, λοιπόν, πολιτικά να καταγγέλλετε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας -βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο- ότι δεν έχει εθνική στρατηγική.
Θα σας θυμίσω, κύριε Παυλόπουλε, ότι η μεγαλύτερη εθνική επιτυχία που είχε τα τελευταία χρόνια η χώρα μας είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βεβαίως ελάχιστοι –και ειδικότερα το κόμμα σας- πίστευαν ότι αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος τα είπε αυτά;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Και θα σας θυμίσω επίσης, κύριε Παυλόπουλε, ότι στη Συμφωνία του Ελσίνκι και σε σχέση…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε εσείς, που λέγατε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Είδατε λοιπόν; Αυτά είναι τα επιχειρήματά σας.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επί ημερών ποίων έγινε η ένταξη στην τότε ΕΟΚ;
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Στη Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999 καταγγείλατε ως προδοτική. Και με βάση τη Συμφωνία αυτή και τη στρατηγική της χώρας τα πράγματα προχωρούν και εξελίσσονται…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Κύπρο…
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι για την Κύπρο. Κάνετε λάθος.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ντροπή να τα λέτε αυτά!
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά, κύριε Παυλόπουλε, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής επερώτησης που μπορείτε να κάνετε, όπως και για τη διαπλοκή που είναι το κερασάκι στην τούρτα, η επωδός όλων των τοποθετήσεων. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί μία, δύο, τρεις, πέντε φορές. Τι άλλο να πω;
Και για τα μισθολογικά των Ενόπλων Δυνάμεων, αγαπητέ συνάδελφε κύριε Παυλόπουλε, και όποιοι άλλοι τα έθιξαν, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για να δείτε το αν και πόσο χρειάζονται -και βεβαίως χρειάζονται έτι περαιτέρω- ενίσχυση μισθολογική και στήριξη οικονομική. Οι αυξήσεις όμως που δόθηκαν και τα μισθολογικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν σ’ αυτήν την Αίθουσα από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ων ουκ έστιν αριθμός και δεν έχετε παρά να τα συγκρίνετε.
Επειδή όμως αναφερθήκατε και στα νομικά πρόσωπα, στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, στον ΑΟΟΑ και σε κάποιους άλλους οργανισμούς, θα σας έλεγα, κύριε Παυλόπουλε, ότι βεβαίως χρήζουν τομών, αλλαγών και εκσυγχρονισμού. Και υπάρχει σε εξέλιξη –ολοκληρώνεται εντός των ημερών -μία πολύ μεγάλη μελέτη για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο χώρο των νομικών προσώπων -μεταξύ αυτών και αυτά που αναφέρετε- προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις των αξιωματικών και των υπηρετούντων, αλλά και των αποστράτων, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες τους.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω κάποια άλλα πράγματα. Συγχωρέστε με που ανέβασα τους τόνους, αλλά προκλήθηκα από τον αγαπητό κατά τα άλλα συνάδελφο, τον κ. Παυλόπουλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μέσα στην Αίθουσα συζητάμε, κύριε Υπουργέ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Πρέπει να είστε ευχαριστημένος που ψηφίζεται ομοφώνως το νομοσχέδιο.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Προφανώς.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Πείτε το…
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Γιατί δεν το είπα; Και για την εισηγήτρια στην πρωτολογία μου…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Όχι μόνο εκείνα που μας χωρίζουν.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Βεβαίως. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Στρατηγέ, σας παρακαλώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ…
ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι βέβαια.
Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: «Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Επίσης, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 παράγραφος 1 του Συντάγματος, μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Κύριοι συνάδελφοι, ο Βουλευτής Πρέβεζας κ. Τρυφωνίδης ζητεί ολιγοήμερη άδεια απουσίας του στο εξωτερικό.
Το Τμήμα εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το Τμήμα ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 27 Αυγούστου 2003 και ερωτάται το Τμήμα αν επικυρούνται.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Τετάρτης 27 Αυγούστου 2003 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 22.08΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2003 και ώρα 10.30΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος, νομοθετική εργασία: συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
PDF:
1746_es09092003.pdf
Επιστροφή