Περιφερειακές Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις
Οι Περιφερειακές Κοινοβουλευτικές Συνελεύσεις περιλαμβάνουν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου κ.ά
Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (PAUfM)
H Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο αποτελεί την κοινοβουλευτική διάσταση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (μετεξέλιξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης) και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η Συνέλευση συμβάλλει στην ενίσχυση του έργου της Ένωσης για τη Μεσόγειο, προωθώντας το διάλογο ανάμεσα σε βουλευτές των χωρών της Μεσογείου και της Ε.Ε., υιοθετώντας θέσεις, εγκρίνοντας ψηφίσματα, υποβάλλοντας προτάσεις προς την υπουργική διάσκεψη, ή εκδίδοντας γνωμοδοτήσεις.
Από το 2004, οπότε συστάθηκε η Συνέλευση στην Αθήνα, μέχρι το 2008 το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπήρξε μέλος του τετραμελούς ιδρυτικού Προεδρείου.
Ο συντονισμός των εργασιών της Συνέλευσης γίνεται από το Προεδρείο, που αποτελείται από 4 χώρες για μια τετραετία (δυο θέσεις καταλαμβάνουν οι νότιοι εταίροι, μια θέση καταλαμβάνει χώρα-μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μια μόνιμη θέση καταλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει με 4μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.
Η Συνέλευση απαρτίζεται από πέντε μόνιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές:
-
Επιτροπή Πολιτικής, Ασφάλειας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
-
Επιτροπή Οικονομικών, Δημοσιονομικών, Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων
-
Επιτροπή Προαγωγής της Ποιότητας Ζωής, των Ανταλλαγών και του Πολιτισμού
-
Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών στις Ευρω-Μεσογειακές χώρες
-
Επιτροπή Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού
Στη Συνέλευση συμμετέχουν συνολικά 280 μέλη που προέρχονται από τα εθνικά Κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε., Ευρωβουλευτές, καθώς και βουλευτές από: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Αίγυπτο, Αλγερία, Μαρόκο, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανο, Τυνησία, Τουρκία, Παλαιστίνη και Μαυριτανία.
Μέσα από το έργο των Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας, ενισχύονται η διαφάνεια και οι δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ προωθείται η συνεργασία των χωρών της περιοχής σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ενέργεια, η διαχείριση υδάτων, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η παιδεία και ο τουρισμός.
Σύνδεσμος προς τη σχετική ιστοσελίδα
Ελληνική Αντιπροσωπεία
Δεν βρέθηκαν δραστηριότητες
Επιστροφή >>