Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων
«Fierrabras» του Φραντς Σούμπερτ
Στα πλαίσια της παρουσίασης σπάνιων ποιοτικών έργων της όπερας η Βουλή Τηλεόραση παρουσιάζει την όπερα του Φραντς Σούμπερτ Φιεραμπράς. Μια σπάνια όπερα που επεξεργάζεται ένα μεσαιωνικό θρύλο που σχετίζεται με τις διαχρονικές πολιτισμικές διαφορές στην Ευρώπη και την ανάγκη ειρήνευσης και συνδιαλλαγής στο όνομα της ειρήνης και της αγάπης. Το 1822 σε ηλικία 25 ετών ο Σούμπερτ έλαβε μια παραγγελία από το λυρικό θέατρο Κέρτνερ στη Βιέννη για να συνθέσει μια όπερα βασισμένη στο λιμπρέτο του δραματουργού και λιμπρετίστα Ιωσήφ Κουπελβίζερ που επεξεργάζεται τον θρύλο αυτό αλλά και το έπος Εγκινχαρτ και Έμμα
Ο αυθεντικός θρύλος που συναντάται και στον καρολλίγειο κύκλο και στα μεσαιωνικά άσματα ανδραγαθημάτων αφορά την ιστορία του Σαρακηνού βασιλεά πρίγκηπα της Ισπανίας Μπαλάν στο έργο μας Μπολάνδο και τον ύψους 4,6 μέτρων γιο του Φιεραμπράς που επιστρέφουν στην Ισπανία αφού έχουν λεηλατήσει την εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και έχουν πάρει τα ιερά λείψανα εκ των παθών του κυρίου.
Ο Καρλομάγνος εισβάλλει στην Ισπανία για να ανακτήσει τα λείψανα και στέλνει τον ιππότη του Olivier de Vienne, και τον σύντροφο του Roland, να πολεμήσουν και να συλλάβουν τον Φιεραμπράς.
Ο Φιεραμπράς συλλαμβάνεται αλλά δεν φυλακίζεται. Αποφασίζει τελικά να ασπαστεί τον Χριστιανισμό και εντάσσεται στον στρατό του Καρλομάγνου. Μια περίεργη ερωτική όμως εξέλιξη λαμβάνει χώρα μέχρι τελικά μια σειρά απο περίεργα γεγονότα και παρεμβάσεις οδηγούν την ιστορία προς ένα ειρηνικό τέλος μέσα όμως από μια καθοριστική τελική σύγκρουση.
Το διαχρονικό μήνυμα της ιστορίας ίσως αφορά τελικά αυτή την αιώνια δύναμη της αγάπης σαν ένα θαύμα που δύναται να ξεπεράσει τους ανυπέρβλητους ανθρώπινους και φυλετικούς διαχωρισμούς μπροστά στην αναγνώριση ενός κοινού οράματος μέσα από την προοπτική της υπέρβασης. Χρησιμοποιεί ο Σούμπερτ στο υπόβαθρο αυτή τη μυστικιστική διάσταση που εντοπίζει ο Μιγκουέλ Θερβάντες στο θαυματουργό βάλσαμο του Φιεραμπράς αναφερόμενος μάλιστα στις διαπιστώσεις του Ιπποκράτη στο έργο του Δον Κιχώτης;
Η όπερα βασίζεται στις αρχές του κωμειδύλιου και του παραμυθοδράματος , με μελοδραματικά στοιχεία και ένα ιδιαίτερο μελωδικό μυστικιστικό τρόπο που πιθανώς προσεγγίζει την αύρα της τεχνικής του Cherubini καθώς και τη δυναμική του ελεύθερου σκοπευτή του Carl Maria von Weber.
Μία παραγωγή της UNITEL αποκλειστικά για τη Βουλή Τηλεόραση που πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ το 2016 σε μια ειδικά φροντισμένη πολυδιάστατη σκηνοθεσία του Πέτερ Στάϊν με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής της Βιέννης υπό τη γενική μουσική διεύθυνση και επιμέλεια ενός έμπειρου αρχιμουσικού του Ινγκο Μέτσμάχερ με μεγάλη εμπειρία και διεθνή παρουσία καθώς και πρώην γενικού μουσικού διευθυντή της όπερας του Αμβούργου.
Υπεύθυνοι εποπτείας παραγωγής για τη Βουλή Τηλεόραση: Φανή Μπεχράκη- Ελευθερία Μελενίκου
Aπόδοση διαλόγων: Ασπασία Μαυροειδάκου,
Τεχνική επεξεργασία: Βασίλης Μπακογιάννης
Επιμέλεια -Παρουσίαση: Κωνσταντίνος Κακαβελάκης