Ενημέρωση : Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

 

Χορός Μεταμφιεσμένων του Giuseppe VerdiUn Ballo in Maschera

Μουσική: Τζιουσέπε Βέρντι -

Λιμπρέτο: Αντόνιο Σόμα

 

Η ιστορική όπερα του Τζιουσέππε Βέρντι σε τρείς πράξεις “Ενας χορός μεταμφιεσμένων”  Un ballo in maschera  βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Αντόνιο Σόμα. Η πρεμιέρα της όπερας είχε πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στο Θέατρο του Απόλλωνα στις 17 Φεβρουαρίου του 1859 και είχε μεγαλειώδη επιτυχία.

Βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός,  το οποίο όμως  ιστορικά δεν είναι απόλυτα βεβαιωμένο. Την απόπειρα εξόντωσης  του Γουστάβου του Γ’ της Σουηδίας από μια εκδικητική βεντέτα κατά τη διάρκεια ενός χορού μεταμφιεσμένων. Λόγω της λογοκρισίας της εποχής η υπόθεση της όπερας άλλαξε τα ονόματα των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων και μετέφερε τη δράση στην Βοστώνη στα τέλη του 17ου αιώνα και ο βασιληάς Γουστάβος έγινε κυβερνήτης της Βοστώνης και μετονομάσθηκε σε Ρικάρντο.

Ο Ρικάρντο (Γουστάβος) εκτιμά βαθιά και σέβεται την γυναίκα του συναδέλφου του Ρενάτο, Αμέλια.  Η Αμέλια θέλοντας να προστατέψει το γάμο της, καταφεύγει στη μάγισσα Ουλρίκα.

Η όπερα ακολουθεί με εντυπωσιακό ψυχαναλυτικό τρόπο την παρανοϊκή ζήλεια του Ρενάτο που φτάνει μέχρι του σημείου μιας ολέθριας αποτρόπαιας πράξης. Ο  Ρικάρντο ακόμα  και την ύστατη στιγμή  εκφράζει  την ειλικρινή αγάπη του και προς τους δύο. Μια απίστευτη υπέρβαση που δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που όλοι νόμιζαν ότι γνώριζαν.

Τηλεοπτική παραγωγή  σε τηλεσκηνοθεσία Fabrice Castanier από παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο λυρικό Θέατρο Λικέου της Μπαρτσελόνα σε σκηνοθεσία του  Vincent Boussard υπό την μουσική διεύθυνση του Renato Palumbo. Σκηνικά  Vincent Lemaire, κοστούμια Christian Lacroix Στους κεντρικούς ρόλους σαν Ρικάρντο ο Piotr Beczała, σαν Ρενάτο ο Carlos Alvarez σαν Αμέλια η Keri Alkema.  Σαν Ουλρίκα η Dolora Zajick και σαν Oskar η Katerina Tretyakova.

Eπιμέλεια - Παρουσίαση

Κωνσταντίνος  Κακαβελάκης


 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ