Ενημέρωση : Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων

 

Δρόμοι Ορθοδοξίας (Επ. 2)Στον τηλεοπτικό σταθμό της βουλής των Ελλήνων διασταυρώνονται οι «Δρόμοι Ορθοδοξίας», μέσα από την ομώνυμη σειρά ντοκιμαντέρ.

Με οδηγό την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), τον διεθνή θεσμό του οποίου η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί αποτελεί έδρα, θα παρακολουθήσουμε την πολυεθνική προσπάθεια προαγωγής του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου, αλλά και της διάσωσης των Ορθοδόξων αξιών, παραδόσεων και μνημείων, όπως αποτυπώνεται από Ορθόδοξους βουλευτές 25 και πλέον κρατών.
Παράλληλα καταγράφονται και οι προσπάθειες των μελών του θεσμού για απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο.
Με γυρίσματα εντός και εκτός Ελλάδος, δίνεται έμφαση στις δραστηριότητες της ΔΣΟ και σε ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία.  

 

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, παρακολουθούμε την επούλωση ενός σοβαρού σχίσματος στην Ορθοδοξία, με την αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” της ορθόδοξης εκκλησίας στα όρια του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας. Όσα συνέβησαν λίγο πριν το ιστορικό συλλείτουργο στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με επικεφαλής τον Έλληνα Γ.Γ. της ΔΣΟ, βουλευτή, δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αιχμή του δόρατος του δεύτερου επεισοδίου αποτελεί η καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος από την Κωνσταντινούπολη έως τη Φλωρεντία. 

Μάλιστα, στη Θεολογική σχολή της Κεντρικής Ιταλίας, στη Φλωρεντία, με σκοπό τη διεθνοποίηση του ζητήματος, παρουσιάστηκε από καθηγητές εγνωσμένου κύρους, όπως ο Monsignor Timothy Verdon, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, ο τόμος «Αγία Σοφία. Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο».

Με συνοδοιπόρο τη Διακοινοβουλευτική Ορθοδοξίας και τα μηνύματα ενότητας της Χριστιανοσύνης απέναντι στην αλλαγή χρήσης του μνημείου, οι «Δρόμοι Ορθοδοξίας» οδηγούνται, επίσης, στο πανεπιστημιακό Ινστιτούτο «Σοφία» στο Λοπιάνο, όπου και η «Έδρα Αθηναγόρας», στον ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου, στον Καθεδρικό Ναό Duomo της Καθολικής Εκκλησίας στη Φλωρεντία και στην καθολική Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. 

Την ίδια στιγμή παρακολουθεί το χριστιανικό αποτύπωμα δύο πόλεων λίγο πιο έξω από τη Φλωρεντία, της Πιστόια και του Σαν Τζιμινιάνο.

 

 

Σκηνοθεσία: Κώστας Ντάνης

Μοντάζ: Λάσκαρης Αγοραστός

Κάμερα: Κώστας Ντάνης, Δημήτρης Γκίκας, Γιώργος Περίδης

 

 Αρχείο εκπομπών

 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ