Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ενημέρωση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας-Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τις προτεραιότητες της Φινλαδικής Προεδρίας από τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Ελλάδα

Οι προτεραιότητες της Φινλαδικής Προεδρίας ήταν το θέμα ημερήσιας διάταξης στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Τους βουλευτές και ευρωβουλευτές ενημέρωσε ο Πρέσβης της Φινλαδικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Juha Markus PYYKKÖ.

Στα εισαγωγικά του σχόλια ο Α΄ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε ότι η συνεδρίαση αυτή εγκαινιάζει έναν κύκλο επαφών με τις διπλωματικές αρχές των κρατών που αναλαμβάνουν την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε δε ότι η Φινλανδία αναλαμβάνει την Προεδρία σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για την Ε.Ε., στην έναρξη δηλαδή μιας νέας κοινοβουλευτικής περιόδου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχοντας σημαντικές προκλήσεις μπροστά της, όπως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο Πρέσβης κ. Juha Markus PYYKKÖ, με αφετηρία το σύνθημα της φινλανδικής προεδρίας «Βιώσιμη Ευρώπη - Βιώσιμο μέλλον», ανέλυσε τις προτεραιότητές της, οι οποίες συνοψίζονται σε τίτλους ως εξής: ενίσχυση των κοινών αξιών και του κράτους δικαίου, πολιτικές για μια Ευρώπη πιο ανταγωνιστική αλλά με κοινωνική συνοχή, πώς η Ευρώπη μπορεί να γίνει πρωτοπόρος σε θέματα ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, προστασία και ασφάλεια για τους ευρωπαίους πολίτες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα της συνολικής διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ακολούθησε έντονη συζήτηση, κατά την οποία οι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές επικεντρώθηκαν ιδιαιτέρως στα θέματα της μετανάστευσης και του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της συνεδρίασης στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#aa91a4db-7c21-4ceb-8f10-aace00e6ca3a

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ