Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2023
Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του ΕΚ
Σε Διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 7.11.2023 στο ΕΚ στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027: ευκαιρίες, προκλήσεις και επόμενα βήματα. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε o Βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών κ. Εμμανουήλ ( Μάνος) Κόνσολας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ως βασικοί ομιλητές ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του ΕΚ κ. Omarjee, η Επίτροπος αρμόδια για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις κ. Elisa Ferreira και η Γενική Γραμματέας Ευρωπαϊκών Ταμείων του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας κ. Mercedes Fernandez, ως εκπρόσωπος της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ» κ. Emil Boc καθώς και εκπρόσωποι της Ευρ. Επιτροπής. Στις δύο θεματικές ενότητες της συνεδρίασης βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων και ευρωβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά την παρέμβασή του o κ. Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής συνεδρίασης τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μια υπερεθνική και πολύ σημαντική οικογένεια που αποτελεί τον μοναδικό υπερεθνικό οργανισμό, ο οποίος στον πυρήνα του έχει την υλοποίηση αυτών των πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη, την εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή. Επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτέλεσε μια μεγάλη τομή στην προοπτική αυτή και είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής συνοχής με αιχμή την περιφερειακή ανάπτυξη, την οικονομική, εδαφική και κοινωνική σύγκλιση των περιφερειών της Ευρώπης με όρους μέλλοντος. Ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά δεν έχει περιφερειακή διάσταση και υπό αυτή την έννοια δεν θέτει ως προτεραιότητα την κατανομή σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες σε ότι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους πόρους. Στη συνέχεια σημείωσε ότι μια νέα αναθεωρημένη πολιτική συνοχής πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στο Ταμείο Ανάκαμψης υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αποκτήσει πιο περιφερειακή διάσταση με τη διαμόρφωση χρηματοδότησης ενός νέου περιφερειακού ταμείου για την άσκηση της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ενοποιήσει με τον τρόπο αυτό τα διαρθρωτικά ταμεία που υπάρχουν σήμερα.
Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι, πιο ευέλικτες διαδικασίες και στοχευμένη χρηματοδότηση σε συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες δράσεις που θα καθορίζονται από ένα Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι προέρχεται από μια χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, στα ζητήματα κλιματικής αλλαγής, στο προσφυγικό και το δημογραφικό και αναφερόμενος στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Δωδεκάνησα υποστήριξε ότι θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια κατανομής πόρων πέραν του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε Περιφέρειας και να ενταχθούν στα κριτήρια ο δείκτης ανταγωνιστικότητας, οι έννοιες της νησιωτικότητας και της ορεινότητας και κυρίως ο δείκτης που θα διαμορφώνει αυτό το πλαίσιο συνοχής αξιών, με τις οποίες θα εδραιωθεί η προοπτική της Ευρώπης.
Ανταποκρινόμενος θετικά στα σημεία που έθιξε στην τοποθέτηση του ο κ. Κόνσολας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του ΕΚ κ. Younous Omarjee συμφώνησε ότι ο νησιωτικός χαρακτήρας είναι μία πρόταση που είναι σημαντική, η συγκεκριμένη Επιτροπή την υπερασπίζεται θερμά και θα πρέπει να λαμβάνεται πλήρως υπόψη στις ευρωπαϊκές πολιτικές ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει στη συνεργασία και τη στήριξή του ως προς το θέμα αυτό.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1

2
Επιστροφή