Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ρώμη, 10 Μαΐου 2022

Ο βανδαλισμός της Αγίας Σοφίας και η ελευθερία του τύπου τέθηκαν από Έλληνες βουλευτές σε επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 9-10 Μαΐου στη Ρώμη.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, κ.κ. Φωτεινή Πιπιλή, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Νίνα Κασιμάτη, έλαβαν μέρος σε συζητήσεις που αφορούσαν τους νέους και τα μέσα ενημέρωσης, τους Πολιτιστικούς Διαδρόμους ως πλατφόρμα για διαπολιτισμικό διάλογο, τον ρόλο των τόπων μνήμης, τον έλεγχο της επικοινωνίας στο διαδίκτυο ως απειλής για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της πληροφόρησης, το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανοιχτά ακαδημαϊκά δίκτυα (OCEAN) και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, απευθύνθηκαν στους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Tiny Kox και ο Υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας (ως προεδρεύουσας χώρας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης) κ. Dario Franceschini.

Σε ερώτηση που έθεσε στον Υπουργό, ο κ. Τριανταφυλλίδης θέλησε να πληροφορηθεί για τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει η Ιταλική Προεδρία σε σχέση με τους  βανδαλισμούς και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που -όπως επισήμανε- έχουν προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή. Σημείωσε δε ότι τα γεγονότα αυτά ήρθαν ως αποτέλεσμα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί, από την Κυβέρνηση Ερντογάν,  παρ’ ότι προστατεύεται από την UNESCO από το 1985, ενώ κατέληξε ότι τέτοιες εικόνες καταδεικνύουν το έλλειμα σεβασμού προς τις βασικές αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην απάντησή του, ο Ιταλός Υπουργός υπογράμμισε την υποχρέωση σεβασμού και διατήρησης των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και την ανάγκη προτροπής προς την Τουρκική Κυβέρνηση, από πλευράς Ιταλικής Προεδρίας, για την τήρηση αυτής της υποχρέωσης.

Ο βουλευτής, σε επόμενη παρέμβασή του για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα για τη δημοκρατία τη χειραγώγηση της πολιτικής εξουσίας από ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, αλλά και τη χρησιμοποίηση των τελευταίων από την πολιτική εξουσία για την επιβολή πολιτικών της. Απέτισε φόρο τιμής στους δολοφονηθέντες δημοσιογράφους Δ.Κ Γκαλίτσια από τη Μάλτα και Γ. Καραϊβάζ, όπως επίσης και στους πολεμικούς ανταποκριτές που έχασαν τη ζωή τους στο ρωσοουκρανικό μέτωπο και σε εκείνους που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, λόγω των πεποιθήσεών τους. Κλείνοντας, καταδίκασε το «ιδιόμορφο καθεστώς» στην Ευρώπη, δίωξης, απόλυσης, ακόμα και δολοφονίας δημοσιογράφων και τόνισε την ανάγκη κοινωνικής λογοδοσίας και διαφάνειας. Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλίδης, κατά τη συζήτηση για τους «πολιτιστικούς διαδρόμους», ζήτησε να χαρακτηρισθεί η Θεσσαλονίκη ως ευρωπαϊκή πόλη μνήμης, καθώς είναι υπό κατασκευή το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη.

Η κ. Κασιμάτη αναφέρθηκε στη δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ, με καμία προσαγωγή μέχρι στιγμής στη Δικαιοσύνη, και στο παράδειγμα του Κ. Βαξεβάνη, ο οποίος αντιμετωπίζει δικονομικά ζητήματα λόγω της έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με το σκάνδαλο Novartis. Η βουλευτής κάλεσε την Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης να εργαστούν για την προστασία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης, ως βασικού πυλώνα της δημοκρατίας, και τις εθνικές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα σχετικά εθνικά νομικά πλαίσια, ιδίως υπό τη σκιά των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ