Γραφείο Τύπου
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 10 Απριλίου 2022
Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων στην 6η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
Ολοκληρώθηκε χθές στο Στρασβούργο η 6η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (7-9 Απριλίου). Οι εργασίες διεξήχθησαν τόσο σε επίπεδο ολομέλειας, όσο και ομάδων εργασίας, πολιτικών ομάδων και των τεσσάρων συνιστωσών της διάσκεψης. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ.κ. Δημήτρη Καιρίδη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Γιάννη Μπουρνού, ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Την πρώτη μέρα εργασιών διεξήχθησαν οι εργασίες της συνιστώσας των εθνικών κοινοβουλίων και των πολιτικών ομάδων. Κατά την πρώτη συνάντηση, ο κ. Καιρίδης τοποθετήθηκε επί των προτάσεων της ομάδας για τη μετανάστευση με την ιδιότητα του συμπροέδρου, χαιρετίζοντας την επίτευξη συναίνεσης, σ’ ένα ζήτημα τόσο πολωτικό όσο η μετανάστευση. Σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία βοήθησε στην προσέγγιση όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών της Ανατολικής Ευρώπης που στο παρελθόν υπήρξαν διστακτικές ως προς την επίδειξη αλληλεγγύης στο ζήτημα του διαμερισμού των ευθυνών και οι οποίες σήμερα, υπό την πίεση του προσφυγικού κύματος από την Ουκρανία ζητούν με τη σειρά τους περισσότερη Ευρώπη. Συνοψίζοντας τις θέσεις των πολιτών τόνισε ότι ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη, επιμερισμό της ευθύνης, αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων και απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
Ως προς τις προτάσεις της Ομάδας Εργασίας για τη ΕΕ στον κόσμο, σημείωσε ότι η ανάγκη για ενδυνάμωση της Ευρώπης αναδεικνύεται στις προτάσεις των πολιτών καθώς ο πόλεμος έκανε την Ευρώπη να αντιληφθεί αυτό που οι Έλληνες πολίτες βιώνουν συστηματικά: την απειλή που προέρχεται από έναν «κακό» γείτονα. Υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι και να βλέπουμε μόνο τη θετική πλευρά των πραγμάτων και έκανε λόγο για επιστροφή στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου» όπου ο ΟΗΕ ήταν απών, λόγω της έλλειψης συμφωνίας των μεγάλων δυνάμεων, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αποκλειστικά και μόνο των οικονομικών και κοινωνικών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.
Ο κ. Κεφαλογιάννης στην τοποθέτησή του επί των προτάσεων για την ψηφιακή μετάβαση ανέφερε ότι η αρμόδια ομάδα εργασίας κατάφερε να φτάσει σε ένα κείμενο προτάσεων συνεκτικό και ισορροπημένο. Ζήτησε να συμπεριληφθούν στο κείμενο, προς εμπλουτισμό του, η οικονομική υποστήριξη των νησιωτικών περιοχών, έτσι ώστε να μην αποκλειστούν από την ψηφιοποίηση, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας για να ενσωματώσουν νέα ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες εφαρμογές στην παραγωγικής τους διαδικασία.
Αναφερόμενος στα ζητήματα που αφορούν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο, σημείωσε ότι περαιτέρω ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση πολυποίκιλων υβριδικών απειλών από την χειραγώγηση της πληροφορίας, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις κυβερνοεπιθέσεις και την εκμετάλλευση ευάλωτων ομάδων στην κοινωνία, όπως είναι οι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας την επικείμενη εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας της Ε.Ε. ως μεγάλο επίτευγμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αναφορικά με την κατάργηση της ομοφωνίας στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, ανέφερε ότι οι συνεχώς αναδυόμενες δοκιμασίες και απειλές, συχνά σχετιζόμενες με δρώντες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα αλλά και συνετά και αποφασιστικά με αλληλεγγύη και σεβασμό στα ζωτικά εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους μέλους, ώστε να αποφευχθούν αντίθετα αποτελέσματα στην αποτελεσματικότητα και συνοχή της Ε.Ε..
Ο κ. Μπουρνούς, στην τοποθέτησή του επί των προτάσεων για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και συγκεκριμένα επί της πρότασης κατάργησης της ομοφωνίας στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σημείωσε ότι η Ελλάδα, συνηγορεί υπέρ του σεβασμού στις ευαισθησίες των κρατών μελών, ιδιαιτέρως στον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς επίσης και στην ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων στον εν λόγω τομέα, συνέχισε, απαιτεί τη συναίνεση και τη συμφωνία όλων των κρατών μελών ανεξαρτήτως μεγέθους. Ολοκληρώνοντας σχολίασε ότι η κατάργηση της ομοφωνίας ενδεχομένως να βελτίωνε την ταχύτητα αντίδρασης της Ένωσης, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι θα βελτίωνε την ποιότητά της.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως προϋπόθεση για τη μετάβαση από την ομοφωνία στην αυξημένη πλειοψηφία στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, την ενσωμάτωση σε μία συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική των ευαισθησιών όλων των κρατών μελών. Υπενθύμισε δε την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, όπου ως Προεδρεύων Υπουργός Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ε.Ε., κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλη διάσταση απόψεων επί του ζητήματος αυτού. Κατέληξε λέγοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας για την κατάργηση της ομοφωνίας.
Στη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την ψηφιακή μετάβαση, της οποίας είναι μέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέδειξε, εκ νέου, το ζήτημα της χρηματοδότησης, της ψηφιοποίησης των νησιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δυνατότητα κάλυψης με δίκτυο 5G όλων των νοικοκυριών της Ευρώπης, την καθολική ψηφιακή πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και στις ιατρικές εγγραφές και, τέλος, την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης των νέων σε προηγμένους τομείς ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.
Επιστροφή