Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με τoν Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου της Δανίας

Συνάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, με τoν Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου της Δανίας, κ. Martin Lidegaard, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ε.Ε..

Ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών και της συνεργασίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και απέναντι στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη. Παράλληλα, εστίασε στην πρόκληση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να επιλυθεί με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής βαρών και ευθυνών. Στη συνέχεια,  αναφέρθηκε στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η οποία, με τη στάση της αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. τονίζοντας  ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση της μοναδικής διαφοράς μεταξύ των δυο χωρών, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, μέσα από ειλικρινή διάλογο.

Ο κ. Lidegaard από την πλευρά του, είπε ότι η Δανία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η στενή συνεργασία της Τουρκίας με την Ευρώπη θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα. Αναφορικά με το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα, ο Δανός πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατανοεί πλήρως το βάρος που σηκώνουν οι μεσογειακές κοινωνίες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική ως προς τη φύλαξη των συνόρων και την ισότιμη κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ