Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2021

Συζήτηση των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, για θέματα ψηφιακών αγορών

Συνεργασία με θέμα τις προτάσεις Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και την Ψηφιακή Αγορά είχαν, σε διαδικτυακή άτυπη συνάντησή τους, οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής, κ. Margrethe Vestager. Από πλευράς Ελληνικού Κοινοβουλίου συμμετείχε ο
κ. Γιάννης Λοβέρδος, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κυρία Vestager ανέφερε μεταξύ άλλων ότι και οι δύο προτάσεις στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε μια ευρεία επιλογή ασφαλών προϊόντων και υπηρεσιών στο διαδίκτυο, καθώς και ότι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα  μπορούν ελεύθερα και δίκαια να ανταγωνίζονται στο διαδίκτυο, όπως ακριβώς και στον φυσικό κόσμο. Επιπλέον υπογράμμισε ότι ενώ ο Κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες είναι οριζόντιος και ισχύει για όλους, ο Κανονισμός για τις ψηφιακές αγορές θεσπίζει ένα νέο σύνολο υποχρεώσεων και απαγορεύσεων στις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες, που λόγω του μεγέθους τους λειτουργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης στο διαδίκτυο, στρεβλώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό.

Ο κ. Γιάννης Λοβέρδος υποστήριξε ότι οι δύο Κανονισμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς επιδιώκουν τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου, στον όποιο θα προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών. Επίσης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντική η εξαίρεση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στους δύο Κανονισμούς, καθώς έτσι αποφεύγεται ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος γι’ αυτές. Επιπλέον υπογράμμισε ότι η Ε. Επιτροπή θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με τις εθνικές αρχές προκειμένου οι δύο Κανονισμοί να εφαρμοστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η κυρία Vestager συμφώνησε με τον κ. Λοβέρδο, τόσο για τη σημασία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την ανάγκη αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Ε. Επιτροπής και των εθνικών αρχών για τη βέλτιστη εφαρμογή των Κανονισμών. 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ