Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2021

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής στις εκδηλώσεις μνήμης για την κατεχόμενη Μόρφου. Συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις μνήμης για την κατεχόμενη Μόρφου της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Κατά την εκεί παραμονή του, το τριήμερο 9 ως 11 Οκτωβρίου, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Αννίτα Δημητρίου, την οποία ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση της Κυπριακής Βουλής στο έργο της ΔΣΟ. Όπως υπογράμμισε «κοινό μας όραμα είναι η αναχαίτιση όσων αποπειρώνται να εργαλειοποιήσουν τη θρησκεία, όπως κάνει η σημερινή ισλαμιστική Τουρκία, και να την εντάξουν σε επεκτατικούς σχεδιασμούς. Οφείλουμε όλοι να εξαλείψουμε τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, οικοδομώντας ένα ειρηνικό μέλλον για τις επερχόμενες γενεές», είπε. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την εκτίμησή της «για το έργο που επιτελεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με στόχο την εδραίωση της συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου, μακριά από πάσης φύσεως στερεότυπα, θρησκευτική μισαλλοδοξία και εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικούς λόγους».

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Χαρακόπουλος με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκο Χριστοδουλίδη τόνισε ότι «η Ελλάδα παραμένει συμπαραστάτης και αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη του διαλόγου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, λύση που θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.» Στη συνάντηση, που συμμετείχαν, επίσης, μέλη ξένων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις στην Μόρφου, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε εκτενή ενημέρωση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό μετά την κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και τη διακοπή του διαλόγου με την τουρκοκυπριακή πλευρά, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία ανοίγει το δρόμο, είναι προάγγελος, μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, παράλληλα με το ΝΑΤΟ».

Ο Έλληνας βουλευτής είχε επίσης συνάντηση και με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, στρατηγό Δημόκριτο Ζερβάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε σε ζητήματα της αρμοδιότητάς του και επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Στις αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο κατεχόμενος Δήμος της Μόρφου, παρέστησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κυρία Αννίτα Δημητρίου, οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων, βουλευτές, ξένες αντιπροσωπείες, κ.ά. Κατά την ομιλία του, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «η ισλαμιστική τουρκική ηγεσία εμφορούμενη από τον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό υπονομεύει ευθέως τη διεθνή νομιμότητα, επαναφέροντας καταδικασμένες από την πολιτισμένη ανθρωπότητα πρακτικές του παρελθόντος, αντικαθιστώντας το δόγμα της ισχύος του δικαίου με το δίκαιο της ισχύος». Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, «η Ελλάδα δεν στέκει άπραγη», συμπλήρωσε. «Κινείται αποφασιστικά αποτρέποντας κάθε απειλή. Όπως έκανε στον Έβρο την Άνοιξη του 2020, με την απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, με την αρωγή των τουρκικών αρχών. Όπως έκανε και κάνει στο Αιγαίο, στη θάλασσα και στον αέρα. Με το πολεμικό της ναυτικό και την αεροπορία. Παράλληλα, με στοχευμένη διπλωματική δραστηριότητα δημιουργεί ένα ισχυρό δίχτυο συμμαχιών με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Συμμαχικές πρωτοβουλίες στις περισσότερες των οποίων συμμετέχει και η Κύπρος. Και ταυτόχρονα θωρακίζεται με την αλματώδη αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας».

Ο Έλληνας βουλευτής, τόνισε ότι «χωρίς αμφιβολία, κορυφαία στιγμή σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε η συμφωνία με την Γαλλία, η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν, που επικύρωσε η ελληνική βουλή. Συμφωνία που με την ρήτρα της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, βάζει πλέον τα πράγματα στην περιοχή μας σε νέα, τελείως διαφορετική βάση». Και κατέληξε: «είναι καιρός να αντιληφθεί η Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων και η τακτική των εκβιασμών δεν οδηγούν πουθενά. Και δεν οδηγούν ούτε στην Κύπρο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής του ‘74. Κανείς δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών, ή ακόμη και λύσεις συνομοσπονδίας ή δήθεν χαλαρής ομοσπονδίας, που θα επιτρέπουν στην Άγκυρα να ελέγχει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι βασισμένη μόνον στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνον στο πλαίσιο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Λύση που οπωσδήποτε θα προβλέπει την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, αλλά και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων. Η λύση πρέπει να οδηγεί σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό λειτουργικό κράτος, όπου όλοι οι πολίτες του θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Και το κράτος τους θα έχει την ίδια κυριαρχία που έχει και κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος».


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ