Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2023

Εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξωτερικές παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες

Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου, η Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξωτερικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Ε.Ε. και την ενίσχυση της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ING2).

Στη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής  συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχε με φυσική παρουσία  η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολούθησαν τις εργασίες οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Κούβελας και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.  

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για την ενίσχυση της ακεραιότητας των εκλογών και το μετριασμό των ξένων παρεμβάσεων στο εκλογικό πλαίσιο.

Στην παρέμβασή της η κα Μάνη – Παπαδημητρίου παρατήρησε ότι  οι εξωτερικές παρεμβάσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνονται όλο και πιο συχνές αλλά και πιο εξελιγμένες, λόγω της τεχνολογικής επανάστασης και την ταχύτατης διάχυσης της πληροφορίας.

Το φαινόμενο αυτό, σημείωσε, απειλεί ευθέως τις οικουμενικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και υπονομεύει τις ίδιες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, καθώς δε νοείται υγιής δημοκρατία χωρίς σωστά πληροφορημένο εκλογικό σώμα. Δεδομένων των παραπάνω, συνέχισε, είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμένη στρατηγική, με διαλειτουργικότητα και συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της ΕΕ, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος μηχανισμός σε τρεις πυλώνες: την πρόληψη, την ανίχνευση και την αντιμετώπιση τέτοιου είδους επιθέσεων. Καθοριστικό ρόλο θα πρέπει να έχουν εξιδεικευμένοι επιστήμονες και προσωπικό με ειδικές τεχνολογικές γνώσεις, ενώ κρίσιμη είναι η εκπαίδευση των πολιτών, από τη σχολική ακόμα ζωή.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ