Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στη Συνάντηση Προέδρων Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε.

Με την ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών αρμοδίων για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. και των υπό ένταξη χωρών, η οποία διοργανώνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.
 
Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη:
 
«Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στην πρωτεύουσα που γέννησε τη Δημοκρατία. Αρχικά να συγχαρώ τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη, για την επιτυχημένη διάσκεψη, σε μια σημαντική περίοδο και πιστεύω ότι θα υπάρξουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα, τα οποία θα δώσουν σε όλους, τροφή για σκέψη στις επόμενες διασκέψεις που θα έχουμε.
Άλλωστε τα σημερινά αποτελέσματα της Διάσκεψης, θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες σε ένα μήνα, από τους βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων, από τους ευρωβουλευτές, με την παρουσία της Επιτρόπου κυρίας Cecilia Malmstrom και των αρμόδιων Υπουργών.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα ασκεί για 5η φορά αυτή τη θεσμική Προεδρία, θέτοντας προτεραιότητες, οι οποίες προέρχονται μέσα από τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών. Τα εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να μετέχουν ακόμα περισσότερο στη διαμόρφωση αυτών των απόψεων και αυτών των αποφάσεων.
Η κρίση των τελευταίων ετών έδειξε ότι τα Κοινοβούλια περιορίστηκαν σε ένα επικυρωτικό και εκ των υστέρων ελεγκτικό ρόλο και οι αποφάσεις κατά βάση ελήφθησαν από τη γραφειοκρατία και από την εκτελεστική εξουσία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν στηρίζουμε κατά πλειοψηφία στα Κοινοβούλια μας τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Θεωρούμε όμως, ταυτόχρονα, ότι πρέπει να συμμετέχουμε πολύ περισσότερο σ’ αυτό το διάλογο, ο οποίος άλλωστε μας αφορά. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίση αλλά είναι και σε εξέλιξη μια συζήτηση με τους πολίτες μας, για να μπορέσουν να οδηγηθούν στις Ευρωεκλογές, στις εκλογές του Μαΐου, σε όλες τις χώρες κράτη - μέλη της Ε.Ε., με μια αντίληψη ότι με περισσότερη Ευρώπη, με περισσότερη Δημοκρατία, με περισσότερη συμμετοχή μπορούμε να δώσουμε καλύτερα αποτελέσματα. Να προλάβουμε τις όποιες τυχόν κρίσεις μπορούν να υπάρξουν στο μέλλον και να μπορέσουμε να έχουμε μια Ευρώπη των πολιτών όπως όλοι μας τη σκεφτόμαστε.
Και το λέω αυτό διότι όλοι, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προσέγγισης, έχουμε πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο και θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του. Θέλουμε ο πολίτης πραγματικά να αισθάνεται ασφάλεια και να έχει εμπιστοσύνη στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς αλλά και ιδιαίτερα στους θεσμούς της Ε.Ε. Οι θεσμοί αυτοί, τη συγκεκριμένη περίοδο δοκιμάστηκαν πολύ και οι πολίτες περιμένουν από εμάς απαντήσεις. Πρέπει να σας πω ότι τις περιμένουν κυρίως από τους βουλευτές των εθνικών Κοινοβουλίων, γιατί εμείς είμαστε σε άμεση και συνεχή επαφή με τους πολίτες. Εμείς συζητούμε καθημερινά μαζί τους, σ’ εμάς έρχονται όλοι οι πολίτες για τα προβλήματα τους. Έξω από τα εθνικά μας κοινοβούλια γίνονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ακριβώς διότι εκεί αισθάνονται ότι βρίσκονται τα ώτα των συναδέλφων βουλευτών που μπορούν να τους ακούσουν, να ακούσουν  τον παλμό της κοινωνίας. Εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι μπορούμε και πρέπει να συμμετέχουμε περισσότερο στη διαμόρφωση των αποφάσεων, σε συνεργασία και συνεννόηση πάντα με τους θεσμούς της Ε.Ε. και της γραφειοκρατίας και της εκτελεστικής εξουσίας στην χώρα μας, ώστε να μπορούμε να εξηγούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στους πολίτες, τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και όχι απλώς να τις επικυρώνουμε ή να έχουμε έναν ελεγκτικό εκ των υστέρων ρόλο.
Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντική η σημερινή Διάσκεψη, διότι οι τομείς τους οποίους καλείστε να εξετάσετε, είναι σημαντικότατοι  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη Δημοκρατία, για την ασφάλεια, για την εμπιστοσύνη που πρέπει να αισθάνεται ο πολίτης στους θεσμούς. Και πιστεύω ότι μπορούμε σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο να βρίσκουμε λύσεις. Διότι τα Εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωκοινοβούλιο έχουμε μεν διακριτό ρόλο αλλά αλληλοσυμπληρωνόμαστε μέσα από διαδικασίες συνεννόησης και συνεργασίας. Οφείλουμε λοιπόν αυτούς τους μήνες, στο διάλογο που θα αναπτυχθεί και που είναι σε εξέλιξη για το πώς θα προχωρήσει η Ευρώπη στο μέλλον, - και οι πολίτες περιμένουν από εμάς πειστικές απαντήσεις για να μειωθεί ο ευρω-σκεπτικισμός ο οποίος έχει αναπτυχθεί σε όλες τις χώρες τις Ε.Ε. -  να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σ’ αυτό το ζήτημα το οποίο εσείς σήμερα θα εξετάσετε, στις τρείς ενότητες που θα συζητήσετε.
Ξέρετε η Ελλάδα, παρότι δεν είναι αυτή που δημιούργησε την κρίση, εντούτοις πλήρωσε πολύ περισσότερο από όλους. Και πλήρωσε, διότι υπήρξαν αδυναμίες και παθογένειες, τις οποίες θα έπρεπε να είχαμε διορθώσει χρόνια τώρα και δεν το κάναμε. Αλλά και επειδή η Ευρώπη η ίδια, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση χωρίς μηχανισμούς, χωρίς διαδικασίες, χωρίς θεσμούς αντιμετώπισης κρίσεων. Όλοι αυτοί οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί και οι θεσμοί της Ευρώπης είχαν δημιουργηθεί για μια περίοδο ηρεμίας, για μια περίοδο κατά την οποία δεν θα δημιουργούντο τεράστια προβλήματα και αντιμετώπισε αυτή την κρίση η οποία δημιουργήθηκε με νευρικότητα και απροετοίμαστη. Και επειδή η αντιμετώπιση έπρεπε να γίνει και σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως είδατε έγιναν και πάρα πολλά λάθη. Λάθη και στα προγράμματα τα οποία κατά κάποιο τρόπο επιβλήθηκαν σε χώρες που μπήκαν στο πρόγραμμα, λάθη και στις προβλέψεις που είχε η τρόικα και ήδη τώρα αμφισβητείται και συζητείται ένας νέος τρόπος, ο οποίος θα μπορεί να εξετάσει και με τη συμβολή και συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, την πορεία που θα έχουν στο μέλλον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλουμε να συμβάλλουμε σ’ αυτό. Και σας το λέω, διότι η Ελλάδα ενώ ήταν ένα αρνητικό σύμβολο πριν από δύο χρόνια και πολλοί αναρωτιόνταν, ίσως και κάποιοι στοιχημάτιζαν, ότι δεν θα είναι στις χώρες της Ευρωζώνης, ότι μπορεί να μην συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα σε δύο χρόνια με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών που πραγματικά συνέλαβαν σ’ αυτή την προσπάθεια, καταφέραμε η χώρα μας  να στέκεται στα πόδια της.
Για το λόγο αυτό ακριβώς θεωρώ ότι από αρνητικό σύμβολο γίναμε θετικό σύμβολο. Και ταυτόχρονα θέλω να σας πω, ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς καμία έκπτωση στα κοινοβουλευτικά αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Με Δημοκρατία, όπως ορίζεται από τους νόμους μας και το Σύνταγμα, προχωρήσαμε και καταφέραμε πράγματι μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες και τις θυσίες να σταθούμε όρθιοι.
Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, δεν τελείωσε αυτή η δοκιμασία και πρέπει όλοι με σύνεση να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα, ενωμένοι, ανεξαρτήτως των όποιων ιδεολογικών προσεγγίσεων έχουμε και διαφορών, να δώσουμε τη μάχη για την Ευρώπη την οποία οραματιζόμαστε, ώστε να σταματήσουμε εκείνες τις αντιλήψεις οι οποίες αναπτύσσονται, για εξτρεμιστικές κινήσεις, για ακραίες συμπεριφορές και που είναι ο εχθρός της Δημοκρατίας. Η αντιμετώπιση στη λαϊκίστικη αυτή αντίληψη και στην ακραία συμπεριφορά είμαι σίγουρος ότι είναι περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη Ευρώπη και πιστεύω ότι οι βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων μαζί με τους Επιτρόπους, μαζί με τις κυβερνήσεις, θα καταφέρουμε να πετύχουμε ενωμένοι τη νέα Ευρώπη όπως την οραματίζεται ιδιαίτερα η νέα γενιά. Καλή επιτυχία στη Διάσκεψη σας, σας ευχαριστώ πολύ.»

Δείτε το σχετικό video



 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Σχετικά Video



Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ