Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2021

Τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Πορτογαλίας

Η πανδημία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και το  μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησαν στη συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων με μέλη της  Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Πορτογαλίας.

 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αφού πρώτα ανέφερε ότι σε αυτές τις  «πρωτόγνωρες συνθήκες» που έχει προκαλέσει η πανδημία, «είναι πολύ επίκαιρα τα μηνύματα της Πορτογαλικής Προεδρίας για μια κοινωνική και ανθεκτική Ευρώπη»,  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία, όπως υπογράμμισε, φτάνει στο να αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία δύο κρατών μελών της Ε.Ε., της Ελλάδος και της Κύπρου. Ο κ. Γκιουλέκας  σημείωσε ότι αυτή η προκλητικότητα «δεν μπορεί να μένει αναπάντητη», ζητώντας την έμπρακτη αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι  η Ελλάδα «δεν μπορεί να σηκώνει δυσανάλογο βάρος» με αυτό που της αναλογεί, ένα «βάρος» που, όπως ανέφερε, «θα έπρεπε αναλογικά να το σηκώσει ολόκληρη η Ε.Ε. και να μην το επωμίζονται μόνον οι χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε, ο βουλευτής και εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιος Δαβάκης. Ο κ. Δαβάκης εστίασε στο ζήτημα των ομογενών της διασποράς, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτούν τα δικαιώματα τους, φέρνοντας το παράδειγμα της  ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει πέσει πολλές φορές θύμα συστηματικών προσπαθειών υφαρπαγής, τόσο των περιουσιακών της στοιχείων, όσο και της καταπάτησης δικαιωμάτων». Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Δαβάκης τόνισε ότι η συντεταγμένη κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να στείλει το μήνυμα σε χώρες όπως η Τουρκία, κάνοντας ξεκάθαρο  ότι οι απειλές κατά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συστηματική καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, είναι συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος που φιλοδοξεί να διατηρεί καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του  έκανε σαφές ότι η μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, ούτε να βαραίνουν αποκλειστικά τις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία. «Δεν μπορούν να λυθούν με άλλο τρόπο, παρά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές της αλληλεγγύης και με ένα τρόπο που θα μοιράζει τη διαχείριση της κρίσης και τα βάρη που απορρέουν από αυτή ισόμετρα σε όλους», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. μετά τη λήξη της πανδημίας αναφέρθηκε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από το Κίνημα Αλλαγής. Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΚΙ.ΝΑΛ, «η φτώχεια, η ανεργία και η αύξηση του χρέους των κρατών-μελών, θα είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε, όταν επανέλθουμε σε συνθήκες υγειονομικής σταθερότητας».

Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης,   κ. Αντώνης Μυλωνάκης, τόνισε ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας εναντίον της πατρίδας μας γίνεται όλο και πιο μεγάλη, ενώ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, σημείωσε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του κόμματος ΜέΡα25, κ. Σοφία Σακοράφα, τόνισε ότι προβληματίζει έντονα η σιωπή της Πορτογαλίας ως προς την τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. «Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η διαπραγμάτευση για το νέο σύμφωνο περί μετανάστευσης και ασύλου», πρόσθεσε ο κ. Δημοσχάκης.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Λισσαβώνα, κύριος Ιωάννης Μεταξάς,  καθώς και η Πρέσβης της Πορτογαλίας στην Αθήνα, κυρία Helena Paiva. Τις απόψεις τους εξέφρασαν, μέσω των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, οι Έλληνες βουλευτές κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, κ. Ιωάννης Μπουρνούς και η κ. Θεοδώρα Τζάκρη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ