Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2021
Ενημέρωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας της Ε.Ε.
Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων συνεδρίασαν από κοινού προκειμένου να εξετάσουν επίκαιρα θέματα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της Σλοβενικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους βουλευτές μέλη των επιτροπών ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, κ. Αnže Logar. Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Στα εισαγωγικά του σχόλια ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε ότι η Σλοβενία ανέλαβε τη δεύτερη Προεδρία της σε μια δύσκολη περίοδο, μεσούσης της υγειονομικής κρίσης και των προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και εν μέσω προκλήσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η κρίση στο Αφγανιστάν, η ενεργειακή κρίση, οι τουρκικές προκλήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση στην Λευκορωσία.
Από τις προτεραιότητες της Σλοβενικής Προεδρίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, καθώς επίσης και οι εξελίξεις της διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η «πράσινη» μετάβαση και η ενίσχυση του Κράτους Δικαίου. Ωστόσο, ως προς τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Κακλαμάνης διαπίστωσε ασάφεια όσον αφορά το ρόλο των εθνικών βουλευτών, η επιρροή των οποίων δεν θα πρέπει να μετριαστεί από τη γραφειοκρατία της Κοινής Γραμματείας Συμβουλίου και Επιτροπής. Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης εξήρε τη Σλοβενία για την άψογη διοργάνωση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Προεδρίας και τη διεξαγωγή πολλών άτυπων αλλά χρήσιμων διαδικτυακών συναντήσεων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, κ. Αnže Logar, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς της Σλοβενικής Προεδρίας για επίτευξη συναίνεσης σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τα κράτη μέλη, όπως η Συμφωνία επί του EURODAC, η μετανάστευση, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και η κατάσταση στη Λευκορωσία.
Παράλληλα, ο κ. Logar εξέφρασε τη στήριξη της Σλοβενίας προς την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις απαράδεκτες απειλές που δέχεται από τη γείτονα χώρα και πρόσθεσε ότι οι μονόπλευρες και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει επιμονή στην τήρηση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Κανόνων Δικαίου στις συνομιλίες με την Τουρκία.
Σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι για τη Σλοβενία αποτελεί βασική προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσει η Οδηγία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Επιπλέον, ο κ. Logar επεσήμανε ότι στη συζήτηση που διεξάγεται για την κατάργηση του βέτο στα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και τη διεύρυνση της Ένωσης στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η Σλοβενία δεν επιθυμεί την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αλλά τη διατήρηση και τη χρήση του με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, χαιρέτισε την προτεραιότητα της Σλοβενικής Προεδρίας για μια πιο ανθεκτική Ευρώπη, η οποία βρίσκεται ήδη στην επόμενη φάση της πανδημίας και εξέφρασε τη στήριξή του στην εφαρμογή του προγράμματος Next Generation EU, για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη μετάβασή της σε μια πράσινη και ψηφιακή εποχή.
Όσον αφορά το Κράτος Δικαίου σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τόσο τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και τον περιοδικό έλεγχο των κρατών μελών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και τη διαδικασία της συνεργασίας των κρατών μελών σε περιπτώσεις παραβιάσεων. Για τη μετανάστευση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν μπορεί να συμφωνηθεί τίποτα αν δεν συμφωνηθούν όλα και ότι το νέο σύμφωνο θα πρέπει να υιοθετηθεί στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά. Θα πρέπει να υπηρετηθεί σωστά η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης, τις γρήγορες επιστροφές και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Τέλος, εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα της διεύρυνσης των δυτικών Βαλκανίων και εκδήλωσε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της πιστής και ορθής εφαρμογής όλων των προβλέψεων της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στην εισαγωγική του ομιλία έθεσε το ζήτημα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη δεν πρέπει να περιορίζεται σε δηλώσεις αλλά να εκφράζεται έμπρακτα, επεσήμανε δε ότι η Τουρκία εξοπλίζεται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γκιουλέκας στη συνέχεια τόνισε ότι η Ελλάδα ως πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη πίεση και επεσήμανε ότι κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να φέρει δυσανάλογη ευθύνη.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή