Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της Eurojust

Στην ετήσια διακοινοβουλευτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust) συμμετείχαν οι Βουλευτές κύριοι Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynders και του Προέδρου της Eurojust, κ.  Ladislav Hamran, ο οποίος ενημέρωσε για τις τρέχουσες δράσεις του οργανισμού και παρουσίασε την ετήσια έκθεση απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναδείχτηκε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Οργανισμός  στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας και κυρίως όσον αφορά στο διασυνοριακό και οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, ενώ υποστηρίχτηκε η ανάγκη ενίσχυσης της εντολής του Οργανισμού.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και οι δύο Έλληνες Βουλευτές. Συγκεκριμένα, ο κ. Υψηλάντης ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με καταγγελίες για διακίνηση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στις υποθέσεις που ερευνά η Eurojust, καθώς και για τις εν εξελίξει νομοθετικές εργασίες της ΕΕ για τη διασφάλιση ενός πραγματικά ασφαλούς περιβάλλοντος στον κυβερνοχώρο για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, δήλωσε την απερίφραστη και αυτονόητη καταδίκη της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έκρινε σημαντικό να υπάρξει λογοδοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων, ζητώντας να ολοκληρωθεί το έργο της Eurojust σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αναθεωρητισμού στην Ευρώπη πρέπει να καταδικάζεται απερίφραστα από όπου κι αν προέρχεται, είτε πρόκειται για πολεμική επίθεση πολεμική είτε για λεκτική. 

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και την αυταπόδεικτη σημασία της Eurojust στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα γιγαντώνεται, επεκτείνεται και αναπτύσσεται σε νέα πεδία, όπως τα εγκλήματα που στρέφονται κατά των προσωπικών δεδομένων, της ιδιωτικότητας και της κυβερνοασφάλειας. Απηύθυνε ερώτημα στους επικεφαλής της Eurojust σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων και καταχρηστικών παρακολουθήσεων με επικίνδυνα λογισμικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη μέλη, ζήτημα που προσβάλει το κράτος δικαίου.

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος της Eurojust, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εθνικό πρόβλημα κι όχι για ζήτημα διεθνούς δικαστικής συνεργασίας, υπενθύμισε ότι η αυτόβουλη έναρξη ερευνών δεν εμπίπτει στην εντολή της Eurojust, καθώς η εντολή του Οργανισμού περιορίζεται στο συντονισμό και την υποστήριξη των αιτημάτων που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ