Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2024

Το μεταναστευτικό ζήτημα στο επίκεντρο των συναντήσεων αντιπροσωπειών των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Σουηδίας στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, συναντήθηκε σήμερα, με αντιπροσωπεία βουλευτών της Επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης του Κοινοβουλίου της Σουηδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, κ. Viktor Wärnick, με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στα ζητήματα  μετανάστευσης και ασύλου.

Tην ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και ενίσχυσης των επιστροφών, την σημασία της καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης παράνομων μεταναστών, αλλά και ενδυνάμωσης των σχέσεων με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της της Βουλής.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε  ότι, μετά την ψήφιση του νέου Συμφώνου, η χώρα μας βρίσκεται στη φάση της έκδοσης των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων εξειδίκευσής του, που αποτελεί διοικητική και επιχειρησιακή πρόκληση.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη τήρησης των αρχών του Schengen και στην αποφυγή μονομερών ενεργειών καταστρατήγησής του, καθώς και στο γεγονός ότι η χώρα μας και ειδικότερα η ελληνική ακτοφυλακή, έχει διασώσει εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη θάλασσα, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ο κ. Πλακιωτάκης κατέληξε λέγοντας ότι το μεταναστευτικό θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα που θα ενώνει και όχι θα διχάζει τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Εν συνεχεία ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ελληνικού Κοινοβουλίου με τη σουηδική αντιπροσωπεία.

Από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή συμμετείχαν ο κ. Αναστάσιος Μπαρτζώκας, ως επικεφαλής και οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Κούβελας, Γιώργος Παπαηλιού, Παύλος Χρηστίδης, Μαρία Κομνηνάκα, Κωνσταντίνος Χύτας, Γιώργος Ρούντας, Ιωάννης Κόντης και  Θεανώ Φωτίου.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας, η χώρα μας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα εν λόγω ζητήματα,  καθώς είναι η βασική πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών από την Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα αποτελεί τον βασικό φύλακα και προστάτη των νοτιοανατολικών συνόρων της Ένωσης.

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της δημιουργίας του ειδικού φράχτη στον Έβρο, τον σεβασμό της χώρας μας στο διεθνές  δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας αλλά και στην συνθήκη Schengen, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες κρατών-μελών, που να αμφισβητούν σημαντικά ενωσιακά  κεκτημένα, όπως η συνθήκη Schengen. Χαρακτήρισε δε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ως μία τομή για την Ε.Ε., που αποδεικνύει ότι η αλληλεγγύη είναι πραγματικά εφικτή. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Τόσο ο επικεφαλής της σουηδικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτή εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις γόνιμες συναντήσεις με τον Α΄ Αντιπρόεδρο και τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ