Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Ρώμη, 9 Οκτωβρίου 2021

Αντιπροσωπεία της Βουλής στην προπαρασκευαστική κοινοβουλευτική συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στη Ρώμη

Ολοκληρώθηκε σήμερα, στην Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Ρώμη, η διήμερη προπαρασκευαστική κοινοβουλευτική συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή, ενόψει της 26ης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP26), που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο  στη Γλασκώβη.

 Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.) και το Ιταλικό Κοινοβούλιο με  300 συμμετέχοντες. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλοντος και η κα Χαρά Καφαντάρη, Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Η Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, σε τοποθέτησή της, σημείωσε ότι ο ρόλος των βουλευτών είναι κομβικός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κυρίως μέσω της υιοθέτησης φιλόδοξης νομοθεσίας. Εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, ενώ ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η χώρα κινείται προς την κατεύθυνση πλήρους κατάργησης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αύξησης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2025. Στόχος είναι, όπως είπε, η δίκαιη μετάβαση προς μία πράσινη, ψηφιακή, βιώσιμη ανάκαμψη. Απηύθυνε επίσης κάλεσμα  για παγκόσμια δράση ούτως ώστε η μέση αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό κελσίου, για επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε περιβαλλοντικές υποδομές και πράσινες θέσεις εργασίας και για συνεργασία μεταξύ των χωρών για αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, περιλαμβανομένων των δασικών πυρκαγιών. Έκλεισε, τέλος, προτάσσσοντας τη σημασία επιπρόσθετης έμφασης σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία για την απορρόφηση του πλεονάζοντος διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, την προστασία της βιοποικιλότητας και την επίτευξη μίας οικονομίας μηδενικών ρύπων και μηδενικών αποβλήτων έως το 2050.

Η κυρία Χαρά Καφαντάρη,  μιλώντας στη θεματική ενότητα για τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της COP26,  αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, καθώς και στους στόχους που έχουν τεθεί με σκοπό τον μετριασμό και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ειδική αναφορά έκανε στην πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), η οποία τονίζει την ανάγκη λήψης έκτακτων  μέτρων και χρήσης των απαραίτητων μέσων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και σε εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που υπογραμμίζουν ότι το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει τα μέσα για μία υγιεινή διατροφή, καθώς και ότι η βιοποικιλότητα επιδεινώνεται σημαντικά σε όλον τον κόσμο. Όπως σημείωσε η βουλευτής, οι εκθέσεις αυτές επιβεβαιώνουν την τριπλή απειλή που υφίσταται για τον πλανήτη και αφορά στην κλιματική αλλαγή, την τροφική ανασφάλεια και την απώλεια της βιοποικιλότητας, ενώ ως λύση υπογράμμισε την αναγκαιότητα μετάβασης σε νέες οικονομίες με ριζική αλλαγή των αναπτυξιακών μοντέλων, περιλαμβάνοντας αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες, τη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας και γεωργικών μεθόδων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, απαιτείται, όπως είπε, η συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών.

Οι εργασίες έκλεισαν με ομόφωνη υιοθέτηση κειμένου αποτελεσμάτων, που θα οριστικοποιηθεί στην κοινοβουλευτική συνάντηση της Γλασκώβης. Επίσης οι συμμετέχοντες, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ακρόαση με τον Πάπα Φραγκίσκο, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στο περιθώριο της διοργάνωσης, πραγματοποίησε με ιδία πρωτοβουλία διμερείς επαφές με βουλευτές ευρωμεσογειακών χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Κροατία, Σλοβενία) και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη Μεσόγειο (PAM), για να συζητήσουν το κρίσιμο κοινό ζήτημα των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή και τρόπους σύμπραξης για την αντιμετώπισή του.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ