Γραφείο Τύπου
Αθήνα 11 Νοεμβρίου 2021
Ενημέρωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος από τον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius, ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, που συνεδρίασαν από κοινού, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και για άλλα θέματα του χαρτοφυλακίου του. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας.
Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σημείωσε ότι ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά βιώσιμο και να διασφαλιστεί ότι κανένας δε θα μείνει στο περιθώριο. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν, στην απεξάρτηση της ελληνικής ναυτιλίας από ορυκτά καύσιμα, στη μετατροπή ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς, στη δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων, στην προστασία ορεινών και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και στη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μεταφορά μέσω Ελλάδας της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.
Ο Επίτροπος κ. Sinkevičius χαρακτήρισε πολλά υποσχόμενο το ελληνικό σχέδιο δράσης για την ανακύκλωση, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη περαιτέρω προόδου στην ανακύκλωση των αστικών λυμάτων. Έδωσε έμφαση και στο ζήτημα της βιοποικιλότητας, στη νέα στρατηγική για τα δάση και κυρίως, στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη Γαλάζια Οικονομία. Η προστασία των περιοχών αλίευσης, οι θαλάσσιες στρατηγικές και ο στόχος της μείωσης των πλαστικών αποβλήτων στη θάλασσα μέχρι το 2030 αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, σημείωσε ο κ.Sincevicius, προτείνοντας παράλληλα να κατατεθεί αίτημα προκειμένου η Μεσόγειος να καταστεί σημείο ελέγχου για εκπομπές οξειδίου του θείου. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο Επίτροπος και η προστασία των θαλασσών καθίσταται βασική προτεραιότητα. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει λάβει γνώση για τα περιστατικά υπεραλιείας από τουρκικά σκάφη που καταγράφονται στο Αιγαίο και έχουν γίνει συστάσεις συμμόρφωσης στην Τουρκία. Τέλος, ο Επίτροπος αναφερόμενος στην αιολική ενέργεια υπογράμμισε ότι τα αιολικά πάρκα θα πρέπει να αναπτυχθούν σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό και σωστή χωροθέτηση των ανεμογεννητριών για να μην υπάρχει πρόβλημα με περιοχές Natura.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης και
ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος, προκειμένου να υπάρξει και νομοθετική δεσμευτικότητα. Από 1/1/2025 τα οχήματα θα είναι μηδενικών ρύπων και από το 2030 θα απαγορεύεται η πώληση νέων οχημάτων με θερμικούς κινητήρες, ενώ η απολιγνιτοποίηση θα επιτευχθεί έως τις 21/12/2028. Η Χάλκη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και οικονομίας, σημείωσε ο κ. Σκρέκας και ο στόχος είναι να ακολουθήσουν και άλλα νησιά που θα καταστούν κοιτίδες πράσινης ανάπτυξης. Η ανακύκλωση, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση αποβλήτων, η μείωση αποβλήτων τροφίμων, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου περιβαλλοντικών ελέγχων, η αναδιαμόρφωση της δασικής πολιτικής, η προστασία του δασικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η Γαλάζια Οικονομία, αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Αμυράς, αναφέρθηκε στις περιοχές Natura, τονίζοντας ότι το 30% της χώρας είναι περιοχές Natura και θα πρέπει να προστατευτούν, οι σχετικές επιστημονικές μελέτες είναι έτοιμες, καθώς και τα σχέδια δράσης για τους 21 ευαίσθητους βιότοπους.
Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, κα Δ. Αυγερινοπούλου, τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση του νέου πακέτου μέτρων που θα υιοθετήσει η ΕΕ. Η πρωτοβουλία ανάπτυξης της Πράσινης Ναυτιλίας και η δημιουργία του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Το νέο πράσινο κρατικό ομόλογο για το 2022 και η χρήση νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης που τίθενται στην υπηρεσία της φύσης και του κλίματος, προάγουν την επίτευξη των νέων στόχων.
Επιστροφή