Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2023

Συμμετοχή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ε.Ε.

Ολοκληρώθηκαν στις 27 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη οι διήμερες εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε., με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού βουλευτών από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε., καθώς και ευρωβουλευτών. Τη Διάσκεψη διοργάνωσε το Κοινοβούλιο της Ισπανίας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ.κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, Φώντας Μπαραλιάκος, Μίλτος Ζαμπάρας και Πάρις Κουκουλόπουλος.

Τις εργασίες χαιρέτησε o Πρόεδρος της Γερουσίας της Ισπανίας, κ. Pedro Rollán Ojeda, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Maros Sefcovic (διαδικτυακή παρουσία), η Πρόεδρος του ισπανικού Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, κα Francina Armengol Socias, ευρωβουλευτές, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ισπανίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί ζητημάτων που σχετίζονται με την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, την κοινωνική διάσταση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

Ο κ. Μαρκόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη θεματική ενότητα για την κοινωνική διάσταση της οικονομικής διακυβέρνησης, τόνισε ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πρέπει να συνδυάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία με την προώθηση της ανάπτυξης και την κοινωνική ταυτότητα της Ευρώπης. Υπενθύμισε τη χρήση του ακρωνυμίου PIGS για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου κατά την περίοδο της κρίσης χρέους, επισημαίνοντας ότι η προηγούμενη δεκαετία αποτέλεσε καταστροφή για τις κοινωνίες στον τομέα της οικονομίας. Παρατήρησε ότι «οι πολίτες, τα έθνη και κράτη μας είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν να ακολουθούν το δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας» και πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πως οι πολιτικές θα κρίνονται από τις αγορές και τους παγκόσμιους επενδυτές», υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας για τη διασφάλιση του περιορισμού των ελλειμάτων και του δημοσίου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς να υπονομευθεί η ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Ο κ. Μπαραλιάκος, κατά την παρέμβασή του στην ενότητα για τη νέα αρχιτεκτονική της οικονομικής διακυβέρνησης, αναφέρθηκε στον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας τονίζοντας ότι το περιοδικό Economist χαρακτήρισε την Ελλάδα ευρωπαϊκή επιτυχία, υπογραμμίζοντας τη μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ ανάπτυξη της χώρας, το θετικό επενδυτικό κλίμα και το εντυπωσιακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη. Επισήμανε ότι η χώρα μας χαιρετίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναμόρφωση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, οι οποίοι θα πρέπει να υποστηρίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της πράσινης μετάβασης, χαρακτηρίζοντας το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ένα από τα πιο φιλόδοξα και αποτελεσματικά στην εκτέλεσή του. Τόνισε, τέλος, ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία των επενδυτικών δαπανών και η διασφάλιση επαρκούς δημοσιονομικού χώρου για την ενίσχυση της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης δεν πρέπει «να κόψει τα φτερά» της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Ζαμπάρας κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα για την κοινωνική διάσταση της οικονομικής διακυβέρνησης επισήμανε ότι οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες παραμένουν τόσο στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών όσο και μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία παράλληλα με την οικονομική κρίση προστέθηκε και η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι χώρες του Νότου αντιμετώπισαν σοβαρότερα προβλήματα κοινωνικής συνοχής ενώ το χάσμα από τον Βορρά αυξήθηκε. «Μια βιώσιμη πράσινη μετάβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και να διασφαλίζει ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων και ο ενεργειακός τομέας θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο» ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν οικονομικές επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης, στο πλαίσιο της οποίας οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα πρέπει να θέτουν στο επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο.      

Ο κ. Κουκουλόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στην ενότητα για τη νέα αρχιτεκτονική της οικονομικής διακυβέρνησης, τόνισε ότι η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας είναι οι υψηλότερες στο ΝΑΤΟ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το 2022 ακόμα και αυτές των ΗΠΑ (3,54% του ΑΕΠ η Ελλάδα, 3,46% οι ΗΠΑ). Ανέφερε ότι «παραμένοντας υπέρ της λελογισμένης διεύρυνσης, υποστηρίζουμε σήμερα ως προτεραιότητα  την εμβάθυνση της Ε.Ε. στη βάση της ανάπτυξης του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Αμυντικού Χώρου» με πυλώνες, όπως τόνισε, την καλλιέργεια της πολιτικής αντίληψης των Ευρωπαίων πολιτών για την Ενιαία Ευρώπη, καθώς και τη συγκρότηση Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας με χρηματοδότηση από πρόσθετους πόρους από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε, τέλος, ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες κάθε κράτους μέλους όπως αυτές προκύπτουν από τη θέση του καθενός στον Ευρωπαϊκό χάρτη, σε συνάρτηση πάντοτε με το δημοσιονομικό αποτύπωμα αυτών των δαπανών.

 

 

 

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ