Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 12 Μαΐου 2021
Συνάντηση της ad hoc υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα με ελληνική διακομματική αντιπροσωπεία
Στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ad hoc Υποεπιτροπής για διερευνητική επίσκεψη στην Ελλάδα, της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με Προεδρεύοντα τον Ελβετό Βουλευτή κ. Pierre-Alain Fridez (SOC-Πρόεδρος της ως άνω Επιτροπής) και συμμετέχοντα τον Αυστριακό Βουλευτή κ. Köck (EPP/CD), με διακομματική αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων. Η διακομματική αντιπροσωπεία απετελείτο από τους Βουλευτές κ.κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Πρόεδρο της Επιτροπής (Ν.Δ.), Τάσο Χατζηβασιλείου (Ν.Δ.), Γεώργιο Κατρούγκαλο (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Σωκράτη Φάμελο ( ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Γεώργιο Καμίνη (ΚΙΝ.ΑΛ.), Λιάνα Κανέλλη (Κ.Κ.Ε.), Κωνσταντίνο Χήτα (Ελληνική Λύση) και Φωτεινή Μπακαδήμα (ΜέΡΑ25).
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και τόνισε πως «χωρίς την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καμία χώρα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές του μεγέθους που παρατηρήθηκαν τα χρόνια προ της πανδημίας. Πολλώ δε μάλλον η Ελλάδα, που απέναντί της δεν έχει μια χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη, αλλά αντιθέτως την Τουρκία του κ. Ερντογάν, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για δικούς της πολιτικούς σκοπούς. Κι αυτό το είδε ολόκληρη η Ευρώπη την Άνοιξη του 2020 στην περιοχή του Έβρου, όπου κρατικοί θεσμοί, όπως η τουρκική χωροφυλακή, συνέδραμαν χιλιάδες μετανάστες να εισβάλουν στο ελληνικό έδαφος». Υπογράμμισε ότι το ίδιο γίνεται τα τελευταία 24ωρα με καραβιές μεταναστών από τη Λιβύη που προωθούνται στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Κι αυτό επειδή ενοχλήθηκε η Τουρκία από την αξίωση αποχώρησης του στρατού και των μισθοφόρων τζιχαντιστών που έχει μεταφέρει στη Λιβύη. Το έργο αυτό, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται στη θάλασσα του Αιγαίου, όπου αποδεδειγμένα η τουρκική ακτοφυλακή συνοδεύει βάρκες με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα και δεν διστάζει να συμπεριφέρεται επιθετικά, τόσο εναντίον του ελληνικού λιμενικού, όσο και των σκαφών της FRONTEX. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η Τουρκία όχι μόνον δεν κάνει το παραμικρό για να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές που περνούν από το έδαφός της, αλλά δίδει κίνητρα για την έλευση, ιδίως από την αφρικανική ήπειρο, με φθηνά εισιτήρια και χωρίς θεωρήσεις, με σκοπό να τους ωθήσει στα παράλια και στη συνέχεια στα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, παρά το μικρό της μέγεθος και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βίωσε, προσπάθησε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στα κύματα των προσφύγων. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν δέχονται καν ασυνόδευτους ανήλικους στο έδαφός τους, ακυρώνοντας στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισε ότι η νέα μεταναστευτική/προσφυγική πολιτική της Ευρώπης θα πρέπει να εμπεριέχει μερικές βασικές προϋποθέσεις, όπως:
α. Ο έλεγχος όσων επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη να διεξάγεται υποχρεωτικά εκτός της Ε.Ε.
β. Η αναλογική μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία στα άλλα κράτη-μέλη να είναι υποχρεωτική.
γ. Ο μηχανισμός των επιστροφών οφείλει να είναι ενιαίος για όλη την Ε.Ε., και αναλόγως της συμπεριφοράς τους να προβλέπονται για τις χώρες προέλευσης κυρώσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.
δ. Η επιβολή άμεσων κυρώσεων σε χώρες που εργαλειοποιούν, αποδεδειγμένα, το μεταναστευτικό ζήτημα.
Συνοψίζοντας την ομιλία του ο κ Fridez συνεχάρη την Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος των ασυνόδευτων παιδιών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης βοήθειας των χωρών αποστολής μεταναστών και τάχθηκε κατά των απωθήσεων (pushback), καθώς αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Köck, αφού επεσήμανε τις πολύ βελτιωμένες συνθήκες στις δομές φιλοξενίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να διαμοιραστούν ισάξια οι πρόσφυγες. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε το γεγονός της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, τονίζοντας την άμεση ανάγκη επίλυσης του εν λόγω ζητήματος.
Ο κ. Κατρούγκαλος στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιθυμεί ανοιχτές κοινωνίες. Σχετικά με τη διαδικασία παροχής ασύλου, υποστήριξε ότι υπάρχει διακομματική συνεργασία για την επίλυση των όποιων καθυστερήσεων παρατηρούνται στη διαδικασία απονομής του. Αναφορικά με τις απωθήσεις μεταναστών, τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο αν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες πρέπει αυτές να διερευνώνται.
Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στα δυσανάλογα βάρη που σηκώνει η Ελλάδα συγκριτικά με τα άλλα κράτη και τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Η κυρία Κανέλλη χαρακτήρισε φρικαλεότητα την Κοινή Δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, αφού καθιστά πάγιες δομές τα hotspots. Αναφέρθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τόνισε πως ο ρόλος του είναι να δίνει έμφαση σε μια Ευρώπη των λαών.
Ο κ. Χήτας αναφέρθηκε στην ανάγκη περιορισμού της ανεξέλεγκτης δράσης των ΜΚΟ και σημείωσε ότι οι απωθήσεις μεταναστών επιτρέπονται στις περιπτώσεις προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας.
Η κυρία Μπακαδήμα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα ανθρωπιστική κρίση, η επίλυση του οποίου απαιτεί την αλληλεγγύη και την ουσιαστική συνεργασία όλων των μερών. Επίσης τόνισε την ανάγκη αύξησης των κοινών προσπαθειών, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της εργαλειοποίησης των μεταναστών.
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «θετική απογοήτευση» των μελών της διερευνητικής Επιτροπής, καθώς τα πράγματα στα νησιά είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αναφορικά με τις «δήθεν επαναπροωθήσεις, από το λιμενικό και τη FRONTEX», όπως είπε, δεν αποδείχθηκε τίποτα από τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα και διαδόσεις περίεργων ΜΚΟ. Σημείωσε, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην απόδοση ασύλου μετά την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Τέλος, καυτηρίασε την απροθυμία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας από την Άγκυρα, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την αυθαίρετη ερμηνεία των τουρκικών αρχών, που αρνούνται να δεχθούν όσους μετανάστες έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή