Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2023

Συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για φορολογικά θέματα

Ολοκληρώθηκαν χτες  25  Οκτωβρίου οι εργασίες της Διακοινοβουλευτική Διάσκεψης - Φορολογικό Συμπόσιο με θέμα «Το μέλλον της φορολογίας στην ΕΕ: μελλοντικές προκλήσεις και ποιες είναι οι αλλαγές που απαιτούνται», που συνδιοργανώθηκε από την Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν τα μέλη της  Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων: οι κ.κ. Στυλιανός Πέτσας (επικεφαλής της αντιπροσωπείας), Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Χαράλαμπος Μαμουλάκης και Μιχαήλ Κατρίνης.

Στο πλαίσιο των εργασιών τοποθετήθηκαν ο Επίτροπος για την Οικονομία κ. Paolo Gentiloni, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ κυρία Kristalina Georgieva και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Mathias Corman, η Αντιπρόεδρος  της ισπανικής κυβέρνησης, Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης κυρία Nadia Calvino, (εκπροσώπησε την προέδρευσα  αυτό το εξάμηνο στην Ε.Ε. Ισπανία), υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων των κρατών μελών της Ε.Ε., ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες.

Στην πρώτη θεματική ενότητα “για το φορολογικό μείγμα για το μέλλον” τοποθετήθηκε ο  κ.  Στ. Πέτσας τονίζοντας  ότι το βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε για το φορολογικό μείγμα τις επόμενες δεκαετίες είναι να είναι ανταγωνιστικό, δίκαιο και να μπορεί να παρέχει όλες εκείνες τις υπηρεσίες τις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν να απολαμβάνουν από τα Κράτη-Μέλη και την Ευρώπη συνολικά. Σημείωσε ότι δεν είναι ανεξάρτητο το φορολογικό μείγμα από το ύψος του φορολογικού συντελεστή και από το ύψος των συνολικών φορολογικών εσόδων και ανέφερε ότι μπορεί να μειωθεί η συμμετοχή του φόρου στην εργασία, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών στο φορολογικό μείγμα, αλλά γι’ αυτό είναι απαραίτητο  να μειωθούν και όχι να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές στην εργασία. Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης  ότι μπορεί να αυξηθεί η συμμετοχή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων - του CIT - όχι όμως με αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά με καταπολέμηση των εικονικών νομικών σχημάτων για την αποφυγή φορολογίας και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έθιξε  ως τρίτο σημείο, το  βασικό ζήτημα των περιβαλλοντικών φόρων σημειώνοντας ότι είναι πολύ χαμηλοί, ειδικά ως προς την αντιμετώπιση μιας κλιματικής κρίσης, η οποία  δείχνει τα δόντια της με τόσο σκληρό τρόπο και εστίασε στο ότι δεν είναι μόνο ο μετριασμός, όπως για παράδειγμα η αλλαγή της φορολόγησης στην ενέργεια, αλλά κυρίως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τρόπους χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων υποδομής που πρέπει να γίνουν σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Ελλάδα. Αναφέρθηκε στο  χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα  της Θεσσαλίας, με την καταστροφική πλημμύρα που επηρέασε ολόκληρη την Περιφέρεια και έθεσε το ερώτημα αναφορικά με  το πως μπορούν να υπάρξουν νέα και καινοτόμα εργαλεία, στην κατεύθυνση της  περιβαλλοντικής φορολόγησης.

Ο κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα «για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φορολογία - συνδυασμός εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς επιπέδου» επισήμανε ότι η φοροαποφυγή αποτελεί παγκόσμια πρόκληση και  προφανώς κάθε κράτος - μέλος έχει τη δική του διαδρομή να διανύσει, αλλά η κοινή εφαρμογή των Συμφωνιών επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει και πέρα από όσα έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο. Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται όμως χρήσιμα εργαλεία που θα δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και προκλήσεις, όπως είναι η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση. Με βάση αυτά έθεσε τα ερωτήματα σε τι επίπεδο βρίσκεται η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία μεταξύ των χωρών, εάν υπάρχει αισιοδοξία για την συγκράτηση της φοροδιαφυγής σε περιπτώσεις όπως τα κρυπτονομίσματα και σε τι στάδιο βρίσκονται οι δράσεις και οι ενέργειες για το ζήτημα της φορολογικής κατοικίας των διασυνοριακών εργαζομένων και ψηφιακών νομάδων, μιας και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί.

Ο κ. Μιχαήλ Κατρίνης στην τοποθέτησή του στη θεματική ενότητα «για τους τρόπους περαιτέρω βελτίωσης του πλαισίου φορολογίας των επιχειρήσεων εντός της ενιαίας αγοράς»  επισήμανε ότι το διεθνές πλαίσιο υποδηλώνει την ανάγκη να κινηθεί πολύ γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ολοκλήρωσης ως προϋπόθεση για την επιβίωσή της. Σημείωσε  ότι  η περαιτέρω ολοκλήρωση δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς μια κοινωνική Ευρώπη, μια πράσινη Ευρώπη και μια ανθεκτική Ευρώπη. Ανέφερε ότι  όλα αυτά προϋποθέτουν τη χρηματοδότηση όλων αυτών των δημόσιων αγαθών, μέσω μιας αναδιανομής της παραγόμενης αξίας και γι' αυτό, όπως είπε, απαιτείται μια δίκαιη συμφωνία. Για τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων ανέφερε ότι  θα πρέπει να ειδωθεί από μια τέτοια οπτική γωνία ώστε να προχωρήσει μια δίκαιη φορολογία, που είναι η προοδευτική φορολογία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η φορολογική απάτη. Oλοκληρώνοντας, έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της παραγόμενης αξίας στην ΕΕ, χωρίς ενιαία φορολογική πολιτική και ενιαίο σύστημα φορολογικών ελέγχων.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ