Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βουδαπέστη, 4 Οκτωβρίου 2024

Συμμετοχή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ε.Ε.

Τα μείζονα και επίκαιρα θέματα που αφορούν στην πράσινη μετάβαση, στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και στις πολιτικές συνοχής της Ε.Ε., συζητήθηκαν στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 3 και 4 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού βουλευτών από τα εθνικά Κοινοβούλια της Ε.Ε., καθώς και ευρωβουλευτών.

Τη Διάσκεψη διοργάνωσε το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ε.Ε. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ.κ. Χάρης Θεοχάρης και Νότης Μηταράκης, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Μπάρκας, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τις εργασίες χαιρέτησε o Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, κ. János Latorcai. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί ζητημάτων που σχετίζονται με τον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε., τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και την πολιτική συνοχής υπό το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. 

 

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση και ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών αποτελούν στρατηγική άσκηση, η οποία δεν έχει αναγνωρισθεί ως τέτοια από την Ευρώπη. Αναφερόμενος στο τρίγωνο ‘‘ταχύτητα μετάβασης – κόστος - ανταγωνιστικότητα ευρωπαϊκής βιομηχανίας’’, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτύχει και τους τρείς στόχους ταυτόχρονα και θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ αυτών, προσθέτοντας ότι η Κίνα αποφάσισε νωρίς να θυσιάσει την ταχύτητα για το κόστος και την ανταγωνιστικότητα, ενώ οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να θυσιάσουν το κόστος, δαπανώντας αρκετά χρήματα για να επιτύ

 

χουν το στόχο της ταχύτητας και της ανταγωνιστικότητας. Επισήμανε δε την ανάγκη άμεσης εκκίνησης του σχετικού διαλόγου στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Κατά την παρέμβασή του στην ενότητα για τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι η Ελλάδα αφενός δεν βρίσκεται μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αφετέρου έχει υψηλές επιδόσεις όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ειδικότερα, τόνισε ότι η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα, με το χρέος να έχει μειωθεί κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία χρόνια, ενώ οι νέοι κανόνες προβλέπουν, για χώρες όπως η Ελλάδα, ετήσια μείωση του επιπέδου του χρέους κατά 1%. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα, που θα υποβληθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει περαιτέρω μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, στόχο τον οποίο η Ελλάδα θα υπερβεί.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στις ιδιαιτέρως θετικές επιπτώσεις και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης τις οποίες δημιουργεί το νέο Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης της Ε.Ε. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι νέοι κανόνες είναι προσαρμοσμένοι στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, παρέχουν ευελιξία στις κυβερνήσεις, δημιουργούν περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις και προάγουν τις συνθήκες για μια υγιή επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιστροφή στη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Συμπλήρωσε ότι οι εθνικές δαπάνες για τη συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων εξαιρούνται από τον υπολογισμό των κυβερνητικών δαπανών και επισήμανε ότι το νέο πλαίσιο δημιουργεί χώρο για αντικυκλικές πολιτικές, ενώ υπογράμμισε ότι παρέχεται περιθώριο δημοσιονομικής ανάσας με τη δυνατότητα παράτασης έως τρία έτη της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος, ανέφερε ότι η εφαρμογή των κανόνων τα επόμενα έτη θα αναδείξει επιμέρους ζητήματα που θα πρέπει να εξετασθούν από τα κράτη-μέλη.

 

Ο κ. Νότης Μηταράκης, κατά την παρέμβασή του στη θεματική ενότητα για την πολιτική συνοχής, επισήμανε ότι η εν λόγω πολιτική παραμένει βασική προτεραιότητα του προϋπολογισμού της Ε.Ε., όπως και η ανάγκη να στηριχθούν οι αγρότες, προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί αυτάρκης, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις καταδεικνύουν την αναγκαιότητα αύξησης των πόρων του προϋπολογισμού για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, τη μετανάστευση, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις νέες επενδύσεις. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης της πολιτικής συνοχής στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, επισήμανε ότι οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση και τόνισε ότι περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο που έχει πληγεί σοβαρά από την προσφυγική κρίση, χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση, συμπληρώνοντας ότι τα κονδύλια θα πρέπει να κατευθυνθούν στην αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων και στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ