Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 8 Απριλίου 2021

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης της ιστορίας της πολυπληθέστερης μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η 8η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά σε ανάμνηση της ιδιαίτερη σημαντικής διοργάνωσης του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που πραγματοποιήθηκε το 1971 στο Λονδίνο, με σκοπό τη διατήρηση της κουλτούρας τους και την ισχυροποίηση των διεκδικήσεων των δικαιωμάτων των Ρομά, στη διεθνή κοινωνία και αποτελεί γιορτή για τους Ρομά ανά τον κόσμο.

Είναι ιδιαίτερα σπουδαίο να θυμόμαστε και να τιμούμε τις παραδόσεις μας, αλλά και να φροντίζουμε να μεταλαμπαδεύουμε τις αξίες μας στις επόμενες γενιές. Έτσι και οι Ρομά, φροντίζουν κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, να δίνουν το μήνυμά τους και να καλούν τον κόσμο να τους γνωρίσει, ώστε να επιτευχθούν δύο βασικοί στόχοι. Ο πρώτος είναι να θυμούνται και να διαδίδουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους και ο δεύτερος να στείλουν ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων. Οι Ρομά από τα χρόνια που ξεκίνησε η περιπλάνηση και η διασπορά τους από τις Ινδίες στο Βυζάντιο και με το πέρασμα των αιώνων και στον υπόλοιπο κόσμο, αποτελούν ένα λαό με πολλές πατρίδες. Με τις πρωτοβουλίες τους κατάφεραν από μειονότητες, να αντιμετωπίζονται ως ίσα μέλη της κοινωνίας και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα προνόμια και τα δικαιώματα στις χώρες όπου διαμένουν.

Το στοίχημα της ενσωμάτωσης των μειονοτήτων και της κατάργησης των διακρίσεων ξεκινά από την εκπαίδευση. Στόχος είναι τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο επειδή διψούν για γνώση και όχι γιατί η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Στόχος είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τη μάθηση και να επιθυμούν διαρκώς να έρχονται σε επαφή με τα τόσο ενδιαφέροντα πράγματα που έχει να τους διδάξει το σχολείο. Οι Ρομά είναι λαός γνωστός για την αγάπη του στα παραμύθια, που διηγούνται στα παιδιά τους για να τους μεταφέρουν τα ηθικά διδάγματα που αφορούν στην ισότητα, την οικογένεια και την φιλία. Οφείλουμε από κοινού να είμαστε υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των Ελλήνων Ρομά και να κερδίσουμε το στοίχημα με την ενσωμάτωση στην κοινωνία, δύο προβλήματα που πολύ καλά γνωρίζουν τα μέλη της κοινότητας.

Ιδιαίτερα αυτό το αναπάντεχα κρίσιμο έτος για τη δημόσια υγεία, οφείλουμε από κοινού να προστατέψουμε τους οικείους μας και τους εαυτούς μας, του νεότερους και κυρίως τους μεγαλύτερους, ώστε με το πέρας αυτής της περιπέτειας να είμαστε όλοι παρόντες. Η συμβολή όλων των μελών της ελληνικής κοινωνίας, σημαντικό μέρος της οποίας είναι οι Έλληνες Ρομά, είναι η μοναδική εγγύηση για την ευημερία και την προστασία του συνόλου.

Οφείλουμε να θυμόμαστε πως η ενσωμάτωση αυτή θα επιτευχθεί με την προσπάθεια και των δύο μερών και πως αξίζει να προβάλλονται υγιή παραδείγματα της κοινότητας των Ρομά, όπως επιστήμονες, επαγγελματίες, μαθητές και φοιτητές, ως παραδείγματα προς μίμηση. Πολύ περισσότερο, οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες και τις ομάδες που είναι περιθωριοποιημένες, λόγω των στερεοτύπων που πρέπει να ξεπεραστούν. Για να γίνει αυτό, η προετοιμασία ξεκινά από τη νεαρή ηλικία και την αγάπη για το σχολείο, καθώς έτσι οι νέοι αποκτούν εφόδια και ικανότητες περιζήτητες στην αγορά εργασίας. Είναι καιρός να επιλυθούν από κοινού προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Ρομά, όσων αφορά τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση και την απασχόληση, τα οποία είναι δυστυχώς προβλήματα που διαιωνίζονται. Εμείς, έχουμε εμπιστοσύνη στη θέληση και στις ικανότητες των Ελλήνων Ρομά, διότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ένα ποιοτικό επίπεδο ζωής και οι συνθήκες δείχνουν να έχουν ωριμάσει για να ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο ζωής και τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων θέλω να ευχηθώ υγεία και ευημερία για όλα τα μέλη της ελληνικής κοινότητας των Ρομά και σύντομα η χώρα μας να αποτελεί ευρωπαϊκό παράδειγμα για την ενσωμάτωσή τους.

 

 

                                                                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ