Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα 28 Ιουλίου 2021

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα 13η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμούλα

Αγαπητοί συμπατριώτες, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά και τιμή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο επ’ ευκαιρία της 13ης Γενικής Συνελεύσεως της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

Άλλο η Ελλάδα, άλλο ο Ελληνισμός. Ο Ελληνισμός είναι η Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Και αυτή την Ελλάδα, εδώ και ένα τέταρτο αιώνος, εκπροσωπείτε και την εκπροσωπείτε σε όλα τα μέτωπα που μας ενδιαφέρουν, που μας πονάνε, που μας καίνε. Στα μέτωπα του πολιτισμού, των εθνικών θεμάτων, της γλώσσας, του τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στο μέτωπο των γλυπτών του Παρθενώνα, στο μέτωπο της ενότητας του Ελληνισμού. Και όσο πιο δυνατοί, όσο πιο πειστικοί, όσο περισσότεροι είστε στις πολιτικές σας διακρίσεις –γιατί είστε πολιτικά πρόσωπα– τόσο πιο πολύ ισχυροποιείται η φωνή της Ελλάδος.

Ένα από τα μεγαλύτερα καμάρια για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, που επήνεσε ο Περικλής στον περίφημο «Επιτάφιο Λόγο» και που παρέδωσε στην αθανασία ο Θουκυδίδης, είναι το καμάρι του Περικλή για την οικουμενικότητα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ναι, την οικουμενικότητα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Λέει ο Περικλής στην ομιλία του: «και πᾶσαν θάλασσαν καὶ γῆν ἐσβατὸν τῇ ἡμετέρᾳ τόλμῃ καταναγκάσαντες γενέσθαι», ήτοι «όλες οι θάλασσες και όλες οι στεριές ήταν προσβάσιμες χάρη στη δική μας τόλμη». Είστε παιδιά Ελλήνων, που όλες οι θάλασσες και όλες οι στεριές ήταν προσβάσιμες γι’ αυτούς!

Η ανάγκη, μια σύγχρονη θεότητα, οδήγησε τον Ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου, γιατί όπως λέει και ο Σεφέρης: «ο τόπος μας είναι κλειστός, όλο βουνά που έχουν σκεπή το χαμηλό ουρανό μέρα και νύχτα». Έπρεπε να πλάσουν οι γονείς σας, οι παππούδες σας, τον μύθο της ζωής τους μακρά από την πατρίδα, αλλά ο παλμός της ζωής τους, η στοργή της ζωής τους, η νοσταλγία της ζωής τους δεν έφυγαν από την Ελλάδα.

Σήμερα εσείς, συνεχιστές αυτής της παραδόσεως, είστε εδώ για να μας τονίσετε, να μας ενθαρρύνετε, πως σε όλους τους στόχους που έχουμε βάλει σας έχουμε συμπαραστάτες.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της παγκόσμιας πολιτικής –ίσως το μεγαλύτερο με μεγάλη απόσταση, που αν λυθεί θα συμπαρασύρει πολλά άλλα– είναι το γεγονός ότι το μέγεθος του δικαίου δεν συμβαδίζει με τη δύναμη του δικαίου. Άλλο το μέγεθος του δικαίου μιας εθνικής υπόθεσης και άλλο η δύναμη του δικαίου. Δεν συνεπάγεται αυτόματα το ότι έχεις δίκιο πως αυτό θα μετατραπεί σε πολιτική έκβαση.

Μία από τις αιτίες που η Κοινωνία των Εθνών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έσβησε, ήταν αυτή η αδυναμία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η ίδια αδυναμία να υπονομεύσει μία από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες ελπίδες που είναι η διάδοχη κατάσταση της Κοινωνίας των Εθνών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ένας διακεκριμένος Άγγλος πολιτικός που είχε τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ την περίοδο του Μεσοπολέμου, ο Robert Cecil, ήταν εκείνος ο οποίος ανακοίνωσε την άνοιξη του 1946 στη Γενεύη τη λήξη της ζωής της Κοινωνίας των Εθνών. Είπε ο Robert Cecil τον Απρίλιο του ’46 στη Γενεύη: «Η Κοινωνία των Εθνών απέθανε. Ζήτω ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών».

Νομίζετε ότι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία, ο Ελληνισμός της Διασποράς, η Ελλάδα, η Κύπρος θα επιτρέψουν στην Τουρκία ή στον Πρόεδρο Ερντογάν να επαναλάβει αυτό που έκανε ο Robert Cecil το 1946 και να αναφωνήσει «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέθανε. Ζήτω κάτι επόμενο»; Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Δεν έχει ούτε τα εφόδια ούτε τα προσόντα ούτε τη δύναμη να το κάνει.

Αυτή η επίμονη προσπάθεια του Ελληνισμού, η δική μας, η δική σας, των Κυπρίων αδελφών μας, να δικαιωθεί η Κύπρος, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στις παγκόσμιες σχέσεις, όχι στις σχέσεις που αφορούν δύο ή τρεις ή περισσότερες χώρες στο εύρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο στοίχημα. Όσο καταφέρουμε να προσεγγίσει η δύναμη του δικαίου το μέγεθος του δικαίου τόσο τα παγκόσμια πράγματα θα εξομαλυνθούν. Άρα ο αγώνας αυτός ξεπερνάει και τα δικά μας όρια και τις δικές μας διαστάσεις και αποκτά παγκόσμια δυναμική.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις και αντικρίζοντάς σας εδώ, θα ήθελα και πάλι ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, να σας συγχαρώ για τις πολιτικές σας φιλοδοξίες, για τις πολιτικές σας επιδόσεις, οι οποίες μετατρέπονται μέσω της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και σε επιτεύγματα της χώρας από την οποία προέρχεστε, και να σας καλέσω με τη δική μας συνεργασία, με τη δική μας παρουσία, με τη δική μας επαφή να συνεχίσετε να τιμάτε τους στόχους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, προχωρώντας στις δικές σας επιδιώξεις, έχοντας το βλέμμα σας στη γη στην οποία προκόψατε αλλά την καρδιά σας στραμμένη στη γη από την οποία προήλθατε.

Καλώς ήρθατε!

 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ