Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2020

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός της χώρας μας που αποτελεί, εδώ και πολλά χρόνια, έναν καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό με διεθνή αναγνώριση.

Η φετινή διοργάνωση σηματοδοτείται από μια ιδιαίτερη συγκυρία, η οποία μας θέτει μπροστά σε προβληματισμούς και προκλήσεις που αφορούν την κοινωνική και οικουμενική μας υπόσταση και αναδεικνύουν με έμφαση την αξία της προσωπικής ευθύνης ως συνειδητής επιλογής και στάσης ζωής στη διαμόρφωση της συλλογικής μοίρας μας.

Ο αναστοχασμός για τα κρίσιμα διακυβεύματα της εποχής μας αναδύεται ως επιτακτική ανάγκη προκειμένου να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, προς τα πού πάμε. Πώς ορίζουμε τη σχέση του καταναλωτισμού με το οικοσύστημα, του οποίου αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος; Πού βρίσκεται η ισορροπία μεταξύ του εικονικού κόσμου της ψηφιακής τεχνολογίας και του κοινωνικού βίου; Ποιες είναι οι  προϋποθέσεις για την ειρηνική συνύπαρξη με όρους σεβασμού και δικαίου; Πώς επηρεάζεται η ατομικότητά μας από την εγγύτητα με τον «άλλο»;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα καλείται να δώσει τις δικές της πολλαπλές εκδοχές η τέχνη του κινηματογράφου προσθέτοντας νέες, ευρύτερες διαστάσεις στην οπτική μας, ανατρέποντας στερεότυπα, φωτίζοντας με την ευαισθησία του καλλιτέχνη τις ποικιλόμορφες πτυχές της ζωής και του κόσμου μας.

Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού της, απονέμει και φέτος, για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά, το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» σε μία ταινία του διαγωνιστικού τμήματος, από την παγκόσμια, ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή, με γνώμονα, πέραν της καλλιτεχνικής αρτιότητας, την προώθηση, με σαφήνεια και πληρότητα, αξιών που προσδίδουν νόημα και ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ανθρωποκεντρικής κοινωνικής συνείδησης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και συγχαίρω τους συντελεστές του που με ζήλο και πολλή δουλειά πετυχαίνουν το σπουδαίο αυτό έργο, με τη μεγάλη συμμετοχή καλλιτεχνών, εθελοντών και επισκεπτών τόσο στις προβολές των ταινιών όσο και στις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ