Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2021

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Αν. Τασούλα στο συνέδριο του Δήμου Μουζακίου και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας με θέμα «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και η εποχή του»

Ο αναστοχασμός και η εμβάθυνση στη νεότερη Ιστορία μας, ιδιαίτερα στις μορφές και στα γεγονότα που σφραγίζουν τις κρίσιμες, καθοριστικές για την εθνική μας πορεία περιόδους της, αποτελούν πολύτιμα εφόδια για την αυτοσυνειδησία μας, θεμέλιο για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.

Η Επανάσταση του 1821, το έπος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, είναι δίχως άλλο η κορυφαία ιστορική στιγμή του νεότερου βίου μας, η απαρχή της πορείας μας στον σύγχρονο κόσμο ως έθνος ελεύθερο, ως κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο.

Στο μεταίχμιο εκείνο της Ιστορίας, όπου το παλιό φάνταζε ακόμα πανίσχυρο και το καινούριο πάσχιζε, αβέβαιο, να γεννηθεί, κάποιες μορφές ξεχώρισαν για την αποφασιστική συμβολή τους στην έκβαση του τιτάνιου απελευθερωτικού Αγώνα. Ανάμεσά τους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο «αετός της Ρούμελης», ο περιφρονημένος «γιος της καλογριάς» που αναδείχθηκε σε μια εκπληκτική στρατηγική ιδιοφυΐα, ο πολέμαρχος που εμψύχωνε τους σκλαβωμένους και τους εμφυσούσε την πίστη στη νίκη, ο γενναιόψυχος και ακατάβλητος -παρ’ ότι ασθενικός-, ο πολυμήχανος, ο αθυρόστομος και περιπαιχτικός.

Ο Καραϊσκάκης άρθηκε πάνω απ’ ό,τι διαφαινόταν ως ταπεινό πεπρωμένο του και αδάμαστος άνοιξε τον δρόμο προς τις ένδοξες κορυφές της Ιστορίας. Η ανυπολόγιστη προσφορά του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, οι μοναδικής σύλληψης και στρατηγικής σημασίας νίκες του -όπως αυτές της Αράχωβας και του Διστόμου, μέχρι το επιτελικό του σχέδιο για την απελευθέρωση της Αθήνας, το οποίο ανέκοψε ο βίαιος θάνατός του- τον εντάσσουν στο πάνθεον των μεγάλων στρατιωτικών ηγετών της ελληνικής και ευρωπαϊκής Ιστορίας. Η τελευταία του παραίνεση, όπως μας τη μεταφέρει ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα Απομνημονεύματά του, «Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα», είναι το επισφράγισμα της παρακαταθήκης του ήρωα που δικάστηκε, μέσα στη δίνη των εμφύλιων σπαραγμών, ως «εχθρός της πατρίδος».

Η μελέτη της προσωπικότητάς του, της πολύπαθης όσο και συναρπαστικής ζωής του, αλλά και της εποχής μέσα στην οποία διαμορφώθηκε και έδρασε, θα είναι πάντα επίκαιρη και αποκαλυπτική. Το τριήμερο συνέδριο που διεξάγεται από τον Δήμο Μουζακίου και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του.

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ