Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Άθήνα, 3 Ιουνίου 2022

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα κατά τη λήξη των εργασιών της 9ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP PA)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Ολοκληρώσαμε σήμερα τις εργασίες της 9ης Ολομέλειας της Συνελεύσεώς μας υπό ελληνική Προεδρία, η οποία διεξήχθη εν μέσω πολεμικής συρράξεως στην καρδιά της Ευρώπης.

Δυστυχώς, συνέβη αυτό που η Ευρώπη είχε καταφέρει να καταστήσει αδιανόητο:

ο πόλεμος.

Και αυτό μας θυμίζει  ότι η ανθρωπότητα, παρ’ ότι νομίζει ότι είναι μεταμοντέρνα, στην ουσία παραμένει αρχαϊκή.

Βιώνουμε λοιπόν μια δύσκολη, βαριά, πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς η γενιά μας δεν είχε ζήσει μία τέτοια πρόκληση. Ίσως η ανθρωπότητα βιώνει την πιο επικίνδυνη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της.

 

Αυτή η αναπάντεχη πρόκληση σε συνδυασμό με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό εξωευρωπαϊκών (τρίτων) δυνάμεων στην περιοχή μας, επιτάσσει την ενίσχυση της συνεργασίας μας προς διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας. Απαιτούνται, πλέον, νέες εγγυήσεις και νέες πρωτοβουλίες, δεδομένου ότι αυτή η εισβολή αμφισβητεί όλη τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφάλειας.

 

Τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσεγγίσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ε. Ε., με τη σειρά της, πρέπει και αυτή να λειτουργήσει συντονισμένα, με διάκριση και σαφώς πέρα από πεπατημένες οδούς, όπως συνηθίζεται να λέγεται «out of the box».

 

Για την Ελλάδα, τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν την «οικονομική ενδοχώρα» και μία από τις πιο σημαντικές περιοχές δραστηριοποίησης  της επιχειρηματικής μας κοινότητας. Παράλληλα, η Ε.Ε. είναι ο κύριος πολιτικός, οικονομικός και εμπορικός εταίρος των Δυτικών Βαλκανίων. Το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο (EIP), που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχει τώρα πρωτοφανή οικονομική υποστήριξη, κινητοποιώντας περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια.

 

Η Ελλάδα θα εργαστεί σταθερά και αταλάντευτα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΝΑ Ευρώπης, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο αυτή μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια ειρήνη, συμφιλίωση, δημοκρατία και ευημερία για τους λαούς μας.

Η περιφερειακή συνεργασία σε όλους τους τομείς, τόσο μέσω των περιφερειακών οργανισμών όσο και μέσω διαφόρων άλλων σχημάτων, αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό μέσο για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

 

Η ταυτόχρονη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που βιώνουμε, συνεπεία της πανδημικής κρίσεως και του πολέμου στην Ουκρανία, μας υποχρεώνουν να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις για να προστατεύσουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών μας.

Η αύξηση του κόστους ζωής ενέχει δε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας, καθώς λαϊκίστικες φωνές και πρόθυμοι δημαγωγοί θα βρουν πρόσφορο έδαφος να «δραστηριοποιηθούν», και σίγουρα όχι προς όφελος των πολιτών. Μέριμνά μας πρέπει να είναι η υπεράσπιση της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και η απόκρουση των φωνών του λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

 

Η Δύση και ό,τι αυτή εκπροσωπεί, με όλες τις αδυναμίες και τα σφάλματά της, παραμένει μακράν ο τόπος ανάπτυξης μιας ελεύθερης, δημοκρατικής και ευημερούσας ζωής. Εμείς όλοι, ως εκπρόσωποι του κοινοβουλευτισμού, πρέπει να βρούμε τις λύσεις απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος, οι οποίες είναι μεγάλες, σύνθετες και επίμονες. Η διαφύλαξη της ειρήνης και η ασφάλεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση των ανισοτήτων, η καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων (fake news), η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου, η καταπολέμηση των πάσης φύσεως διακρίσεων είναι ορισμένες εξ αυτών.

 

 

Αξιότιμα μέλη της Συνελεύσεως,

 

Ο ενσκήψας πόλεμος στην Ουκρανία μας θυμίζει, δυστυχώς, ότι η μοίρα των ανθρώπων δεν ορίζεται κυρίως από τον λόγο ως πρώτιστο εργαλείο επίλυσης διαφορών, αλλά ότι η πορεία της ανθρωπότητας παλινδρομεί σε σκοτεινά και πρωτόγονα ένστικτα. Ας ελπίσουμε και ας προσπαθήσουμε όλοι για την ταχεία αποκατάσταση της ειρήνης.

Η έκβαση του πολέμου αυτού πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην επιθετικότητα όλων των αυταρχικών ηγετών: ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι ανοιχτές επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει.

Πιστεύω ότι η ελληνική Προεδρία της SEECP PA, της οποίας τα αποτελέσματα παρουσίασε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξε παραγωγική. Χρέος ημών των κοινοβουλευτικών, γυναικών και ανδρών, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι, να συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σύνεση, υπευθυνότητα, διορατικότητα και αφοσίωση, ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας και, κυρίως, για τη νέα γενιά.

 

Μ’ αυτές τις σκέψεις, κηρύσσω τη λήξη των εργασιών της 9ης Ολομέλειας και εύχομαι κάθε επιτυχία στο Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας για τη νέα περίοδο 2022-23.

 

 

 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ