Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2022

Την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Την ιδιαίτερη αξία του «από κοινού βουλεύεσθαι» προέταξε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κηρύσσοντας την έναρξη της 9ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP PA), της οποίας η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία από τον Ιούλιο 2021. Τόνισε μάλιστα πως η αξία της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας αναδεικνύεται σε ταραγμένες περιόδους όπως η σημερινή, όπου μαίνεται μια σκληρή πολεμική σύρραξη στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ταυτίστηκε για εμάς με την ευθύνη να συντονίσουμε το βουλεύεσθαι επ’ αγαθόν των 12 εταίρων μας, σε αυτή την πρωτοβουλία ειρήνης και συνεργασίας, σε μια εποχή κλιμακούμενων προκλήσεων και σε μια περιοχή του κόσμου που έχει κατ’ επανάληψιν δοκιμασθεί από φυγόκεντρες δυναμικές και σκληρές αντιπαλότητες” επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα 25 χρόνια λειτουργίας της, έχει αποδειχθεί ένα λειτουργικό όσο και παραγωγικό φόρουμ περιφερειακής συνεργασίας. «Η Προεδρία μας υιοθέτησε ως κεντρικό σύνθημά της την ενίσχυση των συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Αθήνα πίστεψε και εστίασε στην προστιθέμενη αξία των συνεργειών μεταξύ διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνίας των πολιτών και όλων των δρώντων σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Ο  Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας της Αθήνας, εκτός της ενίσχυσης της περιφερειακής σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας και την από κοινού αντιμετώπιση άμεσων περιβαλλοντικών και πανδημικών απειλών, ήταν η προώθηση της Αναφοράς για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ιδιαίτερα των Δικαιωμάτων Ευάλωτων Ομάδων  προτείνοντας και σχετικό Ψήφισμα.

«Φιλοδοξία μας είναι το ισχυρότερο αποτύπωμα της Προεδρίας της Αθήνας να αφορά την εμπέδωση της κοινής συνείδησης πως η περιοχή μας, αυτό το κοινό μας σπίτι, αποτελεί όχι μόνο πηγή έμπνευσης αλλά και πεδίο πραγμάτωσης για ένα μέλλον καθολικής ασφάλειας και ευημερίας» υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε επίσης σύντομες διμερείς συναντήσεις με την κυρία κ. Danijela Durović, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου (Ποντγκόριτσα), που αναλαμβάνει την Προεδρία του Οργανισμού για το επόμενο έτος, με τον κ. Talat Xhaferi, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια), καθώς και με τον ομόλογό του από την Πρίστινα κ. Glauk Konjufca.

 

  • Επισυνάπτεται η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ