Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 17 Μαΐου 2022

Ο Πρόεδρος της Βουλής κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών

«Η πρόοδος που επιτελείται στην Ελλάδα του σήμερα οφείλεται σημαντικά και στους ευεργετηθέντες νέους από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, οι οποίοι μπόρεσαν να συμβάλουν στην καλή πλευρά και στα επιτεύγματα της Ελλάδας, χάρη στις γνώσεις, το πνεύμα τους και την επιστήμη τους». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, στην ομιλία του κατά την επετειακή εκδήλωση για τα 70 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)-Εθνικού φορέα Υποτροφιών και Εθνική Μονάδα ERASMUS+, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σκιαγραφώντας το ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της περιόδου μέσα στην οποία ιδρύθηκε το Ίδρυμα, τον Μάιο του 1951, σημείωσε ότι η ίδρυσή του «συνιστά μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις του νεοελληνικού κράτους, ισόπαλη μεταρρύθμιση με την αρχή της δεδηλωμένης, με την καταπολέμηση της ελονοσίας, με την ίδρυση του ΑΣΕΠ, ή με την αποκατάσταση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι πετράδια όλα αυτά σε ένα σπάνιο στέμμα του νεοελληνικού κράτους, το οποίο έχει να επιδείξει κακουχίες, αποτυχίες, πισωγυρίσματα, αλλά έχει να επιδείξει και επιτεύγματα, ένα από τα οποία είναι και το ΙΚΥ και αυτό το επιβεβαιώνει η διάρκειά του».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τασούλας, «σε μια χώρα που είμαστε λάτρεις του εφήμερου και του πρόσκαιρου, η διάρκεια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και η ευγνωμοσύνη, η όχι τόσο θορυβώδης ευγνωμοσύνη αυτών που αξιοποίησαν την προσφορά του, είναι μια απόδειξη ότι όχι μόνο απέδωσε τους στόχους του, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί περαιτέρω, να διευρύνει τους ορίζοντές του και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην προκοπή της χώρας». Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα πως «με τη συνεργασία και την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας θα μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί αυτό το ιστορικό έργο το οποίο ξεκίνησε σε τόσο δύσκολες εποχές, φτιάχνοντας όχι μόνο το δυναμικό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και το δυναμικό της διοίκησης της χώρας».

«Τα 70 χρόνια είναι λίγα. Το ΙΚΥ θα συνεχίσει αυτή την πλοήγησή του για πολλές δεκαετίες ακόμη. Και όταν η χώρα μας γίνει ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο προηγμένη, και σταθεί δίπλα στις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου ισάξια, τότε, να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα οφείλεται κατά πολύ σε αυτό που σήμερα γιορτάζουμε. Στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, για το οποίο η ευγνωμοσύνη μας, ωφεληθέντων και μη, είναι ακατάπαυστη και αιώνια» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με τους ιστορικούς σταθμούς και τα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στην πορεία του ΙΚΥ, καθώς και με προσωπικές μαρτυρίες καταξιωμένων σήμερα επιστημόνων και ανθρώπων του πνεύματος, που σπούδασαν και προόδευσαν χάρη στις υποτροφίες που τους χορηγήθηκαν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του οράματος του Ιδρύματος και τη νέα στρατηγική του από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ, καθηγητή Μιχαήλ Κουτσιλιέρη.

 

  • Στο συνοδευτικό αρχείο μπορείτε να βρείτε την ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Συνοδευτικά αρχείαΕπιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ