Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα κατά την υποδοχή των Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Εξοχότατε κ. Rik Daems, Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αγαπητοί συνάδελφοι, Πρόεδροι Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σας καλωσορίζω με μεγάλη χαρά και τιμή στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της Διάσκεψής μας που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου. Και η περίσταση αυτή, η άφιξή σας εδώ και η συγκεκριμένη Διάσκεψη συμπίπτουν με ένα σπάνιο ιστορικό έτος για την Ελλάδα το οποίο γιορτάζουμε. Είμαστε ευτυχείς για τους δύο αιώνες που συμπληρώνονται από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, του πολέμου για την απελευθέρωσή μας, που ξεκίνησε το 1821 και η Ελλάδα έγινε ελεύθερο κράτος το 1830.  

Ξεκινάμε τη φιλοξενία μας φέρνοντάς σας σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη. Αυτή η τεράστια γειτονιά του Δήμου της Αθήνας, της πρωτεύουσας της Ελλάδας, στην οποία βρισκόμαστε, ονομάζεται Ακαδημία Πλάτωνος. Ο Πλάτων ήταν ο διάσημος αρχαίος φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ. ο οποίος είχε εδώ το Πανεπιστήμιό του, τη Σχολή του, την Ακαδημία του. Αυτή η Σχολή συνέχισε να υπάρχει και να λειτουργεί επί δέκα αιώνες και έπαυσε τη λειτουργία της τον 6ο αιώνα μ.Χ. κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν τις ρίζες του πολιτισμού, της παιδείας και της καλλιέργειας αυτής της περιοχής, καταλαβαίνετε πόσο βαθιές και ισχυρές είναι αυτές οι ρίζες. Αυτό το παρελθόν είναι κάτι το οποίο μας έκανε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση, επειδή μιλάμε όμως για Πλάτωνα, με την αντίστοιχη βεβαίως αναλογία.

Και αυτό το τεράστιο κτίριο, το οποίο επί δεκαετίες ήταν ένα δημόσιο καπνεργοστάσιο, επήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Κοινοβουλίου πριν από 20 χρόνια περίπου κι εδώ στεγάζεται η δημόσια βιβλιοθήκη μας, επίσης εδώ έχουμε τον εξοπλισμό του τυπογραφείου μας κι εδώ στεγάζονται και κάποιες άλλες υπηρεσίες της ελληνικής Βουλής, αλλά υπάρχει και πολύς ελεύθερος χώρος. Κατά το έτος αυτό λοιπόν δέχθηκα μια αρκετά προκλητική πρόταση από τον κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, ο οποίος είναι εξέχων βιομήχανος στην Ελλάδα και ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την τέχνη, είναι διάσημος συλλέκτης και είναι και άνθρωπος που αγωνίζεται για να φέρει τη σύγχρονη τέχνη σε επαφή με το κοινό, με τον κόσμο, γιατί θεωρεί ότι η σύγχρονη τέχνη δεν είναι μόνο για κλειστές θύρες. Θέλει ν’ ανοίξει τη σύγχρονη τέχνη στο ευρύ κοινό. Μου έκανε λοιπόν μια πρόταση, να αξιοποιήσουμε το κτίριο αυτό και με τη γενναιοδωρία του μετατρέψαμε πολλούς χώρους του κτιρίου σε μια αίθουσα τέχνης, όπου φιλοξενούνται έργα τέχνης 59 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Οι 18 από αυτούς είναι Έλληνες, οι περισσότεροι είναι από άλλες χώρες, με στόχο ν’ ανοίξουμε το κτίριο προς το κοινό, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για λόγους κυρίως οι οποίοι πολλές φορές είναι βαθύτεροι από τους πολιτικούς. Δηλαδή για λόγους τέχνης και παιδείας και για το συσχετισμό του κοινού με την Τέχνη, η οποία αποτελεί κατά βάθος πολιτική πρωτοβουλία.

Έτσι λοιπόν το Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεργάζεται με έναν ιδιωτικό οργανισμό και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα απολαύσετε σε λίγα λεπτά. Προσπαθούμε να ανοίξουμε ξανά τις ζωές μας, να επανέλθουμε στην κανονικότητα μετά από 20 μήνες πανδημίας, μετά από τη φριχτή αυτή κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και την τεράστια ταλαιπωρία σε παγκόσμια κλίμακα, με μεγάλη προσοχή, με πολλά μέτρα.

Είναι ευτυχής συγκυρία που βρίσκονται στην Ελλάδα πολλοί Πρόεδροι Κοινοβουλίων για να συμμετάσχουν σε αυτή τη Διάσκεψη η οποία θα ασχοληθεί με κρίσιμα θέματα: «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Προστασία του Περιβάλλοντος» και «Το μέλλον των λαών της Ευρώπης».

Αρχίζουμε τη Διάσκεψή μας με μια έκθεση που έχει τίτλο «Portals/Πύλες», γιατί έχουμε την αίσθηση ότι μετά την πανδημία κάποιες πύλες, κάποιες θύρες ανοίγουν και μας καλούν να τις διασχίσουμε, να περάσουμε μέσα από αυτές τις πύλες και να μην συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο ζωής που είχαμε πριν την πανδημία και πριν από αυτή την τραυματική αλλά παρ’ όλ’ αυτά κρίσιμη πολλές φορές συγκυρία. Και θεωρούμε ότι θα διασχίσουμε αυτές τις πύλες και μετά από αυτήν την ταλαιπωρία θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τις ζωές μας με έναν διαφορετικό,  πιο  ρεαλιστικό και προσγειωμένο τρόπο, με άλλες αξίες, γιατί καμιά φορά όταν χάνεις κάτι το εκτιμάς περισσότερο. Προσπαθούμε λοιπόν να περάσουμε προς μια νέα κανονικότητα, η οποία μπορεί να ιδωθεί με αυτά τα έργα τέχνης, τα οποία μπορούν να ερμηνευθούν με πολύ προσωπικούς τρόπους, ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει με τον δικό του τρόπο. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της σύγχρονης, της μοντέρνας τέχνης, ο καθένας μπορεί να τα ερμηνεύσει με τον δικό του προσωπικό τρόπο. Ελπίζω λοιπόν σε μια νέα κανονικότητα, ελπίζω σε νέες αξίες, αλλά επειδή είμαστε και μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης επιστρέφουμε και στις παλιές παραδοσιακές αξίες τις οποίες προστατεύουμε.

Ο ελληνικός τρόπος για να ξεκινήσει μια τέτοια σοβαρή πολιτική Διάσκεψη είναι απολαμβάνοντας την τέχνη, την ελευθερία της τέχνης και την ελευθερία της ερμηνείας της τέχνης. Απολαύστε την λοιπόν και νιώστε πιο δυνατοί για τη Διάσκεψή μας που αρχίζει αύριο και θα συνεχιστεί μεθαύριο, γιατί τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε και τα καθήκοντα που έχουμε ενώπιόν μας είναι πολύ σοβαρά και οι πύλες που έχουμε να διασχίσουμε είναι πολύ ενδιαφέρουσες, αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα νέα μας καθήκοντα.

Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και απολαύστε τη σύγχρονη τέχνη που η Βουλή των Ελλήνων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ σας προσφέρει. Καλωσήρθατε στη χώρα μας.

 

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ