Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα,14/12/2022

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στην παράδοση της αρχειακής προθήκης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Κυρία πρόεδρε της Επιτροπής Ελλάδα 2021, κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνεργάτες στη λειτουργία της Βουλής, βλέπω χορηγούς σεμνούς που είναι πίσω-πίσω, εκπρόσωποι χορηγών, τραπεζών, αλλά σεμνοπρεπώς κάθονται προς τα πίσω.

Ήθελα να ευχαριστήσω για τη σημερινή εκδήλωση με την οποία το έργο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», συμπυκνωμένο, παραστατικό, όμορφο, και ελπιδοφόρο, βρίσκεται εδώ σε μία ωραία προθήκη, σε μία παρακαταθήκη και είναι επισκέψιμο, οπτικά, ψηφιακά, νοητικά από όλους εμάς αλλά και από τις χιλιάδες των επισκεπτών των εκπαιδευτηρίων της χώρας μας που κατακλύζουν ευτυχώς και πάλι το Κοινοβούλιο μετά την περιπέτεια και την κλεισούρα της πανδημίας.

Κυρία Αγγελοπούλου, ο πιο σπουδαίος, ο πιο περίφημος, ο πιο μελετημένος, παγκοσμίως, λόγος που εκφωνήθηκε ποτέ ήταν ένας λόγος που αφορούσε σε πεπραγμένα. Ήταν ο λόγος του Δημοσθένους στο 330 π.Χ. με τίτλο «Περί του Στεφάνου». Εκεί ο σπουδαιότερος ρήτωρ της αρχαιότητος έκανε έναν απολογισμό, «τα πεπραγμένα εμαυτώ» τα ονομάζει ο ίδιος, της πολιτικής του δράσεως, της αντιμακεδονικής πολιτικής του δράσεως, αλλά ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας την ανάγκη να κάνει κανείς απολογισμό την ανάγκη των πεπραγμένων και πάνω σε αυτό οικοδόμησε όλη την ιστορία της δημόσιας παρουσίας του και έμεινε στην ιστορία όχι μόνο των φιλολόγων ή των αρχαιοελληνιστών, αλλά και των πολιτικών επιστημόνων, ως ο σπουδαιότερος λόγος που εκφωνήθηκε ποτέ. Ο Κικέρων τον μετέφρασε στα λατινικά.

Τα πεπραγμένα συνεπώς είναι μία διαδικασία ιερή γιατί μαρτυρούν την αίσθηση της ευθύνης που έχεις απέναντι σε αυτούς οι οποίοι σου ανέθεσαν ένα χρέος. Και δεν είμαστε εδώ για να εγκαινιάζουμε. Είμαστε εδώ για να ολοκληρώνουμε. Δεν είμαστε εδώ για να ξεκινούμε. Είμαστε εδώ για να τελειώνουμε. Δεν είμαστε εδώ για να μας αναθέτουν. Είμαστε εδώ για να εκπληρώνουμε. Και αυτές τις τρεις υψηλές αποστολές η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» επιτέλεσε κατά τον καλύτερο τρόπο παρά τις απροσδόκητες δυσκολίες μιας πανδημίας η οποία έρχεται και μας χτυπάει μια φορά στα 100 χρόνια.

Η Επιτροπή κυρία Αγγελοπούλου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της αισιόδοξα, με ορμή, με κέφι, με ιστορική επίγνωση και με αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας, τον Νοέμβριο του 2019 στην αίθουσα της Γερουσίας, παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής ηγεσίας, της θρησκευτικής ηγεσίας, παρουσία των κομμάτων και με τις προσδοκίες και τα βλέμματα του ελληνικού λαού ο οποίος θα γιόρταζε και γιόρτασε συμμετοχικά τους δύο αιώνες από την Εθνεγερσία του και η Επιτροπή επαναλαμβάνω, παρά την απροσδόκητη δυσκολία της πανδημίας, που περιόρισε τη δυνατότητα της ανθρώπινης επαφής, παρά αυτή την ανυπέρβλητη αλλά όχι συντριπτική δυσκολία, ξεπέρασε τον εαυτό της, με τους συνεργάτες σας απλωθήκατε σε όλη την Ελλάδα και έξω από την Ελλάδα, συνεργαστήκατε με τοπικές κοινωνίες και χαράξατε, συνεργαζόμενοι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τιμήθηκε η Επέτειος των 200 ετών κατά τρόπο πρέποντα και τιμήθηκε όχι μόνο με αναφορές στο παρελθόν, αλλά τιμήθηκε κυρίως με την αξιοποίηση του παρελθόντος ως αφετηρίας για μια καλύτερη προοπτική για τη χώρα. Και η μελέτη που παραδώσατε στην κυβέρνηση πρόσφατα για το πώς αντιλαμβάνεσθε την Ελλάδα του 2040, πως οι συνεργάτες σας, οι άνθρωποι με τους οποίους ήρθατε σε επαφή, τα πανεπιστήμια, η νεολαία βλέπουν την Ελλάδα του 2040.

Είναι η μεγαλύτερη τιμή για το 1821 να το εκλαμβάνουμε σαν αφετηρία για ένα μεγαλύτερο άλμα προς τα εμπρός.

Επανέρχομαι στην αξία των πεπραγμένων την οποία τίμησε τόσο έντονα ο Δημοσθένης και την οποία, όσοι σέβονται την εντολή που λαμβάνουν, την εκπληρώνουν τηρώντας αυτή την παράδοση. Ο επισκέπτης της Αίθουσας των Τροπαίων της Βουλής, ο επισκέπτης της καταπληκτικής Εκθέσεως, για το 1821 θα μπορεί να κοντοστέκεται στο ξεκίνημα της επίσκεψής του, λίγο πριν ανέβει αυτά τα σκαλοπάτια ή όταν φεύγει από την επίσκεψη και θέλει να ολοκληρώσει την παρουσία του εδώ στο Κοινοβούλιο, πάλι θα κοντοστέκεται και θα θαυμάζει την εξιστόρηση της δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», όπως σε αυτή την θαυμάσια προθήκη παρουσιάζεται.

Εδώ παρουσιάζονται όλες οι δράσεις, όλες οι εκδηλώσεις, όλες οι πρωτοβουλίες, όλα τα έντυπα, όλα τα νομίσματα, όλοι οι χορηγοί, συμπυκνώνεται όλη η προσπάθεια η οποία με σεβασμό και φιλοδοξία θεμιτή τίμησε μια μοναδική Επέτειο, δύο αιώνες μετά.

Κυρία Αγγελοπούλου, κυρίες και κύριοι η Βουλή των Ελλήνων αυτή η κατάθεση πεπραγμένων, αυτή η κατάθεση σπουδαίας δουλειάς  μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον μας, γιατί όταν ξέρεις πόσο δύσκολα ξεκίνησες και με τι συνθήκες ξεκίνησες και εσείς μας βοηθήσετε να θυμηθούμε και να ξανά επισκεφθούμε την περίοδο εκείνη του πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε, όταν λοιπόν τα ξέρεις αυτά δεν μπορεί παρά να είσαι αισιόδοξος για τη μοίρα αυτού του λαού, για την πορεία αυτής της χώρας.

Η παρακαταθήκη αυτής της δουλειάς θα βρίσκεται εδώ, θα γεμίζει τη νεολαία της χώρας, πρωτίστως, με αισιοδοξία, με εκτίμηση και με αίσθηση καθήκοντος για την προοπτική της χώρας.

Η Βουλή αποδέχεται αυτή την παρακαταθήκη, θα την τιμήσει θα τη σεβαστεί και είμαι βέβαιος ότι τα νιάτα κυρίως της χώρας μας θα μπορούν να απολαύσουν, μέσα από αυτή την προθήκη, που είναι εκτός των άλλων και τεχνολογικό επίτευγμα, την αίσθηση χρέους της Επιτροπής σας η οποία τα πεπραγμένα της τα παρουσιάζει, τιμώντας την εντολή που πήρατε από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, αλλά και τιμώντας τη μεγαλύτερη ιδρυτική Επέτειο του νεοελληνικού κράτους, χαρίζοντάς μας μία πίστη προοπτικής. Και πάλι σας ευχαριστώ .

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ