Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2021

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στα εγκαίνια της πεζογέφυρας που συνδέει τα χειρουργεία με τη νέα ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής, στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

 

Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα έργο προστασίας της υγείας. Η Βουλή των Ελλήνων, όπως ξέρετε, με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων, αποφάσισε να ενισχύσει το Σύστημα Υγείας, όταν το χτύπαγε μια άγνωστη τότε, παγκόσμια, πρωτοφανής απειλή. Και αποφασίσαμε, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, με τον κύριο Κικίλια και τους συνεργάτες του, να στηρίξουμε το νοσοκομείο «Σωτηρία» που ήταν στην πρωτοπορία της μάχης εναντίον αυτού του δαίμονα, του καινούριου δαίμονα της εποχής μας, όταν τα πράγματα ήταν ακόμα στο πολύ αρχικό στάδιο, όπου η αγωνία συνυπήρχε πολλές φορές και με το άγνωστο.

Καταφέραμε, συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Υποδομών, με τον κύριο Καραμανλή, με την κρατική εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές», να φτιάξουμε 50 καινούριες θέσεις Μ.Ε.Θ. απολύτως απαραίτητες για τη χώρα, όχι μόνο για το νοσοκομείο, την πιο κρίσιμη ώρα. Και φτιάχτηκαν σε χρόνο ρεκόρ, γιατί οι πάντες, η Βουλή, τα υπουργεία, ο ανάδοχος, οι ανταγωνιστές του αναδόχου, πρέπει να το θυμίσουμε αυτό, έδειξαν υπευθυνότητα και το έργο των 50 θέσεων Μ.Ε.Θ. παρεδόθη εντός δύο μηνών! Και αξιοποιήθηκε και έσωσε ζωές.

Σήμερα ολοκληρώνεται αυτή η τεράστια κοινωνική προσφορά της Βουλής με την εγκαινίαση της πεζογέφυρας που συνδέει τα χειρουργεία του «Σωτηρία» με την καινούρια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μία σύγχρονη, όπως βλέπετε, πεζογέφυρα 125 μέτρων, με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές. Και σκεφτόμουν την ώρα που την περιδιαβαίναμε ότι οι ασθενείς που θα διέρχονται από αυτή την πεζογέφυρα και δεν θα χρειάζεται πια να κινούνται έξω, στην ύπαιθρο, για να μεταβούν για τη νοσηλεία τους, οι ασθενείς που θα κινούνται εδώ μέσα, θα είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, άνθρωποι οι οποίοι σε αυτά τα 125 μέτρα θα πηγαίνουν είτε προς τη Μ.Ε.Θ. είτε προς τα χειρουργεία. Και τι σκέφτεται ένας άνθρωπος τη στιγμή που πάει στη Μ.Ε.Θ. ή στα χειρουργεία; Σκέφτεται πράγματα που του δίνουν ελπίδα!

Αυτή η πεζογέφυρα ας είναι η πεζογέφυρα της ελπίδας που θα δικαιωθεί. Μιας ελπίδας ενός ασθενούς που θέλει να γίνει καλά, μιας ελπίδας ενός λαού –και τολμώ να πω κι ενός κόσμου– που θέλει να ξεφύγει από αυτή την πανδημία. Και για να ξεφύγουμε από αυτή την πανδημία, κάνουμε όλοι το καθήκον μας. Η Βουλή, το κράτος, ο λαός, η κοινωνία των πολιτών, η Εκκλησία, οι πάντες. Κι αυτή τη στιγμή, επιτρέψτε μου, με όση αξιοπιστία μπορώ να διαθέτω, να σας πω ότι όχημα αυτής της ελπίδας είναι η κοινωνική αλληλεγγύη. Και εργαλείο κοινωνικής αλληλεγγύης, άφοβο και ανεμπόδιστο και άπλετο και άφθονο και κυρίως αποτελεσματικό, είναι ο εμβολιασμός. Αυτή την ελπίδα τη χτίζουμε μέσα από τον εμβολιασμό, για να μη χρειαστεί να νιώσει ο άνθρωπος, ο συνάνθρωπος, την άλλη ελπίδα, πηγαίνοντας στη Μ.Ε.Θ. ή στο χειρουργείο. Για να μη χρειαστεί να νιώσει αυτή την ελπίδα, που κι αυτή τη δημιουργούμε, την προστατεύουμε και την δικαιώνουμε.

Αισθανόμαστε ότι ως Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή μας, κάνουμε ένα μικρό μερίδιο του χρέους μας. Έχω συνεννοηθεί με τους Αντιπροέδρους της Βουλής, είναι εδώ ο κύριος Βίτσας, έχω συνεννοηθεί με όλα τα κόμματα, να συνεχίσουμε την προσφορά προς το Σύστημα Υγείας και το έχω πει στον Υπουργό Υγείας. Και θα το συνεχίσουμε, ώστε το Σύστημα Υγείας να είναι ακόμα πιο θωρακισμένο μετά την περιπέτεια, τη δοκιμασία αυτή. Αλλά για να μπορέσουμε, επαναλαμβάνω, να μη χρειαστούμε ούτε τη Μ.Ε.Θ. ούτε οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας, τα πράγματα, ευτυχώς πια, είναι απλούστατα: ο εμβολιασμός. Κι έτσι κλείνω τη σημερινή μου παρέμβαση.

Το βίντεο της ομιλίας εδώ

Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ