Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα,8 Μαϊου 2025

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην Ημερίδα Δημοσιότητας, Προβολής, & Επικοινωνίας του έργου «Ψηφιοποίηση τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής»

 

 

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής αποτελεί θεματοφύλακα της κοινοβουλευτικής μνήμης της Ελλάδος ήδη από το 1846, που πρωτοδημιουργήθηκε, όταν ο Επτανήσιος λόγιος και δικαστής, Γεώργιος Τερτσέτης, εξελέγη ως πρώτος βιβλιοφύλακας και αρχειοφύλακας. Παράλληλα με την πρωταρχική της λειτουργία, την εξυπηρέτηση του κοινοβουλευτικού έργου, η Βιβλιοθήκη του Κοινοβουλίου σύντομα εξελίχθηκε σε κέντρο γραμμάτων της εποχής, σε πνευματική κοιτίδα για τους πολίτες.

 

Σήμερα, σχεδόν 180 χρόνια μετά, με την τεχνολογία να έχει μεταμορφώσει ριζικά το πεδίο της γνώσης και της πληροφόρησης, η Βιβλιοθήκη της Βουλής παραμένει πιστή στη μακρά της παράδοση: μέσα από τις συλλογές της -πολλές, ετερόκλητες και ενίοτε μοναδικές- μεριμνά συστηματικά για τη διαφύλαξη του πολύτιμου πολιτιστικού της αποθέματος, αλλά και για τη διασφάλιση της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης όλων στην πληροφορία, την έρευνα και την εκπαίδευση.

 

Διαχρονικά η αποστολή της Βιβλιοθήκης παραμένει η ίδια, με διαφορετικά όμως κάθε φορά μέσα, σε συντονισμό με τις δυνατότητες της εκάστοτε εποχής.

 Κάθε μετάβαση συνιστούσε κι ένα ορόσημο προόδου: από το έντυπο στη μικροφωτογράφιση των συλλογών, που ξεκίνησε το 1984, με προτεραιότητα στη Συλλογή Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου. Και εν συνεχεία το 2007, η Βιβλιοθήκη της Βουλής προχώρησε στην ψηφιακή αναπαραγωγή του αρχείου των μικροταινιών, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», καθιστώντας προσβάσιμο στο ευρύ κοινό το περιεχόμενο χιλιάδων εφημερίδων.

 

Σήμερα, έχω τη χαρά να «συστήσω» στο κοινό ένα έργο αναφοράς στην ιστορία της Βιβλιοθήκης μας, την Ψηφιοποίηση τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων που χρηματοδοτήθηκε από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» α΄ φάση και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» β΄ φάση, συνολικού ύψους 2.074.611,29 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%), με ανάδοχο εταιρεία τον όμιλο ΟΤΕ- COSMOTE.

 

 Στόχος του Έργου ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου Ψηφιακού Αποθετηρίου για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), σε συνδυασμό με τα διεθνή πρότυπα διαλειτουργικότητας, για την ψηφιοποίηση και την τεκμηρίωση σημαντικού μέρους του πολιτιστικού και ιστορικού αποθέματος του Κοινοβουλίου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Αποθετηρίου θα σας τα παρουσιάσουν αναλυτικότερα τα υπηρεσιακά στελέχη. Εγώ θα ήθελα να απαντήσω σε δύο κεντρικά ερωτήματα:

 

Ι) Τι σημαίνει αυτό το έργο για τους πολίτες; Ποια είναι η προστιθέμενη αξία του; 

 

Πρακτικά, από σήμερα τίθεται στη διάθεση των πολιτών ένα Αποθετήριο στο οποίο έχει αναρτηθεί ένας τεράστιος όγκος υλικού, ιδιαίτερα σημαντικού για την κοινοβουλευτική και ευρύτερα πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του τόπου μας· πρόκειται για πληροφοριακό πλούτο που μέχρι στιγμής παρέμενε κατατεμαχισμένος και διασκορπισμένος σε διάφορα παρωχημένα συστήματα, και που τώρα οργανώνεται και παρουσιάζεται σε ένα ολοκληρωμένο, λογικά δομημένο και πολυ-επίπεδο σύστημα διαχείρισης.

Μάλιστα, χάρη στο ελκυστικό περιβάλλον διεπαφής, ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί σε έναν ωκεανό επιλογών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του: όλη η Κοινοβουλευτική Συλλογή (από τα Πρακτικά των Εθνοσυνελεύσεων και την Εφημερίδα των Συζητήσεων της Γερουσίας, μέχρι τα Πρακτικά της Ολομέλειας, τους φακέλους των κατά καιρούς κατατεθέντων νομοσχεδίων και το υλικό των Συνταγματικών Αναθεωρήσεων), αρχεία πολιτικών προσωπικοτήτων, εφημερίδες και περιοδικά, χειρόγραφοι κώδικες και ιστορικοί χάρτες, είναι μερικές μόνο από τις κατηγορίες τεκμηρίων που μπορεί να βρει κανείς σε υψηλή ανάλυση και με δυνατότητες αναζήτησης στο περιεχόμενο του κάθε τεκμηρίου.

 

ΙΙ) Πώς συνδέεται το συγκεκριμένο έργο με την αποστολή της Βουλής των Ελλήνων και με τις αξίες του κοινοβουλευτισμού;  

 

Αν θέλαμε σε πέντε (5) λέξεις-κλειδιά να συνοψίσουμε το αποτύπωμα, τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, αυτές θα ήταν οι εξής:

 

  1. Ανοικτότητα

 

  1. Διαφάνεια

 

3. Εκδημοκρατισμός της πληροφορίας,

 

καθώς το Αποθετήριο θα είναι προσβάσιμο από οποιοδήποτε σημείο εντός ή εκτός της Ελλάδας, καθιστώντας διαθέσιμα δεδομένα που παλιότερα ο επισκέπτης έπρεπε συχνά να αναζητήσει διά ζώσης στα Αναγνωστήρια της Βιβλιοθήκης. Κατανοείτε τις προοπτικές που διανοίγονται για την κοινοβουλευτική πληροφόρηση, για την ακαδημαϊκή έρευνα, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

 

4 & 5. Προσβασιμότητα & συμπερίληψη, καθώς το Αποθετήριο θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα για άτομα ΑμεΑ, με ενσωµάτωση εργαλείων που προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης ή πρόσβασης στην πληροφορία.

 Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του έργου, ξεκινώντας από την ανάδοχο εταιρεία COSMOTE, την αναθέτουσα αρχή Υπηρεσία Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, και βέβαια τις δύο Διευθύνσεις της Γ.Δ. Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων, ήτοι τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης & τη Διεύθυνση Πληροφορικής & Επικοινωνιών, που συντόνισαν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος σε ποσοτικό και κυρίως ποιοτικό επίπεδο. Όπως επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου κ. Κωνσταντίνο Τασούλα καθώς και τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Γεώργιο Μυλωνάκη οι οποίοι ξεκίνησαν επί των ημερών τους το έργο κι ολοκληρώθηκε με τον σημερινό Γενικό Γραμματέα κ. Βασίλειο Μπαγιώκο και την πολύ μικρή προσωπική μου συνεισφορά.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Σαν σήμερα, στις 8 Μαΐου 1845 «Ο πόλεμος ετελείωσε», διαβάζουμε, στη εφημερίδα «Ασύρματος» (στο Αποθετήριο της Βιβλιοθήκης), ενώ στις 8 Μαΐου του 1976 στο πρωτοσέλιδο της «Ημερησίας» αναγράφεται: «Η Κυβέρνησις προωθεί το έργον του ‘Μετρό’ για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος».

Το Έργο που ολοκληρώσαμε και παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί ένα δυναμικό ψηφιακό εργαλείο, που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο και στην ιστορία, αλλά που -ακόμη περισσότερο- θα σας ενημερώσει, θα σας ενδυναμώσει και θα σας κάνει να αισθανθείτε κι εσείς κομμάτι αυτού του συλλογικού εγχειρήματος που ονομάζεται «Κοινοβουλευτισμός». Γιατί η πολύπλευρη και αξιόπιστη πληροφόρηση και η έγκριτη γνώση αποτελούν τους πυλώνες κάθε υγιούς δημοκρατικού πολιτεύματος.  

Τέλος, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον κ. Παπαστεργίου ο οποίος συμπεριέλαβε τη Βουλή -ως πρώτη μάλιστα σε προτεραιότητα- στη μεγάλη ομπρέλα που έχει σχηματιστεί με το μεγάλο τερματικό στο Λαύριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έτσι, μετά από λίγα χρόνια η Βουλή θα είναι ο πρώτος Δημόσιος Φορέας που θα χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ