Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 6 Μαρτίου 2025

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετείχε στη Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Ενίσχυση της ατζέντας για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια - Προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην άμυνα, την ασφάλεια και την οικοδόμηση της ειρήνης» ήταν το θέμα της ετήσιας Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM), που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας . Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κυρία Μαρία Αντωνίου.

Κατά την παρέμβασή της, η κυρία Αντωνίου επεσήμανε ότι τον Δεκέμβριο του 2023 Ελλάδα υιοθέτησε το πρώτο της Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (NAPWPS), το οποίο αποτυπώνει την πολιτική βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης για την εφαρμογή της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια σε συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές σε διαφόρους τομείς. Η κυρία Αντωνίου πρόσθεσε ότι το εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2024, ενσωματώνεται στα ετήσια σχέδια δράσης των Υπουργείων και εφαρμόζεται υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης εξασφαλίζεται μέσω της στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προώθηση της ατζέντας για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια (NAPWPS) μέσω της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε περιόδους συγκρούσεων, τη διασφάλιση της λογοδοσίας των δραστών, την υποστήριξη και αποκατάσταση των επιζώντων, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής και ηγεσίας των γυναικών στην επίλυση συγκρούσεων, την οικοδόμηση της ειρήνης και τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες.

Στη συνεδρίαση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola. Επιπλέον, εισαγωγικές παρατηρήσεις έκαναν η Υπουργός Ισότητας της Πολωνίας, εκπροσωπώντας την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, Katarzyna Kotula, καθώς και η Επίτροπος Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων, Hadja Lahbib. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκπρόσωποι των κρατών-μελών, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ ανέδειξαν τη σημασία της πλήρους και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ιδίως στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της οικοδόμησης της ειρήνης.

 

 





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ