Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2025
Επίσκεψη σπουδαστών της 77ης Εκπαιδευτικής Σειράς Φοίτησης της Σχολής Εθνικής Άμυνας στη Βουλή των Ελλήνων
Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκαν σήμερα σπουδαστές της 77ης Εκπαιδευτικής Σειράς Φοίτησης της Σχολής Εθνικής Άμυνας, με σκοπό να ενημερωθούν για το επιτελούμενο έργο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου και να περιηγηθούν στην Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά».
Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τον συνεργάτη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, καθηγητή κ. Αλέξανδρο Κουτσογιάννη.
Εν συνεχεία, συναντήθηκαν με διακομματική αντιπροσωπεία μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές–μέλη της εν λόγω επιτροπής: Γιάννης Ανδριανός (Νέα Δημοκρατία), Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), Νίνα Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Παπαναστάσης (ΚΚΕ), Στυλιανός Φωτόπουλος (Ελληνική Λύση), Αθανασία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά), Γιώργος Ρούντας (ΝΙΚΗ), Αλέξανδρος Ζερβέας (ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ) και Ευάγγελος Αποστολάκης (Ανεξάρτητος).
Ακολουθούν τα κύρια σημεία των παρεμβάσεων των συμμετεχόντων βουλευτών.
Γιάννης Ανδριανός:
- Όπως τόνισε «επιτακτική κρίνεται η σταθερή προσήλωση στον σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων παρέχοντάς τους τις ηθικές, υλικές και τεχνικές προϋποθέσεις». Αναφέρθηκε τόσο στις ισχυρές εξοπλιστικές επενδύσεις όσο και στην ενίσχυση του ανθρώπινου έμψυχου δυναμικού αλλά και στις κυβερνητικές προσπάθειες για προσφορά κινήτρων στους νεοεισερχόμενους σπουδαστές. Συνεχάρη για την καθημερινή μάχη στην υπεράσπιση της πατρίδας.
Μιχάλης Κατρίνης:
- Έκανε λόγο για «μία επίσκεψη με έντονο συμβολισμό που φανερώνει τον δεσμό μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της κοινωνίας και του έθνους, δεσμός αδιαπραγμάτευτος παρά την κοινωνική κρίση. Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχεται από την ΣΕΘΑ αποτελεί εχέγγυο για την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπη αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Νοτιοανατολικών Βαλκανίων».
Νίνα Κασιμάτη:
- Μεταξύ άλλων τόνισε: «Εσείς θα ηγηθείτε τα επόμενα χρόνια στις ένοπλες δυνάμεις γιατί έχετε ανώτατες στρατηγικές δεξιότητες και αναπτύσσετε πατριωτική συνείδηση. Οι στιγμές που ζούμε είναι πράγματι ιστορικές, δεδομένων των προκλήσεων στην Ευρώπη. Ως ένα έθνος σε Ελλάδα και Κύπρο, με τον τρόπο που γίνονται οι συνεκπαιδεύσεις στη σχολή δημιουργείτε έναν κοινό αμυντικό χώρο».
Νίκος Παπαναστάσης:
- Προερχόμενος από στρατιωτικό χώρο, τόνισε πως «η θητεία στη ΣΕΘΑ είναι σημαντική τόσο για το γνωσιολογικό πλαίσιο όσο και ως τυπικό προσόν απαραίτητο για την εξέλιξή σας. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη με έντονες διεθνείς γεωπολιτικές αλλαγές». Αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού στις ένοπλες δυνάμεις αλλά και στην απουσία πολεμικής βιομηχανίας.
Στυλιανός Φωτόπουλος:
- Όπως τόνισε, «η παρούσα επιτροπή είναι μία κατ’ εξοχήν επιτροπή που συνήθως συμφωνούν τα κόμματα αλλά όχι σε όλα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα δέχεται ένα σοκ με την εισβολή στον Έβρο και τα γεγονότα στο Αιγαίο. Έπειτα η Ελλάδα άφησε το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει, το έμψυχο δυναμικό της επενδύοντας περισσότερο σε εξοπλισμό. Καλό να αγοράζει ραφάλ αλλά χρειαζόμαστε και στρατιωτικά άρβυλα. Το 3% είναι πολύ λίγο και οφείλει το έθνος να αυξήσει τις δαπάνες του».
Γιώργος Ρούντας:
- Ο κ. Ρούντας επεσήμανε: «Η θέση σας είναι θέση ευθύνης η οποία μετακυλίεται σε εμάς. Βοηθήστε μας, πιέζοντας από το πεδίο περισσότερο για να ακουστεί η φωνή σας και να πράξουμε εμείς τα δέοντα». Τόνισε το πρόβλημα του δημογραφικού και της λειψανδρίας στις ένοπλες δυνάμεις.
Αθανασία Αναγνωστοπούλου:
- Διαβεβαίωσε πως «το έμψυχο και μετά το άψυχο δυναμικό είναι που προστατεύει την ασφάλεια της χώρας, ακόμα και σε καιρό ειρήνης καθώς είναι το πρώτο που θα εμπλακεί σε κλιματική κρίση». Υπογράμμισε «τη σημασία της σχολής, η οποία σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, οξύνει την κριτική, ακαδημαϊκή και ερευνητική σκέψη των ενόπλων δυνάμεων».
Αλέξανδρος Ζερβέας:
- Αναφέρθηκε στη ρευστότητα που υπάρχει στο παγκόσμιο σκηνικό. Όπως τόνισε, «οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας πυλώνας που στηρίζεται το έθνος μας γιατί δίχως το ανθρώπινο υλικό, οι ένοπλες δυνάμεις είναι αδειανό πουκάμισο».
Ευάγγελος Αποστολάκης:
- Έχοντας υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρθηκε «στην έλλειψη προσωπικού, στις οικονομικές απολαβές και στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες οπλικών συστημάτων» ενώ πρότεινε «να δύναται η ΣΕΘΑ να πραγματοποιεί και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών».
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή