Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2023
Ολοκληρώθηκε η 35η Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Γαλλοφωνίας
Oλοκληρώθηκαν σήμερα, οι εργασίες της 35ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Γαλλοφωνίας, τις οποίες φιλοξένησε η Βουλή των Ελλήνων.
Το γενικό θέμα της συνάντησης ήταν «Ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης: προς τη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης», ενώ η συζήτηση σήμερα στράφηκε γύρω από τις «Μελλοντικές προοπτικές σε έναν κατακερματισμένο κόσμο και τους τρόπους οικοδόμησης μιας πολυκεντρικής παγκόσμιας διακυβέρνησης».
Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, o οποίος εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα λειτουργίας της παγκόσμιας διακυβέρνησης σήμερα. Τόνισε ότι «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία επέδειξε τα όρια της θεσμικής ικανότητας του Ο.Η.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ικανές να συμβάλουν στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Παρόλο που οι Η.Π.Α. δεν έχουν απωλέσει πλήρως τον ηγεμονικό τους ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα, παρατηρείται η ανάδυση νέων δυνάμεων και μια πληθώρα από ανοιχτά μέτωπα, ειδικά στον αραβικό κόσμο», σημείωσε. «Οφείλουμε», τόνισε, «να παρακολουθούμε με προσοχή τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε την κληρονομιά της φιλελεύθερης δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Γεώργιος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), ο οποίος έδωσε έμφαση στην αποσταθεροποίηση του παγκόσμιου «γεωγραφικού χώρου». «Η αποσταθεροποίηση», επεσήμανε, «ξεκίνησε το 2008 με την οικονομική κρίση, συνεχίστηκε με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και έπειτα με τη γεωπολιτική κρίση που προκάλεσε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία». Παράλληλα, τόνισε, «εξελίσσεται και επιδεινώνεται η κλιματική κρίση. Μέσα από τις κρίσεις αυτές αναδύεται ένας κόσμος διχοτομημένος ανάμεσα στη Δύση και στους υπόλοιπους». Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, τον καίριο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Γαλλοφωνία στην παγκόσμια διακυβέρνηση και ειδικότερα στις γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής που παρουσιάζουν σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, ως φορέας διαλόγου και πολιτισμού.
Στην τοποθέτησή της, η βουλευτής κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή, η πανδημία COVID-19 και η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση του 2022 επιβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι πραγματικά παγκόσμιας φύσης και απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Η πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διμερών και περιφερειακών παρεμβάσεων, απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη δράση, σημείωσε. «Πρέπει», πρόσθεσε, «να δράσουμε από κοινού με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, παρέχοντας υποστήριξή προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες που ευνοούν μια λύση δύο κρατών, ικανή να ικανοποιήσει τις νόμιμες προσδοκίες των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών να ζήσουν ειρηνικά». «Ταυτόχρονα», τόνισε, «πρέπει να υποστηριχθούν σθεναρά και οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης, ισορροπημένης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή