Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2025

Συμμετοχή κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα για την Οικονομική Διακυβέρνηση

Ολοκληρώθηκαν χθες 18 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες οι διήμερες εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας για την οικονομική διακυβέρνηση, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εθνικών βουλευτών και ευρωβουλευτών. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γεώργιος Στύλιος και οι βουλευτές κ. Στέλιος Πέτσας, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, κ. Παύλος Χρηστίδης και κ. Χάρης Μαμουλάκης.

Εκτός της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνεδρίασαν και οι  Επιτροπές:

  • Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) με θέμα την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση, καθώς και τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επενδύσεων, 
  • Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την αγορά εργασίας, καθώς και το ρόλο των κοινωνικών πολιτικών και πολιτικών απασχόλησης υπό τους νέους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες,
  • Προϋπολογισμού (BUDG) με θέμα τη χρηματοδότηση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, καθώς και τη χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών Δημόσιων Αγαθών.  

Τις εργασίες χαιρέτησαν η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Roberta Metsola και οι Πρόεδροι των δύο σωμάτων του Πολωνικού Κοινοβουλίου, κ. Szymon Hołownia και κυρία Małgorzata Kidawa-Błońska.

Στις εργασίες συμμετείχε και ο Πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Mario Draghi, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια την έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Στην Ολομέλεια συζητήθηκαν, επίσης, τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά σχέδια των κρατών-μελών υπό το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης.

Κατά τις παρεμβάσεις τους σε επίπεδο Ολομέλειας και Επιτροπών οι Έλληνες βουλευτές τόνισαν τα παρακάτω:

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για τις εξοπλιστικές δαπάνες και άμεσης δημιουργίας κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για την Άμυνα. Σημείωσε πως η αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αμφισβήτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας των κρατών μελών της Ε.Ε. επιβάλλει την χάραξη νέας κοινής και αποφασιστικής στρατηγικής: «Υπάρχει αυξημένη συναίνεση σχετικά με την ανάγκη να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας ως Ένωση και να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική μας ασφάλεια», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να γνωρίζουμε ότι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διατήρηση των αξιών και των δημοκρατιών μας, της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητάς μας, είναι η ασφάλεια με την ευρύτερη έννοια. Και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια και η κυριαρχία κάθε κράτους μέλους είναι συνδεδεμένη με αυτή όλων των άλλων, και της ΕΕ συνολικά». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πλακιωτάκης χαιρέτησε την πρόσφατη ανακοίνωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με την οποία υιοθέτησε την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής στις αμυντικές επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε πως για ένα συνεκτικό σχέδιο στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας τα κράτη - μέλη οφείλουν να συγκλίνουν στο συνολικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός το οποίο - εκτός από τη ρήτρα διαφυγής - περιλαμβάνει:

-Δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου, 100 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των απαιτήσεων συλλογικής άμυνας

-Ανάπτυξη και χρηματοδότηση σύνθετων αμυντικών συστημάτων επόμενης γενιάς όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.

Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο οφείλει να προσαρμοστεί στις υποδείξεις της Έκθεσης Ντράγκι, να είναι ευέλικτο και να υποστηρίζει τις προτεραιότητες ανταγωνιστικότητας που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη γενναίας χρηματοδότησης ειδικών δράσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μετανάστευσης, προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες υποδοχής και να εφαρμοστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Ο κ. Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Α’ Αντιπροέδρου, δήλωσε ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή μας, καθώς δεν έχουμε άλλες επιλογές και χρόνο.

Ο κ. Στύλιος κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή EMPL αναφέρθηκε στα νέα μοντέλα παροχής υπηρεσιών και σχέσεων εργασίας που διαμορφώνονται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική Κυβέρνηση για την προστασία των εργαζομένων και τη ρύθμιση του συγκεκριμένου τομέα. «Η Ελλάδα διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την έρευνα. Απαιτούνται στοχευμένες δράσεις, όπως η δημιουργία data centers και AI hubs για την ιδιωτικότητα και την κυβερνοασφάλεια». Κατά την τοποθέτησή του στην ενότητα της Ολομέλειας για τα εθνικά μεσοπρόθεσμα – διαρθρωτικά σχέδια, ο κ. Στύλιος χαιρέτισε την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής αναφορικά με την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να τιμωρούνται οι χώρες που δαπανούν άνω του 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς σκοπούς.  Στη συνέχεια, επισήμανε ότι το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. αντανακλά μια ουσιώδη αλλαγή φιλοσοφίας, εστιάζοντας στην ανάλυση ειδικών κινδύνων για κάθε χώρα και στην παρακολούθηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Τόνισε ότι το ελληνικό Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο (2025-2028) ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των νέων κανόνων, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του χρέους προβλέπεται να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2028, ενώ επιδιώκεται, παράλληλα, η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.

Ο κ. Πέτσας κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή ECON ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για το έτος 2025 ανέρχεται σε 155 δισ. ευρώ όταν οι απαιτήσεις για επενδύσεις, σύμφωνα με την Έκθεση Ντράγκι ανέρχονται σε 750-800 εκ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αναγκαία την πολλαπλάσια αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού κατά τρεις με πέντε φορές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις στην ενέργεια, την άμυνα, την κλιματική αλλαγή, καθώς και σε άλλους τομείς. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι εφικτό μόνο με τις συνεισφορές των κρατών-μελών, αλλά είναι αναγκαία η έκδοση κοινού χρέους, ενώ διερωτήθη κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου χωρίς αλλαγή των Συνθηκών προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και να επέρχονται οι απαραίτητοι συμβιβασμοί. Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 της Ελλάδας, εγκρίθηκε χωρίς παρατηρήσεις, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα υιοθέτησης της πρότασης για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. 

Ο κ. Κουκουλόπουλος κατά τις παρεμβάσεις του στην Επιτροπή BUDG και στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι οι Εκθέσεις Letta και Draghi αποτελούν σημαντική βάση συζήτησης, η οποία, ωστόσο, έχει καθυστερήσει. Επισήμανε την ανάγκη, μεταξύ άλλων, να μην θιγεί η πολιτική συνοχής στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, καθώς και να ληφθούν αποφάσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η ριζική αλλαγή του target model και η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών. Επισήμανε ότι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί πολιτική απόφαση ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ε.Ε. και αναφέρθηκε στην αρχή της ‘‘ευρωπαϊκής προτίμησης’’ την οποία προτείνει η Έκθεση Ντράγκι για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τις βιομηχανικές επιστροφές στις συμβάσεις των κρατών-μελών.

Ο κ. Χρηστίδης κατά τις τοποθετήσεις του στην Επιτροπή  EMPL αναφέρθηκε στη σημασία της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου  η μετάβαση για νέους και παλαιότερους εργαζομένους να είναι ομαλή χωρίς αποκλεισμούς, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική της EE θα πρέπει να ενθαρρύνει μια ανάπτυξη ηθικής που ευνοεί τις κοινωνικές αξίες, την υπεύθυνη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αναφορικά με το αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., σημείωσε ότι η πρόσφατη εμπειρία της οικονομικής κρίσης και η πανδημία ανέδειξαν την ανάγκη για ισχυρότερα δίκτυα κοινωνικής προστασίας, αλλά και για επενδύσεις στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες. «Χρειάζεται ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση της φτώχειας, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την προώθηση της ισότητας, καθώς και επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση που να εξαιρούνται από αυστηρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς», κατέληξε.

Ο κ. Μαμουλάκης κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή ECON και στη θεματική ενότητα για την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του ανταγωνισμού μεταξύ των χρηματοπιστωτικών φορέων, η οποία θα επιφέρει οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τους αποταμιευτές και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διατυπωθεί ένας οδικός χάρτης με συγκεκριμένα ορόσημα και κατάλληλο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανταγωνισμού.

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ