Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2023
Διακοινοβουλευτική Συνεδρίαση για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της Eurojust Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 7.11.23, Βρυξέλλες
Στην ετήσια διακοινοβουλευτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων για την αξιολόγηση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία για την Ποινική Δικαιοσύνη (Eurojust) συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, και το μέλος της ίδιας Επιτροπής, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Eurojust, κ. Ladislav Hamran, ο οποίος ενημέρωσε για τις τρέχουσες δράσεις του Οργανισμού και παρουσίασε την ετήσια έκθεση απαντώντας σε ερωτήματα που έθεσαν βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Ο κ. Τσαβδαρίδης, κατά την παρέμβασή του, αναφέρθηκε, καταρχήν, στην ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης των εγκλημάτων που σχετίζονται με κυκλώματα παράνομης μετανάστευσης και στη συνεισφορά της Εurojust προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2016 με στόχο να ανακόψει τη ροή προσφύγων και μεταναστών από τα Τουρκικά παράλια προς την Ευρώπη, θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά.
Επιπλέον, επεσήμανε την ανησυχητική αύξηση περιστατικών ηλεκτρονικής απάτης και την ανάγκη αμεσότερης πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες δίωξης αυτού του είδους των εγκλημάτων. Τέλος, υπογράμμισε τις σημαντικές διαφορές που εμφανίζουν τα δικαιικά και διοικητικά συστήματα των διαφόρων κρατών και την πολυπλοκότητα, που κατά κανόνα χαρακτηρίζει τις υποθέσεις του διασυνοριακού εγκλήματος, που δυσχεραίνουν το έργο της Eurojust.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Ξανθόπουλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, τα τελευταία 2 χρόνια, βρίσκεται στη δίνη ενός πολύ μεγάλου πολιτικού και θεσμικού ζητήματος που ταλανίζει την πολιτική ζωή και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, αυτό του σκανδάλου των υποκλοπών. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες υπονόμευσης των ανεξάρτητων ελεγκτικών θεσμών ήταν έντονες και διαρκείς. Ανέφερε ότι το θέμα αφορά και άλλες χώρες και ζήτησε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE), σε συνεργασία με τις κατά χώραν δικαστικές Αρχές, να διερευνήσει την πορεία αυτής της υπόθεσης, η οποία βάλλει ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή