Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 15 Απριλίου 2025
Συνάντηση αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Τη Βουλή των Ελλήνων επισκέφθηκε, σήμερα Μ. Τρίτη 15 Απριλίου, αντιπροσωπεία των Επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Ελέγχου του Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), τα μέλη της οποίας συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας του ΕΚ σχετικά με την εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ.κ. Siegfried Mureșan (επικεφαλής – EPP), Γιώργο Αυτιά (EPP), Karlo Ressler (EPP), Enikő Győri (PfE) και Anouk Van Brug (Renew) συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και τους βουλευτές – μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ.κ. Στέλιο Πέτσα, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλο Γερουλάνο και Χάρη Μαμουλάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερευνητικής επίσκεψης στην Αθήνα της εν λόγω αντιπροσωπείας του ΕΚ αναφορικά με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Πλακιωτάκης, καλωσορίζοντας τους ευρωβουλευτές, επισήμανε ότι οι νέες προκλήσεις απαιτούν κοινές δράσεις και προγραμματισμό, υπογραμμίζοντας ότι οι διακοινοβουλευτικές διασκέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι διερευνητικές επισκέψεις αποτελούν πολύτιμα εργαλεία συντονισμού, ιδιαίτερα ενόψει της κατάρτισης του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος. Επίσης, τόνισε ότι οι διαδοχικές κρίσεις οδήγησαν την Ευρώπη σε λύσεις και εργαλεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών, όπως το σχέδιο αμυντικής ετοιμότητας της Ε.Ε.
Αναφορικά με το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνολικού ύψους 36 δισ. ευρώ, ο κ. Πλακιωτάκης παρατήρησε ότι το σχέδιο αντιστοιχεί στο 16,3% του ΑΕΠ για το έτος 2023 και μέσω αυτού η Ελλάδα φιλοδοξεί να υιοθετήσει σημαντικές οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, με δράσεις και σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς, που θα ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει πάνω από το μισό των πόρων, καθιστώντας την πρώτη ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη σε ποσοστό εκταμιεύσεων ως προς το ΑΕΠ του 2023.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Siegfried Mureșan, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος των διερευνητικών αυτών επισκέψεων του ΕΚ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, προκειμένου να αντληθούν διδάγματα για το μέλλον, σε σχέση ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε τομείς όπως οι πολιτικές συνοχής και αγροτικής ανάπτυξης. Ο κ. Mureșan ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία υλοποίησης των επενδύσεων και εφαρμογής των σχετικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού, καθώς και για τον αντίκτυπο των δράσεων στην οικονομία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τον ρόλο των εθνικών Κοινοβουλίων στον έλεγχο της εφαρμογής των έργων και προγραμμάτων.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή