Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 4 Απριλίου 2025
Συμμετοχή του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο Φόρουμ για το Μέλλον της Μεσογείου
Για το ζήτημα των προκλήσεων που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής στην Μεσόγειο τοποθετήθηκε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς συμμετέχοντας διαδικτυακά στο Φόρουμ που διοργανώνει τo ισπανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της Προεδρίας της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για την Μεσόγειο, με θέμα «Το μέλλον της Μεσογείου».
Ο κ. Γεωργαντάς κατά την διάρκεια της πρώτης θεματικής του φόρουμ υπογράμμισε «ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποτελεί προτεραιότητα στην ατζέντα της εθνικής μας ασφάλειας». Ως προς τις αιματηρές επιθέσεις στην Συρία που θα ενέτειναν τις προσφυγικές ροές, ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε την προσδοκία της Ελλάδας για πολιτική μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς και ξένη επιρροή, καθώς και σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Θεωρώντας απαραίτητη την επιτήρηση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ, ο κ. Γ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον συνεχή αγώνα και τις επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ., λέγοντας ότι το πρώτο δίμηνο του 2025 στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις συλλήψεις διακινητών, της τάξης του 130,00%, σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2024. Ταυτόχρονα, τόνισε την σημασία της ασφαλούς, νόμιμης και εύτακτης μετανάστευσης. Ο Αντιπρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι η ΕΕ παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις στις επιστροφές μεταναστών, και εξέφρασε την προσδοκία να αντιστραφεί η κατάσταση με την πρόσφατη πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε την σημασία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και προστασίας των κρατών-μελών από τις μεταναστευτικές πιέσεις, ως βασικό παράγοντα επιτυχίας της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. «Μια ισορροπημένη προσέγγιση οφείλει να περιέχει μηχανισμούς δίκαιης κατανομής αιτούντων άσυλο, ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων και την συνεργασία των χωρών προέλευσης και διέλευσης» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Την Παρασκευή 4/4, στην θεματική για την κλιματική αλλαγή, ο Β’ Αντιπρόεδρος ανέφερε, ότι το πρόβλημα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, ιδιαιτέρως για την περιοχή της Μεσογείου, λόγω υψηλής πυκνότητας πληθυσμού, εξάρτησης από τον τουρισμό και αγροτικής παραγωγής. Ακόμη, τόνισε την σημασία της συνεργασίας και την ανάγκη ανάπτυξης βιώσιμων στρατηγικών για την προσαρμογή και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. «Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην λογική της πολυμερούς συνεργασίας, ως εκ τούτου, και από την τρέχουσα θητεία της χώρας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., για την περίοδο 2025-2026, η Ελλάδα έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα, την σύνδεση κλίματος, ειρήνης και ασφάλειας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντιπρόεδρος. Υπενθύμισε επίσης, ότι στην 8η Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2021, υιοθετήθηκε κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας η «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο».
Τέλος, αναφέρθηκε στις εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 και 80% μέχρι το 2040, με στόχο την κλιματική ουδετερότητας μέχρι το 2050. Τόνισε μάλιστα, ότι αποτελεί προτεραιότητα της χώρας η μετατροπή της σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας, ενώ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες και για το πρόγραμμα «GR-eco Islands». Συνδέοντας το θέμα της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Αντιπρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη προσαρμογής των μεταναστευτικών πολιτικών στις νέες συνθήκες. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πρόκληση η ίδια, ενώ, συγχρόνως, δημιουργεί και επιπρόσθετες παρεπόμενες προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας για την αποτελεσματική και ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου» είπε ο κ. Γεωργαντάς κλείνοντας την τοποθέτησή του.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή