Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Βρυξέλλες, 18 Μαρτίου 2025

Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για φορολογικά θέματα

Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 18 Μαρτίου, οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης - Φορολογικό Συμπόσιο  2025, με θέμα την «Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της δικαιοσύνης για την οικοδόμηση ευημερίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που συνδιοργανώθηκε από την Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FISC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν o Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αθανάσιος Καββαδάς και το μέλος της ιδίας Επιτροπής κ. Παρασκευάς Κουκουλόπουλος.

Στη Διάσκεψη κεντρική ομιλία πραγματοποίησε  ο Επίτροπος αρμόδιος για την φορολογία , κ. Wopke Hoekstra και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπρόσωπος της    πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ στις τέσσερις θεματικές ενότητες της Διάσκεψης συμμετείχαν υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων των κρατών μελών της Ε.Ε., μέλη του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε., θεσμικοί φορείς,  ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες.

Ο κ. Καββαδάς κατά την πρώτη παρέμβασή του τόνισε ότι η επιλογή και η τελική διαμόρφωση του μείγματος φορολογικής πολιτικής παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού περιβάλλοντος τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσθεσε ότι ένα αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα προάγει την ανταγωνιστικότητα, ενθαρρύνοντας την καινοτομία, τις επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημείωσε ότι κρίνεται απαραίτητο το φορολογικό μέτρο προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας να διέπεται και από δικαιοσύνη για το σύνολο των φορολογουμένων. Επιπλέον ανέφερε ότι πολιτικές που δίνουν υπερβολική έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, όπως η υπερβολική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει δυσανάλογα τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα ή που δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες δημόσιες υποδομές. Τα φορολογικά συστήματα, συνέχισε ο κ. Καββαδάς, που δίνουν υπερβολική έμφαση στη δικαιοσύνη, όπως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις ή τους πλουσιότερους ανθρώπους, μπορεί να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Επισήμανε ότι χρειάζεται ένα καλό ισορροπημένο φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις, διατηρώντας όμως την κοινωνική ισότητα. Ολοκληρώνοντας έθεσε το ερώτημα εάν είναι εφικτό να σχεδιαστούν φορολογικά συστήματα που θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο τους οικονομικούς όσο και τους κοινωνικούς στόχους τα οποία θα μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργήσουν μια βιώσιμη δυναμική και δίκαιη ανάπτυξη.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κουκουλόπουλος, χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες, αλλά τόνισε την ανάγκη όλων των επιμέρους διαδικασιών και ειδικότερα για την εναρμόνιση και τον συντονισμό των πολιτικών, όπως για παράδειγμα τους διαφορετικούς τρόπους προώθησης των επενδύσεων και των φορολογικών πιστώσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση κατά τον κ. Κουκουλόπουλο, είναι η αρραγής και ενωμένη Ε.Ε. με στόχο την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστίασε ήταν η ανταγωνιστικότητα που αποκτάται με τόλμη και τομές, όπως για παράδειγμα η επανεξέταση των ζητημάτων ενέργειας και ειδικά της ηλεκτρικής. Ο κ. Κουκουλόπουλος χαιρέτισε επίσης την πρόταση για ελάχιστη φορολόγηση με 2%, τονίζοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για το 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τέτοιες πρακτικές πρέπει να τις υιοθετηθούν δίχως χρονοτριβή κατά τον κ. Κουκουλόπουλο, διότι τα προηγούμενα χρόνια οι ανισότητες υπήρξαν μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Ο κ. Κουκουλόπουλος χρησιμοποίησε το παράδειγμα του βιομηχάνου και του αγρότη, όπου ο μεν θέτει ως πρωταρχικό πρόβλημα την υψηλή φορολόγηση, κι ο δε το κόστος ενέργειας για τις καλλιέργειές του. Εν συνεχεία έθιξε το ζήτημα των αμυντικών δαπανών οι οποίες εάν αντιμετωπιστούν στενά δημοσιονομικά χωρίς παραγωγική βάση αμυντικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, οδηγούν σε αδιέξοδο. Τέλος, αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες, επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπισή τους με στενά δημοσιονομικά κριτήρια, χωρίς ταυτόχρονη ανάπτυξη παραγωγικής βάσης αμυντικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, οδηγεί σε αδιέξοδο. Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και υπενθύμισε μια θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή ότι κάθε γενιά πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να δράσει γρήγορα και με προσοχή.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ