Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2025

Η ασφάλεια, η ανάπτυξη και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο στο επίκεντρο της Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεσογείου με συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κ.κ. Φωτεινή Αραμπατζή, Αναστάσιο Μπαρτζώκα, Ελένη Βατσινά και Ρένα Δούρου, συμμετείχαν στις εργασίες της 19ης Συνόδου Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου,  που διεξήχθησαν στη Ρώμη, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και του Κόλπου, οι προοπτικές ανάπτυξης, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης εμπορίας ανθρώπων και των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης, το ζήτημα της πρόσβασης και της εξασφάλισης ασφαλούς πόσιμου νερού.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας, κ. Φ. Αραμπατζή, στην παρέμβασή της για το θέμα των γεωπολιτικών εξελίξεων, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα. Αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία τόνισε την αναγκαιότητα η νέα αρχή να εγγυηθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμπερίληψη, τη δημοκρατία και την ελευθερία, ενώ επεσήμανε, το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια και την προστασία της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Αναφερόμενη στο κυπριακό ζήτημα, η κ. Φ. Αραμπατζή επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, σημειώνοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση, εντός του καθιερωμένου πλαισίου του ΟΗΕ και με την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυσή του. Κλείνοντας, η κ. Φ. Αραμπατζή ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντισταθεί στη «δύναμη των όπλων», υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ε.Ε. να δράσει με «ενιαία φωνή» στη διαχείριση των κρίσεων, ως παγκόσμιος παράγοντας ασφάλειας.

Ο κ. Α. Μπαρτζώκας τοποθετήθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων, τις οικονομικές ανισότητες και την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας για τη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης στη περιοχή της Μεσογείου. Ειδικότερα, τόνισε την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση και εφαρμογή προσαρμοστικών οικονομικών στρατηγικών της Ε.Ε., ενισχύοντας τους εταιρικούς δεσμούς με τα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Κλείνοντας, επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας, στην προώθηση των εταιρικών σχέσεων με τα κράτη της Μεσογείου και στην υποστήριξη σε πρωτοβουλίες του Οργανισμού για τη «γαλάζια οικονομία», με την προϋπόθεση τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών της περιοχής.

Από την πλευρά της, η κ. Ε. Βατσινά, τοποθετήθηκε στο θέμα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι είναι μια πραγματικότητα που εξαπλώνεται δραματικά και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου, των μηχανισμών πρόληψης, προστασίας και επανένταξης. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  ως ιδιαίτερης  κατηγορίας εκμετάλλευσης που οδηγεί σε παράνομη διακίνηση γενετικού υλικού και παιδιών προς υιοθεσία.

Η κ. Ρ. Δούρου αναφέρθηκε στο ζήτημα του δικαιώματος πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ και είναι ένα δημόσιο αγαθό, συνυφασμένο με την έννοια της δημοκρατίας, γι’ αυτό και σχεδόν 300 κοινότητες παγκοσμίως έχουν επαναφέρει τη διαχείριση του νερού σε δημόσιο έλεγχο.

Επιπλέον, τόνισε ότι το δικαίωμα σε ασφαλές πόσιμο νερό στη Μεσόγειο απαιτεί την αντιμετώπιση πολλών κρίσιμων προκλήσεων, όπως η ιδιωτικοποίηση, η μόλυνση, η έλλειψη, οι κλιματικές κρίσεις και οι ένοπλες συγκρούσεις. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη πολυμερούς συνεργασίας για την προστασία του δικαιώματος πρόσβασης στο νερό, έναντι της εμπορευματοποίησής του. Κλείνοντας, επεσήμανε την συμβολή του Οργανισμού στην προώθηση του δικαιώματος πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, αφενός ως ανθρώπινο δικαίωμα, αφετέρου ως εργαλείο για τη δημοκρατία, την ειρήνη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα της Μεσογείου, λαμβάνοντας μέτρα, σύμφωνα με τη Συνθήκη UNCLOS, το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας.

 

 


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ