Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 19 Μαΐου 2025
Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη Επιτροπών Υγείας στη Βαρσοβία
Στη Διάσκεψη Επιτροπών Υγείας, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 18 - 19 Μαΐου 2025 στη Βαρσοβία, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Στύλιος και τα μέλη της ιδίας επιτροπής κ.κ. βουλευτές Ιωάννης Τσίμαρης και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Στη Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάσκεψης της Πολωνικής Προεδρίας, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν α) η ασφάλεια των φαρμάκων β) οι προκλήσεις αναφορικά με την ψηφιακή εξάρτηση των παιδιών και των εφήβων και γ) οι προκλήσεις για την πρόληψη της υγείας.
Ο κ. Στύλιος στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε, ότι η ασφάλεια των φαρμάκων και η φαρμακευτική κυριαρχία είναι βασικές προτεραιότητες και αναφέρθηκε στην επένδυση της Ελλάδας, ύψους 180 εκατ. ευρώ σε νέες μονάδες παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (APIis) στην Τρίπολη. Στη συνέχεια χαρακτήρισε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης διανομής φαρμάκων ως πολύ σημαντικό εργαλείο καθώς βελτιώνει την πρόβλεψη ελλείψεων μέσω τεχνολογίας και δεδομένων. Επίσης, η εφαρμογή του νέου φαρμακευτικού πακέτου που διευκολύνει την κυκλοφορία γενόσημων και βιο-ομοειδών φαρμάκων απλοποιεί τις διαδικασίες. «Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός χώρος φαρμάκων οφείλει να διασφαλίζει ισότητα, ποιότητα και διαθεσιμότητα για όλους τους πολίτες της Ε.Ε.», σημείωσε ο κ Στύλιος.
Αναφορικά με τις προκλήσεις για την ψηφιακή εξάρτησή των παιδιών και των εφήβων ο κ. Στύλιος υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα προχωρά με θεσμικά βήματα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού καθώς υπάρχει τεράστια αύξηση της χρήσης του διαδικτύου, άνω του 80% των παιδιών από 4 ως 17 ετών. «Ο νέος σχολικός κανονισμός της Ελλάδας», σημείωσε, «απαγορεύει τη χρήση ή την μη ορατή κατοχή κινητών στις σχολικές εγκαταστάσεις, καθιερώνοντας ένα πιο υγιές σχολικό περιβάλλον. Επίσης, η πρόληψη ενισχύεται με εργαστήρια αυτοαξιολόγησης και σχολικές λέσχες ενδυναμώνοντας τις ψηφιακές δεξιότητες και την ανθεκτικότητα των παιδιών».
Στην Τρίτη ενότητα, ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στο πανεθνικό πρόγραμμα «προλαμβάνω» το οποίο η Ελλάδα εφαρμόζει από το 2022 και δίνει έμφαση στην πρόληψη τεσσάρων βασικών απειλών για τη δημόσια υγεία: τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, καθώς και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η χρήση ψηφιακών υπηρεσιών όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση διευκολύνει την πρόσβαση των πολίτων. Τέλος αναφέρθηκε στη σημασία της ίδρυσης του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων ως ΝΠΔΔ, ο οποίος διασφαλίζει τα επαγγελματικά πρότυπα στο χώρο της ιατρικής και του τρόπου ζωής.
Ο κ. Τσίμαρης αναφερόμενος με τη σειρά του στην πρόληψη της υγείας παρουσίασε επτά βασικές προτάσεις για την αναβάθμιση του προ συμπωματικού ελέγχου του καρκίνου στην Ε.Ε., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου καταπολέμησης του καρκίνου. Οι κύριοι άξονες περιλαμβάνουν καθολική συμμετοχή μέσω οργανωμένων και ποιοτικά ελεγμένων προγραμμάτων, ψηφιακά εργαλεία, μητρώα ελέγχου και αξιοποίηση τεχνίτης νοημοσύνης, κινητές μονάδες, στοχευμένες καμπάνιες για ευάλωτες ομάδες και, τέλος, συνεργασία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για διάχυση καλών πρακτικών. Στόχος είναι, δήλωσε, η ισότιμη πρόσβαση και η έγκαιρη διάγνωση των πολιτών.
Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1

2
Επιστροφή