Ενημέρωση : Γραφείο Τύπου

Γραφείο Τύπου

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2023

Συνάντηση Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής, κ. Ι. Πλακιωτάκη με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, κ. Ma’ ruf Amin

 

Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, κ. Maruf Amin, είχε σήμερα στη Βουλή ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης. Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κ. Χρήστος Κέλλας και ,ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ινδονησίας, Βουλευτής ΝΔ, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε αρχικά τη λύπη του για το πλήγμα που δέχθηκε πρόσφατα το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα εν μέσω της εν εξελίξει κρίσης. Όπως περαιτέρω ανέφερε, η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη προστασίας όλων των αμάχων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δια ανοίγματος ανθρωπιστικών διαδρόμων και διενέργειας παύσεων για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μάλιστα, η χώρα μας έχει αποστείλει ήδη ανθρωπιστική βοήθεια με τη μορφή φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού στη Γάζα, ενώ έχει ανακοινώσει έκτακτη οικονομική συνδρομή. Ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης σημείωσε επίσης την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες για την αποφυγή επέκτασης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, η οποία θα προκαλούσε  αστάθεια στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπολόγιστες συνέπειες (π.χ. μεταναστευτικό, τρομοκρατία), ενώ επεσήμανε την θετική εξέλιξη που υπήρξε μετά τη συμφωνηθείσα χθες τετραήμερη εκεχειρία.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε την έμπρακτη αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν δώρισε στην Ινδονησία περισσότερα από ένα εκατομμύριο εμβόλια. Επίσης, υπογράμμισε την προσήλωση των δύο χωρών - που διαθέτουν μεγάλα  νησιωτικά συμπλέγματα - στο διεθνές δίκαιο με έμφαση στη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Ελλάδα για το 2025-2026 - Ινδονησία για το 2019-2020) και ευχαρίστησε για τη στάση της Ινδονησίας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας έναντι των ψηφισμάτων τουρκικής πρωτοβουλίας για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Τέλος, αναφέρθηκε σε πτυχές της διμερούς συνεργασίας, όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι υποδομές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι σε καλό επίπεδο, αλλά υπάρχει, σαφώς, μεγάλο περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξής τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει σημαντικά, όπως είπε, η σύγκληση  της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ινδονησίας  που θα δώσει ώθηση και εμβάθυνση στη διμερή συνεργασία.   

Με τη σειρά του ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή, τη συνάντηση και την αναλυτική ενημέρωση που είχε στη Βουλή. Όπως ανέφερε, οι δύο χώρες διατηρούν πολλούς και ισχυρούς δεσμούς. Αναφορικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Amin τόνισέ την ανάγκη να εκτονωθεί η κατάσταση, οι δύο πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Σε άλλα σημεία της τοποθέτησής του ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας μίλησε για την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων, που δεν πρέπει να συνιστούν αιτία αιματοχυσιών. Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδονησίας ο κ. Amin εξέφρασε την επιθυμία του να ενισχυθεί η κοινοβουλευτική διπλωματία, κυρίως μέσω των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας, και να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου και της εν γένει οικονομικής συνεργασίας.


 Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης

Οι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.





Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ