Γραφείο Τύπου
Βρυξέλλες, 01 Μαρτίου 2023
Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα 2023 για την Οικονομική Διακυβέρνηση
Ολοκληρώθηκαν χθες, 28 Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας για την οικονομική διακυβέρνηση, με την πολυάριθμη συμμετοχή εκπροσώπων από τα Εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών και ευρωβουλευτών. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, η Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κυρία Νίνα Κασιμάτη και ο Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιάσων Φωτήλας.
Στο πλαίσιο των εργασιών πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις σε επίπεδο Ολομέλειας, καθώς και παράλληλες συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) και Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στις οποίες οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων και οι ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί συγκεκριμένων οικονομικών, δημοσιονομικών και κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ.
Τις εργασίες χαιρέτησαν η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Roberta Metsola, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σουηδίας, κ. Andreas Norlén, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Valdis Dombrovskis και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α., κ. Mathias Cormann.
Ο κ. Σταύρος Καλογιάννης κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή ECON επισήμανε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν στη λήψη μέτρων από όλα τα κράτη–μέλη για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εντείνοντας, ωστόσο, τις δημοσιονομικές πιέσεις. Τόνισε ότι στην Ελλάδα το εισόδημα των πολιτών έχει στηριχθεί σημαντικά με μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, προσθέτοντας ότι παράλληλα δόθηκε προτεραιότητα στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει σημαντικά και ο προϋπολογισμός αναμένεται να επιστρέψει σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής σημαντικές επιδόσεις καταγράφει και η ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται. Ο κ. Καλογιάννης ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της Ελλάδας περιλαμβάνεται και η ενεργός συμμετοχή στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής, υποστηρίζοντας προτάσεις οι οποίες στοχεύουν σε μία ισορροπία μεταξύ βιώσιμου χρέους, επενδύσεων και βιώσιμης ανάπτυξης. Επισήμανε ότι ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη θέσπιση Διορθωτικού Μηχανισμού Αγοράς αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την προστασία από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στα σχέδια ενεργειακής αυτονομίας της ΕΕ μέσω των υποδομών που αναπτύσσει στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τέλος, τόνισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας με σκοπό τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συνιστά μια ενδιαφέρουσα απάντηση της Ε.Ε. στα αντίστοιχα μέτρα των Η.Π.Α. για τη μείωση του πληθωρισμού.
Ο κ. Φωτήλας κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή EMPL τόνισε ότι τα κράτη-μέλη κατά τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών έναντι των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων των τιμών ενέργειας εστίασαν αφενός στη δημοσιονομική επίπτωση των εν λόγω μέτρων και αφετέρου στον κατάλληλο σχεδιασμό τους. Ειδικότερα, επισήμανε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας διακρίνοντα σε εκείνα με σκοπό τη μείωση της τελικής τιμής για τους καταναλωτές και στα εισοδηματικά μέτρα τα οποία συνεπάγονται παροχή χρηματικής αποζημίωσης ή επιδότησης προς τους καταναλωτές. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε στοχευμένα μέτρα για την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων της πολύ-επίπεδης κρίσης, δίνοντας βαρύτητα στους ευάλωτους πολίτες. Επισήμανε ότι τα μέτρα αφορούν σε επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο σε όλα τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ υιοθετήθηκαν και μέτρα όπως η επιδότηση των καυσίμων, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και μόνιμες μείωσης φόρων, όπως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ανέφερε ότι το κόστος των μέτρων αντισταθμίζεται από τους φόρους στα έκτακτα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο του 2022, καθώς και από την επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα έκτακτα έσοδα των παραγωγών ενέργειας για την περίοδο έως τον Ιούνιο του 2022, επισημαίνοντας ότι καταδεικνύεται η βούληση της κυβέρνησης να σταθεί δίπλα στους ευάλωτους πολίτες προχωρώντας παράλληλα στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.


Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.
Επιστροφή