Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2023
Διάσκεψη για την 75η Επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Διάσκεψη για την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διοργανώθηκε στις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με τη συμμετοχή των εθνικών Κοινοβουλίων.
Η Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπήθηκε από την βουλευτή και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Μαρία Αντωνίου και τον βουλευτή κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, μέλος της ιδίας Επιτροπής.
Την έναρξη της Διάσκεψης κήρυξε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Roberta Metsola και ακολούθησαν κεντρικές ομιλίες από τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Volker Türk και την Επίτροπο αρμόδια για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις κ. Jutta Urpilainen.
Η Διάσκεψη συγκέντρωσε εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ, διεθνείς και τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, βραβευθέντες με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, νέες φωνές από όλο τον κόσμο, καθώς και ευρωβουλευτές και προέδρους των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι συζήτησαν σε δύο θεματικές ενότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κ. Μαρία Αντωνίου στην παρέμβασή της ανέφερε πως είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει προωθήσει την ελευθερία και την πρόοδο, έχει συμβάλει στην αποδόμηση μηχανισμών που υποκινούν φυλετικές διακρίσεις και διακρίσεις φύλου, ενώ πρόσφατα η διεθνής κοινότητα κατέληξε στην κοινή αναγνώριση του δικαιώματος για ένα καθαρό, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον . Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα ανθρώπινα δικαιώματα υφίστανται τεράστια πίεση σε αυτή την εποχή της «πολύ-κρίσης», όπου οι ατομικές ελευθερίες παραβιάζονται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατάται και εκμηδενίζεται. Τόνισε επίσης ότι είναι χρέος όλων να αναθερμανθεί το ισχυρό μήνυμα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με συντονισμένες ενέργειες που θα διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία, την ισότητα και την αξιοπρέπειά τους. Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε την αταλάντευτη δέσμευση της Ελλάδας στην οικουμενικότητα, το αδιαίρετο και την αλληλεξάρτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σύνολό τους, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Ο κ. Ιωάννης Σαρακιώτης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα της έννοιας και της αξίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημείωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως πρότυπα συμπεριφοράς, διαφυλάσσονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών καθώς υπηρετούν δεδομένες ανάγκες. Υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν συνιστούν ένα απλό αποτέλεσμα της λεγόμενης «ευρωκεντρικής ιστοριογραφίας» ή της δυτικής αντίληψης για τον κόσμο μετά το Διαφωτισμό, ούτε ένα πολιτισμικό χαρακτηριστικό, το οποίο «επιβλήθηκε» στη διεθνή κοινωνία λόγω δεδομένων ιστορικών συγκυριών. Αντιθέτως, όπως σημείωσε, έχουν καταστεί αποδεκτά ως κώδικας αλληλοσεβασμού και κοινωνικής προόδου, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις που καταγράφονται σημαντικές παραβιάσεις, τα κράτη λογοδοτούν έχοντας υιοθετήσει το πλαίσιο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο στη δικαιοταξία τους όσο και σε επίπεδο συλλογικής κουλτούρας. Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η έμφαση, από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο ζήτημα της υπεράσπισης των εν λόγω δικαιωμάτων, 75 χρόνια μετά τη σχετική Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ήπια ισχύ, το κύρος και την αξιοπιστία της, οφείλει να συνεχίσει να αποτελεί φάρο Δημοκρατίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.


Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσηςΟι φωτογραφίες αναρτώνται για την πληρέστερη προβολή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας και η αναδημοσίευσή τους είναι ελεύθερη.

1
Επιστροφή